[KV] Ismersz olyan embert aki a koronavírus miatt veszítette el az állását?

Címkék

Figyelem: ha változott a szavazatod, akkor kérlek módosítsd! Köszi!

Több vésztervet is van "szerencsém" ismerni, hogy mekkora forgalom/termelés csökkenés esetén kezdik elbocsátani az embereket, zárják be az üzletet. Már hallottam olyanról, ahol elkezdődött a felmondások kézbesítése.

Igen
14% (161 szavazat)
Nem
86% (970 szavazat)
Összes szavazat: 1131

Hozzászólások

Az ismeretségi körömben pár cégnél már van alapanyaghiány, az pedig megfogja a termelést, akkor is, ha kereslet lenne...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Tegnap du Meidling elég üres volt. Nálunk ma teszt üzemben min. 50% otthonról dolgozik, hétfőtől 4 hétre "bezár" a bécsi iroda, heti 1 megjelenés elvárt. Kollégák szerint jövő héttől kb. az összes suli bezár kint. Nem biztos, hogy a határzár lesz a legnagyobb gond a következő hetekben, hanem hogy sokan fizu nélkül maradnak.

Jófogás állást keres: szakács, pincér, takarító, mosogató, plusz a teljes építőipar

Jaj, akkor most mi lesz! Jön majd a "nincs ember ebben az országban mert mindenki elment" helyett a "jaj nincs munka mind meghalunk". Én meg unott arccal nézem, miközben tavaly megkaptam a 20 éves emlékplakettemet a munkahelyemen. Jobhoppereket meg kibaszkodják a picsába, mert tapasztalat, hogy legelőbb azokat teszik laptára, akiknek a legtöbbet kell fizetni. Ezek meg azok, akik az elmúlt években állásról állásra ugráltak 3-4-6 havonta, feltornászandó a bérüket.

Ha a helyzet tartós marad, az rossz hír a nyugati országokban segélyen tengődő "menekülteknek" is, mert ha nem lesz munka, akkor elsőként őket fogják kibaszni, mert ők a ballaszt a süllyedő hőlégballonban.

trey @ gépház

Nem mindenhol, de volt egy olyan káros tendencia az utóbbi időkben, hogy aki bejött az utcáról, az többet kapott (jaj, mert nincs ember!!!), mint aki adott esetben évek óta csinálta a melót. És ez bérfeszültséget szült.

(Megjegyzés: nem, engem nem érintett)

trey @ gépház

Akkor nézzük sorba:

  • rohadt kicsi a csoportomban a fluktuáció (van aki szintén 20 éve velem dolgozik)
  • nem szoktak ebből a csoportból kirúgni senkit
  • nem szoktak újak jönni (szerintem a legfiatalabb tag 5-6 éve jött), de ha jöttek is, kevesebbet kaptak
  • és én keresek a csoportban a legjobban

Bónusz: mint említettem, engem nem érint, viszont számos ismerősömet igen

:)

trey @ gépház

Igen, a bagó az úgy kell az embernek a mindennapjaihoz, mint a WC papír!

Apropó, ha már a dohányosok és a koronavírus:

https://www.google.com/search?&q=doh%C3%A1nyosok+koronav%C3%ADrus

Hajrá, bagósok, most kell belehúzni! ;)

trey @ gépház

Majd szólok azoknak, akiket érint, hogy azt üzened, kérjenek fizetésemelést. De azt hiszem, hogy ha a munkáltató szembesül azzal, amit Oregon mond (nem munkaerőhiány lesz, hanem túlkínálat), akkor szemberöhögi. És kibassza a jobhoppert.

trey @ gépház

Normális cégnél erre van egy karrierút. Mondjuk technikustól el lehet jutni a CIO-ig. Ez azt jelenti, hogy egy pozícióban nem töltesz el 3-4 évnél többet. Akinek 20 évig az az IT, hogy számítógépeket csavaroz össze vagy kódol, annak mondjuk tényleg unalmas lehet.

trey @ gépház

Én 2004 óta, de kollégám nagy része is 10+ melózunk egy munkáltatónak. Soha nem volt unalmas, a tulajdonosi kör nyitott a fejlesztésekre, és ha az alkalmazott is nyitott a fejlődésre akkor minden lehetőség adott számára.

Van ismerősöm, aki fizu miatt ugrált melóról melóra, miközben ugyanazt a munkakört töltötte be. Attól, hogy máshova jársz dolgozni, de hasonló dolgokat csinálsz, még nem biztos hogy izgalmas :)

Szerintem 5-10 évente váltani nem árt.

Fogalomzavarban szenvedsz. Aki 5-10 évente vált, az nem jobhopper. Leírtam, hogy kikre gondoltam. Miért nem olvasod el?

akik az elmúlt években állásról állásra ugráltak 3-4-6 havonta, feltornászandó a bérüket.

trey @ gépház

Pontosan értettem, mire gondoltál. Csak azt írom, hogy 20 éven át egy helyen dolgozni pont olyan extrém, mint fél évente váltani. És ezért tűnt érdekesnek, hogy egyik végről leszóljuk a másik véget. Az 5-10 évet lőttem be, mint normális érték, a jobhopper és emlékplakettes emberek között félúton. Főleg ez az emlékplakettes dolog tűnik nekem eléggé idejétmúltnak.

Lehet, hogy valakinek a szakmai fejlődés fontosabb, és ez sokszor egy helyen maradva nem működik. Vagy azért, mert a főnökök is annyira be vannak a gyógyulva a pozíciókba, vagy azért, mert a cégben nincs annyi újféle feladat, technológia, stb. Vagy fontos az, hogy az ember világot lásson, vagy változtatni akar a profilján, és még sok mindent el lehet képzelni. Igazad van abban, hogy aki ezt túl sűrűn csinálja, az gyanús, de szerintem aki túl ritkán, az is. Lehet ritka szerencsés, mint gondolom te, de inkább elkényelmesedett, lehetőségeit nem kihasználó emberkép jut róla eszembe.

Főleg ez az emlékplakettes dolog tűnik nekem eléggé idejétmúltnak.

Az emlekplakettet hagyjuk, azt ki-ki a maga modjan ertekeli, de nem biztos, hogy a multi es kkv vilagot erdemes igy osszehasonlitani. Multiban en is lattam olyat, hogy az illeto megkapta a 15 eves plakettet, aztan <2 honap mulva kibasztak egy RIF hullamban.

El tudom kepzelni, hogy egy kisebb cegnel mas vilag van, de azt nem probaltam.

Lehet, hogy neked van igazad. Én tudom magamról, hogy extrém eset vagyok. Az első munkahelyemről 15 év után jöttem el, akkor azt mondtam, ez túl sok, gyakrabban kéne váltani. Azóta is az volt az egyetlen eset, hogy állást változtattam, a cég (valamint az elnevezés) azóta háromszor változott alattam, de lassan meglesz a 28 év :D

Ez sok mindentől függ. Kinek kell dolgozni, miért, mikor stb. BTW: "a nem dolgozik" az mit jelent? Ha az SD rendszerben az összes incidensem "megoldva" státuszban van,  vagy "3. fél visszajelzésére vár" akkor éppen úgy dolgozom, hogy várok valamire, vagy valakire. Most éppen egy 9-re összehívott meetingre. Szerinted amikor készenlétben vagyok és nem csinálok semmit, az kifizetik? Ki. Azért fizetnek, hogy rendelkezésre álljak. Ezt hívják pl. készenlétnek. Aki azt hiszi, hogy csak az dolgozik, aki egész nap kalapál, az téved.

Egyébként az én csoportomban dolgozók minden percéről kimutatást köp ki hó végén a TOPdesk, ami alapján elszámolják a munkánkat. Én lennék a legboldogabb, ha a cégnél mindenki használná.

trey @ gépház

Megint előadod hogy trey-világban minden rendben, és az aktuális helyzet akit esetleg érint az úgyis menekült vagy hajléktalan vagy valaki aki téged nem érdekel. Persze az ne essen le hogy társadalomban élünk, úgyhogy ha komolyra fordul a helyzet, téged is érinteni fog. A turizmus idén kampó, ezt már tudjuk. Jön a többi.

" A turizmus idén kampó, ezt már tudjuk."

Annal jobb, ennek meg orulok is, ami viszont botrany, hogy azonnal "agazati segitsegrol", meg hasonlokrol esik szo. Egyzser fent, egyszer lent, attol, hogy kevesebb lesz iden a bevetel, nem egybol az adofizetok penzen kell "megsegiteni" oket, tartalekoltak volna aszereplok az elmult evekben, amikor jol ment. Ha holnap kirugnanak, sem kapnek sehonnan erdemi segitseget, csak a felretett penzem segit.

