[KV] Nem kellene már az egészségügyben dolgozók bérét most megemelni?

Címkék

Egyre-másra találkozom a neten és a médiában az egészségügyi dolgozók felé kinyilvánított köszönettel. Másrészt sokat hallani a gazdaságot élénkítő csomagokról, hogy kik kapjanak és mennyit. Persze a bankok, meg bizonyos vállallkozói szektorok kapni fognak. Bőven. Van, ahol egyszeri alkalommal még dollárt is osztogatni terveznek. Nem kellene a "mi gazdaság-élénkítő csomagunkat" azzal kezdeni, hogy felemeljük az egészségügyi dolgozók bérét?

Igen, azonnal meg kellene emelni a bérüket.
78% (898 szavazat)
Egyszeri juttatást kellene most rögtön adni.
8% (98 szavazat)
Majd a járvány után elegendő lesz valamit adni.
3% (32 szavazat)
Nincs szükség semmiféle plusz anyagi juttatásra, mert hivatástudatból végzik a munkájukat.
4% (50 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (14 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
5% (61 szavazat)
Összes szavazat: 1153

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo – 17:46

Lehet, hogy most megint népszerűtlen leszek (ó, jaj!), de hol érdekel? Nekik van munkájuk. Pont. Vannak, akik most munka nélkül maradtak. Ha figyelembe veszem, hogy munkavállalók ezreit küldték el, küldték fizetés nélkülire vagy mondjuk 8 óra főállás helyett 4 órára, akkor az ő fizetésük csökkent. Van, akinek nem kicsit, nagyot.

Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Mindemellett, szép dolog a kitartás, taps meg minden.

Ja, tanárok detto.

trey @ gépház

Mondjuk ha most az EÜ dolgozok bemondanák, hogy csak 50%-kal többért sétál be dolgozni, akkor meg menne a fejvakarás, pedig kb. azt csinálná, amit kapitalizmusban szokás. Persze akkor ők lennének a hazaárulok. Nincs ez így jól.

Szóval szerintem megérné kifizetni a normális bért az EÜ-ben és az oktatásban (szinte minden fejlett állam ezt teszi, pl. kis-tigrisek).

Szóval ha most a Német kormány feladna itt egy olyan hirdetést várunk egészségügyi személyzettett 5x bérért szállás az egész családnak biztosított, best quality védőfelszerelés. Erre lépnének az orvosok nővérek akkor azt mondanád na végre. A hollandoknál ugye kiderül ha valami szar, itt vajon ez kiderülhet?

"Időbe telt, mire Mátraiék rátaláltak arra a néhány cégre, amelyek képesek a maszkok gyártására, ráadásul a kínai államnak is beszállítanak, éppen ezért megfelelő igazolással rendelkeznek arról, hogy valóban minőségi terméket állítanak elő.

Voltak olyan gyárak, amelyek olcsóbban adták volna a maszkokat, de kiderült, hogy nincs igazolásuk, csak ígérgetik, hogy lesz. Őket elvetettük."

"Arra a kérdésünkre, hogy az Operatív Törzzsel felvették-e a kapcsolatot, Mátrai azt mondta: nem volt egyszerű, de most úgy tűnik, hogy az állami szféra nyitott feléjük. "

Visszaküldjük a nagykernek, hogy pocsék a minősége, cseréljék ki a teljes megrendelt mennyiséget olyanra, melynek jó a minősége, kérjük a régi tanúsítványát, valamint az új tanúsítványát előre, és a megrendelt terméket. 

Persze mindezt még akkor kell ellenőriznie az illetékesnek, mikor átvette, s addig nem történhet meg a megrendelt termék kifizetése.

 

Miért gondolja mindenki, hogy nálunk minden szar, míg liberáciában minden jó?

Ez úgy néz ki a számokkal, hogy egyre kevesebbet költünk egészségügyre, ráadásúl KSH által kiadott, GDP arányos költés kumulált szám: az állami és magánkiadásokat is tartalmazza.
Ebből egyre magasabb az egyéni kiadás és egyre kissebb az állami.

Ez az elmélet. A gyarkolati vizsga pár hét múlva lesz.

Te ezeket álmodod, vagy olvasod valami látótól, mert semmi alapja nincs. 

Egyre magasabb az egyéni kiadás? Nem vettük észre (félig magánként).

Egyre kisebb az állami? Nem vettük észre (állami kvótát ellátóként).

 

Várj, vagy ez még az, mikor emelni kell a benzinárakat, hogy olcsóbb legyen?

Te ezeket álmodod, vagy olvasod valami látótól, mert semmi alapja nincs. 

https://www.ksh.hu/stadat_files/ege/hu/ege0055.html

Egyre magasabb az egyéni kiadás? Nem vettük észre (félig magánként). Egyre kisebb az állami? Nem vettük észre (állami kvótát ellátóként).

Biztos így van akkor, ha nem vetted észre. Gondolom árvíznél is kimész a házad elé, nem látod az áradást, és ezért faszságnak titulálod az egész áradás dolgot...

Danke Frankó!

 

"Ez úgy néz ki a számokkal, hogy egyre kevesebbet költünk egészségügyre, ráadásúl KSH által kiadott, GDP arányos költés kumulált szám: az állami és magánkiadásokat is tartalmazza.
Ebből egyre magasabb az egyéni kiadás és egyre kissebb az állami."

 

Elmondod, hogy a linkeden hol van a kummulált szám, azaz az állami(amit nekik utal a biztosító) és magánszolgáltatók bevételei.

Elmondod, hogy hogyan látszik a te táblázatodból, hogy egyre magasabb a magánszolgáltatók bevételei és egyre kevesebb az állami bevétel a biztosítóktól?

Csak mert időközben történt egy HBCS német pont vs forintkorrekció vagy 4x, de tökre hol van ez ebben:

4.1.3.2. Egészségügyi kiadások GDP-aránya (ksh.hu)

Elmondod, hogy a linkeden hol van a kummulált szám, azaz az állami(amit nekik utal a biztosító) és magánszolgáltatók bevételei.

Amit látsz a linken, az kumulált szám a GDP arányában. Ha ennél több érdekel, akkor a kicsi vacsa-vacsa kezecskéddel az egeret odaviszed a "Menü" felirathoz, rája kattintasz, a felugró menüben pedig a "Módszertan" linket követve szépen végighúzod a vacsa-vacsa kezecskédet a szavakon, próbálva kibetűzni, amíg oda nem jutsz, hogy "4. Egészségügy, baleset" és azt a részt elolvasod tüzetesen.

Elmondod, hogy hogyan látszik a te táblázatodból, hogy egyre magasabb a magánszolgáltatók bevételei és egyre kevesebb az állami bevétel a biztosítóktól?

Ez nyilvánvalóan egy másik táblázat lesz, megpróbálod megkeresni? :)

Csak mert időközben történt egy HBCS német pont vs forintkorrekció vagy 4x, de tökre hol van ez ebben:

Kurvára mindegy, hogy mennyi pont és arra mennyi forint jár, forintban és a GDP arányában vannak a táblázatban a kiadások.

Értem, hogy nem tetszik a dolog, de hát, a vészhelyzet az nem arról szól, hogy mi tetszik meg mi nem. Lassan a nyuggerek is megtanulják, hogy mostantól nem héderezgethetnek az orvosi rendelőkben napestig és nem lófrálhatnak az utcákon kedvükre, mert VÉSZHELYZET van.

trey @ gépház

Nem érted, hogy mi a vészhelyzet. A vészhelyzetben elrendelhetik, hogy pl. a medikusok vagy orvostantanulók beránthatók. Ezt is tették. Komolyan nem értem, itt vakokkal és süketekkel beszélgetek? Hallottál olyanról, hogy bizonyos esetben a férfiakat beránthatják a honvédségbe? Általános kötelezettség 50 évig. Ezek vészhelyzeti rendelkezések. Megszegheted, majd számolsz a következményeivel. 

Néhány infómorzsát a kötelességeidről a polgári védelmi kötelezettség és a honvédelmi kötelezettség alatt találsz.

trey @ gépház

Ne terelj! A tartalékos katona önként vállalja és aláír erről egy szerződést. A honvédkórházban van rangjuk az orvosoknak, ott oké amit írsz, de civilekkel más a helyzet. Vagy tényleg semmi fenntartásod nem lenne ha holnap kapsz egy behívót, hogy menned kell kórházba takarítani?

Tehát, akkor még egyszer: nem tartalékos katona, hanem szinte minden állampolgár. Aminek utána kéne nézned:

  • honvédelmi (munka)kötelezettség
  • polgári védelmi kötelezettség

Hogy éppen mi a hatályos, annak kéne utánanézni. Ezek voltak:

a honvédelmi kötelezettségek rendszere

Az MK Alkotmánya értelmében a haza védelme a Magyar Köztársaság minden állampolgárának kötelessége.
Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés a jelenlévő képviselők kétharmadának szavazatával határoz, a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgár férfiakat - törvényben meghatározottak szerint - hadkötelezettség terheli. Akinek lelkiismereti meggyőződése a katonai szolgálat teljesítésével összeegyeztethetetlen, polgári szolgálatot teljesít.
A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára törvény polgári védelmi kötelezettséget és rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettséget írhat elő. A természetes személyek, a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhetőek.
A honvédelmi kötelezettségről szóló törvény elfogadásához a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

[...] 

a polgári védelmi kötelezettség tartalma

A Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárokat polgári védelmi kötelezettség terheli.
A polgári védelmi kötelezettség célja fegyveres összeütközés vagy annak veszélye és katasztrófahelyzet esetén a lakosság életének megóvása, az életben maradás feltételeinek biztosítása, valamint az állampolgárok felkészítése azok hatásának leküzdésére és a túlélés feltételeinek megteremtésére.A polgári védelmi kötelezettség férfiakra 18-55., nőkre 18-50. éves korukig terjed ki. A polgári védelmi kötelezettség részletes szabályait külön törvény állapítja meg.

[...]

a honvédelmi munkakötelezettség tartalma

Az Alkotmánynak megfelelően kihirdetett rendkívüli állapot esetén honvédelmi munkakötelezettség rendelhető el.
A honvédelmi munkakötelezettség alapján a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok - a férfiak 18-60., a nők 18-55. éves korukig - tartósan vagy időlegesen, képességeiknek és egészségi állapotuknak megfelelő fizikai vagy szellemi munka teljesítésére kötelezhetők. A kötelezett a munkakötelezettségét a számára kijelölt munkahelyen teljesíti.
Mentes a honvédelmi munkakötelezettség alól:
a) a várandós nő a terhesség megállapításától kezdve,
b) az anya a gyermek 3 éves koráig,
c) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra, illetőleg gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát (élettársát) egyedül ápolja, gondozza,
d) az az egyedül élő nő vagy férfi, aki 14 éven aluli gyermeket tart el saját háztartásában,
e) aki munkaképességét legalább 67%-ban elvesztette, vagy aki egészségi állapota folytán a kötelezettség teljesítésére alkalmatlan,
f) akit fontos közérdekből a felügyeletet gyakorló miniszter - a munkaügyi miniszterrel egyetértésben - a kötelezettség alól mentesít,
g) a hivatását gyakorló lelkész.
A honvédelmi munkakötelezettség nem terjed ki a Honvédség és a rendvédelmi szervek tényleges állományú tagjaira, köztisztviselőire és közalkalmazottaira.

[...]

 Btk. 430. § Az a honvédelmi munkára kötelezett személy, aki e kötelezettségét távolmaradásával vagy más módon súlyosan megsérti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Kiindulásként kezdjük ezzel. Ha nem aktuális már, akkor kérlek tedd ide, hogy mikor kerültek hatályon kívül.

Vagy tényleg semmi fenntartásod nem lenne ha holnap kapsz egy behívót, hogy menned kell kórházba takarítani?

A fentiek alapján, ha elrendelik, nem nagyon lesz más választásom és ha kell, el is megyek.

trey @ gépház

Ezért kérdeztem, hogy a mi annak a törvénynek a címe, amiből idézte. Mert ha a Magyar Köztársaságra és az Alkotmányra hivatkozik, akkor már biztosan nem aktuális, mert egyik sem létezik már.

Egyébként, ha tippelnem kéne, ez: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100113.tv

Szerk.: egyébként AFAIK innentől kezdve bukó:

(8) A hadköteles katona jogállását, illetve a honvédelmi munkakötelezettség részletes szabályait tartalmazó törvényjavaslatot, vagy honvédelmi tanácsi rendelet tervezetét, már a béke időszakában elő kell készíteni és rendszeresen felül kell vizsgálni. (kiemelés tőlem)

A jogtárban ilyennek nem találtam nyomát.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Engedd már el a katonákat! Ki beszél itt katonákról?!

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100425.atv

Alaptörvény XXXI. cikk

(1) Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére.

(2) Magyarország önkéntes honvédelmi tartalékos rendszert tart fenn.

(3) Rendkívüli állapot idején vagy ha arról megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek. Ha a hadkötelezett lelkiismereti meggyőződésével a fegyveres szolgálat teljesítése összeegyeztethetetlen, fegyver nélküli szolgálatot teljesít. A katonai szolgálat teljesítésének formáit és részletes szabályait sarkalatos törvény határozza meg. * 

(4) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - honvédelmi munkakötelezettség írható elő.

(5) Magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárok számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - polgári védelmi kötelezettség írható elő. * 

(6) Honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - mindenki gazdasági és anyagi szolgáltatás teljesítésére kötelezhető. * 

--

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1100113.tv

2011. évi CXIII. törvény

a honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint a különleges jogrendben bevezethető intézkedésekről * 

[...]

9. A honvédelmi munkakötelezettség

12. § (1) Az ország működőképességének fenntartása és helyreállítása érdekében a kötelezett tartós vagy időleges honvédelmi munkakötelezettség keretében, képességeinek és egészségi állapotának megfelelő fizikai vagy szellemi munkát teljesít a számára kijelölt munkahelyen.

(2) Mentes a honvédelmi munkakötelezettség alól:

a) a várandós nő, a terhesség megállapításától kezdve,

b) az anya, a gyermek 3 éves koráig,

c) aki a vele közös háztartásban élő, állandó ápolásra, vagy gondozásra szoruló egyenes ági rokonát vagy házastársát, élettársát egyedül ápolja, gondozza,

d) az az egyedül élő, aki kiskorú gyermeket tart el saját háztartásában,

e) akit fontos közérdekből a kötelezettség alól külön eljárásban mentesítenek,

f) a szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező, hivatását gyakorló pap, lelkész, rabbi,

g) a 65. életévét betöltött férfi és az 55. életévét betöltött nő.

(3) *  A honvédelmi munkakötelezettség nem terjed ki a Honvédség tényleges állományú tagjaira, honvédelmi szervezet honvédelmi alkalmazottjaira, közalkalmazottjaira, munkavállalóira, a honvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium kormánytisztviselőire, a honvédelemért felelős miniszter fenntartói irányítása alatt álló köznevelési intézmény közalkalmazottjaira, a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjaira és munkavállalóira, rendvédelmi igazgatási alkalmazottaira, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagjaira, valamint az Országgyűlési Őrség hivatásos állományú tagjaira, köztisztviselőire és munkavállalóira.

trey @ gépház

Na, csak tudsz te ebből az évtizedből is találni hatályos forrást :)

sarkalatos törvényben meghatározottak szerint

Szvsz. (IANAL) ez lenne a fentebb hivatkozott törvény, ami meg előírja, hogy még békeidőben kellett volna tervezetet írni, hogy mi merre hány méter. Tudtommal, ez nem történt meg.

Szerk.: katonákról senki nem beszélt, csak te: illetve a honvédelmi munkakötelezettség részletes szabályait

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Igazat adok abban, hogy az elvi lehetőség meg volt rá, a gyakorlati nem, mert nem készítették elő a megfelelő rendeletet. [egyébként nézd vissza, én csak abba kötöttem bele, hogy a köztársaságra és az alkotmányra hivatkozó törvény már valszeg nem érvényes, és valóban nem az ;) ]

(egyébként meg nagyjából tökmindegy, mert pár nap és bevezetik a rendeleti kormányzást, onnantól kezdve meg nem hogy a hadsereg, de személyesen Vitya is odamehet hozzád, elkérheti a rajtad levő alsónadrágot, és nem mondhatsz semmit, kénytelen leszel odaadni...)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

"Mi a szankció, ha egy orvos, ápoló megtagadja a munka felvételét?

A munkát megtagadó egészségügyi dolgozó első körben munkajogi következményekkel számolhat: fegyelmi felelősségre vonással, végső soron elbocsátással.

Ha esetleg polgári védelmi szolgálat ellátását rendeli el a Kormány, akkor viszont már büntetőjogi szankciók is szóba kerülhetnek. A polgári védelmi kötelezettség megtagadása bűntett, ami akár 3 év szabadságvesztéssel is büntethető. De szerencsére erről még nincs szó."

Így pontos, te az egyik esetről beszélsz én a másikról. A honvédségnél is békeidőben önkéntesség van, hadiállapotban lehet hadkötelezettség.

Nézőpont kérdése mi a "vészhelyzet" amit emlegettél, végül is a két elrendelt állapot is az, ebben az esetben igazad van, de most egyik sem áll fenn és nem is számítok ilyesmire. Irreális lenne börtönbe zárni civileket azért mert megtagadják a munkát alapvetően. Az oké, hogy kirúgják ha nem dolgozik, ez minden munkahelyen így van.

Az utolsó mondatba belekötök: ha elégtelen (kórházi) felszerelés miatt a saját egészségét veszélyben érzi, akkor megtagadhatja a munkát. 

És akkor az erkölcsi és jogi dilemma: tömeges járvány ellátása esetén elítélhető-e az orvos, aki védi az életét?

Elvárható-e tőle, hogy az életét adja? 

Persze, ez benne volt az idézett cikkben. Mondjuk az "elvileg" szó nem túl megnyugtató az idézetben:

Kötelezhető-e az egészségügyi dolgozó, hogy úgy lásson el fertőzött vagy fertőzésgyanús betegeket, hogy nincs védőfelszerelése?

Nem, elvileg az egészségügyi dolgozó nem kötelezhető arra, hogy védőfelszerelés nélkül lásson el betegeket. A biztonságos munkavégzés feltételeit ugyanis járvány esetén is – sőt, álláspontunk szerint ilyenkor különösen – biztosítani kell a dolgozó számára.

Ha esetleg polgári védelmi kötelezettséget írnak elő – lásd alább – még az is megtagadható, ha az érintett a saját egészségét közvetlen és súlyos veszélynek tenné ki.

Szerintem egyaltalan nem a tartalekosokra gondolt, hanem a veszelyhezet idejen hadkoteles es behivhato koru allampolgarokra: https://zirc.blog.hu/2018/11/01/850_ezer_fovel_novekszik_a_hadkotelezet…

Hadiallapot vagy egyeb veszhelyzet eseten boven nem csak a tartalekosokat lehet behivni, hanem minden, arra alkalmas koru es egeszsegi allapotu embert.

Szerk: azota Trey is irt bovebben, de igy latod, hogy ez majdnem mindenkire vonatkozik, messze nem csak a tartalekosokra.

Amikor a bankárok kapzsisága és hülyesége miatt lett válság nem is értem miért nem hoztak rendelkezést arra, hogy holnaptól az egészségügyi átlagbért kapják kézhez a banki dolgozók, a különbözet megy egy kármentő alapba?! És kötelező továbbra is ugyanúgy ellátni a munkakört különben börtön!

Egyrészt megjegyzem, hogy aki így állna hozzá ebben a helyzetben, az nem való ebbe a szakmába és már eddig se ment be itthon dolgozni.

Másrészt nem tudom mennyire tűnik fel, de a legtöbb országban a legkevésbé izgatja az egészségügyi dolgozókat az, hogy mit csináljanak a fizetésükből. Magyarországon úgy gondolom, hogy az is az eü.dolgozók megbecsülését jelzi, hogy az előtt húztunk be minden kéziféket (gazdasági következményekkel), mielőtt elértük volna a 20 megerősített esetet, ezzel növelve annak az esélyét, hogy többen tudnak majd ennek a végén is egészségesen hazamenni a családjukhoz az eü.dolgozók közül. Ez nehezen foganatosítható át pénz formájába (mert ugye mennyi pénzért halnál meg).

Azoknak a megjutalmazását, akik közvetlenül fertőzött betegeket kezelnek, én is támogatom, de fizetéseket nem vészhelyzetben kell megállapítani.

Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy az 50+ éves, asztmás anyámat a háziorvos az oep összeomlásával fenyegetőzve nem írta ki felső légúti tünetek miatt. Így az nekem kimondottan marná a szemem, ha ezután kapna teszemazt plusz egy milliót a fizetésére.

1. Ha az oep az összeomlás szélén áll, akkor fizetésemelés nem fér bele. Ennek a felfogásához nem szükséges emelt szintű matematikai ismeret.

2. A rizikócsoportba tartozók tüneteit komolyabban kellene venni.

Engem a háziorvosom ugyanezekkel a tünetekkel huszonévesként is elküldött röntgenre, hogy biztos ne tüdőgyulladás legyen. Szóval itt nem arról volt szó, hogy ki mit vár 'okosba.

Ki ver kin mit le? :D Én csak azt írtam, hogy ezt a fajta, nem túl emberséges hozzáállást az esetében nem jutalmaznám meg. Különösképp nem egy válság közepén. Asztmások esetében nem kell COVID-19 fertőzés, hogy komoly következményei legyenek egy légúti megbetegedésnek. Pláne ilyen stresszes helyzetben.

Tehát te ugyan most nem fizeted a járulékokat, de mások lehetőleg fizessenek még többet, hogy legyen több pénz az orvosokra. 3 hónap múlva meg majd az adókat is növeljük, hogy valahogy ellensúlyozni lehessen a munkanélküliek miatt kieső nyugdíjjárulékokat is.

Félreértés ne essék, én támogatom hogy több pénzt kapjanak az orvosok, nem a koronavírus miatt elsősorban, hanem amiatt, hogy kevesebb menjen el az országból. Viszont nem osztom azokat a nézeteket, hogy fizessenek mások helyettem.

>>Nekik van munkájuk.

Az ám, de milyen? Fröccsögő testnedvekkel körülvéve, túlórázva, miközben nekik is van családjuk. És lehet, hogy a házastársuk is azok között van, akiket említesz, azaz az elbocsátottak között.

>>...munkavállalók ezreit küldték el, küldték fizetés nélkülire...

Nem ellenükben indítottam a szavazást. Feltétel nélküli alapjövedelmet kellene számukra biztosítani legalább a vészhelyzet idejére. Ha már a vadkapitalista USA is ezen gondolkodik. De ettől a kormányzattól... na, mindegy.

Én ezt teljesen megértem, csak ezzel az a gond, hogy a járvány és gazdasági normalizálódás után sem fognak nekik fizetést emelni. A számokat szépen kikozmetikázzák annyira, hogy az egészségügyre rá lehessen mondani, milyen remekül teljesít, így nincs szükség változtatásra. Legfeljebb Kásler kap majd valami prémiumot.

Ha most többet dolgoznak, többet kell kapjanak. Plusz munkáért plusz pénz jár. Vannak, akik szeretnének most többet dolgozni több pénzért, vagy egyáltalán dolgozni pénzért. Kicsit átértékelődik most a jajgatás.

Az meg, hogy mi lesz majd a járvány után majd kiderül.

BTW: jól végzett munkáért én is utólag kapom meg a jutalmat, nem közben.

trey @ gépház

Hát kurvára nem. Másik commentben irtam is, hogy nem a járvány meg a most végzett munkájuk miatt kellene emelni. (amúgy, szvsz, most épp nem is nagyon mennének vele semmire)

De ettől még a gyakorlat az, hogy elvárás lett a hivatástudatból adott túlóra... Ami nagyon nincs rendjén. Akkor sem, ha más munkakörben sem fizetnek ki minden túlmunkát. (pl pont van elképzelésem, pontosabban tudásom, arról, hogy egy IT üzemeltető sem mindig kapja meg a túlóra pénzt)

Ilyenkor elő lehet venni az "el lehet menni külföldre is dolgozni" tesztet!

Nos egy rendőr ha elmegy, akkor ott legfeljebb pincérként fognak igényt tartani a munkaerejére és a mosogató mellett kell kezdeni. 

Tanárok közül is csak a nehéz szakokat oktatók kapnak tanári állást. Matek, természettudományos szakok. A többieknek szintén csak a mosogató van alternatívaként a gipszkartonozás mellett. 

Ha nem kapnak fizetésemelést akkor is maradnak. Mert nem akarnak mosogatni még több pénzért sem. 

Orvosok viszont bármikor kapnak állás külföldön, valódi orvosi állást, sokkal több pénzért. Szóval itt valóban a hivatástudatnak van nagy szerepe abban, hogy ennyien még Magyarországon gyógyítanak. Ez indokolja a fizetésemelést, hogy a jövőben is maradjanak. Netán visszajöjjenek akik már elmentek. Mert pont most látszik, hogy az orvos nem nélkülözhető. 

