Elképzelhető, hogy teljesen összeomlik Magyarországon a gazdaság hamarosan?

Fórumok

Sokan azt számolgatják, ha a járvány továbbra is megmarad itt hónapokig, akkor gazdasági katasztrófa vár ránk. Nem lesz élelem a boltokban, nem lesz pénzünk vásárolni akkor sem, ha lenne élelem, nem lesz termelés sem és egy teljes gazdasági válság vár ránk.

Mit gondolsz, ez mennyire valószínű lehetőség?

Hozzászólások

Ekkora marhaságot :D

Fedora 38, Thinkpad x280

A történelemben voltak jóval nagyobb "katasztrófák" meg kell nézni, mi volt akkor.  Persze az is kérdés kinek mi  válság. Az hogy esik a részvény nah bumm, majd felmegy. A gáz akkor lesz mikor 1 hete nem tudsz ennivalót szerezni. Az meg még a jóval rosszab időkben is úgy ahogy működött.

Fedora 38, Thinkpad x280

Na ez az igazi becsapás.

Minden törlesztőre moratórium van. cégesre és magánra is. most tökmindegy, hogy mennyivel többet kell visszafizetni, nem ez a kérdés.

Az benne a szívás, hogy ez csak a március 17-ig felvett hitelekre vonatkozik.

Ha Utána használod a hitelkártyád (ami sokaknak azért egyfajta védőháló), akkor arra nem vonatkozik a moratórium!

ami sokaknak azért egyfajta védőháló

Oriasi PEBKAC, elobb mennek WC-t pucolni a mekibe, minthogy hitelkartyahoz nyuljak a bajban. Mondom ezt ugy, hogy bekeidoben eleg jelentos hitelkartya-user vagyok, a kolteseim 90+ szazaleka onnan megy.

Egyebkent jobb ez igy, ha lenne moratorium, es a 40%-os THM-mel epitene a cucc a kamattartozast, akkor siman egy eletre elvagod magad 9 honap alatt.

Ennivaló.

Franciaországban arra kérik a munka nélkül maradtakat, hogy menjenek ki a földekre dolgozni, ezzel segítve az idénymunkások nélkül maradt mezőgazdaságot.

A francia gazdaság évtizedek óta több ezer külföldi idénymunkást alkalmaz a földeken, akik a karatnénszabályok miatt idén nem jöhetnek Franciaországba.

A kijárási tilalom nem azt jelenti, hogy mindenki otthonmarad. Az alapvető infrastuktúra működtetése folyik tovább. A kijárási tilalom azt jelenti, hogy minden olyan mozgás, ami nem kell a létfenntartáshoz, az tiltott.

Szép is lenne, ha kijárási tilalom miatt egyszercsak nem mennének be a pékek dolgozni, vagy a paksi üzemeltetők.

Kijárási tilalom azt jeleni majdnem ami most az Olaszoknál van. (x nagy cég felmentést kapott, Kína bezárt mindent neki könnyebb voltak működő tartományai) Kérdés kimehetnek e kapálni a napszámosok. Kérdés amivel  játszanak mennyit hagyjunk meg a gazdaságból, nem kell az autószerelő, egész addig ameddig a pék autója tönkre nem megy, mert akkor a péktől nem jut el a boltig az árú, csőtórés detto, elmegy az áram megint csak (nyitva legyen e a bolt ahol a villanyszerelő tud vásárolni) szóval mi az a minimum ami elengedhetetlen. 

Kapáló napszámost te komolyan Pakshoz hasonlítod nem tudom kit nézel hülyének. 

Ugyanez IT/ES/UK: többnyire külföldiek végezték a mezőgazdasági munkákat, akik most hazamentek/otthon maradnak.

Scottish berry growers are looking to hire more than 3,000 fruit pickers to meet a shortfall in labour as a result of the coronavirus outbreak. It is anticipating a shortfall of 3,200 workers - almost 80% of its workforce - as travel restrictions kick in.
https://www.bbc.com/news/uk-scotland-scotland-business-52009117

Italy has hundreds of thousands of farms and much of the manual work is done by immigrants, who do not live on the farms but travel between towns, often in groups, Riccardo Valentini, an agricultural expert, told the Thomson Reuters Foundation.

The lockdown could jeopardise processing and early harvests of fruits and vegetables because tens of thousands of seasonal workers from countries such as Romania and Albania are now blocked, said Coldiretti, Italy’s biggest farmer association.
https://www.freemalaysiatoday.com/category/business/2020/03/13/virus-lo…

Csak akkor, ha valamit nagyon elbasznak.

Ennyi rugalmasság bele kell hogy férjen a magyar gazdaságba.

Ugyanakkor sokaknak lesz rosszabb, ez igaz.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A jelenlegi modellek szerint valószínűtlen, hogy pl elfogy az élelem, mert a járvány kritikus szakasza nem tart olyan sokáig. De az, hogy ellátási nehézségek lesznek (pl üres(ebb) bolt) olyan lehet, akár komolyabb formában is (sztem a következő 3-4 hónap kritikus lehet és sok kérdés megválaszolódik). De végső esetben a hadserek megoldja az ellátást.  De valószínűtlen, hogy eljutunk odáig.

 

A gazdasággal kapcsolatban szerintem 2008-hoz lehet hasonlítani a dolgot, mert arról van emlékünk. Még kérdéses, hogy pl háromszorr akkora vagy feleakkora hatása lesz-e de valami olyasmire számíts mint akkor volt csak remélem, gyorsabban levonul a dolog (tehát nem mondjuk 2-3 évig tart a komolyabb para), hanem fél-egy évig.

 

Magyar szempontból a magyar gazdaság sokkal sokkal jobb helyzetben van, mint 2008-ban de simán benne van a dologban a(z akár nagyobb) GDP csökkenés is annak minden rákfenéjével (pl munkanélküliség erős növekedése).

Ami még komoly dolog lehet: az Olaszország (és hasonlók) helyzete, eddig is elég magas volt az államadósságuk, ráadásul az olaszoknak az északi része a jelentősen fejlettebb és pont azt tartolta jobban a vírus bezárásokra meg minden hasonlóra kényszerítve őket. És ugye az ilyen dolgok eléggé átgyűrűznek más országokra is. De azért látszik, hogy a jegybankok is jobban készülnek most a segítségekkel.

 

Ha viszont van félretett pénzed, akkor már lehet gondolkozni, hogy pl mikor szállj be a tőzsdébe. :-)

csak tudod az a baj, hogy a sok hülye miatt én szopok. én valóban magamnak sütöttem a kenyeret, hosszú ideje, és a sok hülye miatt most én akinek tényleg szüksége lenne rá, nem tudok venni lisztet. elég baj, hogy a haverjaid a függetlenobjektiv mediánál hergelnek, meg keltik a feszültséget, és az a végeredmény, a sok hülye meg beszarik.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Vazze, te mindenből politikai ügyet csinálsz? Ha otthon nem tudsz teljesíteni az ágyban, akkor is a "függetlenobjektív" médiát meg a bolsevik szdsz-t hibáztatod? :-)

 

(akinek volt egy kis esze és érdekelte az nyilván bevásárolt előtte. De most is vannak boltok, ahol van minden, bár nem tudom, hol laksz. Mindenesetre legközelebb kérdezz majd és segítünk, ha tanácstalan vagy :-) )

Nyugi, a felvásárlás egyszeri alkalom, szerintem egy héten belül már ismét lehet lisztet venni (remélem, mert mi is itthon sütünk kenyeret) meg élesztőt, mert az is kifogyott. Épp erről beszélgettünk a feleségemmel, hogy ez a lisztvásárlás is kissé irracionális lépés volt, egy átlagos háztartás viszonylag kevés lisztet használ, abból annyira nem érdemes tartalékolni, ha már valaki felvárásolni akar, akkor jobban jár a száraztésztával, rizzsel. Anyám még maga készítette a tésztát, akkoriban érthetőbb volt abból felhalmozni, most már messze nem ez a szokás.

Aki meg már jól bevárásolt lisztből meg konzervből, az nem fog még egyszer elrohanni egy ugyanakkora adagért.

Meanwhile in Azsia Center:

  • van kezfertotlenito (oke, a legtobb boltban egyet vehetsz, de lattam vagy tiz helyen)
  • mindenhol van szappan, WC-papir, stb., negyezerert vettem egy Dettol adagolot + 5 utantolto palackot
  • van gazpisztoly a pesszimistabbaknak :)
  • nincsenek vasarlok, akiktol el lehetne kapni a virust, eladok tobbsege maszkban (Azsia Center, erted, ki mer ilyenkor odamenni)

Nem tudom mi a definíciója az összeomlásnak, de szerintem élelmiszer lesz (még ha nem is minden)

Viszont nem igazán látom, hogy az ilyen előrejelzések hogy jönnek ki:

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója szerint a korábbi 3 százalék feletti előrejelzés már nem tartható, az idén csak a legkedvezőbb forgatókönyv esetén emelkedhet a GDP 3 százalékkal. A szakértő a növekedés alsó határát a jelenlegi körülmények között 1 százalékra teszi.

Csak a turizmus 10%-t adja a GDP-nek és akkor a többi iparágat még nem is néztük...

Szerkesztve: 2020. 03. 18., sze – 11:55

Nem, de sokan lesznek akik ebből majd nyerészkednek, és ha kell, a lehető legrosszabbnak állítják majd be a helyzetet, ha azzal nyerhetnek valamit, vagy átvihetnek vele valami módosítást. 

Az infláció meg fog ugrani, már 350 forintot kell adni egy euróért. Illetve hát, olyan erős a magyar gazdaság, hogy mi megengedhetjük magunknak, hogy 350 forintot adjunk egy euróért.

hát talán a legnagyobb, hogy a külföldi eladósodáttságunk jóval kisebb. így nem külföldre kell a kamatot fizetni. mellesleg gondolom több eurója van a jegybanknak mint akkor, (tudjátok, amit matolcsi, orbán, a veje meg a mészáros szétlopott), így amit ha elad, most több forintot kap érte. de biztos van még.

exportnak is jó. aki küldölfön dolgozik és itthonra küldi a pénzt, annak is jó. nektek is jó, mert lehet fikázni a zorbánt. win-win

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Fun-fact: még 350-es EUR mellett is 2x több az államadósság, mint 17 éve.

90 milliárd eur vs 42 milliárd eur

ellesleg gondolom több eurója van a jegybanknak mint akkor

Valóban több van, de ez a magyar történelem legsikeresebb 10 éve után el is várható...

exportnak is jó

Nyilván amikor ezt nyilatkozta, akkor nem volt export...

> win

Az. De szívesen lemondanék Orbán fikázásáról egy 300 alatti eur-ért.

Ne linkelj magyar Wikipediat, teljesen hiteltelen.

Linkelj inkább hivatalos forrást: https://www.akk.hu/hu/statisztika/allamadossag-finanszirozas/a-kozponti…

Ez egy XLSX file, benne a hónapokra lebontott adósságállománnyal.

2010-ben, a kormányváltáskor (2010 június), így alakult a dolog:

  • 10 667,40 milliárd forint forintadósság
  • 9478,20 milliárd forint devizaadósság

Legfrisebb adat:

  • 24 631,32 milliárd forint forintadósság
  • 4748,97 milliárd forint devizaadósság

Azaz feleződött a devizaadósság, és több, mint kétszereződött a forintadósság. A devizaadósság átstrukturálódott, előtte főként az IMF hitel adta, most meg külföldön kibocsátott államkötvények.
A teljes adósság kb. 50%-kal nőtt az elmúlt 10 évben.

A teljes adósság kb. 50%-kal nőtt az elmúlt 10 évben.

ebből ~ 30% a kummulált infláció. annyira nem rossz ez azért. de a GDPhez nézik. ugye nem mindegy hogy én tartozom neked 5000.000 fttal, vagy a MOL. ha én tartoznék neked, idegesebb lennél... :)

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Igen, és kétségtelen, hogy az EU-ban vannak nálunk jóval eladósodottabb országok is, de az is látszik, hogy nem törvényszerű a magas államadósság.

Néhány példa más országokból, hogy a GDP hány százaléka az államadósság:

Magyarország - 66%

Németország - 62%

Lengyelország - 49%

Szlovákia - 49%

Svájc - 41%

Lettország - 36%

Románia - 35%

Csehország - 32%

Bulgária - 19%

Észtország - 8%

 

Az sem törvényszerű, hogy minden évben deficites költségvetést kell tervezni, mintha kötelező lenne.

csődöt kellett volna jelenteni rendszerváltáskor, és NULLÁSRA tervezni az államháztartást. ha nincs pénz hónap végén, akkor NINCS segély, nincs nyugdíj. erre azt a kevés dolgot is eladták ami volt... most meg úgy szétlopták az országot, hogy a nemzeti vagyon nem is tudom hány milliárddal nőtt.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mert általában a költségvetés egyensúlyba kerülése nem az a pont, amikor a gazdaságnak nincs szüksége hitelre. Egy államcsőd viszont azt is jelenti (nem jogilag, csak in real life), hogy nincs hitel sem. És nem csak az államnak, hanem az adott ország cégeinek. Na, ebből a helyzetből lenne/lett volna sokkal hosszabb idő kimászni.

Kik a németek, a nagy német bankok akik az eredeti hitelezők voltak, ugyan már a bónuszt felvették rég elkurvázták. 

A német adófizetők akik beugrottak a német bankok helyére hát ők igen. Nem a görögöket akarták ők megmenteni hanem a saját kapzsi bankjaikat. 

Pontosabban: nem, nem a görögöket akarták megmenteni, hanem a saját bankrendszerüket. Amúgy ezt nagyon jól tették, mert különben az egész EU gazdasága meghalt volna. A görögökön meg nincs mit menteni.

Hogy mennyire sikerült utána a tanulságokat levonni (hogyan oldjuk meg, hogy legközelebb ne tudjon ilyen lenni), az már minimum véleményes...
 

Milyen tanulságot vonhat le egy német bakvezér? Jól tetted maximalizálni kell a bónuszt, a holnap nem számít majd jön állambácsi és megment. 

Más lenne ha vagyonelkobzás börtön, mindenkinek aki ezen keresett (mármint hogy német pénzt görög állampapírba tett, utána megmentődött).

Szóval szerintem a tanulság kicsibe csinálták, legközelebb még nagyobban kell játszani. 

A külföldi eladósodotságunk nem jóval kisebb, nominálisan legalább akkora, mint a "patásördög" idején volt. A GDP-hez viszonyított adósságarányunk, vagyis az eladósodottság mértéke alacsonyabb. Ha a válság miatt a GDP mínuszba megy, akkor mi lesz a GDP-arányos adóssággal? Fel lehet adni távoktatási feladatnak is általános iskolában, könnyen meg lehet adni rá a választ.

Orbán 274-es EUR/HUF-nál forintválságról beszél és az oroszoktól óv.

Orbán Viktor szerint a miniszterelnök-csere oldaná meg a forintválságot.

A Fidesz elnöke ezért azt kérte az MSZP-től, hogy sürgősen oldja meg a vezetési válságot, gondoskodjon arról, hogy cselekvőképes vezető álljon az ország élén, mert másként elkerülhetetlen, hogy a forint megroppanjon, meginduljon a gazdaság visszaesése, és több mint 200 ezer ember állása veszélybe kerüljön.

Orbán Viktor megfogalmazása szerint elég rosszul hangzik, hogy Gyurcsány Ferenc felhívta Vlagyimir Putyint. Megjegyezte, hogy nyilván senki sem kívánja Magyarországon, "hogy a pénzügyi válság eredményeképpen Magyarország orosz kézre jusson"

Hozzátette, ha Magyarország az euróövezet tagja lenne, akkor a pénzügyi rendszerét nem rázná meg ennyire a válság, "Lám Szlovénia is könnyebben éli túl a válságot, sőt az előszobában tartózkodó Szlovákia is fölényes nagy hangon oktatgathat bennünket, csak azért mert az euróbevezetés árnyékában érezheti magát" - mondta.

https://www.origo.hu/itthon/20081021-orban-viktor-a-miniszterelnokcsere…

Hihetetlen milyen gyorsan változnak az idők... :)

hát az ellenzék már mikor megmondta. mikor megmondták, hogy ez nem tartható fent hosszú távon. és tényleg. ÚGY LETT. MIND MEGHALUNK!

IMF hitelt kell felvenni, megszorításokat bevezetni, vizitdíjat! a diktatúra végnapjait éli. vége lesz mindennek. eljön a demokrácia újra. felszabadolunk. végre.

akkora 5/4-ed lesz 2022-ben hogy mindenki beszarik :D:D:D:D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy orbán hogyan fogja lenyomni az IMF hitelt az embereknek, miután 2012 óta azzal henceg, hogy "elüldözte" azt.

Valahogy az az érzésem, hogy a GDP arányos államadósság se fog felmerülni a következő pár évben :D

Lehet, hogy a végén még az is ki fog derülni, hogy a "magyarság legjobb 10 évét" arra kellett volna felhasználni, hogy csökkentsék az adósságot...

> akkora 5/4-ed lesz 2022-ben hogy mindenki beszarik :D:D:D:D

Ebben nem lennék olyan biztos: valódi bajban lévő embereket sokkal nehezebb lesz migránsokkal rémisztegetni 

Akkor be kell látni, hogy mégis bejutottak valahogy és ezért szar most az országunknak, mert eddig az volt a kommunikáció, hogy a kerítéssel megvédte Orbán a migránsoktól az országot.

Másik nagy gond, hogy a külföldiek által behurcolt, Soros nyílt társadalmában elterjesztett koronavírus miatt még egy rendes békementet se lehet tartani...

Nehéz helyzet, na mindegy ez legyen Habony/Rogán problémája...

nem valószínű, hogy kelleni fog IMF hitel, csak cadmagiciannak agyborulása van, mert nem tud lisztet venni, mert a bolsevik szdsz meg az ellenzék... :-).

 

 

Simán be tudja szeretni a piacról az ország, ami kell, ha nem, akkor az EU segít és az IMF csak a legutolsó lépés de semmi szükség rá jelenleg. Nem fog örökké tartani a válság. De ez egy másik helyzet, most szerintem más jellegű hiteleket fognak adni a gazdaságoknak (mert nincs annyi pénz, mert most mindenki bajban lesz), mert sztem most inkább szimplán nyomtatnak egy kis pénzt és azt osztogatják vagy talán hitelbe adják.

Bajnai Gordont kéne visszahívni, ő egyszer már sikeresen kezelt egy válságot miniszterelnökként. Úgy értem, hogy elhárított egy ténylegesen létező veszélyt (világgazdasági válság), azonnali hatékony intézkedésekkel. Nem pedig szájkaratézott nemlétező ellenségekkel szemben (Soros, Brüsszel, migránsok).

A kormány eddig konkrétan milyen intézkedéseket vezetett be ténylegesen a gazdaság megsegítésére?

a) azonnal döntést hoz bárki megkérdezése nélkül -> diktátor

b) tervezetet terjeszt elő, 7(?) pártilag egyeztetnek róla -> miértnincsmárkonkréteredménybevezetve

c) persze a tervezet is időbe kerül -> összecsapott tervezet => potenciálisan szar döntés

d) persze a tervezet is időbe kerül -> megalapozott tervezet=> potenciálisan elkésett (amúgyis tegnapelőtt is késő lett volna) reakció

...

tessék választani :D

..

z+1) bezzeg [..tetszőleges szimpatikus politikus..] {már megoldotta volna, ha-ő-lenne-a ___ nem-is-lenne-járvány, hibájahogyezvanmost}

*******

legalább kifelé nyilvános kommunikációban nekem úgy tűnik, hogy a véresszájúak is letekerték magukat és válaszokat -is- keresnek a szokásos szólamok helyett.

Pedig ezek tényleg nem bonyolult dolgok, pl: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200316/szajmaszkban-alakul-meg-az-u…

Vagy TV-s interjú az új szlovák miniszterelnökkel: https://www.youtube.com/watch?v=3aEDZYhE7lQ

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az is elég lett volna, ha:

 - nem jelenti be előre

 - nem járatják fölöslegesen 10 percig a stream-et

 - nem élőben jelentkezik be

 - felveszik előre a technikai problémák elkerülése miatt.

Mindegy igazából, gondolom mégegyszer nem fognak ezzel kísérletezni...

A Bajnai kormány szakértői kormány volt, és nem a népszerűséggel törődtek, hanem hogy kivezessék az országot a válságból, ezért volt jó.

Ha minden kormány szakértői kormány lett volna a rendszerváltás óta, és nem a népszerűséget nézik, hanem az intézkedések hatékonyságát, akkor már sokkal előrébb tartanánk.

