[KV] a Nyugat es a "csinald amit szeretsz"

"Nyugaton most jöttek rá, mennyire rá vannak utalva a kelet-európai ápolókra" - 444

https://444.hu/2020/04/04/nyugaton-most-jottek-ra-mennyire-ra-vannak-utalva-a-kelet-europai-apolokra

Nem kell orvosnak menni, se novernek, mert azt szarul fizetik. Helyette valtsd valora almaid es menj el genderszakra, kornyezetpolitika szakra, esetleg tanulj nyelveszeti tortenelmet egyetemen. Aztan utana egyetem utan anyadek penzebol mehetsz gyakornoknak meg onkentesnek valami alapitvanyhoz, meg az ENSZ-nel, sot, a WHO-nal vagy civil szervezeteknel is dolgozhatsz ingyen, mert a fizetesed az a networking, apa meg ugyis kifizet mindent apuci pici hercegnojenek, amig ingyen dolgozik. De legalabb barmekkora okorseget nyilatkozhatsz a poziciodban, nincs veszteni valod, onnan csak felfele lehet bukni. De meg szerencse, hogy nem orvos lett, mert lehozta az ujsag, hogy azt szarul fizetik.

Kerlek titeket, tartsatok meg ezt a jo Kelet-Europai szokast, hogy normalis palyaorientacios kepet adtok a gyereknek, akit neveltek. Koszi.

Idetartozik: https://hup.hu/comment/2456436#comment-2456436

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 04., szo – 17:33

"normalis palyaorientacios kepet adtok a gyereknek, akit neveltek."

Máskülönben nem lesz aki kimenjen nyugatra orvosnak és ápolónak :)
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Személy szerint örömmel tölt el, hogy az a generáció aminek majd átadom a kilincset, ha bedobtam a kulcsot az _talán_ nem a Fekete László féle " megettem három grillcsirkét, lefojtottam egy tál hurkával, aztán most felpakolom ide ezt a 140 kilós malomkövet, és nem melegítek be, mert nem vagyok én gázrezsó" sötét paraszt lesz, hanem Greta Thunberg és Katelyn Tuohy.

És semmivel sem sarkítottam jobban nálad.

A Fekete Lacik legalabb fel tudnak emelni egy butort, hogy megnezzek, hogy van-e mogotte penesz a sajat otthonukban. A millenialok meg meg a peneszolot se tudjak hasznalni, ha veletlen megtalaljak.

Greta Thunberg meg azert rossz pelda, mert o is azt a vilagot szidja, aminek a kenyelmet koszonheti.

"o is azt a vilagot szidja, aminek a kenyelmet koszonheti"

Erre pont hogy nagyon sokan képtelenek (pl. ezért nem találsz értelmes kormánykritikát a közpénzzel kitömött újságokban), pedig marha jó lenne több ilyen.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"ezért nem találsz értelmes kormánykritikát a közpénzzel kitömött újságokban"

Mert bezzeg a független/objektív sajtó hemzseg az ilyenektől. :D

Ha kritikát akarunk valamivel kapcsolatban megfogalmazni, akkor ez lenne a minimum:

https://felsofokon.hu/bolcseszettudomany/a-helyes-kritika-a-jo-kritikus/

Gondolod ilyen apuci pici hercegnőjéből volt nekik 12 millió mondjuk, és ez az igazán nagy baj most? Gondolod nekünk jobb lesz, amikor visszatérünk a békeidőbe, és a mieink fognak ágytálazni tovább (kb. válság előtti bérekért, mert nem tanulnak meg covid közepette bértárgyalni), az övéig meg autót tervezni? (Ha már sarkítások).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerintem vannak ellentétes dinamikák is, pl. a felejtés nagy úr, amint megvan az "ellenszer", de akár a jelentősen esélynövelő kezelés már elmúlik a krízis, háború végeztével kinek kell a katona? Minden háború az utolsó volt, még az első is. Ezen kívül az orvos "nem termel", a GDP központúságban nem azt látom, hogy megérné az orvosbéreket emelni.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

"háború végeztével kinek kell a katona?"

Rossz hasonlat. Haboru utan egy evvel nem kell senkit leloni. De a virus vege utan is kell muteni, gyogyitani, gipszelni, elmaradt eseteket potolni, stb.

A veterant a nyugdijas volt orvoshoz hasonlitsd, aki mar nem dolgozik.

Kell gipszelni, de hosszú távon kb. pont annyit, mint a vírus előtt. Az elmaradt esetek egy része beledöglik, súlyosbodik, műthetetlen lesz, akármi, aki megmarad, azt se hiszem, hogy évekig nyögné az egészségügy, hogy nagy számban vegyenek fel eddigiekhez képest sokkal jobban fizetett dolgozókat. Ha a vírus maradna az innentől mindig aktuális normál állapot, akkor lenne szükség jóval több orvosra.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Rengetegen lesznek átirányítva, bőrgyógyászati asszisztens ritkán lát légzéselégtelenségben megfáradt lelkeket. Sok egészségügyis ismerősöm van, van aki az ujját megvágva elájul szerintem, nemhogy végignézze a triázsolás veszteseit. (Nem kritizálni akarom, tudtommal kifejezetten jó szakember, csak épp nem "frontvonalban" edződött, és a hirtelen edződés nem vicces.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Mikor jutunk mar el oda, hogy ez igazabol a toke es annak koncentralodasaban egy kis fodrocska.

Mechanika egyszeru, a gazdag gazdagabb lesz a tobbi meg dogolhet is van boven...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ez a meccs már eldőlt, nem? Habár USA még csak most kezd bemelegíteni, már most látszik, hogy talán mégse volt olyan jó ötlet a munkához kötött, for-profit biztosítós rendszer, amikor egy hét alatt kb. 10 millióan vesztették el az állásukat és - surprise-surprise - az egészségbiztosításukat. Most tehát van kb. 40 millió biztosítás nélküli ember és pár tízmilliónyi "alul-biztosított". Sokuknak az intenzíves kezelés egyet jelent a személyi csőddel, így lehet páran még akkor se fordulnak orvoshoz (tesztet beleértve), ha elkapják a vírust és jönnek a komolyabb tünetek. Ha nem Trump lenne az elnök, akinél talán még egy széttrancsírozott kutyaszar is kompetensebb vezető lenne a helyzet kezelésére, még akkor is nagy bajban lennének.

A meccs a legvegen fog eldolni az utolso halalozasi arany tekinteteben.

Bar a H1N1 szamai alapjan USA egyszer ebben a meccsben mar csufosan kikapott.

De versenyben vannak meg a "majdnem ingyenes, jelkepes osszeges (mondhatni vizitdij-szeru)" rendszerek (Kanada, Kina, Nemetorszag)

Európa egyes országai, mint Olaszország vagy Spanyolország sem állnak jól. A franciák Németországba szállítják a betegeik egy részét mert nem elég a francia kórházi kapacitás.

Kína egészségügye eddig Európánál és US-nél is jobban állta a sarat. Pedig nem állt rendelkezésre előzetes tapasztalat, ők voltak a sor elején. De ez már többről szól pusztán az egészségügyi rendszernél. 

A meccs a legvegen fog eldolni az utolso halalozasi arany tekinteteben.

Jó eséllyel sose lesz már ilyen állapot. Még ha lesz is oltás 1-1,5 év múlva, a 100%-os immunitás nem lesz elérhető, sőt, az oltásellenesek miatt még alacsonyabb lesz az arány az elméleti maximumhoz képest. A vírus nagy R0-ja miatt elképzelhető, hogy kisebb zárt közösségekben időnként újra megjelenik majd gyorsan terjed, és akkor ismét vizsgázhat az állami vs. biztosításos egészségügy. Tehát időben valahol majd meg kell húzni a határt, és összevetni, hogy melyik rendszer teljesít jobban ilyen helyzetben és aszerint cselekedni. (Nem tagadom, szerintem az USA most nagyon meg fogja szívni, de előbb ki kell szavazni a republikánusok nagy részét a törvényhozásból, hogy át tudjanak térni központi befizetéses egészségbiztosításra, az meg nem kis idő.)

Igen, tisztában vagyok ezzel a jelenséggel, kutatói karrierem alatt foglalkoztam is önrendeződő rendszerekkel (lényegében ez is felfogható így, akár mint pl. az erdőtüzek). De ez a vírus pont nem halálos annyira, hogy idő előtt kiirtsa a potenciális gazdatesteket, illetve tünetmentesen is sokáig fertőz.

Szamold ugy, hogy 10% alapbol nem rendelkezik biztositassal, ez ossznepi jatek, olyan mint nallunk a kiskapuzas.

Van meg 10% illegal betelepult, akinek alapbol nincs biztije, es legjobb esetben deportaljak, ha meg nem leszarjak.

Szamold hozza most a 10 millat, akkor az ugy 70 millio egy 300 millios orszagban. Tehat a lakossag cirka negyedebol eleg sokan halalraiteltek es ezt paran tudjak is. Igy araztak be magukat.

 

Ezert durvak a szamok es ez a konzervativokat nem zavarja, demokratakat meg nem erdekli annyira.

Ha voltal ott egeszsegugyben, akkor tudod mi a leges legelso kerdes amit feltesznek...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ez így igaz ahogy írod, a saját tapasztalatom is ezt mondja.

Másrészt viszont az a 10% undocumented (errefelé ezt így illik mondani illegal helyett...) nem csak önmagára jelent veszélyt azzal hogy nem megy kezelésre mert jobban fél (jogosan...) a hatóságoktól mint a járványtól, hanem a teljesen hivatalosan amerikainak született jópolgárokra is, mert a vírust nem a dokumentek és állampolgárságok érdeklik, azaz akár maga Trump is elkaphatja egy undocumentedtől a cividot, ha pechjére épp olyan helyzetbe kerül hogy összefut vele. Azaz, ezek itt mind potenciális fertőzésforrások! Oké, én nem mondom hogy ez az ő hibájuk... Obama meg akarta nekik adni az álompolgárságot, de a republikánusok minden eszközzel megakadályozták... Most meg mindenki emiatt (is) szív.

Az az egy biztos hogy az USA ezt a meccset elvesztette, de nem most hanem már akkor amikor a járvány még el se kezdődött... És nem Trump miatt vesztette el, ő csak a hab a tortán. Nagyon sok minden összejött ami mind a vesztés irányába mutatott.

De félre ne értsetek, mindezek ellenére imádom az USA-t, és annyira hogy én már itt akarok meghalni ha majd eljön az időm... Egyszerűen bevallom hogy itt se tökéletes minden.

Igazándiból a kicsi független nemzetálmoknak sok lehetősége nincs. Ha az Olaszok komoly karantént rendelnek el akkor pl amikről a napokban olvastam festék meg címke nem lesz a csomagoló anyagokra. Kis ország nem tud mindent kiváltani hazaival. 

Meg a közvélemény ha felfut a halottak száma cselekvést vár a politikától. Akár pótcselekvést is. Mit oldottak meg a politikusok mostanában? (semmit ha megoldanák a problémákat nem lenne rájuk szükség)  Mindenki össze vissza zárja a határait, zavarja haza majd hívja vissza a vendégmunkásokat. 

Még ameddig nincs vakcina/gyógymód addig ez marad. Az EU nem tud összehangoltan cselekedni, amiket olvasni EÜ felszerelésre licit megy Kínában, gondolom az Olaszra rálicitál a Német arra meg a Francia majd jön az Amerikai, a sejted mi hol vagyunk. 

"sejted mi hol vagyunk"

A sor elején. "Kína mindössze négy országnak adott ebből a gyógyszerből, ezek közül Magyarország az egyik"

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus_igeretes_gyogyszer_is_erkezett_a_kina-magyarorszag_legihidon_videoval_.703670.html

Az sajnos sokat mondó, hogy nem azon megy a verseny, melyik európai ország többet gyártani és szerez ezzel értékes piaci pozíciót későbbi békés időkre, vagy nem EU és US között meg a gyártási verseny. Kína vezető szerepe egyre nyilvánvalóbb. 

Amúgy a matek nem stimmel valahol:

> a jelenleg rendelkezésre álló hatóanyag-mennyiség hozzávetőlegesen 20 millió 200 milligrammos tabletta legyártásához elegendő, vagyis több mint 2,2 millió beteg kezelésére elég

vs

> az eddig adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez 50 tablettára van szükség - tudatta.

