Hivatalos COVID-19 alkalmazást hoz ki a WHO Androidra és iOS-re

Címkék

Tedros Adhanom Ghebreyesus WHO-igazgató bejelentette, hogy szervezete hivatalos alkalmazást ad ki Androidra és iOS-re. A kiadás hétfőre várható. A kezdeti kiadás főbb céljai:

  • an app for individuals (non-healthcare providers, non-public health people)
  • for Android and iOS
  • across the six WHO languages: English, French, Chinese, Spanish, Arabic, and Russian
  • that delivers WHO-approved information and advice for the public
  • and offers WHO-approved guidance in response to "What should I do based on my symptoms?"

Az app nyílt forrású, (a WHO vizuális elemei - logó, embléma stb. - kivételével) MIT licences és megtalálható a GitHub-on. Magyarul egyelőre nem tud. Fordító kedvűeknek itt a remek alkalom a közreműködésre?

Hozzászólások

  •       Egy alkalmazás magánszemélyek számára (akik nem egészségügyi szolgáltatók, nem közegészségügyi emberek)     Androidra és iOS-re,
  •      a WHO hat nyelvén: angol, francia, kínai, spanyol, arab és orosz,
  •      amely a WHO által jóváhagyott információkat és tanácsokat szolgáltat a nyilvánosság számára,
  •      és a WHO által jóváhagyott útmutatást nyújt válaszul a "Mit kell tennem a tüneteim alapján?" kérdésre.
READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A maszkviselésről vajon mit mondanak majd?

A Magyar Orvosi Kamara tiltakozni fog vajon, ha azt amit eddig?

Pontosan!

 

Óvatosan az ilyen appokkal, ugye a WHO szerint és az EU szerint is (2020 január) ez egy csak kínára lokalizálódó betegség és nem kell tesztelni senkit. Egyébként repülővel nem lehet széthordani sehová.

Most meg katasztrófea! Maszk sem kell mert külföldön nem kell maszk! Hiába tanácsolja a kamara.

Jó lenne ha itthon is arra figyelnénk, amit itt nekünk mondanak. Vegyük fel a maszkot és úgy menjünk vásárolni. 

Milyen maszkot vegyünk fel?

Nem kell a lopott FP3

Nem kell az utolsó pillanatban baromidrágán vett, vagy kórházból lopott fp2

Elég a sebészi maszk.

Sűrű szövésű szövetmaszk ( ala otthon varrt cucc)

És ha zavar a maszk: maradj otthon :D OTTHON NEM KELL MASZK! (csak ha szerepjátékoznál anyával ha a gyerekek elaludtak! :D) 

Remélem ez most csak irónia volt. Azt kamuzni, hogy nem kell maszk az egészségeseknek azért mert nem tudunk elég maszkot biztosítani, még gyenge védelmet adó sebészmaszkot sem... hát ez elég cinkes kommunikáció. 

Nyilván nem ott kell maszkot viselni ahol fertőzött személyek lehetnek. 

https://mok.hu/public/media/source/KORONAV%C3%8DRUS/COVID-19-Ke%CC%81ziko%CC%88nyv-Megelo%CC%8Bze%CC%81s-e%CC%81s-kezele%CC%81s_V1-0.pdf

Ez magyar nyelvű és elég részletes.

Nagyon várom az információmorzsákat attól a szervezettől, ami Januárban még azt állította, hogy nincs kimutatható emberről-emberre terjedés, felesleges a repülőjáratokat leállítani az érintett országokból és világjárvánnyá is akkor minősítette a vírust, mikorra ez már minden értelmes élőlénynek tiszta volt.

Amíg Adhanom vezeti, én ezt a szervezetet már nem tudom komolyan venni. Hatalmas különbségek vannak Chan meg eközött.