Megkaptak a relativ fizetesemelest? Mihez kepest relativ? Masok fizetese nem szamit a boltban. Vagy te a szomszedod elotti villogasra hasznalod a fizetesedet es nem pedig vasarlasra? A EU dolgozo most hianyszakma. A megoldas a tobb love, hogy legyen aki olyan munkat vegez amit en nem akarok. (Testnedvek, ver, fajdalom, koszi ez nem nekem valo. En nyuszi vagyok.) 

De a befizetet adombol ami k.vara nem keves, abbol lehetne oket fizetni kisvasut meg stadion helyett, aminek nulla haszna van.

Ezek az emelések még a békeidőkre lettek megállapítva. A novemberi 20%-ot előre kellene hozni. (És ne felejtsük el, hogy nagy az infláció, ami állítólag 4% körüli, de a bevásárláskor mégis 10-15%-kal fizetek többet, mint korábban, pedig semmi extrát nem veszek.)

Nyugodtabb lennék, ha tudnám,  hogy a nővért nem az otthoni anyagi gondok emésztik, amikor belém szúrja az infúziót, vagy valami mást.

Tobb lepesben voltak a beremelesek. Kb minden masodik volt olyan emeles, ahol tenyleg tobb penzt kaptak. Es meg igy is nagyon kevesett keresnek az egyeb eu-s, kornyezo orszagok orvosaihoz kepest. 

Ami a propagandabol eljut az eberekhez, azok kimelt reszletek, messze nem fedezi a valosagot. 

Hát, ez az orvosokról is elmondható. Várja őket a fizetős egészségügy. Jaa, hogy ők ott is jelen vannak, de csak az "állami" pénzről sírnak, amikor a hazavitt pénzekről van szó? :D

Lásd még: https://hup.hu/comment/2459952#comment-2459952

Amúgy is meg kéne már szabadulni ettől a kommunista szintű egészségügytől, ahol havi min. 7500 forintért várja a nagyérdemű a Beverly Hills-i ellátásminőséget.

trey @ gépház

Egy rakás olyan orvos van, akire igencsak nagy a szükség, mégsem tudna magánellátásban dolgozni, mert az csak speciális részterületét fedi le az egészségügynek.

Jaa, hogy ők ott is jelen vannak, de csak az "állami" pénzről sírnak, amikor a hazavitt pénzekről van szó?

Neked olyan jól megy, közben meg panaszkodsz, hogy nem jól megfizetve. Akkor most ez hogy is van?

Nem azt mondtam, hogy nem vagyok jól megfizetve, hanem azt, hogy nem vagyok olyan jól megfizetve, ahogy lehetnék külföldön. Biztosan érted a különbséget. Az állítást kevered a panaszkodással.

A végén kiderül akkor, hogy nem érdemes kompletten egészségügyezni, mégis ez áll a címben. Sok itt a csúsztatás. Bebaszna, hogy még azokat is pénzzel tömjük ki, akik most is milliókat keresnek!

trey @ gépház

Ebben az az átverés, hogy ezek a számok nem az emelt bér további emelésére vonatkoznak mint ahogy az átlag Béla képzeli, hanem a 2022-ig meghirdetett összes emelési lépcső a 2018 januári bérre vonatkozik mint alap.

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/trukkos_beremeles__jatek_a_szamokkal

Az meg nem béremelés hogy nekik most van munkájuk 10x-es fertőzési kockázat mellett. Ugyanis jóval az átlagbér alatt kerestek mindig is, tehát évekre vetítve és átlagolva baromira nem jön ki magasabbra a bérük mint annak aki most pár hónapig munka nélkül marad. 

Ennek ellenére én nem támogatom a béremelésüket. Évek óta próbálom a párom rávenni, hogy mondjon fel, talán most sikerül.

megkapták a relatív fizetésemelést

 

Relatív bazmeg...

Hátmostcsakúgyhirtelen: https://www.fizetesek.hu/fizetesek/egeszsegugy-es-szocialis-ellatas

BTW aki van annyira hülye, hogy más mocskát takarítja, meg próbálja visszaráncigálni az életbe, az megérdemli, hogy ennek kb. a háromszorosáról induljon a fizetése. És itt elsődlegesen nem az orvosokra gondolok, mert ők az elegáns részét végzik általában. Hanem a szarlapátoló nővérekre és a többiekre, akik az apró fogaskerekek a gépezetben.

Ezer más értelmetlen propagandának is szar dologra ömlik a pénz számolatlanul, pedig "csak" oktatásra és EÜ-re kellen költeni.

Nem kell neked semmiféle pótlék. Egyszerűen elhúzhatsz, aztán nem kell olvasnod. Írjak howtot rá, vagy megfejted a módját magadtól?

A balos mantrád - oktatás, egészségügy - pontosan kijelöli a helyedet, még ha tagadod is.

trey @ gépház

Soha életemben nem szavaztam bal oldalra és soha nem is fogok. Ettől még látom, hogy az egészségügy meg az oktatás egész konkrétan szar. Durva, hogy egy mondat alapján kategorizálsz valakit, meg hogy a téged még, vagy már nem érintő témák esetén fület befog és pa-pa-pa-pa, balos vagy és unalmas vagy duma... 

Ne feledjük el, hogy az USA-ban az alapjövedelem kérdése az után vetődött fel, hogy semmilyen gazdaságot lassító intézkedést nem hoztak, amíg bajba nem került az egészségügy. Emellett érdekelne, hogy ezekre te honnan szednéd össze a pénzt. Egy-egy dolgozó fizetésén már legyen 70-80% adó? Az állam nem tud több pénzt adni az embereknek, mint amennyit tőlük beszed.

Ha meg a vállalatoktól gondoltad bekérni, az csak EU-s szinten valósítható meg.

Érdekes egyébként egyben látni a költségvetés bevételeinek részeit
https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse006i.html

A 14.5 ezer milliárból 2.9 a lakosság befizetései. Persze közvetve a többit is a lakosság fizeti, mert a termékek és szolgáltatások árában megjelenik. A világelső áfánk a legnagyobb tétel.

Amennyire én követtem a híreket, járványtól függetlenül nem volt megfelelő a fizetésük. Emiatt kellene elsősorban megemelni. És akkor lehetne azt mondani, hogy a munkájukat végzik, most nehezebb időszak van (mint ahogyan sok olyan hivatás van, ahol vannak nehezebb időszakok). Egyébként gyanítom, hogy normális fizetés esetén sokkal jobban örülnének annak, ha lenne normális védőfelszerelésük. Bár lassan talán lesz...

Inkább rendet kellene tenni az egészségügyben. Pl. az olyan különbségek megszüntetését, hogy vannak orvos rocksztárok, akik súlyos milliókat visznek haza csak a paraszolvenciából, miközben a kórházban futtatja magánpraxisát (is) és hogy-hogynem, valahogy a kórházi eszközök is el-eltűnnek itt-ott.

És kibaszkodni a kórházi szarkákat. Egy orvos írta itt, hogy alig jöttek meg hozzájuk a védőeszközök, már hazalopták őket.

trey @ gépház

Reklamálj kedvenc kormányodnál:

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt.

https://mok.hu/hirek/agazatihirek/halapenz-etikatlan-es-igazsagtalan-a-…

A Magyar Orvosi Kamara vegye saját hatáskörbe a dolgot, a paraszolvenciát elfogadó tagjai ellen indítson etikai vizsgálatot, ha kell büntesse meg, vagy zárja ki a soraiból a trógereket. A lakosság pedig fejezze be a borítékos gyakorlatát, amivel tevőlegesen hozzájárul ehhez az egészhez.

trey @ gépház

Esetlegesen egy vagyonosodási vizsgálattal egyebekötve, amit hivatalból indítana a NAV-nál a megtollasodott orvoskollégája ellen.

Amelynek eredményéhez semmi köze, mert olyan is van, hogy adótitok.

Nem egyszerűbb lenne mindenféle nyakatekert próbálkozás helyett kimondani, hogy a hálapénz vesztegetés, ha utólag kapja/fogadja el, akkor is, és a Btk. körébe tartozik?

Nem egyszerűbb lenne mindenféle nyakatekert próbálkozás helyett kimondani, hogy a hálapénz vesztegetés, ha utólag kapja/fogadja el, akkor is, és a Btk. körébe tartozik?

Támogatok minden olyan intézkedést, amivel rendet lehet tenni a paraszolvencia és az orvos kiskirályok ügyben. Nálam nyitott kapukat döngetsz. Én mindössze annyit mondok, hogy az orvosi kamara kétszínű játékot űz. 

trey @ gépház

Honnan lehetett tudni? Ja, hogy tudta, hogy a kormánynak ez valamiért nem érdeke? Akkor a kormányunk nem a magyar nép érdekében tevékenykedik? Vagy hogy van ez? Kifejtenéd?

Szerk.: Normális országban nem a MOK-nak kellene erre javaslatot tennie, hanem ez lenne az alap.

Mert az szerinted reális kérés, hogy zárják börtönbe az orvosok jó részét? Ez a nép nevében levő ténykedés lenne? A megtisztulást nem kívülről, hanem belülről kellene elérni. Értem én, hogy a kamara mással szeretné elvégeztetni azt a piszkos munkát, amit neki kellene. Azt is, hogy a haveroknak nehéz lenne elmagyarázni, hogy amin tegnap még heherésztek (mennyi jött zsebbe), az holnaptól irgum-burgum.

trey @ gépház

De hiszen ehhez sincs jogkörük. A kiszabható büntetéseket a szakmai kamarai törvény határozza meg.

Ráadásul nem szakmai kérdésben nem határozhatnak, márpedig az utólag elfogadott hálapénz nem orvosszakmai kérdés, és nem is lehet belőle azt csinálni, hiába is gondolod ezt. Egyetlen lehetőség van, ha ezt törvényi szinten szabályozzák. A MOK ezzel tisztában van, ezért kérték, hogy legyen Btk-s eset.

Miért is nem lesz belőle semmi? 

A bankárok miért is kapnak annyi pénzt a különben nem túl megterhelő munkájukért? 

Mert nagy a "felelősség" és különben "elmennek", és a "pénzvilág így működik".

Nos az orvosok jelenleg hivatástudatból csinálják azt amit csak ők tudnak. Ha úgy élnének a jelenlegi helyzettel mint teszik azt a pénzvilág szereplői, "ilyen a világpiac" meg "hát nincs ingyen ebéd" cinikus jelszavakkal, akkor nyugodtan megkérhetnék a havi nettó másfél millió átlagbért. Megjegyzem még ez sem sok. "Oldja meg a kormány és kész" 

Visszaélni azzal, hogy az orvosok hivatástudatból megteszik amit kell és nem zsarolnak mint mondjuk a pénzvilág, az bizony csúnya dolog  

De nem mutogatni kellene. Hanem példát mutatni. Hallottál te már olyan orvosról, amelyik akár névtelenül nekiállt kitálalni a környezetében tudomására jutott korrupcióról? Ha nem, miért nem? Ha igen, miért nem követi a többi?

trey @ gépház

pont azért nem érdeke, amiért a körülmények ellenére sem képes úgy kormányozni, hogy azzal ne ossza meg a társadalmat.

mert korrupt, hataloméhes, arrogáns, rafkós, - mondhatnám hogy parasztok, de még megsértődnének az igazi őstermelők :) - kőbunkók gyülekezete.

Vagy mondjuk mi lenne akkor, ha az OEP *reálisan* beárazna minden egyes egészségügyi szolgáltatást, és a páciens eldönthetné, hogy ezt melyik kórházban óhajtja igénybe venni. Akkor talán a járóbeteg ellátás terén nagyobb teret kapnának a magánrendelők is, akik kicsit professzionálisabban kezelik a pénzügyeket, és nem a hálapénzre mennek.

Lehetne ezt állami oldalról is értelmesebben csinálni, csak valamiért senkinek sem érdeke...

Tanárok hogyan jönnek ide? Évtizedek óta zuhan a közoktatás színvonala. És " Nekik van munkájuk. Pont. Vannak, akik most munka nélkül maradtak. Ha figyelembe veszem, hogy munkavállalók ezreit küldték el..." 

Orvosok ott küzdenek a frontvonalban, kockáztatva a saját egészségüket is. A tanárok ezalatt otthon bohóckodnak az átgondolatlan távoktatásos játékkal. Sehogyan sem egy kategória a kettő. 

https://edu.google.com/

Ingyenes csak venni kéne a fáradtságot és szervezetten kommunikálni a Google-lel. Nem hajtanák el a magyar tanárokat. 

https://moodlecloud.com/

Moodle felhőszolgáltatásként is igénybe vehető. Nem kell szerver, nem kell rendszergazda, az a tanár pedig aki nem képes megtanulni a használatát tényleg inkább menjen pizzát kiszállítani. 

A tanulónak számítógépe bizony most is probléma és ez valóban már nem az iskola és közoktatási pedagógusok dolga. De ez most ugyanúgy akadály mint korábban. Egyébként elég jó a számítógépes ellátottság az országban. A faluvégi putrisoron is iPhoneokkal szaladgálnak a Dzseniferek és Romáriók, hogy mutassák mekkora arcok. 

A nethozzáférés az egyetlen valódi probléma az ország egy kisebb részén, ahol csak gyenge netszolgáltatás van. Ez a lakosság kevesebb mint 8%-át érinti tippre. Ez nem ok arra, hogy ott ahol 100 megabitek vannak ne csináljanak normális elearninget. 

De iskolán belül is botrányosan gyenge a közoktatás. Hogyan tudnak a pedagógusok a volt diákjaik szemébe nézni miután egyetemeken megtapasztalják, hogy mi is az elvárás amiknek meg kellene felelniük, de nincsenek hozzá alapjaik mert a úgy tanították őket a tanáraik ahogyan?!

Ingyenes csak venni kéne a fáradtságot és szervezetten kommunikálni a Google-lel. Nem hajtanák el a magyar tanárokat. 

Mennyi idő migrálni az adatokat? Több mint egy hétvége?

Moodle felhőszolgáltatásként is igénybe vehető. Nem kell szerver, nem kell rendszergazda, az a tanár pedig aki nem képes megtanulni a használatát tényleg inkább menjen pizzát kiszállítani. 

Mennyi idő beletanulni, mondjuk egyhetes anyagot felvinni? Több mint egy hétvége?

A tanulónak számítógépe bizony most is probléma és ez valóban már nem az iskola és közoktatási pedagógusok dolga. De ez most ugyanúgy akadály mint korábban.

Korábban nem kellett távoktatás formájában működnie a közoktatásnak.

Egyébként elég jó a számítógépes ellátottság az országban.

Mesélj! Százból hány családra igaz, hogy minden iskoláskorú gyermek saját számítógéppel rendelkezik?

 faluvégi putrisoron is iPhoneokkal szaladgálnak a Dzseniferek és Romáriók, hogy mutassák mekkora arcok. 

Ez konkrétan hazugság, de legalább jól beleillik a kormány cigányellenes narratívájába.

Ez a lakosság kevesebb mint 8%-át érinti tippre.

A 8%-ot ne területi vagy össz-lakosság alapon, hanem gyerekszámra tessék nézni!

Ez nem ok arra, hogy ott ahol 100 megabitek vannak ne csináljanak normális elearninget. 

Ez igaz. De az e-learning még mindig nem csak azon múlik, hogy van-e hardver/szoftver. Ha azon múlna, lenne. De sajnos ehhez az kellene, hogy a résztvevők is rendelkezzenek a megfelelő tudással, tapasztalattal. Ez viszont nincs meg, és egy hétvége alatt nem is lehet megszerezni.

De iskolán belül is botrányosan gyenge a közoktatás. Hogyan tudnak a pedagógusok a volt diákjaik szemébe nézni miután egyetemeken megtapasztalják, hogy mi is az elvárás amiknek meg kellene felelniük, de nincsenek hozzá alapjaik mert a úgy tanították őket a tanáraik ahogyan?!

Tessék feltenni a kérdést az oktatási kormányzatnak, hogyan lehetséges. Az, hogy mit kell tanítani, benne van a NAT-ban. Ha az alapok hiányoznak, és úgy felvették őket, abban szintén nem a tanárok lesznek a hibásak.

Szerk.: Ja, és az egészen sokat segített volna, ha nem erőltetik azt a kurva Krétát, amire nagyon nehéz lenne azt mondani, hogy távoktatásra bármilyen szinten alkalmas.

"Mennyi idő migrálni az adatokat? Több mint egy hétvége?"

Az előbb még ezt írtad: "Mondom, mi nincs hozzá: szerver, rendszergazda, tanár, aki értene hozzá, a tanulónak számítógépe, illetve nethozzáférése." A semmit egy másodperc alatt lehet migrálni. Az volt a téma itt, hogy karantén előtt általában nem volt semmi. Ha van mit migrálni akkor lennie kell elearningnek is. Ha meg hulladék volt korábban, azt inkább ne is migráljuk.

 "Mennyi idő beletanulni, mondjuk egyhetes anyagot felvinni? Több mint egy hétvége?"

Ott van rá a fizetett nyári szünet, meg ugye a napi 8 órát úgy dolgozzák le a pedagógusok, hogy csak 4 órát kell ténylegesen tanítani másik 4 otthoni felkészülés. Bőven van erre idő.

"Korábban nem kellett távoktatás formájában működnie a közoktatásnak."

Egyetemeknek sem, mégis megoldották már sok éve. Megértem a problémát, hogy kivették a fegyelmezés hatékony eszközeit a pedagógusok kezéből, így aki lumpen-purdék előtt kénytelen tanítani valóban nincs nagyon más választása az iskolateremben mint elmondani az anyagot még azok cseverésznek, és jobb esetben legalább nem szaladgálnak. De minden teremben vannak diákok akik azért tanulnának még akkor is ha idióta osztálytársaik miatt nem lehet. Még olyan is van, hogy egy diák szakítani szeretne szülei kocsma és putri közötti eléggé alacsony szintű vegetatív életvitelével. De nem tud tanulni az osztálytársak miatt. Otthon talán tudna, de ahhoz kellene az a bizonyos elearning. Karanténtól függetlenül is. 

"Mesélj! Százból hány családra igaz, hogy minden iskoláskorú gyermek saját számítógéppel rendelkezik?"

Mutass te nekem olyan családot, ahol nem tudnának venni legalább egy PC-t! Ha nincs több annak egyetlen oka, hogy nincs is rá igény mert már úgyis a mobilt és tabletet nyomkodják. Arra is lehet tananyagot készíteni. Az ilyen ertéel klubos propagandával légyszi ne fárassz, hogy fú annyira szegény család, hogy egyetlen tévéjük is képcsöves. Úgy kellett keríteni egy CRT tévét, hogy kicseréljék a lapostévét az interjú idejére, mert a "képernyőn az jön át jól". 

"Ez konkrétan hazugság, de legalább jól beleillik a kormány cigányellenes narratívájába."

Legyél szíves kímélj meg az ilyen Vágópista-féle Trockij-imitátorok szalmabáb érvelési módszereitől! Amit írtam az a jelen valósága. Kognitív disszonancia ha fejfájást okozott neked azt sajnálom. 

"A 8%-ot ne területi vagy össz-lakosság alapon, hanem gyerekszámra tessék nézni!"

Akkor tessék megnézni mennyi családi pótlék jár a gyerek után. 30 ezerért lehet kapni használtan komplett PC-t monitorral vagy 40 ezer körül már notebookot. Minimum core2 de inkább core i3 és 4GB ram. Minden gyereknek bármelyik család ki tudja fizetni. Ha akarja. Ha mobilra van pénz valahogy. Érdekes!

"Ez igaz. De az e-learning még mindig nem csak azon múlik, hogy van-e hardver/szoftver. Ha azon múlna, lenne. De sajnos ehhez az kellene, hogy a résztvevők is rendelkezzenek a megfelelő tudással, tapasztalattal. Ez viszont nincs meg, és egy hétvége alatt nem is lehet megszerezni."

Nem vitatom. És nem is azt kritizáltam, hogy az elmúlt hétvége alatt miért nem született jobb e-tananyag a közoktatásban. Azt tettem kritika tárgyává, hogy miért nem csinálták már meg évekkel ezelőtt. Indokokat már többször leírtam miért lett volna rá szükség, járványtól függetleül.

"Tessék feltenni a kérdést az oktatási kormányzatnak, hogyan lehetséges. Az, hogy mit kell tanítani, benne van a NAT-ban. Ha az alapok hiányoznak, és úgy felvették őket, abban szintén nem a tanárok lesznek a hibásak."

Felvették őket, mert jó tanulók. Illetve mert a nagyon kevés még színvonalas oktatást adó középiskola végzőseivel nem tudna megtölteni egy közepes egyetemet sem. A diákok egyébként nem ostobák. Végül sok szívás után sokan megállják a helyüket. Csak tudod ha felmerül a kérdés hova kellene költeni akkor szerintem a közoktatásba extra pénzt rakni az rosszabb befektetés mint wécén lehúzni a pénzt. Akkor már inkább oda kell adni az egyetemeknek nulladik évfolyamra, hogy ott megtanítsák egy év alatt azt amit a közoktatásban 12 év alatt sem sikerült. 

Az volt a téma itt, hogy karantén előtt általában nem volt semmi. Ha van mit migrálni akkor lennie kell elearningnek is. Ha meg hulladék volt korábban, azt inkább ne is migráljuk.

Na, megy ez. Innen már csak egy lépés, hogy eljuss odáig, amit a - gondolom általad lesajnált - pedagógiai módszertannal foglalkozó kutatók egy évtizede miatt mondanak: a hatályos törvényi szabályozás miatt hulladék. Tanmese a felsőoktatásról (felső, ahol már legalább minimális szinten ott van a távoktatási rend szabályozása): több éves küzdelem árán sem sikerült elérnie a karnak, hogy a távoktatásos rendben hallgatók félévtől függetlenül teljesíthessék a kurzusaikat, egyszerűen azért, mert a jogszabály szerint a felsőoktatás félévekre bontott, a félévnek meg van egy meghatározott ütemezése. Még akkor is, ha egyébként a törvény ismeri azt az oktatási formát, ahol nem kellene, hogy legyen.

Közoktatásra levetítve: a távoktatás egészen más módszertant kíván meg (és elsődlegesen a célcsoportja sem feltétlenül az általános és középiskolás korú, hanem mondjuk a munka mellett tanuló, de ezt most hagyjuk). Ami most megy a közoktatásban, azt nevezzük inkább digitális tantermi oktatásnak (a "legjobb", ami most lehet, az a mindenkivel videochatelünk, hogy egy időben egy virtuális térben legyünk - csináltunk egy digitális tantermet); a távoktatás 0. lépése, hogy elszakadsz a tantermi módszertantól és rájössz, hogy időben és térben különböző pontokon kell valahogy a tudást átadnod, nevelned és motiválnod (ja, igen, vannak ilyen feladatai is a közoktatásnak - utóbbi kifejezetten kritikus, mert a felsőoktatásban feltételezheted, hogy a hallgató felfogja, hogy azért iratkozott be arra a képzésre, mert vár valamit tőle, a közoktatásban nem: oda azért iratkozott be, mert kötelező, és neked, mint tanárnak kötelező rávilágítanod, hogy ha úgy áll hozzá, akár még pluszosan is kijöhet belőle).

És akkor eljutottunk oda, amit már a lentebb hivatkozott hozzászólásban is írtam: a módszertani váltás nem egy hétvége. Még ha adott is minden feltétel (tekintsünk el az átlag közoktatási intézmény IT felszereltségétől, az átlag közoktatási intézmény tanárainak, hallgatóinak és azok szüleinek IT kompetenciáitól, az átlag közoktatási intézmény tanárainak fizetésétől, amiből meg kéne magának vennie a munkaeszközt, mert a munkáltató nem biztosítja), egy féléves tananyag előkészítése nem egy hétvége (megkockáztatom, a párhuzamosan folytatott aktív - akár digitális tantermi - oktatás mellett még valós időben sem teljesíthető). Csak a legegyszerűbbet: amint lebontod a tanterem (akár virtuális, akár fizikai) falait, megszűnik a diákban a kényszer, hogy hosszabb ideig figyeljen arra, amit mondasz (a 45 perc egyébként is vicc, még tantermi környezetben is 15 környékén van a maximum); ránéztem a Youtube csatornánk számaira (most a kényszer távolsági oktatás keretében elég sok videót tettünk fel oda), a top 50-ből 11 volt, amelyiknél az átlagos nézési idő 10 percnél több volt, ez a videó hosszára nézve a LEGJOBB ESETBEN 48.3% (a rövidebb videóknál se sokkal jobb a helyzet, 82.1% a maximum, ezt egy 8 perces videónál... olyan embereknél, akik félévente fizetnek azért, hogy ezt a tudás megszerezzék!), ezt most próbáld meg átszámítani a közoktatásra, ahol a diáknak semmilyen közvetlen előnye nem származik a legtöbb tantárgy tanulásából (helyzeti előnyben a kötelező érettségi tárgyak és a választott érettségi tárgy, azok ugye kellene a felvételihez). Innentől kezdve marhára figyelnie kell a tanárnak a megfelelő méretű részekre bontásra, hogy azért az egyes részek önálló egységet alkossanak (miközben a fejük felett pallosként ott lebeg a tanterv, ami 45 perc alatt átadható egységekben gondolkodik). Itt egyébként kifejezetten segíthet, ha egy tanárnak nincs rutinja (kár, hogy öregedő a tanári kar, mert az életpálya modell nem sikerült túl vonzóra...), mert könnyebben elszakad attól, hogy ezt hogy szokta órán...