A közvélemény nincs még nagyon beszarva. Majd ha be lesz és esik a politikusok népszerűsége. 

Exit poll-felmérések majd ha azt mutatják jobban félnek a haláltól, mint a gazdasági visszaeséstől akkor váltanak. Vagy ha vagyonos felső 1% végiggondolja ezt "A person nearing the end of life might find it rational to expend all of his or her wealth on potential life-extending treatments."

Biztosra veheted, a lakosságszámra vetített halálozási arány (tehát nem darabszámban hanem százalékban) semmivel se lesz kevesebb Magyarországon se a járvány végére, mint a svédeknél, csak a svédeknél ez rövid idő alatt jön össze, Magyarországon (meg más országokban) meg lassabban. Csak e lassúság ára a leállt gazdaság, a kormány felruházása diktatórikus jogokkal (bár tudom, ez téged biztos kevésbé zavar de másokat nagyonis), a szabadságjogok csorbulása (még ha ideiglenesen is), a megnövekedett társadalmi pszichózis, elszegényedés, munkanélküliség, az adósságállomány megugrása, infláció, cégek tönkremenése... s mindezek miatt végső soron kevesebb erőforrás marad a járvány elleni küzdelemre is!

Miközben, ismétlem, nem is lesz megmentve több emberélet, legfeljebb pár hónappal később halnak meg, s apránként, nem rövid idő altt hirtelen.

Még ha lélegeztetőgéppel meg is mentenek valakit, az is hiába, a legtöbbjük akkor is elpatkol kicsivel később agyvérzésben, rákban, infarktusban, akármiben, elvégre épp azért lett olyan súlyos az állapota a vírus miatt hogy lélegeztetőgépre szorult mert már eleve tele volt egy rakás súlyos más betegséggel!

Aki ellenben nem beteg, túléli magától is. Még az öregek is. Van róla hír hogy 104 éves illető is kigyógyult belőle...

Szerinted a világ országai ostobák a svédek kivételével, szerintem nem.

Ha már ennyire cinikusra és embertelenre veszed a figurát, Kínában miért volt szigorú karantén amit csak most kezdenek óvatosan feloldani? Ott van ember bőven, meg úgyis csak a betegeket meg beteg öregeket viszi el a járvány. 

Ne kérdezd tőlem, mit miért csináltak a kínaiak. Nem ismerem őket, de különben is eleve nem bízom a diktatúrákban. Még kiindulási adataim sincsenek, mert elég nyilvánvalóvá vált hogy csaltak a koronavírusos esetek számát illetően, jóval kevesebbet jelentettek be. Az se igaz, annyian haltak meg Vuhanban mint híresztelték, mert naponta több hullát pakoltak a teherautókba mint amit összesen bevallottak...

Amúgy, nem vennék mérget arra se, nem tör ki náluk a járvány megint. Vagy már ki is tört csak megint titkolják... Megtehetik, most már alig figyel külföld Kínára, mindenkit csak a saját országa érdekel...

És nem, nem vagyok se cinikus se embertelen. Egyszerűen igyekszem TÁRGYILAGOS lenni. Nyilván, akinek meghal valaki szerette, az neki szörnyű tragédia. NEKI. Ettől azonban még igaz, hogy az az illető jóeséllyel amúgyis meghalt volna pár hónappal később. A racionalitás erre a következtetésre jut, mert a logika érzelemfüggetlen.

Akárhogyis, járványok mindigis voltak az Emberiség történelmében, de annyira hogy a középkor történelmét jószeivel maguk a járványok írták, mert egész uralkodóházakat vittek el teljesen, vagy úgy meggyengítették, hogy áldozatul estek a hódítóknak...

Mondok konkrét példát, hogy még a vallást is a járványok alakították! Volt ugye a Rózsák Háborúja Angliában. De nemcsak az volt ott, hanem pestisjárvány is, épp akkoriban... A harcok annyira megtizedelték a népet és az uralkodóosztályt is, hogy amikor e Rózsák Háborúja végetért, s már VIII. Henrik ült a trónon, a pusztulás emléke még élénken élt mindenki emlékezetében, pláne mert az ország még mindig nem tért magához, gyönge volt... A király tudta, ha nem lesz utóda, TÖRVÉNYES utóda, akkor MEGINT kitör a harc az utódlásért a nemesurak közt, és ez már annyira legyöngíti az amúgyis gyengélkedő országot, hogy félő, áldozatul esik a spanyoloknak. Vagy a franciáknak. Emiatt minden erővel utódot akart, MINDEN ÁRON... Ennek lett a következménye a sok házassága, Boleyn anna lefejezése, sőt az egyházszakadás is. A részletekbe nem megyek bele, benne van a történelemkönyvekben. Lényeg az hogy az a régi pestisjárvány óriási mértékben hozzájárult ahhoz, hogy legyen egyáltalán olyan, hogy anglikán egyház, ma... Ha az a járvány nincs, Anglia ma jóeséllyel katolikus ország lenne!

Szóval a járványok egyidősek az emberiséggel. Csak manapság már elszoktunk tőlük mert az utóbbi kb 1 évszázad alatt jobbára szerencsénk volt. De a szerencse nem tarthat örökké...

Az evolúciót akkor se lehet megállítani, ha nagyon szeretnénk, s ha a legszeretettebb hozzátartozónk lesz az áldozata, vagy akár mi magunk. Sz szomorú dolog, de akkor is ez van.

Az Élet törvénye a Halál.

Tudom. Olvasd el figyelmesen amit írtam. Nem azt írtam VIII. Henrik korában ért véget az a háború, hanem hogy az ő uralkodása alatt még élénken élt annak a járványnak, de a háború pusztításának is az EMLÉKE.

Az általad beidézett mondatom is ezt jelenti. Nem tudom miért olvasod ki belőle azt hogy szerintem a VIII. Henrik a háború alatt vagy közvetlenül utána került volna trónra.

A válságkezelés mindenhol egy politikai show. A cél az, hogy elhárítsák a negatív politikai következményeket, illetve kihozzák belőle a legtöbb politikai tőkét, amennyit csak lehet (Rally 'round the flag effect, stb.). Szóval az adott ország belpolitikai helyzete határozza meg alapvetően, hogy milyen lépéseket tesz.

"Még ha lélegeztetőgéppel meg is mentenek valakit, az is hiába, a legtöbbjük akkor is elpatkol kicsivel később agyvérzésben, rákban, infarktusban, akármiben, elvégre épp azért lett olyan súlyos az állapota a vírus miatt hogy lélegeztetőgépre szorult mert már eleve tele volt egy rakás súlyos más betegséggel!"

 

Erről az állításról mára kiderült, hogy sajnos egyáltalán nem igaz. Egy amúgy kifejezetten egészséges, sportos 40 év alatti ember is simán eltölthet 3 hetet mesterséges kómában lélegeztetőgépen a covid-19 hatására. Csak ő ezt túléli, az öreg, amúgy is beteg társai meg nem. De az, hogy túléli, még nem jelent sok jót, mert utána jön még 6-12 hónap rehabilitáció, mire visszanyeri az elvesztett izomtömegét és megtanul élni a szétroncsolódott tüdejével.

"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Bátorkodom veled egyet nem érteni. A szerinted „kifejezetten egészséges” illető, ha lélegeztetőgépre kerül, mesterséges kóma meg ilyesmi kell neki akkor HÓLTBIZTOS hogy nem egészséges!

Az lehet hogy annak LÁTSZIK, kívülről, az első pillantásra. Valójában azonban abszolút biztos vagyok benne hogy egy egész rakás súlyos baja van, legfeljebb ő maga se tud még róla. Feltehetőleg olyan bajok amik az úűgynevezett „civilizációs betegségekkel” függnek össze.

Mondhatok konkrét példát is neked. Például áteresztőbél-szindrómája van. Azért van, mert nem bírja a tejet, a hüvelyeseket, talán egyiket se. Talán még a glutént se ami a kenyérben van. De nem olyan súlyos ez az érzékenysége hogy látható tüneteket okozzon benne, még tényleg fiatal, EGYELŐRE jól képes alkalmazkodni ezekhez a szervezete... de azon az áron hogy egy bizonyos konstans szintű rejtett gyulladás gyengíti az egész szervezetét!

Amikor azonban jön a vírus, a meglevő ezen gyulladása ÉS a vírus együttes hatása már túl sok a szervezetének, és ezért kerül lélegeztetőgépre...

Szóval nem, ő NEM egészséges, csak annak LÁTSZIK! De e látszat se tartana örökké, a vírus nélkül se, csak némileg később jönnének elő ezek a problémák a vírus nélkül.

Eltölthet, persze. De ami releváns, az az, hogy 1000 kifejezetten egészséges, sportos 40 év alatti emberből mennyi kerül ilyen helyzetbe. Önmagában az, hogy valaminek nem nulla a valószínűsége, még nem ok arra, hogy féljünk tőle. Főleg nem ok arra, hogy félelemből feladjuk a szabadságunkat.

Így ahogy mondod. De még ha nem is derül ki róluk utólag, akkor is tuti hogy volt valami betegsége a fószernek, maximum nem derült ki és maga se tudott róla. Ez minden csak nem meglepő, ha figyelembe vesszük, a mai nyugati emberiség (de végeredményben már a keleti is) miféle hulladékokat zabál étel címén... És mennyit... mármint milyen sokat... Közben meg vitaminhiányos és nyomelemhiányos... Hát az volna a csoda ha nem volna valami betegsége valakinek már 30 éves korában is, még ha enyhe és tünetmentes is...

Persze az még többnyire valóban enyhe betegség, így kiheveri a covidot ennek ellenére is. A LEGTÖBB ESETBEN. Ha mégse, hát pech, akkor a betegsége a covid előtt mégse volt már olyan nagyon enyhe... Vagy enyhe volt, de egyszerre több ilyen enyhe baja is volt...

Szóval én egyszerűen NEM HISZEM EL az efféléket hogy IGAZÁN egészséges fiatalokat is elvisz a vírus! Nem létezik!

Elvihet olyat aki makkegészségesNEK LÁTSZIK. De csak látszik... Mint a csodálatos, erősnek látszó fa, aminek a közepe azonban teljesen ki van már korhadva...

Vannak infók amik szerint a fiatalabbak/egyéb betegségtől mentesek is veszélyeztettek:

Arról nincs adat, hogy ezek közül mennyi is mit sportolt. 

Arról is vannak infók, hogy a regisztrált betegek túlnyomó többsége tünetmentes. Emellett több kormány azt javasolja az állampolgárainak, hogy ha betegek, maradjanak otthon, és csak komolyabb tünetek esetén keressenek egészségügyi ellátást. Ha ezt a két dolgot összerakod, abból az jön ki, hogy az összes fertőzés töredéke az, amit regisztrálnak. A statisztikák amiket linkeltél csak a regisztrált eseteket veszik számításba. Tehát valójában a reális számok sokkal alacsonyabbak, de azokat legfeljebb becsülni lehet. 100%-os biztonság nem létezik, szóval mindenkinek az egyéni felelőssége eldönteni, mi az, ami még belefér.

15-49y: 11%, 50-64y: 17%, 65+: 28%

Azért a 11-17% nem olyan nagyon kicsi esély...

Oké, a valóságban valószínű alacsonyabb a sok tünetmentes miatt, de ezek alapján akkor is csak 2x akkora esélye van egy 60+ évesnek, hogy súlyos állapotba kerüljön, mint egy 30-as korosztálynak.

Lehet (ezt majd akkor tudjuk meg, ha lesz megbízható/kiterjedt antybody teszt)

Oké, ebben igazad van, csak akkor lehet biztosra mondani. Mondjuk én csak úgy tudom fejben lemodellezni a dolgokat, hogy ez jöjjön ki, hiszen ha van egy küszöb amely alatt valaki nem kerül a rendszerbe, azt a küszöböt könnyebben kellene átlépniük az időseknek. De az inkább csak gut feeling, bizonyítékom nincs rá, szóval jogos.

Mindenesetre az én álláspontom az, hogy létezik a veszély, jelenleg nem lehet pontosan meghatározni csak behatárolni, de ezt mindenkinek magának kellene kielemezni és kezelni. Nem támogatom az állami korlátozásokat.

