Firefox 75

Címkék

A Mozilla bejelentette, hogy elérhető népszerű webböngészője legfrissebb verziója.

Újdonságok:

  • With today's release, a number of improvements will help you search smarter, faster. Type less and find more with Firefox's revamped address bar:

    • Focused, clean search experience that's optimized for smaller laptop screens
    • Top sites now appear when you select the address
    • Improved readability of search suggestions with a focus on new search terms
    • Suggestions include solutions to common Firefox issues
    • On Linux, the behavior when clicking on the Address Bar and the Search Bar now matches other desktop platforms: a single click selects all without primary selection, a double click selects a word, and a triple click selects all with primary selection

A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. Elérhető Windows, Linux és macOS platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is. 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 21:07

Pár éve beharangozták hogy a Firefoxot Rust nyelvre támaszkodva fejlesztik tovább. Azt megtaláltam, hogy melyik Firefox verzió minimálisan melyik Rust fordítót igényli,
arról viszont nem találok információt, hogy valójában kb. hány százalékát írták át Rust-ra eddig? Esetleg valaki találkozott erre vonatkozó leírással?

Szerkesztve: 2020. 04. 07., k – 22:41

"Focused, clean search experience that's optimized for smaller laptop screens" vs "Enlarged and simplified address bar for your searches"

Nem tudom, hogy hánynom kell vagy nevetnem. Elpocsékolnak legalább 2-3 keresési találatnyi függőleges teret, és van pofájuk azt állítani, hogy "optimized for smaller laptop screens". Örülök, hogy nem fut XP-n, így még véletlenül se tudok rá frissíteni.

Köszi a tippet.

És a FF fejlesztői ilyen kontraproduktív fasságokra fordítják az energiát - no comment.

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

^ Na pont ezért tudnak elsilányodni a szoftverek hosszútávon, mert a többséget alkotó "minden mindegy" réteg észre se veszi.

Gyengébbek kedvéért: A Mozilla fejlesztői unatkoztak és mivel értelmes fejlesztésbe nem akartak belekezdeni (mint például a Linuxon működő hardveres videódekódolás, az ALSA támogatás visszahozása, esetleg a XUL API-k kivezetésével hazavágott testreszabhatóság alternatív megvalósítása), kitalálták, hogy attól lesz majd optimális™ kisebb képernyőkön a keresési találatok megjelenítése, ha azokat összehúzzák vízszintesen, és a sorok közti távolságot megnövelik függőlegesen. Mindezt ugye a (sokkal inkább használható) 4:3-ról az ipar által 16:9-re áterőltetett kijelzőkön, ahol amúgy is kevés a függőleges tér. Ők pedig még el is pazarolják. Különszám, hogy a keresősáv megnagyobbodik, ha fókuszt kap, nehogy ne tudja a birkája, hogy hova kattintott, akkor nyomjuk bele az arcába.

Mentségükre legyen, hogy legalább kikapcsolhatóak ezek az anti-feature-ök. Nem úgy, mint Chrome esetén.

Annyi, hogy X11-re már ők ezt nem hozzák le, csak Wayland-en érhető el.

Nagyszerű. Tehát még jónéhány évig nem fogja tudni mindenki használni a fejlesztők szélsőséges idealizmusának köszönhetően. Azok meg egyáltalán nem, akik nem akarnak mindenáron Wayland-et, vagy úgy általában compositort használni, hogy elpocsékolják az erőforrásokat feleslegesen és belassítsák vele a rendszerüket, meg a felhasználói interakciókat. Hasonló igaz az ALSA kikapcsolására a hivatalos buildekből és a PulseAudio erőltetésére.

Az pedig kissé gyomorforgató a Firefox fejlesztők részéről, hogy egyáltalán nem is akarnak X11 támogatást, ráerőltetve egy még kiforratlan technológiát (Wayland) a felhasználókra, akik takarékoskodni szeretnének az erőforrásokkal. Ha megnézed az erről szóló Bugzilla jegyet, láthatod, milyen prioritást kapott.

A P5 az alábbiakat jelenti a Mozilla fejlesztői szerint. [1]

We basically never want this. If somebody implements it and asks for review, we might look at it. If a posted patch involves any significant complexity, it will likely be rejected.

Szóval erre mondtam, hogy inkább értelmesebb, valószerű, hasznos feature-ökbe kéne tolni az energiát, nem utópisztikus trendbuziskodásba. Sajnos nem ez történik, de még így is legalább a kisebbik rossz a Firefox a széleskörű konfigurálhatóságával, mint multiék egyre inkább csak a tapicskoló rétegnek szánt Chrome-ja.

