Devuan 3.0 beta

Címkék

Elérhető tesztelésre a systemd-mentesített Debian fork, a Devuan 3.0 "Beowulf" béta kiadása. Letölthető innen. A bejelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 18., sze – 07:49

Annyira vicc, hogy ezer billiárd kódnév közül lehet választani, de mindig ugyanazok pörögnek. Ez a Beowulf is volt már, Linux/Unix témában is viselte ezt a nevet megoldás. Ennyire nincs angol szó, amit választani lehetne? Vagy inkább értelmes ötlet nincs.

trey @ gépház

A Twitterre, közösségire, bejelentésekbe, weboldalakra, vagyis a felhasználók felőli felületekre jól megjegyezhető, egyértelműen, világosan és gyorsan megjegyezhető/megkülönböztethető név (pl. kódnév) kell. A support, fejlesztés, támogatás oldalra egyértelmű azonosíthatóság kell, ez lehet egy verziószám. A kettőnek nem kell egybeesnie. Sőt.

trey @ gépház

Ez nem a kóderek rigolyája. Bugreportnál szerinted nem kell a verziószám? Hogy reportolod le normális verziószámozás nélkül, hogy a probléma a 2.1.6-ban még nem volt jelen, de a 2.2.0-ban már igen? Egyébként meg, ha neked a név se ér semmit, akkor miért baj, hogy a Devuan 3-at úgy nevezték el, ahogy?

Mert egy sima CLI toolhoz, vagy libraryhoz, vagy bármilyen apróbb projekthez majd külön bugreport programot is fognak írni a webes bugtracker vagy a levlista helyett. Ahelyett, hogy lenne egy x.y.z szám, amire a felhasználó hivatkozhat a bejelentéseiben.

Itt nem mondtad, hogy ez csak a disztrókra vonatkozik; egy generikus kijelentést tettél a verziószámokkal kapcsolatban. Egy olyan szoftverkollekció esetén, mint egy OS, ott nyilván mindegy, hogy mivel azonosítják publicban; jó a kódnév, vagy akár a release dátuma is, csak egyedi legyen, hogy azonosítható legyen. De ha egy adott szoftverkomponensről beszélünk, ott kell a normális verziószámozás. Viszont ez esetben az ottani válaszod teljesen értelmetlen volt, mert OS verziószámra ugyanúgy nem panaszkodtam soha, ahogy kódnévre sem.

> Ja, meg kell tanulni kontextusban értelmezni a válaszokat.

Mint mondtam: akkor viszont házszámot tévesztettél, mert OS verziószámra, vagy kódnévre én sosem panaszkodtam.

> Összefoglalom: a Devuan "Beowulf" kódneve egy ötlettelen szar.

És? Ki a fárast érdekel, minek hívják? Jobb lenne a Makemake?

Engem meg az érdekel, hogy más nem volt, amibe bele lehetett volna kötni? Valahányszor ez a szerencsétlen disztró szóbakerül, mindig valami totál érdektelen dolog mentén megy a köteketés; hülye neve van, nincs elég júzer, szar a logója, mi értelme van, stb.

Sz*rk: Egyébként, ahogy nézem, ABC-sorrendben mennek. Van még más B-vel kezdődő kisbolygó, aminek a neve geekstuff?

Közben lecsekkoltam, az nem feltétel, hogy geekstuff legyen, csak eddig direkt valami geek vonatkozású nevet választottak; innen válogatják őket. Tehát nem szorították magukat szűk korlátok közé, csak a geek factor miatt lett ez, ahogy az ASCII is.
De amúgy még mindig nem értem, hogy mi a túrót akarunk kiolvasni a névből; ettől lesz szar, vagy mi?

Tudom én is, hogy sokkal több, de hát mégiscsak systemd-topic (hehe: systemd-topicd, mindjárt küldök feature requestet Pöetteringnek :) ), muszáj volt trollkodnom egy kicsit :)

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

> de hát mégiscsak systemd-topic

Pedig a systemd-ről eddig szó sem volt, csak a Devuan hülye kódneveiről és nemlétező userbázisáról. :P

> systemd-topicd, mindjárt küldök feature requestet Pöetteringnek :)

Ne, ne adj nekik ötleteket! Még a végén tényleg beépítenek egy webszervert és egy fórummotort is a systemd-be... /o\

Úristen... Most már komolyan nem tudom, hogy sírjak, röhögjek, vagy sírva röhögjek... Ez már nem az első alkalom, hogy viccből mondok valami abszurdot, hogy mit lehetne még a systemd-be beönteni, és aztán kiderül, hogy már be is öntötték.

Én meg sem jegyzem a beceneveket vagy kódneveket.
A számozásból derül ki, hogy melyik az újabb, főleg ha úgy számoznak mint az Ubuntu: év04 tavasz vagy év10 ősz
Aztán nem érdekel, hogy Piri-Feri vagy Sári-Zoli.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox