DOOM Eternal-t Linux alatt játszóknak érdemes a legfrissebb NVIDIA Vulkan béta driverre frissíteni

Címkék

A Valve alkalmazásában álló Pierre-Loup Griffais arról tweetelt nemrég, hogy a legfrissebb NVIDIA 440.66.07 Vulkan Beta driver javítja a DOOM Eternal teljesítményproblémáit Linuxon.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 03., p – 09:03

Vicces látni, hogy mintha Linuxon többször menne a számláló 300 FPS fölé mint Windows 10-en. És mintha néhol rá is verne keményen :D

trey @ gépház

Erre irtam a mondatnak azt a reszet, amit nem ideztel be. Szerintem nincs itt semmi ellentmondas.

szerk: Btw ebbol ne legyen felreertes, en Windows-on sem jatszok, szerintem az egesz triple-A PC gaming egy baromsag. A videoban szereplo RTX 2080 arabol kapsz kb 8 db (nem eliras) current-gen konzolt, es akkor az meg csak a videokartya ara volt.

A 300 FPS nem azért kell, hogy 300 FPS-ben lássam, hanem, hogy egy nagy csatában legyen miből veszíteni anélkül, hogy leesne az ideális alá ;)

PC vs. konzol vitába nem szállok be, mert nem érdekel. Számtalanszor volt róla szó, a konzolosok sosem jöttek jól ki belőle, kivéve egyetlen faktort, az árat. Ami hardcore gamernél nem az első szempont úgysem :D

trey @ gépház

Ja, láttam rokon fél millás gamer PC-jén legál Windows 10-en. A steam se fedi el, hogy miből van összerakva a PC és milyen driverek vannak rajta stb. Nem mondom, hogy nem tud flottul működni, azt mondom konzol esetén ezzel nem kell foglalkozni. És igen, igen igen, akinek ez számít és van rá kapacitása pénzben, meg időben és rá is szánja, annak megéri vele foglalkozni, mert többet ki lehet hozni PC-ből. Csak egyes esetekben mire megy frankón, addigra a konzolos már végig is tolta a játékot ;) 

Mielott elindulna a konzol vs PC masterrace war, a kettot osszehasonlitani olyan, mintha azt kerdezned, melyik jobb: a kalapacs vagy a csavarhuzo. Masra jo a ketto. Casual gamernek ertelmetlen elbasznia 500k HUF-t videokartyara, cserebe orulni fog annak, hogy a haverjaval tudjak cserelgetni a jatekokat lemezen. Akinek meg a grafika szamit, annak meg ott a lehetoseg PC-n jatszani, kb. egy milla lesz mindennel egyutt, lehet a kasszahoz faradni, de utana tudja pengetni a triple-A game-eket maxon – nincs azzal sem semmi baj.

Szerintem is értelmetlen ezen vitázni. O.K., hogy szebb a grafika a PCn, de milyen áron ? Ha megnézünk egy mai konzolt, szerintem abszolút élvezhetőek a játékok rajta,- nem is beszélve, hogy a megjelenő next gen konzolok ezekhez képest is kétszer erősebbek lesznek,- akinek nem elég marad a PC. Ennyi.

ui.: pl.: ha komolya(bban) szimulátorozni akarsz,- ral, F1 stb,. értelemszerűen az csak PC-n oldható meg.

"A videoban szereplo RTX 2080 arabol kapsz kb 8 db (nem eliras) current-gen konzolt, es akkor az meg csak a videokartya ara volt."

Egy közepes videokártya ára meg fele egy current konzolnak. Nyilván kell hozzá a PC többi része is, de egy PC sokkal több feladatra alkalmas mint egy konzol. 

És közepes videokártya grafikai képességei még mindig bőven túl mutatnak a konzol grafikai képességein. RTX2080 drágább de sokkal jobb grafikát is ad. 

Továbbá sok játék kedvezőbb árú PC-re mint konzolra. Nagyobb leárazások vannak PC-re. Epicgamesen rendszeresen van 0-ra leárazott játék PC-re.

Engem nem kell meggyőznöd! 

Sonynak volt egy gyenge próbálkozása PS3-mal, hogy desktopknént is lehessen használni a konzolt. Azóta teljesen elhalt ez a gondolat és hiába lennének többre képesek de megmaradtak a konzolok játékgépnek. 

Amikor még DVD install - driver vadászat - system shock - windows reinstall ciklusban működött a PC játék, akkor volt előnye a konzoloknak. Amióta van Steam meg big picture a kényelmesség előnye már PC-n is ott van. 