Majd akkor lesz legacy az X11, amikor kikerül a mainstream distrokból és már csak wayland lesz mindenhol, X11 nélkül. Illetve akkor, amikor wayland nélkül nem lehet elindítani a grafikus környezetet. Mindaddig egy ilyen fejlődésmániás dependencia nem más, mint a felhasználók szívatása, a kiforratlan technológiák felé hajszolása (már ha épp nem akarnak erőforrást pazarolni a CPU-ból dekódolással). Hasonló okokból utálták (és utálják a mai napig) a systemd-t és a pulseaudio-t, és most nem a UNIX alapelvek korporatokrata felforgatására gondolok. Az URLbar növelés és a hozzá hasonló csiligány, divatbuzi (vissza)fejlesztések pedig jól mutatják, hogy lenne idejük másra is, csak nem sikerül értelmesen eltölteni.

"népszerű webböngészője"

Ezen felröhögtem.

Csakhogy, a Firefoxot egy alapítvány tartja fenn, nem egy profitorientált, arrogáns pénzhajhász banda, mint a másik kettőt.

A fejlesztők, akármennyire is vették a fáradságot, soha nem sikerült még olyan weboldalt csinálniuk, ami minden engine-en egyformán jól működik. Ebben az esetben inkább a Firefox fejlesztői kéne, hogy észnél legyenek és próbáljanak meg közelíteni a szabványokhoz, illetve a sok webökör által összetákolt szarkupac használható rendereléséhez, a konfigurálhatóságot megtartva. Például a 75.0-ban bemutatott anti-feature-ök helyett nyugodtan javíthatnának a népszerűbb webes framework-ök stabilitásán és teljesítményén Firefox alatt.

Ez nem cáfolja az első állításomat.

Ha csak a bevétel-kiadás síkon gondolkodnának, már rég váltottak volna engine-t, ahogy a szélsőségesen idealista Opera bagázsa meg is tette és a Microsoft is. Pedig utóbbinak biztos, hogy lett volna elég anyagi erőforrása saját engine-t fenntartani, lényegesebb bevételkiesés nélkül.

Ha kicserélik Chromiumra, akkor az értelmét veszik el. Kivéve, ha a mostani szintű konfigurálhatóságot átportolják a Blink engine alá. Ez viszont nem kis munka. Ha amúgy is el akarják spúrkodni a meglévő engine további karbantartását, akkor nem hiszem, hogy ilyen plusz munkákat bevállalnak. Onnantól a Firefox már csak egy brand lesz. Egy illúzió, semmi több.

Nem használok Firefoxot az XP támogatás megszüntetése óta. Mypalt használok. Erről annyit kell tudni, hogy azelőtt lett forkolva, mielőtt a Firefox is elindult a széleskörű konfigurálhatóságot kinyíró mélyrepülésén. Ez persze a gyakorlatban még csak annyi különbséget jelent, hogy nem kell a beégetett, színtelen, szagtalan, csiligány, wireframe ikonos témát használnom, hanem tetszőlegesen testre szabhatom a böngészőm felhasználói felületét, régebbi témákkal is. Ez egy Firefox 75.0 esetében már akadályokba ütközne. Ettől függetlenül a Firefoxot még mindig sokkal szélesebb körben konfigurálhatónak tartom, mint a Chrome-ot.