Konnyebb kiragadni egy reszletet, ezt megertem, ugyanakkor nem ezt mondtam, masreszt a hivatkozott megjegyzest en is olvastam, es eredendoen sejtjuk, hogy nem a csaladok altaln uzemeltet vendeghazakat jelenti elsosorban, hanem elsosorban a belvarost elaraszto turistakat, akiktol szezonban meg kevesbe lehet lepni a varosban. Így vegre lenne egy kis nyugalom, csendesebb lenne, csokkenne a legiforgalom (ennek altalaban is orulok, latni milyen szepen kiurultek a repulok az egrol Kina kornyeken is), es igy tovabb, masik szalban is irtam, hogy ennek inkabb elonyet latom. Hogy a kiragadott kerdesedre is valaszoljak, alapvetoen a kis, csaladi kezben levo vendeghazak bezarasanak nem orulnek, de leirtam, hogy nem is roluk beszeltem.

Egyzser fent, egyszer lent, attol, hogy kevesebb lesz iden a bevetel, nem egybol az adofizetok penzen kell "megsegiteni" oket

Aztan ez a kis jelentektelen iparag mekkora reszet adja a magyar GDP-nek? Ugy egytizedet? Jaja, pusztuljon az egesz, kell a francnak a kulfoldiek penze. :D

Ugy latom nem ugyanarrol beszelunk. Ha nem jon a turista, akkor akarjak megsegiteni oket az adofizetoi penzekbol, tehat kvazi kompenzalni oket az elmaradt bevetelek miatt (azaz nem azt mondtam, hogy "kell a francnak a kulfoldiek penze", mert pont nem arrol van szo). Ezzel van a bajom, erre mondtam, hogy tettek volna felre.

A turizmusnak van egy eleg jelentos fix koltsege. Abban igazad van, hogy felre kellett volna tenni, de annak mar mindegy. Gondolkodhattak volna elore a turizmusban erdekeltek, meg a devizahitelesek, meg az autohirdeteses-lizinges ceg ugyfelek, meg a Quaestor ugyfelek, meg Broker Marcsiek, meg a bankok 2008-ban, meg vagy tizmillio masik magyar, aki elete soran beszopott valamit (vagy be fog), mert nem keszult ra, pedig utolag egyertelmu volt, hogy kellene.

Es itt raadasul nem is arrol van szo, hogy valaki ugy vett fel CHF hitelt, hogy nincs bevetele CHF-ben, ami tenyleg elorelathato volt mondjuk. Meg csak nem is az a baj, hogy nem tettek felre penzt. A gond ott van, hogy a felretett penzobl nem igazan akarjak fizetni az embereket meg az infrastrukturat, amig nincs vendeg. Marpedig itt egy nem tul jelentektelen 150 ezer turizmusban dolgozorol van szo. Vedd ugy, hogy vagy proaktivan iparagi mentoovnek nevezik a tamogatast, vagy reaktivan munkanelkuli segelynek, de az mar igy is, ugy is ki lesz fizetve. :)

"Vedd ugy, hogy vagy proaktivan iparagi mentoovnek nevezik a tamogatast, vagy reaktivan munkanelkuli segelynek, de az mar igy is, ugy is ki lesz fizetve. :)"

Vehetem, de pontosan ez az, ami zavar - nem szeretnem, hogy ki legyen fizetve (persze tudom, hogy egyeni szoc. problema). Vegulis kozos nevezore jutottunk ("Abban igazad van, hogy felre kellett volna tenni,"), csak a tovabbgondolasat tekintve nem ertunk egyet. Ne csak a pozitivat elvezzek (amikor jon a vendeg, raadasul akkor is a kotelezot fizetik be), hanem ha baj van, szenvedjek el azt is. Meg egyszer, ha pl. velem tortenik valami, senki nem segit meg, pedig a kotelezo adoimat en is befizetem. A turizmus, az agrarium es meg sok nagyobb iparag elvezi, ha porog a bolt, de ha van egy kisebb-nagyobb visszaeses, azonnal elkezd sirni, "mi" meg rohanunk megmenteni oket, ahelyett, hogy tanulnanak a sajat karukon (nagyon hiszek a tucsok es a hangya alapveto tanulsagaban).

Elmeletben igazad van.

De figyelj, a a kulfoldi turistak (ebben a magyarok nincsenek benne) 2 066 780 millio forintot koltottek el itthon a KSH szerint. Ez nem allhat bele a foldbe, mert akkor rengeteg ember fog rosszul jarni, kozvetve te is.

nagyon hiszek a tucsok es a hangya alapveto tanulsagaban

Alapvetoen egyetertek, az egyeni hulyesegeket nem biztos, hogy allami szinten kene mindig kompenzalni, de nem hagyhatod az orszag egyik huzo iparagat bedolni, mert akkor mindenkinem rossz lesz, a hangyanak is. Nem tudod csak a csonak egyik felebol kimerni a vizet. :)

Amúgy kicsit elővéve a humor oldalát, olyan is van, aminek lehet örülni

- olcsó benzin (bár ez inkább a termelő országok aktuális árvitájának eredménye, de a kereslet is megcsappant most)

- hanyatló kereslet miatt esetleg olcsó belföldi szállás (1-2 hét Balaton lehet hogy feleárban kijön majd? :)

Külföldre nyilván nem megyünk idén, mert nem hiányzik sem a kinti sem a benti bezárás.

(1-2 hét Balaton lehet hogy feleárban kijön majd? :)

Ja hat az virustol fuggetlenul eleg indokolt lenne, egy het Balaton majdnem annyiba kerul, mint egy het itt. (Beleertve, hogy utobbinal repjegy es autoberles is volt) Tippelj, vegul hova mentunk. :D

szerk: Mondjuk hianyzott is a mirelit rantotthus szottyos sultkrumplival negyezerer', mikozben a hulye szardok (sza'rdok :)) frissen fogott halat akartak nekunk hozni fele annyiert.

Mennyi volt személyenként, minden költséggel?

Hat ha nekem olyan jo memoriam lenne... :D Valahol 10-20% kozott volt a kulonbseg ha jol remlik.

szerk: egyre több baromi jó étterem van a Balaton körül és mindenhol van igénytelen hely

Ja, nem az ettermekre akartam kihegyezni egyebkent, persze, tripadvisor top 10-es helyen is szedtem ossze hetekig tarto fosast (nem egzotikus helyen!), es meg a Balatont is nagyon szeretem, de nem erzem azt, hogy ugyanannyit kapok a penzemert itt, mint ott.

Rendben, akkor a szukseges minimum mertekben segitsek meg oket, de ne kapjanak teljes kompenzaciot az elmaradt bevetelek utan.

Zarojel, de pont ilyenekre gondoltam es ezt latni is fantasztikus: https://kepek.444.hu/2020/03/10/a-koronavirus-kiuritette-a-vilagot

Ezt maximalisan pozitiv dologkent elm meg, vegre "fellelegezhet(ne)" egy kicsit a vilag.

Egyrészt igazad van, a turizmus ágazatában talán az átlagnál is több a különféle trükkös adóelkerülés, legális és illegális egyaránt, ezek igazán kikophatnának, mindenkinek jobb lenne (rajtuk kívül). A másik oldala viszont az a dolognak, hogy ha egy egész ágazat leül, az garantáltan egy tartós recessziót fog okozni, eredménye lehet egy rakás lepusztult szálloda, amit évtizedekbe kerülhet helyrehozni, hatalmas költséggel (mert mindenki tönkrement, aki üzemeltette), a bevétel meg majd csak utána jön, míg ha kap az ágazat egy gyorssegélyt, akkor a segélyre költött pénz jóval kevesebb, mint az évtizedes kiesés.

Most kezdem igazán sajnálni, hogy a kormány és a jegybank nem használta ki a lehetőséget arra, hogy a növekedési időszakban apránként nem emelte meg a kamatot, tartalékolva egy későbbi lehetséges gazdaságélénkítésre. Ez a járvány garantáltan egy recessziós időszakot hoz, viszont nem maradt hatékony pénzügyi eszköz a gazdaságélénkítésre (kamatcsökkentés). Ennek hiányában viszont konkrét pénzt kell beleönteni a gazdaságba, hogy erőre kapjon, az viszont két eredményhez vezethet: megugró infláció vagy megugró külföldi eladósodottság.

Az megvan, hogy az "ágazati segítság" nem (csak) a haverok megvédésére van? Hanem pl

  • munkahelyek megtartására (mivel az első reakció, hogy nem megy a cég -> leépítés, amikoris az adódból megy segély. Lásd wizzair)
  • csőd elkerülése (mivel a munkanélküli ellátás ÉS az adó kiesés szintén az adózók zsebére megy)
  • létező gazdasági kapcsolatok megtartása (ami olyan érték, amit munka teremtett és nem eldobható/eldobandó, mivel a járványnak és az okozott gazdasági lassulásnak is vége lesz egyszer)

Nyilván a teljesség igénye nélküli a lista.

De megnézném azt tetszőleges céget, ahol annyi a cash, hogy minimum 6, de inkább 10-18 havi full kiadásra van tartalék a tervezett bevételek nélküli...

