[Megoldva] Jó ütemben halad a koronavírus-járvány elleni védekezés

Fórumok

A magyar koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint sikerült ellaposítani a járványgörbét [...] A Pécsi Tudományegyetem Koronavírus-híradójának nyilatkozó Jakab szerint az eddig meghozott intézkedések és a lakosság fegyelmezettsége együttesen eredményezte azt, hogy a matematikai modellezésük alapján kimondható, egyelőre úgy tűnik, hogy a járványgörbét sikerült ellaposítani.

Ref: https://index.hu/techtud/2020/03/29/jakab_ferenc_koronavirus-kutatocsoport_jarvanygorbe_lassulas/

Hozzászólások

És akkor az orvosok után tapsoljuk meg az intézkedést hozó hatóságok és szakemberek, valamint a lakosság "munkáját".

trey @ gépház

A határzár szerintem jelenleg sincs, szóval azt szerintem fölösleges összeszedni: a repülők ugyanúgy repkednek, a határon átengednek lázzal is, csak mondd, hogy nem jártál olaszba', napi 10ezres ingázó is mehet

A kijárási tilalmat nehezebb összevetni, mert különböző szinte vannak, de:  https://auravision.ai/covid19-lockdown-tracker/

Határzár jelenleg nincs. Khm... Először is az ellenzék nem engedte sürgősséggel a tárgyalni a koronavírustörvényt. Másodszor a határon áruforgalom van, illetve humanitárius folyosó, magyar állampolgárok léphetnek be személyforgalom keretében.

Ami az iskolabezárást illet: Magyarországon 1-2 nappal később, 15-20 eset környékén. Eseményszinten teljesen szinkronban, vagy korábban, mint a környező országok. (A fertőzés is később jelent meg, mint pl Ausztriában.) Az intézkedés azonban sokkal hatékonyabb volt, azonnal felmérték, hogy nem 2-3 hétről van szó és azt is kommunikálták. Sok helyen először a középiskolákra és csak napokkal késűbb az alapiskolákra hirdették ki. Szóval nem olyan egyértelmű az hogy késlekedtünk volna.

 

Persze nincs értelme összeszedni, mert ki fog derülni, hogy sántikál a mondandód.

> Sol omnibus lucet.

Nem, az ellenék tiltakozott a határozatlan idejű, korlátlan felhatalmazás miatt - itt a határozatlan (kontroll nélküli) időtényezővel van gondjuk.
Ezt a jelenlegi kormánypárt is megtette volna ellenzékben és más országokban nem is ragaszkodott ehhez a kormánypárt (nem lett volna szükséges).

Az iskolabezárások és egyéb korlátozások nehéz dió.
Egyik oldalon vannak a megbetegedések, másik oldalon a gazdaság.
Ha túl korán lépünk és nem akkora a gond, akkor elég rosszul jár az ország... ha később lépünk a többieknél és nem akkora a gond, akkor mi járunk jobban.
Ha nagy a gond, akkor a késlekedés okoz károkat.

Szerencsénk volt, hogy más országokban korábban elkezdődött a probléma, így volt kitől tanulni, tehát ehhez képest volt egy kis időnk és láttuk, hogy a környező országok miként cselekednek, még azelőtt, hogy óriási probléma lett volna itthon. Volt némi késlekedés (pl. iskolabezárások kapcsán), de azért követték a környező országok intézkedéseit és az időtényezővel (mármint a vírus megjelenésének időpontjával) azért nem állunk olyan rosszul - ehhez elég sok köze van a szerencsének, de az intézkedéseknek is.

A közben elhangzott buta nyilatkozatok viszont nagyon bosszantóak tudnak lenni.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy azért a neheze csak most következik, ezért aktívan kezelni kell a helyzetet... továbbá tesztelni és nem titkolózni.

Ergo nem fekete-fehér a helyzet.

Lengyelek most bevezetett korlátozásai:

All hairdressers, beauty shops, tattoo parlors and piercings are closed without exception. These services will also not be possible outside the salons – e.g. home visits are not an option.  

Children and young people under the age of 18 will not be able to leave the house unaccompanied. Only the presence of a parent, legal guardian or adult justifies their presence on the street.

 

We are also introducing a ban on beach and green areas in public office. The ban therefore applies to parks, greenery, promenades, boulevards, botanical and zoological gardens. Recent experience shows that these are places where people accumulate and thus increase the chances of infection.

For this reason, we limit the use of city bikes.

We are obliged to maintain at least 2 meters of distance between pedestrians. This also applies to families and loved ones.

(lakosságarányosan látszólag hasonló helyzetben vannak, mint mi)

Néhány nap múlva többet tudunk majd. Egyelőre az exponencialitás alig érezhető, majdnem lineári a növekedés. Ha összehasonlítjuk a fejlett demokráciák és fejlett egészségüggyel rendelkező országok görbéivel, nincs szégyenkezni valónk. Nagyon jól csinálják Szlovákiában is (Szlovákián keresztül sokkal kevesebb tranzitút vezet, talán picit könnyebb dolguk van)!

 

Tudom, most jön az, hogy keveset tesztelünk. Ez nem lesz mindig így, mert Karácsony Gergely megállapodott egy magánlaborral gerilla tesztelések elvégzésére.

> Sol omnibus lucet.

Mind 70 és a halál közt.

A brit nagykövet-helyettes a koronavírus tizedik áldozata Magyarországon A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg. 

"Legyen annyi elég: egy sima influenza is elvitte volna őket jó eséllyel." Valószínűleg. Diplomatákat már csak presztízs okokból is elég jó ellátásban részesítenek. Sikerült.

> Magyarország egyike azon kevés országnak, ahol a tuberkulózis ellen kifejlesztett BCG-oltás mind a mai napig kötelező minden egészséges kisbaba számára.

Ez mondjuk mást mutat: http://www.bcgatlas.org/

Valóban úgy tűnik, hogy van korreláció a koronavírusosok emberek számával, de pl Portugáliában is viszonylag magas a lakossághoz viszonyított fertőzések száma (10m vs 6400) illetve a térkép szerint Iránban is 99.50% az oltottság.

Illetve pl. Németországban 1961-től 2007-ig oltották az embereket, szóval ha valóban adna valami féle védettséget, akkor ott jelentősen alacsonyabbnak kéne lennie a terjedési rátának.

Ha már oltás, akkor ez is érdekes lehet:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0264410X19313647#t0025

Azt vizsgálták, hogy influenzával beoltott emberek hány százaléka fertőződik más vírusosokkal:

Virus    Vaccinated (%)    Not Vaccinated (%) 
[..]
Coronavirus    507 (7.8)    170 (5.8) 

Meglepő módon az influenzánál sem olyan jelentős a különbség, kicsit utána keresve: Csak 36 százalékban véd az idei influenzaoltás

Jaj, volt egy kivétel! Amelyik szintén alapbetegségekkel küzdött. Az átlag 69 év.

Lazán kapcsolódik:

A lakosság és a sajtó hiteles tájékoztatása érdekében a mai naptól az elhunytak adatait részletesebben közöljük. Így látható lesz a beazonosított koronavírus-fertőzéssel elhunytak kora és neme mellett az is, hogy a vírusfertőzés előtt is szenvedett-e már valamilyen krónikus alapbetegségben.  A technikai átállás miatt néhány órára a www.koronavirus.gov.hu honlap nem lesz elérhető.

Az elhunytakról szóló  adatközlés informatívabb lesz, mert kiolvasható lesz belőle, hogy a koronavírus-fertőzés mely korosztályra és milyen krónikus alapbetegségek esetén a legveszélyesebb.

trey @ gépház

Stadionok/focista fizetések kritizálása != sport támogatás kiritizálása

2019-es tömegsport támogatás:

  • Szabadidősport támogatása: 522 millió forint
  • Diák- és hallgatói sport támogatása: 540 millió forint
  • Tornaterem-építési program: 289 millió forint
  • Tanuszoda-fejlesztési program: 289 millió forint
  • Kültéri sportparkok fejlesztése: 154  millió forint

Összesen: 1,7 milliárd

vs

2018-ban a TAO-val együtt 455 milliárd forint jutott a sportra

Forrás:

https://vastagbor.atlatszo.hu/2019/02/13/kosa-lajos-szerint-a-sportinfr…

https://168ora.hu/penz/sport-egeszsegugy-tao-sporttamogatas-tao-tamogat…

Dehogy lényegtelen.
Különösen az elején lett volna lényeges, meg akkor, amikor a vége felé járunk majd.

A gyanús eseteket és azok környezetét, valamint az egészségügyi dolgozókat is kellene tesztelni, amellett, hogy megfelelő felszerelést is biztosítanak számukra.
Ez utóbbit, most úgy tűnik, igyekeznek megoldani.

Valószínűleg az / az volt a gond, hogy kevés teszt áll(t) rendelkezésükre, és ezért születtek nagyon buta nyilatkozatok a részükről.
Nem feltételezem, hogy mindet komolyan gondolták, mert az elég durva lenne.

Mindamellett az a titkolózás, ahogy kezelik az egészet, az nem az emberek érdekét szolgálja.

Nagyon remélem, hogy a halottak száma nem fog nagyra nőni...

Ha már titkolozás: kis kiegészítés ahhoz, hogy nem szabad a megbetegedések területi eloszlását nyilvánosságra hozni, mert az állítólag szenzitív adat: https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influ_figyelo…

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Ennek oka az, hogy a gyors tesztek nem tudják megbízhatóan kimutatni a fertőzést a kezdeti szakaszában"

működéséből adódóan -ha jól értettem-:

ezek a tesztek alapvetően a szervezet által termelt ellenanyag(ok)-at mutatja ki és még így se 100%os eredményt hoz. Cserébe arra remek, hogy kimutassa, hogy ki volt már megfertőződve, esemény után is :)

Ha {nem jól értettem / hülyeség / téves stb} nyugodtan javítsatok..

Az én tippem az, hogy fokozatosan - nehogy bepánikoljanak - beterelték a veszélyeztetett korosztályt (nyuggerek) a lakásukba, aztán egy adott pillanatban, amikor már nem tántorognak kinn az utcán, a rokonok is megtanulták őket távetetni és a helyzet is kezelhetőnek látszik, visszaindítják a gazdaságot. Ez előbb lesz, minthogy az utolsó vírus elhagyja az országot.

trey @ gépház

Ez sem olyan egyszerű. Egyrészt lehet olyan nyugdíjas korú, aki egyébként dolgozik, másrészt manapság 50-60 éves emberek még jellemzően nem nyugdíjasok, harmadrészt pedig nem csak a nyugdíjasokat fenyegeti a probléma.

Mi lesz pl. a fiatal asztmásokkal, mi lesz a szívbetegekkel, mi lesz az egyéb egészségügyi problémával küzdő fiatalokkal?
Közülük is sokan lehetnek veszélyeztetettek.
Mi lesz azokkal, akik nem is sejtik, hogy veszélyeztetettek lennének?

Nyilván a gazdaságot újra kell majd indítani, azt is fokozatosan.
Figyeld a többi országot, mert lesz egy időszak, amikor mindenki elkezd mozgolódni.

...de a probléma egészségügyi része messze több annál, hogy betereled a nyugdíjasokat a lakásukba - egyébként nem értem, miért kell nyuggerezni...

Sokkal kevésbé fosok a vírustól (mondjuk attól pont semennyire), mint attól, hogy a felszín alá pár centire temetett társadalmi feszültségek előtűnnek, a kerületünkben élő lumper elemek aktivizálják magukat és megindulnak az utcai fosztogatások. Ráadásul nem csak lokálisan, hanem az egész világon egyszerre, - mint ahogy a wc papír is egyszerre fogyott ki máshol is. Ez tényleg elég aggasztó. Nem csak a kórházban lehet meghalni tüdőgyusziban, hanem a hideg utcakövön is combozkéssel a tüdődben..

" mint ahogy a wc papír is egyszerre fogyott ki máshol is"

hát ha elviszi a nép "cserealap"-nak, akkor elfogy. de amúgy nem csak itthon fostak a fosópapírhiánytól és a hülyeség persze ragadós:

https://www.bbc.com/news/av/business-51840387/will-we-run-out-of-toilet-paper

nem az a kérdés, hogy van-e elég, hanem hogy elég gyorsan ki tudják-e rakni a raktárból a polcra..

Persze más iparágaknál, ahol nincs áru raktározás gyakorlatilag, folyamatosan mozgó készlet van /nagyon minimal raktárkészlettel/ (pl dechatlon réges-rég) ott egészen mást jelent, ha a kamionok +10órát állnak a határon.

"lumper elemek aktivizálják magukat"

Mindig annyira tudnak ezek elszabadulni amennyire a közösség hagyja őket. -szerintem- a katonák & rendőrök fokozott jelenléte pl kórházakba(de közterületekre is majd később) a helyzet fokozódásával még indokoltabb lesz, pont ezért: a sok feszült-félő ember nagy baromságokra képes: pl bekattan nekik hogy őt mindenáron teszteljék de azonnal és keresztülcsörtet a kórházon.. szerintem már zajlottak le hasonlók :) talán eddig is..

