Linuxos mini PC-vel állt elő a Purism

Címkék

Specifikáció:

  • Processor: Intel Core i7-8565U (Whiskey Lake), Active (fan) Cooling, 4 Cores, 8 Threads, up to 4.6GHz
  • Graphics: Intel UHD Graphics 620
  • Memory: DDR4-2400, 2 SO-DIMM slots, Max 64GB Support, 1.2V DDR4 L2133/2400MHz
  • Storage: 1 SATA III 6Gbps SSD/HDD (7mm), 1 M.2 SSD (SATA III/NVMe x4)
  • Video: 1 HDMI 2.0 4K@60Hz, 1 DisplayPort 1.2 4K@60Hz
  • USB Ports: 4 x USB 3.0, 2 x USB 2.0, 1 x USB Type C 3.1
  • Audio: 3.5mm AudioJack (Mic-in & Headphone-out combo)
  • Networking: 1 RJ45 (Gigabit Ethernet LAN), with optional WiFi Atheros ATH9k Module, 802.11n (2.4/5.0 GHz)
  • Bluetooth: Ar3k Bluetooth 4.0 (optional)
  • Power: 1 Powerbutton, DC-IN Jack
  • Dimension: 5.0″ x 5.0″ x 1.5″ (12.8 cm x 12.8 cm x 3.8 cm)
  • Weight: 2.2 lbs (1 kg)

Előrendelhető a Purism oldalán, 699 dollártól.

Hozzászólások

Csak en erzem ugy, hogy ezek a Librem cuccok kisse el vannak szallva az arakkal? 

AlexC

Pláne egy 8. generációs i7-es processzoral. Az gyakorlatilag az elmúlt 3 év minden biztonsági rését tartalmazza. használt piacon nem is nagyon tartotta az értékét.

Az a gépem, amit elsősorban fejlesztésre használtam, intel processzoros volt, és olyan látványosan lassult a fordítás néhány esetben, amikor felraktam egy-egy javítást, hogy teljesen használhatatlanná vált. Volt olyan projekt, ahol 50 másodpercről 400 másodperc fölé ugrott egy build.

Nagy Péter

Azért a Whiskey Lake nem olyan öreg, a Product Specifications alapján 2018 Q3-as megjelenésű, vagyis 1,5 éves. Ebben a szegmensben (mobil processzorok) legjobb tudomásom szerint nem volt 9. generáció, a 8000-es sorozatot a 10-dik generációba tartozó Ice Lake és Comet Lake követte.

Egyes források szerint a Whiskey Lake már hardveres javításokat tartalmaz a Meltdown és L1TF ellen, vagyis kisebb a fennmaradó sérülékenységek szoftveres javításából fakadó teljesítmény veszteség.

Egyetértek, ezért nem is értettem soha ezt a NUC termékkategóriát. Lényegében egy laptop, de kijelző, billentyűzet nélkül. Ötvözi mind a laptop hátrányait (kis teljesítmény, forrasztott proci, rossz bővíthetőség, drága) és a desktop hátrányait (külső monitor, külső GPU, +perfériák kellenek hozzá). Akkor már kicsivel drágábban vegyen valaki egy laptopot, azt tudja hordozni is, ha szükség van rá. Ha meg nem kell neki laptop, akkor rendes ATX-es asztali gépet vegyen, az legalább bővíthető lesz normálisan.

Ilyen 700 dolláros árból kijön egy normális Ryzen 3600-3700-as 16 GB RAM-os (talán 32 is) konfig egy használhatóbb középkategóriás GPU-val (pl. RX580 8GB), mindenben köröket ver erre a NUC-ra. Jó, talán fogyasztásra is, de legalább teljesítényt is lead.

Ha meg az a fontos, hogy ultrakicsi fogyasztású home mikroszerver legyen, akkor meg SBC-t kell venni, nagyságrendekkel olcsóbb, még kevesebbet fogyaszt.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Tökéletes "netezős" pc alap a nuc. Monitor hátuljára fölteszed, felpattintasz rá akár egy hackintosht, akár egy linuxot, akár egy windowst ízlés szerint. Filmezni, neten lógni, egy komolyabb procival akár 4k videóra is ráereszted a final cutot és elég korrektül fog teljesíteni.

Vagy egy gyengébbet/passzív hűtésest veszel TV alá médiacenternek, steam streamelésre másik gépről a hálón hogy tudj TV-n játszani.

 

Bővíthetetlen, de vannak olyan feladatkörök ahol kb az elkövetkezendő 10 évbe nem kell hozzájuk nyúlni mert hozni fogják azt amit hozniuk kell. És mindezt teszik csendben, alacsony fogyasztással, out of the box módon.

és a desktop hátrányait (külső monitor, [...], +perfériák kellenek hozzá)

Ezek nekem előnynek számítanak inkább egy desktop esetén. :) (Külső GPU-t meg ki használ desktoppal?

Mondjuk a célközönség szerintem inkább az egyszerű mezei user, akinek nem kell dedikált GPU gaming célokra és/vagy az irodai felhasználás.

Rossz irányból közelítitek meg. Irodai gépbe minek fullos VGA? Ezek a diszkrét VGA-k amúgy alapabb játékokra is elegek ma már. Évek óta ilyen gépet használok és soha nem votl semmi gond ezekkel.

 

Cserébe pici, csendes, fel van rakva a monitor seggébe.

Csak egy példa. Szeretnék egy csendes PC-t a tévé alá konzol helyett. Steam+Epic+GoG és egyebek játékra meg KODI média tartalomra. Az utóbbinak nem kell dedikált GPU de a játékoknak igen. 

Vagy fejlesztői gépnek használnám és zavar a zúgása. Ha már csak a VGA zúgását kell elviselnem attól is jobb a kedvem. 

Ill.

Irodai gépnek minek Linuxos mini PC drágán? 

Szerintem lenne ennek a terméknek létjogosultsága de akkor korlátok nélküli megoldásnak kellene lennie. 

Nem minden cég olyan fillérbaszó, mint itt általában, hogy havi 10 dollárt sajnálnak levelezésre.

Van ahova a Mac nem jó (mert nem értenek hozzá stb). És hát miért ne lehetne Windowst rakni rá? Rá van lockolva a Linux vagy mi?

A te gondolatmenetedet követne a Mac Mini vagy a iMac is tök felesleges...

Irodai PC-nek még mindig nem kedvelt a Linux mert nincs MS Office. Mac mini még mindig jobban szóba jöhet mert arra van. Ennek a gépnek az értéke éppen ez lenne, hogy minden jól működik rajta Linuxon és a letiltott management engine. Erre gondoltam. Így viszont olyan célcsoport jön szerintem szóba, ahol lenne igény arra, hogy lehessen bővíteni vga kártyával. 

Akinek csak egy ilyen kicsi iroda pc kell, kap olcsóbban. Erre több olcsóbb modellt is linkeltek ennél a cikknél.

Bocs ha félreérthetően fogalmaztam. Arra utaltam, hogy a gép értéke a Coreboot és kikapcsolt management engine, illetve a teljesen támogatott Linux. Windows el sem indul SeaBIOS nélkül így. Irodai PC-nek szerintem felesleges kifizetni az extrát érte. Venni kell egy hasonló kis-dobozos Pc-t Kínából Windowszal olcsóbban és kész. 
Ez a gép Windowszal szerintem olyan mint Mac minit venni majd Windows10-et telepíteni rá. Így feleslegesen lett kifizetve érte az extra pénz. 

Viszont ha már Linuxszal használja a vevő, akkor az egy olyan különös igényű geek-mutáns lesz akiknek több mint fele igényelni fogja a lehetőségét a rendes Nvidia vagy esetleg AMD vga kártyának. Én így látom. 

A második generációs Mac Pro-nál elég jól megoldották. Nem fanless megoldással hanem ideálisan elhelyezett ventivel. 

De itt egyáltalán nem erről volt szó. VGA kártya lehetősége nélkül ez a gép nagyon sok feladatra nem alkalmas. Ha lenne, a passzív hűtése miatt csökkentett cpu teljesítményével is jó lenne. 

Fejlesztéshez miért kell GPU? Megértem, hogy médiafogysztáshoz miért kell (pl. DLNA transzkódolás miatt, GPU-val gyorsítva). De a fejlesztéshez? Maximum akkor, ha GPU-ra fejlesztesz, de akkor meg a munkagéped eleve másmilyen.
Fejlesztői gépnek CPU kell, meg RAM. Na de dedikált GPU minek?

En egy i3 5005U-t hasznalok kb 2 eve servernek(!!) ket KVM VM et visz Proxmox-al hiba nelkul (Ubuntu Server+OPNSense) Az ubuntun van minden jo, ami egy otthon seron lenni szokott (Plex, Domoticz, Radarr, Sonarr, Qbittorrent, Node-RED, meg meg sok minden mas...)

 

Meg nem tapasztaltam lassulast underclock miatt, de CPU nincs is agyonterhelve. (plex nem csinal atkodolast, csak direkt stream, a tobbi app meg amugy sem hasznal sok eroforrast, a nagyja egy Pi-n is elmenne...)

 

Ami miatt most a cseren gondolkodom, hogy akarok egy NVR VM-et is, ami miatt kell a plusz memoria (8 Gb van jelenleg, de a kivalasztott Axxon video manager ker alapbol 4-et) illetve a gigabites netet az OPNSense mar picit nyogvenyelosen route-olja egy i3-al.. 

Egy hasonlo CPU-s gepet neztem amogy ki, mint ami a hirben van, 16Gb rammal, 2 halokartyaval.

Kissé fáziskésésben vannak. Ma már intellel előhozakodni nem túl korszerű.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Azert ennyi es azert van ilyen regi proci benne hogy ki tudjak patkolni belole az Intel Management Engine-t. Ha az ar elsodleges dontesi szempont, akkor ennel a cegnel nem fogsz talalni megfelelo gepet.

Szamomra szimpatikus amit csinalnak. Mindenuk open source es teljesen nyiltan allnak hozza a dolgokhoz; pl amikor kihoztak a telefont, elerhetove tettek a teljes PCB sablont hogy le tudd ellenorizni nincs-e rajta valami "extra", pedig az a terv eleg jelentos reszet kepezi a fejlesztesnek.

Jobb ar/ertek aranyert erdemes megnezni a System76-ot, de nyilvan arban ez sem tudja felvenni a versenyt az ATX hazban epitett DIY-jal.

Tegyük rendbe a fentieket.

- a hardver régi

- hasonló vagy jobb kijön olcsóbban

- de ezen van PureOS és (ami fontosabb) tudomásom szerint a prociban le van tiltve a management engine, ami nem sokaknak sikerült eddig

 

(fixme)