Attol fugg, mi a cel a statisztikaval. Ha a keves fertozott, de durva halalozasi szazalek, akkor a teszt hianya a jo (ezert volt egy korabbi terkepen az osszes kornyezo orszagban <1% a halalozas, nalunk meg 4%). Ha a halalozasi aranyt (es a nemeteket es koreaiakat elnezve az elhunytak szamat) akarjak alacsonyan tartani, akkor meg sok teszt kell.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A gyorstesztekhez (vagyis az olaszhoz mindenképp) szükséges, hogy az immunrendszer interakcióba lépjen a vírussal. Karantén nélkül semmi értelme elvégezni, mert a két teszt közt is találkozhatsz olyan munkatárssal, aki beteg és mégse adna pozitív eredményt. Csak fals biztonságérzetet adna. Akkora laborkapacitása meg egyik országnak sincs, hogy laboratóriumi tesztekkel nyomassa a lakosság teljes körű átvizsgálását.

Szingapúrban azért volt értelme ilyen nagy ütemben végezni a teszteket, mert 35x nagyobb a népsűrűség, ami az átadás esélyét is növeli és a kontaktvizsgálat végzését kb ellehetetleníti.

Rengeteg gyorsteszt van, ami nagyon hatékony.
Van kínai és dél koreai, ami 30 perc alatt 95% feletti megbízhatóságú, csak ezek EU-ban nincsenek engedélyezve még.
A Bosch fejlesztett egyet, ami 2,5 óra alatt 95% feletti megbízhatóságú eredményt ad, ez áprilistól lesz tán elérhető.
Igen, amit nálunk használnak és 2-4 nap alatt ad eredményt, az nem olyan jól használható.

Várjunk. Amit nálunk van használatban, az nem hiszem, hogy 2-4 nap alatt ad eredményt. Az, hogy a laborban elvégeznek egy PCR-t és megfuttatják az eredményeket, nem hiszem, hogy 1-nél több napot venne igénybe. A PCR-os szakasz konkrétan 20 perctől másfél óráig terjedhet a vizsgált szakasz hosszától függően és a legtöbb gép több mintát is képes futtatni. A 4 nap az, amennyi időn belül meg kell ismételni annak érdekében, ha az első tesztig nem ért volna el megfelelő koncentrációt akár maga a vírus a nyálkahártyában, akár az antitest a vérben. Ez a 4 nap tudtommal a labor és a gyorsteszt esetében is él.

Önmagában az Olaszországból származó teszt is 1 óra alatt megvan elvileg és gondolom a pontossága sem rosszabb 95%-nál.

Most hirtelen nem találtam közvetlen forrást, csak közvetettet: "Kína az elmúlt napokban több európai országnak szállított gyorsteszteket, a sajtóban megjelent információk szerint ezek fél óránál rövidebb idő alatt jelzik, hogy fertőzött-e az illető."
Szerintem ez van nálunk is még: "Jelen pillanatban az Egyesült Államokban használt tesztekkel egytől négy napig tart a fertőzöttség kimutatása."

Közben ráakadtam, hogy nemsokára elérhető lesz egy pár perces gyorsteszt is.

"ezek EU-ban nincsenek engedélyezve még"

Ez a resz erdekelne engem, mint a hup ugyeletes euroszkeptikusat. Csak a liberalisokkal ellentetben szeretem (random ujsagcikknel komolyabb) forrasokkal alatamasztani a mondanivalomat, azert kertem forrast.

Ez szerintem két külön helyzetre való reakció lehetett. Magyarországon a kontaktvizsgálattal még mindig 1% alatt van a pozitív esetek száma és úgy tudom, 1% alatt indokolatlan random teszteket folytatni és drasztikusan növelni a tesztek számát. Ellenben az USA-ban és a finneknél ennek a többszöröse volt ez a szám ~1 hete. A felhívás a több teszt végzésére inkább nekik szólhatott.

Szerintem ezzel a módszerrel az aktuális korlátozások és ajánlások mellett is kezelhető marad a helyzet. Akinek nincsenek tünetei és betartja az ajánlásokat, sok mindentől nem kell tartania.

Nézd meg Dél-Koreát. Nem zártak be semmit, pl. iskola, nincsenek városok karantén alatt, egyedül a teszteket végezték el roppant alaposan, minden információt közzétettek, aki érintett lehetett az kérhetett tesztelést, és a fertőzötteket elkülönítették.
Lásd: Kedves kormányok! Így kellett volna csinálni!

Nem tartom valószínűtlennek, hogy a háttérben van egy illiberális szakértő, aki a nyájimmunitás kialakításában bízik. 

gyrgyvrs