Vonulsz-e önkéntes karanténba?

Címkék

Egyes források alapján, a halálozási arány csökkentése érdekében, minél előbb az emberek közötti érintkezések drasztikus visszafogására lenne szükség. Ennek alapján tervezed-e / vállalod-e, hogy önkéntes karanténba vonulsz?

Az önkéntes karantén a következőket jelenti:

  1. Csak akkor hagyod el az otthonod ha feltétlenül szükséges.
  2. Ha elmész otthonról maszkot viselsz a többiek védelme érdekében.

Szemelvények a linkelt cikkből:

"Ha például a hupeji hatóságok január 23. helyett január 22-én vezették volna be a karantént, 20.000-rel kevesebben betegedtek volna meg!" - (0,5% -os halálozási ráta mellett + 100 halott.)

"Franciaországban 1400 megbetegedést és 30 halálozást tartanak nyilván. A fentiek szerint a valós megbetegedések száma valahol 24.000 és 140.000 között lehet – nagyságrendekkel több, mint amiről a hivatalos híradások szólnak. Ha nem hiszed, nézd meg újra a vuhani ábrát."

"A halálozási arányszám a jól felkészült országokban (pl. Dél-Korea) 0,5% és 0,9% közötti. Azokban az országokban viszont, amelyek nincsenek kellően felkészülve a tömeges megbetegedésekre, 3%-5% között mozog. Más szóval, azok az országok, amelyek gyorsan cselekszenek, akár tizedére is csökkenthetik a halálozást. Még nyilvánvalóbb, hogy a gyors óvintézkedéseknek köszönhetően maga a megbetegedések száma is drasztikusan csökken."

Már most is önkéntes kanaténban vagyok.
56% (577 szavazat)
Tervezem, de még nem léptük meg.
10% (106 szavazat)
Helyzetem miatt (munka stb ...) nem tudom megoldani.
17% (172 szavazat)
Ez túlzás / a vírus nem rosszabb mint az influenza / minek ez a felhajtás?
9% (89 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (26 szavazat)
Csak a válasz érdekel / digitális analfabéta vagyok :)
6% (61 szavazat)
Összes szavazat: 1031

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 13:01

Vegre , a mai koronas adagom is megvan.

En mar evek ota koronas uzemmodban vagyok:))

Legszebb ido van a kerti munkakhoz. Jobbkor nem is johetett volna.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Kocka vagyok, az egész életem egy karantén! :D

Nem, sőt szerintem ez jó alkalom a kevésbé tömeges kinti tevékenységekhez: bicajozás, túrázás, séta, kerti munkák stb

https://flowcycle.hu/egyre-tobb-orszagban-tiltjak-be-a-rekreacios-kerekparozast/

Én meglepődtem rajta, én is úgy gondolom, hogy ha elmegyek bringázni, és nem érintkezem senkivel (pl. szokásommal ellentétben nem kocsmában frissítek, hanem csak azt eszem, iszom, amit magammal hoztam otthonról), akkor valószínűleg nem vagyok kitéve fertőzésnek, és esetleges fertőzés esetén nem is adom tovább.

Az a baj, hogy sok a buta paraszt. No nem azok, akiknek a zöldségeket, gyümölcsöket és a húsárut köszönhetjük, hanem az új: a büdös városi paraszt. 

Amikor otthon kellene maradni elmegy sétálni gyerekkel a plázába, teker egy kört a médiában (mm), kicsit köhög, de szerinte csak egy nátha, no meg különben is neki ne mondja meg senki, hiszen ő a valaki.

 

Pedig a bicajozás fontos. A séta is. De be lesz tiltva a sok büdös paraszt miatt.

Az a baj a sok büdös városi paraszttal (myself included - legalább is a városi részében), hogy nekünk sokkal nehezebb találni olyan kimozdulási lehetőséget, hogy ne találkozz mással. Az anyuka ne menjen a gyerekével plázába, tiszta sor. De az se jó, ha a négy fal közt 40-60 négyzetméteren főnek és őrülnek meg ez alatt a pár hónap alatt. Úgy tapasztalom hogy még mindig az az ajánlás, hogy ha lehet az ember legyen a friss levegőn és mozogjon. Csak közben kerüljön el másokat. Ez vidéken könnyű / könnyebb.  

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 13:29

(x) Egyeb

Otthon vagyok az ido legnagyobb reszeben, de siman elmegyek maszk nelkul futni szabad teren, meg meg vasarolni is voltam, mert nem akarok ehenhalni. :)

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 13:41

Mar lassan ket hete home officeban vagyok. Boltba elmegyek, de kb ennyi. Maszk az nincs rajtam. Ez marad is igy, ameddig nem normalizalodik a helyzet.

