Half-Life: Alyx - megérkezett

Címkék

Elérhető a Steam-en. VR-only. Jelenleg csak Windows 10-re, de a Valve korábbi ígérete szerint frissítésen keresztül hamarosan elérhető lesz Linuxra is.

Rendszerigény:

  • Minimum:
    • OS: Windows 10
    • Processor: Core i5-7500 / Ryzen 5 1600
    • Memory: 12 GB RAM
    • Graphics: GTX 1060 / RX 580 - 6GB VRAM

Hozzászólások

Most rögtön vásárolnám ha nem lenne VR-only. Kösz, Gaben!

Kicsit mas okbol lesz bukas, de hasonlo bukas lesz, ja.

A 3D TV-t az nyirta ki, hogy minden uzleti titok volt, igy letrejott 37 fajta szemuvegszabvany + egy rossz, erosen korlatos, de befektetoknek bamulatosan bemutathato szemuveg nelkuli megoldas. Itt a kapitalizmus nem strukturalisan vezetett egyenes bukashoz, de kapitalista jellegu szuk latokoru dontesek odavezettek.

A VR kicsit mas: ott elobb meg kellett buknia a kapitalista jatekiparnak. A hardver technologiaja elkesett, addig lett volna eladhato, amig a kapitalistak felfuto, novekvo agkent tekintenek a jatekiparra, es meg nem fejostehenkent:

A 90-es evekben letetted a gyereket a jatek ele es fel se akart kelni onnan napokig. Ezekben az idokben ha a hardver technologia meglett volna a VR-hoz, nagyon szepen elterjedhetett volna. Megvolt a kulturaja, hogy egyszer veszel hardvert. Cserebe a legjobb jatekszoftverek iroi rendre csodbe mentek :( Vagy felvasarlasra kerultek.

A 2010-es evekben vagy napjainkban leteszed a gyereket a jatek ele, annak mi a vege? Fel ora mulva jon, hogy kene az ujjlenyomatod, hogy authorise-old a fizetest. Ilyen jatekfejlesztesi kulturaval, hogy mar ennyire csak a profit szamit, keptelenseg egy ennyire uj hardvertipust elterjeszteni.

A kapitalizmus a jatekiparban megbukott. A legtobb elvezetet nyujto sokat jatszott jatekok fejlesztoi csodbe mentek, a szintetikus pszicholigiai terrorral in-app purchase-be kergetok pedig vigan megelnek. A legjobb jatekelmenyt ma orosz hackereknek koszonhetjuk, akik reverse engineerelnek regi jatekokat es emulatorokat, es megtanultak C libeket statikusan linkelni. Erzesem szerint ez lesz az utolso terulet, ami miatt ragaszkodni fogunk az Intel i686-os Linux/BSD disztrokhoz es 32 bitet tudo Intel hardverekhez. Ott mar ezek a C64, NES, SNES, PSX, PS2, DOS, wine stb. emulatorok szepen mennek, es lehet senki nem akar majd ezek kozul nemelyikhez hozzanyulni. Mikozben az Apple az iOS app store-ba nem enged be emulatort, lelegeztetogepen tartva in-app purchase-ek bunbandait.

Megoldas? Allami penzbol is kene nyilt jatekokat fejleszteni. Pl. strategiai jatekok fejlesztese 10 eveseknek hatarozottan jot tenne a koznevelesnek is. Ezt nem a kapitalizmusra kene bizni.

Megoldas? Allami penzbol is kene nyilt jatekokat fejleszteni. Pl. strategiai jatekok fejlesztese 10 eveseknek hatarozottan jot tenne a koznevelesnek is. Ezt nem a kapitalizmusra kene bizni.

Mielott jonne valaki, hogy lehulyezzen ezert: https://hu.wikipedia.org/wiki/1848_(videójáték)

Ízlés kérdése, hogy mi az élvezetes játék pl. szeretem a HL sorozatot, de alapvetően egy lineáris játékmenet, más játékélményt ad, hogy élő emberekkel játszhatok. Az in-app purchase csak egy sikeres üzleti modell ami remekül párosítható multiplayerrel, de semmi akadálya, hogy bárki írjon más típusú játékot, akár in-game reklámból legyen haszna vagy szponzort találjon (Lego, Star Wars, Marvel stb. játékok), a havidíjasok is még futnak. Nem látok bukást, inkább átrendeződést.

