E-Vent - nyílt forrású lélegeztetőgép projekt az MIT berkeiből

Címkék

The team, called MIT E-Vent (for emergency ventilator), was formed on March 12 in response to the rapid spread of the Covid-19 pandemic. [...] Students and faculty working in consultation with local physicians designed a simple ventilator device that could be built with about $100 worth of parts, although in the years since prices have gone up and the device would now cost $400 to $500 in materials. They published a paper detailing their design and testing, but the work ended at that point. Now, with a significant global need looming, a new team, linked to that course, has resumed the project at a highly accelerated pace.

Részletek: MIT Emergency Ventilator (E-Vent) Project

Hozzászólások

azért az is érdekes, hogy hogyan 4-5-szöröződött meg az ár vajon.

Én nem találtam sajnos meg. Hol vannak a CAD-rajzok, forráskódok?

Nezted is, vagy csak ideboffentsz?:)

 

We note the urgent interest in our code whatever prototype form it is in, however, some critical features are non-functional and these deficiencies must be addressed before we feel that it is safe to release. What we will release shortly should only serve as a reference for your development.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

cad fajlon kivul nem publikaltak se kapcsolasi rajzot se forraskodot.

Van valamifele skicc, hogy kb. mi kell bele, de ennyi.

A forraskod eleg sarkallatos pont.

 

szerk: megtalaltak, hogy gyartsunk ehhez hasonlo lelegeztetogepet, azert neztem ra. De nekem most hobbizgatni nulla idom van.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Írjál be a MIT-nek, hogy küldjenek de azonnal fullos lélegeztetőgép terveket neked, cad fájlokkal, teljes forráskóddal és dokumentációval! Oké, hogy opensource meg ingyen van, de azért vannak igények is! 

Nem is értem, hogyan jönnek ahhoz ezek a MIT-es arcok, hogy itt hobbizgatnak a világjárvány közepén. :)

Ez sokkal uzembiztosabbnak tunik:

https://www.instagram.com/p/B-U8h72jBW2/

 

Egyebkent egy PR stunt-ot illik felismerni.

De legyen igazad:

A honap vegen nezzuk meg, hogy lett-e forraskod es kapcsolasi rajz. Legyunk veluk nagyvonaluak.

majus elsejen valaszolok erre a hozzaszolasra.

csak referenciakent, itt van par versenyzo akire szinten erdemes egy honap mulva ranezni:

https://www.corovent.com/

https://mobile.twitter.com/ReesistenciaT

https://www.europeanscientist.com/en/public-health/an-open-source-respi…

http://massventil.org

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Instát és twittert hagyjuk. A cseh projekt jónak tűnik abból ami elérhető belőle. De itt sincs semmilyen letölthető cad fájl vagy forráskód. Regisztráció helyett kapcsolatfelvételi űrlap van. 

A lengyel projektnél van valóban GitLab repo. Megjegyzem v1 és v2 mellett a v3 is discontinued-del meg megjelölve csak egy szinttel lejjebb. A csehek különben azzal érvelnek, hogy a 3D nyomtatott lélegeztetőgépek gyors tűzoltásra jók, de tartós használatra már nem.

A Massventil is ígéretes projekt, még magyar is. Ez indult ki az Óbudai Egyetemről. Itt jelenleg szó sincs arról, hogy opensource legyen. 

A, Eredetileg, nem szamoltak amit ingyen levettek a polcrol `elfekvo alkatreszek`.
B, Szeretnenek 400$ profitot, darabonknet.

;-)

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

C, tenyleg nott az elmult 2-3 honapban ennyit az orvosi eszkozok besyerzesi ara

egyebkent mindettol fuggetlenul annyi szerintem leesik ebbol az egesz lelegeztetogep mizeriabol, hogy erosen be fog esni az ara ezeknek a gepeknek a sok alternativ gyarto miatt

Vagy nem, mert fele ki lett hagyva a szovegnek:

Its members were brought together by the exhortations of doctors, friends, and a sudden flood of mail referencing a project done a decade ago in the MIT class 2.75 (Medical Device Design).