Amit írtál egy magyar átlagon felül kereső ember netto demagógiája... :-(

Na, akkor van az egyik véglet, az állandó sipárgó lófaszok, meg én a másik, amelyik optimistán éli az életét. Ha választhatok, akkor az utóbbiak vegyenek körbe, mert probléma esetén a faszomnak nem kellenek a hátára jajgató faszok.

trey @ gépház

Orvos vagyok. Pont most nem fognak kirúgni emiatt.

Orvoskent: mit csinalhatnank jobban?

Rajtatok lesz ugyanis a legnagyobb terheles egy esetleges neadjisten nagyobb baj eseten.

Olyat mar lattunk, hogy a boven tulorazo orvos panikolva nyilatkozik.

Te hogy latod? Megelozheto, hogy nektek ne legyen olyan panikkal teli mindennapotok? Hogyan?

Az orvosok tájékoztatása borzalmas. Gyakorlatilag nem létezik. Vezetők (kórházigazgatók) kapnak kapnak levelet, hogy mi van, és kész.

Idegen országból nem fogadunk látogatót.De külföldi beteget simán.

Az orvosi társadalom feudalista-kommunista felépítésű. A vezetők, igazgatók besúgóhálót tartanak fenn,  a legnagyobb seggnyaló jut előre, állami kórházban a magánbetegeimet vizsgálom, műtöm. Ha valaki jobb valamiben, akkor azt nem ismerem el.

Mi sem példázza jobban, hogy a továbbképzéseink, ahol pontot lehet szerezni vizsga nélküliek, simán ott lehetsz rajta, ha nem is vagy ott. (vizsga van, csak milyen). Az ócsai háziorvos ajánlhat homeopátiás szarokat (hatóanyag mentes drága fost, ami bizonyítottan nem hat, placebó hatás szerintem nem létezik. Bár új királyunk (kamara elnök) van, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e etikai vizsgálat és milyen eredménnyel zár. HCs is mikor zaklatta a betegeit mit kapott érte?

Jelenleg nálunk káosz van. Legjobb lenne, ha az emberek kicsi a seggükön ülnének, nem mennének sehova. Cél jelenleg az, hogy egyszerre annyi ember legyen beteg, amennyit el tudunk látni. (Annyi súlyos). Idővel gyengül a betegség, kisebb lesz a tünet erőssége, bár virulensebb lehet, de az orvosok közreműködése miatt a nagyon súlyos megbetegedést okozó változata a vírusnak nem rendelkezik szelekciós előnnyel.  Szóval emiatt a kapkodás, húzzuk, ameddig csak lehet. Nem az a kérdés, hogy összeomlik az egészségügy, hanem mikor. Ha befogod az orvosbárót dolgozni és elmarad a para, fog csinálni valamit? Hát uveitisze lesz (fertőző szemgyullladás, kötelező otthon maradni) inkább fogo  ülni, ha már rendes pénz nem jön, akkor pihi. Nem fogja magát kockáztatni. A háziorvosok fele 50+, nagy baj lesz. Van néhány ma is dolgozó 70+ orvos, na most el lehetne őket küldeni haza egy kicsit.

Más:  az irániak verik magukat, hazudnak, hogy előnyhöz jussanak? Persze. Az egyetemek adnak ki közleményt, ami néha megreked a zokos titkárnőn, mert a neptunon nem küldi szét. De ha szét is küldi, a sok spam miatt mindenki ignorálja azt. Meg a fizetős diák elvárja, hogy vele az történjen, amit ő akar: jó jegyek, tudás nélkül diploma, stb, most meg meg tetszik a karantén, szar a kaja stb. (Tényleg, homeopátiás növényvédő szert az eső lemossa? Homeopátiás pénzzel lehet érte fizetni?)

Hmm, ertem.

Megkerdeznem maskepp: egy fiktiv orszag, ami tudja hogy ez var ra, mit tehet? Miutan kiduhongte magat egy fiktiv orszag orvostarsadalma az aktualpolitikan es az igazsagtalan eloleptetesek tortenelmen, felfogta, hogy nincs eleg maszk es lelegeztetogep gyartva a vilagpiacon, mivel tudja megelozni, hogy ne jarjon ugy, mint a wuhani vagy a milanoi orvostarsadalom?

Megintcsak erdekes kerdes (nem csak Magyarorszagon), hogy sokan mar a kotelezo teszt elol is elbujnanak, hogy ne kapjanak a rendeloben akar koronas, akar masmilyen fertozest. Mondhatni a nyugati tarsadalmak bizalma elegge megtort az allammal szemben, es az allami orvoslassal szemben is. A hozzaszolasodban az a kemeny, hogy kiderul, hogy mar az orvosok egy reszebol is hianyzik ez a bizalom az altaluk uzemeltetett egeszsegugy fele. Szomoru. (Nem a ti hibatok)

háthanem akkor kinek a hibája.
várható volt, hogy - előbb-utóbb - visszaül a 2x 'emútnyócév' normális politikai kormányzás helyetti emútnyócévezése, hazaárulózása,  gyurtyánozása, sorosozása, bevándorázózása.
mint ahogy az is, hogy ez a hozzáállás megbénítja azokat az intézményeket is, amelyeknek a ténylegesen tehetnének v.mit. de mivel ezeket kiherélték, kifosztották, ill hagyták tönkretenni, elamortizálódni, nem számíthatnak ezekre, akcióterv ide, akcióterv oda :))

inkább D'ógozni kellett volna mint az agit-prop-ot nyomni.

mostanra meg már annyira elszoktak a tényleges cselekvéstől, hogy az akcióterveken túl már nem tudnak sem gondolkodni sem cselekedni.

Na az ilyen hozzaallas, mint a tied vezet oda, hogy Europaban sokkal nagyobb szazaleknyi halalos aldozat lesz, mint keletibb kicsit tekintelyelvubb rendszerekben. Neked meg 2 honap mulva is az lesz a legfelhaboritobb, hogy miert van Lorincnek lelegeztetogep-gyarto cegben reszesedese.

Annyira nevetseges, hogy nem erzitek, hogy mikortol kene felelosok helyett megoldasokra koncentralni. Ilyen aprosagokrol van szo, hogy nem ugy kell eszkalalni problemat, hogy nulla megertessel a vezeto/donteshozo fele, mert megerdemli a kurvaanyazast, ugyis csalassal kerult a poziciojaba. Aztan miattad dolgozhatnak az orvosok 80 orat, mert te szoltal a donteshozoknak, hogy kurvara az o hibajuk, hogy kurva anyjukat, hogy nincs maszk (ami amugy vilagpiacon nincs)

mármint milyen hozzáállás?
ha nem veszem tudomásul, hogy a legutóbbi jogsi hosszabbításnál 4 hónapot kellett várni egy holter vizsgálatra, vagy ha nem veszem észre, hogy a fateromnak 8 hónapba került a térdéről egy ct?

ha nem veszem tudomásul jobb lesz? v. nem lesz annyi koronavírusos?
nem mert megmurdelnek mielőtt összeszedhetnének v.mi halálos betehséget.

mi mindent kéne még nem észrevenni?

valójában a mi kedves vezetőnk annyiszor kiáltott/hírdetett vészhelyzetet - pl migrábcsügyben, aholis már 2 éve folyamatos vészhelyzet van - és annyiszor mondta, hogy mi aztán mindenre felkészültünk, és nincs itt semmi látnivaló, minden rendben, tessék továbbmenni, és annyiszor mondták hogy megvédjük ezt, azt, meg amazt, - csak mégsem védték meg - hogy már csak a dilisek, a csőlátásúak, és az érdekemberek hiszik el amit mond. - tulajdonképpen még azok sem -

Majd 3 honap mulva kerdezd meg ugyanezt.

"Varga Mihály pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában."

https://www.youtube.com/watch?v=PE1-79QRk88

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

Ez egy nagyon pesszimista megkozelites. Foleg, hogy pont a nemet autoipar magyarorszagi gyarai torzitjak ezt a statisztikat - az fugg leginkabb kinai alapanyagoktol.

Pont az kene, hogy a tanulsag legyen ebbol az egeszbol, hogy nem 6000 km-rel arrebbi alapanyagokbol epitunk letfontossagu lelegeztetogepeket 7000 km-rel arrebb. Ideje lenne minden fejlett orszagnak gatyaba raznia a sajat termeleset, vagy legalabb par EU-s orszagnak ellatni sajat magat es a kozvetlen szomszedait. Az olaszok ha eleve ott gyartottak volna tesztet meg lelegeztetogepet, nem 6% death rate-nel tartananak, hanem a koreai 0.5% kornyeken (utobbiaknak tobb tunetmentest volt alkalmuk tesztelni)

Most verzik el epp a "megcsinaltuk 8%-kal olcsobban" kockazatresze. iPhone-t, OnePlus-t lehet Kinaban gyartani, de gyogyszert, eletmento orvosi muszert, stb.-t helyben illene, es az alapanyagot is kibanyaszni/megtermeszteni is valahol a kozelben kene.