Akkor veszélyes a fiatalokra, ha BETEGEK azok a fiatalok. Igazából az öregekre SEM veszélyes, ha az öreg illető NEM BETEG. Sajnos azonban az öregek majdnem mindig betegek is... De akad példa arra is nemegy hogy öreg is felgyógyult belőle, akár kórházi kezelés nélkül is. Olvastam 104 éves illetőről is aki túlélte.

Tehát nem az a helyes felosztás hogy öreg versus fiatal, hanem hogy beteg amúgy, vagy nem beteg? Ha amúgyis beteg: veszélyes rá a covid, s annál veszélyesebb minél betegebb. Ha nem beteg: észre se fogja venni a covidot, vagy legfeljebb enyhe kellemetlenségei lesznek miatta.

És? Ennek mi a köze az egészhez? Akár beteg vagyok, akár nem, ez nem cáfolata annak, amit mondtam, hogy a vírus a BETEG embereket viszi el! Pontosabban, azokat akik betegebbek egy bizonyos szintnél. Én elkaptam a vírust, tehát beteg vagyok, igen, de mert kihevertem elég könnyen a vírust, azért KEVÉSBÉ vagyok beteg, mint ami szint fölött ő a vírus öl!

Ha belehalnék azonban, az se cáfolná az érvemet: hogy a vírus a beteg emberket öli meg! Ha tehát belehalok, az csak arra bizonyíték hogy hát pech, betegebb voltam mint hittem.

 

Figyelj, leiratkozom a témáról mert itt már csak a szót szóramondó verbális szarpofozás megy, s elegem van abból hogy páran úgy tesznek mintha nem értenék amit pedig oly világosan kifejtettem.

+1, részben. Egyetértek veled, hogy az egyén általános egészségi szintje a determináló faktor. Ugyanakkor vannak egészségesnek tartott emberek is gyengébb immunrendszerrel. Tehát olyanokra gondolok, akiknek nincs semmilyen tartós betegsége, de másoknál gyakrabban kapnak el időszakos betegségeket és lassabban jönnek ki belőle.

Az olyan ember is beteg szerintem. Nézd, én háromnegyed évvel ezelőtt tértem át az egészséges életmódra, és fogyókúrára. (le is fogytam, le is ítam hogyan, van ez a fogyókúrás blogsorozatom is itt, biztos ismered). Na és mielőtt ezt elkezdtem volna, én teljesen egészséges voltam... mármint ANNAK SZÁMÍTOTTAM mindenki szemében! Azaz a MAI, a SZOKÁSOS MÉRCE szerint voltam egészséges!

Valójában azonban cseppet se voltam az. Egy NAGYON DE NAGYON BETEG valaki voltam, annak ellenére hogy semmi látható tünetem nem volt, sőt igazából én magam se éreztem semmi különösebb tünetet, de tény, igen gyakran lebetegedtem... influenzában is, igen!

De ha akkor jön a covid és kórházba kerülök, SENKI nem mondta volna azt (a boncolásom után se!) hogy nekem volt BÁRMI korábbi betegségem! Nem. nem, nem és NEM! Legjobb esetben is csak annyi szerepelt volna a kórlapomon, hogy „enyhén túlsúlyos”. Talán ennyi se mert nem tartották volna fontosnak feljegyezni...

Pedig tényleg és igazán BETEG voltam, s nem kicsit hanem nagyon! Hogy mennyire beteg voltam, azt csak most tudom igazán, visszamenőleg, hogy mennyire POMPÁSAN érzem magamat!

És azóta hogy egészségesen élek, nem is kaptam el semmi betegséget, náthát meg influenzát se, CSAK ezt a covidot... szóval igen, ezt elkaptam, így mondható hogy keményebb picit mint a közönséges flu, kicsit veszélyesebb, igen... de ezt is kihevertem. Vagy inkább arra hajlok, a covid miatt is csak azért volt BÁRMI tünetem is, mert még most se vagyok egészséges TELJESEN, csak majdnem! Nem is csoda, elég későn kezdtem az egészséges életmódot, biztos maradt nyoma a korábbi évtizedes egészségtelen életemnek, és mégiscsak 55 éves vagyok nem 20 vagy 30...

Szóval amit írsz, „egészségesnek tartott” emberekről... igen, vannak olyanok, még talán sokan is, de azok valóban csak egészségesnek TARTOTTAK, de nem egészségesek IGAZÁN!

Ha ez így van akkor az aggasztó. A gazdasági károk olyan nagyok amit karajkapitalista szemüvegen át nem ellensúlyoznak a jelenlegi vírussal kapcsolatos számok. Kínát is ideértve ahol elvben lecsengőben van a járvány. Hacsak nem magas a kockázata egy olyan vírusmutációnak, ami már spanyol nátha mértékben pusztítana. Furcsa módon a spanyol nátha inkább a fiatalok körében szedte az áldozatait, erősebb immunrendszer túlreakciója is nagyobb és az okozta halált a spanyol náthánál. A covid19 egyébként nem ilyen. De még szélesedhet azok köre akire nézve halálos lehet. 

A távmunka kompatibilis munkák most felértékelőnek. Illetve fontos lesz ezek után távmunkával végezhető állások szélesítése. 

Én megtippelem, ebből az lesz hogy amikor már tényleg észtvesztő lesz a munkanélküliség errefelé (és nem kell ehhez sok idő mert eszméletlen iramban növekszik, már most nagyobb mint a világválság idején volt...) akkor a mégiscsak többségben levő tünetmentesek (akik el se kapták még vagy észre se vették és túl vannak rajta), meg azok akik elkapták ugyan de túlélték kórházi kezelés nélkül, mindegy hogy könnyen-e vagy nehezen, ezek - akik, ismétlem, JÓKORA többségben vannak együtt igencsak! - ezek ki fogják követelni hogy egyszerűen „engedjék szabadjára” a vírust, azaz szüntessék meg a gazdasági korlátozásokat. És azt mondják majd, nem a többséget kell védeni hanem a veszélyeztetett korosztályt, azaz az időseket. meg azokat akiknek van valami súlyos betegségük egyébként is. És ebbe az érvelésbe nem nagyon lehet belekötni mert a vírus valóban ezeket viszi el. Az amúgyis betegeket. Az időseket se azért mert idősek, hanem mert a koruk miatt többnyire betegek már. Van példa 104 éves illető gyógyulására is...

Szóval ezek kikövetelik majd a gazdaság újraindítását. Ez lesz, mert az emberi önzés nagy úr, de teljesen becsületesen bevallom, én magam is ezen a véleményen vagyok! Még ha most el is ítéltek érte! Véleményem szerint nem a gazdaságot kell tönkretenni egy picit erősebb influenza miatt, hanem egészségesebben kéne élni az embereknek úgy általában, azaz lényegében paleolit táplálkozásra áttérni...

Szóval ezt a gazdaságleállítósdit lehet játszani egy ideig, beszaratva az embereket, hisztériát keltve, de van egy tűrőképessége az embereknek, és azt a pénztárcában meg a bankszámlán levő pénzmennyiséggel mérik errefelé. Amikor ez nulla közeli érték lesz, itt akkora lázongás lesz hogy csak na. És akkor minden úraindul, vírus ide vagy oda. Újraindul, legfeljebb továbbra is szájmaszkkal járkálnak majd az utcákon. De attól még igenis mennek majd dolgozni meg minden. Trump is ezt akarja amúgy, szóval amint kicsi jele is lesz egy ilyen közhangulatnak, boldogan enged neki.

És azt mondják majd, nem a többséget kell védeni hanem a veszélyeztetett korosztályt, azaz az időseket. meg azokat akiknek van valami súlyos betegségük egyébként is. És ebbe az érvelésbe nem nagyon lehet belekötni mert a vírus valóban ezeket viszi el.

Elfelejted azt a fontos részletet, hogy ezek a statisztikák a (többnyire még) nem túlterhelt ellátórendszer mellett jöttek ki. Ha túlterhelt a rendszer, akkor hullani fog mindenki, akár öreg, akár nem. Hiába élné túl egy fiatalabb is pár hét lélegeztetőgépes kezelés mellett, ha nincs szabad hely, akkor ők is meg fognak halni. Továbbá nem csak a COVID-19-es esetek vannak veszélyben, hanem minden olyan, ami kórházi ellátásra szorulna. Így már lehet kijönne egy olyan halálozási arány az elkövetkező időszakra, amit inkább nem vállalnának be.

Lásd amit fentebb írtam, hogy ezt egyszerűen nem hiszem el. Azt elhiszem, LÁTHATÓ tünetei nem voltak. Ettől még simán lehetett beteg. Rejtett gyulladás, sok viszcerális zsír benne, áteresztőbél-szindróma, vagy AKÁRMI MÁS IS, egyszerre több nyavalya is, csak még kezdeti stádiumban.

Nyuilván nincs százszázalékig egészséges ember, ez még elméletileg is lehetetlen, egyszerűen amiatt mert elég nehéz definiálni, mit értünk „egészséges” alatt.

Ugyanakkor azonban gondolom nem ismeretlen előtted a Gauss-féle normáleloszlás. Tudod, a haranggörbe. Van ennek ugye egy várható értéke, meg van a szórás. Szerintem megegyezhetünk abban, aki a szóráson belül van, azt mondjuk „egészségesnek”, aki azon kívül az már beteg, persze ebből máris az következik, nem mindenki beteg __egyformán__.

Na és egyelőre úgy néz ki, a vírus azokat teszi tepsibe, akik a görbének NAGYON a szélén vannak, tehát JÓCSKÁN a szóráson túl! Aki a szóráson belül van, azt mondhatjuk úűgy, hogy tnetmentesen átvészeli, azaz el se kapja vagy ha igen, nem okoz benne tüneteket. Aki a szóráson túl van, de nem sokkal, vagy bár a szóráson innen de nagyon közel már hozzá, az elkapja, lesznek tünetei, de enyhék és kiheveri. Én vélhetőleg e csoportba tartozom, nyilván mert bár már egészséges életet élek háromnegyed éve, de ennyi idő alatt még nem tudott a szervezetem TELJESEN regenerálódni. és tényleg idős is vagyok már viszonylag, az 55 évemmel.

És minél messzebb van tehát valaki a szórástól, annál súlyosabban hat rá a vírus, végül akár ki is nyírja,

És van egy tartomány, amibe azok esnek, akik még túlélhetik, de csak nagyon intenzív kórházi segítséggel. Na most e topikban épp ezeken folyik a vita ugye.

Mert aki enélkül is tőlélné, mindegy hogy könnyen-e vagy nehezen: azok miatt NEM KÉNE leállítani az egész gazdaságot ugye, mert minek, úgyis túlélik!

Akik kórházi segítséggel SEM élnék túl, na AZOKÉRT SE kéne leállítani a gazdaságot, mert minek, ezeknek úgyis mindegy, a segítség csak a haldoklásukat hosszabbítaná meg, amit talán maguk se kívánnának mert tovább fáj úgy...

Szóval akik ÉPP az intenzív kórházi segítség miatt élik csak túl, az egy egészen vékony réteg. Most lehet jönni a számokkal, hány száz vagy ezer fő, és lehet hogy ez soknak is tűnik darabra, de a társadalom egészéhez mérten ezek száma KEVÉS, százalékban!

És amikor erről számokat mutatnak, az is megtévesztő. Az elején még szinte mindenkit kórházba küldtek akinek volt tünete, s így ők is a „meggyógyultak a kórházban” adatot növelik, holott jelentős részük kórház nélkül is meggyógyult volna.

Tehát nem a gazdaságot kéne leállítani, hanem az egészséges életmódot propagálni, hogy ezen vékony réteg aki élet-halál mezsgyéjén lebeg jóideje a vírus nélkül is (még ha maga se tud róla épp) a legkevesebb legyen!

Hogyan lehet bebizonyítani valakiről hogy egészséges? SEHOGY. Nem is szükséges. De az például megtehető, meg is kéne tenni, hogy csökkentsük a rizikófaktorokat ÖSSZTÁRSADALMI SZINTEN!