Kicsit többről van már szó, mint wc papírról: 

Italy Risks Losing Grip in South With Fear of Looting, Riots

Police have been stationed outside supermarkets in Palermo after at least one group of angry residents refused to pay for their purchases. The private Facebook group National Revolution, which has about 2,600 members, is urging others to stage such raids, according to newspaper la Repubblica. Other social media outlets, including WhatsApp chats, are being monitored, the newspaper said.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-30/italy-risks-losing-g…

 

90 ezer idénymunkásra lenne szüksége az Egyesült Királyságnak, hogy el tudják végezni a szükséges mezőgazdasági munkákat.

A Concordia jótékonysági szervezetnél úgy vélik, meg kellene kezdeni a munkások tömeges Nagy-Britanniába szállítását, ezt azonban akadályozza, hogy a legtöbb országban járványügyi zárlat van, vagyis az angolok lényegében el vannak vágva az olcsó kelet-európai munkaerőtől. Nem ez az első ilyen eset. Tavaly egyébként a gyümölcsszedők 98 százaléka Romániából és Bulgáriából érkezett a brit szigetre. A termelők most a vendéglátásból elbocsátott alkalmazottak közül próbálnak napszámosokat szerezni.

https://pannonrtv.com/rovatok/gazdasag/keves-napszamos-nagy-britanniaba…

 

WHO: Ha nem beteg, ne viseljen maszkot

 „Nincs arra konkrét bizonyíték, hogy a maszkok viselése potenciális haszonnal járna a lakosság számára. Sőt, néhány bizonyíték éppen az ellenkezőjét javasolja a helytelen használat vagy illeszkedés miatt” – mondta Mike Ryan, a WHO ügyvezető igazgatója a szervezet genfi sajtótájékoztatóján.

[...]

Maria Van Kerkhove, a WHO járványügyi szakértője is arról beszélt, hogy dönteniük kell arról, kiknek van a legnagyobb szükségük a maszkokra. „Egy közösségben nem javasoljuk, hogy maszkot viseljen, hacsak nem beteg. Ebben az esetben viszont meg tudja akadályozni a további terjedést. A maszkot azoknak ajánljuk, akik otthon vannak és betegek, és azoknak, akik törődnek az otthon lévő betegekkel.”

trey @ gépház

Senki sem mondta, hogy káros. Viszont rosszul viselve többet árt, mint használ. A bugris paraszt nem tudja, mi a viselési, szakszerű eltávolítási protokoll. Ez jól látható azokon az észkombájnokon, akiknek lóg a nyakukban, aztán eflhúzzák, majd le, majd fel. Az sem, amelyik a gumikesztyűs kézzel pattintja fel a reggeli energiaitalt, majd betolja a maszk alá (ja, én láttam).

trey @ gépház

Az a baj veled, hogy olyan dolgon lovagolsz, ami kurvára bikeshed. Viselhetsz te maszkot, ha szembeprüszkölnek a boltban. Ha betartod a másfél métert, nem kell maszk. Ha nem tartod be, de nem viselsz az arcod előtt mondjuk plexipajzsot vagy védőszemüveget akkor meg lófaszt ér. Tőlem rugózhatsz rajta tovább.

trey @ gépház

Elsősorban nem az egyén védelme miatt kellene maszkot viselni, hanem, hogy ha valaki beteg, akkor kisebb eséllyel tüsszentse/köpje/lehelje rá a környezetében lévő felületekre/élelmiszerre/egyénre.

Emiatt van több országban is olyan típusú rendelet, ami kötelezi az embereket ilyen jellegű védőfelszerelés viselésére.

Orbán szerint nálunk csak azért nincs, mert a kormány nem tudja garantálni az ellátást, a magyarok meg bénák hozzá, hogy otthon készítsenek maguknak.

De most miert hazudsz?!

Ezután a képviselő a tesztelésről és a maszkviselés kötelezővé tételéről kérdezte Orbánt a reagálásában. A kormányfő a viszonválaszban azt mondta, Orbán azt mondta, van olyan ország, ahol kötelezővé tették, de közben az emberek nem tudnak hozzájutni, nincs forgalomban. A kettő együtt nem működik.

A kormányfő azt mondta, arra készülnek, hogy tömeges járvány lesz, egy orvos naponta 3-4 maszkot használ el. Minden készletet a kórházakban halmoznak fel. Egyébként minden magánszemély a forgalomban tud vásárolni,

vagy készít otthon, mint ahogy azt én is tettem szükség esetére.

Orbán azt mondta,

AKKOR TUDOK EGY SZABÁLYT BEVEZETNI, HA MEG TUDOM TEREMTENI A BETARTÁS FÖLTÉTELEIT. MA NEM TUDOM GARANTÁLNI, HOGY LESZ ANNYI MASZK AZ ORSZÁGBAN, AMIT PATIKAI FORGALOMBAN MEG LEHET VÁSÁROLNI. 

Ezért kérem őket, hogy viseljenek maszkot, de nem tudom garantálni a föltételeit, ezért elő sem írhatom kötelezettségként. Így állunk – mondta Orbán.

Oke, finomitom az allaspontom: nem akaratlagosan allitassz valotlansagokat, hanem a szovegertelmezeseddel vannak gondok.

Nem az otthoni maszk keszites nem mukodik Magyarorszagon, hanem a maszk viseles kotelezove tetele. Te is annyi maszkot varrhatsz magadnak, masoknak, amennyit akarsz, de kotelezove nem lehet tenni. Mert esetleg nem _mindenki_ kepes ra. Tehat nem arrol van szo, amit fentebb nagy hangon allitottal, hogy a magyar nep bena varrni. Arrol van szo, hogy nem _mindenki_ kepes ra, igy kotelezove se lehet tenni.

Nem az otthoni maszk keszites nem mukodik Magyarorszagon, hanem a maszk viseles kotelezove tetele.

Máshol működött, ne játszuk már, hogy a magyarok különleges hópihék. Kapcsolódik: 

A koronavírus elleni védekezés új szakaszát jelentette be Orbán Viktor szerda este Facebook-oldalán.

Az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz betartani a másfél méteres távolságot, és maszkot viselni, vagy valamilyen más módon eltakarni az arcot.

https://index.hu/belfold/2020/04/29/orban_viktor_bejelentes_kijarasi_korlatozas_koronavirus/

Csak 1 hónap kellett hozzá...hurrá!

Külföldről rendelik/kapják:

Mi jártunk úgy, hogy megrendeltünk Vietnámból 5000 maszkot és a repülőtéren lefoglalta a katasztrófavédelem. Mondták, hogy kórházi dolgozóknak jobban kell, mi várjunk a sorunkra. Nem vehettük át. És egyébként persze rosszul esett, de azt kell mondanom, hogy igazuk van. Végül a szállítmányt az állam fizette ki.

Több százezer maszkra van szüksége egy ilyen kis kerületnek is, mint a miénk. Napi egy-másfél millió forintba kerül csak az egészségügyi dolgozóknak, oktatási dolgozóknak, önkénteseknek a fölszerelése. Egy maszk az fél napra jó.

https://index.hu/belfold/2020/04/19/maszk_onkormanyzat_rendeles/

Maszkokat és kesztyűket kaptak a terézvárosi segítők a napokban a magyar kínai közösségtől, melynek tagjai közel 4 millió forint értékben küldtek a kerületbe védőeszközöket.

Nagykanizsán hétfőn borítékba került az az 50 ezer, többször felhasználható egészségügyi maszk, amelyet egy kínai üzleti kapcsolatokkal rendelkező helyi vállalkozó közreműködésével rendelt meg az önkormányzat - írta hétfőn közösségi oldalán Balogh László polgármester.

Az elmúlt hetekben számtalan adomány és segély érkezett Józsefvárosba, lapunk is beszámolt legutóbb  arról, hogy a Ganz negyed kínai közössége jelentős mennyiségű szájmaszkot és tartós élelmiszert küldött az önkormányzatnak, illetve a kerület kínai testvérvárosa, Sanghaj város Csangnink kerülete nagy mennyiségű védőeszköz-adományt küldött.

1. kevés az {akarat/képesség} arra, hogy érdemi vitát folytassanak, szokásos kaki dobálás megy, ilyenkor teljesen mindegy, hogy valójában mi történik, dobálásra mindig lehet indokot találni:

 - pl miért kérdezték meg az önkormányzatokat, miért nem kérdezték meg, miért most kérdezték meg, miért így kérdezték meg.. 

 nem azon megy a rugózás, hogy technikailag mit lehetne tenni, hogy ők mit gondolnak, szerintük milyen adatsor szükséges ahhoz, hogy dönteni lehessen (csak visszadobják a labdát, hogy oldjátok meg, nálatok van "minden" adat).

 - nekem meglepően pozitívak és szinte példa nélküliek voltak az első hírek arról, hogy konstruktív javaslatok érkeztek a kezdeti egyeztetéseket ahol pártfüggetlenül az összes polgi egyeztetett.

 -  mostanra azt érzik, hogy nem halt meg elég ember ahhoz, hogy továbbra is érdemben foglalkozzanak ezzel és a veszély is sokkal kisebb mint a potenciális politikai előny ami az emberek hergeléséből kovácsolható, tehát most erre feküdtek rá. Amíg az volt a közhangulat, hogy "na most mindenkinél legyen ez az első", addig ez visszaütött volna nekik..

2. pont az, hogy nem sikerül megtalálni azokat a pontokat amiken amúgy jogosan lehetne rugózni. :)

Ehelyett hülyeségekbe állnak bele..

Mondjuk az információk nyilvánossága és a szabad hozzáférés az állam adataihoz, az pont egy olyan dolog, aminek a fontossága jóval túlmutat ezen az egy problémán. 

Itt, a koronavírussal kapcsolatban inkább csak újból megjelent... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A) EGYENLŐSÉGET!

B) Jó jó, de {ki/mi} legyen {ki/mi}-vel egyenlő, milyen alapon, milyen feltételekkel, milyen okból stb.

A) EGYENLŐSÉGET BABMEEEEG! NEMÉRTEEEED?! | magasan kvalifikáltabbak: MINDEN MINDENNEL, MINDEN MINDENKIVEL. Hevültebb állapotban: ANYÁDDDAL (vagy amid éppen adódik manapság sose lehet tudni)!

B)  [-_-] -> :'( Már megint.

**************

A) " a szabad hozzáférés az állam adataihoz "

B) Milyen adatokhoz, milyen alapon, kinek, mikor, milyen feltétel rendszerben

A) SZABAD HOZZZÁÁ[..]

Már megint..

" Milyen adatokhoz, milyen alapon, kinek, mikor, milyen feltétel rendszerben"

Erre mondjuk tényleg egyszerű válaszolni, tekintve, hogy ha egy adat nyilvános (és ami nem titkosított valami tényleg komoly okból (pl. személyes adat), az nyilvános), akkor annak:

- mindenki számára
- mindig
- különösebb alap nélkül, csak azért mert szeretné látni
- feltételek nélkül
- és egyszerűen

elérhetőnek kellene lennie. Ezt jelenti az, hogy nyilvános / szabadon hozzáférhető.

Amikor olyan irányban megy az egész, hogy de milyen alapon meg kinek, meg lásd a többi kérdésedet, az már egy elbaszott irány.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Minden nem titkosított adathoz, dokumentumhoz, amivel az állam, állami szervek, önkormányzatok dolgoznak. 

Titkosítva meg legyen az, aminek értelme is van. Pl. személyes adatok, esetleg hadititok. 

És akkor értelmét veszti a ki kit kiről kérdez meg keringő, mert bárki az ő otthoni internetével felmegy az opendata.gov.hu oldalra, és letölti az aktuális, hivatalos és hiteles adatokat a koronavírussal kapcsolatban, és ahogyan ezt meg tudja csinálni Józsi bácsi a helyi pedellus, ugyanígy bármelyik polgármester is, esetleg újságíró, orvos, vagy hupper. 

eredmény -> mindenki boldog.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha a közérdekből nyilvános adatokért nem kellene éveket perelni, már előrelépés lenne.

Ha nem lehetne arra hivatkozni, hogy nem tudják kiadni az adatokat, mert törvénysértő módon be sem gyűjtik azokat, és ezért minden érintett vezetőt kirúgnának, és többet a közigazgatásban nem helyezkedhetnének el, szintén.

Emiatt van több országban is olyan típusú rendelet, ami kötelezi az embereket ilyen jellegű védőfelszerelés viselésére.

Igen, hallottam ezeket a félreterjesztéseket. Pl. a cseheknél. Ott sem maszkról szól a rendelet, hanem arról, hogy bármivel takarja el a száját. Erre jó egy sál is. Itthon sem rocket science egyet felkötni.

trey @ gépház

mikor tüsszentett melletted utoljára egy agyoniskolázott segédmunkás, aki még a saját nevét sem bírja leírni...? mondjuk annak mindegy, hogy megkéred vagy előírod. ugyanakkor ha azzal vagy elfoglalva, mikor kóricálsz a polcsorok között, hogy kikkel vagy körülvéve, 70%-át elfelejted megvásárolni annak, amiért indultál.

mondjuk annak mindegy, hogy megkéred vagy előírod.

Elég egyszerű megoldás: nem engedik be a boltba, ha nincs rajta maszk

Attól hogy nem fogja mindenki betartani még van értelme előírni: a gyilkosság sem fog megszűnni attól, hogy tiltjuk és büntetjük, de azért csökkenthető az esetszáma.

