Emelt-e sávszélességet az internetszolgáltatód a rendkívüli helyzetre tekintettel?

Ma reggel értesített minket a céges internetszolgáltatónk, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a letöltési sebességet kétszeresére, a feltöltési sebességet háromszorosára emeli minden előfizetőjénél határozatlan időre. Természetesen havidíj emelése nélkül. A Ti szolgáltatótok hozott ilyen intézkedést?

Igen
4% (30 szavazat)
Nem
92% (774 szavazat)
Egyéb
4% (35 szavazat)
Összes szavazat: 839

Hozzászólások

Szóval a znet szolgáltat nektek...

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 08:49

Én több szolgáltatónál azt tapasztalom, hogy a végfelhasználóknak leginkább marketing okokból kiosztott, reális felhasználásra teljesen indokolatlan többszáz megabites csomagok mellett a jellemzően n*10 gigabites "felhordó" hálózatok (ahol tipikusan 1<=n<=4) kezdenek koppanásig lenni, főként az esti "főműsoridőben".

Valószínűleg a nagyobb streaming szolgáltatóknak van dedikált vonaluk a nagyobb netszolgáltatókhoz, szóval a normál netnél nem kéne, hogy gond legyen. A végpontok felé persze előfodulhat, hogy nő a forgalom.

A kérdés kapcsán itthon nem emeltek, de nem is kell. A számomra most érdekes céges kapcsolatnál pedig a cég rendelt magasabb csomagot a központi erőforrások elérhetősége érdekében.

Lakossagiban furcsa lenne, nem is tamogatnam jo szivvel, mert eselyes, hogy torrentezesre es 4K Netflixre lesz hasznalva. A legtobb remote munka elvegezheto minimalis savszelesseggel is, inkabb az lenne indokolt, hogy csokkentik a per fo savszelt, hogy tobb embernek jusson egyszerre.

Háááát.... Nekem dsl van és HO-ban egyszerű konferencia (video nélkül) képes kibélelni. (az elvi max 150 mbit, de gyakorlatban max 25-öt mértem)

Mobillal bondingolok és akkor az átlag 70 mbit, amivel egy videos konferencia képes szaggatni. Sok múlik azon, hogy a cég milyen sw-reket használ vagy enged használni és az nem mindig a leghatékonyabb a sávszélesség szempontjából...

Szóval, szerintem, nagyon is indokolt és méltányolandó, ha a felhordója bírja. (én is kaptam ilyen levelet, mert elvileg ügyfél vagyok, csak a végpont nem ért ide egy év alatt)

Céges előfizetés esetén még látom értelmét, a több VPN session-hoz, pl. (Ha a cég még az irodában/telephelyen tartja az it infrastruktúrát).

 

De pl a tini gyerekek könnyen azt gondolhatják, hogy szabad a tiktok, youtube, és egyebek. Mondjuk a youtube az két esélyes mert ott oktatási videókat is tud(na) nézni, de a nagy többség ugy se azt fog. Sajnos.

Jelenlegi helyzet: Három gyerekem nyomja a videókonferenciát, így tartják nekik az órákat. Feleségem meg én homeoffice-ban. Azért ez ki tudja bélelni a sávszélességet, bár nálunk még jól bírja az infra. Na de délután, amikor mindenki itthon ráuszul a jutyúbra, akkor nekem gyakran akad a Hangouts a szülőkkel. 

Csaba

Innen mar hova tovabb?

Eddig is megvolt a 8-900Mbps le es fel, most is megvan.

Otthoni felhasználóknál, ahol max néhány 10 Mb van, ott technikai oka van, nem nagyon fognak tudni bővíteni, ahol meg sok 100Mb, annak bírnia kell.

Csak bírják a szerverek, VPN szerverek, routerek,... szerintem azok fognak hamarabb kidőlni.

Sok ipari park van, ahol mikron kapják a neten, ott se egyszerű, olcsó a bővítés.

Az van, hogy a műanyag kábelcsatornák amiket még a 2000-es években behúztak, mára általában több ponton betörtek. Telement porral, törmelékkel a csatorna és így lehetetlen kihúzni a régi rézkábelt és áthúzni optikaira. Ezért újra fel kellene törni a nyomvonalát és újracsinálni az egészet. Ehhez kell rengeteg engedély, ami nem éri meg a szolgáltatóknak sajnos. 

Pedig érdemes lenne kampányszerűen könnyíteni a kábelcsere adminisztrációját, mert ha optikai kábel kerülne a régi helyére akkor utána nem kellene már hozzányúlni. 

nálunk nem hozott, de küldenék diskeket, meg linket emailben, tudnál nekem pornót tölteni?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nem tudok róla, de igényem sincs rá. 1000/200 otthon nagyjából mindenre elég napjainkban. 

Ave, Saabi.

Kétlem, hogy szükségem lenne többre. Most mértem 956Mbps/398Mbps-et. Ahol jól jönne ott se a sávszéllel van a gond hanem inkább a stabilitással. De arra a környékre nem szándékozom menni a közeljövőben.