Black Mesa március 6-án jött ki, most aztán el vagyunk látva.

Szerkesztve: 2020. 03. 24., k - 21:32

Én a Black Mesa-t zsákoltam be. Már egy ideje wishlisten volt. Kár, hogy Alyx sosem lesz bill+egér irányítású Bár sose lehet tudni. Mindenesetre csak az Alyx miatt nem veszek Occulus Riftet az biztos Elég nagy a Half Life univerzum+community modok..

Egyik kedvencem: https://store.steampowered.com/app/365300/Transmissions_Element_120/

Rövid, de hangulatos..

Ezt honnan tudni, hogy sose lesz bill+egér irányítású? Erre én nem fogadnék. Lehet most valami exkluzivitási szerződés miatt egyelőre VR-only-ként hozták ki, de ez idővel simán változhat. Így szokott lenni a GTA-kkal is, először csak konzolra jönnek ki, és PC-re csak egy év után. Itt is ilyesmire számítok.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ne legyen igazam, de én úgy látom, hogy a VR a 2020-as évek "plazma TV-je" lesz....

A mobilom bele teszem egy muanyag(vagy papir) dobozba aminek van ket lencseje es maris van egy
3D szemuvegem, accel, gyro -val ellatva.

Mar csak valami cotroller kene es a jatek kepet kiloni a mobilra.
GPU mindket vegen tudna a stream-et kezelni.

Meglevo mobil + $5 bol lehet szemuveg. (ebay)

Mar csak valiken ki kell tolnia valami olcsot a kezekre (bluetooth?),
ill. irni kene  valami wifi -> mobil  video stream linket.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

24/30 FPS -el toljak az FPV , FPV google -el.

A keseleltetes nagyobb digitalissal, de csak a tenyleges vilag bajnokokakt erdeki.
30 FPS -el sima streamelnek jo penzert jatekokat.

Ha a cel hogy olcso legyen, ne varj szugsegtelenul nagy FPS -t.

BTW,
FPV szemuveget lehet csinalni egy mobilbol es egy usb-s radio vevobol ill egy ~5$ -os telefon tartobol.
 

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

https://venturebeat.com/2020/03/23/half-life-alyx-review-a-great-game-vr-for-the-wrong-time/

"Compared to Half-Life 2, Alyx leans more into the survival-horror genre. Enemies hit harder, ammo is scarce, and health is limited. It’s not as fast or action-based as Half-Life 2. Now, this makes a lot of sense for the VR transition. Atmosphere is a big part of VR, and leaning more into horror elements is one way to create a more visceral experience.

But it can become mentally exhausting. I would play in sessions between one or two hours long, and I’d be straight up fatigued after them. Now, I suppose that means that the game is doing its job."

Ez van, nem tudok egyszerre többet játszani vele 2-3 óránál.

Arra nagyon kíváncsi lennék miért döntöttek úgy, hogy DX11 alapon készítik a játékot, mikor 2016-ban már aktívan tolta a Linux szekerét a Valve. Vulkan alapon készítve csak a Mac verzió igényelne némi plusz kalapálást.

Az első néhány óra biztos lenyűgöz a látvánnyal de a játékmenet kimerül abban, hogy sötét szobákban szekrényeket nyitogat, majd időnként elé áll egy szörny (hogy a dzsojsztikkel célozni tudjon) amit lelőhet. Egy 11 éves gyerek biztos fél a sötétében és az számára izgalmas de engem inkább idegesít, hogy szart se lehet látni. Mert ennyi erővel csukott szemmel is játszhatnék.

Ráadásul amennyit a 3D adott annyit el is vett. Nem véletlenül rakták bele a mikroteleportálással történő mozgást.