A tisztifőorvos asszony azt mondja ami ki van adva neki. Meg csak arra és csak úgy válaszolhat, ahogy előszűrik. A tesztekkel pont az megy mint a maszkokkal. Összevissza beszélnek. Eddig azt mondták, hogy nem kell tesztelni, nem indokolt. Most azt, hogy a teszt bizonytalan. (miért nem mondják, hogy nincs elég teszt, kapacitás?) Máshol pedig bevált. 

A maszkkal kapcsolatban is összevissza beszélnek. A tisztifőorvos asszony is elmondta, hogy a betegség akár 2 hétig is lappang és van aki szinte vagy teljesen tünetmentesen esik át rajta (tehát nem érzi, nem tudja hogy ő beteg). És közben fertőz, miközben bevásárol, munkába megy. Erre ugyanez a tisztifőorvos elmondja, hogy aki nem beteg, az ne hordjon maszkot. Tele volt minden ezzel a tájékoztató plakáttal (online), sok kórház honlapján is kint van. De aki tünetmentes az honnan tudja hogy beteg? Nem ellentmondásos ez? Dehogynem. Csak ezt kellett mondani.

Ma pedig a nagyfőni minderre rákontrázott a parlamentben:
"Kérek mindenkit, hogy viseljen maszkot, de nem tudom garantálni, hogy mindenkinek jut"

Na akkor most mi van? Tegnap még nem ugyanez a vírus volt? Egyébként korrekten elmondta, hogy a kórházakban igyekeznek felhalmozni a maszkokat, mert ott fog kelleni - én ezt maximálisan megértem és elfogadom! Nem ezzel van baj, hanem azzal, hogy összevissza beszélnek. Mindig a valóságot torzítják a politikai kommunikációhoz. 2 hete még nem merték kimondani, hogy nincs elég maszk, ezért az kellett kommunikálni, hogy "nem kell maszk". Pedig mondhatták volna már 2 hete is a "ne hordj maszkot" plakát helyett, azt, amit ma: hogy az összes -is-, kell a kórházakba, de ettől még ajánlott, aki teheti hordjon maszkot (akár varrott maszkot is, ezt is mondta ma OV a parlamentben). 

 

Nálunk is vizsgálják a beszerzett kínai maszkok minőségét, mert ahogy a tisztifőorvos asszony mondta, hogy "valóban nagyon különböző minőségűek az áruk". Bár nyilván nem fogják az orrunkra kötni, ha alászaladtunk :D

Esetleg a többi részére is reagálhatnál a hozzászólásomnak.
Kíváncsi vagyok, hogy neked a maszk hordással kapcsolatos eddigi hivatalos kommunikáció (Ne hordd!) és OV mai felszólalása (Hordd!) közötti ellentmondást hogy bírod feldolgozni, és mi a véleményed? Miért mondták eddig azt, most meg ezt? (Hivatalos magyarázat biztos lesz (bemagolva), ha valaki felteszi ezt a kérdést, csak még dolgoznak rajta a központban.)

Újabb fordulat!

Megyei adatokat, és az elhunytak nemét, korát, kórtörténetét is közzéteszik ezentúl Magyarországon

Végre. (komolyan)

Viszont felmerül a kérdés, hogy ha eddig a személyes adatok védelmére hivatkozva nem tették közzé ezeket az adatokat (a sajtó többször rákérdezett), akkor most:

- tegnap változtattak a személyes adatok védelméről szóló törvényen?
- most mégis törvénytelenül hozzák nyilvánosságra az adatokat? 
- vagy eddig hazudtak arról, hogy ezen adatok nyilvánossága sérti a személyes adatokat? (pedig Péterfalvi Attila már akkor megmondta, hogy amiből nem beazonosítható konkrétan a személy, az nem minősül személyes adatnak)

Bónusz, hogy a tisztifőorvos asszony olyan kijelentést is tett 2 hete (03.17. optörzs tájékoztató sajtó kérdések), hogy a területi adatokat elég ha ők tudják és riogatni nem akarnak. Ezekszerint most már akarnak riogatni :D

Gondolom ezzel sem érted, hogy mi a baj, a lényeg, hogy végül jönnek a területi adatok.

Reggel 7-kor írtam:

https://hup.hu/comment/2461232#comment-2461232

Jó reggelt.

Gondolom ezzel sem érted, hogy mi a baj, a lényeg, hogy végül jönnek a területi adatok.

Továbbra sem, hiszen már ők is bejelentették, az egyes esetekről áttértünk a csoportos, majd a tömeges megbetegedések szakaszába. Tehát már teljesen mindegy hova mész, nem érdekes, mindenhol jelen van. Ez az elején nem volt így. Sajnálom, hogy nem érted, hogy mi volt a cél :( Az, hogy nem akartak országjárást előidézni azzal, hogy "jaj, ott nincs, menjünk oda". Így is elég volt a balatoni ismerősöktől hallgatni, hogy az ostoba pesti megszállta a Balatont a koronájával együtt.

trey @ gépház

"Reggel 7-kor írtam:"

Bocs, erről lemaradtam :) Az SMS értesítést hol lehet bekapcsolni? ;)

"Tehát már teljesen mindegy hova mész, nem érdekes, mindenhol jelen van. "

Szerintem még így is jó lesz tudni, hogy mondjuk a lakhelyem menni igazolt est van. Én kíváncsi vagyok. 

"Sajnálom, hogy nem érted, hogy mi volt a cél :( Az, hogy nem akartak országjárást előidézni "

Én még ezt is megérteném, de egyrészt hülyeség, másrészt ha így gondolták, akkor miért nem ezt mondták? Helyette ment a személyiségi jog meg egyéb bullshit, terelés, titkolózás. Ha még mindig nem világos, akkor a korrekt, egyenes beszédet hiányolom a kommunikációból. A népvándorlást meg nem a titkolózással (pláne hülye érvekkel) akadályozzák meg, hanem pont a korrekt tájékoztatással meg a kijárási korlátozással.

"A tisztifőorvos asszony is elmondta, hogy a betegség akár 2 hétig is lappang és van aki szinte vagy teljesen tünetmentesen esik át rajta (tehát nem érzi, nem tudja hogy ő beteg). És közben fertőz, miközben bevásárol, munkába megy."

Azt olvastam, hogy a tünetmentesek fertőzési aránya nem szignifikáns.

Gondolom minden teszt az adófizetők pénzéből a költségvetést terheli. A feleslegesen, pusztán "a lakosság megnyugtatása", - elven, mindjárt a járvány elején "kidobandó" forintokra nagy szükség lehet később máshol. + a feleslegesnek ítélt tesztelést elvégző egészségügyi dolgozók munkájára is.  - Egy ennyire nyitott országban a járvány megakadályozása egyébként sem reális cél, nálunk gazdagabb, határaikat illetően elzárhatóbb országoknál sem, mert szakmai szempontok szerint a védettség megszerzése fontosabb a jövő szempontjából, valamint kisebb ráfordítással megy. A kifutási idejének lassítása, hogy az egészségügy kezelni tudja összeomlás nélkül a jelentkező újabb betegeket inkább reális célkitűzés.

(Ez az, ami az olaszoknak, spanyoloknak nem sikerült. - Viszont lehet, náluk két hónappal rövidebb lesz a járvány miatt bekövetkezett gazdasági "lefagyás".) Tehát, a kormányon a tesztelés mennyiségét számonkérni abszolút hülyeség, mert az egészségügyi, járványügyi szakmai szempontok, ill. a rendelkezésre álló erőforrások felmérése alapján történik.

A maszk-kérdés valóban komolyabb probléma amivel, - a lakossági oldalról szemlélve, - az irányítás nem tudott időben "zöld ágra vergődni". Mert inkább mindenki maszkban kóricáljon, persze hatósági árasan(!) mint eggyel is több fertőzött legyen az ALDI-ban, a gyógyszertárakban amikor én oda megyek, stb. - szerintem is. (AZ EGOIZMUS! :) )

De azt is látni kell, hogy a mindenki által a járvány kitörésétől kezdve hordott maszk, rendesen megnövelheti a járvány elhúzódását. Ez viszont a gazdasági célokkal nem lehet összhangban. - A másik, ami miatt ez nem volt opció, hogy a kínai gyártók akik a világpiac nagy részét elláthatták volna védőeszközökkel, éppen 2 hónapra "leterheltek voltak" a saját felhasználással. Azaz az elmúlt időben nem lehetett még aranyárban sem venni sehonnan sem. (Nem hülyék, tudhatták hogy ez már "szavazat-rombolóhatású" kérdés biztosan megpróbálták, - mostanra, talán még nem túl későn, - sikerült is nagyobb mennyiségben legalább az egészségügyet ellátni. De nemsokára lesz majd kint is, csak győzzük kifizetni.) Logikusan végiggondolva így látom. - A kommunikáció pedig már politikai része az életünknek.

Azzal, hogy vannak rossz tesztek, nem lehet indokolni a tesztek szükségességének tagadását.

Megbízható tesztek kellenének, igen.
Tesztelni viszont azért kell, hogy ki tudjon derülni, ha valaki elkapta a vírust - akkor is, ha nála nem okoz nagy gondot vagy akár egyáltalán nem is jelentkezik.

Nem azért, hogy rontsa a statisztikát (!), hanem azért, hogy ne tudja az ember akár akaratán kívül terjeszteni.

Az már elmúlt, hogy sok teszteléssel meg lehessen fogni itthon a vírus terjedését.
Most az a cél, hogy minél lassabban tudjon terjedni - és hogy, hogy nem -, ezt is csak sok teszteléssel lehet a legjobban lassítani.

...és nem indok, hogy nem mutat ki minden esetet (ha ez ismert, még többször kell elvégezni), az sem indok, hogy kezdeti fázisban nem biztos, hogy kimutatható.
Ezt tudni kell, de ahhoz, hogy megtalálj minél több hordozót, ahhoz _elengedhetetlen_ a tesztelés.

Nagyon sok a logikai bukfenc sajnos.

...és igen, nagyon kell az, hogy az emberek otthon maradjanak, csak a szükséges helyekre mozduljanak ki.
...de az is, hogy minél több embernél legyen ismert, ha vírusos, hogy minél kevesebb vírusos emberrel találkozhass mondjuk bevásárlásnál...

Kicsi az esélye, hogy szimplán az otthonmaradással teljesen megszűnik a vírus - bár elméleti esélye van, de nagyon könnyen újra el is indul, ha nem teszteled a lakosságot becsületesen.

"Azzal, hogy vannak rossz tesztek, nem lehet indokolni a tesztek szükségességének tagadását.
...
Ezt tudni kell, de ahhoz, hogy megtalálj minél több hordozót, ahhoz _elengedhetetlen_ a tesztelés.

Nagyon sok a logikai bukfenc sajnos."

Amit a hírekben olvasni lehet, nem a tesztelés szükségességét tagadták, hanem csak a tömeges tesztelését. Amikor felbukkan egy beteg, akkor akikkel kapcsolatban ált, azokat tesztelik. Ezen személyek száma korlátozott, vagyis találnak egy fertőzöttet, akkor csak annyi embert tudnak tesztelni, ahány kapcsolata volt. Minél több a fertőzött annál több embert lehet tesztelni.

A sajtó hírekkel ellentétben nem végeznek kevesebb tesztet nálunk, mint más országokban. Az eltérés abból adódik, hogy máshol jóval több a fertőzött, ezért jóval több ezek kontaktja, ezért jóval több tesztet lehet csinálni. Amit sugallnak a tesztet keveslők, hogy fordított ok-okozat, azért kevés a fertőzött, mert kevés tesztet végzünk.

A másik kérdés a kapacitás. Néhány napja volt egy cikk, hogy németország napi teszt kapacitása: 12000.

A harmadik, hogy két teszt típus keveredik a sajtóban. Az egyik laboratóriumi PCR vizsgálat, ami magát a vírust tudja kimutatni, már korai szakaszban. Ezt lehet arra használni, hogy felderítsék az új fertőzötteket. Ezt nem venni kell, hanem elvégezni. Ennek a laborkapacitás szab gátat. A másik az ellenanyag alapú gyorsteszt, ez viszont csak jóval később mutatja ki a vírus jelenlétét, amikor az immunrendszer már elkezdi legyűrni a fertőzést és jóval megbízhatatlanabb is. Előnye viszont, hogy lehet venni, rövid időn belül van eredménye és statisztikai adatokat lehet vele gyűjteni, hogy a járvány során a népesség mekkora része fertőződött meg.

Amit a hírekben olvasni lehet, nem a tesztelés szükségességét tagadták, hanem csak a tömeges tesztelését. Amikor felbukkan egy beteg, akkor akikkel kapcsolatban ált, azokat tesztelik. Ezen személyek száma korlátozott, vagyis találnak egy fertőzöttet, akkor csak annyi embert tudnak tesztelni, ahány kapcsolata volt. Minél több a fertőzött annál több embert lehet tesztelni.

Nem. Azt mondták, csak olyan embereket kell tesztelni, akiknek bizonyítható kapcsolata volt olyan emberrel, akinek vírusfertőzése van, _és_ tünete is van.
Azt is mondták, hogy az egészségügyi dolgozókat fölösleges tesztelni, mert adhat fals negatívot <-- ez mégis milyen indok?

Itt-ott lehetett olyan történeteket hallani, amikor igazolt fertőzött családtagját nem tesztelték vagy fertőzött osztálytársait nem akarták tesztelni, vagy tünetet produkáló emberhez sem jutott el a teszt, mert "nem járt külföldön", stb.
Ez összecseng azzal, amit maguk mondtak és nem kizárt, hogy a kevés teszt miatt nyilatkozták ezt és valójában nem gondolták komolyan (mondjuk úgy, "megnyugtatás" volt a cél), de ettől még nem jó, ha hülyének nézik az embereket.

Tömeges tesztelés valóban hülyeség lett volna, de nem az a tömeges tesztelés, ha kontaktokat (pl. akár tünetmentes családtagot, osztálytársakat vagy külföldről hazaérkezett embereket) is tesztelsz.
Különösen, ha többen is vannak azonos házi karanténban, akik ugye egymást is fertőzhetik, ha csak egyiküknél is jelen van.

Nem állítom, hogy egyszerű a helyzet, de magam részéről szívesebben láttam volna valós információkat - pl. tesztelési kapacitásról, tesztek rendeléséről (okokról és nem mellébeszélésről) és területi eloszlásról (ez _nem_ személyes adat), de korbeli eloszlásról is.

Teny hogy vannak olyan birkak, akik attol lesznek nyugodtak, hogy tudjak, eltitkolnak eloluk dolgokat, de ez nem jellemzo.

A korrekt kommunikacio a kormany es az allampolgarok kozott alapveto dolog kell hogy legyen, arrol nem is beszelve, hogy pont a pontos tajekoztatassal mehetnek szembe a terjedo, informacios lyukakon alapulo pletykakkal. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Olyat sem kell feltétlenül mondani, ami egyértelmű hülyeség.
...vagy arra számítanak, hogy az emberek nagy része nem gondolkozik? (Ezt inkább nem folytatom.)

A félbolondok randalírozása az egyik véglet, a másik pedig a bagatellizálás miatt szórakozó másik.
Azt azért el kell érni, hogy minél többen komolyan vegyék.

A PCR tesz az RNS-t mutatja ki, ha a vírus bekerült a véráramba és megtalálható a nyálkahártyán. A tünetek mejlenenése előtt már napokkal kimutatható lehet a vírusfertőzés. Megbízhatósága lehet, hogy 50% felett van. Ellentétben ezzel, a szerológiai teszt sokkal megbízhatóbb. Kimutatható vele, hogy fertőzött-e az alany, vagy az volt-e? Ezért a PCR tesztnek sok értelme nincs tünetet nem produkáló tesztalanyok esetében vagy olyanoknál, akinek a fertőzöttsége minimális lehet. Erre a szerológia teszt alkalmasabb sokkal, de az meg jelenleg relatív drága.

Kiegészítés a PCR teszt megbízhatóságával kapcsolatban:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32133832/?fbclid=IwAR3LHLplRtmPZED3jt_H…

ha nem tesztelnek, akkor százával lehetnek olyan tüdőgyulladásban elhunytak, akiket valójában a COVID ölt meg

majd ha kijönnek a havi statisztikák, hogy hányan haltak meg, akkor már látszani fog, hogy nagyjából  mennyit hazudnak a fidesznyikek

valószínüleg nagyságrendeket elhazudnak

Ja, mert a 70-80-90 éves, többszörosön terhelt (rák, cardio, cukor stb.) betegek nem szoktak egyébként hullani influenza járvány idején, ami COVID-19-cel párhuzamosan fut. Biztos el lehet sinkófálni, gondolom minden országban, köztük a folyamatosan példálózott Dél-Koreában is ez történik.

trey @ gépház

Mondjuk az, hogy a kedves orvosok "jááááj, koronávírus ván, mindenki húzzon házá, nekem erre most nincs időm, meg ne fertőzzön itt az istenit!" üzemmódban hajtják el a rákos és egyéb súlyos betegeket is a kórházból? :D

Nem, nem az én konteóm, az Indexen és az RTL Klub híradóban adják...

trey @ gépház

Szuper, de még mindig nem kapható megfelelő védőeszköz.

Nincs a gyógyszertárban maszk, kesztyű, fertőtlenítő kendő (Müller C. éppen most javasolta a bevásárlószatyrok áttörölgetését ilyen kendővel), kézfertőtlenítő. Ellenben éppen most mondja Kiss Róbert (OT), hogy állami felhalmozása folyamatban van ezen szerek. Kinek? Az Orbán klánnak? Miért halmozzák fel? Az embereknek kell, nem a raktárnak.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Opciók:

  • házhozszállíttatás
  • önkormányzati segítség igénybe vétele

A kijárási korlátozás szerint utolsó lehetőségként kóricálj az utcán.

Konstruktívan: egyébként, felénk vannak varrónők, varrnak maszkot. Azokat lehet mosni, vasalóval kezelni. Többször is felhasználhatók. Néztél körbe ilyen helyen?

Thx!

trey @ gépház

Bizonyára elkerülte a figyelmedet az a szó, hogy megfelelő.

A korona vírus mérete 60-140 nm. A textil szövete 0,1 mm legfeljebb. 10^-6 - 10^-8-on a méretkülönbség. Kifejtsem bővebben, vagy így érthető az aggályom a háztartási maszkkal szemben.

Ugyanakkor attól, hogy házilag gyártanak sokan kényszerből nem megfelelő maszkokat, nincs megfelelő (sem) maszk a lakosságnak a gyógyszertárakban.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ugorjon a második pontra. Ha az se, akkor a harmadikra. Ha ezek után sem sikerül, akkor próbálja meg elővenni a problémamegoldó képességét. Utóbbiban jó emberek egyébként jobban szoktak szerepelni a felvételi megbeszéléseken is (ha érted mire gondolok).

trey @ gépház

Ettől féltem, és látszik, hogy beigazolódik az aggályom: a megfelelő maszkok a NER embereinek privát bizniszét képzik. Ilyenkor sem képesek abbahagyni a harácsolást. Jó ferengik lennének. (A vagyongyűjtés 9. szabálya.)

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Hát persze. Majd nézzünk ide vissza 3-5 hét múlva.

"Everything fails, all the time."

Értem. Ha jól jön ki a kormány a dologból, az csak azért lehet, mert meghamisítják a statisztikákak. Olaszországban és Spanyolországban azért van olyan sok halott, mert ott baloldali kormányok vannak, akik sohasem hamisítják meg a statisztikákat és Pedro Sanchez nem a fotelból hosszabbítja meg egyszemélyi korlátlan hatalmát 2 hetente.

> Sol omnibus lucet.

"Ha jól jön ki a kormány a dologból, az csak azért lehet, mert meghamisítják a statisztikákat" - Igen. Miután sem Dél-Korea, sem Taiwan szintjén nincsenek az intézkedések, mindent meg fognak tenni hogy ebből is politikai előnyt kovácsoljanak, és a hazugságok terjesztésében a legtapasztaltabbak. Már most kezdik a tesztelés elbagatellizálásával.

Az olaszokat meg a spanyolokat nem tudom, akár ők is hamisíthatnak. Bár ekkora számoknál már nem tudom, minek tennének ilyet. Tökmindegy melyik oldal, belebukhat ebbe akármilyen kormány ha tróger.

"Everything fails, all the time."

Szerkesztve: 2020. 03. 30., h – 16:20

Kórházparancsnokok álltak szolgálatba. Első tapasztalatuk: hogy, hogy nem, a megérkezett felszerelés itt-ott capcarapozásra került.

trey @ gépház

most hogy sorosgyuribácsi adott pénzt pestre:

  1. jaj de jó ember ez a soros györgy, meddig kell hálásnak lenni?
  2. akkor most már lehet mondani, hogy soros által pénzelt vagy nem?

képzeljétek el, ha fletó vezeti be a kijárási korlátozást. kimész bazmeg és kilövik a szemed.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

"jaj de jó ember ez a soros györgy, meddig kell hálásnak lenni?"

Az, hogy jó ember-e, egy bonyolultabb filozófiai kérdés, de egyértelműen pénzel jó és hasznos dolgokat, igen, pl. ezt is.

"akkor most már lehet mondani, hogy soros által pénzelt vagy nem?"
 
Igen, teljesen nyugodtan mondhatod, hogy a koronavírus elleni harc Budapesten részben Soros által pénzelt. 

Örülök, hogy segíthettem.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerinted az Index cikk mi ha nem felszopás? Névtelenül nem lehet adakozni? Ennyire ne legyél már egyszerű. Aki tényleg adakozni akar és nem a reklám miatt teszi, az szépen csendben ad. Neve elhallgatását kérve.

Annyira könnyű téged megvezetni... Szomorúan látom.

Nyílt Társadalom Alapítványok 1 millió Eurót adományoznak Budapestnek

Jól megemlítve Soros egyik slágertermékét, a "Nyílt Társadalom Alapítványok"-at.

Ezt a 360 milliót SZJA 1%-ban mennyi idő alatt lehet visszaszippantani ilyen-olyan civil alapítványokkal? Belülről meg tudnád kérdezni?

trey @ gépház

"Belülről meg tudnád kérdezni?"

Megint egy https://a.te.ervelesi.hibad.hu/allito-kerdes

Azt hiszed, ha kérdésbe bújtatsz egy hazugságot, akkor attól kevésbé leszel gyáva?  

Ha nem vagy biztos benne, hogy belsős vagyok-e, kérdezd meg. Mint ahogy a felnőttek szokták.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Mondjuk az jobban hangzott volna, ha a szemkiloveto-pinokkio es csapata (vagy epp bamely hazai fomeltosag) 500-500 miskajara tehette volna ra. Mondjuk olyan ebben az eletben nemigen lesz :)

*Kicsit* olyan athallasa van, mint a lottonyeremeny elotti riportoknak:
“-Pista bacsi, mit kezdene ennyi penzzel?
-Haait... adnek ezeknek meg azoknak mega amazoknak.”
(a tobbiert majd jonnek a csalok es a maffia)

Csak azt nem tudom aki milliardokkal gurit, vagy olyan gazdagsagban el, mint aki evente 2-3x nyer 5mrd osszeget az vajon miert nem ad. Akar hatso szandekkal is - dehat akkor sem ad. Mondjuk az jot rohog Pistabacsin az tuti, rosszabb esetben le is nezi. Szoval ez a Gyurka-millió Euró ez neki annyi, mint az atlagember zsebenek egy ezres. Fleto 15 evvel ezelotti vagyonanak tizenketted resze. Mondjuk olcson meguszta a reklamot, hiszen a hazai kozelet epp erre van kihegyezve :) ilyen teruletre akar meg fikazasbol is lehet zseet kuldeni.  

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én beadnék fél miskát is, akár meg is érné - de csak akkor, ha az összes megélhetési politikusszar és a tehetős réteg is *arányosan* belepakol ennyit. Tehát ami az én zsebemnek fél miska, ennek arányában adnának be a nagyok pl. 500 milliót, 2 milliárdot, 10 milliárdot meg ilyesmit. Ahogy Gyurkabáá tette (bár az én példám szerint épp 15 darab egyforintossal): még az sem érdekel ha hátsó szándéka volt vele. Tegyék be a Fletók is, a Lőrincek, a Simicskák meg a tököm tudja kik. 

Ekkor szerintem más is beletenné akár csak az ezresét. Épp most múlik el az a világ, amikor *csak* a kisember fogja megoldani azokat a gondokat, amelyek a legnagyobbakat is sújtják. Ha úgy tetszik, eddig kaparták ki a gesztenyét: csak figyelj, egy év múlva térjünk vissza rá. Ha eszük van, a jövő hét hétfői gazdasági témájú bejelentésben ezt fogják meglovagolni a döntéseket hozó emberek - de a fentebbi nagy összegű befizetéses verzió nyilván csak fikció fog maradni, mert... mert hazai politika: itt csak a pofázás megy. Ebben a háztáji “ellenzék” lassan már 4 dannal előrébb jár mint a “fantasztikus” kormányunk - szóval ha mégis menne, akár ott is lehet kezdeni.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

ronaldora messire federerre a legnagyobb összeesküvéselméletekkel sem tudnám gyanuba hozni, hogy bármiféle célja legyen ezzel a reklámon kívül. s hány névtelen adományozó van, akinek még a reklám sem célja... kérdezzük meg a taszt :D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

> jaj de jó ember ez a soros györgy, meddig kell hálásnak lenni?

Nekünk valószínű semeddig, mert ez is hasonló sorsra fog jutni, mint a vörösiszap katasztrófára befolyt összegekkel: lenyúlja a kormány haveroknak tanösvényre/stb.

> kimész bazmeg és kilövik a szemed.

csak akkor, ha neked kimenéshez autó gyújtogatás is társul. (ebben az esetben feltételezem te is támogatnád a határozott fellépést)

Tipikusan az kormány baszogatja azokat, akik nem tetszenek neki ügy volt. A mai napig vannak ilyenek. 

A probléma ott van, hogy a kormánnyal szemben a legtöbb embernek se tudása, se pénze, se lehetősége fellépni, ha így szopatják, mint a példában Viktort, hiába van igaza.

Ezért jó, hogy van pl. a TASZ. Akik, mint ahogy a mellékelt ábra mutatja, függetlenül attól, hogy ki van kormányon, az állampolgár oldalán állnak. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Rettentő fontos szerep politikusok egymástól való védelme, illetve köztörvényes témában utazó, egyébként jó körülmények közt élő, majd utána külföldre tiplizett "srácok" védelme.

Ha engem kérdezel, pótolhatatlan! S ha mindezt 1%-ből teszi, az még jobb!

trey @ gépház

Nem, nem elsősorban a politikusokat védik, hanem úgy általában az állampolgárokat a kormánnyal szemben, de természetesen így a politikusokat is.

Annak meg, hogy valaki milyen körülmények között él, érthető okokból nincs sok köze ahhoz, hogy jogilag igaza van-e az állammal szemben, vagy nincs, és szüksége van-e védelemre, vagy nincs.
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

> Nekünk valószínű semeddig, mert ez is hasonló sorsra fog jutni, mint a vörösiszap katasztrófára befolyt összegekkel: lenyúlja a kormány haveroknak tanösvényre/stb.

Nem tartott sokáig: https://hvg.hu/itthon/20200401_A_veszelyhelyzet_idejere_megkotne_a_polgarmesterek_kezet_a_kormany

 

Balogh Ákos

Becsült vagyona: 14 milliárd Ft [2018-as adat]

Háttere: A 90-es évek elején többed magával hozta létre a Capital Pénzügyi és Tanácsadó Rt-t, majd azon keresztül a New York Brókert. Az ingatlanfejlesztőként is elhíresült üzletember a Libri-Bookline többségi tulajdonosa.

A felajánlás: Magánszemélyként egy olyan 50 millió forintos keretet hozott létre, amelyből most a koronavírus-járvány idején a Libri-Bookline-nál a bajba került dolgozókat lehet majd segíteni. Emellett a társaság minden alkalmazottnak 300 ezer forintos fizetéselőleget is ad.

Csányi Sándor

Becsült vagyona: 300 milliárd Ft

Háttere: Benne van a világ 2000 leggazdagabb embere között. A rendszerváltás idején az Országos Kereskedelmi és Hitelbank stratégiai vezérigazgató-helyettese volt. Az OTP Banknak még 1992-ben lett az elnök-vezérigazgatója. Közvetve a Bonafarm is a tulajdonában van. Ő a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

A felajánlás: A Csányi érdekeltségi körébe tartozó Budai Egészségközpont Kft. Királyhágó úti épületét járványkórházzá alakítják. Ehhez a szükséges belső technikai átalakításokat is elvégzik, húsz tartós lélegeztetésre alkalmas altatógépet is vesznek, és az ápolószemélyzetet is továbbképzik, méghozzá gyorsított ütemben. Az OTP közben leszögezte, hogy támogatják a lakossági és vállalati hitelmoratóriumot. Orbán Viktor ugyanis bejelentette: a magánszemélyek és vállalkozások hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végégig felfüggesztik.

Nagy Elek

Becsült vagyona: 60 milliárd Ft

Háttere: A rendszerváltás után az Antall-kormány főtanácsadója volt. 2003 óta a STELIUS Befektető Zrt. vezérigazgatója. A vállalati portfoliójába a BÁV és a Főtaxi is beletartozik.

A felajánlás: A milliárdos szándéka szerint a hozzá tartozó 105 szobás Baranya Hotelt, ha kell karanténkórházzá is át lehet majd alakítani.

Futó család

Becsült vagyonuk: 95 milliárd Ft

Hátterük: A családfő Futó Péter a pályafutását egy cukorka-manufaktúra a Fundy Kft. megalapításával kezdte. Miután 1999-ben eladta a cégét, a pénzét beforgatta az ingatlanbizniszbe. Ő alapította meg a régiónk egyik vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégcsoportját a Futurealt, mely a családja tulajdonában van.

A felajánlás: A vállalatcsoport a járvány elleni küzdelmet 250 millió forint pénzadománnyal segíti. „Jelen helyzetben kötelességünknek érezzük a járvány elleni küzdelem támogatását” – mondta a Futureal képviselője.

Mészáros Lőrinc

Becsült vagyona: 300 milliárd Ft

Háttere: A leggazdagabb magyar érdekeltségi körébe tartozik többek közt az Opus Global Nyrt. és az MKB Bank is, amelynek ő az egyik résztulajdonosa.

A felajánlás: Az MKB egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására, különösen az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos intézkedések elősegítésére.

> Sol omnibus lucet.

Szerkesztve: 2020. 03. 31., k – 10:06

Szijjártó: hazatért 502 magyar a vesztegzár alá helyezett tiroli térségből. Rájuk két hét hatóságilag elrendelt házi karantén vár

Erről jutott eszembe, hogy azért ilyenkor jó hazakummogni azoknak, akik külföldön élnek, ott dolgoznak, ide még TB-t sem igen fizettek, csak távolról szidták az országot? Amelyiknek nincs itthon biztosítása és kezelére szorul, vastagon fizettetném ki a végén.

A tegnapi nő a TV-ben, amelyik retteg Fidzsin, ahova kitelepült dolgozni. Most meg elfogyott a lóvé, a helyiek rossz szemmel néznek rá. Eddig szuper volt Fidzsin? Most mi a baj vele? A mi pénzünkön hozzunk haza? Hm?

trey @ gépház

Mit téptem a szám, hogy amíg nincs baj nem ismerheted meg egy ember/ország/nemzet jellemét. Most elválik a szar a májától...

Pl. szomáliai góré: Ha ideér a vírus, mind meghalunk :)

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

El bizony! Erre mondtam azt, hogy amíg nagy jólét van, addig mindenki jó cimbi. Majd amikor nem lesz enni ott se a bennszülötteknek, csakhamar előkerülnek az ellentétek. Szerinted melyik országban fogják jó szemmel nézni azt, hogy a gyüttmentek elveszik a munkájukat? Lehet, hogy olyan helyzet lesz, hogy a helyiek a szarpucolásért is összeverekednek majd.

trey @ gépház

Milyen szép volt az első német reakció, az e.ü. felszerelés zárlat. Még azt sem akarták odaadni amihez semmi közük, csak épp átutazott az országon. Most alibiznek néhány olasz beteg átvételével, de ezt nem fogják elfelejteni nekik. Nesze neked multikulti, megy csodaszép EU.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Még az öreg Pintér (kazános) találta mondani egyszer, hogy nem lehet mindenki kereskedő és ügyvéd egy országban. Ha nem állítunk elő semmit, halára vagyunk ítélve.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Lehet poénkodni. Biztos még vidámabb lesz a hangulat, ha pl. elfogy a Szent János Kórház 32 lélegeztetőgépe.

Kicsit árnyaltabb ismertetés a német felajánlásokról (ha el tudod olvasni):

https://www.spiegel.de/politik/deutschland/luftwaffe-fliegt-an-covid-19…

Sechs Plätze für intensivmedizinische Behandlung

Die Luftwaffe bezeichnet den MedEcav-Airbus als "wichtiges Glied in der Rettungskette zur medizinischen Evakuierung schwer und schwerst verletzter Personen über große Distanzen". An Bord sind bis zu sechs Plätze für intensivmedizinische Behandlung. Zudem gibt es 38 weitere Liegeplätze, wobei für 16 Patienten eine verstärkte medizinische Überwachung mit Monitoren möglich ist. Damit können 44 Patienten liegend transportiert werden.

Die medizinische Besatzung kann bis zu 25 Menschen zählen. Die Luftwaffe hält auf dem Flughafen Köln-Wahn immer einen MedEvac-Airbus in 24-Stunden-Bereitschaft.

és ez:

https://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/coronavirus-warum-deutschl…

Wie viele Covid-19-Patienten hat Deutschland aus dem Ausland aufgenommen?

Inzwischen hätten deutsche Kliniken insgesamt 63 Plätze für Intensivpatienten angeboten, sagte Außenminister Heiko Maas (SPD) der italienischen Tageszeitung "Corriere della Sera". "Das sind 63 Menschenleben, die wir zu retten versuchen." Am Freitag sagte ein Sprecher des Auswärtigen Amts, dass Bundesländer und Städte insgesamt 123 Corona-Intensivpatienten aufnehmen wollen.

Lehet poénkodni. Biztos még vidámabb lesz a hangulat, ha pl. elfogy a Szent János Kórház 32 lélegeztetőgépe.

Nem tudom, hogy megírta-e neked az Allgemejnecejtung, de itthon nem csak 32 gép van.... 

86 érkezett repülővel a napokban és 2000-et várnak még a héten. Az, hogy mennyi volt eddig is, megtalálható az interneten (2 ezerre emlékszem).

trey @ gépház

Az nagyon jó, hogy olyan sokat várnak, meg hogy mi minden biztató van az interneten. De akivel mondjuk ma (vagy holnap) éjjel elindul a mentő valamelyik budai kórházba, azt leginkább az érdekli, akkor és ott hány szabad gép van.

És ne csak a vírusra gondoljunk. Egyes felelőtlen emberek képesek most is sztrókkal/infarktussal/tüdőembóliával zavarni a védekezést.

És hozhatnak be akár 10000 lélegeztető gépet is  a hét végéig, ha nincs hozzá elég aktív ágy és működtető személyzet, "a gép" magától senkit sem fog meggyógyítani.

De akivel mondjuk ma (vagy holnap) éjjel elindul a mentő valamelyik budai kórházba, azt leginkább az érdekli, akkor és ott hány szabad gép van.

Ezt a kérdést minden egyes nap felteszik az "újságírók" az operatív törzsnek. Te leszel az első, aki megtudja, hogy nincs elég, mert öles betűkkel lesz olvasható az Indexen. 

És hozhatnak be akár 10000 lélegeztető gépet is  a hét végéig, ha nincs hozzá elég aktív ágy és működtető személyzet, "a gép" magától senkit sem fog meggyógyítani.

 Nyugodj meg, erről is fogsz majd olvasni, ha így alakul. Addig is, ha rémtörténetekre vágysz, olvasd az olasz, spanyol, amerikai jelentéseket.

trey @ gépház

Nekem inkább az tetszik hogy milyen gyorsan fordul a világ.

Nyugaton most jöttek rá, mennyire rá vannak utalva a kelet-európai ápolókra

"Egy éve még elvették tőlük a családi pótlékot, most bónuszt kapnának"

Fruit and veg ‘will run out’ unless Britain charters planes to fly in farm workers from eastern Europe Brexit Angolok ne engedjetek a nyomásnak ne engedjetek be migriket irány a földekre tietek a munka!

Angliában sincs elég idénymunkás a koronavírus miatt: így oldanák meg a problémát Barista aki 12 órában minibálbérért epret szed. 

Ahol ezek a munkák vannak az jellemzően a vidék és ott is a falus környezet. Vagyis a munkanélküli városlakóknak legalább ideiglenesen albérletbe kellene költözni vagy eszméletlen nagyot ingázni naponta ahhoz hogy fel tudják venni a munkát. Szép lesz.

https://www.munkaszuret.hu/

ez mo.-tól sincs messze: iszonyat nehezen találsz idénymunkást! a probléma az, hogy lejtmenetben a brutál mértékű import-al álla a mezőgazdaságunk. a britteknél nemcsoda: azon a szigeten nem tudsz annyi és annyi féle eleséget termelni mint amire szükség van. ami nagyon fura: mo-nak zseniális agrár adottságai vannak. csak nincs khiasználva, a földet is elmutyizzák meg raktárakat építenek, feldolgozó ipar romokban. a rossz viccé silányult majd szétesett fkgp volt talán az utolsó halovány nyoma ennek az értéknek ami teljesen kiveszett. mostanra az eszközök mellett a tudás is elmúlik a föld megműveléséről.. lehet majd importálni embereket meg tudást (ami soha sem olcsó..)

Én még emlékszem, hogy gyerekoromban (nem ma születtem) a suli "nyári tábora" alatt kukoricát címereztünk, mert kellett egy kis segítség a földeken. Nem haltam bele, és kicsit máshogy látom azóta az asztalra rakott ennivalót. Nem sírom vissza azokat az időket, de semmi sem fehér és fekete. A diplomához lehet, hogy kéne egy két hónap idénymunka, hogy holisztikusabb legyen a sok íróasztalhuszár világképe.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

"A diplomához lehet, hogy kéne egy két hónap idénymunka, hogy holisztikusabb legyen a sok íróasztalhuszár világképe."
úgybiz, mindenféle tanulmányt ki lehet egészíteni szakmai gyakorlattal, ahol a létra alsó fokától a tetejéig megismerheti a folyamatot, amit később fűtött/klímázott irodából fog segíteni. de enélkül csak egy fogalmatlan aktakukac (lesz) mind.

https://www.worldometers.info/coronavirus/

1. USA

2. Olaszország

3. Spanyolország

4. Kína

5. Németország

6. Franciaország

7. Irán

8. Egyesült Királyság

9. Svájc

10. Belgium

[...]

14. Ausztria

[...]

66. Magyarország

#rosszabbulteljesít

trey @ gépház

Nálad is működik a “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” ugye?