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 11:12

Reggel még nemet nyomtam, aztán most jött az SMS, hogy a svájci UPC minden 100 mbit alatti csomagot 100-ra gyorsít 6 hétre ingyen. 60-as a netem, bőven elég mindenre (meeting, remote desktop), nem warezolok meg streamelek meg ilyesmi.

A céges nálunk eddig is annyi volt, amit a technológia engedett. Most csak a szerverek ülnek ott, igaz ők használják a netet, de nem sokkal többet mint máskor.

Az itthoniról sem szóltak, hogy emelték volna, de eddig is mindenre elég volt. 1-2 videóhívásom volt a "karanténból", és örömmel tapasztaltam, hogy hibátlanul működött a net. Hatalmas +1 a hálózatok fenntartóinak!

480Mbit/s letöltés fel 180Mbit/s 7ms ping - de rendszerint 800-900Mbit/s szokott lenni...

For Whites Only meeting room!

Nem emeltek, de nekem eleve elég gyors volt (1000/300 Mbit/s) 3100 Ft/hó díjért ami nem változott.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Én is szeretném. Mucsanet, 100/3 7099 havonta (sokcsatornás TV-vel együtt). Emelés nuku, de legalább az eddig stabilan hozta amit kell neki. HO-t és párom 4k netflix nézegetését simán bírja, VPN és remote is stabil.

Futtattam rá most egy speedtestet. 75/2,7, ping 11ms. 

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 12:29

Nem érzem szükségességét az otthoni internetkapcslatok általános gyorsításának, a többségnek legalább a 30-50 mbit megvan, de általános a 250-1000 mbit is. A mobilnet már más kérdés, mert az jellemzően forgalomkorlátos.

szerk.: ugyanakkor ez jól eladható "közösségvállalás" lehet a szolgáltatóknak :)

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 13:22

Lakossági, még UPC 500/22, elvileg nincs nagyobb. A 22megabit/sec a lassú nekem, bár az mindig megvan. Az 500-ból alig van meg 200, de az még rendben van.

A UPC azaz már Vodafone is úgy van vele, hogy minimál upload is jó, az r=1 ügyfél úgyis csak a download értéket nézni. 
Most meg eljött az igazság pillanata mindenkinél aki távmunkába került. 

Sajnos kevés olyan jófej cég van mint a Digi, ahol valóban arányos upload is van download mellé. 

Még UPC, majd árilis 1-től lesz Vodafon :)

De a jelenlegi hálózatkialakításban nem tud 30 megabitnél nagyobb sávszélességet biztosítani feltöltésre végpontonként. A 30-ból lejön még az UPC-wifree sávszélessége, és ami marad az a tied ( 22 helyett jellemzően 25)

Távmunkában nekem elegendő ekkora feltöltés (22--> 26), viszont a letöltés az már csak olyan 120 körül van :(

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 13:21

Nem, Digi 100/100 van a hazban, nem jon optika az ajtoig, hanem csak 2 erpar, igy efole jelenleg nem is tudnak menni. Otthoni munkara boven eleg, ket parhuzamos videokonferencia siman 20 Mbps alatt van.

valszeg nem fűződik túl nagy üzleti érdeke a szolgáltatónak szórakozni a műemlék épületekkel.

ezek általában kisebbek, a bevezetés költsége meg sokkal nagyobb, mint máshol.

még ha padláson is menne, a legális kiépítés rengeteg hatósági ügyintézést igényelne (+építésztervek, stb.).

és ha bejön a padláson, akkor a lakásokig való eljuttatás se egyszerű. a szolgáltatók uis kizárólag kábelcsatornázni akarnak,
műemlék épületben meg ez az, amit pont nem lehet. be kéne vésni, de persze erre egyik se hajlandó.

mindezek ellenére rengeteg műemlék épületben bent vannak, gányolással, illegálban.

a szabályozáson kéne változtatni, valahogy el kéne érni, hogy vagy benyeljék az extra költséget a szolgáltatók, vagy
legyen valami eljárásrendjük az együttműködésre valamilyen költségmegosztásban (még ilyen sincs).
mégiscsak kvázi monopolhelyzetben lévő cégekről van szó, a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

A régi műemlék épületekben általában van szellőzőfolyosó (vertikális) ami egyáltalán nincs szem előtt. Nincs kétségem afelől, hogy szigorú és felesleges műemlékvédelmi rendeletek még a senki által nem látott szellőzőket is szigorúan védik. De talán most épp ideje lenne ezeken lazítani. 

Simán meg lehetne állapodni a szolgáltatókkal szerintem. A karanténhelyzetre való tekintettel lehetne lazítani a szabályozáson. Cserébe a nagy internetszolgáltatóknak kötelezettséget kellene vállalniuk, hogy bekábelezik ezeket a belvárosi házakat. Mert az sem lenne szerencsés, ha a könnyített szabályozás egyetlen szolgáltatót hozna helyzetbe, aki utána monopolhelyzetbe kerülve olyan árak kérne amit nem szégyellne. Nulla konkurencia vagy lassú rézkábeles konkurencia mellett egyetlen optikai szolgáltató monopólium. 

