Van olyan, hogy Bluetooth Extender Androidra?

Fórumok

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, egyes típusú cukorbeteg vagyok, van bennem egy bőr alá beültett Eversense CGM vagy Libre2 CGM + egy Accu-Chek Combo inzulinpumpa (ezekkel az eszközökkel Bluetoothon kommunikál a telefon) + a telefonomon futó alkalmazások egyvelege (köztük a legfontosabb az AndroidAPS), ami automatikusan átállítja az inzulinpumpámat, hogy esetleg több vagy kevesebb inzulint kapjak (attól függően mennyit eszek + mozgok-e + hogyan alakul a cukrom). Az egész szép és jó, de a telefonomnak 5 méteres körzetben kell lennie, hogy tudjon az eszközökkel kommunikálni és sokszor elfelejtem magamnál hordani a telefont, mikor kimegyek az udvarra, felmegyek az emeletre a bátyámhoz, stb. és ezáltal megszűnik a kapcsolat a telefonom és az eszközök között. 

Vajon azt meglehetne oldani, hogy az egész házat + udvart valamilyen Bluetooth hálózatba belerakni, hogy akárhol vagyok a házban vagy az udvaron, akkor is tudjon a telefonom kommunikálni az esközökkel? 

Előre is köszönöm az ötleteket!

Hozzászólások

Nekem úgy tűnik, hogy ez csak audiora van.

Az igazán jó megoldás az lenne, ha a telefonon levő software figyelné, hogy megvan-e a kapcsolat az inzulinpumpával és ha nem elkezdene sivalkodni a telefon. Mivel még csak 5-6 méterre vagy simán meghallod. Vannak kulcstartó méretű bluetooth eszközök amik sípolnak ha nincs a közelükben a telefon, eredetileg a kulcs elhagyása ellen van, de ha az övedre teszed a telefonodat nem hagyod el.

Én is eléggé telefon otthagyós vagyok, sokat segített egy vizszintesen álló bőrtok ami az övemen van. Lassan megszokom, hogy mindig abba teszem a telefont és nem mindenféle vízszintes felületre ahol ott is hagyom.

Ha a telefon kozelsege fontos akkor nem jobb lenne valami appot feltenni ami elkezd sivitani ha megszakad a kapcsolata a pumpaval? Mi van ha nem az udvarra mesz hanem a varosba es akkor felejted otthon?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

"Ha a telefon kozelsege fontos akkor nem jobb lenne valami appot feltenni ami elkezd sivitani ha megszakad a kapcsolata a pumpaval?"

- Ha 10 percig nincsen kapcsolat a pumpával vagy a CGM-el, akkor elkezd sipákolni a telefon

" Mi van ha nem az udvarra mesz hanem a varosba es akkor felejted otthon?"

- Ilyen már megtörtént... Elindultam egy 80 km-s bringatúrára és miután megtettem 15 km-t anyu felhívott a "nem cukros" telefonomon, hogy otthon hagytam a telefont

Android-os okosóra amit mindig hordasz? (Nem WearOS hanem full Android): https://docs.google.com/spreadsheets/d/1gZAsN6f0gv6tkgy9EBsYl0BQNhna0RDqA9QGycAqCQc/edit#gid=698881435 

Valami olyan bluetooth tracker ami mindig nálad van és sípol ha a telefon nincs nálad? A telefon hiába csörög ha már messze vagy tőle...

Ezeket főleg audióra fejlesztik: https://www.msn.com/en-us/lifestyle/rf-buying-guides/best-bluetooth-range-extenders-reviews

Ugyanezt akartam javasolni: nekem a korábbi valami Huawei band A2(?, olcsó) okosórámon volt olyan opció, hogy jelez ha a megszakad a BT kapcsolat a telefonnal. A mostani Mi Band 3 appjában nem találok ilyet, de lehet hogy csak figyelmetlen voltam. Mindenesetre ezek manapság már olcsó cuccok (10e ft alatt), általában vízállóak, ritkán kell tölteni (2 hetente), szóval ideális megoldásnak tűnik.

Az egyiken lehetőség szerint csak az inzulinpumpa appja, meg esetleg egy aktivitásmérő appja van fenn. A másikon meg minden más app. Ha a második telefon kompromittálódik valahogy egy elhibázott app miatt, akkor kisebb az esély, hogy bekavarjon az első telefonon az inzulinpumpa vezérlésének.

Hasonló, mint ahogy a céges laptopot nem használod privát célokra, illetve a privát gépen nem csinálsz céges dolgokat.

Azért légy szíves vigyázz ezzel a hatótávolság kiterjesztéssel. Sajnos olvasni lehet olyan híreket hogy az IoT és így a tiédhez hasonló orvosi eszközöket gyártó cégek jelentős része kevéssé foglalkozik a biztonsággal. Ha megnöveled azt a hatótávolságot amin belül a készülékedet el lehet érni akkor lehetőséget adsz arra hogy valaki távolról belenyúlhasson a működésébe. Elég ha belepiszkál a pumpa beállításába és az emiatt egyszerre sok inzulint ad be. Nem akarlak riogatni, csak kérlek hogy légy óvatos. Maga az adatátvitelre használt Bluetooth sem biztonságos: Kapcsolja ki a Bluetooth-t a telefonján, ezt tanácsolják a szakemberek

Ez egy fülhallgatónál még elmegy de egy orvosi készüléknél nem. Persze nem olyan egyszerű kihasználni a sebezhetőséget és emellé a készüléked esetleges biztonsági hibáját is pontosan ismernie kell annak aki perverz módon ilyennel akarna szórakozni. De azért inkább tartsd magad mellett a telefont. Talán okkal ilyen kicsi nálad a Bluetooth hatótávja. Lehet hogy a pumpa gyártója ilyen módon akarta növelni a biztonságot, vagy az akku élettartamát.

Kicsi az esélye, hogy bárki ezzel szórakozna. Mert ehhez hackernek és gyilkosnak is kell lenni + véletlenül a közelben lenni és kiszúrni a kommunikációt. Ha valami fontos ember persze és egyébként testőrök vigyázzák, akkor valóban kell erre is gondolni. Én viszont egy bugtól jobban félnék a szoftverben, ami miatt egyszerre többet ad be..

Köszi a tanácsokat. Bug szerencsére nincsen benne, már közel 2 éve használom és rajtam kívül még használják kb. 500-an.

Felemelhetetlen érzés az, hogy nyugodtan tudok aludni úgy, hogy tudom, ha lemenne a cukrom, akkor leállítódik az inzulinadagolás vagy ha felmenne, akkor többet kapok.

nem kell hozzá "aktív" elkövető. simán terjedhet az ilyen malware-ként is. egyszer valaki megírja, csinál belőle vírust, az't' terjed. ne ess pánikba, de én nem tenném az életemet semmilyen generic purpose számítógépes rendszerre. kezdjük ott, hogy nem is realtime architektúrára épül: mivan ha "laggol" a rendszer és késik a "cron" vagy "egymásra futnak a jobok". ha nagyobb a load az androidon, a kicsöngés is annyit késik amikor hív valaki, hogy addigra bontja a vonalat.

Az a gond, hogy más választásom igazán nincsen :). 21 éve vagyok cukorbeteg és már kb. azon a határon lennék ha nem lenne ez a rendszer, ami karbantartja az életem, hogy kinyírnám magam a faszba. Dolgozom napi 8 órát, mellette sportolok meg vannak hobbijaim, ismerősökkel összefutok és még mellette napi 3-4 órán keresztül számoljam, hogy mennyi inzulint adjak be magamnak. Egy idő után az ember inkább feladná. 

Ha veszel egy (ketto) ilyen jelerositot, akkor az nem azt jelenti, hogy egy ujabb dolgot kell magaddal cipelni? Feltetelezem, ha a mobil BT hatosugara 10m, a jelerositonek ebben a korzetben kell lennie. Tegyuk fel elviszi a jelet 100m-re, de ha a pumpa hatosugara is csak 10m (mivel vissza is kell szolnia), akkor a pumpa 5-10m-es korzetebe (gyakorlatilag a zsebedbe ha nem akarsz arra is figyelni) is kell egy ilyen erosito. Ennel mar egyszerubb, ha a mobilt viszed magaddal.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2020. 04. 02., cs – 19:47

Android automate

A fent említett megszakadás esetén sípoló dolgot meg lehet vele csinálni.