De persze, lőcsöljük rá a tanárokra, hogy egy hétvége alatt váltsanak ezen a szinten módszertant, ami sok esetben egyetemeknek se megy évtizedes próbálkozás után. Ja, és persze azért a tananyagok elkészítésén túl legyen minőségbiztosításra is idejük, csinálják egymás anyagainak szakmai lektorálását. Miközben éppen digitális tantermi órát tart. Meg a szokásosnál nagyobb gyakorisággal számonkér (és azt javítja), mert ha már méz nincs (jó, persze, van méz, gamifikálja csak az órát, úgyis ráér), marad az ecet az eszköztárban. És közben ő is ismerkedik a távoktatási szoftverkészlettel.

Egyetemeknek sem, mégis megoldották már sok éve.

Próbálják/próbáljuk megoldani, sok éve, maradjunk ennyiben.

De minden teremben vannak diákok akik azért tanulnának még akkor is ha idióta osztálytársaik miatt nem lehet.

És még az ő esetükben is más módszertan kellene, lásd a fenti számokat. Akik ezt AKARJÁK tanulni.

30 ezerért lehet kapni használtan komplett PC-t monitorral vagy 40 ezer körül már notebookot. Minimum core2 de inkább core i3 és 4GB ram. Minden gyereknek bármelyik család ki tudja fizetni.

A többi demagóg marhaságot skippeltem, de azért: jelenleg a közoktatás legtöbb iskolája digitális tantermi oktatást csinál és nem távoktatást. Vagyis a diákoknak ott kell lenniük a "tanteremben", iskolai órarend szerint, tehát egy ötgyerek családban öt számítógép kell a gyerekeknek, ami már 150k. 150k hirtelen jött kiadás.

Egyébként pedig:

A családi pótlék havi összege jelenleg:

- 1 gyermekes család esetén 12 200 forint
- egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint,
- kétgyermekes család esetén gyermekenként 13 300 forint,
- két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 14 800 forint,
- három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 16 000 forint,
- három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 17 000 forint,
- tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint,
- tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 25 900 forint.

(Forrás: https://profitline.hu/Csaladi-potlek-2020-ban---hany-forint-a-csaladi-p…)

Vagyis egy háromgyerekes családban 48k. A te számításaid szerint a HW igény (és akkor még nincs net!) 90k. Tegyél közéjük relációs jelet.

Ott van rá a fizetett nyári szünet, meg ugye a napi 8 órát úgy dolgozzák le a pedagógusok, hogy csak 4 órát kell ténylegesen tanítani másik 4 otthoni felkészülés. Bőven van erre idő.
...
Azt tettem kritika tárgyává, hogy miért nem csinálták már meg évekkel ezelőtt.

Mert senki nem fizette volna ki a vele járó munkát (mert egy rendes távos tananyag elkészítése értelmes színvonalon rengeteg befektetett idő), még csak a saját életét sem egyszerűsítette volna vele, mert a jelen törvényi szabályozás alapján úgyse tudott volna vele mit kezdeni (max. villogni a diákjai előtt, hogy ő ilyet is tud). A 4 óra tanítás 4 óra felkészülés bullshitre:

A nevelési-oktatási és a pedagógiai szakszolgálati intézményekben pedagógus-munkakörökben dolgozó pedagógus heti teljes munkaidejének nyolcvan százalékát (a továbbiakban: kötött munkaidő) az intézményvezető által – az e törvény keretei között – meghatározott feladatok ellátásával köteles tölteni, a munkaidő fennmaradó részében a munkaideje beosztását vagy felhasználását maga jogosult meghatározni.
A teljes munkaidő ötvenöt–hatvanöt százalékában (a továbbiakban: neveléssel-oktatással lekötött munkaidő) tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el. A kötött munkaidő fennmaradó részében a pedagógus a nevelés-oktatást előkészítő, nevelés-oktatással összefüggő egyéb feladatokat, tanulói felügyeletet, továbbá eseti helyettesítést lát el.

Ötvenöt-hatvanöt, vagyis máris bukik a napi 4 óra. Az 1:1 megfeleltetés meg még átlagban sem nagyon jön ki, képzeld el, amikor párhuzamosan 30 hallgató ír témazárót 45 perc alatt (ez ugye 22.5 munkaóra összesen). Ha másfélszer gyorsabban is olvas a tanár, mint ahogy a diákok írnak, akkor is 15 óra csak elolvasni őket (több mint két munkanap egy órára!). És pl. az én írásomat rohadtul nem lehet még valós időben sem elolvasni ;) Ha mondjuk egy évfolyamban tanít két osztályban ugyanaz a tanár, akkor egy héten (mert feltehetően egyszerre haladnak) összeszedett 30 órányi "jajabüdöstanárokmindigcsaksüttetikahasukat" munkát a szokásos feladatai felett.

Fizetett nyári szünet (bár végre valaki nem azt írja, hogy három hónap): az iskola pedagógus szemmel nem úgy működik, hogy elhúztak a diákok, lecsapjuk az inget és megyünk a partmenti kocsmákba piálni. A három hónap (a törvény szerint 60 nap, de ki számolja) alatt is benn kellene lenniük, más kérdés, hogy mindenhol mindenki ilyenkor veszi ki az éves szabadságát, mert - egyszerűen azért, mert a legtöbb esetben nincs lehetőség helyettesítésre - még a saját maga által felhasználható 20% szabadnapját is kénytelen ilyenkor kivenni (vagy ha kicsit is úgy működik, mint a felsőoktatás: a munkáltató aláíratja vele, hogy ő igenis kivette a saját 20%-át is).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Bőven van erre idő.

A kérdés a Moodle bevezetéséről szólt. Ez szerinted nem gond, hogy használatba vegyék – két napos határidővel.

Otthon talán tudna, de ahhoz kellene az a bizonyos elearning. 

Az otthontanuláshoz sokkal több kellene, mint e-learning. Többek között olyan módszertan és ehhez biztosított eszközök és szakemberek, hogy olyan gyerek is oktatható legyen, ahol a szülő még 8 általánossal sem rendelkezik.

Egyébként megmondanád, hogy az egyetemek oktatási módszereit hol szabályozza olyan szigorúan a törvény, mint a köznevelési törvény és a NAT.

Mutass te nekem olyan családot, ahol nem tudnának venni legalább egy PC-t!

Mármint gyerekenként. Egyébként elég sok van. Azért, mert te homokba dugod a fejed, sok család van, ami nem tud hirtelen megfinanszírozni még egy százezres tételt sem.

úgyis a mobilt és tabletet nyomkodják. Arra is lehet tananyagot készíteni. 

Készített valaki? Miért tette volna? Hiszen nem lehet engedélyeztetni évek óta.

Egyébként nem, nem minden gyerek rendelkezik tablettel, a mobilt meg hagyjuk. A fiamnak pl. egy Iphone-ja van 4 colos kijelzővel, a nagyanyjától örökölte. Azon sok mindent lehet, de pl. tananyagot feldolgozni nem.

Akkor tessék megnézni mennyi családi pótlék jár a gyerek után. 30 ezerért lehet kapni 

Ha nem súlyosan sérült a gyerek, 12200 és 17000 között. Ez egyrészt messze van a 30 ezertől is, amiért nem kapsz használható rendszert, de mutathatsz linket, ahol van ilyen.

Minden gyereknek bármelyik család ki tudja fizetni. Ha akarja. Ha mobilra van pénz valahogy. Érdekes!

Mobilra sincs pénz.

Azt tettem kritika tárgyává, hogy miért nem csinálták már meg évekkel ezelőtt. 

Szokásos kérdés: miért nem csinálta meg az OFI már évekkel ezelőtt? Miért nincs az új NAT-ban bármilyen utalás erre?

Illetve mert a nagyon kevés még színvonalas oktatást adó középiskola végzőseivel nem tudna megtölteni egy közepes egyetemet sem.

Hja, szóval a sírás oka, hogy a fejpénz miatt az alkalmatlanokat is felvették, és gond van velük…

És egyáltalán: miért nagyon kevés a színvonalas oktatást adó középiskola?

"A kérdés a Moodle bevezetéséről szólt. Ez szerinted nem gond, hogy használatba vegyék – két napos határidővel."

Nem! Arról volt szó, hogy már jóval korábban megcsinálták volna a pedagógusok a elearningnek, ha valóban 'tanítani' akarnának. Azzal érveltél, hogy semmilyen lehetőségük nem volt rá, mert az iskolának se pénze, se rendszergazdája, se semmi hardvere és szoftveres nincs erre. A Moodle az erre adott válaszom része volt. Egy ingyenes alternatíva a Google for Education mellett. Az utóbbit le kell levelezni a Google-lel. Moodle-nél még az sem kell, mert annyira jó fejek a fejlesztői, hogy nyílt forráskód mellett még ingyen felhős infrastruktúrát is adnak hozzá. 2020-at írunk. Nem karantén miatt kellene foglalkozni az elearninggel, hanem már több éve meg kellett volna csinálni. 

"Az otthontanuláshoz sokkal több kellene, mint e-learning. Többek között olyan módszertan és ehhez biztosított eszközök és szakemberek, hogy olyan gyerek is oktatható legyen, ahol a szülő még 8 általánossal sem rendelkezik.

Egyébként megmondanád, hogy az egyetemek oktatási módszereit hol szabályozza olyan szigorúan a törvény, mint a köznevelési törvény és a NAT."

Az eszközök adottak. Az előbb is írtam. Az nem kifogás. Módszertan? Nos illene tudni használni az internetet tisztelt pedagógusoknak is. Nevetséges de tény sajnos, hogy sok tanteremben a tanárnak kell megkérdeznie a diákjait hol lehet valamit megtalálni az interneten. Vannak azért kivételes tanárok, akik utána tudnak nézni annak, hogyan deriválnak és integrálnak Indiától Az Egyesült Államokig. Nyilvánvalóan semmilyen hátrányba nem kerülne az a diák akinek a szülei 8 általánossal sem rendelkeznek, ha van számára elearning. Legfeljebb nem használja és bár karnyújtásnyira van az emberiség minden tudásától mégis inkább kártyázik, idő előtt cigizik a haverjaival. Iskolán belül ugyanez van, csak ott még zavarja is azokat a diákokat akik azért tanulnának ha hagynák őket az osztálytársak. Ha van elearning akkor még 8 általánost végzett szülők mellett is jobb az esély a tanulásra. De ezt már írtam korábban.  Ha a tanár szerint nem jó a NAT épp az elearning lenne lehetőség arra, hogy kibontakoztassa nagyon másutas, nagyon alternatív és nagyon hatékony pedagógiai módszereit. Egészen mostanáig teljesen szabadon állíthatott össze bármilyen közoktatási tanár etananyagokat. Persze ha nem csak a szokásos szájtépés lenne a nagy pedagógus hivatástudat. 

Ha készen lenne évek óta bejáratott remek elearning, most senki nem háborgatná azért az anyagot készítő tanárt, hogy az nem NAT kompatibilis. Örülnének, hogy legalább van valami. 

"Mármint gyerekenként. Egyébként elég sok van. Azért, mert te homokba dugod a fejed, sok család van, ami nem tud hirtelen megfinanszírozni még egy százezres tételt sem."

Nem! Én a valós világot ismerem. Nem merültem el a hiszti-ellenzéki mesevilágban. Nagyon unalmas sokadik Alizt olvasni rémmeseországból, amint elszavalja az unalomig ismételt narratívát. 

Az a százezres tétel van vagy harmincezres. Ezt is írtam az előbb. Gyerek után kapott egy havi támogatás elég rá. Most jöhetnék én is a közhelyekkel, hogy nem kellene elinni hanem a gyerekre kellene költeni. De a valóság az, hogy általában a gyerekre költik, csak mobil, édesség, divatcuccok lesznek belőle. 

"Készített valaki? Miért tette volna? Hiszen nem lehet engedélyeztetni évek óta.

Egyébként nem, nem minden gyerek rendelkezik tablettel, a mobilt meg hagyjuk. A fiamnak pl. egy Iphone-ja van 4 colos kijelzővel, a nagyanyjától örökölte. Azon sok mindent lehet, de pl. tananyagot feldolgozni nem."

Mit kell engedélyeztetni?! Ingyen lehet regisztrálni, engedély nélkül lehet használni az Office csomagot, vagy a kamerát, videoszerkesztőt, és bármilyen eszközt etananyag készítésére. Vagy az egyszer már megfizetett idő mellé kellene azért pályázati extra pénz is? Az egy picit más. 

A fiadnak lehet 4"-es iPhoneja van, mert nálatok nem az a fontos. Gondolom viszont van hozzáférése egy PC-hez vagy notebookhoz. Máriónak nyugodj meg van új iPhoneja, abból is a nagyobb képernyős mert náluk meg az a fontos. 

"Ha nem súlyosan sérült a gyerek, 12200 és 17000 között. Ez egyrészt messze van a 30 ezertől is, amiért nem kapsz használható rendszert, de mutathatsz linket, ahol van ilyen."

Legendagyár sokadik felvonás. A valóban szegény családok ennek sokszorosát kapják havonta. 3-4 gyerek után számtalan támogatási forrás áll rendelkezésre. A jobb körülmények között élő családok pedig igen komoly adókedvezményeket kapnak, különösen 3 vagy több gyerek esetén. 

"Mobilra sincs pénz."

Mese! Te nem a homokba dugod a fejed hanem a hisztikultúra rémálomvilágába. Lapozzunk! 

Egyre inkább az az érzésem, hogy te csak a média világából ismered az úgynevezett "szegény családokat" a valóságban olyat még nem láttál. 

"Hja, szóval a sírás oka, hogy a fejpénz miatt az alkalmatlanokat is felvették, és gond van velük…

És egyáltalán: miért nagyon kevés a színvonalas oktatást adó középiskola?"

Megint csak nem olvastál figyelmesen. Azt írtam, hogy jó tanuló diákokból lett hallgatók az egyetemen szembesülnek azzal, hogy nem kaptak alapokat a közoktatás 12 éve alatt. Boldogulnak ők csak küzdelmes úton. Eléggé beszabályozott a felvételi rendszer. Jó jegyekkel és érettségivel bejutnak a kiszemelt egyetemre. Csak ott már első félévben megtapasztalják, hogy pontok mögött nincs valódi tudás.

Nem a diák a hibás ezért, ők megkapták a jó jegyüket. A pedagógusok nem voltak képesek arra, hogy használható tudást adjanak át nekik. A probléma sajnos gyakran ott kezdődik, hogy már a pedagógus sem rendelkezik megfelelő tudással. Így nehéz átadni valamit. 

Nem! Én a valós világot ismerem.

Ahogy elnézem, nagyon nem. Te valami középosztálybeli társaságot ismersz egy nagyvárosban.

Az a százezres tétel van vagy harmincezres. Ezt is írtam az előbb.

Írtad. De linket elfelejtettél mellékelni.

Mit kell engedélyeztetni?! 

Tankönyvet. Ha digitális, akkor is.

Legendagyár sokadik felvonás. A valóban szegény családok ennek sokszorosát kapják havonta.

Eddig a családi pótlékkal jöttél. A valóban szegény család egyébként a támogatást kajára költi, nem PC-re. Ugye?

Egyre inkább az az érzésem, hogy te csak a média világából ismered az úgynevezett "szegény családokat" a valóságban olyat még nem láttál. 

Ebben erősen tévedsz. Anyám 30+ évig ilyen gyerekeket tanított, és elég sokat jártam abban az iskolában.

A pedagógusok nem voltak képesek arra, hogy használható tudást adjanak át nekik. A probléma sajnos gyakran ott kezdődik, hogy már a pedagógus sem rendelkezik megfelelő tudással. Így nehéz átadni valamit. 

Értem. Továbbra is kérdés: miért ez az általános? Minden tanár rossz?

Nem tűnik fel, hogy a tanárok azért panaszkodnak, mert elavult módszertanokat kényszerítenek rájuk? Ez az új NAT legfőbb kritikája is.

A digitális tananyagok és módszertanok kapcsán pedig röviden fogalmazok: te kevered a szezont a fazonnal. Azt mondod, hogy ott a technika, miért nem használják? A tananyagfejlesztés nem tanári feladat, a közvetítő keretrendszer pedig lényegtelen. Ezért.

https://hup.hu/comment/2451789#comment-2451789

Remélem rájössz.

Meg van egy kis különbség az egyetem meg az általános iskola első osztálya között. 

"Hogyan tudnak a pedagógusok a volt diákjaik szemébe nézni miután egyetemeken megtapasztalják, hogy mi is az elvárás amiknek meg kellene felelniük, de nincsenek hozzá alapjaik mert a úgy tanították őket a tanáraik ahogyan?!"

Hogy tudnak a szülök a gyerekeik szemébe nézni amikor ezt hagyták?

"Mostanra valami hibrid rendszerben gondolkozunk, azoknál a kurzusoknál, ahol van kész távos tananyag, a nappalis hallgatókat is megpróbáljuk a távoktatási rendszerbe becsatornázni"

Egyeteme válogatja. Van ahol már sok éve része az oktatásnak a moodle elearning. Motivációnak elég jó ha vannak hallgatók által választandó tárgyak amikből bizonyos kreditet meg kell csinálni és elearningben is lehet teljesíteni. Nagy számban fognak ráugrani az elearningre nappalis hallgatók is. 

"a Play store-os "online oktatás" appokkal óvatosan, Wuhanban a diákok elkezdtek 1-es értékelést adni a használt appnak, úgyhogy a hirtelen zuhanó minősítés miatt a Google levette a Store-ról"

Ez azért eléggé érdekes, tekintve, hogy tudtommal Kínában nincs Google Play. 

elearningret lehet jól meg rosszul is csinálni ahogy sok mást is. Elearningreztem én már úgy, hogy az egyik monitoron futottak a kérdések a másikon meg a válaszok :D  lexikális tudás vs  gondolkodás.

Az itteniek általában a jobb iskolákra látnak rá. Nem arra ahol apuka, a gyerek matek füzetével gyújt be. 

Egy ötven x éves magyartanár aki most találkozik először a moodléval, egy tanulót sem tud hozzáadni az osztályhoz csoporthoz nem hogy feladatott kiosztani, főleg nem differenciáltan. A diákok jobban ismerik nála a rendszert. (lehet hogy látta de kit érdekel)

Discord a tanulók jó része készség szinten használja (együtt nőttek fel), a tanár nem. Itt előjön egy olyan gond is, hogy van tanuló aki el volt tiltva a géptől (szigorú szabályok közt használhatta) na neki ez szintén kellemetlen. Meg ahol hasonló megfontolásokból 3 gyerekre jutott egy gép. Van ahol 2 gyerekre jut egy szoba és van otthon még két szülő. 

De majd az érettségin kiderül, meg a szakmai vizsgákon. Ott már kevés lesz a tanárok lelkesedése. Oda kell az állam is. 

Értsd van ahol szerintem jól használják de ott volt alap, és van ahol a gyerek bescannelt könyv lapokat kap. 

Azért azt ehhez tegyük hozzá, hogy minden tanárnak évente kötelező továbbképzésre kell elmenni. Épp a  hupon olvastam egy oktatásban dolgozótól, hogy számítógépes online cuccokat is el kellett végezniük. Sokkal jobb lenne, ha az eddig tanultakat az oktatók alkalmaznák.

Egy most 50 éves tanár a 90-es években volt 20 éves amikor már nagyon el voltak terjedve a számítógépek, kéne hogy értsen hozzá.....

 

Én az előző évben néztem, mivel szeretnék online elvégezni egy  egyetemet, de egyszerűen ilyet nem találtam. Még a távoktatásnál(ami nagyon kevés helyen volt) is be kellett volna járni.......

 

Remélem ennek a vírusnak legalább lesz egy ilyen  pozitív hatása, hogy elkezdik használni az elearninget a magyar oktatásban is

Remélem ennek a vírusnak legalább lesz egy ilyen  pozitív hatása, hogy elkezdik használni az elearninget a magyar oktatásban is

Nem, veszélyhelyzet lezárása után újra érvénybe lép a felsőoktatási törvény...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ez azért eléggé érdekes, tekintve, hogy tudtommal Kínában nincs Google Play. 

Jogos, App Store volt az (bár az idézett mondatban nem szerepel, hogy melyik store-ban próbálkoztak, csak "használt app" ;) ): https://www.theverge.com/2020/3/9/21171495/wuhan-students-dingtalk-hook…

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Sajnalni nem kell, szerintem senkinek nincs szuksege a sajnalatodra, megerteni viszont, hogy vannak olyan csaladok, ahol nem tudnak minden gyereknek szamitogepet venni, es nem azert mert amugy unatkoznak hetvegenket, azert nem olyan nagyon nehez szerintem.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ott maradni, megelni tudnak Budapesten? A dragasagban? De apro nincs olcso hasznalt PC-re?
Veletlenul nem arrol az urizalo attitudrol beszelunk, amikor is a szankban van a BKV, de megsem tudunk dolgozni jarni, mert messze van / egyeb-kifogasok?

Hogy az istenbe nem tud a legcsorobb budapesti hasznalt PC-t venni? Amikor a csoro is fenyevekkel a magyar atlag folott el. Amikor otthon napszambol is megoldja aki akarja (nagyon videk). Hogy?

Hagyjuk mar :)

echo crash > /dev/kmem

Akinek olyan munkája van ami home officeból végezhető, adókedvezményekből bőven kap annyit, hogy akár egyszerre meg tudjon venni több PC-t. De ez megint ilyen mesebeli példa volt. Home Officeban dolgozó szülők és nincs otthon elég PC. 

Az az érzésem, hogy sokan mentálisan megrekedtek a 90-es években és képtelenek / nem hajlandóak érzékelni, hogy a világ nagyon megváltozott azóta. 

Az ugye megvan, hogy a home office-ban dolgozó szülő gépe nem arra van, hogy a gyerek nyomkodja. Az én gépeimhez pl. senkinek nincs a családból sem semmilyen hozzáférése azért, mert a céges adataim vannak rajta. (Nem, a telefonom sem adom oda a gyereknek YouTube-on mesét nézni.) Vagy talán a te munkáltatód engedné, hogy a gyerek a céges gépeden csináljon bármit?

Ja, és semmilyen adókedvezményt nem kapok, de legalább az összes tavaszra várt bevételem buktam (rendezvények), asszony munkahelye meg bezárt. Ez a real world.

Mennyi adókedvezményre vagyok jogosult? Légy szíves, összegszerűen, hiszen úgy néz ki, te jobban tisztában vagy a dolgaimmal, mint én.

Ha viszont nem tudsz egy konkrét összeget írni, akkor fogadd el, hogy te élsz egy álomvilágban, amiről azt hiszed, hogy mindenki körülményeit ismered.

Első oldal lap teteje: 

"A kedvezményezett eltartottak után havonta igénybe vehető kedvezmény mértékét - a családi
kedvezmény igényelhető keretösszegét - az Szja törvény határozza meg, így az:
- egy eltartott esetén 66 670 forint;
- két eltartott esetén 133 330 forint,
- három (és minden további) eltartott esetén 220 000 forint."

Nagyon nehéz feladat megtalálni! 

Lehet, hogy eddig birta, most meg kibasztak. Meg az is lehet, hogy van tartaleka, de nem feltetlenul akar venni belole 4 db szamitogepet. Egyebkent igen, a tobbseg meg tud venni 4 db hasznalt gepet, ha mondjuk 35k darabja, de aki nem (meg ha onhibajabol is tortent igy), annak sem maradhat analfabeta a gyereke.

Nem jó, mert nem fut rajta a H-L: Alyx és nincs hozzá szemüveg a kicsiknek!

(Mint amikor egyszer segítettem gépet összerakni egy ismerősömnek (mentségem: fiatal voltam és naiv) és miután elbasztam rá egy napot, op. rendszert telepítettem, office-t, beállítottam, házhoz vittem, összeraktam neki, megtanítottam használni alap szinten - mindezt ingyen - még felhívott másnap, hogy: de hol vannak róla a játékok!?!?!??!?!! Természetesen lopott játékokra gondolt. Elküldtem a retkes kurva anyjába. Na, az volt az első és utolsó, hogy ilyet elvállaltam. [...] Másik kedvencem: - Milyen gépre gondoltál? - Áááá, nem kell ám drága! Csak a játékok* fussanak rajta! *min. igény: Core i7, 64GB RAM, NVIDIA tízcsillió+1 ...)

trey @ gépház

"Ez a (használható) használt gép 35k-ért egy olyan legenda egyébként, amire még senki nem mutatott egy linket sem."

Ezt te magad írtad az előbb. 

Erre kiderült, hogy ami a te mesevilágodban legenda az a valódi világban teljesen hétköznapi valóság.

Khhm!

Mondjuk egy 38k-s választ kaptam. Három helyről összevadászva. Feltételezve, hogy a vevő tud linuxot installálni/tudja, hogyan kell féllegális kulcsot venni az Ebayről

Khm.

