Linus kiadta az 5.6-os Linux kernelt

Címkék

Kicsit vacillált, hogy újabb -rc következzen inkább, vagy a végleges, végül a végleges mellett döntött. Annak ellenére is, hogy több változás érkezett a múlt héten, mint amennyit a fejlesztés ezen szakaszában látni szeretett volna. Részletek a bejelentésben. A KernelNewbies Linux_5.6 oldala még nem frissült. A kiadással kapcsolatos részletekért érdemes ellátogatni az LWN idevágó oldalára.

Hozzászólások

Ez 19.10-es Ubuntu? Mert a default 4.15 helyett akkor tárolókból kézzel felteheted az 5.3.0-sat, egyes források szerint még az 5.5.13 is elérhető upstream kernelként. Pár nap múlva végleges lesz a 20.04-es, ahhoz szerintem rövid időn belül feltehető lesz az 5.6.1 is. Bár ha fontos, hogy a legújabb kernelt megkapjad, akkor nem az Ubuntu a legjobb választás.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Akkor meg nem értem mit panaszkodsz, hogy sokára lesz elérhető. LTS-t azért találták ki pont, hogy régi verziók legyenek benne. Persze LTS-re is lehet újabb kernelt feltenni, jobb esetben bugos sem lesz, csak akkor az egész LTS használatának az értelme kérdőjeleződik meg elvi szinten.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Valami félreértés lesz, mert pont hogy nem panasz volt. Ellenkezőleg. Jeleztem, hogy aki disztró kernelt használ (főleg LTS-t), azt az ilyen first minute bugok nem érintik.

Elugatták párszor már, hogy a stabilizálás a disztrók feladata.

trey @ gépház

Tisztában vagyok a szakmai múltaddal, nem is azért hoztam ezt fel..
Egyedül azon akadtam fent, hogy egy friss kernel kijövetelére az volt az egyetlen válaszod, hogy "Mire az ide lecsorog, az nem ma lesz!", mindenféle kontextualizálás nélkül, ami így és ebben a formában nem csak félreérthető, de mindenféle konstruktív tartalmat is mellőz.
Ezért is tekintettem az egész hozzászólást (sőt, gyakorlatilag az általad indított threadet) teljesen offtopicnak

// NOTE: Kontextualizálás kb itt történt csak meg, de a topic szempontjából ezzel se vagyok előrébb.
 

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A kis gépemen Fedora 32 5.6.0-val fut, s iwlwifi a wireless driver hozzá. :) Működik a hálózat, de ezek szerint a biztonsággal van baj? Mindegy, szerintem kb. egy héten belül lesz 5.6.1, úgysem az a fő gépem, alig fogom bekapcsolni akkor.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Angol High end aidio körökben volt szokás, hogy sesem veszik meg a legújabban kiadott eszközöket, hanem megvárják amíg lesznek vele tapasztalatok. Miért olyan fontos a legújabbat felrakni? Amúgy több disztroban még 4-es kernel van, annak is a páratlan verziójának az alverziója. Régen a páros számúak voltak a stabilak, a Spectre M hibák miatt volt változás?

Amúgy most fordítottam egy 5.5.7-es kernelt, kíváncsiságból a 4-es gyári helyett. Működik, csak sokat gondolkozik a boot elején..

Ez a páros-páratlan stabil-dev alverzió még a 2.6.x kerneleknél volt. Most már nem él az a rendszer, helyette RC-k majd véglegesek vannak. A Spectre foltokat backportolták a 4.x-es kernelekbe is.

Ez az 5.5.7-es honnan jött nálad? Miért nem 5.5.13-as akkor már?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem is jók a tapasztalataim 5.5.13-mal. Emlékeim szerint 5.5.7-ben az iwlwifi néha megreccsent. Hálózat elmúlt, reboot segített. Modul eltávolításával, visszatöltésével nem tudtam feléleszteni. Mindegy, ez már a múlt, most 5.6.0-t használok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet rá fordítani, azt nem szedték ki. Nem tudom azért-e, de ipari rendszerekben a 486 még elég sok helyen jelen van.

A legtöbb disztró persze már nem támogatja az i486-ot. Debianból az utolsó a lenny, és nyilván baromi lassan indul rajta, de fut.

De pl. a "gyári" kernel ott sem indult el, de fordítottam sajátot, azzal megy.

Tinycore-al voltak még vegyes tapasztalataim, ott is van amelyik megy, van amelyik nem.

De itt nem a legtöbb disztróról van szó, írta, hogy kézzel forgatta. Úgy működik a dolog i486-on. Csak kész bináris disztrók dobták a támogatást, de attól te még kézzel akármilyen architektúrára lefordíthatsz akármit, amíg a compiler meg a kernel támogatja. A 3.8-as kernelig a 386-os is támogatva volt. 486-os még egyelőre támogatott, annak ellenére, hogy használhatatlan rajta.

486-oson nincs értelme a modern kernelnek. Lesz vagy 15 perc (!) mire bebootol, és nem is annyira a lassú matuzsálem proci miatt, jó, amiatt is, hanem a RAM mennyisége (kirándulás lesz a Swap-hegyekbe) és a I/O buszsávszélesség, FSB lesz az igazán szűk keresztmetszet. De 486-os még az egy nagyságrenddel pehelysúlyúbb NetBSD is nyögne (azt sem nagyon érdemes próbálni 686 alatt, azaz min. Pentium Pro), vagy egy Win98. A NT4 lehet határeset, függően attól, hogy milyen 486-osról beszélünk, SLC, SX, DX, DX/2, DX4, vagy valami 586-klón.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, arról beszélt, én meg feltételeztem, hogy futtatta is i486-oson. A routeredben azért elég a relatíve modern kernelnek a 64 MB RAM, mert nagyon minimálisra fordított kernel, szinte semmit nem fordítottak bele. De egy desktopra fordított kernel, mindenféle driverrel meg kompatiblititási ezmegazzal sokkal bloatabb, sokkal több RAM kell neki.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hogy világos legyek:

Debian lenny elvileg még támogatta a 486-ot. Squeeze-ből "véletlenül" került ki a 486 támogatás. VIszont a lenny gyári kernele, hiába volt -486, nem indult el rajta.

Aztán forgattam egy saját kernelt, az elindult. És akkor már miért ne, a legújabb 5.6-ot. De aztán nem azt használtam végül, hanem a 2.6.32.50-et, mert ehhez a vashoz meg a disztróhoz bőven jó (Lenny-ben 2.6.26 van emlékeim szerint).

Ennél a disztrónál messze nincs 15 perc a boot idő, de valóban, kellett bele sok ram. 8 megán még a potato elfutkos, de semmi újabb (azt is próbáltam). Nem azért teszek rá linux-ot, hogy aktívan használjam, de a lenny-ben a parancssor/mc még simán megy. SSH is eldöcög rajta, és még az új rendszerekkel is össze lehet kötni (ellenben a potatoval, amiben ezek már túl régiek). Egy apt-get futtatása, na az már tényleg közelíti az örökkévalóságot.

X-et nem próbáltam. Viszont tinycore-ból akár az egészen újak 8.x/9.x is elfutkostak, és azok is tűrhető idő alatt.

Ha majd lesz egy kis időm, majd írok róla egy blogbejegyzést, mert elég sok hétvégém ráment, hogy kikalapáljam a rendszert, hátha másnak is tanulságos :)

Ez mind nagyon érdekes, de mi a haszna? Még egyetemre jártam, amikor megjelent a 80486, emlékszem, a 486DLC 33 MHz-hez képest milyen iszonyú gyors volt a 100 MHz-es 486DX, de akárhogy nézem, ma már ezzel semmi dolgunk. Hiába tanultam meg a processzorközeli, assembly programozást Z80-on, ma már nem programozok Zilog Z80-on akkor sem, ha assembly-ben kódolok. Akkor jó volt, megtanulta az ember a logikáját, s ma is menne a Z80 assembly. Csak már nincs rá szükség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Haszna semmi, nem is azért csinálom. Nyilván egy Rpi-vel össze nem lehet mérni egy 486-ot (az 1-el sem, azóta meg már hol vagyunk).

Retró, ennyi, meg nekem valahogy annak a rendszernek van egy kis a romantikája. A rövid életű VLB busszal, a jumperezős alaplapokkal, az IO meg IRQ conflict-okkal... és akkoriban mégis annyi minden futott ezeken. Win95 csak úgy hasít rajta. Az office 97-el a mai irodai feladatok 99%-a elvégezhető lenne. Mondom, majd írok róla egyszer :)

Nekem is jók a tapasztalataim vele. Sőt, az 5.5.7-tel sem volt rossz tapasztalatom, nem is ezért jegyeztem meg. Csak nekem valahogy az 5.5.7 nagyon random választásnak tűnik, sem nem a legújabb, sem nem régi, hanem így tényleg vak találomra a kettő között, ezért csak a választást nem értem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem kell felrakni a legújabbat, sőt! Ezek a kiadások inkább azoknak vannak akik valami kernel közeli dologgal foglalkoznak: Van saját maguk által fordított driver amit új kernellel esetleg törhet, vagy olyan feature-t használnak amik a distro által adott kernelben (még) nem elérhető.
Példa: Redhat 7.7-10 alatt még mindig 3.10.0-X kernel van gyárilag, mi viszont használunk egy 4.8ban bemutatkozott feature-t (XDP: https://en.wikipedia.org/wiki/Express_Data_Path ) ami így RH alatt nem elérhető.
Illetve van 1-2 olyan bugfix ami szintén "feature"-ként kerül csak bele 1-1 kernelbe, ergo nem backportolják vissza régebbi kiadásokba. Pont iwlwifi  related: https://hup.hu/comment/2445408#comment-2445408

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Hát ja, de én jellemzően az előre menekülés technikáját választom. Abból indulok ki, az újban van a legtöbb javítás, az új feature-ökben a legtöbb bug is egyben, de azokat ilyenkor még úgysem használja senki. A kernelben inkább az a fájó, hogy belül gyakran borogatnak mindent, így a korábban már stabilan működő driver-ek eltörhetnek úgy, hogy senki sem nyúlt hozzájuk. Aztán lehet megint újra gondolni az egészet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2020. 04. 01., sze – 14:31

5.6.1 changelog-ban kerestem iwlwifi illetve 80211, valamint 802.11 kifejezésekre. Egyedüli találat:

commit 9c70d8d263b51aa83c2d71726f9b4e0c91436dcb
Author: Michał Mirosław <***@rere.qmqm.pl>
Date:   Tue Feb 11 11:35:01 2020 +0100

    staging: wfx: annotate nested gc_list vs tx queue locking
    
    commit e2525a95cc0887c7dc0549cb5d0ac3e796e1d54c upstream.
    
    Lockdep is complaining about recursive locking, because it can't make
    a difference between locked skb_queues. Annotate nested locks and avoid
    double bh_disable/enable.
    
    [...]
    insmod/815 is trying to acquire lock:
    cb7d6418 (&(&list->lock)->rlock){+...}, at: wfx_tx_queues_clear+0xfc/0x198 [wfx]
    
    but task is already holding lock:
    cb7d61f4 (&(&list->lock)->rlock){+...}, at: wfx_tx_queues_clear+0xa0/0x198 [wfx]
    
    [...]
    Possible unsafe locking scenario:
    
          CPU0
          ----
     lock(&(&list->lock)->rlock);
     lock(&(&list->lock)->rlock);
    
    Cc: ***@vger.kernel.org
    Fixes: 9bca45f3d692 ("staging: wfx: allow to send 802.11 frames")

Ezt vártuk iwlwifi ügyben, vagy nem került be 5.6.1-be? Mert ez nem tűnik iwlwifi specifikusnak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fix elvileg ez lenne: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/netdev/net.git/commit/?…

Viszont az 5.6.1 forrását elnézve nem került be: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux.git/tree/n…
LKML-en ugyan ez látszik: https://lkml.org/lkml/2020/4/1/402

Amúgy itt látod, hogy mi és hogy került bele az 5.6.x-es fába: https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/stable/linux.git/log/?h…

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..