[KV] Beszállsz valami erőforrással a vírus-elleni kutatásba?

Ha csak ennyivel is, de én beszállok. Ennyit megtehetek:

AMD Athlon(tm) II Dual-Core M320

Notebook, Trusty Ubuntuval,  24/24

https://foldingathome.org/start-folding/

Magyar nyelvű cikk itt: https://index.hu/techtud/2020/03/22/koronavirus-folding-home-szuperszam…

Hozzászólások

Nem. Munkahely megőrzésre forditom az erőm: saját és kollégák. Minden gépre ügyelünk, mert nem könnyen beszerezhető ha besz@rik egy home-office notebook. De biztos a 7mrd emberből van akinek logikus a segítség, mert csak otthon ül. 

Ha látnám, h szükség van rá, de nem értek hozzá igazából, nem tudom megitélni, h ezzel segíek-e.

Node ennek van már topikja. :) Nyomjuk a foldingot itthon, bár jönnek szépszámmal a nemkoronás csomagok is, de hadszóljon, APU-val, meg mindennel. Arra vagyok kiváncsi, hogy mikor lesz igazán kézzelfogható eredménye a nagy közös hajtogatásnak.

Szerkesztve: 2020. 03. 22., v – 17:26

Tettem ajánlatot, ha kérik, adom.

 

ps.: most látom, hogy a topik csak CPU/GPU kapacitásról beszél, azt hittem erről: https://segitunkegymasnak.hu/

> Sol omnibus lucet.

Azt nem értem, hogy miért kell ilyen otthoni zsebkalkulátorokon szórakozni, ahelyett, hogy a kormányok utasítanák a szuperszámítógépek tulajdonosait, hogy adjanak egy kis CPU-időt. Ahelyett, hogy az atomrobbanást szimulálnák. Most akkor fontos, vagy nem fontos?

Ráadásul az otthoni zsebkalkulátorok nem folyamatos számolásra vannak tervezve, gyanúsan sokkal rosszabb a hatásfokuk, mint egy számolásra tervezett szuperszámítógépnek, azaz baromira nem környezetbarát megoldás otthon futtatni ezeket a programokat.

Mondjuk ilyen "sürgős" esetekben, hasznos lehet összedobni a szabad kapacitásokat.

Ezeket a volunteer progikat úgy tervezik és ajánlják hogy a CPU idle time -ot használják fel. Azaz a gépet ugyanakkor kapcsolod be és ki, csak azokban a (sok) időablakokban amikor per pillanat nincs prios task akkor az OS előveszi a work unitot és kicsit darálgatja. Aztán amint a géphez nyúlsz, elteszi hátra.

Szerinted. Szerintem az energiafogyasztás ugyanott lesz, mint eddig. Ezek akkor működnek, amikor amúgy is benyomod a gépedet és pornót nézel rajta, csak a cpu idle time-ot használják. Más is leírta, de ismétlés a tudás anyja! Amúgy #maradjotthon és így tuti sokat lesz a géped bekapcsolva.

A zsebkalkultárokra: Az otthonokban is sok helyen olyan gép fut, olyan videókártyával, ami a végtelen ciklust is lefuttatja kétszer. Szerintem ez egy tök jó módszer szuperszámítógépek létrehozására, nem véletlen csinálhatják. Ha jól tudom nagy cégek is rájöttek, hogy így csinálnak inkább a szuperszámítógépet, speckó táppal, noname, eldobható olcsó gépekkel. Ha valami elkönyököl, kidobják, fillérekből cserélik, és egyre kevesebb dolog könyököl majd el.

mert sok kicsi sokra megy.

a gepemben levo gpunak Gigaflopsban merheto teljesitmenye van. Nem hasznalom ki. Ha ugyerzem jo celra megy, hadd fizessem mar a villanyszamlat.

tudom a Zsindex nem szamit forrasnak, de van benne hivatkozas.

 

https://index.hu/techtud/2020/03/22/koronavirus-folding-home-szuperszam…

HUP te Zsiga !

A top500 1. gepe mar beallt kozejuk, szoval tudnak a kezdemenyezesrol, es maguktol is cselekszenek.

Masreszt a szuperszamitogepek neha nagyon egzotikus architekturaval mennek. Ahhoz, hogy hatekony legyen a szamolas, annak a gepnek az adottsagaira kell optimalizalni a kodot (mar ha egyaltalan le van forditva arra), es ezt nem biztos, hogy egy kulso program alkotoi megteszik. Az ilyen xeon+nvidia GPU alapuak persze beszallhatnanak.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hogy Linus-t idézzem, "the situation is more dire", tehát ez most nem a hobbiból számolgatunk történet, hanem a számoljunk ki mindent is és gyorsan szitu, azzal ami van. Remélhetőleg a számítási kapacitások növelése, eset vésztartalékok képzése terén remélhetőleg több országban állami szinten lépnek, mert elképzelhető, hogy nem ez volt az utolsó ilyen.

A szuperkérdés: hazai hasonló projekt nincsen, ahol lehet számoltatni a vasakat?

Szerkesztve: 2020. 03. 22., v – 17:53

Nekem nem tűnik bitcoin bányászatnak mások gépén, és azt sem gondolom, veszélyes vírust, vagy rosszindulatú programot telepítene.

Bár  nem szoktam ilyet csinálni, de feltettem windows alá, és pörög szépen. A gépem továbbra is gyors, annyit vesz el, ami felesleges.

Hadd zörögjön.

Nem gondolnám, hogy pont az én pár gépem lenne az, ami számítana. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A seti-t pont most hónap végén lövik le, 21 év után semmi halandó számára látható eredménnyel. Poénnak jó volt mondjuk.

A fold@home és tsai már más tészta. Rákkutatással és más betegségek elleni gyógymódok kutatásával foglalkoznak. Nem tudom ki áll mögöttük, kik használják a rendszerüket. De egy Bayer méretű godzillának (akik képesek voltak szőröstül bőröstül megvenni az amerikai Monsanto-t is) pont nem hiszem h. a userek számítási kapacitására volna szüksége. Illetve én nem adnék ilyen cégnek ingyen egy gyufaszálat sem.

Értem, bár a kis gépekből jön össze ez a komoly kapacitás, feladat meg elvileg van. De megértelek, nekem is az első eset, hogy ilyet a gépemre tegyek, és van vele fenntartásom, fogalmam sincs milyen biztonsági problémákkal jár, vagy ahogy Te is írod, hogy van-e értelme az egésznek. De bizalommal vagyok, és elhiszem, amit írtak.

Hát pont ezaz, hogy most a sokmilliószor egy vagy néhány gép már számít. Ott járunk, hogy mostanra több kraft jött össze, mint a 7 legerősebb szuperszámítógép és még nagyon sok számítás kell valszin. Szóval aki aszondja, hogy "adjanak egy kis CPU időt a szuperszámítógépek", az azért tévúton jár. A szupergépekkel a másik gond, hogy valszin nem olyan, hogy oké indítjuk 6000 gépen vagy vezérlő node-okona FAH klienst. :)

Belőhető csak néhány magra, csak gpura, üresjárati futásra, szóval, igazán "elketyeg" a háttérben. Ha esetleg épp nem a Coronát számolja ki, akkor rák vagy egyéb molekuláris projektek vannak, nem vész kárba a cpu idő. Valszin csak egy-egy csepp amit hozzáadunk, de a tengerek és óceánok cseppekből vannak.

Einsteineztem amig be nem bizonyosodott, vagyis azt nem allitotta valaki, hogy keszmegvan.

Masreszt, honnan tudod, hogy nem orosz/amerikai szolgalatok kommunikacios toreset segited ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Köszi szépen, hogy szóltál feltelepítettem a Barátnőm laptopjára és a saját gépemre is

Feltettem 2 gepre is. Az egyiken egy nem rossz GPU van.

A nagy segítség után a felfedezett gyógyszer profitja mennyi lesz?

Óriási, leszarva, hogy a szuperszámítógép géperejét, áramszámláját önkéntesek fizették.

Óriási, hiszen nem ismert minden foldin@home projekt

Óriási, hiszen önként csatlakoztál.

Természetesen az amerikai zsidó pénzembereké, akik ezt a vírusos járványt elindították. ÁÁÁÁÁÁÁHHHHHHHHHH

Értem, hogy anyagilag megterhel téged, és azt is, hogy a befektetésedért elvárod a jogos jussod. Ha megkaptad, mindenképpen vegyél belőle virágot a szeretteid sírjára, akik 5 perccel a haláluk után megkaphatták volna az ellenszert, ha nem hezitálsz, és te is beszállsz segíteni.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Tudom hogy ez nagy divat manapság bizonyos körökben, de attól még nem szép dolog egy másik ember halálát vizionálni, csak azért mert esetleg nem úgy gondolkodik egy dologról mint mondjuk te, pláne hogy egyáltalán nem biztos, hogy neked igazad van.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Félreérted az egészet, de nagyon. Senki nem beszélt semmilyen vallású emberekről, sem járványindításról, arról te beszéltél. 

 

Ha véletlenül meglenne emiatt az ellenszer, a te szeretteid nem kapják meg azt x éven belül.

Prioritást élvez a fizetőképes betegcsoport, akik akár több 10.000 dollárt képes majd a gyógyszerért fizetni: USA, magas fejlettségi országok. 

Figyelembe véve, hogy jelenleg egy paraszt az USA elnöke (akinek annyira negatív lett a koronavírus tesztje, hogy annál negatívabbat az orvosok még nem is láttak) a gyógyszer USA-ból egy darabig nem fog kijutni.

Harmadik: mutass már egy olyan gyógyszert, amit a Folding@home segített kifejleszteni. 

(Orvos vagyok, linket is kérek)

Szuper, hogy orvos vagy, de itt nem ez a lényeg.

Mi lenne, ha egyszer próbálnád nem a 10 Ft-odat sajnálni, hanem azon elmerengeni, hogy segíthetsz a rendelkezésre álló eszközeiddel, még akkor is, ha lehet, hogy nem egyértelmű, hogy eredményes.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Megint rossz irányban ülsz a lovon, de legalább már nem nézel zsidógyűlölőnek.

Nincs bizonyíték rá, hogy a folding@home eredményes kutatásokat végez. 

1. lépés: nézzük meg a publikációkat. megtalálhatod a https://foldingathome.org/papers-results/ oldalon. 223 publikációt jegyeznek, bár nem értem, hogyan lehet csatlakozni, számoltatni. Olvassunk el belőle párat, hiszen adakoztunk.

olvassuk el a legfrissebbet, hiszen a koronavírus miatt mindenki erre kíváncsi: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.accounts.9b00613

kattintsunka  purchase linkre, és vegyük elő a bankkártyánkat: 40 dollárt kell kifizetni érte. 48 órára elolvashatom az anyagot 40 dollárért. Vágod, hogy egy szaros-fosos publikációt nem tudnak free accessben megjelentetni, de az én villanyszámlám, az én számítógépem teljesítménye kell nekik. 

nézzük a 218-at: purchase

217: 30 dollár

216: csak egy abstrakt, még nem jelent meg.

215:szintén

 

Magyarul: beszállhatsz, segíthetsz a tudománynak, de igazából egy tudós körnek segítesz publikálni, melyek kurvára, de kurvára nem segítik a koronavírus elleni gyógyszerek kifejlesztését, csak publikálnak. Olvasgasd el, micsodát. Megnéztünk valamit, ami talán kapcsolódik valamihez szimulációban. Na bumm.

Orvos vagyok, a lényeg itt az, hogy ez a foldinghome semmit nem ér. 

 

"Mi lenne, ha egyszer próbálnád nem a 10 Ft-odat sajnálni, hanem azon elmerengeni, hogy segíthetsz a rendelkezésre álló eszközeiddel, még akkor is, ha lehet, hogy nem egyértelmű, hogy eredményes."

Van egy munkahelyi gépem egy 6 magos intel xeon cpu-val, 2db 2080 nvidia vga-val. A munkáltatóm szálljon be, aki rajtam veri el a port, ha indokolatlanul futtatok rajta dolgokat?

Vagy a céges laptopomon? Vagy a Saját laptopomon, amit nem erre terveztek, hogy 0-24-ben futtasson ilyet? vagy a 2 wattos cpu-s nasomra töltsek dockerben ilyetés számoljon hetekig 1 csomagot, amivel más készen van 1 óra alatt? Eleve felesleges dolgokra pazaroljam a föld erőforrásait?

Pepo: röviden, te egy besavanyodott fasz vagy. Ha csak fikázni tudsz, inkább húzzál foldinghomeolni az elbaszott szaroddal és érezd azt, hogy tettél valamit. Akkor mindek nyitottad ezt a topikot, ha fikázás és zsidózás nélkül az ellenvéleményt nem tűröd? Mi vagy te Hitler vagy Sztálin? Vagy csak egy paraszt?