(Mondjuk ez a gép legalább mozog annak a határán, hogy előbb induljon el rajta az Office, mint letelik egy tanóra.)

"Mondjuk egy 38k-s választ kaptam."

Tőlem 9 választ kaptál, ezek fele a mélyen a 35k limited alatt, 25k környékén. Mindegyik 35k alatt. 

"Három helyről összevadászva."

Az összes notebook teljesen egyben van.

A billentyűzet egeres kötözködésed pedig már tényleg nevetséges, még ha nem is nekem szólt. 

"Feltételezve, hogy a vevő tud linuxot installálni/tudja"

Pont a hup-on kell ezzel a szakállas kamuval előjönnöd, hogy "nehéz a linuxot installálni" ?!

Na ne röhögtess már! Te tényleg a 90-es években ragadtál. Nagyot változott azóta a világ. 

"hogyan kell féllegális kulcsot venni az Ebayről"

Ez szimpla hagzugság!

A használt szoftver teljesen legális az EU területén.

FYI: https://www.twobirds.com/en/news/articles/2012/usedsoft-v-oracle-what-does-it-mean-for-your-business

Mondjuk egy 38k-s választ kaptam.

Technikailag igazad van, 2 perc guglizas utan csak olyan konfigot tudtam osszeszedni, ami haromezer forinttal tullepi a keretet. Biztos vagyok benne, hogy ha nem garis refurbished gepet veszel, hanem a jofogason kukazol valamit, akkor belefer, de ahhoz ra kell szanni ujabb 3 percet.

Három helyről összevadászva.

Ebbol ketto a marseus, a harmadik pedig barmelyik bolt lehet, ha szepen megkered oket, talan meg ok is kukaznak neked egy billentyuzetet.

Feltételezve, hogy a vevő tud linuxot installálni/tudja, hogyan kell féllegális kulcsot venni az Ebayről

Nem hiszem el, hogy Magyarorszagon letezik ember, akinek nincs legalabb egy olyan ismeros ismerose, aki ne tudnak kaloz Windows-t telepiteni a gepre. Ismetlem, kenyszermegoldas, tisztaban vagyok vele. A feladat az, hogy ne maradjon le a gyerek a kelletenel jobban, es kozben minel kevesebben dogoljunk meg. Az en megoldasom szuboptimalis, de ha valaki tud jobbat, plz ne tartsa magaba, mert igy sem tudom ket kezemen sem megszamolni, hany helyen segitek a sajat szabadidom rovasara.

Technikailag igazad van, 2 perc guglizas utan csak olyan konfigot tudtam osszeszedni, ami haromezer forinttal tullepi a keretet. Biztos vagyok benne, hogy ha nem garis refurbished gepet veszel, hanem a jofogason kukazol valamit, akkor belefer, de ahhoz ra kell szanni ujabb 3 percet.

Opcionálisan, magyarver MacBook-ja a leárazásokat követően hamarosan elvihető ennyiért :D

trey @ gépház

Ugy gondolom, a fentebb bemutatott konfig kenyszermegoldas. Akinek van ra penze, vehet "rendes" gepet. A feladat az volt, hogy ki lehet-e hozni 35k-bol egy tavoktatassal kapcsolatos tartalomfogyasztasra alkalmas gepet. Ki lehet. Olyan lesz hasznalni, mint sajtreszelovel rejszolni, de a gyerek le tud ulni ele, es bejon rajta a Kreta es a Teams.

Megjegyzem, eleg vekony lehet az a reteg, aki 35k-ert tud szar gepet venni, de 60k-ert refurbished ThinkPadet garival, stb. mar nem. Ez utobbi pedig mar eleg sok dologra alkalmas, akar evek mulva is. (inb4 kuldjek linket: a csaladban van ilyen, tavaly vettem, de a hardverkerrol, ami mar redirectel egy masik boltra, ugyhogy nincs link :))

Megjegyzem, eleg vekony lehet az a reteg, aki 35k-ert tud szar gepet venni, de 60k-ert refurbished ThinkPadet garival, stb. mar nem.

Így van. Sokkal több, akinek nincs éppen 35k/gyerek rá. Ők azok, akik az életben nem tudnának maguknak egy ilyet kiguglizni. Remélem lassan leesik a mondandóm lényege…

  1. Nem tilos odamenni segiteni, nagyon sokan csinaljuk mar most is.
  2. A feladat tovabbra is az volt, hogy "használt gép 35k-ért egy olyan legenda egyébként, amire még senki nem mutatott egy linket sem". Most mutattunk, tobbet is. 
  3. Ismetlem: tudom, hogy szuboptimalis a megoldas, de most abbol fozunk, ami van.

Mindenki erti, hogy szar a helyzet, kar ismetelgetned, de most abbol kell fozni, amink van, tarsadalmi szinten is.

Ezek szerinted tényleg alkalmasak bármilyen munkára? Hulladékot ingyé' is össze lehet szedni. Ezekből te bármelyiket jó szívvel odaadnád a gyerekednek, hogy azon tanuljon?

Ez a kedvencem:

Eladó egy megkímélt állapotú HP 620 Notebook. Az akkumulátor kapacitása már nem mérvadó, hálózati töltőjéről hibátlanul működik. Irodai felhasználásra ideális. Telepített Windows 7.

Én meg majd elhiszem, hogy ideális…

Sőt képzeld Oculus Rift VR sisak sincs hozzá! 

Botrány! 

Meg be kell dugni a konnektorba és nem lehet vele a parkba menni... ja, hogy oda most egyébként sem kellene menni. 

hálózati töltőjéről hibátlanul működik

Ezek mindegyikével lehet elearningben tanulni. Hordozhatóságról és 10 óra aksiidőről szó sem volt! Ahhoz képest, hogy ez szerinted lehetetlen volt. Kaptál csilió linket. De neked ez sem jó. 

Igazad van, egy kalap szar, de a problema onnan indult, hogy szegeny csaladban hogy lesz PC. Hat ugy, hogy a "hulladekot" olcson beszerzik, es docogve ugyan, de a gyerek el tudja inditani rajta a Kretat meg az Office-t. Legfeljebb majd 10 perccel korabban kel majd fel, hogy legyen ido bootolni. :)

Így van! És előre vegyen négy autót is a gyerekeknek minden szülő akkor is, ha még nincs is jogsijuk! Miért nem vett számítógépet a gyerekeknek mindenki előre, mikor lehetett sejteni, hogy egyik napról a másikra bevezetik a homeschoolt! :-)

 

Akkor is vegyen négyet, ha nincs is annyi gyereke, hiszen bármikor beakadhat egy négyesiker, azok meg már hipp-hopp iskolások lesznek!

Egyébként most az ovi szervezkedik, hogy ők is mindenfélét csináltatni akarnak a gyerekekkel. Eddig örültem, hogy a mieink még nem sulisok, és nincs semmi szívás velük :-(

Még egy kicsit a magyar családok gazdasági helyzetéről: https://www.vg.hu/kozelet/magyarok-millioi-elnek-honaprol-honapra-47733…

Kár hogy az utolsó válasz nincs bővebben kifejtve, kiváncsi vagyok mi okozza ezt a torzulást.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

mondjuk teljesen off, de ez konkrétan nem igaz. A lányom első éves az ELTE Bárczy-n a tárgyak felénél a távoktatás annyi, hogy fel van nyomva az a PP fájl amiből az órán az előadó normális esetben előad. Persze abban csak "jelszavak" vannak, a részletek amit szóban kifejt(hetne) már nincs. Más meg nuku.

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Na ebben a mondatban van valami amit még nem tudok megfogalmazni, de lehet hogy jobb is.

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Egyetértek. Amúgy nem akartalak megbántani. Nehéz elhinni, de nem akartam személyeskedni.

Te egy kitartó, okos, szorgalmas és sikeres ember vagy, és ennek a ragozását nem lehet túlzásba vinni!

Aki olyan szintre jut el mint te, az akarva-akaratlanul egyszerre több területnek lesz a mestere. PONT. Az csupán a szerencsétlen hordaléka az univerzumnak, hogy aki eléri a zsenialitásnak ezt a szintjét, az valamilyen szinten gonosz lesz. De hogy mennyire, hogy milyen szinten, azt én nem tudom, és ha tudnám se akarnám leírni, mert a végén még valami átkot szabadítanék rá az egész naprendszerre. Mondom én ezt úgy, hogy nem hiszek az ilyesmikben...

*Hozzáfűzés: Ez az egy mondat az én életemben bizonyos értelemben fordulópontot jelent, és ezért választottam az új aláírásomnak, nem azért, hogy téged "csiszoljalak". Ebben nincs semmi személyes, mert az a borzasztó mértékű gonoszság ami ebből a pontos-precíz mondatból árad, az olyan mértékű, hogy azt egyetlen egy személy nem tudja viselni. Gonosz, de nem lehet belekötni, mert van benne igazság. És ettől borzalmasan tökéletes. Szó szerint. Borzalmasan.

> Tehát, ha az egészségügyben a bérek nem csökkentek, az a fent említettekhez képest relatív béremelés.

Hivatástudatért nem adnak kenyeret a boltban. Fizetésemelést, és munkakörülmények javítását, most!

Amint írtam, alapjövedelem legalább a vészhelyzet idejére. Ha így teszed fel a kérdést, hogy "mit mondjak annak a rokonomnak", akkor azzal akaratlanul is szembenállást ébresztesz a rokonod és az e.ü.-s dolgozók között.

Az alapjövedelem élénkítené a gazdaságot, miközben a munkavállalók jól járnának. Az alapjövedelem vásárlást generálna, ami munkahelyeket teremtene; és egyébként  a 27%-ka visszacsorogna az államhoz.

Hmm, én megtennélek téged egészségügyi-pénzügyminiszternek! Indulj a következő választáson!

Egyébként idén 14%-ot kaptak, 20%-ot kapnak az egészségügyi dolgozók.

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek - mondta el az InfoRádiónak az egészségügyi államtitkár, Horváth Ildikó. A folytatásban novemberben további 20, két év múlva újabb 30 százalékos egészségügyi szakdolgozói béremelés lesz.

trey @ gépház

Fizeti évek óta:

8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék

És akkor kis demagógia: egyébként meg csak értelmesen kellene a beszedett adókat elkölteni. Pl. a 700 milliárd TAHÓ-ból, amit a bevezetése óta a "megye 2 b-közép legalja" támogatására elbaszott a kormány, most per pill. minden egyes lakosnak ki lehetne fizetni 70k-t. Vagy ha csak a becsült kétszázezer új munkanélkülinek adnánk támogatást, fejenként három és fél milla - 21 havi minimálbér.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Nézd, az élet alapvetően igazságtalan. Most olyan időket élünk, hogy az egészségügyben dolgozók munkája elsősorban nem egyéni szinten, hanem társadalmi szinten fontos. 

A társadalom honorálja ezt idén 34%-os béremeléssel. Plusz a relatív, amit korábban írtam.

Te lemondtál valamennyi fizetésedről a rokonod javára?

Én fogom etetni, ha neki nem lesz miből. És jelzem, az én fizetésem is jelentősen csökkent. A munka meg pillanatnyilag több lett.

trey @ gépház

Külső cégként véletlenül van közünk olyan egészségügyi rendszerhez amit sok ezer orvos használ a betegek adatainak és betegségeik adatinak (leletek, stb.) feldolgozására / nyilvántartására.  Ha ez a rendszer megáll akkor sok kórházban megáll / ellehetetlenül a gyógyítás is. Tehát nem a passziánsz vagy az aknakereső elérhetősége a tét... :)

(hová tűnt az előnézet gomb?)

Ha EU egyben lemegy latin-amerika szintjére a vírus után, akkor valóban nagy lesz a munkanélküliség. 

Ha tartja a szintet az EU vagy kisebb lesz a többi régióhoz viszonyított visszaesése, akkor a gazdasági romeltakarítás alatt sok munkaadó el fog gondolkozni azon, hogy vagyon újra Hanst kellene felvenni havi X euróért vagy célszerűbb újrakezdeni inkább Lengyelországban, Szlovákiában vagy Magyarországon, ahol egy Stanislaw vagy egy János megcsinálja ugyanazt 0.6*X euróért is.

Ez utóbbi esetben még nagyobb munkaerőhiány lesz és a gyengébb gazdasági lábakon álló magyar kisvállalkozások munkavállalók nélkül maradnak. 

Én meg azt gondolom, hogy a hazafias gondolkodás azt kívánja majd külföldön is, hogy előbb az "otthoniaknak" (nem a gyütt'menteknek) adjanak munkát, a külföldieket meg szépen hazapaterolják. Ha az állam nem is, a szakszervezetek majd elintézik, hogy ne törjék le a munkabéreket. Jólétben lehet csinálni azt, amit mondasz, de amikor mindenkinek szarul megy, előkerülnek majd az "éles kések".

trey @ gépház

Mit dolgozott a rokonod, hogy összehasonlítjuk (jelen helyzetben) az EÜ dolgozókkal?

Csak hogy tisztázzuk, az EÜ dolgozók egy halálos világjárvány frontvonalában dolgoznak (itthon egyelőre 14 ember van lélegeztetőgépen, reméljük, hogy az olasz-spanyol helyzet árnyéka sem merül fel majd itthon).

(nyilván a munkájukat elvesztett emberekkel és a gazdaság újraindításával is foglalkozni kell majd sokat, ez nem vitás).

Nyilván foglalkozni kell majd a munkanélküliekkel (sokan lesznek). Egyébként ha megteheti fuvarozzon vagy futárkodjon. Nem tudom a korát vagy a lehetőségeit, ha nem túl idős akkor be kellene ruháznia egy furgonba (áruszállítás) vagy minivan/robogóba (ételkiszállítás). Nagyon sok futárt keresnek a következő időszakra (~fél év legalább). Akár meg is hitelezheti neki a család, ha tudja. Tudomásom szerint sokminden nem kell hozzá, ha mondjuk Woltos vagy NetpincérGo-s futár lesz akkor egy nap alatt lerendezi a papírokat (KATA), vesz egy robogót, és go.

Lehet egy halvány szavazat a vizitdíj emelésére?

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Évi 1%-os halálozási rátával számolva átlagosan napi 250-en halunk meg járvány nélkül is. Egy közönséges influenzában 30-40 ezren fertőződünk meg. Jelenleg 11 koronavírusus halottról és 3-4 száz fertőzöttről tudunk. Tehát a jelen pillanatig még nem történt semmi. Semmi. Ehhez képest a Hungexpo pavilonban tábori ágyak százai várjáö a betegeket. Vagyis várjuk, hogy megbetegedjünk. Elég morbid. 

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Egyébként, nálunk, ahol még lófasz esetszám van, min dolgoznak "annyit" az egészségügyisek? Mert, hogy Olaszországban annyit dolgoznak, azt értem. De itt? Jelenleg? Mit? Ágyakat pakolnak?

Egyébként meg: béremelést a sírásóknak is!

trey @ gépház

"De itt? Jelenleg? Mit? Ágyakat pakolnak?"

 

Igen. A napi munka mellett. Kiürítik az osztályokat, hazaküldik akit csak lehet, átszerveznek. Sürgősségivé alakítják az egyébként teljesen más célú osztályokat, folyamatokat dolgoznak ki, lélegeztető gép kezelői képzést kapnak, stb. A napi munka mellett. Mert nincs kevesebb perforált vakbél és minden más egyéb probléma mint bármikor máskor. A mentő nem megy kevesebbet mint 2 héttel ezelőtt. De igen, az osztályok leállása miatt jelenleg még vannak tartalék emberek az EÜ-ben őket a saját szabadságuk terhére kényszerszabadságra küldték. És majd behívják amikor elfogy a szabadságuk vagy ha hamarabb lesz helyzet akkor akkor.

De ettől teljesen független az, ami rájuk vár a következő hónapokban, napi 8 helyett napi 10 órában, 3 műszakban.

Gondolom ezért hajtják el most a szupermenek és szupergörlök a rákos betegeket, akik telesírták az RTL Klub híradó ma esti kiadását. Mert az országosan 14 (nem ezer, darab) intenzív kezelésre szoruló miatt most úgy, de úgy el vannak foglalva, hogycsak na! Meg vannak karanténban ~ 500-an. Akik jó részének enyhe tünetei vannak, ami azt jelenti, hogy önellátók, csak a parizeres kenyeret meg a teát kell napi 3-szor beadni nekik.

Szép amit leírtál, de ugyanezt le tudom írni a mi területünkön is. Nem, hogy csak a szerződött partnereinket kell a megszokott módon ellátni + készenlét, hanem egy komplett saját céget + a partnereket kell home office-ában támogatni. Nem fejtem ki, hogy egyes cégeknél ezzel honnan kell indulni. Nem is érdekes. Ezek közül van egy csomó olyan, amelyik életében nem csinált ilyet. A munka mondjuk 2-3-szor annyi mint békeidőben, az munkaidőt pedig visszanyesték. Vagyis fele munkaidőben kell 2-3-szor annyit dolgozni.

Az élet nem habostorta!

A partnerek közt egyébként megyei kórházak is vannak, ahol a rendelkezésre-állás kb. azonnal vagy tegnapra.

trey @ gépház

Nem ez volt a lényeg. Hanem az, hogy a 38 éves nőt, akinek rák miatt levették az egyik mellét 1-2 hónapja és a másikban is találtak elváltozást, kezelni-vizsgálni kellene. Állítólag 12 helyen volt, ebből számos magán onkológusnál, mindegyik elhajtotta, hogy nem tud vele foglalkozni a koronavírus miatt. Gondolom magánonkológusok sora áll kezét törtelve most az intenzíven 7/24-ben a koronások mellett? Vagy mi? Szerinted?

https://www.rtlmost.hu/hirado-p_7724/rtl-hirado-2020-03-29-c_12604057

7:50-től

Még itt sincs a járvány, de már erre hivatkozva hárítanak.

trey @ gépház

A járvány természetesen itt van, a lappangási idő telik. Felkészülni nem aznap kell amikor napi 200 beteg esik be, hanem amikor napi 1.

Azt viszont teljesen jól látod, a 38 éves nő esete teljesen független a koronavírustól. Ez ugyanis eddig is volt, az elmúlt években nagyon sokan jártak ugyanígy mint ez a nő csak ők nem kaptak média figyelmet. Sőt EÜ dolgozó is járt már ugyanígy, nem is egy, közvetlen ismerős is tavaly ősz óta ugyanezen ment át csak méhnyakrákkal. EÜ dolgozóként (a férje is orvos) ugyanígy járt, halasztották a vizsgálatokat, bagatellizálták az eredményeit, idén február elejére már tetőtől talpig mindenhol áttétes lett. A nő problémája a vírus kontextusa miatt médiafigyelmet kapott, ráfogták a koronavírusra de valóban semmi köze hozzá. Ez eddig is így ment.

Semmi köze a koronavírushoz, a kedves orvosok kammantanak. A tisztifőorvos asszony nyomatékosan felhívta a figyelmüket arra, hogy csak az elektív műtétek (pl. egy nem súlyos sérvműtét, ami kellemetlen, de semmi gond, ha 2 hónappal később csinálják meg) maradhatnak el, semmi olyan, ami egészségromláshoz vezethet. Kifejezetten felhívta a figyelmet az onkológiai kezelésekre. Kásler szintén felhívta a figyelmet erre.

Szegény magánonkológusok nagyon sok ágyat hordhatnak, hogy nincs már erre idejük.

Egyébként NE próbáld azt a képet festeni, hogy a felkészülés kizárólag az eü. dolgozók dolga. Számos hatóság emberei vesznek ebben részt rajtuk kívül is.

trey @ gépház

"Egyébként NE próbáld azt a képet festeni, hogy a felkészülés kizárólag az eü. dolgozók dolga."

Én hol festettem ilyen képet? A te írásaidból nekem ennek az ellenkezője jött át: azt a képet fested, hogy csak 14 beteg van, az EÜ-nek nincs is semmi dolga az egésszel. Ezt próbáltam árnyalni. Elnézést, ha félreértettem.

Füllentesz, én nem azt mondtam, hogy 14 beteg van. Olvasd el még egyszer, hogy mit írtam. 14 intenzív ellátást igénylő koronavírusos betegről tettem említést. Ezt a számot hasonlítsd össze mondjuk az olasszal vagy a spanyollal.

Az egészségügyi rendszer jelenleg nincs túlterhelve. Ja, dolgozni kell. Hajrá. Influenzajárvány idején is van teendő. Mint ahogy más szakmákban is vannak kevésbé és jobban leterhelt időszakok.

trey @ gépház

"Mint ahogy más szakmákban is vannak kevésbé és jobban leterhelt időszakok."

Az EÜ dolgozóknak nem is ezzel van gondjuk hanem a védőfelszerelésekkel. Jelenleg még. Reméljük mielőbb változni fog a helyzet. Ha beindul a vírus és pár hét alatt  14 helyett 14000 intenzív ágy kell majd és ezt "jobban leterhelt időszak"-ként értelmezzük az majd a betegeknek lesz elsődleges probléma akiket levesznek a gépről a fiatalabb miatt, illetve az üzemeltetőknek lesz elsődleges probléma. Nem az EÜ dolgozóknak, ők azzal főznek ami van.

Hogy mi lesz majd, az jelenleg a részedről egy feltételezés. Egyetértek, hogy fel kell készülni, kell a védőeszköz, de ha nem vagy kompletten vak és elfogult, akkor azt is tudod, hogy nincs a világon jelenleg annyi maszk, ruha és gép, ami elég lenne. NEM, a sokkal jobb helyzetben levő országokban sincs. Azzal főzzenek, ami van. A legmodernebb kórházakban is hiánycikk. Ott sem dolgoznak mással az orvosok és ápolók, mint ami van (illetve, ami nincs).

Egyelőre itt nem kell olasz állapotokat felszámolni, kérlek ne keltsd előre a pánikot. Ráérsz majd akkor jajveszékelni, amikor tényleg lesz miért.

PS: Egyébként nekem nem úgy tűnik, hogy szar körülmények (pl. felszerelés) lennének most a frontvonalban dolgozóknál:

https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/videos/244190026739635/

trey @ gépház

Oké, csak ne csináljunk olyan színházat, hogy a frontvonalban levők most egy szál konyharuhával a szájuk előtt hadakoznak a NAGY KORONAVÍRUS szörnnyel, 90 éves vaságyak, lepukkant, omladozó vakolatú szobákban, egy szál gyertyavilágítás mellett mert egyes kommentekből ez jön le. Modern gépeket, rendes eszközöket, modern körülményeket látok.

trey @ gépház

Természetesen nincs így, amit írsz szélsőséges, és ilyet nem állítottam. De ne csináljuk így sem. Mert az viszont van, hogy fejenként napi 1db sebészi maszk amit 2 óránként kéne cserélni de sokat nem ér, 1db zöld köpeny ami semmi ellen nem véd (a sárga véd). Itt nálunk alapvetően csak a polgármesternek van FFP3-as maszkja. Jelenleg. 3D nyomtatott pajzsoknak is nagyon is megvan a helye, mert sok helyen nincs. Jelenleg. Én tényleg nem értem, hogy miért csak szélsőségekben lehet gondolkozni.

PS: mielőtt félreérthető lenne: természetesen az intenzív osztályokon van felszerelés mindenhol. Az intenzív osztályok normál létszámú személyzete részére. Csak most megnőtt a létszám, más osztályokról kerültek át erre a területre és nekik már nem jut. Jelenleg. És nem mindenhol olyan ember kerül közvetlen kapcsolatba gyanús beteggel, akinek jut. Ez akkor lesz kritikus probléma ha így marad mire megnő a betegszám, de persze a jövőt nem látjuk.

Apropó Conte :)

Azt hiszem, hogy legyen csak vége a balhénak ott -> lapát (balos sleppjével együtt). A fő bástyája Észak-Olaszország volt. Gondolom majd díjazzák a sikeres lépéseit :D

Jól rémlik, hogy a spanyoloknál és a franciáknál is balos vezetés van? Mi a közös ezekben az országokban?

HÁT HOGY FÉLREKEZELTÉK A HELYZETET :D

trey @ gépház

Ez egyébként a mai magyar egészségügy egyik legnagyobb rákfenéje: szinte mindenre vannak nemzetközi ajánlások alapján kialakított szakmai protokollok - amit az orvosoknak követnie kellene.
De nem ez történik, hanem hasraütésszerűen rendelnek el vizsgálatokat, beavatkozásokat és gyógyszefelírást.
Ezekről semmilyen visszacsatolás nincs.

Btw. Gyurcsány volt az utolsó, aki ezen változtatni akart volna.
Lehet játszani a médiában a furkálódást, de a mostani kormányzat és a MOK kéz a kézben jár, ha a helyi kiskirályságokat kell fenntartani

Per pillanat épp oktatás zajlik, és a műtőket alakítják át a legtöbb helyen, mert azt a sok lélegeztető gépet valahova tenni kell. Jól hangzik, hogy az mi áll le, vagy sem, de a valóság baromira nem rózsás. Ez egy borzasztó időszak lesz mindenkinek, és a koronavírus miatt fognak meghalni szívinfarktusban, daganatban, vakbélgyulladásban, politraumában, bordatörésben, gyomorvérzésben. Csupa olyan dologban, ami menthető lenne. :(

vissza kellene állítani a veszélyességi pótlék intézményét.

a munkakörtől, és a munkahelytől függően 10-30% veszélyességi pótlékot kellene fizetni.