Például BETILTANI A DOHÁNYZÁST. Egyszerűen betiltani és kész! (A marihuanát is meg minden füstölést). A cigarettacsempészeket FELAKASZTANI. Már az első rajtakapásnál is! Az alkoholfogyasztással is tenni kéne valamit... Abbahagyni azt a hülye reklámot hogy „a tej élet, erő egészség”, befejezni a gabonafogyasztást mert a kenyér egyszerűen nem embernek való élelem (a tészták se...), és még sorolhatnám, szóval áttérni paleolit táplálkozásra! Minimum, betiltani a finomított cukrokat ugyanúgy, mint a dohányzással kéne! Ahol a népesség minimum fele túlsúlyos, egyharmaduk meg kifjezetten KÖVÉR, ott mit csodálkozol azon, ha arat a vírus miatti halálozás?! Ez nem a vírus hibája, hanem a megbetegítő táplálkozásé!

És szerinted az egy JÓ dolog, hogy manapság már nemcsak az „egészségesek” szaporodnak?!

Mert én ezt legalábbis vitatom, és akkor még nagyon polkorrektül fogalmaztam...

Félre ne érts, nem vagyok híve az olyasminek, hogy szándékosan leselejtezzük az úgymond előnytelennek meg „selejtesnek” tartott egyéneket! Még a kényszersterilizálásuknak se vagyok híve! Az ilyesmi szerintem is fasizmus volna (vagy tökmindegy minek nevezzük, mindenesetre nem támogatom!)

De csak azért nem támogatom, mert ha bármi embercsoport kezébe kerülne is a jog ennek eldöntésére, azonnal visszaélne vele. De még ha nem is élne vele vissza, tényleg nincsenek meg még a szükséges információink a témáról mind, azaz a legnagyobb jószándék mellett is hibázhatnának óriásit. Az ember még majdnem mindig óriási bakott lőtt, amikor pökhendien beleavatkozott a természetes folyamatokba.

Épp emiatt azonban nem is lenne szükség e folyamatokba beleavatkozni. A Természetre kéne hagyni a szelekciót és kész!

Amiben teljesen biztosak vagyunk, azt gyógyítsuk meg ha tudjuk, oké. Azaz illesszük össze a törött csontokat, rendben van. Adjuk be az oltásokat, ez is rendben van, én nem vagyok oltásellenes... DE CSAK AZOKAT ADJUK BE, amik már ÉVTIZEDEK ÓTA BIZONYÍTOTTAK!

A többit meg elintézi a Természet. Igen, lesznek akiket kiszelektál. Ez van. Nem lehet mindenkit megmenteni. Mondom ezt annak ellenére hogy bár most túléltem, de jó esélyem van rá hogy ha 20 év múlva jön ugyanez megint, vagy egy ehehz nagyon hasonló, akkor engem is tepsibe tesz. Oké, elfogadom a sorsomat ha úgy adódik. Az Élethez se kell görcsösen ragaszkodni, de a modern ember már annyira hedonista hogy teljesen elfelejtette, miként kell MÉLTÓSÁGGAL MEGHALNI! Inkább görcsösen küzd az utolsó pillanatig gépeken lógva, méltóságát vesztve, kiszolgáltatva, mint valami csapdába esett vadállat, vergődve... Vállalva a kínokat is... És azért mert RETTEG, mert tudja hogy semmit nem ért az eddigi élete, mert NEM ALKOTOTT SEMMIT, csak élt napról-napra, s íme, hiába, nem marad semmi se utána...

Nekem nem így lesz végem. Nekem MÁR MOST IS van mire büszkének lennem, a regényeimre, a sorozatomra... Igen, én is meghalhatok, meg is fogok egyszer az biztos, de utolsó pillanatimban elégedett leszek, mert tudom hogy nem éltem hiába!

A legtöbben azonban képtelenek erre. Nem fogadják el, hogy a természet bölcs, és az Élet elkerülhetetlen része a Halál.

Oké, mondom, ha jön egy pestis megint ahol a lakosság 80 százaléka elpusztulna, megérteném ezeket az intézkedéseket.

Amikor azonban jön egy picit erősebb influenzaszerű járvány, talán mégse kéne az egész bolygót karanténba küldeni. Ha ettől ennyire berosáltak, mit csinálnak majd ha tényleg valami olyan VALÓBAN VESZÉLYES pandémia tör ki mint a középkori pestis mondjuk?! Na?!

Atombombával verébre, ez megy most, szerintem...

Miért lenne baj, ha a népesség drasztikusan lecsökkenne? Miért és kinek jó az, hogy jelenleg 8 milliárd körüli a népesség a Földön?!

Semmi esetre se tartanám tragédiának, ha a népesség annyira lecsökkenne pár nemzedék alatt, hogy az egész Földön összesen nem élne több ember mint mindössze 2 millió, azaz annyi mit mindössze Budapesten!

Nyilván nem azt gondolom, mind Budapesten élne... De képzeld csak el, ennyi ember simán elférne zsúfolt nagyvárosok nélkül is! Micsoda csodálatos módon tudna regenerálódni a Természet is! Alig volna környezetszennyezés is!

És nem kéne frusztráltnak lenni a tömegnyomortól. Távol élnének egymástól az emberek, a csevegés mehetne interneten, műholdakon keresztül (esetleg kábeleken), s ha mégis találkozunk valakivel például jönne egy vendég, mekkora öröm lenne az! Mindenki barátságosabb lenne a másikhoz!

Meg lehetne csinálni a mai technikai szinten!

Ha így lecsökkenne a populáció, MINDENKIRE SZÜKSÉG VOLNA!

Oké, a fejlődés lassabb lenne, de nem torpanna meg mégse. A ritkább lakosság miatt a járványveszély magától megszűnne... És még rengeteg előnye lenne!

Miért kéne a nem szülő nőket szülésre kényszeríteni?! Aki ki akarja selejtezni a génjeit az evolúciós folyamatból, hát hajrá, tegye meg, joga van hozzá! Majd szülnek és benépesítik a világot azok a nők, akik ezt nem érzik tehernek!

Nem arról beszéltem, hogy egyneműek, hermafroditák éljenek a bolygón. De élhetnek szinglik, párok, kis családok, nagy családok, akár kommunák is ha nekik úgy tetszik. A lényeg hogy sokkal szellősebben, és legyen hely az elszeparálódásra ha valaki úgy akarja. A mai városi életforma abszolút természetellenes az biztos.

A Solarián se a génmanipulációval kezdődött a történet, hanem a szigorú elszeparálódással. Az ember társas lény, szeret közösségben élni. Önmagában a városi életforma abszolút nem természetellenes, lásd hangyák, korallok, méhek, pingvinek, stb. Abban azonban egyetértünk, hogy pl. az indiai szintű népsűrűséget el kéne kerülni, de a pár milliós populáció a bolygón szerintem túl pici. Egy katasztrófa esetén simán elpusztulhat a populáció jelentős része.

Azértt az ember picikét másabb ám mint egy hangya... Vagy méh... Remélem tudod, a hártyásszárnyúak szaporodási rendszere és genetikája köszönőviszonyban sincs a mienkével...

A nagyvárosi életforma nekünk teljesen természetellenes. Az ember közösségi lény, az igaz, oké, de nem ekkora közösségekhez szokott, hanem KIS közösségekhez, ha úgy tetszik nagycsaládokhoz, millió éveken át! Tudod, az őskori törzsekről beszélek. Egy ilyan törzs ritkán volt népesebb mint maximum pár száz fő, de ez is ritkán, mert többnyirs a két-három tucat az, amit elért a számuk.(ne példálódzz afrikai törzsekkel: a növénytermesztés feltalálása előtti időről beszélek. Mellesleg a mai törzsekben se él annyi ember mint a városokban).

Tehát ehhez adaptálódtunk evolúciósan, minden más természetellenes és káros. Jelenesetben nem úgy káros mint a helytelen táplálkozás, hanem idegrendszerileg, érzelmileg, mert óriási stressz-faktor.

Az ember történetében röhejes a millió éveken át idő.

Ráadásul akkor ez úgy történhetett, hogy megjelent az ősember, majd kijelentette, hogy 'itt az evolúció vége, eddig alkalmazkodtunk', tehát ez a természetes életforma. Már csak ezt a feliratot kell megkeresni, és akkor tudni fogjuk, hogy mikori életformához kell visszatérni. Remélem, van rajta dátum is (mondjuk i.e 5423. január 2.)

Bocs de fogalmam sincs mit akarsz ezzel mondani. Elég zavaros. Az első mondatod nyelvtanilag is hibás, és ezzel most nem nyelvtannáciskodni akarok, de tényleg gőzöm nincs róla mi a jelentése. Te talán nem hiszel az evolúcióban és teremtéspárti vagy, vagy most mi van, mit akarsz kifejezni?

És szerinted a XII. században volt internet a távbeszélésre, személyes kapcsolat nélkül?

A ndarabszámot meg leírtam. Kétmillió. De velem lehet alkudni, kétszázezer és ötmillió közt bármivel kiegyezem. Kétszázezertől lefele nem, mert az már nagyon lecsökkentené az emberi faj biodiverzitását; ötmillió fölött meg már szerintem túl sokan vagyunk ahhoz hogy alapos környezetszennyezést okozzunk.

Amit felvázoltam, ne hasonlítsd a középkorhoz. Fejlett technikánk van. Egy RAKÁS mindent megtehetünk amihez nem kell kimozdulni se az otthonunkból, és senkivel se kell találkozni hozzá! Még az áruszállítás is menne lényegében emberi beavatkozás nélkül, drónokkal. Oké, a repcsit meg kell pakolni, ahhoz kellhet ember, de az is menne jórészt rakodógépekkel. A célállomáson meg kezdhetik azzal hogy lefújják a ládákat fertőtlenítővel. De ez is csak járványveszélykor kellene. De ilyen minimális személyes kapcsolattartás mellett járvány nemigen alakulhatna ki.

Mindenki singli módon élne, vagy a párjával, egy külön akkora házban ami még manapság is palotának beillene, hát még a középkorban! Esetleg akik akarják, élhetnek együtt nagycsaládban. Vagy kisebb kommunában ha nekik úgy tetszik. Mindenkinek kedve szerint! Hely volna az elszeparálódásra bőven. Nem tudom miért hiszi mindenki azt, hogy a mai túlzsúfolt életmód a jó és normális, amikor tojócsirke-módon tömegszállásokon lakunk és egymás szellentését szívjuk, és ha a szomszéd kefél a másik szobában amitől fal is elválaszt, az ágya nyikorgása már úgy áthallatszik hogy zavarja az embert a koncentrálásban ami kell a programozáshoz...

(nem konkrét példa volt az életemből, legalábbis nem a MOSTANI életemből...)

Messze „szellősebb”, és EMBERSÉGESEBB világ lenne!

Nem, nem kell minden nőnek szülnie. Miért is kéne?! Semmi baj, ha fogy a népesség, sőt épp az a jó!

Miért ne lenne tartható a jelenlegi technikai szint?!

Nézd én nyiltan bevallom hogy elitista vagyok. Annak ellenére (vagy épp azért...) mert a sorsom úgy hozta hogy életem jelentős részében az úgynevezett „melósok” közt kellett dolgoznom... Ismerem őket. És, hm, hogy is mondjam... finoman szólva se a kultúra dicső fáklyái ők...

Ami még nem is lenne okvetlenül baj. Azonban a munka amit ők csinálnak olyan, hogy java része kis jóakarattal kiváltható volna robotokkal. Már ma is. Később pláne.

És eleve, e melósok óriási többsége csak látszatmunkát végez. Igazából nincs rájuk szükség!

Szóval, persze, amit én írtam az az élet a 2 millió emberrel nem lenne mindenben olyan mint a mai, de ez nem is baj. Sokkal nagyobb százalék lenne a társadalomban „értelmiségi”, mert kevesebb „melósra” lenne szükség. És azt amit te fejlődésnek nevezel, mindig a gondolkodó elmék, az ELIT, az ÉRTELMISÉG biztosította, nem a „melósok”! Márpedig ha a társadalom nagy hányada értelmiségi, akkor fejlődés LESZ. Lehet hogy lassabban mint manapság, de lesz.

Oké, lehet hogy megszűnnek a vonatok, mert nem lennének kihasználva a vagonok. És megszűnnek az autópályák, az autók is, mert ennyi ember nem bírna karban tartani annyi autóutat. De semmi baj, autók helyett lesznek kis (meg családi) helikopterek... Az árut meg nagy tömegben hajók vinnék a kikötőkbe, meg a nagyobb folyamokon fel amíg lehet, onnan meg nagy áruszállító helikopterekkel. Mindent meg lehetne oldani. (És nem is kéne annyi áru, ha ennyire lecsökken a létszám).

És ki fejleszti, gyártja, tartja karban a robotokat? 

Ma még nem tartunk ott, hogy a gépek gyártását és fejlesztését is gépekre bízzuk. Márpedig ez nem könnyen tanulható mérnöki tudomány. Arról nem beszélve, hogy használjuk más tudományok eredményeit is. Ok most adott egy generáció, bár 2 millióval nem fog kijönni a szükséges minimum még a kulcstudományoknál sem. Mi a garancia arra, hogy az "értékes emberek" maradnak életben és nem a tanulatlan bunkók? Mi lesz a következő generációval? Gyakran látok olyat, hogy tehetséges profok próbálják buta és motiválatlan gyerekeiket valahogy végigtuszkolni a rendszeren. Ez nem egy faék egyszerűségű probléma ahogyan látni akarod. 

Ugyan már, mi az hogy nem tartunk ott... Persze hogy nem! Épp csak ez semmit se jelent. Ha az emberiség MEG AKARJA OLDANI ezt a kérdést, szerintem 20 év se kell és megoldja. Az emberiség még mindent megoldott eddig amit igazán meg akart oldani.

Pláne mert szó sincs róla hogy a teljes gyártási folyamatot cakpakk robotokra bízzuk. Biztos ez is meg lesz oldva idővel, de nem egyszerre, hanem apránként. Egyre kevesebb ember kell majd a gyárakba. Ahogy fogy a népesség, ez a tény kikényszeríti hogy megoldják az egyre magasabbszintű automatizálást lépésről-lépésre. A végén egy egész hatalmas gyár irányításához elég lesz egyetlen ember, vagy legfeljebb egy-két tucat.

Mi lesz a kotiválatlan gyerekekkel? Akik nem akarnak tanulni? MEGMONDOM. Meg én, hehehe! Leesik az állad a választól! ŐK FOGJÁK IRÁNYÍTANI A GYÁRAKAT... Ők, mert hülyék, mert máshoz nem értenek!

Könnyű lesz. Bemennek reggel, és egyszerűen beírják a számítógépbe hogy na ez a robot most itt meg itt kell takarítson, ebből a termékből most ennyi az igény tehát ennyit kell gyártani, stb. Hogy HOGYAN készül el az az izé, nem számít. Nem kell értenie a hegesztéshez, a műanyaggyártáshoz, a petrolkémiához, semmihez se. Adminisztratív teendői lesznek, kizárólagosan. Ezt némi jóakarattal egy hülye is meg tudja oldani...

Gyakorlatilag ezt a réteget nevezhetjük a jövő segédmunkásainak: a gyárvezetőket!

Szerelők nem lesznek. Ha valami kicsit is hibás, az egész masinát elküldik a nagyolvasztóba vagy valami hasonló helyre, s hoznak helyette egy teljesen újat. Már ma is ez a trend sok termékkel...

ÚJ gépek tervezéséhez persze a jövőben is kell ész, na ezt majd elvégzik a mérnökök, tudósok, stb. Igen, ezekből kevesebb lesz, így a fejlődés lelassul majd, de nem áll le teljesen. Kényelmes világ lesz, nem olyan stresszes mint ma, mert nem kell 5 évenként újratanulni a szakmát...

Mi a garancia rá hogy az értékes emberek maradnak életben? Arra semmi. De miért is jutott ez az eszedbe, én nem arról beszéltem hogy irtsuk ki szándékosan az emberiség egy részét, arról se hogy a járvány öl meg ennyit belőle! Én arról beszéltem, ha lassan, fokozatosan leredukálódik a népesség erre a szintre (például mert a nőkben egyre kevesebb lesz a hajlandóság a szülésre) az cseppet se baj!

Ilyen értelemben persze a mostani járvány se baj globálisan (egyénileg lehet, de most globális nézőpontot veszek fel) mert még a legborzasztóbb esetben se fog elvinni többet a népesség 10 százalékánál szerintem, s akkor még mindig hol vagyunk a 2 milliós szinttől!

Végülis én akkor se aggódom ha nem lesz a születés szabályozva a Földön. Tudniillik azt csak hiszi az emberiség hogy az nincs szabályozva! Mindenképp szabályozva lesz, a kérdés csak az ki szabályozza majd. Ha az Emberiség nem szabályozza, valamivel később lesz szabályozva, de sokkal radikálisabban, s ezt a szabályozást a Természet oldja majd meg, a maga brutális eszközeivel. Többek közt járványokkal. A mostani Covid járvány még csak egy felettébb jóindulatú ejnyebejnye a részéről, még nem ütött ránk erőset, csak a szemöldökét ráncolta össze Természet ősanyánk. De ha ez nem használ, tud ő drasztikusabb is lenni...

Ha úgy szaporodunk mint a rágcsálók hordái, úgy is lesz végünk, de akkor meg is érdemeljük.

Alapvetoen egyetertek, de a ket problema (tulnepesedes+irgalmatlanul magas szuletesi szamok egyes regiokban) kombinalva szerintem van olyan sulyos, hogy gyorsabb megoldas kellene. Vannak olyan afrikai orszagok, ahol evente(!) 30-40m gyerek szuletik, holott a tizede is tulzas lenne (a joreszuk meg is marad).

Semmi baj az afrikai országokkal, mert majd legfeljebb ott tör ki egy olyan járvány ami őket viszi el nagy többségben. Nem azért mert épp ők az afrikaiak meg mert mittudomén mások lennének genetikailag oly nagyon, hanem mert épp ők azok akiknél a legnagyobb a tömegnyomor, és a legfejletlenebb az egészségügyi ellátórendszer, s amúgyis nagy részük alultáplált.

Igazából mutatkoznak jelek rá hogy a Covid már náluk is elkezdett terjedni, holott eddig azt hitték a trópusokon nem igazán fertőz. Nos úgy tűnik mégis... Ez persze nekünk se jó hír mert eszerint nem fog végetérni a járvány a nyári melegben (sem...), de a nagy pusztítást épp Afrikában végzi majd. Meg Indiában. (de szerintem Afrikában jobban). Miként tartanak majd például szociális távolságot a túlzsúfolt menekülttáborokban, hm? Egyáltalán, ki élelmezi majd őket amikor minden segélyszevezet túlterhelt lesz a nem menekültek miatt is? Lesz elegendő maszk nekik? Teszt? Gyógyszer? A lélegeztetőgépekről nem is beszélve. Ott még a gyerekek is halomra halnak majd, mert nem kajálnak rendesen, s így az immunrendszerük igencsak gyenge lehet...

És ez még csak a covid. Ha picit is erősebb másik járvány jön, szerintem Afrika népessége hónapokon belül megfeleződik. Sőt lehet az még annál is kevesebb.

Látod ebben egyetértünk szabályozva lesz.

Az ember fogja szabályozni. India vs Pakisztán most is lövik néha egymást. Ha egyszer elszabadul akkor ott kinéz egy atomháború. Mivel az ember olyan, hogy nem akar kimaradni a jóból ez gyorsan globálissá válhat. 

Túlnépesedés egyből megoldva.

Klímahiszti megoldva. 

Büfé és egyéb szakok megoldva, Pride megoldva (részben mert az alfa hím nem azt veri agyon a többi hímet dugja, azt veri majd agyon aki a nőit szeretné megdugni). Bevándorlás megoldva az idegeneket agyonverik (a jobb nőket megtartva), ha ők az erősebbek akkor fordítva. 

Pontosan ez a véleményem nekem is.

Ősemberek vagyunk, ősemberi sőt állat ösztönökkel, épp csak valahogy szert tettünk közben ballisztikus rakétákra meg komputerekre is. De ez csak a technikánkat emelte magasabb szintre, nem az erkölcseinket és az érzelmeinket. A humanizmus, a szolidaritás az úgymond „idegenekkel” szép eszme, de csak addig működik amíg biztosítva van a jólét, ráadásul annak is egy eléggé magas szintje. Plusz olyanok a körülmények úgy általában, hogy biztonságban érzi magát a népesség legnagyobb része mindenféle értelemben. (munkahely, jövedelem, közbiztonság, stb). Amint ez sérül - és rohadtul könnyen tud sérülni! - azonnal szó sincs semmi szolidaritásról, előjönnek az állati ösztönök, és hát akkor már csak az van hogy a törzsi szellem uralkodik...

Itt ez a covid, itt is mi van holott csak egy kicsit erősebb influenza végeredményben. Ha ennél erősebb pofont kap az emberiség járványügyileg, egyszerűen halomra lőnek majd mindenkit a határon. És az még mindig nem a legrosszabb eshetőség mert annál is durvább dolgokat el tudok képzelni, simán, de le se írom mert őrültnek néznétek. Meg azt mondanátok ilyesmi csak egy sci-fiben fordulhat elő.

Holott biztos vagyok benne megtörténik majd, legfeljebb nem az én életemben már (amit nem bánok) ha a szaporodás nem lesz korlátozva. De nem ennyire mint most itt-ott, hanem messze keményebben. Ennek azonban semmi jele, szóval a jövő nem tűnik rózsásnak...

Elvből nem kattintok spanyol linkekre. Vagy akármire, a magyart és az angolt kivéve. Nem ismerni egyéb tiszteletre méltó nyelv, megbocsát Szőr!

Gyakran az angol megértése is nehéz nekem, néha totál lehetetlen is a kiejtés miatt és/vagy ha gyorsan hadarnak, de a többi nyelvről pláne fogalmam sincs.

De ha arról van szó hogy cáfolni akarod az idézett kijelentésemet, nos:

—A Covid ugye egy koronavírus. Ennek rengeteg fajtája van, koronavírus okozza a náthát és az influenzát is, mindegyikből külön-külön is van sok fajta. Ilyen téren tehát igenis influenza.

—A tünetei nagyon hasonlítanak az influenzáéra. Én is elkaptam, tapasztalatból mondom. Vannak különbségek, igen, ezt elismerem (hiszen tapasztaltam ezt is) de nem olyan borzasztó nagyok a különbségek, mintha mégse influenza lenne hanem mittudomén pestis vagy himlő.

—Érdekes, amikor a topikomban azt írtam elkaptam, rögtön jöttek a trollok hogy jaj de ebben nem is lehetek biztos, akkor se ha a tünetek egy része más volt mint a közönséges influenzában... Most meg amikor azt mondom, ez is csak egy influenza, ha kicsit erősebb is, most meg mégse az, hiába azonosak a tünetek jelentős részben?!

—Egyelőre úgy tűnik, a covidban se halnak meg többen, mint egy közönséges szezonális influenzában. Vagy legalábbis nem sokkal többen. Igazából még az se lehetetlen hogy a végén amikor mindent összeszámolnak, kiderül, kevesebben haltak meg a covidban... A különbség csak az, hogy az influenza miatti halálozást senki se veszi komolyan, azt valahogy mindenki természetesnek tartja, hozzászoktak az emberek az évtizedek alatt hogy az jön, páran meghalnak és kész... a covidtól meg mindenki betojt, a fene tudja miért.

—A halálozási statisztika rém pontatlan. Akárki dobja is fel a tappancsát manapság a kórházakban, ha van benne covid vírus, azonnal azt mondják amiatt halt meg. Holott ez cseppet se biztos hogy igaz.

—Az influenza is, a covid is láthatóan azokat viszi el, akik akármiért is de már úgyis betegek (bár e tény nem mindig látszódik rajtuk, néha ők se tudják magukról). Akkor most mi a különbség a két nyavalya működési elve között? Mert a védekezés mindegyik ellen egyszerű volna és ugyanaz: egészségesen élni (elsősorban egészségesen táplálkozni!), szedni sok-sok vitamint (főleg D vitamint), és nagyjából ennyi! Oké, így se lehet elkerülni örökké, de látható, az igazán komolyan veszélyeztetettek a 80 éven felüliek, de most őszintén, ki hiszi azt hogy azok java része a covid nélkül is soká élne még?! Lehet ezen sajnálkozni, de valamikor és valamibe úgyis mindenki belehal egyszer. És őket viszi el a közönséges influenza is a leggyakrabban...

Szóval lehet itt szórakozni hogy taxonómiailag ez a covid igazi influenza-e vagy valami gyökeresen új akármi, de ez engem tök hidegen hagy. Az én szememben influenza, azon, a számítástechnikusok által jólismert elv alapján, hogy ha valami úgy néz ki mint egy kacsa, úgy hápog mint egy kacsa, általában véve úgy viselkedik mindenben mint egy kacsa, akkor az egy kacsa és kész. Még ha nem is kacsa igaziból, de SZÁMOMRA kacsa, aképp viszonyulok hozzá, mert ez a legelőnyösebb attitűd.

Szóval szerintem a covid egy influenza, mert majdnem mindenben olyan mint egy influenza, oké, kicsit lehet hogy „keményebb” annál amit megszoktunk de nem sokkal, sőt még az is lehet hogy igazából enyhébb. Az én esetemben egészen biztos hogy majdnem bármelyik korábbi influenzám sokkal de sokkal DURVÁBB volt mint a covid, az egyetlen amiben rosszabb volt a covid az az hogy többet köhögtem, és nem napokig hanem hetekig, ami egyben implicite azt is jelenti amit írtam is, hogy sokkal lassabban gyógyultam fel belőle. Tehát igen, ilyen értelemben erősebb mint az influenza mert a gyógyulás lényegesen tovább tart, másrészt viszont amíg beteg voltam, sokkal de sokkal könnyebben elviselhető volt ez a beteg állapot, szóval én ha választhatnék azt kívánnám a jövőben kizárólag covid miatt legyek beteg újra, és ne a közönséges influenzával! Mert, ismétlem, igaz hogy tovább tart de messze könnyebben elviselhető! Mélyen hiszek abban, hogy ha annyira legyengül a szervezetem hogy belehalnék a covidba, akkor már tökmindegy nekem mert a közönséges influenza is tepsibe tenne.

Egy vagy talán két nő egyfolytában sikitozott benne spanyolul, egy férfi meg hosszasan magyarázott valamit, amiből talán ha annyit értettem hogy „no ambulance” vagy ilyesmi. Oké, szóval náluk nincs elég mentős vagy kórház, gondolom ezt jelenti. Ez szomorú, de épp erről írtam fentebb vagy netán egy másik topikban, ez van, ha ennyire elszaporodik az emberiség... Mindenesetre a videón én egyáltalán nem láttam sok hullát. Az elején egy fickó összeesett, de az se biztos hogy meghalt vagy csak rosszul lett. Azt nem értem, ha ilyen gyenge minek ment ki egyáltalán az utcára?! Az utcán valaki fekszik fehér lepedő alatt, mintha egy női láb lógna ki alóla... A vége felé valakik az utca szélére húznak egy koporsót...

Hát bevallom ha érzéketlen tuskónak tartasz is, ez még nem olyasmi amit, hogy is mondjam... szóval, egy kisebb helyi háborús villongásban ennél sokkal szörnyűbb dolgok történnek! Nyilván, ez is olyasmi ami nem jó dolog, és mondhatjuk hogy „rohadt egy helyzet”, igen, de ez még bőven belefér nálam abba, hogy csak egy erősebb influenzajárványnak tartsam. Elvégre TUDJUK, hogy influenzába is IGENIS belehalnak az emberek, még sokan is, néha!

Egyelőre nekem úgy tűnik, ez a Covid nem érte el a múlt század eleji spanyolnátha veszélyességét se. Na, az már kemény volt tényleg ahogy olvastam róla... De, az én szememben még az is egy influenza. És az már amiatt is keményebb volt mint a covid, mert ha igaz amit olvastam, az főleg a fiatalokat vitte el, ki tudja miért. A covid ilyen értelemben kifejezetten kegyes és jóindulatú hozzánk... Én tényleg jobban félnék a spanyolnáthától, mint a covidtól.

Rendes katolikus ország (egyházi temetés, megszentelt föld) és mégis, az elején az utcai krematóriumokat láthatod, valószínűleg. 1:58 meg épp a rendőrök basznak le egy holttestet (szegénynegyedbe ?). 

Általában egy erősebb influenzajárvánnyal megbirkózik a helyei temetkezési vállalt. Ezzel nem. 

Spanyolnátha, légy bizakodó ott van Afrikában az Ebola. A járvány elfojtására a gazdagabb országok adnak pénz, felszerelést, szakembert. Szerinted most is adnak?

Nézd, nekem továbbra is az a véleményem, a Covid nem más, mint maga AZ influenza!

Szerintem egyszerűen arról van szó, hogy van egy - mármint EGYETLEN - betegség, az influenza, de ennek vannak FOKOZATAI.

Ha egészen enyhe, akkor mondjuk rá hogy „nátha”, illetve „megfázás”. Ebbe általában senki nem szokott meghalni, bár nagyon ritkán néhány nagyon öreg ÉS nagyon beteges illető igen.

Ha súlyosabb, azt mondjuk rá hogy influenza. Többnyire ebbe se halnak bele sokan, de itt azért már gyakoribb, hogy valaki mégis, általában azonban ezek is az öregebb és/vagy betegebb emberek közül kerülnek ki. De itt már kisebb betegség is elég a halálhoz mint a náthánál.

Van aztán ez itt most, a Covid. Na ez TALÁN súlyosabb lehet mint az influenza, bár úgy tűnik akit mégse visz el annál ha tovább tart is de kellemesebb elviselni... szóval van azért előnye is.

Ennél is súlyosabb a spanyolnátha. Na az tényleg nagyon szemét dolog lehetett.

És még annál is volt súlyosabb! Meg fogsz lepődni, de ez, amire ezt mondom, a középkori PESTIS... Igen, szerintem az is csak egy influenza volt. Elég nyilvánvaló a tünetek hasonlósága ugyanis, s az is főleg a tüdőre ment rá. Bizonyos értelemben tekinthetjük a Covidot egy egészen enyhe PESTISNEK...

A szememben ez mind influenza. Csak az erőssége más és más.

Bullshit. (Meg ne sértődj, NEM TÉGED minősítelek ezzel!)

Ugyanis ezek a számadatok minden, csak nem pontos... Én még a szezonális influenzánál felsorolt számadatok pontosságát se okvetlenül hiszem el, de a covidról közöltek esetén tényleg fogalmunk se lehet semmiről se. Most még legalábbis. Kérdés, később lesz-e... Ugyanis, senkinek ahlvány kisegítő segéd- pót- lila dunsztja sincs arról, egyáltalán HÁNYAN KAPTÁK EL!

Mert a tesztelés későn kezdődött s akkor is alig. Azaz a népesség nagyon kis részét tesztelték le. Márpedig akik elkapják, azoknak MESSZE TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE ABSZOLÚT TÜNETMENTES!

Azaz maga se tudja hogy elkapta,

Ha ezeket is beleszámoljuk, kiderülne hogy a halálozási ráta messze-messze csekélyebb!

Ha ez téged vigasztal, kész vagyok elhinni hogy ennek ellenére, ez a halálozási ráta a covid esetén magasabb mint a szezonális influenzánál. Oké, elhiszem. De nem annyival ahogy a linkelt képen van... Mondjuk, ha a hasamra ütök, saccperkábé azt mondom, esetleg lehet talán háromszor nagyobb is a halálozási aránya. Annál többet azonban nem hiszek. Mondom, a jelenlegi felmérések rém megbízhatatlanok. Hogy csak egyet említsek: én is elkaptam és túléltem, blogoltam is róla, ennek ellenére én SEMMIFÉLE statisztikába nem számítok bele, mert nem voltam tesztelve, és kórházi kezelésre meg pláne nem szorultam! És rengetegen vannak ilyenek. Ha ezeket beleszámolnák, rögvest messze alacsonyabb lenne a halálozási arányszám. De nem számolják bele. A hozzáállás ezekhez általában olyan mint itt a HUP-on is, a blogomban: „Ne nagyzolj, nem is voltál te covidos ha nem teszteltetted magadat! Nincs rá bizonyítékod! ha nem döglöttél bele akkor az nem covid volt és kész!”

Azaz, nekem van egy olyan érzésem, a nép valamiért VÁGYIK arra hogy ezt a járványt súlyosabbnak lássa mint amilyen, s negligál minden ellenkező bizonyítékot! Talán azért van így, mert oly régóta vágyik az Emberiség már egy kiadós világvégére, eg végítéletre... most itt van valami ami kicsit hasonlít rá, legalább a távolból, s igyekeznek felfújni, mert milyen jópofa hogy megéltek egy világvégét... Vagy a fene tudja. Érdekes lenne pszichológiailag elemezni ezt a jelenséget valaki szakértőnek. Én elismerem hogy nem vagyok az (pszichológus), csak azt mondom van egy ilyen érzésem. Akárhogyis, de nekem túllihegésnek tűnik a nagy felhajtás.

"Ugyanis ezek a számadatok minden, csak nem pontos..."

Nem kell a számoknak hinni azért raktam be a videót ja igen a szemednek se hiszel.

Ecuadorban gondolom soha nem volt influenza, mert egy fejlett, gazdag, nagyon jó egészségüggyel és járvány megelőző képességgel rendelkező ország. (szépen beoltottak mindenkit) 

Az egy katolikus ország erős hittel ("A hit számukra nem dekorációs elemhanem cselekvésünk motorja" ) minél szegényebbek annál inkább. Ott az utcán égetik a halottakat, az már nem statisztikai hiba. 

 

Tudod ott jön elő hogy az állam bármit hazudhat neked a statisztikában. De a hullák száma valahol látszik, mindig becsúszik egy egy hiba pl Kínában több volt az urna. Azt hiszem leszarják hogy egy vakbél vitte el a kedves rokont vagy a covid. (Nem volt ideje az orvosnak foglalkozni a vakbelessel) De ez igaz lehet egy motor-balesetre is, covid nélkül lett volna 60% esélyed és covidal meg 30% a túlélésre. Valóság az lesz hogy nulla, mert az orvos leterhelt. Az állam akárhova elkönyvelheti, a végeredmény szempontjából mindegy. Több hullád lesz mint amit el tudnak temetni. Ez azért nem jellemző a szezonális influenzára vagy tudnál éveket mondani amikor ez gondot okozott?

Nézd én sose tagadtam, hogy a covid veszélyesebb mint a szezonális influenza! Én csak azt mondom, ETTŐL MÉG INFLUENZA Ő IS. Veszélyesebb, de akkor is csak influenza!

Minthogy veszélyesebb, több hullát „termel”, ez igaz, elismerem. De azért messze nem annyit, mint a spanyolnátha... nem is beszélve a középkori pestisről...

Szóval ez egy erősebb influenza és kész. Na most amiatt erőlködöm ezen a „definíción” hogy tekintsük influenzának (ha erősebbnek is), mert ha elfogadjuk hogy ő egy influenza végső soron, akkor érthetővé válik ami most történik „hullaügyileg”: azaz, most persze valóban sok a halott, igen (ha nem is annyi amit rémhírterjesztenek, de azért sok elismerem...), de figyeld csak meg, megjósolom, a következő két-három évben, talán még öt évben is, MESSZE SOKKAL KEVESEBB, azaz ____KEVESEBB____ halál esik majd az azon években bekövetkező „szezonális influenza” miatt, mint ami amúgy egy „átlagos”, influenzás évben lenni szokott!

Sőt, még tovább megyek. MOST sok a halott, igen. De - reméljük - nyár közepére legkésőbb a járvány nagyjából lecseng. na és tegyük fel, ősszel újra támad... Mi lesz akkor? Megmondom. megint lesznek halottak, igen... DE MÁR EGÉSZEN KEVESEN, a mostani állapotokhoz képest!

És nem azért mert a vírus szelídebb lett, hanem mert a MOSTANI járvány kiirtotta már a kellően betegek java részét! És ezért van az, most a covid után a következő években a normál influenza is alig tud majd halálos áldozatokat szedni. Nem azt mondom hogy senkit... de elenyészően keveset ahhoz képest amennyit szokott! Mert a JELENLEGI influenzajárvány, amit covidnak neveznek, már kinyírta azokat, akikre egy influenza úgy általában veszélyes szokott lenni...

Tehát ez is csak egy flu. Mondjuk a közönséges flu a birodalmi rohamosztagos a Star Warsban, a covid meg a Darth Vader. Ami szar ügy, de akkor is egy „birodalmi” figura csak. Ebben a hasonlatban meg a császár a spanyolnátha lenne, esetleg a középkori pestis (amit nem tartok azonosnak azzal a betegséggel amit manapság nevezünk így).

"Nézd én sose tagadtam, hogy a covid veszélyesebb mint a szezonális influenza!"

"Na ez TALÁN súlyosabb lehet mint az influenza,"

A matekot is kihagytad? Olaszoknál ha szerencséjük van alakosság 10% van túl rajta de ez egy nagyon nagyon optimista tipp. 

A nyáj immunitáshoz kell 60%. Szóval ha visszajön akkor majd elkapja újra 10% (nem fogják engedni), azok olyanok lesznek akik még nem szóval újra lenne sok sok halott. Amiről te álmodozol az a karantén/korlátozás nélküli átengedés. 

Ehelyett svédek arra játszanak ők elég távolságtartók (bevándorlok nem, ők jobban megszívják), a svéd elit el tud bújni a magánszigeteken. Ez az idősek elkülönítése (mármint azoké aki számít).  

Nem győztél meg, de unom már a szót szóramondást. Elvonja az időmet a programnyelvem fejlesztésétől. Ha nem akarod érteni amit írtam, vagy úgy teszel mintha nem értenéd, a te dolgod, én elmnondtam amit akartam, s hogy mi a véleményem. Ne válaszolj, leiratkozom a témáról.

Ezen nem lepődtem meg. Az hogy a biológia tanárod túlélt azon már inkább. Van az akit átengednek csak ne lássák többet.

Pestis baktérium (hat rá az antibiotikum).

Kellemesebb elviselni is, mínusz 20% tüdőkapacitás nem rossz ha azt nézed, hogy bele is halhattál volna. 

Én kétlem, a pestist baktérium okozza. Azt amit jelenleg neveznek pestisnek, lehet. De én a középkori pestisről beszéltem, márpedig nézz csak utána, elég komolyan vitatják neves tudósok is, hogy az ugyanaz a betegség-e mint amit manapság nevezünk pestisnek! És épp azért vitatják, mert sehogy se passzolnak a krónikások által leírt tünetek a jelenlegi pestis tüneteihez... Márpedig ha e két betegség nem ugfyanaz, akkor a középkori pestist simán okozhatta akár vírus is.

pestis (más néven dögvész) a Yersinia pestis nevű baktérium által okozott fertőző betegség.[1] Az 1894-ig gyógyíthatatlannak számító fertőzés kórokozóját a svájci Alexandre Yersin, a Pasteur intézet mikrobiológusa hongkongi kiküldetése idején fedezte fel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Pestis

https://hu.wikipedia.org/wiki/Yersinia_pestis

"elég komolyan vitatják neves tudósok is, hogy az ugyanaz a betegség-e mint amit manapság nevezünk pestisnek"

A komolyságukkal kapcsolatban szkeptikus vagyok. Még a középkori pestis fő áldozatainak a vércsoportját is tudjuk. 

Egészet ráengednéd egy álszent társadalomra. Kérdezd már meg az öregeket hogy szeretnének meghalni.

Két hét fuldoklás után egy biohazard tábla mögött távol a családtól kínok közt?

Vagy szépen elaludni családi körben?

Eutanázia nincs. Magyarország az Invazív lélegeztetést választotta amikor szedálnak. Lehet hogy nem lesz ott a család de legalább nem szenved. 

Hogyan maradhatott fenn a sarlósejtes anaemia? Genetikai eredetű örökletes betegség, afrikai származásúaknál öröklődik. Eléggé megrontja az életminőséget. Úgy, hogy aki csak egyik szülőjétől örökölte a a 11. kromoszómáján az ellenállóbb valamiért a maláriával szemben. És ők általában tünetmentesek erre a vérszegénységre. Viszont nagyobb eséllyel lehet olyan gyereke amelyik mindkét szülői ágról megkapja a hibás 11. kromoszómát és egész életében viseli következményeit. 

Sokkal bonyolultabb téma ez mint egyes meg nulla, élő vagy hulla. És még közel sem ismerünk mindent a covid19-el és emberekre gyakorolt hatásával kapcsolatban. 

Arra akartalak csak rávezetni, amire pont kijutottál: nincs univerzálisan egészséges ember. Ezzel szemben fentebb mégis minden bizonyíték nélkül "lebetegezed" azt, aki intenzív ellátásra szorult, holott lehet épp csak nem volt szerencséje (pl. valami külső ok miatt épp le volt gyengülve az immunrendszere). Mindezt csak azért, hogy bizonyítsad azt a hibás állításodat, hogy a COVID-19 csak az idősekre/betegekre/stb. veszélyes, akik élete szerinted nem éri meg a gazdaság leállítását. Szerintem ez nagyon veszélyes gondolkodás. A túlterhelt ellátórendszer azt jelenti, hogy nem csak a COVID-19 eseteket nem tudják maradéktalanul ellátni, hanem semmi mást sem. Így gyorsan előfordulhat az az eset, hogy átkerülsz a haranggörbe rossz oldalára. Akkor is támogatnád a gazdaság visszaállítását, ha a saját életedet kéne feláldozni érte?

Akkor is támogatnád a gazdaság visszaállítását, ha a saját életedet kéne feláldozni érte?

Fentebb már válaszoltam erre. Nincs szó az életem „feláldozásáról”, más életének a feláldozásáról sincs szó!

Amiről szó van, az bizonyos mértékű KOCKÁZATVÁLLALÁS.

Kockázat mindig van, még a vírus nélkül is lenne. Most a vírus miatt a kockázati faktor magasabb, mint korábban volt. De csak egy picit magasabb...

Nyilván ha az történne amit javasoltam, AZ ÉN KOCKÁZATOM IS NŐNE. Amint látod, ezt mégis kész vagyok elfogadni.

Ez igy jol is mutatna, ha melle tenned, hogy 60 eves kor folott a respirator 10x szorzoval szamlaz, erdeklodjon biztositojanal, hogy tejelnek e...

Alapvetes meg az, hogy a felfutas nem erinti az ellatorendszert es a mondjuk dolgozo nepeket. Mert ugye most ha nem valami eletmenteses politraumas vagy akkor itt MO.n szepen hazakuldenek. Bocsi tudjuk, hogy kellene csavarozni lemezelni a toresed, mert maskent szarul fog gyogyulni, de huzzal haza van. Ezen tikkadtam, ki, hogy par teljes betegseg klaszterekkel felszerelt egyent probalnak mentegetni, meg a normal nepet meg nyomoritjak pont ezert.

Sved model jo, ha akarsz otthon maradsz, ha nem nem, de ha beledoglesz igy jartal.

Ember el van szokva a termeszetes szelekcio gondolatatol amit a nagy liberalis minden elet ertekes, meg egyenlo meg hasonlo lozungok elertek. Am ha igy van, akkor fenenek peldaul a verseny, az ilyeneknek szoktam mondani, hogy ha az elmebajod elerte azt a szintet, hogy az eleted ugyanolyan ertekes mint mase akkor legyszi tolts ki egy donorkartyat, szedj be egy nagy adag aszpirint es nyilvanos helyen ovatosan lodd fejbe magad... A kerdo nezes eseten hozzateszem, hogy igy akar 10 emberen is tudsz segiteni, vagyis 10x nagyobb hasznod lenne osztarsadalmilag. liberalPARAdise

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Definíció szerint igen, pont ez a nyers természetes szelekció. Nem egy konstans kritérium szerint, hanem mindig az adott körülményeknek megfelelően. Hogy utána a gyengébb immunrendszerű túlélőket elvitte egy másik betegség, az már "csak" egy újabb fejezet a szelekcióban.

A személyes érzelmeket nem szabad összekeverni az objektív tényekkel és a racionalitással. Az hogy mit szeretnék, nem azonos azzal továbbá, mi az ami össztársadalmilag lehetséges.

Nyilván, a jelenlegi helyzetben ahol igyekszenek mindenkit megmenteni, magam is azt szeretném ha minden szerettemet is igyekeznének megmenteni, s engem magamat is, ha szükséges lesz netán. Azért óhajtanám ezt, mert én és a szeretteim se érünk kevesebbet mint mások!

Amennyiben azonban olyan "többségi" azaz kormányszintű rendelkezés születne amit írtam, hogy újraindítjuk a gazdaságot, aztán aki elkapja az vagy hozzájut a kezeléshez vagy nem, ahogy épp sikerül, szóval ha van rá kapacitás megmentik ha meg nincs épp akkor sajnos „így járt”, akkor az lenne a véleményem hogy ez van, ilyen az élet, ez egy kockázati tényező amit el kell viselnie mindenkinek! Nekem is és a szeretteimnek is. És vagy mázlisták leszünk vagy nem. Ettől még nyilván arra vágynék akkor is adott esetben hogy legyen nagy mázli és el se kapjuk vagy ha súlyos a helyzet jusson az életmentő gépből, de ha mégse jut akkor ez van, mit se lehet tenni.

Nézd, sose lehet olyan döntést hozni ami mindig, mindenkinek jó. Hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon... Ez gyerekes óhaj, s aki ezt hirdeti az vagy populista, vagy veszélyesen nélkülözi az objektivitás minimumát is.

Szerkesztve: 2020. 04. 04., szo – 21:24

Medical graduates Total, Per 100 000 inhabitants

 - BE: 28.8

 - SI: 17.5

 - CZ: 17.1

 - SK: 16.9

 - PT: 16.1

 - HU: 14.4

 - AT: 14.4

 - IT: 13.3

 - UK: 12.9

 - DE: 12.2

 - FR: 9.5

Ez alapján akár erős középmezőnyben is lehetne a magyar elhivatás, de ezt is érdemes beleszámolni:

  1. Debreceni Egyetem (26,6 ezer hallgatóból 4930 külföldi, 18,5%)
  2. Pécsi Tudományegyetem (20 ezer hallgatóból 3734 külföldi, 18,6%)
  3. Szegedi Tudományegyetem (20,7 ezer hallgatóból 3550 külföldi, 17,1%)
  4. Semmelweis Egyetem (10,4 ezer hallgatóból 2932 külföldi, 28,0%)

A külföldi diákok háromnegyede az orvosi képzéseket választotta.

Ha a gyógyszerészetet is az orvostudományokhoz kapcsolódó képzésnek vesszük, összességében ezeken a szakokon minden második hallgató külföldi

Mert Belgiumban a 29-bol hany belga allampolgar szerinted? UK-ban se sok angolt talalsz azon a keves orvosi helyen. Megcsinaljak es hazamennek az orszagukba orvosnak - persze van, aki marad, ha mar egyszer ott tanult.

Magyarorszagon ez az arany meg egesz szep, bar a Nyugatra vandorlas itt is csunyitott a statsztikan - ahhoz meg kellett, hogy Nyugaton evtizedek ota nincs eleg orvos.

Mielőtt nagyon belelendülnénk a számok magyarázatába, jó lenne megnézni mit is jelentenek.

Az adott országban szerzett diplomák számát, vagy az adott országban orvosként dolgozni kezdők számát.

Ja és orvos, a medical graduate nem egyenlő a doctor-ral. Már nem olyan jók a számok.

Ott van a linken a magyarázat mindkettőre:

Medical graduates are defined as the number of students who have graduated from medical schools or similar institutions in a given year. Dental, public health and epidemiology graduates are excluded.

Szóval szerintem pont releváns aszerint, hogy mekkora az orvosi szakma tanulásának hajlandósága.

Az országonkénti felsorolásban nincsenek benne a külföldi hallgatók? Szerintem benne vannak. 

Belgium jelen állapotán nem látszik meg, hogy a lista elején van. 16770 Fertőzött és 1143 halott. Magyarországon ezek a számok jelenleg: 678 fertőzött és 32 halott. Luxemburgban van 31 halott sokkal kisebb lakossággal, de a fertőzöttek száma ott 2612

https://experience.arcgis.com/experience/685d0ace521648f8a5beeeee1b9125cd

Nem az van, hogya 444 fake news, amit ott írnak, az nem úgy van valójában?