Stadia és Geforce Now egyszerűségénél és hordozhatóságánál a konzolok sem tudnak jobbat. 

Stadia és Geforce Now egyszerűségénél és hordozhatóságánál a konzolok sem tudnak jobbat. 

Hajaj, jatszottal te Stadiaval? A Geforce Now mar eggyel turhetobb, de ami input lag van a Stadianal, arrol jobb nem beszelni. :D

A koncepcio nagyon jo, de kb. varhato volt, hogy ilyen lesz.

de egy PC sokkal több feladatra alkalmas mint egy konzol.

Egyertelmu. :)

Nagyobb leárazások vannak PC-re.

En nem altalanositanek, allandoan jonnek az ilyen-olyan dealek, spring sale-ek, stb. konzolon is, PC-n is. Mibol gondolod, hogy PC-n nagyobb learazasok vannak? Miert lenne? Allandoan learazas van mindenhol. Ahogy vege a spring sale-nek, jon a summer deals, vagy valami hasonlo buzzword. Nem hiszem, hogy ebben kulonbseg lenne akarmelyik store kozott, legyen az Steam vagy PSN.

Epicgamesen rendszeresen van 0-ra leárazott játék PC-re.

Konzolon is van 0-ra learazott jatek, mi ebben az erdekes? Meg olyan is van, hogy parezer forintert havonta jatszhaz parszaz jatekkal, akarmennyit. Es? Az aktualis jatekok PC-n es konzolon is baszott dragak, a regebbiek meg gombokert vannak minden platformra. Ha mashogy nem megy, akkor FB Marketplace-rol ingyen osszekukazod hasznaltan a $currentYear-1 triple-A jatekokat. Na, ilyet tud-e az Epicgames? :)

Bocs, félreérthető voltam.  Ebben teljesen igazad van, nem is a technikai specifikációkra gondoltam,- mivel én is és egy gamer laptopot használok mert erős,- de értelemszerűen nem játszom rajta, nem is játékra lett vásárolva.

Ha a játékgép "elszáll",- pl.: rossz videókártya driver,  újrainstall stb.- nem probléma, na bumm, nem lesznek meg a játékok. Ha viszont nem tudsz pl.: elküldeni időben egy bevallást, na az probléma.

Ezért választom szét a játékgépet a munkagéptől.

WOW! Köszi!

Egy-két sűrűbb pályán belassult eddig, de a beállításokat visszafogva ki lehetett küszöbölni. Ki fogom próbálni.

Szerkesztve: 2020. 04. 03., p – 16:28

Én nagyon szeretem a PC-t(telepíteni, buherálni stb.), de egyszerűen egy panelben a konzol sokkal jobban elfér és kényelmesebb mint fotelben, ölben gépelni.

Van itt szintén kis helyen kell hogy éljen?

Van olyan összehasonlítás is, amin minimum fölé tekerték a grafikát?

:)

Nem kell azért lenézni. A HC gaming már jó ideje olyan mint egy első osztályú korlátlan utazásra jogosító repülő bérlet, amelyik egy fapados légitársaságnál érvényes ;)

Most ha a Valve sikerre tudja vinni az eddigi bénácska próbálkozásokkal szemben a VR gaminget, akkor újra értelmet nyer a hc gamingbe öntött pénz... egy időre. Még ez is mainstream lesz. 

Ebben igazad van. Azt sem írta melyik oprendszeren használja. A téma miatt vélhetően Linux. Annyiból nem semmitmondó a hozzászólása, hogy leírta ultra beállítással és fhd felbontással nem esik 60 fps alá a játék. Azaz abszolút játszható kategória ez az új és erőforrásigényes játék linuxon. Mivel ultra beállításhoz 6GB ram kell grafikus kártyán vélhetően újabb PC-ről van szó. Persze lehet felsőtől középig bármelyik kategória. Win10-en Geforce gtx 1060 és Radeon rx 570 a minimum ultranál 1080-on. Ezek a kártyák valamivel 60 fps felett teljesítenek legrosszabb esetben is, átlag 76 fps felett van. 

Mivel state of the art nem natív linux játékról van szó, a wine/proton utóbbi időkben felgyorsult fejlesztését dicséri az eredmény. Lassan tényleg azonos szinten lesz a linux gaming a windows gaminggel. Legalábbis Nvidia kártyákkal. Inkább az érdekelne, hogy Radeonnal mi a helyzet Linuxon?