Az meg, hogy megengedtuk magunknak azt a luxust, hogy letfontossagu dolgokra egy darab gyarunk nem volt, es mar egy szoget meg egy csavart se tudtunk volna lassan gyartani Kina nelkul az meg a Darwin-dijunkat adja most epp. (Mint fejlett Nyugatnak, nem csak Magyarorszagnak, de a cikk ugy akarja latni, mintha mi rosszabb helyzetben lennenk).

Mert hat - micsoda meglepetes - a nemzetallamok nem adnak el masnak abbol, amibol nekik otthon is hiany van es eletmentesre kell. Pedig uuugy megprobaltunk mindent, hogy ne szamitson, hogy ki milyen nemzet, igaz? ;)

Ekozben a lakossag addig lat, hogy szerintuk "a kormany hibaja, hogy nem elerheto a jobb fajta maszk" (a vilagpiacon senkinek kb).

a kormany hibaja, hogy nem elerheto a jobb fajta maszk

Kérdem én, a kormány (akármelyik) fog tanulni a mostani esetből és felkészülni a következő járványra még időben (azonnal, nem megvárva hogy megtörténjen?) Öl-e milliárdokat az egészégügy fejleszétésbe, fog-e készleteket felhalmozni, hogy ha jön a baj, akkor nagyon soká legyen csak hiány? Fog-e gondoskodni arról, hogy a jövőben jobban felszerelt eszközparkkal várjuk a következő járványt? 

Valószínűleg nem. Volt már SARS, H1N1, miegymás. Egyszer se tanulunk. Szóval a kormány hibája, de nem az, hogy MOST nincs eszköz, hanem hogy nem vagyunk felkészülve egy ilyenre. 

a vilagpiacon senkinek kb

A németeknek 120 ezer biztos van :)

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, [..] 120 ezer maszk áll Hamburgban, amit Magyarország megrendelt, de Németország teljes exporttilalmat léptetett életbe.

https://infostart.hu/belfold/2020/03/11/bejelentesek-sora-beutazasi-til…

Úgy tűnik az eszközbeszerzés nem a felkészülés része... 02.28 - Orbán Viktor: Magyarország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére

Korai volt a kérdés.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Nem-et jelöltem, de a matematikus énem nem hagy nyugodni: úgy értem, hogy nem tudok róla. Ugye az ismerősi körömben simán lehet, hogy valakit máris kirúgtak a koronavírus miatt, csak éppenséggel nem tudok róla.

Én már a kérdést sem értem. A koronavírusból ha járvány is lesz, lecseng azért relatíve rövid idő alatt. Ennyi időre ha egy cég bezárni kényszerül, az nem jogalap, hogy kiteheti az embereket. A csődbe megy, vagy ilyesmi, az más, de csak egy járvány idejére nem indokolható meg a munkaügyi bíróságon.

Ráadásul ha be kell zárni, akkor szinte mindenkinek be kell, azért szép is lenne, ha szinte mindenki állás nélkül találná magát. Azért nehogy már, hogy koronavírus, akkor megáll az élet, mind meghalunk, aki nem, annak meg munkája nem lesz. Túl van lihegve az egész.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A koronavírus kapcsán én nem számítok ilyenre, de azért azt gondolod, hogy _semmi_ olyan katasztrófa nem következhet be, ami felborítja a jelenlegi társadalmat?

Azért annak idején Európában a pestis is szép pusztítást tudott végezni, de ott volt középkori szupervulkán kitörés is, ami miatt több éves éhezés következett. Utóbbival ma sem tudnánk nagyon mit kezdeni.

ha az indexnél a koronás cikkek miatt nem veszíti el senki az állását, akkor sehol :D

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Lehet még vészhelyzet sincs: https://index.hu/belfold/2020/03/11/rendkivuli_intezkedesekrol_donthet_szerdan_a_kormany/ Ezt a hisztit... Amúgy nem értem mi a baj az index-es cikkekkel mint pl ezzel. Tilos tájékoztatni? Legtöbb cikkjük simán csak külföldi cikkek fordítása, vagy hivatalos kommunikáció megjelenítése.

A Földön él: 7,7 milliárd

Fertőződött: 119 132

Gyógyult: 65 765

Elhunyt: 4 284

Kérlek, kímélj. Majd ha valóban lesz valami. Értem én, hogy baj van, egyébként.

PS: a vészhelyzet elrendelésére +1, a rendkívüli jogrendre +1, kell is ez a MEGELŐZÉSHEZ. Mindenki tartsa be a szabályokat. De kérlek, a hisztérikus pánikot engedd el. Jobb lesz az mindenkinek.

trey @ gépház

Nem hiszel a kormányzati kommunikációnak? Úgy gondolom vészhelyzetben félre kell tenni a mélyen liberális énedet és hallgatni a vezetőkre, megelőzendő a pánikot és az anarchiát. Az Operatív Törzs utasításait, véleményét bűn elbagatelizálni... Az a gond ezekkel a vészhelyzetekkel, hogy ha már lesz valami akkor már késő. Ezt a helyzetet szeretnék elkerülni, mert ha lesz valami azt "bevalottan" képtelenek kezelni. Bölcsesség, előrelátás és nyugalom kell, nem vezetőink megkérdőjelezése. 

Miért rettegnék? Akkor vonulok karanténba, ha elrendelik. Elolvastad amit írtam a felelős viselkedésről? Vicces, hogy nem veszed figyelmebe a járvány közvetlen - egészségügyi kockázatain kívüli - hatását egy olyan szavazás alatt, ahol a járvány egzisztenciális hatásáról kellene, hogy szóljon a diskurzus. A befektetők is rettegnek mert esik a tőzsde? A vállalatok is rettegnek mert összeültek a válságstábok és rendelkezéseket hoznak? A kormány is retteg mert összehívta az operatív törzset? Miniszterelnökünk is retteg amikor azt mondja, hogy ki kell lépnünk a komfortzónánkból? Én egyetértek vele, javaslom neked is átgondolni ennek a lehetősésgét. A pánikot és a rettegést meg ne keverd a felelős gondolkodással. Bevallásod szerint te is reagáltál a helyzetre saját hatáskörödben és felelősen átgondoltad a kockázatokat és az emberi oldalát a járványnak, és nagyon helyesen intézkedtél is utána. Nem is értem miért jó itt pörgetni a hozzászólás számokat meg hergelni a népet ezek után... :)

Nem, de az indexen is megtalálható a hiteles tájékoztatás. Megnézhető és elolvasható a mai tájékoztató. Még véleményt sem fűznek ezekhez a cikkekhez. Én nem osztom a véleményt, hogy rettegésre buzdítanának. Azt figyeltem meg, hogy az elején túltolták, majd hirtelen túlzottan is visszavettek aztán azóta több kevesebb sikerrel keresik az egyensúlyt. Az ott írtakat (aminek nagy része simán külföldről átvett anyag) is figyelmbe véve elég jól lehetett előre következtetni a hazai történésekre. Mondok egy példát, az ott (is) olvasottak alapján nem utaztam külföldre. Ma Gulyás Gergely azt monta újságírói kérdésre válaszolta, hogy aki viszont utazott az "nem nevezhető legfelelősebb magatartásnak". Nem volt megtiltva az utzás, de felelősen a kockázatokat mérlegelve szerintem sem volt felelősen gondolkozó aki elutazott. (persze vannak kivételes helyzetek) A másik jó hírforrás a HUP. Igaz a blog tulajdonosa szeret trollkodni és az utóbbi időben közéleti politikai bloggá változott de reménykedek, hogy a szakmai témák is visszatérnek rövidesen. :) Régebben hasonló esetekben ezeket a kérdéseket itt mindig szakmai szempontból néztük. PL szavazások lehetnének: van-e havaria terv, kiterjed-e a járványokra. Biztosított-e a távmunka feltétele. Melyik a legjobb vállalati VPN megoldás, mi a helyet a cloud megoldásokkal stb... Építőbb lenne szerintem... (jó jó tudom miért nem küldöm be)

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca 

When you’re done reading the article, this is what you’ll take away:

The coronavirus is coming to you.
It’s coming at an exponential speed: gradually, and then suddenly.
It’s a matter of days. Maybe a week or two.
When it does, your healthcare system will be overwhelmed.
Your fellow citizens will be treated in the hallways.
Exhausted healthcare workers will break down. Some will die.
They will have to decide which patient gets the oxygen and which one dies.
The only way to prevent this is social distancing today. Not tomorrow. Today.
That means keeping as many people home as possible, starting now.

Szintiszta elemzes, szamok.

Ezeknek a számításoknak nincs semmi értelme, bármit el lehet vele bagatelizálni a mai teljes népesség számához mérve. Különösen akkor, amikor világszinten még éppen csak az elején járunk.
Egy járványügyi intézkedésnek amúgy sem az a lényege, hogy akkor próbáljunk meg valamit lépni, amikor már az emberiség egy jelentős százalékának annyi. Kínában próbálták eltusolni, meg is lett az eredménye. 