A családom a közoktatás áldozata, mindenki itthon van, és marad is.

A munkahelyemen mindenki bent van, csak én nem, most itthonról dolgozom két napot, a többit meglátom. De ferde szemmel néznek rám a levelezésben.

Javítsátok, mert "kanaténba" még sem vonulhatok..!  :)

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 14:01

Kaját kell venni,  melóba be kell járni. Ha meg már ott vagyok, a konditerem útba esik, ez a vírus sem indok arra, h legyengüljek. :) Amúgy meg járunk a természetbe túrázni, meg most hétvégén már volt kis bicaj is, bár az időjárás vicces lesz jövő héten elvileg. Muterral telefonon értekezem csak egy ideig. Asszony kb dettó, kérdezte is, h menjen-e ma edzeni kör edzésre, de hát miért ne, én is megyek gyúrni.

"Kaját kell venni,  melóba be kell járni. Ha meg már ott vagyok, a konditerem útba esik, ez a vírus sem indok arra, h legyengüljek. :)"

Nálunk a 2 legközelebbi teremből egy már bezárt, egy meg csökkentett nyitvatartással és létszám korláttal üzemel. Én inkább már nem megyek a héten (a vasárnapi guggolás/felhúzás kombótól még úgyis alig bírok menni :D).
Most pár hétig szabadtéri edzéseket fogok csinálni, bár itt már minden zárva van, játszóterek és szabadtéri kondi parkok is. Persze nincs bekerítve, csak gondolom kitáblázva/matricázva, hogy nem lehet használni. Meglátjuk. Valamit muszáj mozogni. Kicsit biztos legyengülök, de azért talán nem sorvadok el. 

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 14:19

Közoktatás + már egy hete ajánlott HO.

Ettől még lehet kirándulni meg futni járni (termet kihagyom).

Szerkesztve: 2020. 03. 16., h – 14:36

Nem teljesen onkentes, miutan bezart nalunk az ovi, muszaj itthon lennunk, de nem is kulonosebben banom. (Szerencsere mindketten tudunk homeoffice-ban dolgozni, a gyerekfelvigyazast meg megoldjuk felvaltva.)

Ha az van megírva a sors könyvében, hogy a dögvész visz el, akkor úgy is a dögvész fog elvinni... minek izgulni e miatt?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Erre vonatkozik a klasszikus vicc, amikor a falu plébánosának szólnak, hogy jön az árvíz, el kellene menekülni, mire ő azt mondja, hogy imádkozik, és majd az úr megsegíti. Aztán már körbeveszi a víz a templomkertet, és jön egy csónak, hogy elvinnék, de ő imádkozik tovább. Majd már csak a templomtető van kinn, és jön egy helikopter. Ugyanaz. Végül megfullad, és az úr elé kerül, ahol panaszosan mondja, hogy miért nem hallgattattak meg az imái. Mire az úr: de hát én küldtem egy falubelit, hogy figyelmeztessen, majd egy csónakot, végül pedig egy helikoptert!

Az 1. feltétel teljesült, pipa.

A 2. "Ha elmész otthonról maszkot viselsz a többiek védelme érdekében." - viselnék, ha lenne, de nincs.

"Everything fails, all the time."

Amúgy is otthonról dolgozom, szóval annyi változott, hogy csak akkor megyünk valahova ha tényleg szükséges, maszk az nincs.

:wq

Leven nem kapni maszkot, a masodik tetel nem nagyon teljesulhet.

Amugy ilyen-olyan okbol harmadik hete itthonrol dolgozom. Eleinte gyerek volt beteg, aztan a ceg atvaltott WFH uzemmodba, aztan a bolcsode is bezart. Ha akarnek se tudnek mast csinalni :)

Nekem ilyenbol van ketto:

https://webshop.schachermayer.com/cat/hu-HU/product/3m-legzesvedo-maszk…

 

Amit te linkeltel azzal az a baj, hogy bevizesedik. A kilegzoszelepes is. Ugyanott (elol) fujod ki a paras levegot, ahol beszivod.

Amit en linkeltem annak a szuroje oldalt-felul van es egesz nap hasznalod akkor is szaraz marad.

A masik, hogy ez tenyleg lezar, amiket meg linkeltel azoknal bejut a levego oldalrol. A gumison is.

 

Az enyemnel az a baj, hogy nap vegere baromira faj az ember orrcsontja es hatarozott korvonala van a hordastol.

Mindezek ellenere nem tervezek ilyen maszkban jarni utcan. Egyszeruen nem megy a frizuramhoz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A gyakorlat azt mutatja, hogy a sebészeti maszk is ugyanannyira hatékony, mint az FFP3:

In the primary analysis, the incidence of laboratory-confirmed influenza infection events occurred in 207 of 2512 HCP-seasons (8.2%) in the N95 respirator group and 193 of 2668 HCP-seasons (7.2%) in the medical mask group

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214/

Valószínű magyarázat: Az FFP3 0.6 μm -ig véd, a vírusok meg 0.12 μm méretűek, szóval az is max kontakt cseppfertőzés ellen jó

UV-val nem lehet megölni? Én szereltem húsfeldolgozó üzemben is, ahol talán UV-C lámpákat használtak. Ha esetleg a levegőt átvezetnénk egy elég hosszú átlátszó szilikon csövön, ami spirálba van hajtva egy hengerben, aminek a belső falán mondjuk alufólia van és belül UV lámpa/lámpák (vagy UV LED-ek), az nem tudná elpusztítani a vírust? Vagy kevés lenne az expozíciós idő hozzá?

Valószínű kevés lenne az idő

A room should be ventilated after UV disinfection, and people are suggested to enter the room half an hour later.

Although UV is effective in killing the virus indoors, UV lamps should not be used to sterilize hands or other areas of skin, as the radiation can cause skin irritation.

https://www.khmertimeskh.com/50701725/ultraviolet-light-can-kill-the-no…

Plusz az UV ózont generál a levegőből, az viszont alaposan szétcsapja a vírusokat (is). Meg az embert is, úgyhogy azért azt célszerű bejátszani, hogy mennyi ózont is fújatsz szét egy ilyen UV lámpás keringetőből. Félreértés ne essék, nekem a nappaliban áll egy ilyen légtisztító, ami pont így vírustalanítja a levegőt, de nem véletlenül kell az ózonozás után szellőztetni.

Csaba

gyakori hiba meg, hogy azt hiszik, hogy a virusok magukban repkednek - de nem. igy ez a meret amit megadtak, kb semmit nem jelent, mert szinte mindig valamilyen felulethez kapcsolodnak (pl apro vizcsepp/aeroszol ami tusszenteskor, kohogeskor urul). arra meg eleg lehet a sebeszi maszk is. a lenyeg talan hogy mennyire lehet jol rogziteni, hogy a maszkon keresztu vegyed a levegot, ne pedig a maszk mellett szivjad be. a sebeszi maszk egy nagyon altalanos dolog, nyilvan nem cuppan mindenkinek az arcara ugyan ugy.

Maszkot nem viselek, a többi igaz (a munkahely is elrendelte a HO-t). Mondjuk, ha tehetném, az egész életem így élném le. 

Lehet ezt pár hét múlva átértékeled. Persze nem biztos, van aki bírja a homeofficet, én hat éve nyomom így, de akinél kisgyerek van otthon, az lehet hamar leépül idegileg. Nekem a hátom teenageremmel biztos kihívás lesz a következő hetek itthon. (Szerencsére a nagyobbik fiamnak a finn hadsereg biztosítja a rekreációs foglalkozást egészen júniusig.)

Csaba

20+ éve tolom itthon, ebből lehúztam 2+1 évet (4-5, ill 2 éves) kisgyerekkel, anno óvoda, pár éve bölcsőde hiányában, hogy asszony visszamehessen dolgozni. Simán túl lehet élni. (Mondjuk a komolyabb tervezéssel járó melókat éjszakára hagytam.)

Tinédzserrel meg attól függ. 13 évesen a lányom átköltözött hozzánk, ha itthon volt, bevonult a szobájába és vagy olvasott, vagy sorozatot nézett. Mondjuk más lehet, nem ilyen szerencsés. :)

Amig a munkaado azt mondja hogy be kell mennem, addig be kell mennem. Az onkentes karanten nem opcio nalam.

Sajnos önkéntesen maradok itthon, mert egyik munkámban sem engedélyezik a tömeges rendezvényt :-( Ennél fogva egy vasat sem keresek, míg vége nincs ennek az egésznek.

Amíg van alapanyag, addig mi toljuk. Mondjuk mind a 3 nagyker bejelentette, hogy zárni fog, ezért ma volt egy kis készletezés.

Ötfős cég, átlagosan megoldható, hogy ugyanazon építkezés különböző sarkaiban vagyunk, és csak a reggeli meeting, meg a munkahelyre kijutás  idejére vagyunk kicsit szorosabban.

Mindez épületvillamosság, Debrecen.

Sokkal inkább érint a holnaptól kezdődő üzletzárlat.