A mi esetunkben az a problema, hogy at kellene kabelezni a lepcsohazat, de a foldszinten, ahol a kabelvezeto talcak futnak, privat helyisegek (iroda, bolt stb.) vannak. Oda sajnos nem tud a Digi csak ugy bemenni kabelezni, engedelyek kellenek. A szerelo legutobb mondta, hogy rajta vannak a dolgon, de 2020 ev vegeig nem tudjak megigerni, hogy FTTH lesz. Mindenesetre biztattak, hogy nem kell aggodni, az egesz halozatot le akarjak cserelni, es nem akarjak megtartani lehetoleg sehol hazon belul a rezet.

Még több évvel ezelőtt, pesti belvárosban nálunk kellett egy lakógyűlési támogató izé és utána be tudott jönni a Digi a házba. A függőfolyosók alatt a sarokban vitték a kábelt. Akkor ez belefért a műemlék jellegbe. Nyilván az is feltétel, hogy a ház kapujáig el tudjon érni a Digi. 

Viszont most itt van ez a rendkívüli helyzet. Lehet online petíciózni, hogy bizony tessenek könnyíteni a vonatkozó rendelkezéseken. Mert a távmunkához sávszélesség is kell. A munka folyamatosságának fenntartása, legalább ott ahol lehet pedig fontosabb még a műemlékvédelemnél is. Egyébként is felesleges kekeckedés volt eddig is az optikai átkábelezés akadályozása. Számtalan módon meg lehet azt oldani úgy, hogy ne sérüljön a műemlék. 

Optika, 900/300 felett szoktam mérni. Hová emeljen? :)

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 15:09

Mobilomra kaptam extra adatkeretet (ebben a pillanatban kaptam SMS-t). Az mondjuk nem sávszélesség, vagy ha hónapra vetítjük, akkor vehető annak is. Kihasználni nem nagyon fogom, mert itthon ülök, és van drótos net is. De azért szép gesztus, és biztos sokaknak jól jön. Köszönjük!

Szerkesztve: 2020. 03. 19., cs – 18:03

A mobilszolgáltató adott hozzá az adatkerethez 10 GB-ot, amit április végéig lehet felhasználni. Céges mobil.

Annyit tudok segíteni, hogy a YT-on ha nincs olvasnivaló szöveg, akkor 360p-ben nyomom.

Így csökkentem a gerinc terhelését. :)

Nemre klikkeltem, de elvileg a 100/100-nál nem tudnak többet adni az eszköz vagy egyéb korlát miatt.

Vidanet nem emelt sávszélességet, de nem is szoktak.

Viszont cserébe 2 napja nem tudom betölteni a hup.hu oldalt. Persze ez nem biztos, hogy miattuk van, de előtte simán ment, és nem állítottam el semmit sem.

Ráadásul free VPN segítségével bejön az oldal, és mobilnetről is (Telenor).

Lehet, hogy ők így próbálnak a vírus ellen harcolni?

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

itt még ha akarna se tudna emelni a T.

jó, ha megvan a kb. 30/3 VDSL csoda sebesség. cserébe viszont legalább jóval drágább, mint pl. a 10x ekkora sebességű optika.

5700 Ft / hó a "szélessávú internet": 30Mbit/s kínált letöltés, 1Mbit/s garantált letöltés, 5Mbit/s kínált feltöltés, 0,25Mbit/s garantált feltöltés.

más lehetőség nincs.

ha lenne, akkor pl. 4000 Ft / hó lenne 300 Mbit/s letöltési sebesség (Garantált 60 Mbit/s), 20 Mbit/s feltöltési sebesség (Garantált 5 Mbit/s)

jó, mi? :)

most mértem kb 70/7, a homeoffice-hoz elég (vpn+rdp), van itthon 400 film, a spotify nem foglal nagy sávszélességet, a filmeket meg majd a torrent megoldja :)

Mi kértük a T-től, baromi gyorsan be is állították a háromszorozott sávszélt. 2 év hűség és természetesen magasabb havidíj ellenében roppant segítőkészek voltak. :D

Szerkesztve: 2020. 03. 20., p – 13:04

150/50 -em van, optikai T. Egész héten simán ment, Budapestig 2-4msec ping (Pest megye).

Kapok valami jutalmat azért mert én békeidőben sem köttetek feleslegesen ezer mbiteket otthonra? :) Rohadt vicces olvasgatni az újságírók "szakértő" cikkeit a témában.

Diginél nem kapsz mást. Én forgalmazok bőven. VPS gépek mentése, filmek ( videó fájlok munka kapcsán, de akár 100+ GB fájlok ) és így sem terhelem átlagban szerintem napi fél óránál többet a hálózatot. Maradék időben Youtube esetleg, Viber, levelezés meg vagy 2-3 terminál. Szóval kb. semmi. Mindig elérhető a max. sávszéll ( 900 Mbit körül bírja nekem a Mikrotik ) ha kell pedig mindenkinek ennyi van. Nem tudsz mire letölteni annyi torrentet, hogy megfingasd a szolgáltatót. :D

A Telekom azt mondta, hogy minden fejlesztési munka le van állítva a járványos időszak utánig, úgyhogy nálunk biztosan nem lesz savszel emelés.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség