Elektronika - dohányszag

Tisztelt nagyérdemű,

megörököltem egy Samsung UE32H6200AW okostévét, egy Vodafone VFD1100 tabletet, és egy Samsung GT-B2710 mobiltelefont láncdohányos rokonomtól. Tett-e már valaki elektronikai eszköz megmentésére kísérletet ilyen körülmények közepette? (dohányszag száműzése)

vagy irány a vatera és "eladó csak dohányosnak" tag rájuk.

A mobiltelefon egy viszonylag emberi kör volt, mivel víz és ütésálló, így viszonylag barátságos volt tisztítani, egyedül a védőkupak alatt lévő töltőcsatlakozó büdös, de az nagyon.

Elsősorban tapasztalattal rendelkező hozzászólását várom, tudom sok használhatatlan ötlet van erre a problémára.

Van egy vagon klassz könyv is, amiket jó lenne megmenteni, erre elvileg már láttam 1-2 ígéretes ötletet de kipróbálni még nem volt alkalmam egyiket sem.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 21., szo – 19:07

Hat ez nem egyszeru dolog... Miutan mar mindent megrobaltam, en szedszedtem es lemostam mindent alkoholos pemzlivel, majd hajszaritoval alaposan megszaritottam / chipek alol kifujtam a maradekot suritett levegos spray-el. Fontos, hogy ne vizzel mossuk :)

Egyszeruen nem lehet meshogy kiszedni belole ha lerakodott. Vannak meg nagyon szuper PCB moso folyadekok, kb. ugyanez az eljaras...

Konyveknel meg ecetet lehet hasznalni, de sose probaltam...

Ózon.

Én vettem Wii-t olyan dohányostól, hogy alig tudtam bemenni a lakásába.
Minden tartozékot, táskát, stb.. beraktam az autó üléseire (tehát jó szellősen szétraktam), majd ózongenerátort be a kocsiba, keringetést belsőre (klímával, legalább azt is megtisztítja), ajtót rácsuktam hosszabbítóra, majd bedugtam. Fél óra múlva leállítottam, mindent kiszellőztettem. Néhány napig még ilyen uszoda szerű szaga volt a dolgoknak (de nem dohány), utána viszont már egyáltalán nem volt szaga.

Akkor lesz ecetszagú, ha a radiátor nyirkos marad és ott menten "rárohad" minden. Amint kiszellőzött kezelés után, szerintem a negyed óra üresjárat klímával majd nélküle talán alap, eközben a szervizben sem tartják be sokszor az utóbbit. Illetve hallottam már sajnos kamu-ózonoszásról is. Ennél rosszabb csak a felmosórongy-szag amúgy, amitől két nap múlva még a torkod is kapar :S

A klímabomba egyébként azzal a nedves-alkoholos szarral legtöbbször csak befedi bármely felületen amit amúgy meg kellene ölni, és persze az utastér levegőszűrőjét "felkeni". Ezeknek a termékeknek a javarésze ilyen sajnos.

Ha van belőle okés cucc, akkor bocsesz - én viszont még nem láttam. Próbáltam magamnál és másnál összesen valami 8-9 típust. Olcsót és drágát egyaránt.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Én is így jártam ADSL modemmel, tovább passzoltam, igaz főleg az AnnexA-s mivolta miatt. A burkolat mosószeres áztatása nem segített rajta.

A kátrány -ezáltal a szagok- sebbenzinnel lemoshatóak. Volt már olyan illatosított tisztítószerem amiben valami benzinszármazék volt, nagyon hatásos. Ki kell próbálni kis felületen mert hajlamos bizonyos műanyagretegek eltávolitasára is. Napégette monitorok bebarnult részét simán vitte :)

nekem ezért van kocsi illatosító az iMAC -be beleszúrva :-)

eBay-en vettem Németországból - megjött, büdös volt - kicsit kifújtam - úgy is szét lesz majd szedve SSD stb. miatt, de addig 

kettévágtam egy zöld wunderbaum illatosítót és hátra ahol kijön a levegő beapplikáltam :-)

For Whites Only meeting room!

Bagós holmijánál undorítóbb valami talán csak maga a bagós lehet. :(

trey @ gépház

Szerkesztve: 2020. 03. 22., v – 11:30

A burkolatra bármilyen erősen klóros cucc jó, Szavó, Domestos, vagy akár a jó öreg hypo. Az ad a nikotinnak, a sárgaság is eltűnik tőle. Tapasztalat. Épp most pucoltam meg egy régi Amigás MIDI interface-t. Persze a teljes szagtalanításhoz nem elég egyszer finoman áttörölgetni.

Mobiltelót én anno Clin-nel befújt fültisztítóval sikáltam, kívül-belül. Sajna a mai okostelók többsége már nem szedhető szét, de a csatlakozókat meg lehet simogatni.

Szokj rá Te is, és máris nem fogod érezni!