.... about $100 worth of parts, although in the years since prices have gone up and the device would now cost $400 to $500 in materials.

Szerkesztve: 2020. 04. 01., sze - 09:31

Nem feltétlenül a hardver hiánnyal van a gond, hanem azzal, hogy nincs személyzet, aki üzemeltesse.

Nem néztem ezt át, de egy kórházi gép folyamatosan figyeli a beteg életfunkcióit és a lélegeztetést ezek alapján hangolja. 

Ennél már sokkal bonyolultabb orvosi beavatkozást meg lehet oldani szoftvesen. Évek óta van már agysebész robot. Nagyon merev és feleslegesen túlbiztosított az egészségügy, de egy lélegezetőgép monitorozása tudtommal nem igényel folyamatos orvosi felügyeletet. Olaszok éppen búvármaszból eszkábálnak lélegeztetőgépeket. Eléggé sufnimegoldásnak tűnik, aminél a MIT lélegeztetőgépe sokkal átgondoltabb és professzionálisabb.

Rengeteg lélegeztetési mód van. Amit az olaszok csinálnak búvármaszkból az a full face CPAP. Itt nem lélegeztetnek, hanem egy kilégzőszelepen keresztül pozítív nyomás ellenében kell kilélegezniük, a légvételnél nyíló tüdő nem esik össze. A hátulról jövő fali oxigénből venturi szeleppel kevert magas áramlással pedig a megfelelő oxigénszintet, fiO2-t állítják be.

Valódi lélegeztetett betegek odafigyelés igényesek, pepecselősek. Különféle dolgokat kell állítgatni ha nem is megállás nélkül, de gyakran. Van egy-két lélegeztetési mód ahol a gép bizonyos paraméterek alapján állítgat kicsit pl ASV, de szerintem többnyire nem használjuk intenzíves betegeknél. Aztán van ennek olyan módja, ami a leszoktatást végzi-végezheti, de ezt csak bizonyos feltételek teljesülése esetén tudod elkezdeni, addig az orvosnak kell bszkódnia, és ha menet közben valamilyen paraméter kilóg a sorból, szól, hogy sztornó. Persze nem is mindegyik gép tudja. Aztán vannak tüdőnyitó manőverek, a lélegeztetett betegeket néha forgatni kell (hasra és vissza, vagy oldalra), az adott lélegeztetési módot adaptálni kell a betegre, vérgázértékek alapján tekergetni. Ezek időigényes dolgok. Na nem az, hogy tekersz hárma és leokézod, hanem ami ezt megelőzi. És ez nem 1/nap/beteg... Folyamatos orvosi felügyeletet nem a lélegeztetőgép monitorozása igényel, hanem úgy cakkundpakk a betegé. Persze ez nem azt jelenti hogy végig a szemed a műszereken/betegen, mert tény hogy közte megnézed a másik három-hat beteged is (persze minél több intenzíves beteget látsz el, annál kevésbé tudsz minőségi munkát végezni... lásd olaszok halálozási rátája, ami akár minket is utolérhet...). Pár órát kibír a beteg ha nem állítgatod, sőt, akár egy fél napot is, de az biztos, hogy fél nap után már messze máshogy kéne azt a beteget lélegeztetni... és persze van az a beteg is, aki mellett 10 perenként ide-oda rohangálsz, és próbálod szinkronba hozni 4 órán keresztül.

Az "agysebész robot" nem egy MI ami szoftveresen megoperál, hanem egy kb autóipari robot, amihez egy beavatkozást meg lehet tervezni, azt tudja, többet semmit, esetleg vannak még eszközök, amik kézivezérelt robotok, kiküszöbölik a remegést, bizonytalanságot, megszaladó szikét, stb, de ezek nem maguktól műtő gépek, hanem mindet egy sebész vezérli.

Úgyhogy ezek nem annyira szofveresen megoldott dolgok még. Tudom, hogy 20év és az lesz, de az még odébb van. ahogy a closed loop anesthesia is.

Kicsit kezd keso lenni, nem? Januarban hol voltak?