  • Privacy-specifikus beállítások. Rengeteg advanced beállítás van erre, még a telemetriát is testre lehet szabni, sőt ki is lehet kapcsolni teljesen, miközben a Chrome erre semmi lehetőséget nem ad.
  • Fájltársításokat és a megnyílő alkalmazásokat tetszőlegesen be lehet állítani MIME típusokhoz. Míg Chrome-ban már azt sem lehet megcsinálni, hogy külső alkalmazás megnyitása előtt ne legyen kérdés (xdg-open), elpocsékolva ezzel rengeteg haladó felhasználó idejét.
  • Bookmark kezelés fejlettebb Firefoxban. A Chrome csak az egységsugarú workflowt támogatja, hogy húzd be a bookmarkjaidat egy folderbe és kész. Nincsenek separatorok sem, a bookmark kezelője egy tablet-idealista, áttekinthetetlen, lebutított trágyadomb. Például, a Firefox Bookmark Organizer-ében időszakokra lebontva mazsolázgathatsz az előzményekből is, egyazon áttekinthető felületen, míg a Chrome-nál ennek nyoma sincs. Meg még sokminden másnak sincs.
  • User Agent átírás megoldott konfiugrációszinten (about:config), míg Chrome-on belül sehogy és JS-bloat extensiont kell telepíteni hozzá.
  • Betűttípusok minden kódlaphoz külön konfigurálhatók, míg a Chrome ráderőlteti a szemkifolyató, homályosan renderelt, divatbuzi webfontjait.
  • Minden erőforráspocsékoló látvány-feature és animáció letiltható Firefoxban, ami a Chrome-ra messziről sem igaz. Külön jó, hogy ebben is a "használjuk mindenből az OS-specifikus beállításokat" idealizmus érvényesül, aminek köszönhetően a Windows alatt letiltható animációk nem tilthatóak le Linux alatt, még command line parameterből sem. A korábban említett Opera még több erőforráspocsékoló animációval és szemfényvesztéssel rendelkezik és bár konfigurálhatóbb, mint a Chrome, természetesen ott se lehet minden ilyet kikapcsolni.
  • Proxy-beállítások. Nincs mit fűzni hozzá. A világ egyik legnagyobb árbevételű IT óriása sajnálta az erőforrást proxybeállításokat tenni a böngészőjébe, helyette az operációs rendszerét használja. Ez külön jó akkor, amikor (privacy vagy más egyéb biztonsági okokból) több profilt használsz, egyikhez szeretnél proxyt, másikhoz nem  Míg Firefoxon ez haladó módon konfigurálható UI-ról.
  • Saját sync server Firefox-ban megoldott, míg Chrome-ban csak parancssoros gányolással, ami ugye a Google szerint is experimental és bármikor kikapcsolhatják. Ha ez nem tetszik, akkor add oda minden privát adatodat a Google-nak, a bookmarkjaidat, a jelszavaidat, az előzményeid. [1]
  • Van normális menubar és nem a havonta átvariált menüstruktúrájó chrome://settings alatt kell tűt szénakazalban keresni úgy, hogy a saját keresője sem mindig találja meg, a beírt beállítás neve alapján, amit kell.
  • Vannak Alt billentyűparancsok a menükre nézve és a context menükre is. Például egy link másolása is jóval egyszerűbb Firefoxban, mint Chrome-ban.
  • Reader mode, ami egész jól megszabadítja az online újságok cikkeit minden oda nem illő (reklám, pofádba indított videók, "ezt látta már" ráfüggést erőltető beúszó oldalsávok stb.) dologtól.
  • History oldalsávban böngészhető és nem kell emiatt egy csiligány, tablet-idealista, teljes képernyős előzménylistára "átnavigálni".
  • Mind a bookmarkok, mind a history elemek tag-elhetők, így később hamarabb megtalálod őket. A Chrome-ban ennek nyoma sincs.
  • Custom Search Engine-ek konfigurálhatók és jobban elérhetők Firefoxban.
  • Certificate és SSL kezelés jobban össze van rakva Firefoxban azáltal, hogy NSS-t használnak és nem mindig az OS saját hülyeségét.

Szeretném elkerülni a "ja azt csak te használod", "ja az nem számít, mert workaroundolható Chrome-ban" eljelentéktelenítő köröket, ha lehetséges. Próbáld meg megérteni, hogy valakinek többet számít a gyakorlatban jól konfigurálhatóság, mint a "használjuk a legnépszerűbb engine-t, mert az biztos jó" idealizmus.

Tegyünk. Csakhogy, a "húzzuk be a népszerűbb engine-t" idealizmust képviselő babzsákfejlesztők szeretik általában a teljes Chromium-ot leforkolni és abba átportolni egy-két plusz feature-t, amit ők fontosnak gondolnak. Ami Blink engine-nel tiriválisan nem meogldható, azt pedig semmiképpen sem. Ezzel gyakorlatilag egy olyan divatböngésződ lesz, ami továbbra is közelebb van egy Chromiumhoz, mint az eredetihez, aminek a fejlesztését feladják.

Szerintem jó irányba mennek. Nyilván a Chrome-mal nehéz versenyezni, mert abba a Google önti a pénzt. Én örülök, hogy nem lesz minden böngésző Chrome-koppintás (lásd MS Edge). Jelenleg kb. a Firefox és a Brave az, amelyik érdemben is törődik a személyes adatok védelmével, ez pedig egyre nagyobb figyelmet kap

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Nekem az a Brave inkább furcsa volt mint jó. Legalábbis mobilon a Firefox Focus sokkal egyszerűbben és normálisabban össze van rakva a fire and forget típusú munkamenetekre (kinyitod - böngészel - megnyomod a nagy lila gombot és puff eltünt minden lokális adat).

... gratulálok a mozilla csapatának, most a címbeíró részt gányolták szarrá :(

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.