Online backup lehetőséget keresek

Van egy NAS-om, amiben valami összekutyulódhatott a fájlrendszeren. Az összes ellenőrzés jónak találja, de bármit másolok rá, ami kicsit nagyobb, belassul. Nagyon.

Most pl. 1600MB körüli adatot másolnék egy külső hdd-ről a NAS-ra. Ez már 18 órája fut. Igazából nem történik semmi, a gépen a load 2 és 3 közötti, és az idő nagy részében csak vár. 4 (logikai) processzor, 3x95% idle, 1x95% waiting).

Korábban, amikor kérdeztem, jött ilyen-olyan ötlet. Mindent végigpróbáltam, egy kivételével: lemásolni mindent a hdd-ről, formázni és visszamásolni mindent.

Itthon nincs elég tárkapacitásom ahhoz, hogy ezt megcsináljam. A NAS-ban 1 db. 6T méretű hdd van, valamivel 5T feletti foglalt.

Szóval valami olyan online tárhelyet keresek, ahová fel lehet tölteni ennyi adatot és aztán le lehet tölteni utána. Feltételezem, hogy két irány van. Valamelyik cloud storage, vagy egy virtuális gép elegendő tárhellyel jó lehet. Rsync-kel másolnék, szóval vagy fel kellene tudnom mountolni a Linuxos laptopon, vagy ha mondjuk VPS, akkor az rsync ssh-n keresztül be tud lépni.

Nem bánnám, ha titkosított fájlrendszerként tudnám lokálisan felmountolni, akármi is a másik oldal, de ha ez nem megy, nem megyek a Dunának.

Költséghatékony megoldást keresek. Feltételezem, ingyen nem találok ilyesmit (bár lehet, hogy trial verzió van), de mondjuk ha 1 hónapot ki kell fizetni és nem drága, az beleférhet.

Tudtok ilyesmit?

Hozzászólások

+1

Én biztos előbb más utat keresnék, minthogy 6TB-t feltoljak valahova. Ismerősök, kölcsön winyók (akár több kisebb)??
Egyébként milyen NAS? SSH-val be lehet lépni (és esetleg tesztelni nagyobb file létrehozást (dd), stb)? HDD smart adatok lekérdezhetők? HDD milyen régi?

Ha már másolsz róla, én lehet egy új 6-8TB-os winyóra másolnék. Tudom ez a lehető legköltségesebb, de úgyis majdnem tele van a winyó (előbb-utóbb kell új :), másrészt bőven benne van a pakliban (50%), hogy a másolgatás próba után úgyis venned kell. 
 

Egyébként milyen NAS?

Ilyen: https://eu.dlink.com/uk/en/products/dns-320l-sharecenter-2-bay-cloud-st…

Eddig nem próbáltam ssh-val belépni rá. Webes felületen piszkáltam csak.

Most megnéztem. Figyel a 22-es porton, de nem megy csak úgy. Úgy tűnik, konfigurálnom kell az én oldalamat, hogy elfogadja a NAS által felajánlott régi tipusú kulcsokat.

HDD milyen régi?

2015 decemberben vettem.

Szerk:

-oHostKeyAlgorithms=+ssh-dss opcióval már továbbmegy az ssh, csak épp nem enged be, mert lejárt a jelszó. Az a jelszó, amit a webes felületen évek óta használok, és senki nem szólt még, hogy lejárt volna. No mindegy, majd ha befejezte a másolást és a webes felületen be tudok jelentkezni, majd megváltoztatom.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Megmértem. 100Mbit lefelé, 10mbit felfelé. Vagyis felmásolni 6 nap, visszatölteni <1. (Bár valószínűleg nem az utolsó pár méter lesz a szűk keresztmetszet).  Vagy ki tudja, lehet, hogy sokkal több idő a te becslésednél is, ha esetleg az olvasás is belassul.

Van egyébként kisebb külső hdd, szóval nem kell feltétlenül a teljes adatmennyiséget a felhőbe feltolni. Bár annak örülnék, ha nem csak egy példányban lenne meg. Most a NAS-on van minden, és egy része (a fontosabb dolgok) a külső hdd-n is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 03. 30., h – 09:24

Szerezz kölcsön egy diszket. Mire feltolsz bármilyen felhőszolgáltatásba ennyi cuccot, beleőszülsz. Ha nem, akkor meg kiadja a diszk árát a forgalom díja…

Egyébként biztos vagy te abban, hogy ez a fájlrendszer gondja, nem a diszk döglött?

biztos vagy te abban, hogy ez a fájlrendszer gondja, nem a diszk döglött?

Nem vagyok benne biztos egyáltalán.

A NAS-ba beépített tesztek mind sikeresen lefutnak.

Van közöttük fájlrendszer ellenőrzés és SMART teszt. Ezeken kívül más tesztet eddig nem futtattam. Ahhoz ki kéne venni a NAS-ból, és a laptopra kötni, de mielőtt ilyesmit próbálnék, előtte az adatokat lementeném.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

"BackBlaze B2 Storage van Synology app-ja is"

Amennyiben a Cloud Syncre gondolsz, az nem igazán jó backupra, a Hyper Backupnál pedig szerintem esélytelen hogy a C2 mellett támogassa a BackBlaze-t(az ígéretek ellenére).

Van még nem hivatalosan Duplicati, ha szerencséje van az embernek rendesen működik, amúgy van vele szívás rendesen.

Merre vagy helyileg? Tudod, a Tannenbaum-fele mondas miatt. (Never underestimate the bandwidth of a station wagon full of tapes hurtling down the highway.)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 03. 30., h – 15:42

Borg-rsync: https://www.rsync.net/products/borg.html

Van rsync, de ekkora kapacitassal mar eleg draga.

AWS S3 johet meg szoba szerintem. Ha csak par orara kell a hely es utana rogton torlod, akkor nem fognak sokat szamlazni. Rsync lehetosegrol nem tudok, google.

Ha jól értem, akkor 1db winyó ketyeg a NAS-ban - ez eleve nem egy életbiztosítás.

Mi lenne, ha kerítenél még egy 6TB-s diszket, azt mint degraded raid definiálnád, majd NAS-on belül átmásolnál mindent erre a lemezre. Ha megvan, akkor régi 6TB-s megvizsgálható, brutáltesztelhető - és ha rendeben találtatott, akkor betehető mint a raidtömb másik lába.

A megoldás költséghatékonysága vitatható - hosszú távon szerintem megéri.