58 éves kvantumfizikai sejtést sikerült pár kutatónak véletlenül igazolni egy felrobbant mágnessel

(Ez ugyan fizika, nem elektronika, de van benne szó elektromosságról. :P Nem tudtam máshova rakni... Kéne csoport a többi reáltudománynak is.)

Nicolaas Bloembergen (1920-2017) holland-amerikai Nobel-díjas fizikus 1961-ben vetette fel azt a hipotézist, hogy lehet vezérelni egyetlen atommag spinjét mágneses helyett elektromos mezővel is, de az akkori eszközökkel nem sikerült igazolni, így a feltételezés feledésbe merült.
Pár napja egy csapat kutató egy antimon atomon próbált mágneses magrezonanciát előidézni, de túl sok energiát adtak a mágneses mezőt gerjesztő antennának és felrobbantották. Az antenna azonban részlegesen tovább működött és elektromos mezőt gerjesztett, amire az antimon reagált is, így végül mágneses magrezonancia helyett elektromos magrezonanciát sikerült létrehozni és bizonyítani a több, mint fél évszázados felvetést.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200311121822.htm

Hozzászólások

ne cseszd mar szet a forum kozepet, koszi

Erdekel, majd elolvasom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Elég érdekes, hogy ha egy szaros robbanás megcsinálta a kísérletet, akkor mi tartott 58 évig a bizonyításon.

A post pont úgy kezdődik mint egy Half Life típusú játék története :))

Az elektromágneses tér nem csak mágneses, sem nem csak elektromos. Itt valószínű újságírói "kiszínezésről" van szó, amit ez a robbanás dolog is sejtet.

Nincs kizárva, nem értek hozzá. Az is lehet, hogy én írtam hülyeséget az összefoglalóban. A részleteket a cikkben kifejtik. Azt is elmagyarázza a prof, hogy miért fontos a felfedezés:

"Performing magnetic resonance is like trying to move a particular ball on a billiard table by lifting and shaking the whole table," he says. "We'll move the intended ball, but we'll also move all the others."

"The breakthrough of electric resonance is like being handed an actual billiards stick to hit the ball exactly where you want it."