Webkamera nyűg

Webkamera eddig nem kellett, illetve van a laptopban. Most egy PC-hez kellene, persze a KV miatt mindet felvásárolták előttem. Találtam itthon egyet, de a szokásos problémába ütköztem: Windows 7 alatt működött, Windows 10 alatt nem megy.

A kamera valami no-name, Vimicro VM0305 (más néven ZSMC ZS0211) valami variánsa. Találtam olyan drivert, ami felmegy a Windows 10-re, és az eszközkezelőben meg is jelenik. Csak éppen nem a Fényképezőgépek, hanem a Képeszközök alatt. A kamera képe meg is jelenik a hozzá adott Amcap program ablakában, de a Windows Kamera alkalmazás, sem Hangouts, Skype és más alkalmazás nem talál kamerát. Tudom, vegyek másikat, de ez most nem opció.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 04. 01., sze – 13:18

Regen a kamerak sima kep bemeneti eszkozkent latszodtak Windows alatt (pl a Virtualdub szamara is lathato eszkoz). Azok az alkalmazasok, amelyek ezt tamogatjak, tovabbra is mukodni fognak (ezek nagyreszt a klasszikus, ablakos, Win32 API-t hasznalo alkalmazasok). A Windowsos "modern" alkalmazasok (pl. a Skype ilyen), mar nem sima bemeneti eszkozt keres, hanem kimondottan webkamerat. Na ez az, ami driver hianyaban nem fog mukodni. Nekem is van 720p-s Microsoft markaju kameram, amely igy "kiesett" a pixisbol.

Van meg masik ketto kamera is. Az egyik a "Lifecam HD 3000" nevet viseli, ez koszoni szepen jol mukodik meg mindig OS X alatt (meg 10.5--s OS X jott ki amikor vettem, azota is hasznalom, ezt nem tudom megy-e Windows 10 eseten mert ez a kamera sohasem latott Windowst), de a masik egy 720p kepes VX-6000, az meg arra sem jo mint a VX 1000 (virtualdub sem latja).

Anno azert dontottem a Microsoft eszkozok mellett, mert azt gondoltam ezekkel nem lesz driver para (en buta, a Force Feedback kormanyukbol indultam ki, amit meg Windows 95tel kezdtem hasznalni, de azota is jokat jatszok vele Windows 10 alatt), mint elotte a logitech meg a tobbiek kamerajaval, amit verziorol verziora kukazni kellett.

Mindenesetre tobbet nem veszek toluk hardvert, mert ennyi kameraval nem tudok mit kezdeni es ahogy megszunt a support, mind visszakerult hozzam.

Nem lehetséges, hogy csak privacy miatt nem engedi a Windows a hozzáférést?

 Start  -> Settings  -> Privacy  -> Camera, majd ha itt látszik az eszköz, akkor alkalmazásonként meg tudod mondani, hogy melyik férhet hozzá. 

https://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Nem.., én is így jártam egy öreg, a fiók mélyéről előkerült kamerával. (Végigkapcsolgatva-ellenőrizve az engedélyeket.)  A beépített mikrofon még működik is. - Ennél jobban már nem lehet védeni a Privacy-t. Jobb ez így nekünk!  :) - Még a "WinUpdate"-es eszköz-driver keresést is megpróbáltam, de maradt az eszközkezelőben a sárga felkiáltójel.

(Régen ez, - emlékszem, - Win és Linux alól is működött...)

Update:

A kamera drivere felment, nem jelez hibát. A laptopomban tudom is használni Skype-pal és minden mással. Egy másik PC-n, szintén Windows 10-en szintén feltelepül a driver hiba nélkül, de Skype és társai nem találnak kamerát. De a saját ablakos alkalmazásában van kép. Privacy beállításokat ellenőriztem, engedi a hozzáférést a kamerához az alkalmazások számára.

Hogyan tudnám megtalálni a különbséget a két Windows 10-es gép között? regedit pl.?

Ugyonaz a skype verzio? Ugyonaz a Windows verzio? 

Ismerős a probléma, nálunk a következő áthidaló megoldások születtek:

1. Ha valamilyen alkalmazás veszi a webkamera jelét, akkor OBS Studio és hozzá obs-virtualcam kiegészítő. Az előbbi rögzíti az alkalmazás ablakát és körbevágja, hogy csak a videó legyen rajta, az utóbbi meg egy virtuális webkamera driverrel exportálja a windows számára. Ahhoz képest, hogy mekkora hack, elég jól működik.

2. Androidos telefonra a Pavel Khlebovich-féle IP Webcam alkalmazás (az ingyenes verzióval ki tudod próbálni, hogy működik-e, a fizetős kb. 900 Ft). Van hozzá windowsos és linuxos driver is. Alapból wifin kommunikál, de úgy elég érezhető a késleltetés, érdemes usb-vel rákötni a gépre. Ez utóbbihoz adb kell (fejlesztői eszközök bekapcsolása a telefonon, adb driver és platform-tools telepítése a gépre), az első beállítás kicsit szöszölős, de utána ez is megbízhatóan megy.

A kiindulónak nem biztosít megoldást, de hátha jól jön valakinek: a Logitech Capture is jópofa szoftver, az is biztosít egy virtuális kamerát, melynek képe 2 képforrásból is kombinálható. A szoftver ingyenes, de látszólag csak Logitech kamera képét hajlandó felhasználni (kamera képen kívül képernyő vagy tetszőleges ablakot is tud képforrásként használni). Kamera képet tud zoomolni és tükrözni, bár a tükrözés funkció mintha bugos lenne.

Nekem is kellene egy tipus-tipp, olyan webcam-re, ami alapvetően Linux alatt is megy, de mondjuk win10 sem veti meg.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igazából fordítva megy most. Mivel webkamerát nem lehet kapni az országban, ezért inkább azt nézd meg ami néha 1-1 db van, azt támogatja-e Linux.

Például itt van ez:
https://www.alza.hu/logitech-hd-pro-webcam-c920-d292394.htm

03.11-én 18e-23e Ft volt.

Most lesz belőle néhány darab holnap, azt mondják az Alzánál. Ha sietsz meg tudod venni 67'500 Ft-ért.

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=131011 

Re: Logitech HD Pro Webcam C920
Post by ParisYank » Mon Aug 22, 2016 4:05 pm

I just installed Linux Mint Cinnamon 18 on a new system with this webcam connected.

Logitech HD Pro Webcam C920 was not recognized at all until I installed guvcview. Following, it works perfectly including zoom in/out. There was no other configuration other than guvcview installation, no drivers, no setup, nothing. It simply worked well as far as I have tested....recording photos, & videos, sound, zoom, rotate.

I will update the compatibility db. :D
Top
blucap
Level 1
Level 1
Posts: 5
Joined: Sat Jun 14, 2014 11:37 pm
Re: Logitech HD Pro Webcam C920
Post by blucap » Mon Feb 18, 2019 7:01 pm

Using v4l-utils worked for me:

Install:
CODE: SELECT ALL

sudo apt-get install v4l-utils
Find your device:
CODE: SELECT ALL

v4l2-ctl --list-devices
Adjust parameters:
CODE: SELECT ALL

v4l2-ctl -d /dev/video0 --list-ctrls
v4l2-ctl -d /dev/video0 --set-ctrl=exposure_auto=3
v4l2-ctl -d /dev/video0 --set-ctrl=focus_auto=0

Ja és persze Windows 10 sem probléma.

Vagy mehetsz hardverapróra, ahol 10'000-20'000 Ft-ért is kapsz már kamerát, ha bízol benne hogy nem vernek át.

Sőt ha gyors vagy, akkor tudsz venni egy ilyet:
https://hardverapro.hu/apro/logitech_hd_webcam_c525_2/hsz_1-50.html

Szintén Linux kompatibilis, 6 órája rakták fel, szóval még lehet megvan. Kb azonnal veszik most a kamerákat.

Re: Logitech HD Webcam C525 and Linux Mint 17.2 Compatibilit
Post by richi3x2 » Wed Aug 12, 2015 1:34 pm

I received the Logitech HD Webcam C525 today. I plugged it directly into a USB port in the CPU (no hubs). Powered up the PC, did a "lsusb" and it was there. Then I installed skype and tested it. It seems to work ok. It just worked out of the box.

Szerkesztve: 2020. 04. 02., cs – 20:23

- nem ide -

Kollégám szereli a Windowsokat nálunk és folyamatosan káromkodik, hogy a W10 valami frissítéssel eldobta a laptopjainkból az összes kamerát. Vissza kell keresgélnie hozzájuk a régi drivereket, mert különben nem működnek többé. Vagy majd egy későbbi frissítéssel igen. Vagy nem. De lehet hogy mégis. Esetleg mégsem.

Azzal húzom, rakjon a laptopokra Linuxot, abban minden kamera kapásból működik, nincsenek driver problémák.  ;^) Ilyenkor káromkodik, de hozzáteszi, hát igen... úgy egyszerűbb. Még egyikünk sem látott olyan olcsó webkamerát, amely ne ment volna pl. valamilyen Ubuntun kapásból, pl Csíííz.