Tömegközlekedek, erre nincs más opció. Aki mellé be lehetne ülni, amellé nem akarok. Reggel még jó, mert kb 12 perc az időablak a csatlakozásig, de délután ugyanez kb 40-50 perc. Ezt biztonságosabbnak éreztem eddig egy sör/üdítő/kv(:D) mellett egy kerthelyiség sarkában, mint a buszpályaudvaron a nagyobb népsűrűségben. Ez holnaptól megszűnik. Valahogy majd lesz. 

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Gyakorlatilag minden közösségi helyet bezárattak, lassan már kijárási tilalom is lesz... szóval itt már nem nagyon beszélhetünk önkétes döntésről.

Kivéve azoknak, akiknek a munkahelyét zárták be igazából. Mi is lemondtuk az irodai takarítást, jó pár hely is bezárt, ahol főleg este lenne forgalom (a hétközi két kocsmakvíz sem kerül megrendezésre), esküvők maradnak el, emiatt a DJ, ceremóniamester, fotósoknak nincs munkája egyből stb.

[x] Eddig is önkéntes karanténban voltam (-::

Már spameket sem kapok.

> Sol omnibus lucet.

Csütörtöktől home-office-ban dolgozom, nem nagyon járunk ki (bár tegnap becsúszott 85 km bringa, de nem találkoztunk senkivel útközben - autókat kivéve), de boltba azért el kell menni néha.

Ket csoportra lett osztva a tarsasag. Az egyik onsite, a masik otthonrol. Sajna ma az egyik srac nem jott be, mert egy hete Madridban jart, igy ketten maradtunk. Mivel a masik srac projectje halados, igy en lettem megint az oncall. Cserebe alig vannak bent. Hetfon valtunk, es utana mi leszunk ket hetig otthon.

Múlt hét vége óta home office további rendelkezésig. Egyébként sem mentem nagyon sehova, bár az autómat eladtam a hétvégén és muszáj volt pacsizni rá, de ott figyelt a fertőtlenítő a másik kocsimban :)

Ha elmész otthonról maszkot viselsz a többiek védelme érdekében.

Nem arról volt szó, hogy ne viseljen maszkot aki nem fertőzött? 

Az USA is nagyhatalomhoz méltón kezeli a problémát: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-51895246

 

Órákat várakoztatja az utazókat a szűk folyosón tömegben, hogy szűrjék a koronásokat. Tök jó, mert ha találnak egyet, akkor onnantól az összeset karanténba zárhatják :-)

Így van, annak kell viselnie, aki fertőz. Aki meg nem fertőz azt meg csak kicsit védi. Mellette is be tud menni, illetve a szemek sincsenek védve.
Azt ajánlják, hogy ne vásároljuk el azok elől, akiknek és ahol pedig fontos lenne (pl. kórházak, fertőzöttek, gyanús személyek).

Azt ajánlják, hogy ne vásároljuk el azok elől, akiknek és ahol pedig fontos lenne

Kb 2 hónapja nincs már mit felvásárolni, mert felvásárolták a kínaiak vagy elküldtük nekik humanitárius segélyként...akkor kellett volna export tilalom, persze senki nem tudta (?), hogy ez lesz

Bezárt a múzeum, szóval más opcióm nincsen.

Orvos vagyok, képalkotó. Ha rosszra fordul a helyzet, majd én kezelem a lélegeztető gépedet. Örülsz?

Google.com: lélegeztető beállítása :D

Csak külön engedéllyel lehet most bemenni az irodába, úgyhogy nincs sok választásom, de annyira nem rossz egyelőre.

Péntekenként, munka után, önkéntesként biológiai kísérletet folytattam az alkoholfogyasztás emberi szervezetre mért hatásainak vizsgálatáról, de már nem ajánlott a labor (pub) látogatása, ezért egy házi labort (minibár) állítottam fel, hogy zavartalanul haladjon a munka. Na egs! 

Szerkesztve: 2020. 03. 20., p – 18:05

https://index.hu/belfold/2020/03/20/13_eves_diak_koronavirus_fertozott_tesz_hiany_karanten/

Tehát a jelenlegi eljárás:
- csak akkor tesztelik, ha már nagyon súlyos az állapota valakinek
- csak akkor mondják el, hogy egyáltalán mi van, ha nagyon rámenősen kérdezi folyamatosan valaki
- csak akkor tesznek karanténba, ha folyamatosan érdeklődsz és tesztet akarsz kérni és tudomásukra hozod, hogy rokonod, együtt laksz, barátod, stb.. az illető (de ezt is csak akkor, ha egyáltalán megtudod, hogy koronavírusa volt)
- tesztelni pedig garantáltan nem fognak, amíg nincs komoly tüneted, hiába érintkeztél vele

Ebből mit fognak levonni az emberek? Vallja be és jelentkezzen a hatóságnál, akinek három anyja van, mert csak korlátoznak mindenben (házi karantén), de semmit nem tesznek érted (nem tesztelnek, közben meg lehet végigfertőzöd a családodat otthon). Erre mondják, hogy házhoz mész a lóf*sz*rt.
Nagyszerű jövőképet látok, ha ez folytatódik!

Hogyan tudom magamat letesztelteni?

Sziasztok 1 hete repültem vissza Törökországból és pár napja nagyon beteg vagyok minden tünet a korona virusra utal,felhivtam az állami 80as számot ahol azt mondták hogy a házi orvosomat keressem fel.

Felhivtam a házi orvost aki annyit mondott hogy valószinüleg csak nátha és maradjak otthon.

Ma keresett meg a Török állam és azt mondták hogy kapcsolatba kerültem valakivel aki korona virusos volt

ezzel a hirrel megprobáltam felhivni a háziorvost de ez se nagyon érdekelte azt mondta maradjak otthon két hétig

Mit akar, mit csinaljanak vele? Siman csak lazas, vagy meg annyi se? Maradjon otthon, ha kigyogyul, akkor hurra + nem fertozodott meg masokat. Ha rosszabbra fordul, akkor surgossegi; talan lesz helye, ha az amugy csak lazas tunetekkel rendelkezo emberek nem veszik el elole a helyet...

UK szabalyozas:

You'll need to stay at home if you have symptoms of coronavirus (COVID-19) or live with someone who does.

Staying at home means you should:

  • not go to work, school or public areas
  • not use public transport or taxis
  • not have visitors, such as friends and family, in your home
  • not go out to buy food or collect medicine – order them by phone or online, or ask someone else to drop them off at your home

https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/self-isolation-advic…

Alap esetben nem tesztelnek, mert minek. Ha sulyosodik az allapotod, akkor igen. 

Nyilvan ehhez egyeni felelossegvallalas kell, hogy mukodjon; dehat otthon is mindenki "felnott vagyok, az allam nekem ne szoljon bele az eletembe". Most mindenki megmutathatja, hogy mennyire tud felnotten, onalloan dontest hozni...

Ez nagyon jellemző a mai emberekre. Meg majd be fogják tartani az önkéntes karantént és nem fertőznek tovább egy rakás embert. Ráadásul ez az ember is biztos találkozott nem egy ismerőssel, biztos ők is maguktól karanténba vonulnak. Úgy látszik utópiában élünk. Az idősek sem flangálnak mindenütt az utcán és nem harcolnak a piacon a csirkehúsért..

Es ugye ezert kell elrendelni ilyet (BBC, frissen, epp most keszult):

Cafes, pubs, bars and restaurants across the UK have been told to close on Friday night and not reopen - although they can offer takeaway services

Nightclubs, theatres, cinemas and gyms have also been told to shut their doors

Azert vannak itt meg komoly intezkedesek:

Businesses can apply for a grant of up to £2,500 a month to cover 80% of salary for those retained but not working

He also says VAT for all businesses is being deferred until the end of June and the business loan scheme will now be interest free for 12 months

He also announces the self-employed will get full Universal Credit at a rate equivalent to statutory sick pay, and a further £1bn to cover 30% of house rental costs

Ezert cserebe csak egyet kert:

Prime Minister Boris Johnson says people should not go out on Friday night to such venues. He says people should stay at home "to protect the NHS and save lives"

Es pont ezt fogom tenni. Hetfon voltam a pub-ban; kellett egy utolso, mert ereztem, hogy nem lesz tobb alkalom most egy jo ideig. Azota a felszabadult idommel elkezdtem egy iOS/macOS projectet, amivel a tavmunkat probalom majd megkonnyiteni a kollegak szamara. Mivel 6 ora mar elmult, igy a napi 8 oramat boven letudtam, szoval most elkezdek azon dolgozni...

Nekem abból is az jön le, hogy a hivatalos rendelet alapján is gyanúsnak minősül és le kéne tesztelni. A tesztelés nem feltétlen azért kell, hogy bevigyék kórházba, hanem hogy a környezetét is annak megfelelően lehessen kezelni.

Mondjuk a nehez legzes az mar tenyleg olyan tunet, aminel en is orulnek, ha figyelnenek. De ezt nem emlitette a postban, csak a kommentekben (amit utolag olvastam csak el). Kerdes, hogy ez mar a telefonhivas elott is problemaja volt-e, vagy azota kezdodott valamikor.