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo – 20:49

Az orvosi hasonló szakma, mint a tanári, mindenki jobban ért hozzá, mint azok, akik művelik, így elég nehéz a választók felé egy komolyabb fizetésemelést megindokolni (+ahhoz be kellene ismerni bizonyos dolgokat, ami megint csak nem egyszerű)

Na, ez az indoklás most egy kicsit könnyebb lesz.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A szétvert rendszer pedig tökéletesen működik :-) Nálunk nem lett túlterhelve eddig semmi, mindenkinek jut lélegeztetőgép, akinek kell. A védekezésünk tehát sikeresnek mondható. Nincs it semmi látnivaló. (Azzal együtt, hogy öregedhet még rosszul ez a kommentem, benne van a pakliban :-)

Szerkesztve: 2020. 03. 28., szo – 23:09

Adalék:

"A MOK elnöke szerint a magyar egészségügyi dolgozók tisztában vannak a veszéllyel: „mindenki sejti, hogy mi jön. Látjuk a külföldi adatokat. Végeztem egy fejszámolást is, amiből az jön ki, hogy az átlag populációhoz képest tízszeres a megfertőződési arány az egészségügyi dolgozók körében."

A teljes cikk itt.

Tudod mit mond erre az utca szája: ha valaki kurvának áll, ne sírjon ha basszák.

Katonáink közül pedig többen is meghaltak külföldi szolgálat közben. Amikor valaki pályát választ, lássa annak árnyoldalait is. A Microsoft stock fotókon látható, a feltűrt ujjú kasmírpulóveres néger srác az adatközpontban azt sejteti, hogy a rendszeradmin szakma csak is csak móka és kacagás. Közben meg a retkes rackszekrények, a hideg szervertermekben megfázás, az éjszakázástól bedagadt szemek, amik a hajnal első napsugarait látják meg a szerverteremből kilépve, szintén a szakmához tartoznak.

El kéne ezen gondolkodni. Értem én, hogy most lehet sipárogni, de jelenleg még mire? Itt sincs a járvány sűrűje, de már sivalkodik.

BTW: a MOK elnöke elgondolkodott azon, hogy esetleg beáll a "kollégái" közé dolgozni? Jelenleg azt hiszem eggyel pont több MOK elnök van, mint amire ezekben az órákban szükség van.

trey @ gépház

"Tudod mit mond erre az utca szája: ha valaki kurvának áll, ne sírjon ha basszák."

 

Ez így van. Csak amíg te tudsz kabátot felvenni a szerverterembe, addig azzal szemben EÜ dolgozóknál nincs megfelelő védőfelszerelés. A kurva sem azt vállalja hogy agyonverheted/megölheted, csak azt, hogy megbaszhatod. Ahogy a katona sem azt vállalja, hogy pólóban gatyában fegyver és felszerelés nélkül puszta kézzel induljon a harcba.

Én sosem értettem, hogy miért akartak orvosok lenni az emberek: számomra teljesen visszataszító az összes aspektusa az egész karriernek: rengeteg tanulás jórészt magolással, idegen emberek illetlen helyeken és módokon történő érintése, mindenféle fertőzésveszélyek, gusztustalan dolgokban vájkálás. Fertőtlenítőszag egész nap, csomó adminisztráció. És erre jön pluszban az anyagi megbecsületlenség, bizonytalanság (kivéve a paraszolvenciát, ami meg ugye etikátlan).

Az egyetlen ami vonzó benne számomra, az az élet működésének misztériumának megértése volna, de idáig nem szoktak eljutni az orvosok sem.

Sosem értettem őket, de nagyon örülök, hogy vannak ilyen emberek, mert azért néha szükség van rájuk. A lélegeztetőgépek sem lélegeztetnek maguktól.

Emellett félek attól is, hogy orvoskráciává alakulunk. Eddig is túlzott hatalma volt az egészségügynek és mivel az emberek zsigeri félelmeire épít, ezért szinte semmilyen ellenállás nincsen ezzel szemben. Most egy hónapokig tartó össznépi beszaratás hullám után pláne nem fog senki felszólalni semmi ellen, amit az orvosok javasolnak/kérnek.

Emellett félek attól is, hogy orvoskráciává alakulunk.

Máris jobb, mint a jelenlegi idiokrácia. :) Ha a fontos szakmai döntéseket nem olyan idióta barmok hozzák meg, mint pl. Trump, aki két éve feloszlatta a WH "járványügyi csoportját", mert "nincs is épp járvány, minek fizessük őket", akkor máris sokkal jobb lesz. Egy válság egyben lehetőség is mindig, hogy a romokból valami jobb épüljön fel. Ez igaz a magyar egészségügyre is.

"Katonáink közül pedig többen is meghaltak külföldi szolgálat közben. Amikor valaki pályát választ, lássa annak árnyoldalait is."

Csak azt felejted ki az összehasonlításból, hogy a külföldi küldetésen lévő katonák lényegesen több zsoldot kapnak, mintha itthon söprögetnek a laktanya udvarán. Nem kis részben ezért is mentek Afganisztánba meg a többi helyre.
Szóval a te gondolatmenetedet követve, most járna az extra pénz az EÜ dolgozóknak.

Nem tudom, hogy most mennyit keresnek.

Miért pont az egészségügyi dolgozók bérét kéne emelni? Elég sok olyan foglalkozás van, amellyel legalább annyit dolgoznak és rosszabbul keresnek náluk. De tényleg, miért? Mert teli van velük a média?

Úgy gondolod, hogy az összes többi közalkalmazott kellőképp meg van fizetve és nincs olyan közöttük, aki annyit dolgozik, mint egy egészségügyi dolgozó? Akkor itt kell elmondanom, hogy vannak olyan munkakörök, ahol kevéssel van a bér a garantált bérminimum felett és nem napi 8 óra az elvárt, hanem 10, és ha hétvégén vagy este hívnak, akkor is fel kell venni és dolgozni kell. Csak ezek a munkakörök nincsenek a híradóban.

Meg most (a legtöbb) nincs közvetlen fertőzésveszélynek (-> életveszélynek) kitéve...

(de abban egyetértek, hogy a teljes közszférára ráférne egy kiadós fizetésemelés, ami most kivételes nem úgy megy, hogy megemeljük a minimálbért és a közalkalmazotti bértábla alá eső része automatikus minimálbért kap...)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Egy egészségügyi dolgozó már most is az átlagbér felett keres pótékokkal együtt, kb. 2x annyit, mint egy átlagos közalkalmazott, aki nem egészségügyi dolgozó. Hová emeljék még a bérüket? Nyilván jó, ha emelik nekik, de nem az ő bérezésük a legigazságtalanabb.

"Egy egészségügyi dolgozó már most is az átlagbér felett keres pótékokkal együtt"

Ez egy elég laza definíció...

Az összes egészségügyi dolgozó?

Vagy vannak olyan egészségügyi dolgók is, akire ez igaz?

Vagy mit szerettél volna mondani?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Alapvetően az egészségügyben szerintem a fő gond az, hogy az intézmények nincsenek magánkézben, és főleg nincsenek versenyben. Ezért aztán az intézmény vezetőknek sem érdekük, hogy megfizessék azt az orvost, nővért aki képzett és profi, és kirúgják azt aki szarik az egészre. Az sem érdek, hogy a személyzet ne legyen túlterhelve, ne égjen ki. Ezért aztán a fiatal, képzett szakember szépen el is húz nyugatra. A mi háziorvosunk is 60 felett van. Pedagógusoknál kb. hasonló a helyzet. Alapvetően nem egy egyszeri béremelésre lenne szükség szerintem az egészségügyben, hanem gyökeres átalakításra.

Gyökeres átalakítás tuti nem lesz, túl sok minden kellene hozzá, főleg pénz meg szakértelem. Pénz másra kell, ahonnan egyszerűbb kilopni, szakértők meg nem nagyon kerülnek fontosab pozíicókba, oda a heverokat teszik, lásd. pl. Kásler.

Ami lehet hogy lesz: elmondják, hogy gyökeresen át fogják alakítani az egészsegügyet, esetleg kicsit később elmondják, hogy át is alakították :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Alapvetően az egészségügyben szerintem a fő gond az, hogy az intézmények nincsenek magánkézben, és főleg nincsenek versenyben.

Nem véletlenül nincs így.

 

Pedagógusoknál kb. hasonló a helyzet. Alapvetően nem egy egyszeri béremelésre lenne szükség szerintem az egészségügyben, hanem gyökeres átalakításra.

A szar állami oktatási rendszer helyett járasd a gyereked kereskedelmi iskolába ~4MFt/évfolyam áron.

Az egészség mint árucikk pedig itt is megvan, csak itt úgy jelentkezik, hogy nem azért halsz meg mert nincs pénzed a kezelésre, hanem azért, mert nincs műszer, gyógyszer, orvos, nővér, takarító. Ugyanez persze igaz az iskolákra is. Ingyenes az oktatás, de az iskola Kádárék alatt volt utoljára felújítva, a tanárok leterheltek és idősek mert épeszű fiatal pár évnél nem marad tovább a pályán - gyakran az országban sem. Persze ez csak az általános iskola, a közép illetve felsőfokú oktatában talán jobb egy picit a helyzet, erre nem igazán van rálátásom.

Az egészség mint árucikk pedig itt is megvan, csak itt úgy jelentkezik, hogy nem azért halsz meg mert nincs pénzed a kezelésre, hanem azért, mert nincs műszer, gyógyszer, orvos, nővér, takarító.
 

A magyar egészségügy halálgyár, bezzeg a kereskedelmi egészségügy mindenkit megment => balliberális demagóg baromság. Kössél egészségügyi biztosítást valamelyik kereskedelmi egészségügyi rendszerrel és ha problémád van fizesd ki a kezelési költséget.

Ugyanez persze igaz az iskolákra is. Ingyenes az oktatás, de az iskola Kádárék alatt volt utoljára felújítva, a tanárok leterheltek és idősek mert épeszű fiatal pár évnél nem marad tovább a pályán - gyakran az országban sem. Persze ez csak az általános iskola, a közép illetve felsőfokú oktatában talán jobb egy picit a helyzet, erre nem igazán van rálátásom.

Ugyanaz a balliberáis demagóg baromság. De ha nem tetszik az ingyenes állami oktatás, fizess évi négymilliót és akkor nem kell a szar ingyenes oktatást elszenvednie a gyerekednek, te meg elégedett lehetsz. A lehetőség most is adott. Neked nem ér évi 4MFt-ot a gyereked jövője?

 

Kössél egészségügyi biztosítást valamelyik kereskedelmi egészségügyi rendszerrel [...]

Te kötöttél már például hazai magán egészségügyi biztosítást?

De ha nem tetszik az ingyenes állami oktatás, fizess évi négymilliót

Szerinted nem létezik évi 4 millió forint alatti költségszinten működő alapítványi alap- és/vagy középfokú oktatás?

Próbálok rájönni, hogy mi értelme a magyar minimum TB-t összehasonlítani az amerikai listaáras műtét költségével. 

Nekem az "ingyen van" azt jelenti, hogy havonta mondjuk harmincszor ennyit vonnak le egészségügyi ellátásra, egy hasfájással pedig 3 hónapot kell várnom egy kibaszott ultrahangra. Akkor kiderül, hogy reflux, vakbél vagy mondjuk gyomorrák. 

Utóbbi esetben az állam jó eséllyel elesik 5 nyugdíjas eltartásától. 

Próbálok rájönni, hogy mi értelme a magyar minimum TB-t összehasonlítani az amerikai listaáras műtét költségével.

Nem megy a szövegértés? Az az értelme, hogy a magyar minimális tb. járulék (szinte nulla forint) fizetése esetén is elvégzik a szükséges beavatkozást, amit a kereskedelmi esetén a havi járulék fizetése mellett csak plusz 2MFt  ellenében.

Nekem az "ingyen van" azt jelenti, hogy havonta mondjuk harmincszor ennyit vonnak le egészségügyi ellátásra, egy hasfájással pedig 3 hónapot kell várnom egy kibaszott ultrahangra. Akkor kiderül, hogy reflux, vakbél vagy mondjuk gyomorrák.
Utóbbi esetben az állam jó eséllyel elesik 5 nyugdíjas eltartásától.

"C'est La Vie" mondja az orosz. Egy szóval sem mondta senki, hogy a magyar egészségügy tökéletes. Ha a "fejlett nyugati" Európában a németek is arra jutottak, hogy a kereskedelmi egészségügyi rendszer nem jó, akkor a magyart sem kellene köpködni emiatt.

 

Te meg azt értsd meg, hogyha mindenki havi 7e-t fizetne csak, akkor összeomlana az egészségügy, mivel ahogy a másik hozzászólásomban írom, ennek az értéknek a sokszorosát fizetjük átlagban (messze nem nulla forint). Ez nem érv, hogy vannak olyanok, akik havi 7e-ért is megkapják az ellátást. Nem csinálhatja ezt mindenki.

Ez attól függ, milyen biztosításod van. Havi $300-ért már egész jók vannak, ahol már limitálva lesz költséged (nem akasztanak rád bármekkora költséget). A havi $300 ugye 100e körül van. Ez amerikai viszonylatban nem olyan vészes összeg.

De nem tudok erről annyira sokat, hogy jobban belemenjünk. Szerintem ez egy picit bonyolultabb (és lehet, hogy államonként is vannak külön lehetőségek, szabályok, nemtom), mint amilyennek te gondolod.

Mindenesetre amúgy én se támogatom a USA féle rendszert. De azt se, ami Magyarországon van. Szerintem az állam feladata a gyógyítás, de el kellene érnie, hogy ne legyen pazarlás, hatékonyan menjenek a dolgok. De erre nem az a megoldás, hogy üzletet csinálunk belőle, mert annak meg más hátrányai vannak.

Nem megy a szövegértés? Az az értelme, hogy a magyar minimális tb. járulék (szinte nulla forint) fizetése esetén is elvégzik a szükséges beavatkozást, amit a kereskedelmi esetén a havi járulék fizetése mellett csak plusz 2MFt  ellenében.

És ezt szerinted a húsvéti nyuszika fizeti ki ? Nem. Te fogod kifizetni azzal, hogy te ugyan befizeted a havi 50-100 ezer forintos biztosítási járulékodat (pontosabban a munkaadód), de ha kórházba kerülsz ott pusztulsz, mert elavult műszerekkel nyugdíj előtt álló dokik gyógyítanak szép nagy várólista végén. Igaz viszont, hogy cserébe az egész életében nem dolgozott, segélyből és lopásból élő alkesz is megkapja ugyanazt az ellátást amit te.

De alapvetően nem is ez a fő gond, szerintem nem magát a TB-t kellene privatizálni (ahogy anno a szocik akarták) hanem az intézményeket. És gondoskodni róla, hogy valóban versenyezzenek, és ne kartellezzenek. És ekkor már egyből nem az egyes ember áll szemben a cégekkel, hanem a TB.

Ahogy amúgy az amcsiknál is: ott is más árakkal dolgoznak a szolgáltatók ha te mint Gipsz Jakab állsz szemben a kórházzal, és más az ár ha te valamelyik nagy biztosító vagy. És ha egy nagy biztosítóval állnak szemben az intézmények, az megint egy más helyzet.

De lehet azt is mondani, hogy az állami szocialista nagyvállalatok, mint Pl. az egészségügy vagy az oktatás nagyon hatékonyak, de akkor államosítsunk mindent, és állítsuk vissza a szocializmust, elvégre az olyan hatékonyan működött. Ja bocs, nem is, csődbe ment. Pont azért, mert akkortájt _minden_ úgy működött, ahogy ma az egészségügy.

ha kórházba kerülsz ott pusztulsz, mert elavult műszerekkel nyugdíj előtt álló dokik gyógyítanak szép nagy várólista végén
 

Ilyen halálgyárak mellett, csoda hogy van még élő ember az országban... Mit gondolsz, nem kellene kárpótlást kérni?
 

igaz viszont, hogy cserébe az egész életében nem dolgozott, segélyből és lopásból élő alkesz is megkapja ugyanazt az ellátást amit te.
 

Ezt a problémádat add elő a fajvédő civilszervezeteknek is, hogy a keblükre ölelhessenek.

A gazdasági szakértésedet árnyalná, ha vennéd a fáradságot és megnéznéd a konteót ahol elmagyarázza a német kórház vezetője, miért nem jó a kereskedelmi alapú egészségügyi ellátás.

 

Ilyen halálgyárak mellett, csoda hogy van még élő ember az országban...

Mint már mondtam, helyfüggő. Vannak tök fasza helyek, és vannak ahol a beteg egész éjszaka üvölt a fájdalomtól és a nővérkék rá sem ...-nak. Voltam ilyen kórteremben amikor eltörtem a kezem.

 

Ezt a problémádat add elő a fajvédő civilszervezeteknek is, hogy a keblükre ölelhessenek.

Említettem én valahol is fajt ?

 

ha vennéd a fáradságot és megnéznéd a konteót ahol elmagyarázza a német kórház vezetője, miért nem jó a kereskedelmi alapú egészségügyi ellátás

Más a német kórház vezetőjének és más a magyar páciens nézőpontja. Ha a bácsi eltöltene pár éjszakát egy kies húgyszagú magyar kórteremben vagy 10 másik beteg között, akik közül valaki egész éjszaka üvöltene hogy jaj a pöcsöm, az szerintem nagyban árnyalná az álláspontját.

Mint már mondtam, helyfüggő.

Nem, nem mondtad, az egész magyar egészségügyet köpködöd.

Említettem én valahol is fajt ?

De még mennyire! Tudod kik azok akik egész életükben egy forint járulékot se fizettek de pl. a kiérkező mentőt megverik mer nem támasztja fel a 4 órája halottat? Na most ezeket a lényeket te kizárnád az egészségügyből. Ha ezt a civilszervezetek megtudják akkor azonnal rasszista nácivá fognak avatni téged. :)

Más a német kórház vezetőjének és más a magyar páciens nézőpontja. Ha a bácsi eltöltene pár éjszakát egy kies húgyszagú magyar kórteremben vagy 10 másik beteg között, akik közül valaki egész éjszaka üvöltene hogy jaj a pöcsöm, az szerintem nagyban árnyalná az álláspontját.

Libsi mellébeszélés... nézd meg a konteót és akkor majd meglátod, hogy miről beszél a kórház főorvosa.

 

"Tudod kik azok akik egész életükben egy forint járulékot se fizettek de pl. a kiérkező mentőt megverik mer nem támasztja fel a 4 órája halottat? Na most ezeket a lényeket te kizárnád az egészségügyből. Ha ezt a civilszervezetek megtudják akkor azonnal rasszista nácivá fognak avatni téged. :)"

Engem nyugodtan avathatnanak, gondolkodas nelkul kizarnam oket, nem csak az egeszsegugybol.

Nos, számoljunk egy kicsit: a TB kiadása kb. 6e milliárd forint volt 2019-ben, amiből 3.5e millárd a nyugdíj, tehát 2.5e millárd megy a többire. Ez kb. 4.5m dolgozó embertől jön. Leosztva egy hónapra ez 46e Ft. Tényleg szinte nulla forint.

Az amerikaiak átlagbére pedig egy picit feljebb van a miénknél, de az azért igaz, hogy jelentősen túlárazott, pláne ha nincs normális biztosításod. De ettől még butaság összehasonlítani a magyar TB-vel.

Egyrészt reagálhatnál arra tényre, amit a TB pénzbekerüléséről mondtam, miért téves az az állítás, hogy "majdnem nulla forint".

Azért butaság összehasonlítani, mert egy csomó minden más is drágább USA-ban, nagyon mások a bérek ott. A TTIP-ről lehet vitatkozni persze, meg magáról arról a videoról is, de ebbe a beszélgetésbe én nem szállnék bele, nem tudok róla túl sokat, és nincs se kedvem, se időm utánanézni. Én csak a "majdnem nulla forint"-ra húztam fel a szemöldököm, mert ez nagyon nem igaz.

Ebben a borzasztó amerikai (44. hely) magánegészségügyben átlagosan 3 évvel tovább élnek az emberek, mint itthon (71. hely).

.. és a magyar TB kassza lassan felét már a betegek közvetlenül fizetik be (ksh, fent idéztem), tehát már azt sem lehet mondani, hogy itthon szolidaritáson alapuló társadalombiztosítás van. 

A mai magyar rendszert ők szívják meg a legjobban, mert az államinak hazudott, valójában privát ellátásban a jövedelmük egyre nagyobb részét kell gyógyászati ellátásra költeniük és egyre rosszabb minőségű ellátást kapnak érte.

Gondolom a Medicare-t nem emlegetik a konteó-s hírforrásaid:https://www.usa.gov/medicare

OFF: Engem sok mindennek lehet nevezni, de baloldalinak vagy liberálisnak a legkevésbé sem. Különösen nem a mai értelemben.

ON: A magyar egészségügy színvonala viszont finoman szólva eléggé ingadozó. Vannak egész jó helyek, normális orvosok, nővérek, és vannak halálgyárak. Én már megfordultam mindkét fajta helyen. A dokik és a nővérek viszont a legtöbb helyen ahol jártam nagyon öregek.

" De ha nem tetszik az ingyenes állami oktatás, fizess évi négymilliót és akkor nem kell a szar ingyenes oktatást elszenvednie a gyerekednek, te meg elégedett lehetsz."

Semmi gond ezzel, ha cserébe nem kell adót fizetni ezért. De az, hogy állam bácsi fenntartja az ingyenes és egyre szarabb állami oktatást, egészségügyet az adómból és ha minőséget akarok akkor fizessek érte, nos az annyira nem fair. És különösen akkor nem fair, ha közben állam bácsi számolatlanul szórja el a milliárdokat a szórakoztatóipar támogatására (foci, illetve általában az élsport).

Nem teljesen értem, hogy miért lesz valaki bal-liberális, mert a kereskedelmi egészségügyet támogatja. Szerintem ez jobb-liberális nézet, ha már itt tartunk, de ne akadjunk fel ilyen szokásos libsizésen, szerencsére Soros Gyurkát nem szőtted bele a válaszba :)

Én azért el tudnék képzelni egy olyan modellt, ami működik is. Tegyük fel, hogy csípőprotézisre van szükséged, ami egy előre tervezhető valami. A jelen rendszerben nagyjából fél évig kell az állami egészségügyben várnod, hogy megműtsenek, vagy esetleg megkened az orvos ismerősödet, hogy lécci-lécci hadd kerüljek előrébb. Nyilván ez a műtét is pénzbe kerül az állami egészségügyben, legyen mondjuk az ára 500k. Miért nem lehet azt csinálni, hogy az állam megtéríti a betegnek ezt az 500k-t, a beteg meg eldönti, hogy vár fél évet az államira, és akkor nem kell ráfizetnie semmit, vagy esetleg rádob még 100k-t és megcsinálja egy magánklinikán összesen 600k-ért egy hónapon belül. Egy ilyen modellben szerintem azért kialakulna egy egészséges verseny a különböző egészségügyi szolgáltatók között.

Áz állami egészségügy azért kell, hogy ne maradjon senki sem az út szélén, a magán pedig azért, hogy értelmezhető legyen valamiféle szolgáltatási színvonal.

Nem teljesen értem, hogy miért lesz valaki bal-liberális, mert a kereskedelmi egészségügyet támogatja.

Ne keress logikát ilyesmiben, már rég nincs. A bal-liberális az, aki kritizálja a Fidesz tevékenységét, teljesen mindegy, hogy az a kritizált tevékenység épp egy szélsőségesen szocialista vagy épp kommunista irányvonal...

Szerkesztve: 2020. 03. 29., v – 10:36

Romániában elég drámaian emelték a bérüket. Az egész sacc két éve kezdődött. Mit gondoltok, mi történt?

Jelenleg egyik megyei kórházban sorsot húznak, hogy ki kezeli a betegeket, máshol lázadoznak vagy tömegesen beteget jelentettek és hamarosan rendőri kísérettel kell őket munkába tessékelni. Suceava megyében, mint egy igazi kiskirály, a menedszer behívta az összes otthoni karanténba küldött orvost, egyrakáson tartotta őket pár órát. Következő nap menesztette a miniszter. Innen jön a fertőzött orvosok talán fele vagy harmada, de máshonnan is csörgedeznek a számok. Az inkompetencia netovábbja az egész rendszer.

Érdekes, vannak nagyon jó példák is. Pont itt, Temesváron jól működik a járványügyi kórház, folynak az adományok, jól kommunikálnak.

Eközben a nettó bérek kb. maximálisan a 4000 eurót érik a legnagyobb régiséggel rendelkező orvosoknál. Miközben ezeknek egy része egy feudális rendszernek a feje. Az egyszeri munkások (sofőrök, tárgatologatók) nyilván kevesebbet visznek haza, de még így is majd kétszerese a minimálbérnek.

Igen, meg kéne emelni a bérüket. De nem a koronavírus miatt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem a fizetésükkel van probléma hanem a létszámmal. Kevesen vannak, túlterheltek, nem tudják rendesen ellátni a munkájukat. Nővértől a docensig. Ha dupláznák a bérüket akkor sem. 

Mondjuk ha duplázod a bérüket, többen választják ezeket a pozíciókat. Mondjuk olyan emberek visszatérhetnek, akiknek már dolgoztak egészségügyben, de máshová mentek a pénz miatt. Illetve hosszabb távon is segít, mert fiatalok közül többen választják azt, hogy egészségügyi oktatás irányban indulnak el, és pár év múlva az egészségügyben fognak dolgozni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezen az se segít, hogy az itt is olvasható közhangulat szerint dolgozzanak aprópénzért, ha külföldre vagy a magánszektorba megy, akkor a kurva anyját és ha baj van, akkor meg kötelezzék bentlakásos rabszolgamunkára, megfelelő védőfelszerelések nélkül, ha meg minden lezajlott, akkor go to első pont és dolgozzanak aprópénzért.

Édes jó istenem mi megy itt. Az itt megfejtő emberek többsége le se szarta eddig, hogy mi van, és serényen rendelte hetente az aliexpressről a lényegtelen szarjait, miközben utazgatott a világban keresztül-kasul, mert az létszükséglet. Amikor el lett pofázva, hogy nem lesz annak jó vége, ha ennyire globalizálódik a világ és épeszű határok kellenének minden értelemben, akkor vernyákolt mindenki, mert nehogy már egy szabad világban ne lehessen agyatlanul mindent megtenni. Hát itt az eredménye. El lett az is mondva, hogy nem biztos, hogy olyan mennyiségben kellene húst folyasztani, amit csak modern állatgazdasági keretek között lehet, mert bukta lehet belőle. De nem, megmondta mindegyik fotel filozófus, hogy ez deviáns gondolkodás. Mindezt a SIV, meg a bánat tudja mivel a hátunk mögött.
Az is el lett pofázva, hogy az élhető város nem azt kéne, hogy jelentse, hogy az emberek egymás seggében laknak, prüszkölnek egymás pofájába az utcán meg a BKV-n, meg lezárjuk a rakpartot, mert az a tuti megoldás a szebb jövő felé, hanem, hogy lehetővé tesszük, hogy az emberek a lakhelyükhöz közel dolgozzanak, vagy akár shared office-ból, home office-ból, ez által is csökkentve a direkt kontaktust, na meg a légszennyezettséget. Most meg mindenki csodálkozik, hogy milyen kurva tiszta a levegő, miközben a lehetőségek eddig is adottak voltak ahhoz, hogy ésszerűen alakítsuk ki a környezetünket a lehetőségeinkhez képest, ha már beton dzsungelt építenek a mai napig mindenhol "élhető város" címszóval. Csak hát senkinek nem volt - eddig - érdeke. Mert nehogy már az igényekből vissza kelljen venni.
Persze, emeljük meg az eü dolgozók fizetését, de azért azt senki ne feledje, hogy egy ilyen helyzetben nem csak ők vannak szopórolleren, sőt. És abba azért az individualista, szabadságharcos fotel megfejtők belegondoltak a kényelmes lakásból, a még meglévő munkahellyel, körbebaszva felesleges tárgyakkal, zabálva húst hússal stb, hogy ki fogja kifizetni majd a teljes buktát, ha ez a szar esetleg novemberben mégis megjelenik?

Mennyivel jobb is volt akkor, amikor még a paraszt látástól mikulásig ott dolgozott a földeken, és a faluja határát sem hagyta el soha. Akkor bezzeg soha nem voltak járványok! Ja bocs, nem is. Akkor voltak csak az igaziak! Ahogy a spanyolnáthához sem kellett az AliExpressről rendelgetni vagy fapadossal utazgatni a Kanári szigetekre. Járványok mindig is voltak, és mindig is lesznek, az hogy mekkora pusztítást tudnak végezni, az orvostudomány mindenkori állásától függ. Abban az egyben viszont igazad van, hogy annak tényleg nem sok értelme van, hogy az irodisták naponta két órát utazzanak a BKV-n vagy SUV-on csak azért, hogy átüljenek az otthoni számítógéptől a benti számítógép elé.

Nem a jarvanyok terjedese miatt van elsosorban igaza, az ilyen szempontbol majdnem lenyegtelen, valoban nem kene esz nelkul utazgatni, minden szart rendelni, esz nelkul fogyasztani..Csak senki nem akarja ennek az egesz helyzetnek az elonyet es a pozitivumait latni, a tiszta levegot, egboltot, hogy nincs tele az utca turistaval, nem minden a vegelathatatlan fogyasztasrol szol, nem termelnek annyi szemetet, ami megintcsak hozzajarul a tiszta levegohoz is es meg napestig sorolhatnam. Az, hogy ez hirtelen mennyi embernek faj csak azt bizinyitja be, hogy a modell, ami szerint elunk, fundamentalisan rossz - nincs szukseg ennyi pincerre, idegenvezetore, etteremre, taxisra es ezt szinten lehetne sorolni orakon at. Ha valahol ennyire a szezonalis hatasokra epitenek, mint pl. a turista, ami nelkul a taxisnak nincs fuvara (ez mar onmagaban egy rossz vicc), vagy ettermeknek nincs akar csak par honapra(!) tartaleka, akkor ott nincs mirol beszelni, semmi szukseg rajuk, tisztuljon csak a piac, nonsense, hogy honaprol honapra megoldott csak a finanszirozasuk. Ebbol a vegen meg konnyu azt is meglatni, hogy eleve ennyi emberre sincs szukseg, egy lufi az egesz, aminek nagyon ideje lenne mar kipukkadnia. 

A járványok szempontjából sem lényegtelen (izoláció). Az, hogy még a lényeges termékeket sem lokálisan vagy közel gyártanak (hogy a sok felesleges biszbaszról ne beszéljünk) vagy hogy ész nélkül utazgatunk tömegesen, hogy az emberek a szociális életüket vadidegen emberekkel, egymás seggében élik, mint az Ikea meg a Tesco, mert sok családnak ez a hétvégi program stb, alapból magával hozza azt, hogy nagyobb teret engedünk egy adott járványnak. Ismerve a természetet meg az elmúlt 20 évet, naív lenne azt hinni, hogy ez volt az utolsó ilyen. Ezen érdemes lenne gondolkodni.

Teljesen egyetertettem veled, arra ertettem a lenyegtelent, ami az en mondandom folytatsa volt. A jarvanyok es a tobbi tekinteteben is a mostani visszafogott eletmodnak kellene az iranyadonak lenni, nem azon kene dolgozni, hogy minel gyorsabban visszaterjunk az ezelotti allapothoz, mert csak ujra a lufit fujnank.

Szerintem az egészségügyet és az oktatást mindenképp finanszírozni kellene közpénzből. Amíg ezek nincsenek rendben addig a többi dolgot vágni vissza. Sport, kultúra nem oktatáshoz kapcsolódó része stb.

Ha ez rendben van, akkor jöhet a listához a közlekedés és lakhatás.

Sacc ezek tűnnek azoknak a dolgoknak, amik alapvető feltételei, hogy emberek produktívak, erősek, versenyképesek legyenek.

0. nagyon sokuk megérdemelné (csak a zsebre dolgozók miatt nem írom, hogy mindenki), és még számtalan alulfizetett szakma képviselője

1. Demagóg.  A dolgok sokkal bonyolultabbak, mint azt Költsünkmindenrekétszerannyit Móricka elképzeli.

2. A politikai válasz  Margaret Thatcher tolmácsolásában (különösen az utolsó mondat) https://www.youtube.com/watch?v=ZYYR2viQzbU

3. A forrásokat persze könnyű felelősség nélkül szórni, de most konkrétan azt sem lehet megmondani meddig tart ez az egész, meddig kell kitartani, és milyen állapotban lesz az ország/világ a végére.

 

Most mindent meg kell tenni azért, hogy munkájukat hatékonyan tudják végezni. Beleértve olyanokat is, hogy ne kelljen a bevásárláson, közlekedésen aggódniuk.

A helyzettől függetlenül érdemes olyan juttatásokban is gondolkozni ami többszörös hatást ér el, mert pl. más iparágak beindítását is elősegíti.  (pl. egyszeri szép kártya juttatás segít a rekreációban, de beindítja MAJD a turizmust is)

Nem kellene központilag megemelni. Az államnak ki kellene szállnia az egészségügyből, ez garantálná, hogy mindenki adekvát fizetést kapjon.

Abszolút egyetértek. Ez csak központilag nonprofit módon lehet jó (na nem így ahogy mi, az állami eü vel szrintem az a baj hogy viszopnyleg nehéz belőle sokat lopni a látszatberuházások erre sokall jobbak ugye stadion mikrokilátó kisvasút ezek ha lerohadnak nem gáz.... sajnos ehez becsületes politikus kellene de mostanána kezdem úgy érezni hogy ezek infinitézimálisan átfedő halmazok). Egy államnak pont az az érték ha az  embereket egészségesen tartja akkor a hatékonyságban ez bőven visszajöhet, azon felül egy kiváló egészségügy nagyon csábító is. 

Szerkesztve: 2020. 03. 30., h – 09:15

szerintem mindenképpen már most meg kellene, és később is

forrásként szolgálhatna, hogy az üzemeltetőmacik személyi jövedelemadója többsávos lenne (egyébként is ez libtardiában az igazságos), és a havi 200000 feletti rész 65 százalékkal adózna

később ezt lehetne emelni (amíg szükséges), esetleg további sávokat bevezetni (pl 500000 felett 90%)

Szerintem most az ott dolgozókat kellene megkérdezni, hogy mi lenne számukra segítség :)

  • (ha pl tehermentesíteni szeretnéd őket. Általában az ilyen szólamok mögött ugyanis az szokott állni, hogy leszarja továbbra is őket mindenki, csak bebiztosítaná magát, hogy jó legyen a közegnél amikor odakerül, hogy rajtuk múlik az élete :) )..
    • ezen a téren amúgy már is nagy segítség lenne, ha nem az orvosoknak-ápolóknak kellene mindent is csinálnia, hanem pl takarításra meg hasonló rövid magyarázat után átvehető tevékenységekre elkezdenék toborozni pl az önkénteseket.. Jah, hogy ilyesmikhez /pl mosott lepedők válogatása, hajtogatása stb/ az embernek a kezét is meg kéne mozdítania? :D. Maradjunk a bevált receptél: várjuk valaki rajtunk kívül álló(vö kormány, vö szervezet, bárkimáscsakneén stb), hogy csináljon valamit (vö adjon "több" pénzt).
    • csak a mikor-miből-mennyit-pontosan-ki(k)nek-en (mm. a részleteken) múlik itt is minden..

Jelenleg rohadtul nincsen túlterhelés a kórházakban, mivel gyakorlatilag ott is minden leállt, ami nem nagyon sürgős. Koronavírusos beteg meg kevés van. Konkrétan orvosis haverok (6-od évesek) heti egyszer járnak be önkénteskedni, mert nem kell több ember. Normál esetben egész héten gyakorlaton lennének.

ezt így 1 kórház 1 pozíciója alapján viszonylag nehéz általános következtetésként levonni.

Valóban: elsősorban még nem a kórházak vannak most csúcsra járatva, hanem a mentősök, laborok és a háziorvosok :).

A közelemben pedig akiket a legleharcoltabbnak látok, azok szerencsétlen eladók.. ..akik amúgy felkapják a fejüket és kivirulnak olyan óriási gesztusoktól, hogy köszönök nekik..

Egyéb: bakker, de tele van a tököm az irányított kérdésekbe ágyazott karaktergyilkossággal…

Egyre inkább az az érzésem, hogy hisztéria áldozata lettünk. Biztos, hogy annyira komoly ez a cucc?

Szerintem biztos... nézz szét bármelyik statisztikán, és nézd meg az egy millió főre eső igazolt fertőzöttek számát. Vagy csalnak a számokkal, vagy nagyon balfasz módon tesztelnek (nem kizáró vagy...).

Nézd meg Szerbiát, gyakorlatilag 1-az-1-ben a mi időrendünk szerint mentek a dolgok (a korlátozásokat 1-2 nap különbséggel vezették be, volt, amit előbb, volt amit később), hivatalosan kb. negyedannyi tesztet végeztek (ők 3 561, mi 14 136), mint mi, az egy millió főre eső igazolt fertőzöttek száma mégis több mint kétszer akkora (51 vs 129).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ha a kormány hazudik (márpedig a) vagy a fertőzöttek számáról vagy az elvégzett tesztek számáról hazudik vagy b) tényleg inkompetensek, hogy ennyire nem tudják megítélni, kit kell tesztelni... de álljunk pozitívan az egyébként mindig csak az igazat és csakis az igazat mondó kormányhoz, és mondjuk azt, hogy inkompetensek), akkor a komolyságot. Adódhat (akár számottevő) különbség természetesen a tesztelési protokollból is, de hogy még a régiós átlagtól is ennyire eltérjünk, az legalábbis érdekes. (és persze, a többi ország statisztikái is megkérdőjelezhetők, pl. nehéz összehasonlítani az USA és Kína adatait, a halálozásokban most vannak egy szinten, pedig kínának több hónap "előnye" volt és nagyságrendi különbség van a lakosságszámukban, az egy millió főre eső fertőzöttek számában USA mégis tízszeres szorzóval játszik; tehát vagy hasznosak voltak a kínában bevezetett intézkedések, vagy kína hazudik a számaival [újfent: nem kizáró vagy])

A komolyság másik oldala pedig az USÁkok, akik objektíven szarul kezelték az egész helyzetet, és náluk az összes grafikonon szépen kijön az exponenciális terjedés (és még a náluk viszonylag korai szakaszban már megelőzték a kínai elhunyt számot).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Véleményem szerint nagyságrendekkel több fertőzött van, mint amiről tudunk. Mivel általában már csak akkor tesztelnek, ha bajod van, ezért magas a halálozási arány. ~10'000 random embert kellene tesztelni és abból nagyjából következtetni lehetne rá, hogy valóban mi a helyzet.

Nekem első teszt alapján már van egy koronavírusos a családban. Mivel szinte senkit nem tesztelnek + mennyi a bevallott fertőzött, ezért nagyon kicsinek kellene lennie a valószínűségének, hogy egyáltalán ismerjek egyet, nem hogy családtagom legyen. Ugyanígy van egy másik ismerősöm, akit ugyan nem teszteltek, de szerinte 100%, hogy azt kapta el tünetek alapján, de csak otthoni karantént írtak elő neki "távgyógyítással" és nem tesztelték le.

Most a magyar úszók között/körül 7% volt koronavírusos. A minta 130 főből állt, elég kicsi volt, de azt jelentené (ha reprezentatív lenne), hogy kb minden 14. ember már fertőzött Magyarországon. Ha így lenne, akkor vagy még lappangási idő van és aztán "MIND meghalunk!44" vagy sokkal többen mennek át tünetmentesen a víruson és a mostani halálozási arány, így rendkívül túlzó. Ez most áprilisban szerintem ki fog derülni.

Biztos, hogy annyira komoly ez a cucc?

Igen. Kriptaszökevényekre, egyébként is halálos betegségben szenvedőkre, súlyosan elhízottakra, szívesekre, cukrosokra, légútisokra és idült alkoholistákra. És ezek kombinációira. Persze, ez komoly dolog, ha egy nemzetnek a felét érinti.

trey @ gépház

Szívesek

Életmód miatt. Elhízottak, nem mozogtak, bagóztak, ittak. 

cukrosokra

Szerzett cukor. Elhízottak, nem mozogtak, bagóztak, ittak.

légútisokra

40 évig bagóztak.

Amelyik nem szerezte, hanem vele született, nyilván kivétel, ez az ő balszerencséjük.

trey @ gépház

+1

Ilyen helyzetben az ilyen gondolkodás visz előre. Háborús helyzetben nincs helye se hezitálásnak, se érzelgősségnek, se tutyimutyiságnak.

Ezért operatív törzs irányítja most a dolgokat és nem bölcsészek.

trey @ gépház

Egyébként ez egy jó kérdés. A választ Haroldking blogjában találod: a gagyi gyári táplálék az oka, és a paleolit táplálkozással lehetne ezeket elkerülni.

Én trey-jel szemben nem hibáztatom az embereket emiatt, mert egyrészt az információ csak nemrég óta és nem könnyen hozzáférhető - sokan nem is hallottak róla, a többiek meg simán nem hiszik el. Másrészt pedig az értrend követése egyáltalán nem egyszerű és olcsó, ezért a legtöbben nem engedhetik meg maguknak.

Az orvosok 99%-a pedig teljesen vak az egész elméletre, emiatt rájuk egy kicsit azért haragszom. Például cukorbetegeknek előírják a napi kenyérfogyasztást, ami fenntartja a betegségüket.

A választ Haroldking blogjában találod: a gagyi gyári táplálék az oka, és a paleolit táplálkozással lehetne ezeket elkerülni.

...amire semmi tudományos igényességű evidencia nincs.

Másrészt pedig az értrend követése egyáltalán nem egyszerű és olcsó, ezért a legtöbben nem engedhetik meg maguknak.

...és egy kicsit leülsz gondolkodni, akkor rájössz ezzel kapcsolatban némi összefüggésre.

Keress rá mintaétrendekre. Például egy ilyen első találat volt nekem most: https://diabeteszinfo.hu/mintaetrendek/

A sima mintaétrendben sima kenyér van. Létezik "fejlettebb" gluténmentes változat, amiben kukoricaliszttel van ugyanaz. Ami annyiból jobb, hogy nincs benne glutén, de ugyanúgy gyorsan felszívódó szénhidrát.

Mindössze arra céloztam, hogy a mintaétrend nem orvosi előírás. Egyrészt, mert az orvos nem csinál étrendet, az a dietetikus dolga, másrészt, mert a mintaétrend nem előírás. (Én pedig szerkesztő vagyok, nem szakmai lektor, így nem áll módomban megítélni, hogy egy általam gondozott kézirat szakmailag helyes-e.)

Nekem mindegy, hogy orvos, vagy dietetikus dönti el. A lényeg, hogy rosszak az ajánlások a betegek számára, rossz amit a közétkeztetésben és a kórházi étkeztetésben adnak.

Pont leszarom, hogy melyik titulusú ember tervezi meg, a tény a kérdés, hogy mivel etetik az embereket. Ha az orvos tényleg nem foglalkozik az étrenddel - ahogy állítod - az csak tovább erősíti bennem a gondolatot, hogy teljesen tévúton van az orvoslás.

 lényeg, hogy rosszak az ajánlások a betegek számára, rossz amit a közétkeztetésben és a kórházi étkeztetésben adnak.

Én sem feltétlen értek egyet velük (a legdurvább sztorit pont az asszony mesélte, amikor a szülészeten grízes tésztát adtak lekvárral, miközben feküdtek bent terhességi diabéteszesek), de te ezt orvosként vagy dietetikusként adod elő tényként?

Ha az orvos tényleg nem foglalkozik az étrenddel - ahogy állítod - az csak tovább erősíti bennem a gondolatot, hogy teljesen tévúton van az orvoslás.

A fogorvos sem műt aranyeret, mert nem arra szakosodott. Az endokrinológus sem tanult étrendkészítést.

Nem vagyok szakember, magánvéleményem, nem minősül tanácsadásnak.

> A fogorvos sem műt aranyeret, mert nem arra szakosodott. Az endokrinológus sem tanult étrendkészítést.

A műtét nyilván más tészta. Az endokrinológusnak viszont illene tudnia, hogy a mirigyek állapotára nagyon erőteljesen hat az étrend. Pont ez a holisztikus szemlélet az, ami teljesen hiányzik. Hogy nézi a mirígyet, és nem érti mitől beteg. Nem is értheti, ameddig meg sem kérdezte, hogy a user mit szokott egyébként enni?

Szerkesztve: 2020. 03. 31., k – 19:26

úgy tűnik, valaki már megint nem mondott igazat...

https://444.hu/2020/03/31/uzentek-a-haziorvosok-a-tisztifoorvosnak-ninc…

vagy Müller Cecília országos tisztifőorvos

vagy ők:

  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tagozata,
  • az Egészségügyi Szakmai Kollégium Háziorvostan Tanácsa,
  • a Magyar Orvosi Kamara,
  • a Családorvos Kutatók Országos Szervezte,
  • a Falusi Körzeti Orvosok Országos Szövetsége,
  • a Házi Gyermekorvosok Egyesülete
  • és a Háziorvosok Online Szervezet tagsága.

Ti melyikre tippeltek?
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mind a hetet a soros migránsok pénzelték az elmúltnyólcévben gyurcsányok keresztül, úgyhogy természetesen Cecília kisasszonynak van igaza, mint mindig, csak az ostoba, járványokhoz és betegségekhez nem értő libsik politikai támadása az egész.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Igen, ha minden fertőző ember telefonon jelentkezne be, akkor valóban. Csakhogy az esetek nagy részében tünetmentesek a fertőzöttek, úgyhogy ha mennek háziorvoshoz, akkor másik betegség miatt mennek, de attól még a háziorvost lefertőzhetik. Aki meg utána mindenki mást.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Duma, duma, duma, duma. A maszk és tesztpárti (saját bevallása szerint) háziorvos ma nyilatkozott az RTL Klub Fókusz műsorában a riporternek, aki maszkban ült előtte, maszk ügyben. Az orvoson nem volt maszk. Kérdezte a riporter, nem lesz abból baj, hogy maga maszk nélkül van? Miért lenne, másfél méterre van tőlem. Különben is vigyáztam magamra, nem vagyok fertőzött. :D

Van ott gógyi!

A tünetmentesek a jelenlegi tapasztalatok szerint alig vagy nem fertőznek. Az az háziorvos pedig, amelyik nem tudja ennyi idő után se lekezelni ezt a problémát (betegirányítás tul.képpen) maszkkal vagy maszk nélkül, az adja vissza a diplomáját.

trey @ gépház

Egy kérdés: láttál már másfél méteres sztetoszkópot? Lehet, hogy csak a kigyúrt dokkmunkás fotelhuszár informatikus felsőtestemre kíváncsi a doki, de még szerintem nem jártam nála úgy, hogy ne hallgatózott volna...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerinted most az az idő van, amikor

  • az orrszipákolós munkakerülőknek és táppénzcsalóknak
  • csit-cset vénasszonyoknak
  • "jaj, csak a receptet akarom felíratni a háztömbnek" bolondoknak
  • stb.

el KELL mennie a háziorvoshoz?

Komolyan kérdezem, mert nem hiszem el, hogy még most is van olyan, amelyik nem tud elülni a picsáján és sztetoszkópozásra vágyik. MARADJ OTTHON! Ha súlyos beteg vagy, hívj mentőt! Ha nem, MARADJ OTTHON! NEM KELL ORVOSHOZ MENNI!

Jó eséllyel a háziorvos is ezt fogja javasolni.

trey @ gépház

Emelni kellene de nem azért mert most aktuálisan gond van hanem azért mert az elvégzett munkájukhoz képest siralmasan keveset keresnek. Jellemzően nem egy állásból tartják fent magukat. Meg kell nézni a sportolói fizetéseket amik szintén állami pénzből kerül finanszírozásra vagy a sportolói jutalmazásokat amik nem kicsit elszálltak a valóságtól. Ha engem kérdeztek inkább az oktatásunk és az egészségügyünk legyen világszínvonalú és nem a sport. Az elmúlt 10 évben jelentős beruházások mentek stadionokra közhely de ha azt a pénzt betoljuk az egészségügybe most nagyságrendekkel jobban állnánk. Tehát a források megvannak a prioritások rosszak.

Milyen oktatásunk legyen világszínvonalú?

Közoktatás? Felsőoktatás? OKJ képzés?

Egészségügyben lakosságszámra vetített kórházi ágyak számában az EU átlag felett vagyunk, a top3-ban.

Pénz/hatékonyságban elég jól teljesít a magyar egészségügy. Ha az Egyesült Államokban kellene ennyi pénzből működni nagy bajok lennének az ellátásban. Angliában legjobb esetben is csak 3 nap után kerülsz szakorvoshoz ha nem sürgősségire visznek válságos állapotban.

Egészségügy pont az a terület, ahol nincs abszolút világszínvonal. Egyesült Államokban van piaci verseny, ezért innovatív orvosi megoldások könnyebben utat találnak az egészségügybe mint az egybiztosítós európai rendszerekben. Viszont borzasztóan túlárazott az amerikai egészségügy. Sokan semmilyen ellátásra nem jogosultak, ők rosszabb helyzetben vannak mint egy román beteg.

Ez a stadionozás már lejárt lemez. Akkor ne legyen mozi sem mert minek. Sziget fesztivál sem kell, mert nem tudnak kocogni, sportolni egy egész hétig az oda szokott egészségtudatos emberek, meg aludni sem lehet a környéken.

"Ez a stadionozás már lejárt lemez. Akkor ne legyen mozi sem mert minek. Sziget fesztivál sem kell, mert nem tudnak kocogni, sportolni egy egész hétig az oda szokott egészségtudatos emberek, meg aludni sem lehet a környéken."

Neked lejárt nekem nem. Ott van az új Puskás stadion. Egy mérkőzés volt eddig benne. 200 milliárdból építették. Ennek a költségéből kb 10 vidéki kórház teljes átépítését vagy újjáépítését meg lehetett volna valósítani. A további kis stadionok felépítésének a költségéből meg kismillió eszközt lehetett volna venni. De jók lennének azok most.

Egy olimpia arany jutalmazása most 35 milka. Miközben 10 magyarból 9 azt se tudja ki nyert Rioban sőt a jórésze azt se tudja, hol volt az elöző Olimpia. Biztosan fontosak akkor ezek nemezetközi szinten meg kb senki nem ismeri a magyar sportolókat. Kivétel foci Dárdai nemzetközi szinten ismertebb mint Kozák Danuta vagy Hosszú Katinka (de Puskás meg Pap Laci még mindig az etalon). Vizilabda, úszás, kajak kenu, stb.. Nagymama meg nagypapa csápol a versenyeken max. Az uszó VB-re is gyerekkel töltötték fel a lelátókat. De biztosan megérte erre is kicseszni a pénzt. Még a női kézilabdában mondjuk egy Érd-nél is millás fizetések repkednek. Ne vicceljünk már azért kizárt, hogy ezek állami pénzek nélkül tudnának működni.

Aki profi akar lenni az tartsa el magát szponzorokkal ahol nincs elég szponzor menjen amatőrbe. Sok országban amúgy ez is van.

Oktatással kapcsolatban nézd meg a skandinávok vagy már akár a kínai oktatási rendszert. Nálunk még mindig az megy, hogy az osztály legjobbjait tolják a többiek meg maradhatnak hülyék. Elit iskolák vannak (pl az egyházi iskolák több pénzből gazdálkodnak vagy egy budapesti iskolában magasabb szintű az oktatás mint egy világvégi hátrányos helyzetű településen ilyen pl a Finneknél nincs) stb.. Fejlettebb országokban ez úgy megy, hogy mindenkit egy szintre hoznak addig nem megy tovább az osztály az anyaggal még a leghülyébb nem érti. Ennek amúgy gazdasági okai vannak ugyanis nem éri meg hosszútávon senkinek ha sok a hülye az országban (kivétel ott ahol van egy ISTEN aki mindenhez is ért lásd kishazánk). Nálunk egyenlőre ebben is szembe megyünk a világgal megy. Ezeket amúgy nem én állítom hanem oktatással foglalkozó civil szervezetek akik szintén hülyéknek vannak elkönyvelve.

Egészségügy meg olyan, hogy inkább kifizeted a magán dokit mert kb szétrohad. A statisztikáid nem mutatják meg, hogy azok az ágyak milyen felszereltségűek van-e elég személyzet stb.  Most pl nincs elég védőfelszerelés, nincs elég személyzet a kórházak piszkosak stb..

Nekem etalon a német egészségügyi rendszer. Volt szerencsém megtapasztalni a hatékonyságát és a precizitását. Fényév távolság. Ezek amúgy vissza is köszönnek a várható élettartamban PL Kubában ami egy csoró ország több orvos jut 1000 emberre mint nálunk és kb 10 évvel tovább is élnek ott pl vannak szürő programok. Szóval nem is minden pénz kérdése van amit szervezettséggel is radikálisan lehetne javítani.

Csak nálunk semmiféle politikai akarat nincs az embereknek meg jólvan így. Akkor ez van.

Egészségügyben lakosságszámra vetített kórházi ágyak számában az EU átlag felett vagyunk, a top3-ban.

Azok most üresen állnak vagy miért kellett múlt héten sátorkórházat felhúzni a Szent László Kórház udvarán?

Pénz/hatékonyságban elég jól teljesít a magyar egészségügy.

Afrikai országok Pénz/hatékonyságban jobban teljesítenek, szerintem célozzuk meg azt a színvonalat.

Stadionozás lejárt lemez? Mennyi hasznot hoznak a gazdaságnak? A Sziget fesztivál nyereséges

Kormányunk szerint pánikot keltenék, úgyhogy egyelőre inkább hallgatok. De ha rosszabbra fordul a helyzet, akkor újsághoz fordulok és elmondok mindent.

Annyit azért hozzáteszek, hogy nagymamámat ma hozta haza mentő a kórházból. Annyira kellett sietniük (egy hint, hogy miért), hogy folyosóra lerakták és a szomszéd hozott neki egy széket, amire ülni tudott. Édesapám ahogy tudott sietett oda, majd bevitte és ellátta étellel és egyéb dolgokkal. Egy teszt alapján koronavírusos volt, ezért nem vállalta senki a műtétjét. Második tesztet mint kiderült nem is fognak végezni. Néhány héttel korábban azonnal műtendő rákot állapítottak meg nála a vastagbelében, vért is kellett kapnia, most is valószínűleg állandó belső vérzése van. Azonban a kórházban azt mondták, így otthon van nagyobb esélye a túlélésre.

Nem tudja senki honnan kapta el, persze korábban mindenhova cipelni kellett "pofavizitre", mert nem voltak hajlandóak telefonon semmit sem tenni. Ugyanígy már lehet mi is fertőzöttek vagyunk, mert leleteket / beutalókat is személyesen kellett átvenni.

Ja és minket sem tesztelnek. Egyedül talán azt a kerületi idősgondozót fogják tesztelni, aki járt hozzá és még sok más idős emberhez jár. Azonban ez se biztos. A rendőrség felvette az adatokat, de feleségem szólt be a gondozószolgálathoz, hogy figyelmeztesse őket. 

Nem tudja senki honnan kapta el,

"a csoport fertőzések időszakában vagyunk és hamarosan átlépünk a tömeges fertőzések szakaszába [...] most már bárki, bárhol megfertőződhet [...] maradjon otthon" -  hozza a szél a hangfoszlányokat valahonnan napok (lassan hetek) óta ... 

trey @ gépház

Az a probléma ezzel, hogy már a vírus kezdete óta nem mozdult ki otthonról. Csak 3 "civil"-el érintkezett és mi kesztyűt és maszkot viseltünk mindig. Ezen kívül csak kórházban volt vizsgálatokon és pofaviziten, ahová más be sem mehetett vele (betolták a kapuból). Tehát nagyon nagy a valószínűsége, hogy az egyik kórházban kapta el. Ez pedig nagyon nem jelent jót a bent lévő betegekre nézve. Főleg mert csak azután kezelték szkafanderben, miután kiderült hogy koronavírusos. Amikor bement kórházba kb 1 hete, nagyjából senkin nem volt maszk, mentősökön se.

Továbbá a családtagoknak szerintük lehet munkába menni, karantén se kell, elég otthon "elkülöníteni" azt, aki direkten érintkezett vele, csak neki kell karanténba vonulnia, mert "kisebb valószínűséggel adja tovább a direkt kontakt a vírust". És ezt komolyan mondták.

A második teszt elvégzésének hiányának okát pedig csak remélni tudom, hogy nem az, hogy nincsen elég teszt illetve hogy ne kerüljön be a statisztikába.

A felesegemnek tudogyulladasa van, az ugyeletrol bekuldtek a korhazba (Laszlo), hogy csinaljanak egy rontgent es ha mar ott van, azert egy koronatesztet is (negativ lett). Egy hettel kesobb megismeteltek, jo nagy logisztikai szivast okozva ezzel (szinten negativ). Ezt csak azert, mert teszt ott biztos volt eleg meg a mult heten (akkor volt a masodik).

Nekem ez mai történet. Azt mondták várni kell a második teszttel és ma lett volna az alkalom, de mégsem..

Ami pozitívum:
Ma végre sikerült vennem maszkokat. Eddig mindenhonnan összekukázott (például autós elsősegélycsomagokból) maszkokat használtam, de ma sikerült patikában megvennem a maximum engedélyezett darabszámú (vagyis 5 db) maszkot. Sikerült vennem multivitamint is, amelyből összesen 1 fajta volt még egyáltalán az egész patikában (valami drága ginzenges).

Ami negatívum:
Hatalmas betűkkel ki van írva, hogy "NINCSEN SZÁJMASZK, SE FERTŐTLENíTŐ SZER". Onnan tudtam csak, hogy lehet kérni, hogy másik nagymamám felhívta patikát és érdeklődött. Tehát sokan azért sem vesznek maszkot, mert azt hiszik nincsen. Értem én, hogy nincs elég, ezért csak a jól informáltaknak tartogatják, de azért ez nem szép. A másik, hogy ugyan kint betartottuk a távolságot és kb minden negyedik emberen volt maszk a sorban, de bent a kis légtérben 3-an voltunk már, mert 3 pult volt. Ráadásul a patikusokon semmilyen felszerelés nem volt: se kesztyű, se maszk. Ami nagyon jó lesz, mert mehetek másik patikába, ha ez is bezár majd.. Ja és ez valami mosható maszk, fogalmam sincs milyen védettséget nyújt, mert nincs ráírva és semmilyen csomagolása sem volt.

Ez a PCR teszt ilyen. Amíg nem vagy vírusos és nem is terjeszted, addig negatív, aztán amikor terjeszted, akkor pozitív, amikor meg már újra nem terjeszted, akkor újra negatív. Ha rossz helyről vettek mintát és/vagy kevés a vírus van a mintában, akkor meg szintén negatív. Ha meg szar a teszt, akkor pláne, volt rá példa, hogy kínaiak nem igazán jó tesztet küldtek. Ha alig tesztelnek, akkor pedig csodát ne várjunk, megyénként átlag 50 tesztet végeznek naponta.

Érdekes, nem én keresek szalmaszálakat tesztelésekben :D

Remélem a magánteszted már megvolt ;)

Szerintem szanaszét röhögik magukat a magánlaborok. Ennyi pénzt felesleges dolgon rég lehetett keresni. Talán a PC-k Y2K tesztje volt az utolsó, ahol így lehetett kaszálni. :D

trey @ gépház

Érdekes, nem én keresek szalmaszálakat tesztelésekben :D

Nem, te 

a, visszhangozod, amit az operatív törzs mond,

b, ennek hiányában ötletszerű és napon belül is egymásnak ellentmondó faszságokat szórsz magadból.

 

Remélem a magánteszted már megvolt ;)

Nem, de lehetett volna, három hete van az egyik cégnél teszt kit, ahol dolgozom.

Szerintem szanaszét röhögik magukat a magánlaborok. Ennyi pénzt felesleges dolgon rég lehetett keresni. Talán a PC-k Y2K tesztje volt az utolsó, ahol így lehetett kaszálni. :D

Lásd b, pont.

Tesztektől azt várnám, hogy hozzá igazítsák a karantén szigorúságát. Mert teszt nélkül lappangási idő letelte után tudod meg mennyi a beteg. 

Az egész rákfenéje, hogy ez egy pozitív visszacsatolású folyamat, hosszú holtidővel (1-2 hét lappangás), és exponenciális függvényjellemzőkkel. A folyamatirányítók rémálma.

Tesztek mennyiség meg minősége.

How South Korea Scaled Coronavirus Testing While the U.S. Fell Dangerously Behind

Key Missteps at the CDC Have Set Back Its Ability to Detect the Potential Spread of Coronavirus

Kezdetben az lett volna hogy ne enged be és izoláld, de az a hajó már elment. 

A karantén is csak átmenetileg állítja meg a terjedést, de ahogy újra beindul az élet, újra elkezd terjedni. Ameddig nincs vakcina addig az intézkedésekkel csak lassítani lehet a terjedést, hogy ne terheljek túl az ellátórendszert. Koreába is újra fog indulni pár hét múlva. Nem az a kérdés, hogy valaki megfertőződik e, hanem hogy hányadik hullámban. Mivel a világban mindenki nacionalista (nekem x ország az első) nem az lesz, hogy egységesen 2 hónap nagyon szigorú karantén, hanem itt fog keringeni. 

Sikerült vennem multivitamint is, amelyből összesen 1 fajta volt még egyáltalán az egész patikában

Pont tegnap kellett nekem is vennem, a legkozelebbi random Scitec boltban rogyasig volt a polc midenfele vitaminnal, pl. ezzel. En mostanaban elkerulom a gyogyszertarakat, amig lehet. :)

Igen, de a hivatalos számok sehogy sem jönnek ki.

Pontosabban:

Igen, de a hivatalos számok sehol sem jönnek ki.

Pontos _pillanatnyi_ számot akkor kapnál, ha egy adott pillanatban egy adott ország összes lakosát tudnád tesztelni 100%-os teszttel. Nyilvánvaló, hogy sehol sem lehet ezt megoldani.

trey @ gépház

Nem úgy értettem, hogy mennyi a valós fertőzött, hanem hogy mennyi az igazolt fertőzött. Nem kizárt, de igen kicsi az esélye, ha a kormány által megadott számok valósak. 10 millió főre 585 eset. Ebből 3-at ismerek. Úgy hogy nem is kérdeztem senkit, hanem mondták. És nem Facebook üzenőfalon, hanem megkerestek, beszélgettünk.

Lehet ha lenne egy topic, hogy hány teszt alapján koronást ismersz, akkor csak itt a HUP-on nagyobb szám jönne ki. Persze valahogy közös ismerősöket ki kellene zárni..

És akkor nem beszéltem a nem igazolt ismerősökröl, amikor is szerv azt mondja ez nem korona, nem tesztelünk, de azért maradj otthon 14 napot karanténban. Csak úgy.

Pontos _pillanatnyi_ számot akkor kapnál, ha egy adott pillanatban egy adott ország összes lakosát tudnád tesztelni 100%-os teszttel. Nyilvánvaló, hogy sehol sem lehet ezt megoldani.

Ennek semmi köze hozzá. Én azt mondtam, hogy a hivatalos, igazolt, tesztelt számnak kicsi a valószínűsége, hogy igaz legyen. Mert nagyon kicsi az esélye, hogy én a 10 millió lakosú Magyarországról pont 3 embert ismerek, akinek pozitív lett a teszt. Ez olyan mintha random kiválasztanál kb 600 magyart. Mennyi az esélye annak, hogy ebből 1 közeli rokonod és kettő ismerősöd lesz?

Ha letesztelnék az egész lakosságot, akkor kapnál pontos számot. Jelenleg az igazolt eseteket látod. Mit nem értesz?

Ha letesztelnének mindenkit, akkor is csak egy adott pillanatra kapnál értéket, mert a tesztelés csak egy adott pillanatról ad egy pillanatképet. 1 nap múlva már tök más eredmények jönnének ki.

trey @ gépház

Értem miről beszélsz. Azt érted, hogy hiába csinálsz egy 9 567 345 fős országban 50 000 vagy 100 000 vagy akár csak 5 000 000 tesztet, abból nem lesz pontos szám? Csak akkor, ha 9 567 345 tesztet csinálsz, minden emberen.

trey @ gépház

Van 10 millió ember, ebből legyen 600 orosz kém. Mennyi az esélye annak, hogy te neked 1 kém a rokonod lesz, 2 pedig az ismerősöd.

Az is érdekes, hogy mondjuk a többi országban jóval 3 százalék feletti a pozitív tesztek aránya az összes teszthez képest. Az osztrákokkal egy pályán mozgunk a 100. esetet tekintve, náluk a tesztek 20-25 százalékot találnak pozitívnak, nálunk 2-3 százalékot.

Mondjuk a 100. fertőzöttet zéró napnak tekintve több mint háromszor annyi halottunk van már, náluk még 0 halott volt 100 fertőzöttnél, nálunk meg már négy.

2 hét alatt kitalálták, hogy hogyan, a közfinanszírozott ágyak minimum 60 százalékát alkalmassá kell tenni az új koronavírussal fertőzöttek ellátására.

A rapid ágyfelszabadítás azért sem egyszerű, mert nem lehet az osztályokon csak egy-egy kórtermet kiüríteni, teljes részlegeket, zsilipelhető folyosókat kell szabaddá tenni.

Nézd meg hogyan csinálják az úriemberek.

Bund und Länder stocken Hilfe für Kliniken auf

Adnak 560 eurót minden napra, minden szabadon tartott ágyra. Ez egy olyan összeg amit csak nagyon kevés operáció/beavatkozás tud felülmúlni. A kórházak maguktól felszabadították az ágyak 2/3-t mert jelenleg az esetek 90%-ában semmit csinálni a leggazdaságosabb. 

Finanszírozásról beszél, az meg nálunk is van, ha jól tudom munka alapú (műtét = pénz), ha többet kínálsz a kórháznak akkor "önként" nem fogad beteget. Ugye nem arra utalsz, hogy itthon eddig a német szinten finanszírozták a kórházakat (titokban, a foci rovására, mert az megindokolná a színvonalat)? 

Most sem a német szinten kellene finanszírozni, elég lenne a magyar szinten + egy kis bónusz.

Ezen mi nehéz, ja tényleg itt hálapénz alapú, pedig az elmúlt száz év legsikeresebb tíz éve van mögöttünk

Újabb információ: Korányiban nagy átalakítások vannak. És jó tanács orvostól: ne menj kórházba.

Szerkesztve: 2020. 04. 02., cs – 11:12

A Petőfi rádió Hétköznapi Hősök műsorában tegnap egy kamionos lett a hős. Azt mondta, nem érzi magát hősnek, sokkal inkább szerencsésnek, mert neki most van munkája, még ha több is a szokottnál.

Vannak, akik reálisan látják a képet.

trey @ gépház

Az emberek - köztük én is - támogatom, hogy ha valaki extra munkát végez, kapjon extra fizetséget. Miután elvégezte az extra munkát. Jelenleg is kapnak extra juttatásokat: ingyen utazhatnak, számos helyről ingyen kaját kapnak stb. Fizetésemelést továbbra sem támogatom.

Discalimer: én fent az "egyéb, leírom"-ra szavaztam.

trey @ gépház

"ahhoz van köze, hogy állami feladatot látnak el és amiatt kapják."

Nem, az ingyen kaját az miatt kapják, hogy pár ember úgy gondolja, hogy megérdemlik, nem azért mert állami feladatot látnak el. Egyszerűen megérdemlik, és ezért segíteni szeretnének az orvosoknak. Ha másképp nem megy, főznek rájuk.

Szerintem amúgy nagyon jó dolog ez, de az államhoz tényleg nem kapcsolódik.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Akik jelenleg állami feladatokat látnak el. Ha ezek az orvosok műcsöcsöket (tudtommal nem állami feladat) varrnának 7/24-ben, nem főznének rájuk. Azért ne csináljunk teljesen úgy, átesve a ló túloldalára, mintha ezek az EÜ dolgozók valami jótékonysági intézmények lennének. Ezek ezért fizetést kapnak. Ez a dolguk.

trey @ gépház

Utóbbi időben az ellenzék előszeretettel citált román adatokat, összevetve a magyar adatokkal. Akkor most megteszem én is:

Itthon 500 ezer forintot kapnak az EÜ dolgozók. Ez Romániában havi 150 ezer forintnak megfelelő román lej összeg. Azt hiszem, hogy most több mint 3 havit jelentett be a kormány itthon.

trey @ gépház

A jelenlegi kivételezett helyzetükhöz kapcsolódik. Megkapják a lakosságtól is az erkölcsi (taps, kommentek stb.) támogatást, a dologbelit (főznek rájuk, lakást biztosítanak stb.) is. Megkapják az államtól is az erkölcsi támogatást (MTV-n, Petőfi rádióban riportok, hősöknek hívják őket, az operatív törzs dicséri stb.) és bejelentették a dologikat is (ingyen utazhatnak, 500 ezer forint) is. Ezen felül megkapják a bérüket és az idénre beígért bérrendezéseket is.

Most már minden adott ahhoz, hogy ha kell helytállhassanak.

trey @ gépház

Lehet, ha többen imádkoznának, kevesebb magyar családban lenne krízishelyzet, családon belüli erőszak a mostani összezártságban. Ami mennyi százalékkal is nőtt meg hirtelen?

Disclaimer: nem, én nem vagyok szentes (sőt), de ha van, aki nem tud uralkodni magán, annak állítólag bizonyos vallások gyakorlása segíthet ebben

trey @ gépház

A buddhizmust tudnám javasolni akkor.

Miből gondolod, hogy a buddhisták között kevesebb a pedofil?

Egyébként nem a pap a lényeg, itt a nyájról van szó. Abban vizsgáld a pedofilok arányát.

De te egzaktul ezt írtad: "aki nem tud uralkodni magán, annak állítólag bizonyos vallások gyakorlása segíthet ebben", egy pap azért eléggé gyakorolja a vallást, nem? Aztán mégis szignifikánsan magasabb közöttük azok aránya, akik nem tudnak uralkodni magukon.

Nálad amúgy mitől függ az, hogy egy-egy esetből extrapolálsz-e a csoport összes tagjára vagy terelni kezdesz?

A mai, tehát április 4-i Kormányinfón elhangzottak szerint 85 fő, tehát az összes regisztrált eset 12,5%-a egészségügyi dolgozó.

Az amúgy szerinted mennyire utal jól működő rendszerre, hogy központosított tesztelés és napi nagyjából nagyjából 50 igazolt fertőzés esetén az operatív törzs nem értesíti az adott állami fenntartású egészségügyi munkáltatót, hogy van egy fertőzött dolgozója és a fertőzöttet nem teszik azonnal hatósági karanténba, hanem ráhagyják, hogy döntse el maga, hogy megy-e dolgozni? Ahol ilyen egyéni döntéseken múlik a járvány terjedése, ott tulajdonképpen nincs működő járványügyi rendszer, csak díszlet van és kommunikáció...

Nem ismerem a belső tájékoztatási vonalat és azt, hogy hol akadt el. Ezt meg kellene vizsgálni. De egy biztos, én döntésem az lenne, hogy ez az ember a kurva életben nem dolgozna még egyszer az egészségügy közelében sem.

Természetesen a jelenlegi szabályok szerint a büntetőfeljelentést a főnöke helyében megtenném ellene foglalkozás körében elkövetett testi sértés vagy annak minősített esete gyanúja miatt.

trey @ gépház

Nem ismerem a belső tájékoztatási vonalat és azt, hogy hol akadt el. Ezt meg kellene vizsgálni. De egy biztos, én döntésem az lenne, hogy ez az ember a kurva életben nem dolgozna még egyszer az egészségügy közelében sem.

Ugyanilyen gondolatod miért nem támad az operatív törzzsel kapcsolatban? Az egyiket "meg kellene vizsgálni, hogy hol akadt el" a másik meg "a kurva életben nem dolgozna még egyszer".

Természetesen a jelenlegi szabályok szerint a büntetőfeljelentést a főnöke helyében megtenném ellene foglalkozás körében elkövetett testi sértés vagy annak minősített esete gyanúja miatt.

És az operatív törzs nyilvánvaló mulasztását mivel büntetnéd?

Ha az operatív törzs hibázott, azt is ki kell vizsgálni. Feljebb írtam. Ha annak lehet büntetőjogi vonatkozása, természetesen azt is le kell folytatni. Bár, nem tudom, hogy honnan veszed, hogy ez az operatív törzs feladatai közé tartozna.

Az erőteljes terelési kísérletet azt látom az EÜ dolgozóról. Márpedig ez a szál róluk szól és a körükben elkövetett baklövésekről, adott esetben, ha megáll, bűncselekményekről.

trey @ gépház

A rendszer helyett az embert hibáztatod aki esetleg rossz döntést hozott. Tudod van orvos ismerősöm aki 80-90 éves és megy dolgozni mert neki ez a kötelessége.  Rossz döntés igen. Közölte a gyerekével ő felesküdött valamire és ott nem voltak kitételek hogy akkor ha ****.

Nem kell hagyni dönteni, nővér gondolhatja azt, hogy nélkülözhetetlen a munkája. 

A rendszer ott hibázott ha van pozitív tesz ,menjen az SMS karantén maradj otthon, innentől figyeljük a mobilod. Ha elmész otthonról megy utánad a TEK. A világon több megoldást is kifejlesztettek már mások, hogy ezt hogy lehet ellenőrizni, nem kell feltalálni újra, át kell venni onnan ahol ez jól működik. 

Persze elismerem átvett megoldásért kevesebbet lehet fizetni a megoldás szállítónak.  Meg lehet nincs rá EU forrás. 

Feljebb írtam. Ha annak lehet büntetőjogi vonatkozása, természetesen azt is le kell folytatni.

Nem egészen így fogalmaztál, alakul ez. És miért nem ez jut először eszedbe ilyen esetben, hogy az operatív törzs hibázott?

Bár, nem tudom, hogy honnan veszed, hogy ez az operatív törzs feladatai közé tartozna.

Mégis kinek a feladata az igazolt fertőzötteket hatósági karanténba tenni? Mi a lófasz feladata van az operatív törzsnek, ha nem a járványhelyzet operatív ügyeinek kezelése?

Az erőteljes terelési kísérletet azt látom az EÜ dolgozóról.

Balfaszok vannak mindenhol, a kérdés az, hogy hogy juthatott el odáig ez a helyzet, hogy egy központosított laborvizsgálat által igazolt fertőzött egyéni döntésétől függ az, hogy bejár-e dolgozni. Ha ezt továbbgondolod, akkor felmerül a kérdés, hogy mi a funkciója az operatív törzsnek és a hozzájuk tartozó adminisztrációnak... szerinted mit csinálnak, mi a feladatuk?