Szerintem tobbszor irnak igazat, mint nem. Ahogy a 888 vagy a kuruc, vagy az origo vagy az index is. Vagy akar a cnn vagy a fox news. 60-80%-ban igazat irnak. A maradek 20-40%-ban leirjak a velemyuket tenykent, akar oda is hazudjak, hogy "nevtelenseget kero forrasaink szerint". Vagy egy hianyosan kidolgozott / eltolt golvonalu statisztikabol tarsadalmi kovetkeztetest vonnak le es tenykent kezelik. Na, azt mar banom, ha valaki elhiszi.

Szóval azt kell ekézni, aki nem megy szarul fizetett állásba, nem pedig azt, aki nem biztosítja azt, hogy a fontos munkákat megfizessék, hogy az vonzó legyen. Érdekes nézőpont, remélem, hogy aki ezt vallja, az nem jól fizetett állásban van, hanem olyanban, amire nagy a társadalmi szükséglet.

Vagy pedig az a helyzet, hogy elvárjuk az elhivatottságot - másoktól?

You are missing the point:

olyanok magyarazzak, hogy igazsagtalanul szarul keresnek az orvosok, akik jellemzoen naluk is kevesebbet kapnak. Valamint arra probaltam felhivni a figyelmet, hogy a WHO ma tele van ingyenes onkentesekkel, es allitjak a sok suletlenseget, mikozben evtizedekkel ezelott ott a szakemberek legjobbjai hoztak meg olyan donteseket, amelynek ma is ateljuk az elonyeit (BCG oltas kotelezove tetele, stb.)

Azokat "szidtam", akik csak odaig latnak, hogy a kormanyuk 2019-ben miert csak annyit adtak orvosoknak, amennyit? Ugyanis a mediaban csak ezt a kerdest teszi fel a fejlett vilag valamennyi ellenzeke. A blogposzt celja felhivni a figyelmet arra, hogy hogy lett tele szamolni se tudo SJW-kkel egy ENSZ es egy WHO, akik nelkul evtizedekkel ezelott nem lephettunk volna ennyire elore. Senkit nem erdekel, mert az ENSZ onkoenteseinek es keves alkalmazottjanak nincs ellenzeke, ami tamadna. Pedig hatassal van rank a sok hulyeseg amit nyilatkoznak.

Sehol nem allitottam, hogy eleg amit az orvosok kapnak. Nem csak remelem, hanem mint fentebb emlitettem meggyozodesem is, hogy emelkedni fog a legtobb orszagban a beruk, ugyanis most a tarsadalom jelenlegi hozzaallasa alapjan ezzel szavazokat lehet szerezni/megtartani eppen - talan evtizedek ota eloszor. De szerettem volna felhivni a figyelmet, hogy nem csak az orvosok fizeteserol derult ki, hogy komoly problema van vele.

> ma is ateljuk az elonyeit (BCG oltas kotelezove tetele, stb.)

Úristen, ez a hoax is eljutott már idáig? Hogy a BCG oltás segít a hisztériás-influenza ellen? A BCG-t már elkezdték kivezetni a fejlettebb országokban hiszen tök fölösleges. Ezért a gyártók meglovagolva a hisztériát jól felépített sajtóhadjáratba kezdtek. Még az Indexes cikk is elismeri: ugyan semmiféle bizonyíték nincsen (még, de persze majd lesz ám LOL), de erős a gyanú, hogy a BCG oltás segíthet a COVID-19 (azaz influenza) ellen. Miért is? Mert. Csak.

"Vészhelyzetben" a bizonyítékokon alapuló orvoslást is le lehet cserélni Index cikkeken alapuló orvoslásra, amennyiben azzal jó pénzt lehet keresni.

Látszik ismét, hogy fogalmad sincs arról, miként működik az alapkutatás. A BCG oltás esetleges kedvező másodlagos hatása már elég gyanús ahhoz, hogy a kutatók komolyan foglalkozzanak vele. Amit most lehet olvasni a sajtóban, azok különféle hipotézisek, amiket meg fognak vizsgálni, hogy van-e a direkt-összefüggés, vagy csak koincidencia az egész. Az emberi immunrendszer baromi bonyolult valami, a BCG oltás "megtanít" valamit neki, ami lehet, hogy segít a SARS-CoV-2 ellen is. Nem ad direkt immunitást ellene, de lehet hogy abban segít, hogy ne pusztítsa el egy túlzott válasszal az immunrendszer a tüdőt. Most ez "látszik", de épp kutatják, miért nehéz ezt így elhinni?

Kutassák csak, semmi bajom vele. A lényeg az, hogy ugyan még ki sem kutatták, de már most beoltanak egészségügyi dolgozókat, mert azt gyanítják, hogy az használni fog. Bocs, ezt olvastam valahol, de nem idéztem be. Azt hittem ti is olvastátok.

Na, ez mi ha nem bizonyítékok nélküli orvoslás? Bizonyíték még nincs, de máris beoltanak egy rakás embert.

Aztán bizonyíték ha lesz, én akkor sem fogom elhinni, mert ha a gyógyszergyár fizeti a kutatást, akkor annak az eredménye borítékolható lesz.

A lényeg az, hogy ugyan még ki sem kutatták, de már most beoltanak egészségügyi dolgozókat, mert azt gyanítják, hogy az használni fog.

Ilyen hírt nem olvastam, de miért is baj? Legrosszabb esetben nem kell félnie a TBC-től. A helyzet megköveteli azt, hogy minden fűszálba belekapaszkodjanak. Egy (opcionálisan fölösleges) oltás beadása nálam még az elfogadható dolgok között van. A kínai "hagyományos" baromságok (tisztelet a kivételnek), hogy pl. medve-epe segít a vírus ellen, sokkal károsabbak.

 

mert ha a gyógyszergyár fizeti a kutatást, akkor annak az eredménye borítékolható lesz

Ez így van, de publikáláskor megkövetelik, hogy tüntesd fel a financiális forrásokat, illetve nyilatkozni kell arról, is, hogy van-e összeférhetetlenséged. Persze lehet hazudni, de előbb utóbb lebuknak úgy is.

Én régóta bizalmatlan vagyok az orvoslással szemben, és ezt a bizalmatlanságot kiterjesztettem erre is. Ennyi.

Az oltásnak egyébként - mint minden orvosi kezelésnek - mindig van kockázata, mellékhatása. Ha nincs előnye, akkor hátránya van. Bizonyított előny nélkül nem lenne szabad beadni.

"A BCG-t már elkezdték kivezetni a fejlettebb országokban hiszen tök fölösleges."

Egyelore ugy tunik a fejlettebb orszagok hibaztak. Megtanitja az immunrendszert, hogy a tudot vedeni kell es erre iden kezdenek csak rajonni. Azert erdekes, mert ket legyengitett bakteriumtorzs van az oltasban, ami a tudot celozza, es meglepo modon egy virus ellen is segit.

Az indexen mire megjelent en mar reg lattam egy kurucos komment threadben ezt a BCG-st. Terkepek voltak osszehasonlitva, hogy hol nem kotelezo a BCG es hol lett a legnagyobb a baj. USA-ban es Olaszorszagban sose volt kotelezo a BCG pl. Engem meggyozott.

Ami azt illeti: en sok dologban egyet szoktam veled erteni. De ezt az oltasellenesseg dolgot szerintem erosen at kene gondolnod es ujrakutatnod. Ebben az egyben valahogy nem a megfelelo vaganyra futott be a gondolataid szerelvenye.

A nyito posztom amugy pont erre is akar celozni kedves asch:

WHO 50-70 eve: senior tudosokbol es senior orvosokbol allo vilagszervezet, ami legyozte a szamarkohogest, TBC-t, jarvanyos gyermekbenulast, kanyarot, mumpszot, stb.-t

WHO ma: gyakornok es onkentes bolcsesz "ingyen is dolgozok, mert lesznek kapcsolataim" SJW-k gyulekezete, mert miutan az ENSZ vezeto tagjai lenyultak a koltsegvetesuket, erre maradt penz. Es mivel az ENSZ tagoknak nincs "ellenzeke", az ottani lopasok semmilyen mediumot nem erdekeltek evtizedek ota.

Szerintem ezek az allitasok a te vilagnezeteiddel is kompatibilisek.

Ugy tunik Trumpeknak is kezd feltunni, hogy valami nem stimmel:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8198163/Trump-launches-frontal-attack-China-centric-World-Health-Organization.html

Az ENSZ gyakornokai meg szidtak az USA kormanyt regota amugy is, eppen csak a penzuknek kellett volna onnan jonnie, ha nem ingyen dolgoztak volna.

Végülis nem kell mindenben egyetérteni, legalább van min vitatkozni. Ameddig nem kötelező, addig tőlem nyugodtan adhatják akár az én pénzemből is. Most például nyugtalanít, hogy a COVID oltás még kész sincsen, így aztán nincs semmiféle vizsgálat a hatásosságára és a mellékhatásaira, néhány kormány mégis már most úgy beszél róla, hogy tuti kötelező lesz. Oltás hisztériára. Kötelező! Nooormális?

néhány kormány mégis már most úgy beszél róla, hogy tuti kötelező lesz.

Persze hogy ezt mondják miután adott egy gyomrost a világgazdaságnak a vírus. Pár idióta oltásellenes lelki békéje miatt nem éri meg a kockáztatni az új járványt. Már az is bőven kockázat, hogy páran alapból nem kaphatják meg majd az oltást, akiket így csak a nyájimmunitás fog védeni. Otthon mindenki lehet akkora barom, amekkora szeretne, de ha a társadalom része akar lenni, akkor a saját butasága nem kockáztathatja mások életét. Mellesleg 22 különféle oltást fejlesztenek jelenleg, valamelyik csak elfogadható kockázatú lesz remélhetőleg.

A Covid oltas tekinteteben nekem is vannak ketsegeim, ha csak annyi mellekhatasa lesz mint a h1n1-esnek, az meg a jobbik eset.

De szerintem mire elkeszul az oltas, vege lesz a cirkusznak. Az antitestes tesztek abba az iranyba mutatnak, hogy a tobbseg tunetmentesen atesett rajta (remeljuk).

De ettol meg ha a BCG, gyermekbenulas, stb. oltasok nem lettek volna kotelezoek, sokkal rosszabb vilag lenne.

Hozzateszem, azok sem azert lettek kotelezoek, mert hatterhatalom, halalcsip, nincs eleg autista, aki szivesen karbantart funkcionalis nyelvekben irt kodot, stb., hanem mert az allamnak pozitiv varhato erteket adott a bevezetese: tobb jovedelemado bevetel, kevesebb rokkantsegely (roncsolt tudo, toloszekes gyermekbenulos beteg), tobben tarthatjak el a nyugdijasokat, ha tobb ember tud szaporodni (meddoseg/sterilseg okozasa kanyaro es mumpsz altal).

Szerinted miert nem volt kotelezo a baranyhimlo oltas a legtobb orszagban? Ha a HIV-re lenne oltas az sem lenne kotelezo. Mert tobbe kerul, mint amennyi profitot termel az allamnak.

Erzesem szerint a Covid oltas is akkor lesz kotelezo, ha pl. repulore szeretnel szallni bizonyos orszagokat meglatogatni, hogy ne terheld az o draga healthcare-juket. Es ezt fizesd ki magadnak, ha mar van penzed utazgatni. De mindenkit beoltatni kerdeses, hogy anyagilag megeri-e, foleg, hogy van elotte masfel ev mindenfele kiserleti gyogyszereket tesztelni (pl. "tudovedo" gyogyszerben siman lehet par honap mulva egy attores, es egybol lehet is tesztelni vegstadiumos koronasokon)

> Az indexen mire megjelent en mar reg lattam egy kurucos komment threadben ezt a BCG-st. Terkepek voltak osszehasonlitva, hogy hol nem kotelezo a BCG es hol lett a legnagyobb a baj. USA-ban es Olaszorszagban sose volt kotelezo a BCG pl. Engem meggyozott.

http://www.bcgatlas.org/

Ellenpélda: pl. Franciaország:  19502007