De ha csak a statisztikát nézzük:

  • A csernobili atomerőmű-baleset közvetlen áldozatai: 31 / 7 700 000 000 = 0.00000000402597
  • Holokauszt áldozatok száma vagy akár az első világháború áldozatainak száma (kb. azonos): 10 000 000 / 7 700 000 000 = 0.00129870129
  • Kommunizmus becsült áldozatainak a száma a teljes világon: 100 000 000 / 7 700 000 000 = 0.01298701298 (ez legalább eléri az egy százalékot)

Így nézve statisztikailag alig történt a az elmúlt ezer évben olyan esemény, ami a mai népességhez nézve statisztikailag nem zéró, de ettől még egyik sem válik jelentéktelenné. 

Nagy Péter

Megnézted mennyi Észak Olaszországban egy szívműtéten áteső 80 éves férfi esélye az életre (és a kórházi fertőzésre) és nálunk? 

Mennyi is kint az átlag életkor. Szóval egy alap 80 évesnek mennyi az esélye úgy ha nincs vírus?

Nálunk jobb lesz kevesebb az idős ember 3-4 alapbetegséggel. 

Mit szeretnél? Merre torzítson a statisztika? Hálál oka, mit írjon az orvos, van a 3-4 alap betegség majd választ azokból és máris jobban teljesítettünk még utasításba sem kell adnom. 

Pl szívelégtelenség finanszírozás 100% nem tudom mennyit kap most a kórház.

vírus 0 Ft. 

Szerinted mennyeien halnak meg a vírustól?

Nem, észből nem jutott. Tudod, amikor 3 esetről a nap végére 20 esetre ugrott a fertőzések száma, akkor történt ez még délelőtt, mielőtt elérték volna a tíz fertőzőttet:

The first lockdowns began around 21 February 2020, covering eleven municipalities of the province of Lodi in Lombardy, and affecting around 50,000 people.[5] The centre was the town of Codogno (pop. 16,000), with police cars blocking roads leading to the quarantined areas and barriers erected on the roads.[6] The quarantined "red zone" (zona rossa) was initially enforced by police and carabinieri,[7] and by 27 February it was reported that 400 policemen were enforcing it with 35 checkpoints. The lockdown was initially meant to last until 6 March. While residents were permitted to leave their homes and supplies such as food and medicine were allowed to enter, they were not to go to school or their workplaces, and public gatherings were prohibited.[8] Train services also bypassed the region.[9]

Annak ellenére jutottak ide, hogy több várost is lezártak.

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze – 08:36

Van olyan ismerősöm, aki saját fejlesztésű elektronikát tervez, gyártat és épít be.

Na ő pl. már kb. 10 éve kivitte Kínába a gyártást, pedig nem óriási mennyiségről van szó (család + kb. 15 alkalmazott él a bizniszből), mert itthon nem talált megfelelő minőségű gyártót. Kérdeztem WTF, ő még annyira nem aggódik, mert van készlete, de ha nagyon elhúzódik a dolog akkor ő is megszorulhat. És nyilván nem a feleségét fogja kirúgni.

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze – 10:15

Szerintem elég nagy sokk érte a világot ahhoz, hogy hosszabb távú kihatása lehet a vírusnak, mint maga a világjárvány. Lehetséges az, hogy komolyabb átrendeződés lesz a piacon, ami cégek megszűnéséhez és kényszerű munkahely változtatáshoz vezethet.

  • Éttermek forgalma visszaesik, a netes kaja kiszállítók és meleg étel automaták piaca bővül. Az éttermek, szállodák az asztalokat szellősebbé teszik, ezzel sugallva, hogy náluk nem tud a vírus úgy terjedni, az árakat kényszerűségből növelik.
  • A turizmus átalakulhat. Az egzotikusabb és nagyon népszerű helyek forgalma évtizedekkel korábbira eshet vissza, a kisebbek akár növekedhetnek is.
  • A mozik forgalma visszaesik, eleinte ez a jelenlegi nagy on-demand videó szolgáltatók és a hagyományos tévé forgalmát növelik. De van egy nagy űr, rengeteg alig forgalmazott, de magas szinvonalú európai és japán film van. Valamint Bollywood is nagy lehetőségek előtt áll.
  • A koncertek, fesztiválok népszerűsége visszaeshet, de az 5G 3D VR (meg ami eszetekbe jut) felfuthat. Én pl. a drága koncertek jegyeit első körben nem visszafizetni próbálnám, hanem a fellépő logójával, képével díszített, minőségi cardboard-szerűségekre próbálnám rábeszélni az embereket. Vagy ha nem, legalább valami más exkluzív tartalomra.
  • A sportesemények is átalakulhatnak 5G 3D VR-ré. A "lelátóról" bekiabálás is simán megoldható a visszafele streameléssel. Lehetne minél extrémebb gólörömmel azonnali nézettséget produkálni és ezzel esetleg egy kis pénzt is.
  • A kiállításokat (pl. MWC), konferenciákat szélesebb körnek szóló, látványosabb, populárisabb online megoldások válthatják fel.
  • Az egyházak kevesebb időset, de több fiatalt érhetnek el látványos, feliratkozás alapú eseményekkel. Ennek megfelelően kevesebb, de nagyobb sztárra van szükség, és több technikai személyre.
  • A tömegközlekedés helyett növekedhet az olcsó városi apró villanyautók, félig zárt robogók, elektromos kerékpárok és rollerek piaca. (Remélhetőleg a közlekedési kultúra, szabályozás és az infrastruktúra is követi, beleértve a jármű méretétől függő parkolási díjakat is.)
  • Az előbbiek alapján a kütyük piaca és a távközlés is erőteljesen növekedhet. Beleértve a munkahelyeket is.

Csináltam egy kis összehasonlítást, hogy lássuk, melyik napon visz el minket a prikezsia:

Olaszország      Magyarország

02.21.    21     03.04.    2     
02.22.    34     03.05.    4 
02.23.   132     03.06.    4
02.24.   202     03.07.    5
02.25.   322     03.08.    7 
02.26.   414     03.09.    9 
02.27.   574     03.10.   12
02.28.   761     03.11.   13 
02.29.   978
03.01.  1343
03.02.  1798
03.03.  2108
03.04.  2701
03.05.  3297
03.06.  4063
03.07.  4828
03.08   6355
03.09.  7799
03.10.  9172

Források:

trey @ gépház

Amit gyorsan elő tudtam bányászni itthonról a https://koronavirus.gov.hu/ / https://archive.org/ kombóval. A snapshotok időpontjában van szórás, de a nagyságrendek így is láthatók:

03.04. 230
03.05. 230
03.06. ???
03.07. 319
03.08. 319
03.09. 362
03.10. 362
03.11. 609

 

Ami talán érdekesebb az egymillió főre jutó tesztek aránya. Ez az olaszoknál 9-én kicsivel 1000 fölött volt, nálunk most 63.

(https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/, https://koronavirus.gov.hu/)

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Itthon is lehet halott, max nem kotik ossze a koronaval, mert nem csinalnak tesztet.

Ha nem csinalnak tesztet, nem lehet a koronara fogni, de attol meg van halott, max az influenzara fogjak.

Ha keves a teszt, keves a koronas. Erted ?

Akkor lenne kicsit megnyugtatobb, ha rengeteg tesztet vegeznenek es ugy lenne keves.

Ez egyelore semmi igy.

Szlovákia

03. 06.     1

03. 07.     1

03. 08.     5

03. 09.     7

03. 10.     7

03. 11.    10

Tesztelve: 590

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Slovakia

Az országok nemzetközi protokollokat követnek.

trey @ gépház

Utolag ugyis kiderul, hogy a prrotokollok szarok voltak, mert hat erre nem gondoltunk/gondolhattunk...

Masreszt ez nem azert van, hogy megakadalyozza, hanem, hogy kezelheto merteku lehetoseg szerint legkisebb gazdasagi karertek mellett vigye vegig a szart.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Könnyű hangoztatni, hogy nálunk kevés beteg van, ha közben alig tesztelnek. Közben meg ilyenek mennek: https://twitter.com/sgergely/status/1237486271540482048

Valószínűleg sokkal több fertőzött van nálunk is, ajánlott olvasmány: https://index.hu/velemeny/2014/08/12/amikor_az_ebola_elerte_magyarorsza…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Minden ország árgus szemmel figyeli az adatokat, amik publikusak. Volt egyetlen egy hiteles külföldi szakmai forrás, amelyik azzal támadta volna a módszertanunkat, hogy az fals, hamis, irreleváns, pontatlan, értelmetlen? Mert eddig brekegést csak ballib és holdudvar helyekről hallok. Szlovákia kb. ott tart, ahol mi. Esetszámban és tesztek számában. Ők is hazudnak? Ők is tévednek? Ők is felkészületlenek? Vagy ez egy nagy összeesküvés lenne?

trey @ gépház

Hogy mennyivel lennék elégedett? Minél többel! Nyilván értem én, hogy nem akarnak beleszaladni egy spanyolnátha-bakiba (nem Spanyolországból indult, nem ott volt a legsúlyosabb, csak míg a többi országban cenzúrázták a híreket, Spanyolországban nem, ezért súlyosabbnak tűnt) meg könnyen lehet mondani, hogy nálunk alig van beteg, ha amúgy nem is tesztelik őket.

Ami talán érdekesebb az egymillió főre jutó tesztek aránya. Ez az olaszoknál 9-én kicsivel 1000 fölött volt, nálunk most 63.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

ami mostanra kiderült:

nincs elég kórházi ágy + lélegeztetőgép.
nincs elég hely a karanténon belül a biztosan fertőzöttek elkülönitésére
nincs elég védőfelszerelés a karanténban dolgozók számára

még mindig nem tudjuk, hogy akinek otthon kéne maradnia önként! mi lesz a munkahelyével
még mindig nem tudjuk hogy akit házi karanténra utalnak mi lesz a munkahelyével
kik fizetik ezeket
mi lesz a rezsijével, hogy kap napi árut - kenyér, tej ... -
jár-e táppénz

De nincs táláfon. Ezt itt nem értik. Naphosszat nyomják ezer csatornán, de még mindig van valaki, a Dr. Rozzant Ernő, kiszuperált, okleveles kanalas orvosság felíró és spatulamajszter meglátogatásában látja a gyógyulásának egyetlen útját.

trey @ gépház

Telefonon ez történik:

 - Megkérdezik voltál-e külföldön olyan országba, ahol sok beteg volt

 - Találkoztál-e koronavírusos beteggel legalább 15 percig

Ha ezek teljesülnek és lázad van/köhögsz, akkor hívják a mentőt, irány tesztelni, ha nem, akkor mehetsz a háziorvoshoz, nem vagy koronavírus gyanús.

irány tesztelni

Speciel egy ismerős rokonához ma kihívták a mentőt (kb két hete volt Ausztriában 1 hétig), mert belázasodott és köhögött.

Na most a fentiek közül csak a teszt nem történt meg, elbeszélgettek vele, és megállapították, hogy nem fertőzött...

Odaig tudok egyeterteni, hogy a karantenosoknal a megerositettet es az eredmenyre varot kulon kene venni, es tobb korhazi agy kene, vagy valami mitigacios terv a problemara (ez utobbi lehet van is, olaszoknal is mozik es szihazak es folyosok lettek az "ideiglenes korhazi agyak"

A lelegeztetogep es a vedofelszereles: ez viszont semennyire sem a kormany hibaja. Mas europai orszagoknak sincs belole eleg. Mindenki egyetert, hogy ebbol tobb es jobb kellene, de vilagpiaci hiany van beloluk. Az elmult par evben folyamatosan "hibazott mindenki", amikor hagytuk, hogy ezeket ne a kozelben gyartsak - magyarkent es europaikent is. Mostmar ki kell talalni valamit, ami nem okoz katasztrofat, amit legalabb ezekbol nem erkezik valahogy tobb.

Egészen elfelejtettük már, hogy onnan indutunk néhány napja, hogy valaki megjegyezte, Magyarország rosszabbul teljesít mint mások. Erre ugyan még egy hangyafasznyi bizonyítékot nem sikerült előrángatni, de erre most elkezdesz maszatolni, hogy máshol sincs.  Folytasd.

trey @ gépház

https://www.worldometers.info/coronavirus/covid-19-testing/

Magyarországot nem látom a táblázatban, de a legfrissebb, amit találtam 609 (mondjuk mintavétel, de legyünk annyira kedvesek, hogy nézzük ki belőlük, hogy kezdtek is valamit a mintákkal): https://nepszava.hu/3070269_ujabb-16-ember-kerult-koronavirus-gyanu-mia…

Van nálunk rosszabb ország (Hollandia, USA, Vietnám és Törökország a táblázatban), de azért eléggé kurvára le vagyunk maradva.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Ja, mert ez a tesztek számára megy. Akkor az olaszok biztos jobban teljesítenek :D :D :D 

Egész pontosan 99-szer jobban teljesítenek nálunk.

Igaz, ma éppen arról számolt be az RTL Klub híradója, hogy az olasz faszinak 2 napig kellett együttélnie a testvére covid-19 fertőzött hullájával a lakásában, mert nem ment elvinni senki. És a sztorija ott nem egyedi. Szupcsi!

Hát az hogy lehet egyébként, hogy Hollandia csak ennyit csinált?

trey @ gépház

Igen, marhára nem ártana tesztelni...

De ha nekem nem hiszel, másik topikban linkelte valaki: https://qubit.hu/2020/03/11/veszhelyzetet-hirdetett-a-koronavirus-miatt…

Megkérdeztük Jankovics István virológust, a WHO magyarországi influenzalaboratóriumának korábbi vezető főorvosát
...
nagyon fontos lenne a lakosság intenzívebb tesztelése, hogy naprakészen lehessen tudni, milyen állapotban van, hogyan változik a vírus fertőzőképessége. Miután nagyon sok a tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket produkáló fertőzött, a meglévő adatok alapján jóformán semmit nem lehet tudni arról, hogy valójában hány fertőzött és hordozó lehet Magyarországon.

De végülis tényleg minek tesztelni...

az olasz faszinak 2 napig kellett együttélnie a testvére covid-19 fertőzött hullájával a lakásában, mert nem ment elvinni senki.

Igen, problémás. És hogy jön a teszteléshez? Egész mások csinálják.

Hát az hogy lehet egyébként, hogy Hollandia csak ennyit csinált?

Továbbra is: az, hogy más is kretén, még nem mentesíti a többi kretént. (ill. a táblázatban a hollandiai infó másodikai, valamiért az a gyanúm, hogy azóta már messze felettünk járnak)

Szerk.: Hollandia biztos többszörözte a tesztek számát: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/news/2020/03/11/o… Csak kórházi dolgozók között március 6 és 8 között elvégeztek 1097 tesztet és mellé 200 pácienst, tehát legalább 1897-nél járnak, tehát millió lakosként (felfelé kerekítve) 105. A KSH szerint január 1.-én 9772756 volt a népesség, tehát 10M, vagyis 1M-re 61 teszt...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

> Hát az hogy lehet egyébként, hogy Hollandia csak ennyit csinált?

 

"Követik a nemzetközi ajánlásokat."

Btw.: Worst-struck Dutch town Tilburg's main hospital randomly tested 301 employees who have not been to risk areas or been in contact with Covid-19 patients. 28 of them tested positive.

Az is lehet, hogy egyes országok az elvégzett tesztek számát közlik, míg mások a tesztelt egyéneket. (elvileg egyénenként minimum 2 teszt kell, hogy megállapítsák, hogy fertőzött-e)

Politikus meg oszinteseg ? Te most ennyire naiv vagy vagy siman hulye ?

Neki egy celja van, a megszerzett hatalmat nem atadni masnak. Ezert mindent meg fog tenni.

Hogy igazat mondjon, na akkor kell kurva gyorsan levaltani, mert mentalisan nem megfelelo a valo vilagra.

Alapszabaly, hogy az igazat a vegsokig tagadni kell es az majd a torteneszek dolga lesz joval kesobb.

Masreszt ha a kendozetlen igazsagot az emberek orcajaba vagod, akkor megsertodnek es te leszel a szar meg a bunko genyolada.

Elvarjak a hazugsagot, ez az igeny, ezt kell kielegiteni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Afganisztán:

 

02.24.     1
02.25.     1
02.26.     1
02.27.     1
02.28.     1
02.29.     1
02.30.     1
03.01.     1
03.02.     1
03.03.     1
03.04.     1
03.05.     1
03.06.     1
03.07.     4
03.08.     4
03.09.     4
03.10.     5
03.11.     7
 

https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_outbreak_in_Asia#Afghanistan

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Csakhogy az olasz szálat visszakövetve, ahonnan valószínűleg elindult, az első eset február 6-án volt. 

https://www.worldometers.info/coronavirus/feb-2020-news-updates-covid19/

A vírus terjedés matematikai görbéje olyan ,hogy az elején nagyon lapos , sokáig csak 1-1 esettel találkozunk , aztán hirtelen emelkedik meg és onnantól bedurvul. Majd jön az inflexiós pont és közelít egy maximumhoz.

https://www.portfolio.hu/prof/20200310/hogyan-lehet-12-fertozottbol-12-ezer-a-koronavirus-matematikaja-418675

Magyarországon még nagyon az elején vagyunk . Ahogy fent irtad az összehasonlítást abból nem következik semmi.

Vagy szerinted mi következik belőle ? 

 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Csakhogy az olasz szálat visszakövetve, ahonnan valószínűleg elindult, az első eset február 6-án volt. 

A BBC adataiból dolgoztam.