Egyébként pedig: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai-korm%C3%A1ny

A második Orbán-kormány egy 2010. őszi törvényjavaslat indoklásában már pozitívnak minősítette Bajnaiék munkáját, főként Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nyilatkozott elismerősen a 2009-2010-es költségvetésről.

természetesen semmiféle világgazdasági válságot nem hárított el (?) a gyurcsány önkormányzati- azátán gazdasági miniszteréből senki által meg nem választott miniszterelnökké előkutyázott bajnai, hanem a szokásos "baloldali" eszköztárral (kizárólag megszorításokkal) lassította a szakértő elvtársai (köztük olyan kormány, amiben miniszter volt) által előzőleg okozott brutális eladósodást

Miért fogyna el az élelmiszer? Max nem kapsz banánt vagy narancsot, de ezt még túl lehet élni

"Miért fogyna el az élelmiszer?"

A sajtót olvasva az iskola bezárás óta a kijárási tilalomról cikkeznek, hogy már hány ország bevezette és itt is be kellene.

Mai hír, hogy valamelyik boltos szervezet javasolja, hogy vezessenek be mennyiségi és összegbeli korlátozást a vásárlásokra, mert nem bírják a vásárlási rohamot az eladók.

+ A nem élelmiszer boltok (drogéria, gyógyszertár még egy-kettő típus) kivéve 15-kor be kell zárni.

Az nem számít, hogy otthon valakinek azért nincs élelmiszer mert a boltban üresek a polcok, vagy azért mert nem mehet le a boltba vagy túl sokat akar egyszerre vásárolni.

Azért ez két ellentétes vektor.

Ha nem lesz pénz => lesz áru

Reméljük annyi pozitív hozadéka lesz a mostani válságnak, hogy megtanulják végre az emberek és vállalkozások, hogy legyenek tartalékjaik, és senki másban ne bízzanak hogy majd megsegítik őket, hanem csak saját magukban. A keserű valóság az, hogy készüljön fel mindenki, hogy nem biztos, hogy az állam/EU/IMF ki fogja őt segíteni.

Számomra nagyon pozitív példa a WizzAir: https://index.hu/gazdasag/2020/03/16/massziv_hiszteria_van_a_jarvany_korul/

A mi szemszögünkből az jó hír, hogy ennek a válságnak másfél milliárd euróval indultunk neki. Iparági tanulmányok szerint likviditás, fizetőképesség szempontjából a Wiz Air az egyik legerősebb légitársaság a világon. Tehát ha ez a válság nagyon fáj, akkor a többieknek sokkal jobban fog fájni, mint nekünk. Ha nem repülünk egy darab utat sem, akkor is nagyjából három évig tudnánk magunkat finanszírozni. Számos versenytársunknak csak 1-2 hónapos likviditása van, sokan már most hiteleket próbálnak szerezni a piacon, kormányokkal tárgyalnak pénzügyi segítségért, mert különben nem tudják túlélni ezt a helyzetet. És még ha ki is segítik őket, akkor is komolyan meg fog változni a jövőképük, mert ezeket a hiteleket valamikor vissza is kell fizetni, át kell értékelniük a növekedési pályájukat.

Esetleg ha minden cég és magánszemély így gondolkodna, akkor hasonló válságok esetén nem is kellene semmilyen mentőcsomag senkitől, hanem maguktól vészelné át mindenki a válságokat. Csak sajnos a realitás az, hogy ez nem így van, és szükségesek újra és újra a mentőcsomagok.

Na az aztán óriási plusz bevétel lehetett a WizzAir-nek, enélkül biztos csődbe mentek volna...

Nagyon kéne örülni a WizzAir-nek, a csődbe ment Malév helyét sikeresen átvették, ezzel sok milliárdot spóroltak a magyar adófizetőknek, hiszen azóta nem kell önteni a feneketlen állami pénznyelő Malévba a pénzt. Ne legyünk már olyanok újra és újra, hogy végre egy nemzetközi magyar sikertörténet, és elkezdjük fikázni.

Elég a különféle eseteket olvasni, amikor pl. lerakják az utasok csomagját a gépről, mert túlsúlyos a gép, és hasonlók. Meg a szándékos szétültetés, hogy hátha kifizeti az utas a felárat, ha együtt akarnak ülni a gépen, meg a kézipoggyásszal való szórakozás, aminek a szabályait ráadásul rendszeresen változtatják. Szerencsére én nem sokszor utaztam velük, és nem volt gondom, de olvasva ezeket a jó sztorikat, nem is akarok utazni rajta, ha nem muszáj.

Elvileg az utóbbi 10 év a legsikeresebb 10 év volt, Pannon Puma, minket irigyel Európa, mi vagyunk az EU motorja stb.

Nem kell félnünk ez alapján, van itt bőven tartalék, erős a gazdaság. Elvileg

Ennek ellenmond, hogy sikerült pár nap alatt földbe állnia a magyar gazdaságnak:

-leáll az Audi, Suzuki, Mercedes, Opel - beszállítókat is súlyosan érinti

-1 EUR = 351 HUF

-turizmus a földbe állt, több százezer ember megélhetését adja pedig

-emelkedő állampapírpiaci hozamok, hirtelen megint kezdenek ránk kockázatos országként tekinteni

-a pénzügyminiszter szerint idén akár recesszió is lehet

-BUX indexet ütik ahol érik, óriási zuhanások

Csak így címszavakban. Válság bármikor jöhet, utóbbi 10 évben fel lehetett rá készülni, nincs mentség.

Meglátjuk, hogy most így amikor a láthatatlan ellenségek helyett (Soros, Brüsszel, migránsok) itt az igazi baj, mit tesznek az okosok!

Nem azt mondom, hanem hogy utóbbi 10 évben lehetett volna jobban tartalékolni, pl. nem elkölteni százmilliárdokat sportra meg propagandára (többek között): https://qubit.hu/2019/09/23/aranyaiban-a-magyar-allam-kolti-a-legtobbet-sportra-az-eu-ban

A magyar kormány költi az állami büdzsé legmagasabb százalékát sportra és rekreációra az egész Európai Unióban – derült ki a legfrissebb, 2017-es Eurostat adatok feldolgozásából.

Azt minden gazdaságpolitikusnak tudnia kell, hogy bármikor jöhet válság, és hogy készülni kell rá.

miközben közvetetten emberek millióinak munkát adó gyárak zárnak be határozatlan időre európa-szerte, nagyszerű azt olvasni, hogy a hupuxpertize szerint "esik a részvény nah bumm, majd felmegy", és "max nem lesz banán"

Fogalmam sincsen, hogy van-e összefüggés a következők között.

Rendszeresen töltök ki kérdőíveket elektronikusan és kb 6 hónappal ez előtt, olyanokat kérdezgettek, hogy mennyire bízok az állampapirokban, mennyire gondolom azokat stabilnak, mennyire erős a gazdaságunk, mennyire érzem azt, hogy biztonságban vagyok, stb.... ezeket nem egy kérdőív tartalmazta, hanem vagy 3 különféle.

Nyugi, az állampapír akkor nem fizet, ha államcsőd van. Ez jelenleg közel nem néz ki államcsődnek. Jön pár nehéz hónap meg egy mínuszos GDP növekedés azt annyi.

 

Inkább arra koncentrálj, hogy mégsem nőnek a fák az égig (kinek meglepetés ez? :-) ) és a megtakarításaidat mikor pakold be a tőzsdére. Én is ezen agyalok mostanában :-)

 

Ha valami csoda folytán mégis államcsőd közeli helyzet lenne, valszeg akkor sem lesz, mivel az államadósság szinte egésze forintban van, a forintból a magyar állam meg annyit nyomtat, amennyit jónak lát. Nyilván békeidőben nem agyatlankodnak, de ha államcsőd közeli helyzet lenne, akkor egyértelműen inkább az lenne, hogy elkezdenénk eszetlenül pénzt nyomtatni és ugye abból bármit ki lehet fizetni. Nyilván ennek az ára az égbe szökő infláció lenne. Szóval ha ilyet látsz, akkor még időben szállj ki a nem inflációkövető befektetéseidből (ha pl olyan állampapírod van), mert azok jelentősen vesztenek az értékükből. (szélsőséges esetben nullázódnak, de ahhoz azért már pl egy közvetlen háború kellene. De itt nem az van).

Nem tudom, hogy paks2 mekkora elköteleződés, érdemes-e beleszámolni. Mert pl már gondolkoznak azon, hogy valamekkora részét visszamondják a paks2-nek, illetve bűvészkedhetnek valamit. De ez csak tipp, nem vagyok teljesen tájékozott paks2-vel kapcsolatban szóval igazad lehet.

"Sajnos a PMÁP-t már nem lehet jegyezni."

Nem véletlenül szüntették meg.  Amikor elkezdték forintosítani az államadósságot évekkel ezelőtt, akkor nyilvánvaló volt, hogy majd később amennyire lehet megpróbálják majd elinflálni az államadósságot. nyilván aki nem figyel, annak elinflálják a pénzét

 

Még mielőtt előugranának a Soros, Gyurcsány, migráns érvelési szentháromságban élők, nyilván nem arra játszott a kormány, hogy lesz egy koronavírus járvány vagy bámilyen krach. Az még a békeidők voltak és egy teljesen logikus lépés volt.

Persze. Soha ne "pakold be a tőzsdére a megtakarításaidat". Ha feltetlenul "tozsdezni" akarsz, akkor elobb legyen egy strategiad, es akkor se koltsd reszvenyre az osszes megtakaritott penzedet. Kulonben is, mi az a "tozsdezes"? Reszvenyt akarsz venni? Daytrading? ETF? Opcios ugyletek?

Ne legyen felreertes, nem ellenzem azt, hogy a tozsden fektess be penzt, en konkretan arrol beszelek, hogy amig ezekkel a szavakkal fogalmazodik meg benned a kerdes, addig a racionalis valasz a "soha". :)

szerk: Ilyenkor derul ki, mi az igazi kockazatturese az embereknek, bull market mellett konnyu okoskodni, kerdes, hogy amikor a teljes vagyonod 20%-a elmegy <1 nap alatt, akkor pl. hogy reagalsz

Day trade???? Az meg mi? Hosszú távú befektető vagyok, mint a Warren Buffett. :-)

 

Na jó, nem genyázok, tényleg rendes voltál, hogy segíteni próbáltál. Azért valamennyire képben vagyok a tőzsdével kapcsolatban és tényleg hosszabb távon gondolkozom.

HUF 330 -> 350

olaj 62 -> 23

Az import legmarkánsabbb tétele az energia.

> Sol omnibus lucet.

ahogy látom, a KSH szerint nem. (2017-es adat, hogy) az energiahordozók kb 8%, feldolgozott termékek (csoki, ruha, számítógép stb): 36% Gépek és szállítóeszközök: 48%

forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/kulker/kulker17.pdf

Electricity - exports:This entry is the total exported electricity in kilowatt-hours.
5.24 billion kWh (2016 est.)
country comparison to the world: 34
Electricity - imports:This entry is the total imported electricity in kilowatt-hours.
17.95 billion kWh (2016 est.)

 

 

jahh! benéztem a hszt. Azt hittem azt állítja nincs import.

a megújulókra sincs jó földrajzi helyzet

Magyarország napsugárzási adottságai kedvezőek. Óriási mennyiségű napenergia érkezik hazánkban a föld felszínére, amit napelemekkel villamos árammá tudunk átalakítani. Az így hasznosított napenergiával jelentős részarányban, vagy akár teljes egészében is fedezhetnénk a felmerülő energiaigényeket.

https://5milliard.hu/eves-napsugarzasi-terkep-magyarorszagon

Vidéken elég sok helyen vannak napalem farmok, 10x ennyi kellene.

A napokban olvastam olyan megoldásról, hogy a napelemeket nem vízszintesen, hanem kerítésként helyezik el (észak-dél irányban), viszont ezek kétoldalas napelemek, így a keleti és a nyugati nap is fejleszt bennük áramot, és így az áramtermelési időszakok is másként oszlanak meg, a legkevesebbet délben termeli (amikor a hagyományos napelemek épp csúcson vannak), viszont a kevésbé cúcsidőszakban többet ad (valamint sokkal kevesebbet is árnyékol).

"A napokban olvastam olyan megoldásról, hogy a napelemeket nem vízszintesen, hanem kerítésként helyezik el (észak-dél irányban), viszont ezek kétoldalas napelemek, így a keleti és a nyugati nap is fejleszt bennük áramot, és így az áramtermelési időszakok is másként oszlanak meg, a legkevesebbet délben termeli (amikor a hagyományos napelemek épp csúcson vannak), viszont a kevésbé cúcsidőszakban többet ad (valamint sokkal kevesebbet is árnyékol)."

Nagyon örömteli, hogy már annyira olcsó a napelem, hogy megéri nem optimális helyzetben is hasznosítani.

Ugye? Persze az optimális sok mindentől függ, ez esetben pl. az árnyékolt hely nagyságától is. Feltehetően itt sem csak egy optimum létezik. Egyértelmű, hogy a leadott energia mennyisége így nem optimális, viszont így lehet mellette termelni. A cikk szerint pont a mezőgazdasági területeken hasznos így telepíteni a rendszereket.

https://alapblog.hu/az-igazi-rekorder-spanyolorszag/

 

"A nehezen felfogható méretű állami mentőcsomagok napja. Az USA 1000 mrd dollárt, a GDP 5%-át költi el, jó részét egyszerűen kiszórja készpénzben a lakosságnak afféle ideiglenes feltétel nélküli alapjövedelemként (mindenkinek 1000 dollárt), a többi cégek megmentésére megy és még az adófizetések elhalasztása is benne van – enélkül akár 20%-ra lőhetne ki a munkanélküliség. (2008-ban “csak” a GDP 1,8%-át költötték.)

De az igazi rekorder Spanyolország: 200 mrd eurót, a GDP 20%-át (!) szórja bele a gazdaságba, alighanem ez soha sehol semmilyen modern gazdaságban nem látott mérték – és valami képet ad arról, hogy az államok a mostani recessziós fenyegetést mekkorának látják a 2008-2009-eshez képest: sokkal nagyobbnak."

Ebbol az fog kijonni szarul, akinek van valami vagyona. Az veszteni fog, nem keveset. Akinek semmije nincs csak hitele az jol jart. Megint. Ezzel kb. megszuntetik a kozeposztalynak nevezett valamit. Tovabb fog nyilni az ollo, ami lassan mar csak ket csoport kozott letezik.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerintem igaza van. Ingatlanok fele/harmadába fognak kerülni, úgy ahogy a használt autók. Bérleti díjak le fognak menni a béka segge alá. Mi is most 1XXe Ft adtunk ki lakást néhány hónapja, ez valószínűleg fele lesz piacon néhány hónap múlva, ezért lehet felmondják. Másik (ipari ingatlan) bérletet pedig már nem fizetik, amivel 2XXe Ft kiesésünk van per hó + fizethetjük az 50e Ft közös költséget. Most beszéltem bérlővel, hogy nem kérek semmi bérleti díjat, de legalább a közös költséget + rezsit fizessék (úgy hogy már nem is dolgoznak). Ha nem tudják fizetni ezeket, akkor a kaucióból vonom le őket. Azonban a járvány utan biztosan újra lesz tárgyalva az összeg és lehet fele annyiért tudom csak kiadni a gazdasági válság miatt.

Ha tudtam volna mindent eladok, átváltom pénzt EUR-ba, sőt hitelt veszek fel.. Aztán a gödör mélypontján bevásárolok.

Ingatlanok fele/harmadába fognak kerülni, úgy ahogy a használt autók.

Szerintem senki nem fogja eladni fele áron az ingatlanát, ez az utolsó vagyon, amit vészhelyzetben értékesít. Szóval, ha csökken is, akkor is lassan fog...

https://kiszamolo.hu/wp-content/uploads/2016/11/magyarországi-ingatlaná…

Figyelj már itt beindult már minden, össze-vissza beszél mindenki, csak jóindulatból gondolom, hogy emiatt nem mondanak igazat.

Legalább 3 hivataltól kaptam most csekket, felszólítást hogy fizessek be kb 200e Ft-ot most azonnal!
Ennek kb. fele nem valós, már befizettem, nem is kellene fizetnem, de mivel nem akarok bemenni (vagy már nem is lehet) ezért ki kell valószínűleg pengetnem, aztán majd max visszakérhetem/rosszabb esetben perelhetem az önkormányzatot/államot később. Ja meg plusz jött az ingatlanadó (ami persze jogos), ami ~132e Ft mikor semmi bevétel nincsen belőle, csak kiadás, persze azt is azonnal fizesd, mert különben irgum-burgom, így a járvány közepén. Ugyanúgy azt mondták rendőrök most majd hasznos dolgokkal foglalkoznak, közben Budapest tábla kezdeténél pihennek nálunk minden nap és mérnek. Ahol valóban indokolt volt fél éve, mikor még volt ott óvoda, de az elköltözött onnan azóta.

Szerintem nem én vagyok az egyedüli, akitől most gyorsan pénzt akarnak szerezni, írjátok meg ha ti is kaptatok ilyeneket!

Szóval azt nézd mi történik valójában (például a piacot, személyes környezetedet), ne azt amit a TV-ben mondanak..

mérő rendoroket en is lattam.

Sot ugy mondanam hogy majdnem annyit vannak kinn mint jarvany elott.

Nem hiszem el, hogy nincs fontosabb dolog, amivel foglalkozhatnanak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

meglepődnél mennyi barom van (BP-n belül) akik mivel most csökkent a forgalom azt hiszik mindent lehet: teli piroson áthajtó teherautótól a 2x2 sávos út közepén császkáló gyökérig minden. Tény, hogy méricskélés helyett fokozott forgalomban való részvétel lenne célszerű, de legalábbis az, hogy valamiképp kiemeljék az ön és közveszélyes elemeket..

Annyi figyelmesseget kapunk mostanaban az allamtol.

 

Nem hiszem el, hogy nincs fontosabb dolog, amivel foglalkozhatnanak.

 

Minden kivansagom igy teljesuljon. Most kaptunk NAV ellenorzest.

Home office-t is meg kellett szakitani, papirokat elokesziteni, miegyeb.

Hogy mire nincs idejuk ezeknek is pont most.

 

Patakokban folyjon a boldogsag!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://www.portfolio.hu/uzlet/20200319/ha-fegyver-van-nalad-ne-felj-hasznalni-420551

A magyar gazdaságpolitika komoly védelmi fegyverrel rendelkezik, de az eddigi jelek alapján úgy tűnik, hogy a közeledő tankra csak puskával akarunk lőni - írja Szabó László, a Hold Alapkezelő elnöke és Zsiday Viktor, a Citadella Alap alapkezelője a Portfolio-nak küldött írásában. Arra figyelmeztetnek: ha a kormány nem lép napokon belül, akkor a következő hetekben több százezer alkalmazottat is elküldhetnek a magyar cégek.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200319/sokkolo-joslat-osszeomolhat-…

 

"A vírus terjedésével az elemzők is folyamatosan vizsgálják felül előrejelzéseiket, most frissített becslésében a JP Morgan sokkoló számokat közölt:

  • A bank szerint a kínai gazdaság az első negyedévben 40%-kal szakadhatott be.
  • Az amerikai gazdaság az év elejét még megúszhatta 4%-os visszaeséssel, a második negyedévben viszont 14%-os beszakadás jöhet.
  • Az eurózóna az első negyedéves 15%-os visszaesést a másodikban 22%-os zuhanással fejeli meg, igaz utána a harmadik negyedévben egy 45%-os hirtelen visszapattanás jöhet.

Ezek a számok rosszabbak, mint amit a 2008-ban kezdődött gazdasági válság során láttunk – emelik ki a szakértők."

Cseh válságkezelés: https://alapblog.hu/a-cseh-kormany-rendelete/

Azért lehet ilyen bőkezű a cseh állam, mert 2016 óta költségvetési többlete volt, az államadósság extrém alacsony, óriásiak a jegybanki devizatartalékok (150 mrd usd), tehát felkészült egy válságra és van miből költenie, tud miből tompítani. (A jegybank is kamatot vágott, a megelőző békeévekben okosan emelt, hogy hűtse a gazdaságot, így volt miből vágnia, tud élénkíteni.) A hangya módra fellendülésben spóroló államok polgárai most jól járnak. Parlament betiltásáról, diktatúra bevezetéséről természetesen szó sincs. A miniszterelnök, ugyan van a rovásán, sokan utálják, tévébeszédben elnézést kért a bénázásért.

Ez tiszta sci-fi innen magyarhonból!

"felkészült egy válságra"

"Parlament betiltásáról, diktatúra bevezetéséről természetesen szó sincs."

"miniszterelnök elnézést kért"

hehe, meg se kellett néznem, egy sor is elég lett volna, hogy tudjam, hogy ez csak Vakmajom lehet... :-)

 

Az persze tény, hogy mi elosztogattuk a pénzt stadionokra, egyházakra, propagandára meg a fidesz barátainak. De már írtam máshol, hogy most jól jönne az a pár ezer milliárd forint, amit 10 év alatt kiszórtak ilyen célokra.

Elemzők a magyar koronavírus-csomagról: eddig ez nagyon kevés!

Volt aki úgy fogalmazott, hogy az ázsiai, európai, illetve észak-amerikai példákból kiindulva a fiskális csomagok mérete egyes országok GDP-jének 15-20%-át is elérte, miközben az eddig bejelentett hazai intézkedések az idei várható GDP tükrében 0,4-0,5% közötti arányt jelentenek.

https://hup.hu/comment/2458230#comment-2458230

Újra: "Volt aki úgy fogalmazott, hogy az ázsiai, európai, illetve észak-amerikai példákból kiindulva a fiskális csomagok mérete egyes országok GDP-jének 15-20%-át is elérte"

Évek óta azt pofázzák, hogy hú de mennyire erős a magyar gazdaság, akkor lássunk is ebből valamit.

"Évek óta azt pofázzák, hogy hú de mennyire erős a magyar gazdaság, akkor lássunk is ebből valamit."

erős a magyar gazdaság... a korábbi éveihez képest. (és igen marhaság, mert sok külső pénz is folyik bele /vö eu-s fejlesztések/, de pl a hitel hitelének hitelét megoldó hitetl hitelének hitelére felvett hitel hitelének .. szopórollere helyett, elkezdték rendberakni az államháztartást. Nincs rendben, csak egy hangyafingnyit  távolabb került az instant összezuhanástól. Ez volt az állapot amire most megjött a járvány.

Az, hogy ki mennyi $-t tol bele és milyen áron & forrásból azt szerintem nem csak az összeg minősíti jó-rossz irányba, ennél azért kicsit bonyolultabb a képlet.

De azt sem hinném, hogy bárki pl a németekhez franciákhoz hasonlítgatna.. ..úgy, hogy van realitás érzékelése..

"európai"

látom te is úgy használod a kifejezést, mintha egy konkrét állam lenne és mi meg hűdenemeurópaiak lennénk.

Európában rengeteg különböző berendezkedésű-multú-adottságú-kultúrájú-stb állam van. Nem gondolod komolyan, hogy a magyar gazdaságot hasonlítod "*aeurópajihoz"?!

inkább olvasd el a TEJHATALOM című "tudományos értekezést", azzal egy szinvonalon vannak ezek a szólamok ..

Egyelőre ezeket találtam:

  • PL: The stimulus package is worth €46 billion (PLN 212 billion), which is roughly equivalent to 9% of GDP of the country. The package will support employees unable to work by covering up to 40% of their salaries as well as entrepreneurs by providing state guarantees for businesses. Poland's central bank has also cut its benchmark interest 50 basis points and announced liquidity measures to help businesses. 
     
  • CZ: The government approved new measures on Monday, including a “kurzarbeit” system where the state contributes to workers’ wages at companies that are forced to halt or limit production, helping them avoid layoffs. The state will also give the self-employed a six-month holiday on payments into the state social and health systems, which lawmakers are expected to pass in a special session on Tuesday. The new measures are part of state pledges promising 100 billion crowns ($3.87 billion) in direct aid and another 900 billion crowns in loan guarantees.

    $38.7 billion / $246 billion GDP = GDP 15%

  • SI: A szlovén kormány közel 3 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elindítását tervezi a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Azok pedig, akik kisvállalkozókként dolgoznak (egy vagy két alkalmazottat foglalkoztató mikrovállalkozások), a minimálbér 70 százalékának megfelelő havi jövedelmet kapnak az államtól, amely után nem kell járulékot fizetniük. Ezen vállalkozások átmenetileg nem kell fizessenek havi jövedelemadó-előleget sem. 
    $3.2 billion / $59 billion GDP = GDP 5%

>> Évek óta azt pofázzák, hogy hú de mennyire erős a magyar gazdaság, akkor lássunk is ebből valamit.

a szakértői pannonpumához képest

"Magyar gazdaság"-ra találatok az elmúlt pár hónapból:

  • Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

  • Válságálló lett a magyar gazdaság

  • Minden várakozást felülmúlt a magyar gazdaság sikere

  • Magyarország sereghajtóból éllovas lett az elmúlt évtizedben

  • Olyat produkált a magyar gazdaság, amire évtizedek óta nem volt példa

  • A magyar gazdaság kiemelkedő teljesítményéről szólt a hét

Rajtuk kérd számon, ezek szó szerinti idézetek, nem újságírói agyszülemények:

„Minden mutató szerint a magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, és egyedülálló abban, hogy évek óta minden makrogazdasági adat jól alakul” – Tállai András

„Mára a magyar gazdaság is válságálló lett.” – Boros Imre

„Tíz év alatt […] Magyarország újból éllovas lett” – Matolcsy György

„Az ország elérte azt a szintet, amikor már tompítani tudjuk a kedvezőtlenebbé váló nemzetközi környezet hatásait. A korábbi évekből jó példát mutatott erre Lengyelország. A 2008-as válság több országot recesszióba taszított, ehhez képest a lengyelek akkor is növekedtek. Mára a magyar gazdaság is válságálló lett. Az a cél is tarthatónak tűnik, miszerint a magyar növekedés üteme minden évben két százalékponttal haladja meg az uniós átlagot.”

Ez a szövegkörnyezet számomra azt sugallja, hogy hiába lesz válság, mi növekedni fogunk, mint 2008 után a lengyelek, eszközöket nem említ.

Ja, és mindezt akkor mondta Boros Imre, amikor már (az interjú szerint) a koronavírus terjedésével is számolt, tehát a szöveg tágabb környezete alapján kb. azt állította, hogy a magyar gazdaság nem fogja komolyan megsínyleni a járványt.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/boros-imre-valsagallo-lett-az-orszag-7…

Amit nem a vezér mond az nem jelent semmit (nem hazudnak csak össze vissza beszélnek), amit meg a vezér mondd az megint nem jelent semmit, azt kel figyelni mit csinál. Ilyen egyszerű rájuk nem lehet azt mondani, hogy hazudnának, egyszerűen nem jelent semmit amit mondnak már amikor a nyáj épp úgy dönt. Máskor meg evidencia :D

Tök egyszerű.

Jó példa követés.  

1 egészségügyi dolgozok közül mennyien fertőződtek meg ahol kevesebb azt kell követni. 

2 mekkora gazdasági visszaesés el úszod meg ahol kisebb azt kell követni.

3 mennyi a halott a COVID-19 esetek közt. Kisebb jobb. (mivel valószínűleg mindenki hazudik, azt kell nézni mennyi 80+ lakossal indultak és mennyi maradt a végére)

Tudod életvezetési tanácsot sem az alkoholista szomszédtól kérek, de a drogostól sem. 

ezek alapján kövessük az USA példáját.

1. egyes államokban pont a gazdasági okokra tekintettel nincs semmiféle érdemi intézkedés :D - pipa

2. ha jól érettem még az obama care-t is megszüntették, talán az emberi élet védelme érdekében csinálnak valamit mielőtt lefoglalják az összeget a számládról, de amúgy leginkább így jártál.. , ha be se engednek a kórházba $ & fedezet nélkül akkor biztosan kevesebb egészségügyi dolgozó fertőződik meg :D

3. "ez egy HOAX". Nem létezik, nincs itt semmi látnivaló :D, de legalábbis “We have it totally under control.” XD

Tök egyszerű.

no ebben homlokegyenest ellenkezik a véleményünk: anything but. De ettől szép a világ, hogy kiegészítjük egymást..

Mire kijönnek a hiteles adatok-számok, pláne azokból a következtetések addigra rohadtul el vagy késve/le vagy maradva intézkedésekkel..

>> Ez a szövegkörnyezet számomra azt sugallja, hogy hiába lesz válság, mi növekedni fogunk, mint 2008 után a lengyelek, eszközöket nem említ.

igen, ezt jelenti, van növekedési tartalék válság idejére

 

>> amikor már (az interjú szerint) a koronavírus terjedésével is számolt,

februárban senki nem azt értette a "koronavírus terjedése" alatt, amivé ma lett (sem itt, sem máshol európában, sem amerikában, különben nem most kezdenék hazaterelgetni az embereket és 30-300000 lélegeztetőgépet keresni), hanem azt, hogy a távol-keleti egészségügyi probléma gazdasági hatásai egyre jobban érezhetőek lesznek itt is

 

most itt vagyunk márciusban, gyakorlatilag karanténban, kompletten leállt autógyárakkal és ellátási láncaikkal

Mégis vajon mi a faszban reménykedtek?

Lehet, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC)  tájékozatlanságára hallgattak:

Nem kezelte kellő komolysággal a járvány veszélyeit az EU járványügyi hivatala

Másfél hónapig nem kezelte kellő komolysággal a koronavírus-járvány potenciális veszélyeit az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) – derítette ki a V4NA nemzetközi hírügynökség az EU-s intézmény kockázati jelentései alapján. Az ECDC a vírusfertőzés kockázatát még az első európai haláleset napján is „mérsékeltnek” nevezte az Európai Unió és az Egyesült Királyság lakossága számára.

trey @ gépház

Biztos azt gondolták, hogy a kis fejletlen, liberális Kína nem tudta betartatni a szabályokat a sok jogvédő miatt + nem volt pénzük, apparátusuk a járvány kezelésére, ezért terjedt úgy el náluk. Ráadásul kórházakat is több év alatt építenek csak, meg gyártási kapacitása sem volt ennek a kis országnak, hogy elég lélegeztetőt, maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőt gyártson. Majd mi megmutatjuk, hogyan kell kezelni a járványt!

februárban senki nem azt értette a "koronavírus terjedése" alatt, amivé ma lett

Ez mondjuk elég nagy baj! Soros azért nagy spekuláns, mert már januárban,mikor Kínában már köztudottan tombolt a vírus,  felvásárolt többek közt egy csődben levő szobabicikli gyárat, ami akkor a csőd szélén táncolt. Ma a részvényeik 300%-al érnek többet.

Avagy januárban 800-1e FT volt itthon egy FFP2, 3 maszk, ma 10 ezer,  akkor kellett volna venni saját célra.

Az ellenségtől se szégyen tanulni.

Nem értem (a cikk alapján senki se) hogy jött ez ki nekik: az origo szerint csak a turizmus a GDP 10%-ért felelős...

Szerintem nem kell nagyon pesszimistának lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, hogy ez a bevételi forrás idén ez legalább megfeleződik. (de inkább tizedére csökken)

Elolvastad a cikket? :-)

 

Ott van benne:

" Nem nehéz belelátni a furcsa előrejelzés mögötti szándékot. A jegybank gazdaságpszichológusként gondolkodva úgy döntött, hogy megpróbál az előrejelzéssel hatni a várakozásokra ebben a bizonytalan környezetben. Az igyekezet érthető, de ilyen hatást legfeljebb hiteles előrejelzéssel lehet elérni "

Fogalmazd újra a kérdést. Ha érted, mire gondolok.

Butaság! Orbán a nemzet megmentője mindenkit megvéd, senkit sem hagy az út szélén.

Kérdezd meg Mészárol Lőrincet aggódik-e?
Itt ha valami gond lesz akkor azt a liberálisok fogják okozni azzal, hogy nem hagyják a nemzet megmentőjének szabadon menteni azokat akit ő menteni érdemesnek gondol.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerkesztve: 2020. 04. 09., cs – 07:21

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200408/kiabrandito-elorejelzes-erke…

 

"Az elemzők szerint ez a visszaesés magasabb, mint a régió legtöbb országában, aminek két fő oka van. Az egyik a magyar gazdaság különösen erős beágyazottsága a nemzetközi termelési láncokba, ami kiváltképp sérülékennyé teszi.

Másrészt, míg a többi országban gyorsan, már március végén jelentős méretű költségvetési mentőcsomagokat vezettek be, addig a magyar mentőcsomag több hetet késett, és mérete is csekély

- írja a Kopint-Tárki, hozzátéve, hogy már ami közvetlenül és jó időben a válság drámai hatásának a tompítását, a vállalatok túlélését és munkaerő-megtartó képességének támogatását érinti."

Szerkesztve: 2020. 04. 14., k – 22:33

Az IMF szerint Magyarország az élmezőnybe fog tartozni

Úgy legyen!

Portfólió vs. IMF

Nyilván a Portfólió mindent jobban tud. :) Legalább is szimpibb a libsiknek, mert O1G és lehet tapsikolni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Nem kell ezen gondolkodni, Simicska mondta. Viszont a ballib ellenzék által futott be karriert, számtalan közös rendezvényükön ezt skandálta a 'tömeg'. Továbbá úgy látom, hogy ez az egyetlen közös pont az összellenzéki összefogásban. Igaz, a szószólók nem mondják ki szó szerint, de a megnyilvánulásaik lényege ez.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Attól függetlenül van kritikám ORBÁNNAL szemben, hogy amikor azt hallom, hogy valaki azt mondja, hogy ORBÁN egy geci, akkor nem egy ondósejtre gondolok.

De nem emiatt írtam kisbetűvel, hanem mert kényelmesebb volt úgy gépelni.

Ha ez segít az elalvásban GYURCSÁNYT is kisbetűvel írtam itt, fentebb: https://hup.hu/comment/2454915#comment-2454915

Elég lett volna a középső mondat is. Gondoltam rá, de a mondatokat nagy betűvel kezdted.

Miért írod Orbánt és Gyurcsányt csupa nagy betűvel? Ideges lettél? :-))))

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)