Kifogytál az észérvekből, mint fillérbaszó zsidózós? Ha az neked észérv, akkor valaminek nagyon híjján vagy! nagyjából 2 mondatnál nem írtál egyik írásomra többet, ez nálad rendes írásos kommunikáció, vagy csak eddig terjedsz? kifejtettél bármit is hosszabban? Képes vagy rá? Összeszedett gondolatokat leírni? Ne haragudj, de te vagy az a bamba, aki menjen folding@home-ot nyomkodni, meg ha sokan írján, akkor hajtogass alufóliát a fejedre, mert az használ! A föld lapos, ne higyj mást. 

De hogy valami konkrétat is mutassak a virtuális teszteléssel:

https://chemrxiv.org/articles/Inhibitors_for_Novel_Coronavirus_Protease_Identified_by_Virtual_Screening_of_687_Million_Compounds/11923239/1

Nem, ez nem peer-reviewed, hanem preprint, mert most arra egyrészt rohadtul nincs idő, másrészt a for-profit publikációs ipar (Elsevier és társai) épp összecsuklik, és megadja magát az open access előtt, mert egyszerűen senkinek nincs kedve, ideje, pénze, akarata foglalkozni a feltételeikkel.

A móka és munka a bioRxiv/medRxiv, valamint a chemRxiv felületén zajlik.

Ez nem a folding@home-nál készült. A folding@home egy marhaság. 2000 óta vannak a piacon, azóta a folding@home rendszerével 223 publikációt készítettek, mondjuk többen. Van olyan ember, aki publikál ennyit egyedül, nem kell neki szuperszámítógépek teljesítményét megelőző számítógépfarm. Plusz a folding@home-nál készült publikációk hasznossága kérdéses (csak jelenjen meg valami oszt csá)

Ertem en, hogy a folding@home kb annyira hasznos, mintha masnak banyasznek cryptocurrency-t, vagy segitenek jelszavakat feltorni, de tudsz valamit ehhez az alabbi topikhoz hozzatenni?

https://hup.hu/node/168216

Ismersz netan olyan nyiltabb kutatast, ahonnan kod es ahhoz kapcsolodo emberi eroforras hianyzik?

Genki Damaval legyozhetjuk Buu-t? :)

nem 

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Én jelenleg is telepitek laptopokat családoknak akiknek semmi nincs illetve a szerverekből is adok közintézményeknek és szervezeteknek. Illetve szakmailag segítek a környezetemnek vpn eket telepítek és gépeket rendezek.

Minden alternatív megoldás megoldás...

Szép és jó látni h. az IT szakma tagjai ilyen önzetlenül tudnak segíteni akármilyen világjárvány és világvége esetén.

Ellenpéldának álljanak itt az ország víz, gáz, kazán, fűtésszerelő feketézős kontárjainak, és sarlatánjainak népes tábora. Azoktól a természetszerűleg lehúzós átbaszós tetvektől vajon mikor milyen apokalipszis esetén lehetne ilyen ingyenmunkát látni?

nekem eddig működött, de lekúrtam ,mert nem engedte sleep-be menni a gépet...

egy csomót vajákoltam, mire eszembe jutott, hogy ez fogja. :)

Szerkesztve: 2020. 03. 25., sze – 19:38

Ahogy értettem a projektnek most éppen a fogadó oldalon kellene segítség. Egyelőre nem tudják fogadni a bejövő adatokat, amiket a sok ember kiszámoltat a gépével.

Valahol regen olvastam, hogy a 3D nyomtatott alkatreszek a benne levo lyukak/resek miatt tokeletesek a mindenfele korokozoknak, es nem lehet fertotleniteni. Ez valtozott valamit? Van valami epeszu feluletkezeles, ami ezen segit (pl. acetont hasznaltak ra regebben), vagy egyszer hasznaljak, es kidobjak utana?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

van már magyar FB csoport is, szép számmal gyártják a maszkokat:

https://www.facebook.com/groups/3Dkorona/?epa=SEARCH_BOX

Maszk igénylö: https://bit.ly/2JoLmiV

Alapanyag felajánlás: https://bit.ly/33S3LhF

Önkéntes 3D nyomtatás/lézervágás/szerelés felajánlás: https://bit.ly/2QX1dJT

És az sem mindegy, hogy milyen anyagokból készül, mert nem jó, ha szövegszálakkal, vagy műanyag darabokkal telítődik a tüdő, nagyobb kárt csinálva mint a vírus... 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség