Hétfőtől home office

Ez itt 2020. Nincs olyan feladat a hardvermeghibásodások javítása kivételével, ami azt igényelné, hogy bemenjek a munkahelyre. Mindent el tudok végezni távolról. Úgyhogy, én is otthon maradok.

Hozzászólások

Szóval eddig jó vírusgazdához méltóan jártál, keltél a városban?

 

Nálunk már másfél hete HO van.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Sajna én még pénteken is kaptam olyan infókat, hogy "még nem volt kész a laptop nekem", és hasonlók, ezért a komplett cég bejárt. Nem otthon ült és várta a futárral kivitt laptopot, hanem bejárt, beült a 40 csibe egy légtérbe. Szinte biztosra veszem, hogy nem volt túl produktív a csapat, és részben értem is a cégvezetést, mert pánikolnak (volt köztük bank is, az milyen jó lehet most), inkább csak azt látom, hogy így, egyik lábbal itt, másikkal ott, hát nem hatékony az intézkedés szerintem.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

+1
Sokan túltolják, nem tudják értelmezni és kontextusba helyezni azt, hogy #maradjotton. Teljesen más jelent kimenni budapest belvárosában egy forgalmas helyen, mást jelent egy kertvárosi részen, mást jelent egy vidéki kisvárosban, egy zsákfaluban vagy egy tanyán.
Én itt -vidéki kisváros- egy vírusmentes random hétköznapon is ki tudok úgy menni sétálni, hogy nem találkozok senkivel. Most meg pláne. Kimenni, mozogni pedig egészséges. Tegnap is kint voltuk a házunk mögötti parkban a gyerekekkel, labdáztunk. Láttam talán 10 embert 1 óra alatt, egyik sem volt közelebb 100 méternél. Veszélyes? Aligha! :D

 

Miért is van járvány egyáltalán? Mert sok ember azt mondja, engem nem érdekel más, ezért felülök a repülőre/bemegyek dolgozni/stb. Igazából mindegy amúgy, hogy te személyesen miért maradsz otthon, és a helyzetedből adódva 5 vagy 500 ember közelébe kerültél. Mert magunk védelme és mások védelme erősen korrelál.

Valami félreértés lesz a részedről. A vita korábban arról folyt, hogy Magyarország rosszabbul teljesít-e. Még mindig úgy gondolom, hogy Magyarország semmiben sem teljesít rosszabbul, mint a többi ország. A csoda dashboardom pedig pont ott van, ahol volt.

Ahogy hallom a híreket, "nálatok", elég fos a helyzet. Mit tudnál erről elmondani?

trey @ gépház

Szor menten: mivel en hardver-reteggel foglalkozom szoval javareszt nem is leszek otthonmelos, max esetileg. Otthonrol indulva a cegig kozlekedem, es mar szaraz-feher a borom a sok fertotlenitotol. 

Viszont ha azt mondanak, hogy maradjak akkor termeszetesen maradnek.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Otthon maszkot nem csak Pákó hord? :)

Pontosan tudom, mint mondtam, nem hiszek a maszkban. Önmagában nem véd. Pszichológiai hatása azonban vitathatatlan. Olyan mint a sztetoszkóp. Lófaszra nem való, de ha valakinek meglátod a nyakában, hajlamos vagy bizalmat szavazni az illetőnek.

trey @ gépház

" Olyan mint a sztetoszkóp. Lófaszra nem való " - Igen, oda pont nem való, ellenben szakember kezébe igen. A maszk nem téged véd elsősorban, hanem a környezetedet, mert a repkedő cseppekben utazó vírusokat a folyadékcseppel együtt mindkét iárnyban megállítja. És onnantól kezdve, hogy nem lehetsz biztos abban, hogy nem vagy vírushordozó, a maszk egy kifejezetten hasznos eszköz.

Olyan mint a sztetoszkóp. Lófaszra nem való

Ez azért elég erős kijelentés volt egy orvost… ja nem, tévedtem. Kb. annyira felesleges, mint amennyire felesleges tűnhet egy orvos szemében egy switch.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

https://www.hnh.hu/blog/koronavirus-ellen-eleg-a-sima-sebeszi-maszk/

Ez megint egy ilyen médiabaszás lehet, meg kell tölteni a hasábokat koronás cikkekkel. Eleinte minden médium azt mondta, hogy hordjuk, mert Ázsiában mennyire divat még a hétköznapokban is, ők aztán értenek hozzá. Aztán jöttek azok, hogy ááá, szart se ér, sőt, a hamis biztonságérzet még árt is, inkább ne hordja senki. Hordjatok N95-öt, csak az jó valamire, de persze azt nem lehet kapni már sehol. Aztán most lehet, hogy mégis csak ér valamit? Ez a cikk azt mondja kutatások alapján, hogy márpedig ér.

Ilyen téma egyébként a vitamin is. D, C jót tesz az immunrendszernek, ez viszonylag elfogadott. Ez nem azt jelenti, hogy valaki sebezhetetlen lesz tőle. Lehet, hogy csak pár %-ot javít az esélyen, de legalábbis nem árt. A pénz D vitamin nem boldogít, de a hiánya sem... Egy ilyen helyzetben simán beveszek *bármit*, amire azt mondják tudósok, hogy akár kicsit is segít. És amikor ránéz valaki 20 évesen a grafikonokra, hogy milyen jók a túlélési esélyei, annak 2 dolgot mondok: 1. a jó túlélési esély működő kórházak esetén áll fenn, 2. nem csak a kor számít, simán benne lehetsz abban a kis százalékban, akinek van valami rejtett rizikófaktora, vagy egyszerűen csak random beszopod. Ha a világ összes 20 évese (~1 milliárd) elkapja, és annak a 0.1%-a hal bele (~1 millió), már az is történelmi mértékű károkat fog okozni. Szóval tessék védekezni.

Igazából én a sztetoszkópra írtam. Az látszik, hogy trey nem mozog egészségügyi vonalon, csak azt nem értem, hogy akkor miért érzi feltétlen szükségét annak, hogy megnyilvánuljon benne.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ja amúgy abban igaza van, hogy vajon az ezerféle orvosi műszer közül miért pont sztetoszkóp lóg a tipikus doki nyakában. Persze valamire jó, de valamennyire státuszszimbólum lett. Pedig én is vehetnék a nyakamba egyet. Illetve miért nem lázmérő vagy paracetamol lóg a nyakukban? :)

10 millió orvos és virológus országa lettünk. Kívülről sorolja mindenki, hogy mit kéne a MÁSIKNAK csinálnia. Mindenki hagyjon a faszba, húzzatok a fejetekre, amit akartok. Én itthon ülök egyedül a 4 fal közt.

Dolgoztam én is sztetoszkóppal ipari tanuló koromban. Azt néztem meg vele, hogy hol kopog a motor. Kurva fontosnak éreztem magam tőle.

trey @ gépház

Igen, én is összekevertem, viszont akkor a fenti képen sem sztetoszkóp van. És gyanúm szerint trey is összekeverte, hiszen sztetoszkópot nem nagyon látsz már senki nyakában.

A fonendoszkóp (görög eredetű szó) orvosi műszer. Kézi diagnosztikai eszköz, amely például a szív és a tüdő hangját akusztikailag fölerősítve mindkét fülhöz vezetvén segíti az orvos munkáját. A hagyományos vérnyomásmérőnek (legyen az higanyszálas vagy rugós) elengedhetetlen kiegészítője, a pulzus figyelésében. Korszerű változata a 19. században még jellemző sztetoszkópnak, amely egy körülbelül 15 cm-es egyenes fémcső volt, két végén kisebb-nagyobb tölcsérrel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Fonendoszk%C3%B3p

