Elérhető a Java 14!

Címkék

Az Oracle bejelentette a Java 14 elérhetőségét.

Hozzászólások

Kicsit megkestek vele, es az utem sem tul gyors.

 

A 8-as idejeben kb. fenyevnyi volt a  tavolsag a c#-tól, most hogy 2020-at irunk, a fenyevnyi tavolsag csokkent, de meg mindig eleg nagy.

Megszabadulhatna tole az Oracle, az igazi segitseg lenne a Java nyelvnek; esetleg lemasolhatnak a c#-ot.

Jelenleg asztali gépeknél 2,5$/felhasználó/hó, kiszolgálóoldalon pedig processzormagonként 25$/hó a fizetős Oracle-féle JDK. Egy nagyobb cégnél egészen gyorsan eléggé szemmel látható összeg tud lenni. Szóval igencsak érdemes megfontolni az OpenJDK-ra váltást :)

Vagy csinálhatod azt, amit az APEH, és mindent elkészíthetsz régi jávára is.

Úgy hallottam, már szembeszélben is elég messzire el tudnak pisilni, szóval nem szabad túl hamar feladni ;-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem. Az OpenJDK ingyenes, és egyébként is az a referencia implementáció. Annak egy bővített verziója az Oracle JDK de őszintén szólva nem tudnám fejből felsorolni hogy miben több, de a legtöbb felhasználónak nem érdekes afaik. (pl. telepítő, fontok, meg hasonlók).

;-)

- A java mellé kapsz ingyen Scalat, ami eléggé felette van a C#-nak.

- Kapsz teljesen ingyenes Visual Studio community ed, Eclipset, Vim-et, NetBeanst, IntelliJ community ed., ..., de akinek ez kevés, annak mindegy, hogy mi az ingyenes.

Hat... C#-pal is foglalkoztam par evet, meg Scalaval is ugy masfelet... Nehez erre a kerdesre valaszolni. Bizonyos, konkret esetekben nagysagrendekkel jobb a Scala, de ha egy problema nincs rajta ezen a veges listan, akkor bottal sem piszkalnam, mert a mentalis egeszsegem tobbet er. A szintaxis szerintem brutalis (pl.), bar ez nyilvan izles kerdese.

Ha van konkret oka a Scala hasznalatanak, akkor nagyon jo nyelv. Tenyleg. Ha viszont nincs, akkor altalanos programozasra a C# vegtelenszer jobb. Az, hogy a Scala hipszter, es ezert szeretik a startupos gyerekek, az nem konkret ok. :)

Kár volt azt a példát ide citálni, mivel az kategória elméleten alapuló, leginkább library fejlesztők által használt megoldás.
Kíváncsi lennék, hogy ugyanezt tudó C# kód mennyivel lenne szebb!
Állítsd mellé, ha már össze akarod hasonlítani.
Scala-ban több stílusban, szintaktikával és paradigmával is elkészítheted ugyanazt.
Így egy adott stílusra rámondhatod, hogy nem szép (számodra), de amit C#-ban szépnek tartasz, azt kb. ugyanolyan stílusban meg lehet csinálni Scalaban is.

Kár volt azt a példát ide citálni, mivel az kategória elméleten alapuló, leginkább library fejlesztők által használt megoldás.

Ertem.

  1. Sajnos a hello world-nel bonyolultabb pelda nem volt keznel, abbol a kodbazisbol, amin dolgozunk, meg nem szivesen masolnek a hupra.
  2. Direkt leirtam, hogy ez egy velemeny, izles kerdese, masnak mas tetszik.
  3. A mondatkornyezetbol ki kellett volna derulnie, hogy a peldat a szintaxisra hoztam, teljesen mindegy, hogy az adott kod mit csinal. Felolem a pi utolso szamjegyet is kiszamolhatna, attol meg a szintaxis szerintem kifejezetten kellemetlen.

Így egy adott stílusra rámondhatod, hogy nem szép (számodra), de amit C#-ban szépnek tartasz, azt kb. ugyanolyan stílusban meg lehet csinálni Scalaban is.

Es akkor vissza is kanyarodtunk oda, amit irtam fentebb: szerintem ha a konkret feladat megkivanja a Scala-specifikus megkozelitest (mert van ilyen), akkor jobb a Scala, ha meg nem, akkor jobb a C#. Lehet Java-like kodot irni Scalaban, de semmi ertelme, csak a munkaero lesz dragabb attol, hogy ugyanaz a kod .scala fajlokban van. :)

1., 3. Nincs vele gond, pár sor az egész, írd át C#-ra, hogy lássuk mit gondolsz szebbnek. Nehéz a két nyelvet úgy összehasonlítani, hogy az egyikre adsz egy konkrét példát, de ugyanazt nem látjuk a másik nyelven. Erről kb. ez a vicces kérdés jut eszembe: Mi a különbség egy veréb között?

Abban egyetértek, hogy egy C#-ban jártas embernek semmi értelme Scalaban programozni, mert ronda és érthetetlen kódot ír.
Abban nem, hogy Scalaban ne lehetne jobbra, szebbre, érthetőbbre megírni, amit C#-ban meg lehet.

Nezd, en hiszek neked, biztos az en izlesemmel van baj, de nem tudom ennel egyszerubben kifejezni magam:

  • C# szintaxis: tetszik
  • Scala szintaxis: nem tetszik

Akkor sem tetszik, ha a sok syntax sugar miatt gyorsabb lesz a kodolas, vagy kavet is tud fozni forditas kozben. :) Nem tudok mogottes ideologiakat kitalalni hozza. Masfel ev alatt sem tudtam megszeretni, sorry.

Az, hogy nem tetszik Neked, azzal egy pillanatig sem vitatkoztam. Az teljesen rendben van.
Nem tetszhet mindenkinek! ;-)

Főként ezzel nem értek egyet:

altalanos programozasra a C# vegtelenszer jobb.

Illetve még ezt is kiegészíteném:

ha a sok syntax sugar miatt gyorsabb lesz a kodolas

Nem csak a kódolás lesz gyorsabb, hanem a kód olvasása, megértése, módosítása. Persze ez már nagyban függ azon is, miként van megírva. Mert ebben is lehet csapnivaló minőségben programozni.

Szerintem Java-ban se rossz programozni, az más kérdés, hogy egyesek, hogy menőzzenek a profiságukkal, olyan hányadék kódot és nevezéktant tudnak összedobni, amitől sikítva dobom el a példát, aztán kis utánajárás után kiderül, hogy Java alatt csak meg lehet oldani egyszerűbben és elegánsabban is.

Elhiszem, hogy sok nyelv előrébb van, de később is kezdték. A Java fokozatosan vedlette le a rossz dolgokat és vett fel jókat, hogy könnyebb legyen verziót váltani (más kérdés, hogy egyes fejlesztők nem mennek utána, aztán felgyűlik és sipákolnak, hogy de szar), az új nyelvek viszont már az eddigi tapasztalatok alapján persze, hogy jobbak tudnak lenni. Kár is lenne olyan nyelvet konstruálni, ami vackabb mint a Java.

Vajon ezzel megy majd az Abev? :-D

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Belekerült a Record típus! \o/ ;-)

Tegnap Manjaro-n néztem és nem nagyon megy 8-nál frissebb JAVA-val.

Jave.se.ee valamit keres.