A nagy kérdés inkább az, hogy ha a kórházban csinálttaták a tesztjét és pozitív lett, hogyan tudott egyáltalán utána a kapun bemenni, az eredmények birtokában. Kórházhiba, egyéni és kórházi felelősség köre.

Ha magánban csináltatta és titokban tartotta az eredményét (kivéve Bódi Guszti és rajongói), arról meg hogyan tudott volna az operatív törzs.

trey @ gépház

Rákérdeztek az operatív törzsnél, hozzájuk ez az infó akkor nem jutott el. Egyébként sem hiszem, hogy egy operatív törzsnek egyéni esetekkel kellene foglalkozni. A felelősség egyértelműen a dolgozóé és a közvetlen főnökeié.

BTK-s eset gyanúja áll fenn.

trey @ gépház

Úgy érted, hogy egy cégnél a CEO, honvédségnél pedig a hadseregtábornok foglalkozik húszezredrangú személyeket érintő kérdésekkel? Vagy ott, ahol a járványban napi 1000 ember hal meg és 5000 fertőződik meg, ott az operatív törzs megfelelője egyesével foglalkozik az egyéni esetekkel? Lófaszt.

Az operatív törzs az ország vezénylését hajtja végre. Helyi és személy felelősök vannak ebben az ügyben.

trey @ gépház

Úgy érted, hogy egy cégnél a CEO, honvédségnél pedig a hadseregtábornok foglalkozik húszezredrangú személyeket érintő kérdésekkel?

Nem, az operatív törzs nem CEO és nem is tábornok, a hozzá kapcsolódó adminisztráció pedig pláne nem, ahova összefut minden információ. És igen, a feladata az, hogy a szokásostól eltérő működést összehangolja, akár személyi szinten, egyesével.

Az operatív törzs az ország vezénylését hajtja végre. Helyi és személy felelősök vannak ebben az ügyben.

Kényelmes álláspont. Ha tehát valami jól megy, az a kormány és az operatív törzs sikere, ha valami nem megy jól, akkor arról helyi és személyi felelősök tehetnek?

Persze, én támasszam alá, te meg terelhetsz. Szerinted például feladatuk az összes elhalálozott krónikus betegségét egyesével kikurkászni? De nem feladatuk a pozitív teszt alapján az otthoni és/vagy hatósági karantén elrendelése?

Amúgy tessék, próbáld értelmezni:

Az ország egész területét, vagy több megyét (fővárost) érintő, természeti és civilizációs katasztrófák, a lakosság normál életfeltételeit jelentősen veszélyeztető események hatékony kezelése érdekében a BM OKF bázisán – ideiglenes szervezeti elemként, béke és a különleges jogrend időszakában egyaránt – elrendelés esetén BM OKF operatív törzs működik.

Az operatív törzs feladata a rendkívüli eseményekkel kapcsolatos katasztrófavédelmi feladatok, összetett katasztrófavédelmi műveletek tervezése, koordinálása, illetve az azzal összefüggő adatok gyűjtése, feldolgozása és értékelése, továbbá a BM OKF vezetői szintű döntéseinek szakszerű előkészítése.

A BM OKF operatív törzs több munkacsoportból épül fel, így működik vezetői, operátori, értékelő-elemző, támogató, valamint kríziskommunikációs és lakosságtájékoztató munkacsoport is. A törzs működési bázisa a BM OKF területén található, erre a célra létrehozott, korszerű informatikai eszközökkel ellátott központ.

Nem abból a néhány díszfaszból áll a törzs, akik kiállnak beszélni a virágcserépbe pofázni; van ott sok-sok egyéb balfasz, akik legalább olyan kontraszelekciós körökön keresztül jutottak oda, mint az országos tisztifőorvos.

Ki a felelős azért, ha egy dolgozó fertőzött, de eltitkolja, akkor se engedje be a munkahelyre?

Felelőssége onnan kezdődik, hogy hozott-e előzetesen megfelelő szabályozást az ilyen esetek elkerülésére. Utána pedig milyen intézkedéseket hozott a további hasonló esetek elkerülése érdekében. 

trey @ gépház

Nem igazán transzparens, hogy kiket tesztelnek, de például az egészségügyi intézmények egy hete saját zsebből elkezdték tesztelni a dolgozóikat szérum antitest tesztekkel, a pozitív teszteket pedig PCR teszttel is validálják, ezért vannak valószínűleg felülreprezentálva.

A halottak számában amúgy másfélszer az osztrák pálya felett megyünk, de arányosan ilyenkor náluk már 4000 felett volt a fertőzöttek száma, nagyjából ugyanannyi tesztből. Olaszoknál például a 100. fertőzött utáni második héten 17 százalékos volt a pozitív teszt arány, az osztrákoknál 16 százalékos, nálunk 3,5 százalék. Vagy nagyon rossz célzással tesztelnek a mieink vagy rossz a teszt minősége. Ha tippelni kell, akkor a 'minden állat egyenlő de vannak egyenlőbbek' elv mentén sokkal többet tesztelnek (lásd például Pintér Sanyának és csapattársainak protokollon kívüli tesztelése), illetve az otthoni karanténba zártakat egyáltalán nem tesztelik.

Kettő egészségügyis is van a családban, egy Pesti mentős és egy vidéki-kórházi ápoló.

Pár naponta meg szoktam kérdezni mi a helyzet az ő szemszögükből,
nos én azt szűrtem le hogy nyilván jól jönne a pénz hiszen az kinek nem,
de jelenleg nagyobb probléma az hogy már most végkimerülésig vannak hajtva és még csak most jön a java.

Szóval a hallottak alapján inkább 2 hét fizetett szabadságra lenne szükségük
és ha ezt némi összeggel megfejelnék még lenne is lehetőség olyan módon elkölteni hogy valóban pihentető legyen az a pihenés
(nem otthon "pihenni" főzés-mosás-takarítás közepette hanem elmenni valahová valóban kikapcsolódni, persze szigorúan a vírus után )

Ők erre utaltak, ez nem egy egységes állásfoglalás az egészségügyi dolgozók világából ne engem kövezzetek meg ha nem értetek egyet...

Nagyon is egyet értek veled ,szerintem mindent megtesznek (megteszünk) azért ,hogy minden jól menjen. De pofánkba meg azt kapjuk ,hogy nem csinálunk semmit. Azt is megkaptam itt ,hogy aki kurvának megy az ne panaszkodjon ha basszák. Én nem érzem magam kurvának és kikérem a kolleganők és a kollegák nevében is az ilyen kritikátlan bunkó megjegyzéseket. Azt is tudom .hogy a végén de lehet ,hogy nem kell a végéig várni megkapjuk azt is ,hogy miattunk van ennyi fertőzött mert nem tartottuk be a szakmai követelményeket és védőruha nélkül mentünk a betegágy mellé. Azt sem tudom ,hogy miért kell annak hozzászólni aki nem ért hozzá vagy nincs benne a dolgokban és nem látja azokat.

Nem baszogatásként kérdezem, de nem értem, hogy mitől vannak túlhajtva? Most semmi nem életmentőt nem végeznek el, és emellé a vírusfertőzöttek száma nem túl magas.

Az igazolt fertőzöttek mekkora része igényel intenzív ellátást?

Mitől vannak az orvosok máris túlterhelve?

Egyáltalán nem értem. Sajnos a sajtó által lehozott számok nem rakhatóak össze, lehet, hogy csak ezért nem értem.

Ezt én is hallottam ismerősömtől, hogy pihenni küldték kötelező szabira. Pont logikus, ha tényleg valami durvára számítunk a közeljövőben (én nem számítok semmi durvára: ki látott már influenzát nyáron?). De persze, hogy ezen is felháborodik az ellenzék :-).

Pont ezt szeretném hallani megerősíteni. Mert a sajtó nagyon arra játszik rá, hogy itt van ez a borzalmas vírus, és mennyire túlterhelt az egészségügy. Mintha lenne közötte összefüggés. Holott a számok nem adják ki: attól a pár fertőzöttől sehogy sem lehetne túlterhelt az egészségügy.

Van tehát két különálló tényünk: van egy túlterhelt egészségügyünk - ami évek óta túlterhelt egyébként -, és ettől függetlenül van egy járványunk, amibe összesen kevesebben haltak bele eddig, mint az influenzába szoktak. Mindjárt kevésbé ijesztő, mint ahogy a sajtó tálalja.

Mindeközben 30-kal esett a balesetekhez kivonulások száma, illetve elhajtják a nem súlyos betegeket a kórházakból. De, .... beleszakadnak.

https://www.lokal.hu/2020-04-30-szazalekkal-csokkent-a-balesetek-szama/

Még egyszer: mibe?

trey @ gépház

Oké.

Amúgy nem tudom, milyen filmet nézel, hogy az influenzához hasonlítod, de például Dél-Koreában ~10000 fertőzött van, alig növekszik, úgy, hogy eddig több mint ~450 ezer tesztet végeztek el, tehát nagyjából tényleg ez a ~10000 fertőzöttjük van és 183 halott, azaz ~1,8 százalékos a halálozás. A németeknél 1434 halott van közel 100 ezer fertőzöttre, ők naponta több mint 50 ezer tesztet végeznek el, négy napja lépték át az egy millió tesztet, ott is eléggé valószínű, hogy nagyjából ennyi a fertőzött, ez így 1,4 százalékos halálozás.

Az influenza halálozási rátája bőven a világátlag 0,05 százalék alatt van az olyan fejlett országokban, mint például Dél-Korea vagy Németország.

Először is a tesztben nem lehet 100%-ban megbízni. Nem tudjuk, hogy mennyire mér pontosan. Például egy tünetmentes fertőzött biztos, hogy pozitív lesz? Ez az egész nem túl megbízható.

Vagy egy másik bias hatás, hogy a kórházakban, idős otthonokban terjed könnyen a cucc, ahol eleve a veszélyeztetettek vannak tömegével.

A szezonális influenzát tudtommal ilyen tömegben soha nem tesztelték a kórokozóra. Nem tudjuk, hogy ott mit mértek volna? Mit mértek volna a 2017-es vagy a 2018-as influenza alatt, ha a kórokozóra tesztelnek? Fogalmunk sincsen, nem volt ilyen teszt. Tehát ebből a szempontból értelmetlen az összehasonlítás. Almát körtével lesz összehasonlítva.

Ezek miatt a mintavételi problémák miatt mondom, hogy az egész tesztelgetősdi, és az ebből számolt halálozási ráta teljesen érdektelen, annyira sok benne a szisztematikus hiba.

Viszont ami megbízható, az az összhalálozás. Abban talán még csalni sem lehet (Sztálin tudott volna, de egyelőre feltételezzük, hogy a mieink erre még nem képesek.). Az összhalálozás pedig sehol sem lett drámai. A svédek alig intézkednek, mégsem durva a halálozási rátájuk. Állítólag Fehéroroszországban sincsen semmi lezárva, onnan is várhatunk izgalmas számokat. Ha valahol durva halálozási szám lesz, akkor visszavonom az állításomat, de eddig ilyet nem láttam. Az elmúlt évek influenza-szezonjainak a halálozását hozzák a számok. Sőt, valójában kisebbek. Legalábbis amit én láttam.

Emellett az összes sajtó ha megfigyeled mintha szándékosan semmivel össze nem hasonlítható, és a drámai hatást fokozó számokat közöl. Teljesen nyilvánvaló, hogy a félelem felkorbácsolása a céljuk. Elvesztették a hitelüket ebben az ügyben is. Most már ha valami ijesztőt hallok, az első gondolatom az lesz, hogy csalnak. De azért utánanézek, és eddig minden esetben bejött a tippem.

Ez a diagram komolytalan, még a skála sem olvasható le róla. De ha igaz is, akkor is kb négyszeres emelkedés talán egy hétre bontva, vagy hogy kell ezt érteni? Mivel az idei influenzaszezon eddig lényegében elmaradt, ezért ez szerintem nem drámai. Ha hónapokig így lenne, akkor talán.

https://www.ecodibergamo.it/stories/bergamo-citta/a-bergamo-decessi-4-volte-oltre-la-medialeco-lancia-unindagine-nei-comuni_1346651_11/

The Echo of Bergamo and InTwig, a research and analysis agency, decided to launch an in-depth investigation in the 243 Bergamo municipalities. Each individual administration will ask for information on resident deaths in the first three months of 2020 to compare mortality compared to previous years. In the absence of extensive monitoring of the infected, the death toll is in fact (and unfortunately) the only real meter on which an analysis can be made.

A bergamóiak négyszerezése egy kicsit tényleg ijesztő. A másik grafikon a nagyobbik számmal ha jól értem azok száma, akik ott haltak meg, de nem városiak. Tehát akiket bevittek a kórházba. Azok száma, akik a kórházban haltak meg lehet mérési hiba, ha máskor ugyanannyi ember nem kórházban hal meg, mert mondjuk nem viszik be. A githubos adatsort is nézegetve a teljes országra, abban annyira nem durvák a számok: a tetején volt napi 700, a teljes vizsgált időszakra napi átlag 400 haláleset. Ez nem kevés, de egy ekkora országban nem kirívó.

Az is lehet a magyarázat, hogy Bergamóban valami furcsa dolog történt, akár valami függetlenül a koronától is. Szóval ez így gyanúra elég, de nem teljesen meggyőző bizonyíték, hogy a koronavírus volt az oka annak a kiugrásnak. Pláne, hogy máshol nem csinál ilyet.

Összességében elgondolkodtató, de még nem győztél meg. Az elkövetkező napokban lesz még több adat, amit lehet elemezni, az biztos, tisztábban fogunk látni :-)

Először is a tesztben nem lehet 100%-ban megbízni. Nem tudjuk, hogy mennyire mér pontosan.

Te nem bízol és te nem tudod. Nagy különbség.

Például egy tünetmentes fertőzött biztos, hogy pozitív lesz? Ez az egész nem túl megbízható.

PCR teszten igen és szérum antitest teszten is, sőt, ez utóbbi esetben tudható az is, hogy átesett-e a fertőzésen az illető, de már gyógyult.

A szezonális influenzát tudtommal ilyen tömegben soha nem tesztelték a kórokozóra.

Arra van elég random sentinel tesztelés, ami megfelelő statisztikai alapokon egészen jól becsülhetővé teszi a fertőzés mértékét.

Fogalmunk sincsen, nem volt ilyen teszt.

Neked nincs. Volt ilyen teszt.

Ezek miatt a mintavételi problémák miatt mondom, hogy az egész tesztelgetősdi, és az ebből számolt halálozási ráta teljesen érdektelen, annyira sok benne a szisztematikus hiba.

Milyen szisztematikus hiba? Dél-Koreában gyakorlatilag megállt a fertőzés, minden lehetséges kontakt személyt letesztelnek, minimális új esetek vannak, mégis 1,8 százalék a halálozás.

És ha már szisztematikus hibánál tartasz, akkor azért rá kellene ébredj, hogy az influenza halálozással, akár darab-darab, akár lakosság arányos alapon azért fals összevetned, mert teljesen más a fertőzöttség mértéke.

Emellett az összes sajtó ha megfigyeled mintha szándékosan semmivel össze nem hasonlítható, és a drámai hatást fokozó számokat közöl.

Mivel nem hasonlítható össze?

Teljesen nyilvánvaló, hogy a félelem felkorbácsolása a céljuk. Elvesztették a hitelüket ebben az ügyben is. Most már ha valami ijesztőt hallok, az első gondolatom az lesz, hogy csalnak. De azért utánanézek, és eddig minden esetben bejött a tippem.

Innen nézve szimpla faszságokat tippeltél...

Ne fosszuk meg a fórumtársakat a kreatív védekezések lehetősségtől.

Dr. Lenkei: „Belefeküdhetek egy kád koronavírusba, akkor sem lesz semmi bajom”

Takonnyal, bugyi nélkül, dús fanszőrzettel a vírus ellen: Papp Lajos meglepő tanácsai!

 

Egyébként a Svéd hozzáállás hasonló kíváncsi leszek a végére. (majd amikor bejut az idősotthonokba)

Lockdown, what lockdown? Sweden's unusual response to coronavirus

Papp Lajos tanácsaiból nem minden összefüggést értek, de például a takony nyelésről már máshol is hallottam, hogy egészséges :-)

És ha belegondolsz, ha a Teremtő nem akarta volna, hogy lenyeljük a taknyot, akkor nem úgy alkotta volna meg az orrunkat, hogy vissza tudjon folyni...

"Controlling spread of the virus while protecting vulnerable groups, including the elderly and people with underlying health conditions."

Azért megnézném mit tettek azok a politikusok akik ezt hangoztatták. Mármint a szavakon kívül.

Hogy valósították meg a társadalmi elszigetelést egy öregek otthonában? Beköltöztek az ápolok a takarítók az orvos? Küldtek oda védőfelszerelést, fertőtlenítőt vagy csak beszéltek róla feltételezve, hogy a szavaikhoz igazodik a valóság.

eddig úgy tűnik, hogy különösebben semmi hatásosat :). Főleg annak tekintetében érdekes az elméletük, hogy úgy tűnik egyáltalán nem 100%ig biztos, hogy ha egyszer átment rajtad a szervezetedben kellő mennyiségben lesz/termelődik ellenanyag. De náluk elfogadott és bevett dolog az eutanázia, -az ő nézőpontjukban- teljesen normális ötletnek tűnik, hogy dögöljön meg aki úgy jár, annyival kevesebb fenntartandó ember végülis; több marad a jóléti társadalmadra. (meg fűre :) )

Nem minden dolgozó, de egyre több. Nem előírás, hanem önkéntes. Az ételről nem tudok semmit.

Szerk:
Megkérdeztem: dolgozóknak, időseknek Euresttől, gyermekeknek Juniortól jön étel. Minden adag szépen külön-külön le van csomagolva és "hidegsokkolva" (bármit is jelentsen ez).

"Controlling spread of the virus while protecting vulnerable groups, including the elderly and people with underlying health conditions."

Ezt nem a dolgozok találták ki hanem a politikusok. (ők sem kitalálták csak megtetszett nekik, minimális gazdasági kár és elég csak szövegelni)

Nézem a pénz oldaláról. 

Milliókért megváltott öregkor – mennyit kell várni az idősotthonokra?

"Az egyik megoldás, hogy az idős az alapítvány részére egyszeri összeget fizet be, ez jelenleg 5 millió 250 ezer forint" utána van a havidíj.

Ha te tulajdonos vagy akkor érezhető hogy a lakók cserélődése hozza a pénzt. (gondolom az UK ben sincs nagyon másként)

Mi kell ahhoz hogy a személyzet beköltözzön? Lesz aki magától, de általában kell hely (konténerlakás?), meg anyagi motiváció, és azért a védőfelszerelés is pénzbe kerül. Ha a tulajdonos nem tesz bele hirtelen sok pénzt, akkor ki fog, (nyilván egy ilyen üzleti tervel minden bank elhajt sok pénzt beleteszel és semmivel nem növeli a bevételt). Szóval lehet várni hogy majd a dolgozók megoldják (nem tudják), a tulajdonosok meg pénzt szeretnének keresni, vagy legalább 0 ra kihozni (egyház, önkormányzat, állam).  Szóval ez nem az igazi elszigetelés, főleg, hogy olyan országról beszélünk aki át akarta magán engedni a vírust nyájimmunitás.  Ha minimális külső kontakt van akkor már szinte biztos, hogy bejut. 

Dolgozóknál is önkéntes a beköltözés, de az azért nem karantén, kimehet találkozni a férjével/szeretőjével a gyerekekkel igen. Kifog menni cigit venni igen, aki iszik az az italért, ha elfogyott a fogselyem akkor meg azért. 

A tulajdonos van a "legjobb" helyzetben, ha nem rak bele pénzt (miért tenné), akkor legfeljebb az intézet vezetőjét fogják elővenni mert nem tudta megoldani (ő meg arra fog hivatkozni betartott minden szabályt).  

Védőfelszerelésből nekik ha jól tudom nincsen hiányuk (az önkormányzat vagy/és az állam biztosítja), minden dolgozónak jut. De jövő héten még utána kérdezek. Valóban nem igazi elszigetelés, de sokkal jobb mint a semmi. És valóban lehet arra hivatkozni, hogy ők megtettek minden tőlük telhetőt. De miért, te mit tennél?

Szerkesztve: 2020. 04. 15., sze – 04:39

Újabb csoda a magyar egészségügyben:
Rákos nagymamámhoz, akit kb két hete otthoni karanténba raktak haza (kirakták kórházból műtét előtt), mert teszt alapján elkapta a koronavírust, most felkereste otthon egy egészségügyis és elvégezte a koronavírus gyorstesztet ujjbegyből vett vérrel. DE nem mondta el nagymamámnak az eredményt a helyszínen, mert állítólag tőle nem tudhatja ezt meg. Majd az orvosnak megy tovább és nála lehet érdeklődni! WTF???
(és elvileg két negatív teszt kell a műtéthez, de ma már ki tudja..)

Ja és még egy fejlemény:
Feleségemet magánkórházban tesztelték és negatív lett (se most nincs, se régen nem volt koronavírusos). És aki most olcsó(bb) tesztre akar menni, az itt megteheti: https://emineo.hu/
Ha persze bízik ezekben a gyorstesztekben. Mondjuk feleségemnek nem volt választása, munkahelyén főnöke kötelezte erre. Gondolom felelősség hárítása miatt.. 

a tesztekkel pont az marha jó, hogy többségük idő előtt nem mondd semmit, fertőzöttség esetén meg talán ha már kellően elterjedt akkor van esélyed hogy ki is mutatja.. ezért csinálnak helyből többet..

De hogy mennyire elégedett mindenki még a "jó"-teszt,"rossz"-teszt témában:

legjobb:

https://www.telegraph.co.uk/news/2020/03/30/uks-attempt-ramp-coronavirus-testing-hindered-key-components/

https://www.express.co.uk/news/uk/1264081/coronavirus-UK-news-COVID-19-testing-kits-China-faulty-kit

https://www.bbc.com/news/health-51943612

Blablabla..

Persze prostituált se teszteljen, mert HIV-et még később, akár 1-2 hónap múlva mutatja csak ki a (szokásos, nem PCR) teszt!
Tehát ha van mai egészségügyi papírja, akkor is lehet hogy már fertőzőtt és terjeszti, mert összefeküdt az elmúlt 1-2 hónapban egy hordozóval. Akkor minek a teszt? (kérdezi a naív ember) Hát kivel feküdnél össze, akinek van egy mai napra szóló tesztje vagy akinek nincsen egyáltalán? Valószínűségszámítás..

Na a koronavírus (gyors)teszt ennél jóval kevesebb időn belül - akár néhány nap - kimutatja.

Egyébként legújabb módi, hogy 3 db(!) tesztet végeznek el, hogy egyáltalán bemehess műtétre a kórházba! Nagymamámnak ma volt a második, majd jönnek a harmadikra. Ahhoz pedig hogy kikerülj a kórházból elég csak 1 db tesztnek pozitívnak lennie.

Minden teszt, aminek eredménye jobb a véletlennél, az működik. Legfeljebb többször kell elvégezni.
Lásd: a Fermat-prímtesztelést

A "Blablabla.."-t pedig arra írtam, hogy már mindenki ezeket a hülyeségeket mondogatja vissza a különböző újságokból, saját véleménye / átgondolása hiányzik. Egy külön oldalt kellene már létrehoznom erre, hogy csak a linket kelljen elküldeni a válasszal. :)

Ez kb olyan mint a "nem kell maszk", meg a "csak a betegek hordják". Mint a birkák a nyájban, elkezdték bégetni, akik a TV-t nézték vagy olvasták. Kicsit kellett volna csak gondolkodniuk. Már abból is elegem volt, hogy mindig magyaráznom kellett, hogy csak kevés a maszk, azért mondják (nézd vissza már mióta mondtam). Erre most már mindenki "tudja" (vagyis visszabégeti megint, amit a TV-ben hallott), hogy jajj most már kell maszk (ami az elején is triviális lett volna). Persze mert már van.. Orbán is elmondta miért nem tette kötelezővé. És volt aki ezen csodálkozott (facepalm). 

Ugyanígy a WHO töketlenkedését és felelősségét a járványért is megjósoltam (vissza lehet szintén olvasni, amiben a felelősségét firtatom már a járvány elején, a sorozatos baklövéseikkel), sokkal korábban mint hogy Trump megvonta a támogatást vagy egyáltalán a hírekben szerepelt volna.

Hétvégén pedig folytatom a chartomat és már lesz elég adatom, hogy megjósoljam a halottak számának alakulását a következő napokra.. (Magyarországon)

Szerkesztve: 2020. 04. 18., szo – 11:31

Ma királyul beolvasta Müller Cecília a tájékoztatón, hogy további információt a koronavirus.hu-n találnak. Csak az a baj ezzel, hogy az nem a kormány lapja, hanem egy hirdetésekből élő oldal.

A weboldal tulajdonosa, fenntartója, üzemeltetője a Marco Polo Magyarország Kft.