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Én már harmadik hetet kezdem. Mindenki csodálkozott anno, mikor a home office-t csináltam a kert végében, hogy minek? Hát ezért, most nagyon jó szolgálatot tesz. :)

Az alapötlet angliai, de megfelelően magyarosítottam, tehát magyar építési szabályoknak teljesen megfelel, magyarországi irodai felszereléssel ellátva (TV, riasztó, tűzjelző, kandallós fűtés, hőszigetelt ablak, vezetékes hálózat) és megfelelően szeparált (a telkem legtávolabbi sarkába eltéve :D)

Szerkesztve: 2020. 03. 24., k – 09:18

Hát.., megvolt az első "home office"-os tapasztalatom. (igazából több magánlakásban is helyeztem el gépeket, nem túl nagy minta, de szerintem Magyarországon az esetek jó részében "illeszthető" lesz amit most mondani fogok, bár majd Ti cáfoljátok ezeket, és én akkor örülni fogok.)

Először, új helyzet minden korábban csak irodában dolgozó számára. A szükséges technikának helyet biztosítani a lakásokban kivétel nélkül csak "kényszer-csücskökön" lehetett. A konyhai mosogató mellett, vagy az 55 collos folyamatosan háttér TV-zést biztosító paneltől 5 cm-re. Egyetlen helyszínen sem olyan szék, amelyen csak egy órát is ülni lehessen., de egy komolyabb kényelmesebb irodai széknek helye sem lenne sehol. (További helyszínek: fésülködő tükör előtt, mosógép mellett, stb.) A routerek mindegyike megkövetelte a hálózati eszköz 100-asra visszaváltását, különben nuku internet. A lányok minden négyzetcentimétert fertőtlenítenek naponta sokszor, érezhető a kórházszag mindenütt.

Ha arra gondolok, hogy mostantól napi 8 órában a monitor előtt ülve kéne dolgozniuk, nos.., azt kizártnak tartom így. Szerintem mindenki arra gondol, pár hét és költözhet vissza, addig pedig kényszerszabadságon lesz. De nem, mert a menedzsment gyorsan alkalmazkodik a helyzethez, nyomja ki a feladatokat, és aki nem lesz képes rabszolgamód hatékonyan, gyorsan teljesíteni, annak rövid időn belül annyi lesz, mert nem kap feladatot többé. A csoportvezető már nem lesz az, mert őt simán kerülve és gyorsítva közvetlenül a jobbakhoz mennek a munkák.

Tehát a szép, "mégújabb" világ.., bírni kell a rabszolgaságot, és termelni kell. (Ehhez először is leginkább ahogyan én látom, odakint a lakásokban dolgozószobára lenne szükség. (Legalább a folyamatosan láb alatt lévő kis méretű, ámde a billentyűzet és a youtube iránt heveny érdeklődést mutató unokát, mint elsősorban zavaró tényezőt valahogyan ki lehessen iktatni, - legalább a 8 órás munkaidőből.) A pár hónappal későbbi visszaút rögös lesz, mert a lecsökkent rezsiköltségek tetszeni fognak a munkáltatóknak.

A lakberendezés-t kedvelő humánerőforrások előnyben, mert most, néhány eltöltött "munka"-nap után a szobák átrendezéséhez neki lehet kezdeni, természetesen a férjek örömére leginkább. (A TV-fotel, meg a söröskorsónak, ciginek helyet adó dohányzó asztalka mehet kifelé lomtalanításra.) :) - Hát egyenlőre ennyi, mert a vándorlás és a harmadikra cipekedés közepette beszerzett náthámat kúrálni kell.

Köszi, én is szétszedtem volna, de még tökölős üzemmódban vagyok. - Sokkal jobb így. :) - a digitalitásból a másik vonalon is kiveszem a részem, párom éppen most háborog, mert a távoktatandó egyik tanulója éppen Bagolyfalvi Rózáról írt esszét. - Röviddel utána a nekem szegezett kérdése: de miért nincs internet? :) Közben nekem is visszajött!