Biztos lehet addig matekozni, míg kijön valami neked tetsző szám, de jelenleg jól állunk.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerinted mi értelme van egy olyan listának, amely a betegek számát mutatja országonként. Mármint azon kívül, hogy megmutatja, hány beteg van egy országban?

Ha egy nagy országban beteg az emberek 10%-a, akkor az elöl lesz a listán, ha meg egy kicsiben, akkor az hátul, miközben ugyanúgy állnak az ismert betegek tekintetében... 

De tényleg érdekel, hogy mi mást lehet kiolvasni ebből a listából, szóval kifejtenéd bővebben, mire is jó?

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerinted mi értelme van egy olyan listának, amely a betegek számát mutatja országonként.

:D

Total cases / 1M pop

1. Vatikán város

2. San Marino

3. Andorra

4. Faeroe  szigetek

5. Izland

6. Luxemburg

7. Gibraltar

8. Spanyolroszág

9. Svájc

10. Olaszország

[...]

15. Ausztria

[...]

19 Németország

[...]

101. Magyarország

 

:D Bazmeg, ennél nagyobb öngólokat ne rugdaljál már többet :D

trey @ gépház

Ennek sincs sokkal több, tekintve, hogy még mindig sok adat hiányzik, de legalább próbálkoztál. Egy lépéssel jobb mint az előző.

A kérdésem továbbra is áll, szerinted mit lehet kiolvasni az első listából, és mit ebből? Illetve te mit szerettél volna mondani velük?

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tudom, hogy borzalmas azt látni, hogy a bajban a rend működik. És az is katasztrófa, hogy most csűrés csavarással sem jön ki se hogysem, hogy a liberál openhatár multikulti a nyerő.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Annyi mint az olimpiai éremtáblázatnak. Meg annyi, hogy lehet belőle számolni tovább. De a kontextusos számolásokban is jók vagyunk.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Az adatoknak kontextusban van értelmük. Ezzel gondolom te is egyetértesz.

A te listádban ilyen nincs. (ha mégis, akkor írd már le, most kérem harmadszor, nem értem miért húzod az időt)

Vagy tudod mit, próbáljuk konkrétabban:

A második táblázatodban Kína nagyjából ott van, mint Magyarország. Ebből mit kellene kiolvasni a két ország koronavírus elleni harcáról? (tekintve hogy szinte minden más paraméter különböző a két országban)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Javítom:

- ADATOKAT, ADATOKAT! - üvölti a ballib.

- <adatok jönnek, számukra nem tetsző>

- MIT AKARTOK EZEKKEL AZ ADATOKKAL?!?! MENNYI A MASZK????

- <bal oldalról a TASZ> olyan kevés volt az elhunyt eddig, hogy ez a közzététel így jogsértő

--

Biztosan az lehetett a gond, hogy én is ki tudtam sakkozni a 38 éves áldozatról, akiről az anyja azt nyilatkozta, hogy "De olyan jó gyerek volt", hogy kiderült, masszív alkoholista volt. :(

trey @ gépház

Tehát, akkor meddig módosítsam úgy, hogy a te szájízednek megfeleljen? Mármint, hogy Magyarország az első legyen?

A kérdésem továbbra is áll, szerinted mit lehet kiolvasni az első listából, és mit ebből? Illetve te mit szerettél volna mondani velük?

Idézetem egy statisztikai oldalról, ami valamiért ezekből az adatokból listákat készít. Itt az oldalon egyesek folyamat adatokért sírnak. Tessék, adatok.

trey @ gépház

A "#rosszabbulteljesít" hashtaggel valamire erősen próbáltál célozni. Szóval nem csak adatok, mert valamit kiolvastál belőlük. Ezt nem tudod bővebben kifejteni, hogy hogyan és miért?

Szóval egy egyszerű, betegek számát felsoroló listából hogy jön ki a "#rosszabbulteljesít"?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ennyire szánalmasan nem kellene idegi állapotba kerülni néhány adattól. Nyugodj le, semmit sem jelentenek ezek a számok. Semmi baj nincs! :)

Mit jelent a rosszabbul teljesít? Nem állítottunk elő még annyi halottat, mint az olaszok, a spanyolok stb. Még ezzel a szar magyar helyzettel sem. :(

trey @ gépház

Én teljesen nyugodt vagyok, sőt szórakoztat, ahogy próbálod elkerülni, hogy válaszolnod kelljen. Olyan, mint amikor kihívják az általános iskolás Pistikét felelni, semmit nem tud, de próbál mindig valamit válaszolni, hogy válaszoljon, de igazából az se nagyon megy neki, de mikor másodszor, harmadszor kapja ugyanazt a kérdést, és megint terel, még a hátsó sorban ülő félhülye Ödönkének is feltűnik, hogy ennek nem így kellene lennie :)

Segítek: legközelebb, mielőtt leírsz valamit, próbáld, hogy legalább magad számára meg tudod-e indokolni / magyarázni. Ha igen, nem lesz gond, ha valaki rákérdez, ki fogod tudni fejteni. Ha nem, inkább ne írd le, mert úgy jársz, mint most.

Ha ehhez tartod magad, sokkal jobb leszel a vitákban. Meg úgy lesz értelme annak, ha leírsz valamit.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

De hiszen válaszoltam. Csak neked az sem tetszik, mert megint nem igazolja a világképed.

Mit jelent a rosszabbul teljesít? Nem állítottunk elő még annyi halottat, mint az olaszok, a spanyolok stb. Még ezzel a szar magyar helyzettel sem. :(

Hátha kivastagítva átmegy.

trey @ gépház

Ezt később updatelted, erre most válaszolok: (ez meg szimpla fasz húzás volt tőled, hogy átírod a kérdést, aztán vinnyogsz, hogy nem válaszoltam, közben meg egyértelműen még az előző verzióra válaszoltam. Olcsó, geci húzás.)

"Mit jelent a rosszabbul teljesít? Nem állítottunk elő még annyi halottat, mint az olaszok, a spanyolok."

Ez kb. annyit ér így önmagában, mintha azt mondtad volna, hogy Vatikán meg milyen jól teljesít, hiszen csak 6 betegük van. Biztos nagyon jól megvédik az embereket. (vagy csak kis országról van szó? :) )

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szoktam is, ha valami hibát észreveszek a szövegemben, csak nem szoktam ilyen hülyén lereagálni, ha valaki véletlenül még az előzőre válaszolt:

"De hiszen válaszoltam. Csak neked az sem tetszik, mert megint nem igazolja a világképed. [...] Hátha kivastagítva átmegy."

Újabb jótanács: te se csináld, tényleg nem vezet sehova.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Hopsz, ilyen, ha „vakon” csinálnak néhány tesztet, bizonyítandó, hogy nem fertőzöttek: https://444.hu/2020/03/31/kilenc-pozitiv-koronavirus-teszt-az-uszovalog…

Ez az arány közel tízszerese az első helynek. Ez most mit jelent? Lehet, ha mindenkit letesztelnének, mi lennénk a legrosszabbak? Vagy inkább azt, hogy az ilyen jellegű összehasonlításoknak nincs értelme, mert az ezen számokat meghatározó kismillió körülményből maga a vírus csak egy?

29-edjére: miután az öregek hazakotródtak pánik nélkül és megtanulták távetetni a rokonok, húzunk vissza dolgozni, mert a korona minket nem nagyon érint. Ha mégis, akkor úgy jártunk, majd kihordjuk lábon vagy egy-ketten még beledöglünk. De ha nem, akkor készülhetünk arra, hogy mind éhen döglünk. 

trey @ gépház

Nem mondtál semmi újat. Már hetek óta tudjuk, hogy Vatikánból indult el a fertőzés.

Egyébként a Mérés tantárgy megvan? Durva hiba, statisztikailag nem releváns hiba? Emlékszel? A fenti listából ugyan kihagytad, de a logikád alapján Észak-Korea a föld legbiztonságosabb országa most. Szóval legyen 1 milla fölötti ország, ahol feltételezhetjük, hogy végeztek vizsgálatokat, amiket korrekt módon lekommunikáltak. (Ennél a pontnál Magyarország is kieshetne, de most legyünk jóindulatúak és feltételezzük, hogy az orbáni diktatúra gépezete ebben igazat mond.) Vajon, mennyire állunk jól-rosszul?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
  országok fertőzött/mill. lakos aktív esetek reg. fertőzött változás elhunyt változás
1 Izland 3575,00 982 1220 0 2 0
2 Gibraltár 2404,00 47 81 0 0 0
3 Spanyolország 2227,00 72084 104118 0 9387 0
4 Svájc 2053,00 14313 17768 0 488 0
5 Olaszország 1829,00 80572 110574 0 13155 0
6 Belgium 1205,00 11004 13964 0 828 0
7 Ausztria 1196,00 9187 10769 58 146 0
8 Németország 931,00 58350 77981 0 931 0
9 Norvégia 900,00 4820 4877 0 44 0
10 Franciaország 873,00 42022 56989 0 4032 0
11 Portugália 809,00 8021 8251 0 187 0
12 Hollandia 795,00 12191 13614 0 1173 0
13 Izrael 718,00 5892 6211 119 30 4
14 Írország 698,00 3357 3447 0 85 0
15 USA 651,00 201354 215344 341 5112 10
16 Észtország 587,00 741 779 0 5 0
17 Saint Martin 569,00 19 22 0 1 0
18 Irán 567,00 29084 47593 0 3036 0
19 Dánia 536,00 2109 3107 0 104 0
20 Svédország 490,00 4605 4947 0 239 0
21 Egyesült Királyság 434,00 26987 29474 0 2352 0
22 Málta 426,00 186 188 0 0 0
23 Szlovénia 405,00 816 841 0 15 0
24 Csehország 337,00 3503 3604 15 40 1
25 Bahrein 334,00 228 569 0 4 0
26 Panama 305,00 1276 1317 0 32 0
27 Brunei 299,00 78 131 0 1 0
28 Katar 290,00 762 835 0 2 0
29 Ciprus 265,00 283 320 0 9 0
30 Finnország 261,00 1129 1446 0 17 0
31 Kanada 258,00 7866 9731 0 129 15
32 Litvánia 238,00 634 649 68 8 0
33 Lettország 236,00 445 446 0 0 0
34 Horvátország 235,00 884 963 0 6 0
35 Ausztrália 201,00 4755 5124 76 24 1
36 Dél-Korea 195,00 3979 9976 89 169 4
37 Örményország 193,00 536 571 0 4 0
38 Törökország 186,00 15069 15679 0 277 0
39 Szingapúr 171,00 751 1000 0 4 1
40 Francia Guyana 171,00 36 51 0 0 0
41 Macedónia 170,00 326 354 0 11 0
42 Új-Zéland 165,00 704 797 89 1 0
43 Chile 159,00 2781 3031 0 16 0
44 Ecuador 156,00 2602 2758 0 98 0
45 Bosznia és Hercegovina 149,00 458 490 31 13 0
46 Görögország 136,00 1312 1415 0 51 0
47 Románia 128,00 2116 2460 0 92 0
48 Szerbia 121,00 990 1060 0 28 0
49 Dominikai Köztársaság 118,00 1218 1284 0 57 0
50 Moldova 105,00 395 423 0 5 0
51 Hongkong 102,00 615 766 0 4 0
52 Malajzia 90,00 2218 2908 0 45 0
53 Albánia 90,00 177 259 0 15 0
54 Egyesült Arab Emírségek 82,00 745 814 0 8 0
55 Costa Rica 74,00 369 375 0 2 0
56 Kuvait 74,00 237 317 0 0 0
57 Szlovákia 73,00 396 400 0 1 0
58 Libanon 70,00 422 479 0 14 0
59 Lengyelország 67,00 2455 2554 0 43 0
60 Bulgária 65,00 414 449 27 10 0
61 Makaó 63,00 31 41 0 0 0
62 Magyarország 61,00 522 585 60 21 1
63 Szaúd-Arábia 49,00 1440 1720 0 16 0
64 Omán 45,00 189 231 21 1 0
65 Peru 40,00 882 1323 0 47 9
66 Tunézia 36,00 406 423 0 12 0
67 Azerbajdzsán 35,00 328 359 0 5 0
68 Maldív szigetek 35,00 6 19 0 0 0
69 Brazília 33,00 6560 6931 51 244 2
70 Grúzia 33,00 107 130 13 0 0
71 Thaiföld 27,00 1355 1875 104 15 3
72 Jordánia 27,00 237 278 0 5 0
73 Palesztína 26,00 115 134 0 1 0
74 Argentína 25,00 852 1133 0 33 1
75 Dél-Afrika 23,00 1325 1380 0 5 0
76 Honduras 22,00 202 219 47 14 4
77 Fülöp-szigetek 21,00 2165 2311 0 96 0
78 Kolumbia 21,00 1009 1065 0 17 0
79 Oroszország 19,00 2563 2777 0 24 0
80 Japán 19,00 1855 2384 0 57 0
81 Algéria 19,00 728 847 0 58 0
82 Ukrajna 18,00 761 794 0 20 0
83 Marokkó 18,00 586 654 0 39 0
84 Irak 18,00 494 728 0 52 0
85 Fehéroroszország 17,00 108 163 0 2 0
86 Jamaica 15,00 39 44 0 3 0
87 Tajvan 14,00 284 339 10 5 0
88 Burkina Faso 13,00 220 282 0 16 0
89 Mexikó 11,00 1306 1378 163 37 8
90 Szenegál 11,00 144 190 0 1 0
91 Bolívia 11,00 115 123 8 7 0
92 Paraguay 11,00 72 77 8 3 0
93 Pakisztán 10,00 2153 2291 173 31 4
94 Kamerun 9,00 217 233 0 6 0
95 Egyiptom 8,00 548 779 0 52 0
96 Sri Lanka 7,00 124 148 2 3 0
97 Kambodzsa 7,00 76 110 1 0 0
98 Indonézia 6,00 1417 1677 0 157 0
99 Afganisztán 6,00 230 239 2 4 0
100 Togo 4,00 24 36 0 2 0
101 Vietnám 2,00 158 222 4 0 0
102 India 1,00 1826 2032 34 58 0
103 Kongói Demokratikus Köztársaság 1,00 109 123 14 11 2
104 Nigéria 0,80 163 174 0 2 0
105 Banglades 0,30 25 56 2 6 0

Igyekeztem kivenni az 1 millió lakos alatti országokat. Ha maradt, akkor vagy nem vettem észre, vagy nem tudom, a lélekszámot pontosan.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A fertőzött per millió lakos valóban nem mond semmit, mivel nem tesztelnek (eleget) nálunk. Még azt se tesztelik le, aki bizonyítottan koronavírusos emberrel állt szoros kapcsolatban. Saját tapasztalat. A koronavírusos elhunytak száma / millió lakos sokkal jobb mérőszám, az alapján kellene rendezni. 

...de ez is csak akkor ér valamit, ha valós ez a szám (nincsenek benne olyanok, akik nem voltak fertőzöttek és - sokkal inkább - a fertőzöttek jelentős része valóban belekerül a statisztikába).
Ezt mind a magyar, mind a külföldi adatokra értem - nem tudjuk, titkolnak-e eseteket, és, ha igen, mégis milyen mértékben.

"A fertőzött per millió lakos valóban nem mond semmit, mivel nem tesztelnek (eleget) nálunk."

A miénkhez hasonló teszt számok egy két országból

Tesztek/Esetek 1 millió főre:

1876/188 - Román
1926/96 - Lengyel
2011/70 - Magyar
2153/161 - Görög
2497/86 - Szlovák
2698/617 - Britt
3436/1378 - Francia

 

Na csináltam egy kimutatást (2020.04.05.):
https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vRQjsqoLkZRsT3ZK9m5NwOR…

Ez a biztos (halottak száma / millió fő).

37. S. Korea 3
38. Algeria 3
39. Croatia 3
40. Moldova 3
41. Hungary 3
42. China 2
43. Brazil 2
44. Poland 2
45. Malaysia 2

Egylőre kicsit állunk rosszabbul, mint Kína, ahol már vége a járványnak. Persze ha Kína igazat mondott a halottak számáról. Többi a linken.

Sajnos ezek között a diagramok között egyik se számít. A lényeg az utolsó grafikon lenne, ha nem a "regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma" lenne rajta, hanem az elhalálozások száma. Az megmutatná, hogy mennyire súlyos a járvány és független lenne az elvégzett tesztek számától.

Itt van egy jó grafikon:
https://www.datawrapper.de/_/zLck8/

Ezt kellene országokra és per / millió főre lebontani. Máris látszódna, hogy melyik országban mi a helyzet.

Ennél a grafikonnál sem állunk rosszul:

10. napon:

San Marino: 22
Irak: 27
Ausztrália: 28
Japán: 29
Algéria: 31
Magyarország: 32
Fülöp-Szigetek: 38
Dél-Korea: 42
 

A többi ország ennél rosszabb halálozással szerepel.

"Ezt kellene országokra és per / millió főre lebontani. Máris látszódna, hogy melyik országban mi a helyzet."

Így is látszódik, mert minden ország 0 napja, az az időpont amikor az elhunytak száma elérte a 10 főt.

Másrészről relevánsabb adatot kapsz, ha az összes esethez viszonyítva nézed a mortalitást, illetve ha lakosság korfájához, mivel a korona vírus az idősekre fokozottan veszélyesebb.

két nap kellett, mire rájöttem, mire lesz hasznos ez a sok kibaszott táblázat meg grafikon: ha kinyomtatjátok, télen be tudtok vele gyújtani. már ha lesz szén meg tüzifa. hogy a járvány kezelésében és felszámolásában hogyan hasznosul, arra még keresem a választ. lehet hogy a kormány is.

Igen, de ez se mond semmit, mert nem lehet összevetni a dolgokat. Valahol már januárban volt az első eset, nálunk csak márciusban. Abból lehetne jósolni, hogy hogyan alakul a 0. naptól fogva a halálozás a különböző országokban. Hétvégén esküszöm csinálok egy ilyen grafikont, ha addig nem csinál senki.

A sógoroknál február 25-én volt az első eset, egy hónap múlva már 5588 esetnél tartottak.
A németeknél február 15-től 1 hónapra 5813 esetnél voltak.
A csehek március 1-el bukkan fel az első fertőzött, rá egy hónapra 3589 esetnél jártak.
Szlovénia pont akkor indult, amikor mi és most 977 esetnél állnak.

Meg lehet még nézni, hogy mekkora arányban találtak a tesztelés során fertőzöttet:

Szlovénia: 470/13040=3,6%
Ausztria: 1308/11562=11,3%
Németország: 1147/10962=10,5%
Csehország: 418/6926=6%
Magyarország: 70/2011=3,5%

Szlovákia: 86/2497=3,4%
Franciaország: 1378/3436=40,1%
Svájc: 2369/17729=13,4%
Norvégia: 1024/19528=5,2%
Spanyolország: 2699/7593=35,5%
Olaszország: 2061/10870=19%

Ezek az arányok eléggé szórnak, de az látszik, hogy ebben a mi adatunk nem egyedi, épp a szlovén és a szlovák között van.

A valóságban ugyanis hiába terelné az országos tisztifőorvos kizárólag telefonos útra a rendelést:

még mindig nagyon sokan nem telefonálnak, hanem személyesen fordulnak a háziorvosokhoz.

Köszönjük, ostoba faszok, akik nem értik, hogy mit kell csinálni!

Jó hír a rossz hírben: van lélegeztetőgép.

trey @ gépház

Nem pajtás, ez azokra a kollégákra vonatkozik, akik létfontosságú élelmiszerüzletekben végeznek ezekben a napokban súlyos, távolról nem megoldható hibaelhárítást. Azért, hogy legyen mit zabálnod a biztonságos karanténodban. Az orvosok után majd feléjük is eressz meg egy tapsot este 8-kor.

Ennyike.

trey @ gépház

Gondoltam , hogy nem az otthon ülős homeofficeos kollégákra (amúgy az élelmiszerüzlet nincs kiemelve, akik RFID-s kaput heggesztenek a kórházban azoknak nem kell? :D)

És Veled ellentétben nincs biztonságos karanténom, értsd minden nap bejárok dolgozni.
Állambácsi pedig ide se küldött maszkot, kézfertőtlenítőt se (biztos elfelejtették beszerezni, vagy laptopot vettek helyette inkább otthonra a homeofficehoz. ;)). 

Jó tudom, örüljünk , hogy fizetést ad. :P 

És nem azzal van gondom, hogy a kollegáid kapnak,

A kollégáim onnan kapnak, hogy a piacról beszereztük őket. Saját költségen. Ilyenkor jól tud jönni, ha az ügyfélkörben van orvosi eszközöket forgalmazó országos cég (fuss, nézd meg a honlapon melyik az!).

trey @ gépház

Állambácsi maszk helyett mást küld- Az egyik jegyző barátom írta:

"különben ÁSZ vizsgálatot kaptunk, mert az államigazgatás dübörög. itt lebzselnek a nyakunkon maszk nélkül."

":-) lehet, hogy maszkért mentek."

"Adtam nekik. Beültek a kocsiba és elmentek. :-) Remélem, nem csak ebédelni."

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ha ti is ezt követitek, akkor nem kell kimenni. De ha mégis, mutass rá, hogy abban, amit írtál, hol szerepel a személyes orvos-beteg találkozó lehetősége nem sürgősségi esetben?

(A sürgősségi eset egy orvosi fogalom, nem arról szól, hogy ami nem sürgős, azt nem kell ellátni, szóval ebbe a szóba ne is próbálj belekötni. Az IT területén is lehetséges ilyen, de ha egy boltban meghal az informatikai rendszer, abba nem hal bele sem az eladó, sem a vevő, tehát nem indokolt, hogy „mentő” menjen ki.)

távol álljon tőlem a kormányzat szapulása, viszont:

emitt olvasható egy szép hosszú mondat, melyből egyértelműen kiolvashatóak a (már tejhatalommal meghozott) koronavírus elleni intézkedések. kivétel nélkül mind arra született, hogy a vírus fejét agyon lehessen baszkodni.

érdekelne, hogy milyen szerepet játszik a színházi káderezés, az egyházaknak adott ingatlanok dolga, a titkosított mészárosfecni, a kikötőfejlesztés a járvány megszüntetésében? csak nem vonattal és hajóval óhajtanák színielőadás és szentmisék közepette elhajtani a vírust...?
eközben a MTVA-nál megint emelkedett egy-másfél bakondival a migránsnyomás.

"távol álljon tőlem a kormányzat szapulása, viszont" - majd nekiállsz szapulni a kormányt.

 

Kérdezd meg gyorsan azt is, hogy Rudolf Péter kinevezése milyen összefüggésben van a koronavírussal. Esetleg azt, hogy Újbuda polgármestere miért hozott létre egyszemélyii döntéssel egy parkoló és egy médiacéget. És, ha már a parkolásnál tartunk: más városokhoz hasonlóan, miért nem ingyenes a parkolás Budapesten.

> Sol omnibus lucet.

nem szapultam, csak kérdeztem. rudolf péter vs eszenyi probléma a járvány és a kormányzati intézkedések előttről származik, az újbudai polgármester faszságaival nem szeretnék foglalkozni, elvégre nem az egész országot érinti. szombathelyen SEM ingyenes a parkolás, miért pont budapesten legyen az...?

A Rudolf Péter-es döntés egyszemélyben, vészhelyzeti időben Karácsony Gergely által meghozott döntés, miközben törvényi felhatalmazás kifejezetten tiltja a szervezeti átalakításokat. Az, hogy Szombathelyen sem ingyenes a parkolás, annak semmi köze ahhoz, hogy Bp-en milyen szabály van érvényben. Megjegyzem Szombathelyen is szélsőbal-szélsőliberális többségű a közgyűlés, csakúgy, mint Bp-en.

 

Ja és tényleg ne foglalkozzunk az újbúdai polgi (szintén szélsőbalos) faszságaival, mert ez kívül esik az érdeklődésikörödön szelektív fülhallásodnak köszönhetően.

 

Ps: de, szapultad

> Sol omnibus lucet.

nem kell szögletesre venni a figurát. ha karácsonynak nem kellett volna beavatkoznia (mert egyébként szerintem is mi a faszért), majd biztos megy érte piros szőnyeg szélére.
a pesti parkolás hogy legyen ingyenes, Te írtad hogy vidéki városok mintájára... én meg jeleztem, hogy itt pl nem ingyenes.
az itteni közgyűlés ugyanúgy haza lett zavarva a veszélyhezet miatt, ahogy máshol is. az igaz, hogy a képviselői kereteket itt is lenyúlta a polgármester, de hogy a fizetéseket is, arról nincs infóm.

az újbudai polgi története hogyan kapcsolódik az ország globális problémáihoz, azok megoldását mennyiben akadályozza...? miért kéne ugyanúgy foglalkozni az ilyen szarokkal (meg a rudolf kinevezésével), mint az alapproblémával, a szájbatekert járvány miatti veszélyhelyzettel, meg ennek felszámolásával, meg a következményekkel...?

ha nekem szelektív fülhallásom van, akkor neked szelektív szemlátásod. bár faszom se tudja, fülön kívül mivel hallhatnék, szemen kívül mivel láthatnék...

az általam linkelt tartalomból idéztem, arra volnék kíváncsi, hogy a fentiekből melyik mennyire segíti elő az országban a járvány-hepening megoldását. erre jöttél te azzal, hogy bezzeg az ellenzéki faszomtudjakik piszlicsáré szarokkal vannak elfoglalva, ami tisztességtelen az érintett(?) fideszesekkel szemben.

Érdekes fájdalompont mindig az, amikor nem áll meg az élet és dönteni kell folyó ügyekben:

 - "A javaslat értelmében az állam 29 ingatlant adna ingyen egyházi tulajdonba. Az itt található listán többnyire idősotthonok, kisebb részben fogyatékossággal élő embereket ellátó intézmények szerepelnek. Az ellátást most is az egyházak végzik, viszont az ingatlanok eddig az állam kezében voltak. " - biztos bazi nagy business egyházi fenntartású idős otthonba kerülni.. oh wait nem véletlen van egy csomó magán intézmény ami ezzel foglalkozik. cserébe valakinek foglalkoznia kell azokkal is akik nem tudják azokat feltétlen megfizetni.. és komolyan annyira logikátlan dolog, hogy annak a tulajdona legyen az épület aki működik benne? /gondolom cserébe kikötik a feladatellátást x évre meg hasonlók/. Cserébe így nem kell feltétlenül minden egyes szög beveréséhez az állami bürökráciához fordulni.. 

 - "csak nem vonattal és hajóval óhajtanák színielőadás és szentmisék közepette elhajtani a vírust...?"

A többi felvetésnek van értelme.

összekutyulni őket egybe szerintem marhaság, de hát ha hülye kérdéseket teszel fel akkor az elvárt hülye válaszok egyikét is megkaphatod:

"szerintem kormányzati tengeralattjáróval szeretnének paks4 felszenteléséhez egy színi társulatot importálni afrikából a kormányfő koronázására ahol a vérengző tartja majd a jelvényeket"

álljunk meg egy szóra. azért kérte a teljhatalmat, hogy a veszélyhelyzetet a parlamenti teszefosza és időrabló ténykedés helyett rapid módon fel tudja számolni.
ehhez jött a kérdés, idézve a linkelt tartalomból: fentiek közül melyik sorolható a veszélyhelyzet felszámolásához...? a többi csak rizsa.

oké tehát vegyük a te logikádat:

 - ha valaki hatalmat kap arra, hogy valamit elvégezzen, de idő közben van egy sor intézni való ügy amiket ugyancsak kezelnie kellene, akkor azokkal szerinted mit kellene kezdenie? Pl az általam kiragadott téma: ez ingatlanok kezeléséről szóló törvényjavaslatot halasszák el augusztusig? (vagy amikor már {nem lesz járvány/nem lesz ekkora a járvány/nincsenek különleges jogkörei/??})

 - csak mert sipákolást azt hallok, de koherens értelmes véleményt arról, hogy mit kellene csinálni azt senki(tisztelet a fehér hollóknak) se ír le :). Hogy mi lenne az elvárt & helyes működés. Hogy kicsit közelebb hozzam (egy régi klasszikus):

[19:31:22] <TCH> öcsémnél lefagyott a firefox
[19:31:23] <TCH> és erre írt a készítőknek
[19:31:29] <TCH> hogy "lefagyott ez a szar"
[19:31:44] <TCH> erre visszaírtak magyarul, hogy "na jó, de hogy fagyott le ez a szar?"
[19:32:06] <TCH> szal fx-nél legalább support van

http://bash.hu/2765

ez a kérdés..

Én személy szerint a szarul kommunikált, midenféléből összefércelt salátatörvényeket úgy ahogy van betiltanám. 

Alap dolog, hogy legyen a törvényhozás áltlátható, ez meg nem az. (abszurd, hogy úgy derülnek ki, milyen törvényeket is hoztak, hogy valaki véletlenül rátalál ebben a salátában egy félmonatra, és ezt megírja).

Képzel el, hogy az alkalmazottad így kommunikálna veled.

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

elkezdte, talán idejében. a következő szintlépés április 7.-re várható, akkor jelenti be többek között az újraszabott 2020-as költségvetés dolgait. ezek a roppant fontos, a járvány megfékezéséhez elengedhetetlen dolgok, amiket linkeltem/idéztem, igazán ráértek volna az utolsó vészhelyzeti napon is, ha már mindenképpen kizsírozott tepsibe akarta volna rakni -szerintem-.

konstruktív javaslatok megtételére ott az operatív törzs. mégis jobb, ha nem engem, hanem őket akasztják fel hülye ötlet miatt.

Az egyes országok statisztikai adatai nehezen hasonlíthatók össze az eltérő mintavételi metodikák illetve a nyilvántartás eltérő szabályai miatt (Pl: Szlovákiában, ha volt más betegség IS, akkor a halálok nem a koronavírus).

 

Az egyetlen mérőszám: Képes-e az ország mindenki számára biztosítani az intenzív ellátást, ha az szükséges, azaz az intézkedések és az egészségügyi kapacitás összhangba van-e hozva. Kicsit más szavakkal: Kerül-e az orvos olyan döntési helyzetbe, hogy melyik betegnek biztosítson elsőbbséget, miközben mindkettő számára indokolt volna.

Ha nincs ilyen döntési helyzet, akkor a járvány kezelése megfelelő, ha van, akkor nem. Ilyen szempontból nagyon komoly aggályok vannak Olaszországban és Spanyolországban. Sanszos, hogy a franciáknál is zűr van vagy hamarosan lesz, a hollandoknál az a helyzet, hogy megkérik a lakosságot, hogy az elesett, gyenge  öregeket be se hozzák az intézménybe. Németország, Ausztria, a V4-ek egyelőre állják a sarat.

> Sol omnibus lucet.

"ha volt más betegség IS, akkor a halálok nem a koronavírus"
lehet hogy volt más betegsége a delikvensnek, de a patológián a végeredmény az lesz, hogy mitől nyuvvadt ki, mi okozta a halálát. adabszurdum lehet hogy egy alkesz fertőzöttet az infarktus visz el, ekkor nyilván nem az lesz "a halál oka" rovatban hogy covid-19.

"Képes-e az ország mindenki számára biztosítani az intenzív ellátást"
8-10 millió embert 4 héten belül sehol nem raksz intenzívre.

"Kerül-e az orvos olyan döntési helyzetbe, hogy melyik betegnek biztosítson elsőbbséget, miközben mindkettő számára indokolt volna."
jaja. valamelyik országban pl nem raknak lélegeztetőre 60 felettieket.

a kórházi ellátás tőlünk nyugatra már egy hete letérdelt mindenhol, ahol az ezret meghaladta a fertőzöttek száma.

Most akkor mit is akartál mondani hozzám képest? Én azt mondtam, hogy ahol nincs az orvos döntési helyzetben, ott jól oldották meg a feladatot. Egyelőre nem mindenhol térdelt le az egészségügy.

Íme a brit orvosi kamara mai állásfoglalása:

"Ebben az szerepel, ha amennyiben szükségessé válik, akkor az idős, kisebb túlélési eséllyel rendelkező betegek helyett egészségesebb pácienseknek adják a lélegeztetőgépeket. Az útmutató több pontja is arra vonatkozik, hogyan osszák majd be a szűkös mennyiségben rendelkezésre álló életmentő eszközöket."

Súlyos etikai kérdéseket vet ez föl, én azt mondom, hogy ez a legsúlyosabb kérdés az egész járvánnyal kapcsolatban, mert egy kultúrális berendezkedés morális gőgje fog elfüstölni néhány hónap alatt és lehajtott fejjel kell majd szégyenkeznie azok előtt, akiket korábban megalázó módon oktatott ki.

> Sol omnibus lucet.

"Ha nincs ilyen döntési helyzet, akkor a járvány kezelése megfelelő, ha van, akkor nem. "

szerintem nem lehet ezt így kimondani.

 - Ha mindent megteszel, akkor is lehetséges hogy megszívod mert pl az emberek nem tartják be az intézkedéseket és folyton visszafertőzik egymást. 

 - persze ha látványosan cseszel bármit csinálni meg olyan kreténségeket beszélsz, hogy a koronavírus csak egy hoax amivel a választási ellenfeleid rémisztgetnek csak annak is van eredménye :D..

Sajnos nincs más objektív mérőszám, amivel összehasonlíthatnád az egyes stratégiákat. 

Ha az emberek nem tartják be a rendelkezéseket az nagy gond, de szerintem a lakosság várható viselkedésének megsaccolása is az intézkedések jó vagy rossz voltát bizonyítja. A mozgás korlátozását másként kell kommunikálni és betartatni az olaszoknál és másként a németeknél. A frissen megválasztott szlovák kormányfő egyenesen katonai járőrözésről beszél, az ország leállításáról és olyan marhaságokat javasol, hogy a vásárlásnál névsorba kell állítani a vevőket. Szóval nagyon összetett dolog ez. Véleményem szerint a magyar stratégia ésszerű, arányos és működőképes - már amennyire lehet ilyenről beszélni egy ilyen helyzetben. Az emberek is többé-kevesbé fegyelmezettek, bár még csak nagyon az elején vagyunk.

> Sol omnibus lucet.

így van, plusz add hozzá, hogy már csak a kijárási tilalom időpontján megy a vita: április 6.-tól, vagy 20.-tól legyen... ehhez gondold hozzá, hogy a suzuki tegnap újabb két héttel toldotta meg a leállást, az audi meg még pár ilyen kisebb gmk még nem tudja mi legyen, de már önkénteseket toboroz a munkába, vagy éppen indulna újra. a hankook meg már (legalább) egy hete a kivonulást tervezi.

Igen, de ezt csak a járvány elmúltával fogjuk tudni elemezni, az intézkedés kommunikációjához - hogy az emberek fegyelmezettsége és bizalma megmaradjon - csak a pillanatnyi adatok állnak rendelkezésre.

 

A linkelt oldalon érdekes az 5-14 éves korosztály halálozási statisztikáinak EMELKEDÉSE!! (migráció?)

> Sol omnibus lucet.

"A linkelt oldalon érdekes az 5-14 éves korosztály halálozási statisztikáinak EMELKEDÉSE!! (migráció?)"

agyadra ment a propaganda. nem lehetséges, hogy nekik is van asztmájuk/szívbajuk/hasonló...? állítólag a betegségek nem válogatnak, korra/nemre való tekintet nélkül előfordulnak emberekben.

"A betegség nem válogat." De válogat. Általában az öregek betegebbek, mint a fiatalok. A fiatalok növekvő halálozási statisztikájának két oka lehet: alul szélesedő korfa, vagy megváltozott  genetikai anyag. Tekintettel arra, hogy az EUban az őshonos lakosság öregszik, azért ez önmagában nemhogy növeli, hanem egyenesen csökkenti a 5-14 éves korosztály halandóságát abszolút értékben is és relatíve is.

> Sol omnibus lucet.

ne csak az adottságokat vedd figyelembe, a fejleszthető képességek is elég fontosak: sosem leszek olyan fitt 60 évesen a napjaim nagy részét ügyörögve töltve mint a nagy és déd szülők akik rendszeresebben végeztek fizikai munkát is a szellemi tevékenységek mellett.

A különböző generációk (ellen)álló képességét sem érdemes lebecsülni. Durva de pl egy háború és éhezés után se a népesség leggyengébb tagjai maradtak életben, amíg a jelenkori jóléti társadalmunkban azon vagyunk, hogy lehetőség szerint mindenkinek legyen lehetősége egy teljes életet élni.. Amit közelről látok az az, hogy mostanság egy 12-14éves gyerkőcnek elsőre kihívás pár km-t sétálni.

Mert nincsenek hozzászokva. Óriási elkerekedett tekintetek csodálkoznak rá, hogy kirándulni jó dolog, pedig nincs másodpercenként x db impulzus és dopamin "befecskendezés" :D

Müller Cecília: Akár minden településen jelen lehet már a vírus

Kiderült, hogy nem kell maszk, abban a pillanatban lehetett kapni a gyógyszertárban.

Apropó: nem kell maszk??? Időközben változtatott a vírus a népszopásán? Vagy ez már a nyájimmunitás felé az első lépés?:

Orbán ki akarja irtani azokat a magyarokat, akik veszélyeztetettek?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

röviden?

https://livedoor.blogimg.jp/nwknews/imgs/0/2/02d9cc47.gif

Kell maszk, de "az ellen nem véd" :).

Amit nehéz megfogalmazni, hogy

  1. igen, viseld pl kültéren, meg amikor másokkal (akiket nem fogsz 99% valószínűleg úgyis összehapcizni pl család) érintkezel
  2. de jópár beleköhintés után már nem hogy "védelmet" ad, de pont hogy remek közeg lesz minden másnak az a remek nedvesen tartott felület a szád előtt (gondolok itt pl árusokra akik egész nap, esetleg több napon/heteken keresztül viselik u.a.-t a maszkot :| )
  3. a sok( >0, ami pont elég :) ) kretén azt képzeli, hogy egy akármilyen maszk-al felfegyverkezve ugyanúgy élheti az életét, mászkálhat mindenhova mint korábban...
  4. ..
  5. ...

Na ezeknek (meg az összes többi csoportnak!) fogalmazz meg egyetlen választ, de úgy, hogy akik már így is kellően be vannak rezelve ne rottyancsanak a gatyóba & ne robbants ki általános pánikot országos szinten.

annyira nem is egyszerű :)

Az biztos, hogy az emberek nem hülyének nézése egy hosszabb távú projekt kellene hogy legyen. Ettől függetlenül, ezek, amiket leírtál nem kommunikálhatatlan dolgok, bár ha valakinek teljesen egyszerű kérdésekre való válaszolással is problémája van, akkor igen, ez se fog menni (rád nézek most, Műller Cecília)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

El kéne olvasni a cikket. Nem szerepelnek benne magyarok.

Von der Leyen levélben magyarázkodik, amely a baloldali olasz La Repubblica napilapban jelent meg. [...] Elnézést kérünk tőletek, most az EU veletek van címmel jelent meg az olasz újságban Ursula von der Leyen levele. Ebben a beismerés mellett, azt írja, Európa kiáll az elképzelhetetlen járványhelyzettel példamutatóan szembeszálló Olaszország mellett.

trey @ gépház

Sátoraljaújhelyen hamarosan havi 2,8 millió maszk készül

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden

trey @ gépház