Magyarországon még nagyon az elején vagyunk

A 8. napon vagyunk.

aztán hirtelen emelkedik meg és onnantól bedurvul

Mikorra várod ezt itthon?

trey @ gépház

Most hallgattam a sajtótájékoztatót , megállapítom hogy értelmes, szükséges és indokolt intézkedéseket hoztak Egyetemek lezárva a sok külföldi maitt, minden vonat busz és repülő leállítva befelé , csak magyarok , nekik hatósági karantén 2 hétre. így talán nem lesz aktuális a kérdésed, hogy itthonra mikorra várom , mert - talán - elkerülhető lesz. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

" gyerekere a veszélyessége csekély."
Az egyetemi oktatás sem azért függesztik fel, mert az egyetemisták veszélyben vannak, hanem azért, mert sokan vannak és terjeszthetik (pláne pl ingázással).

Terjeszteni tudják a gyerekek is. Egy 4.-es más városba járó középiskolás ebből a szempontból miben más, mint egy elsős egyetemista? Ezzel párhuzamosan viszont az osztálykirándulásokat és egyéb iskolai programokat betiltják. Nem értem ebben a logikát, inkább azt látom ,hogy óvatoskodnak az intézkedésekkel. A lengyeleknél (25 igazolt fertőzésnél) bezárták az iskolákat. Egy nagyobb általános iskolába akár 1000 gyerek is jár (egész nap összezárva, közös menza stb), ők mind hordozhatják jobbra-balra a vírust. 
 

Egyrészt tekintettel a helyzetre -gondolom- az évismétlésen is lehetne változtatni. Módosítottak törvényt már sokkal kisebb dolog miatt is. 

"Évismétlés jobb lenne?"
Erre lőre nem lehet válaszolni. Ha minden gyerek hazaviszi a bajt és megfertőz még 4 embert és minden lebénul, beleroppan az egészségügy, akkor melyik lenne a nagyobb áldozat?

Szerk: 
A bezárásnak van egy másik vonzata, amire tegnap nem gondoltam. Akinek olyan korú gyereke van, hogy egyedül még nem maradhat, azzal/azokkal legalább egy szülőnek otthon kell maradni. Ezzel is egy csomó ember kiesik a munkából (itt jön képbe a homeoffice megint, már akinek olyan a munkája). Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a gyerekek potenciális terjesztők és a bezárás lenen a jobb megoldás. (adok 2 napot és meghozzák ezt a döntést is, csak nem akarták egyszerre lesokkolni a népet). Nálunk az óvoda a legjobb példa, van szülő, aki simán beviszi a gyerekét betegen (köhög, taknyos, stb), mert csak megfázott és nem tudja hova tenni, dolgoznia kell. Aztán 2 nap múlva a fél csoport hiányzik (szülő táppénzen). Nem egyszer ment át nálunk az egész családon így betegség, hogy  a kislányom hozta haza az oviból. Először ő beteg, aztán nagyon hamar a tesó is, aztán előfordul, hogy az asszony és/vagy én is.

Nem az egészségügy beleroppanása itt a nagy probléma. Ezt a betegséget a megfertőzöttek 80%-a lábon kihordja vagy otthon kifekszi. A sokkal nagyobb probléma az, hogy a ballib mindenkit kórházba, kórházi ágyra meg levegőztetőgépre akar kapcsolni. Ezzel egy időben már megkezdte a sírást, hogy miből lesz az embereknek fizetése. Anyám picsájából. Majd ha senki sem dolgozik, cégek mennek csődbe, megint nem fizetik a notórius hitelfelvevők a hiteleket, akkor lesz itt kurva világ. Nem a vírustól tartok, sokkal jobban az ostoba emberektől.

trey @ gépház

10M lakosság

Ha vagyunk olyan jók, mint a németek, akkor 60% elkapja

2% elhalálozás

TFH,hogy az elhunytak 1 hétig vannak előtte gépen, rajtuk kívül senki más

8 hétig lesz ez a szar stabilan itt (de kezeljük négyszögjelként)

10M*0,6*0,02=120.000 halott

120.000/8 = 15.000 lélegeztetőgép

Ez esetben nagyon fontos, hogy addig neked ne kelljen lélegeztetőgép amíg az előtted lévő meg nem halt. (tudod 9 anya 1 gyereket 1 hónap alatt)

Gazdasági oldalt néztem. Gazdasági szempontból az a korcsoport, ahol a halálozási arány érdemben jelentkezik, nem termel. Sajnálatos, hogy jött egy járvány, ami elviszi a gyengéket. Az influenza ugyanúgy elviszi őket.

Sajnos fontos dolog a józan ész. Olaszországban is meg kellett hozni egy fontos döntést.

trey @ gépház

Sokszor elhangzott már hogy az influenzával összehasonlítás hülyeség : 

- ez sokkal nagyobb R0 értékkel terjed

- 1 nagyságrenddel biztos nagyobb a halálozási arány

- sokkal többen szorulnak kórházi kezelésre ( és nem ,nem csak az öregek , középkorúak is vannak súlyos állapotban ) 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Szerintem nálad, aki akkor is szóba hozza, amikor a kutya nem foglalkozik vele. Most is valami hülye gyerek kérdezte a kormányinfón, hogy nem kellene-e plakáton is hirdetni a kézmosást. Dupla faceplam-mal néztem az ütődöttet. Szóval, ne fáradj, hozzám plakáttal nem jutsz el.

trey @ gépház

"Most is valami hülye gyerek kérdezte a kormányinfón, hogy nem kellene-e plakáton is hirdetni a kézmosást"

Annyira nem hülyeség. Közintézményeken pl. 

Bagatell lenne ahhoz képest, hogy menyin értelmetlen plakátkampányra szórták már e la pénzt (soros, juncker, brüsszelezés, jönnekanégerekéselveszikmunkádat, erősödik, stop, stb). Gondolom ezekkel nem volt bajod. Ezek kellettek, a hiteles tájékoztatás miatt.

"Azt gondolom, hogy abban a közintézményben, ahol ma a plakátokról tudnák meg, hogy mit kell tenni ebben a helyzetben, ott a vezetőt rövid úton ki kell rúgni."

Nem az ott dolgozók tájékoztatására gondoltam, hanem az oda látogatók tájékoztatására. Iskola, orvosi rendelő, óvoda, kormányhivatal bejárata (fertőtlenítő + plakát ,hogy használd, mert mindmeghalunk, stb).

"De, hogy megnyugodj, tőlem mehet a plakátra a kézmosás. Nehogy már ezen múljon a nyugalmad."

Küszi. Ma már jól fogok aludni. :)

Nem az ott dolgozók tájékoztatására gondoltam, hanem az oda látogatók tájékoztatására. Iskola, orvosi rendelő, óvoda, kormányhivatal bejárata (fertőtlenítő + plakát ,hogy használd, mert mindmeghalunk, stb).

Amelyik intézményben a vezető nem helyeztetett ki piktogramokat, tájékoztató plakátokat, azt KI KELL RÚGNI:

Ennyi még tőlünk (az én csoportom) is kitelt: https://drive.google.com/file/d/1He0JivsonPIlNcv6qHXzjGMU6YUZOVXh/view?…

Nem, nem óriásplakátra kell kitenni. Hanem ott, ahol belebotlanak.

trey @ gépház

De miért is kell minden hírhez képet is tenni? Egyrészt nem kell. Egy hírportálon sem kerül minden cikkhez fotó.

Avagy szerinted ez így hitelesebb volt?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Btw az üres szobáról is stock fotók vannak.

Ez olyan, mintha egy hosting cég felrakná fb-ra, hogy "bővítettük kapacitásainkat" egy stock fotóval, amin rack-ek sorakoznak katonás rendben elrendezett kábelekkel, a valóságban meg egy salgópolcos, P4-es gépről menne a kiszolgálás... persze, lehet mondani, hogy csak illusztráció, de én kicsit átverve érezném magam, amikor megtapasztalnám a valóságot.

Tenyeken csak az ostobak vitatkoznak. Nalad minden influenza ? Vagy a Fold is lapos ?

1 nagysagrenddel durvabb, mint az influenza, terjedesben, halalozasi aranyban, korhazi kezelesek szamaban, stb...  Ha nem lennenek intezkedesek, mint az influenzanal, mar tobb millio halott lenne

az adatok alapjan. De ha nem is hal meg az ember, serulhetnek a szerveid, es mehetsz uj majert, veseert, szivert, vagy csak eppen 20 evvel fogsz kevesebb ideig elni, stb...

Az ellenzéknek az elmúlt években nem sok tere és felülete maradt propaganda terjesztésre. Az hogy van még pár kormány kritikus hírportál, az nem propaganda. A propaganda az, amikor minden (közmédia, felvásárolt vidéki portálok, rádiók, önigazoló nemzeti konzultáció, amin eleve irányított kérdések vannak, stb) a központi ukáznak megfelelő paneleket sulykolja a fejekbe (brüsszel, soros, migráns, stb) másnak -értelmes kritika, vélemények- teret sem adva. 

Már máshol leírtam: se a panáikkeltés se az elbagatelizálás nem jó.

Ez most veszélyesebb mint az influenza, ( legalább) egy nagyságrenddel. Ne hasonlítgasd már össze a kettőt ! Ezek tények.

Fordítva : azért mondják el / irják le sokszor , mert fontos és veszélyes.

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

A halálozási arány érdemben 60 éves kor felett erősen növekszik (bár az ötveneseknél is elég szép, szóval annyira ne légy nyugodt). A nyugdíjkorhatár 65 év. Kétségtelen, hogy a 60-65 éves korosztály meglehetősen vegyes, de a 'korosztály nem termel' meglehetősen durva kijelentés. Ha csak azt nézzük, hogy az orvosok, tanárok jelentős része ebben a korosztályban van, akkor már látható, hogy nem igaz.

"Ezt a betegséget a megfertőzöttek 80%-a lábon kihordja vagy otthon kifekszi."

Ez önmagában nem jelent semmit. Az a kérdés ,hogy milyen gyorsan tejed és menyi ember lesz egyszerre beteg. Az, hogy 20% kórházi kezelést igényel (ami nem egy napig tart ugye, hanem mondjuk 1-2 hétig, tehát az ágyak foglaltak) az lehet nagyon sok is, ha folyamatosan jönnek az új betegek.

Itt van egy olasz orvos beszámolója:
"https://index.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag_korhaz_egeszsegugy_koronavirus_hatasok/"

Az olaszoknál már napi ~2000+ új fertőzött van (ez csak az igazolt). A 20%-kal számolva az napi 400 _új_ kórházi ágy igény. Aztán minden nap +400, illetve egyre több amíg az egész kicsúcsosodik.
El lehet bagatellizálni, de képzeld el ezt nálunk -amit itt ez a doki leír-, hogy hogy menne egy kisebb vidéki kórházban. Ha mondjuk egyszerre bent kell tartani intenzív kezelésen csak +50 embert (a normál ellátás mellett, meg az elve bent fekvő intenzívesek mellett). Aztán másnap jön még 50 aztán még 50 és még 50 (vagy több). Nem véletlenül van para -> midnen intézkedéssel ezt akarják elkerülni, mert ledöglik a rendszer. 

Nálunk 100 000 lakosra kb 700 kórházi ágy jut, ami kiszolgálja a mindennapi ellátást (ezek ugye folyamatosan foglaltak, ezekben pörögnek a betegek). Ennek töredéke az intenzíves ágyak száma. Tolna megyében pl kb 1500 kórházi ágy van összesen. Szerinted, ha hirtelen mondjuk 200 embernek kórházi intenzív ellátásra van szüksége, akkor hol fognak elférni, hol van annyi szabad ágy, eszköz? És ha másnap jön még 500?

kórházi ágyak száma 2018 (pdf)

Ez önmagában nem jelent semmit. Az a kérdés ,hogy milyen gyorsan tejed és menyi ember lesz egyszerre beteg. Az, hogy 20% kórházi kezelést igényel (ami nem egy napig tart ugye, hanem mondjuk 1-2 hétig, tehát az ágyak foglaltak) az lehet nagyon sok is, ha folyamatosan jönnek az új betegek.

Nem te vagy az első, de kevered a kórházi ágy és a karantén fogalmát.  Javaslom utána nézni, hogy melyik mit jelent. Nagyon szarul hangzik tudom, de próbáld meg feldolgozni: világjárvány esetén nem az a cél, hogy mindenkit megmentsenek. Az a cél, hogy a betegeket karanténba zárják. Tulajdonképpen teljesen lényegtelen, hogy mi lesz velük, a jólétük, kényelmük másodlagos. Jó esetben gyógyulnak és távoznak. Rossz esetben is, csak lábbal előre, nagylábujjukon egy cédulával.

Lásd: szállodahajók. Szerinted érdekel valakit, hogy van-e rajtuk elég ágy vagy elég levegőztető? Lófaszt. Nem engedik őket kikötni. Ha sikerül kezelni jó, ha nem nem. A lényeg, izolálva legyen a probléma.

Történetesen, jártam a nyáron Spinalonga szigetén. Ez egy kis sziget Kréta mellett. Szemmel át lehet látni a partjaira, fél óra hajóút. Az a sziget még a háború után is működött, leprások voltak rajta. Szívszaggató történetek vannak arról, hogy az egészséges anya átvitte a fertőzött gyerekét a szigetre a révésszel, majd az erőd kapujában leadta és már fordult is vissza. Soha többé nem találkozhattak. Az erődből senki sem került vissza a szárazföldre, csak akkor miután már volt kezelés a betegségre. Aki oda bekerült, az ott is halt meg, mert aki szökni próbált, az visszavitték vagy lelőtték. Saját társadalmat szerveztek meg, maguk temettek stb.

Ezt jelenti a karantén. Akik most karanténba kerülnek, sokkal jobb eséllyel indulnak. Ne keverd a karantént a kórházi ággyal. Akkor is voltak kórházi ágyak. Az elkülönítetteket mégsem oda zárták.

https://en.wikipedia.org/wiki/Spinalonga#20th_century_leper_colony

trey @ gépház

Nem keverek semmit. Te írtad, hogy a fertőzöttek 80%-a lábon vagy enyhe lefolyással kihordja. Ez igaz. Máshol is ezt írják, pl ebben az elég jól összeszedett cikkben is, itt egy ábra. Viszont 20% kórházi kezelést igényel. Erről a 20%-ról beszéltem. Semmi köze a karanténhoz. Ha van napi 1000 új fertőzés, annak 20%-a kórházba kell hogy menjen, ezeket el kell látnia az EÜ rendszernek.

"Lásd: szállodahajók. Szerinted érdekel valakit, hogy van-e rajtuk elég ágy vagy elég levegőztető? Lófaszt. Nem engedik őket kikötni. Ha sikerül kezelni jó, ha nem nem. A lényeg, izolálva legyen a probléma."
Ezt nem keverném ide. Nem szállodahajón vagyunk. Az ellátásomat az államnak biztosítania kell. He megfertőződök és benne vagyok a 20%-ban, akinek 2 oldali szövetközti tüdőgyulladása lesz, akkor arra nem az a válasz, hogy maradjak otthon, hanem az, hogy bevisznek egy kórházba és ellátnak. Remélem. 

Én meg azt mondom, hogy karantén, onnan annyit kell kezelni kórházban, amennyit a jelenlegi erőforrások lehetővé tesznek. A többinek nem volt szerencséje. Pontosan ezt történik most Olaszországban, az északi régiókban. Hallottál te olyanról, hogy északról elkezdték lehordani a déli kórházakba a fertőző betegeket? Pedig ott még lenne kapacitás, hisz gyakorlatilag nem érintett. Nem. Azért, hogy ne is legyen érintett.

trey @ gépház

Azzal sem foglalkoznak rendesen aki önként jelentkezik és produkálja a tüneteket.

https://444.hu/2020/03/12/a-legujabb-magyar-fertozott-nem-jart-kulfoldo…

Uraljuk a helyzetet. Hasonló sztori volt az elejen is a sráccal aki végül megfertozte az apját. Megy a maszatolas a tesztekkel, biztos nincs rá pénz. 

Vagyis a teljes lakosságra kétszáz milliárd. És újra: ez a teljes lakosság!

És akkor ezt vesd össze:

Már több mint 658 milliárd forintra rúg az az összeg, amelyet a nyereséges cégek a taorendszeren keresztül a látványsportok támogatására áldoztak ahelyett, hogy befizették volna az államkasszába. Nyolc év alatt Orbán Viktor falujába majdnem 25 milliárd forint támogatás ment így. Felcsútot a sikerlistán nem futball-, hanem kézilabdaklubok követik.

(https://24.hu/belfold/2019/04/25/tao-tamogatas-felcsut-labdarugas-kezil…)

A grafikonon szépen látszik, hogy a 17/18 és 18/19-es tahóból meg lenne a TELJES LAKOSSÁG vizsgálata.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Végülis az én adóm. Jó esetben mondjuk a feléről rendelkezhetnék, nem csak 1-1%-ról.

Ui.: Figyelmen kívül hagyva a bejegyzés írójának személyét, ezen azért érdemes elgondolkodni: https://www.facebook.com/freitamas/photos/a.155159454505453/67363908599…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Oké, menjünk együtt ezt megbeszélni az illetékesekkel!

De csak akkor, ha a Rolexed közösségi érdeket is szolgál, mondjuk kölcsönadod idegeneknek, vagy valami.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Én semmi mást nem látok belőle, mint hogy hisztéria lenne. Pont úgy, ahogy elmondták, nem kell minden szart felvásárolni. Erre megrohanták a boltokat. Ha mindenkit letesztelnének (pont te kérdezted, hogy hogyan) és lenne eredmény, a sok okostóbiás futna és megrohamozná a kórházakat, hogy kezeljék. Akkor is, ha egyébként nem szorulna kezelésre, mert magától is gyógyulna.

Egyeztettél erről az orvosszakmával? Mint szólnak a nagy tervedhez?

Egyébként, ami még eszemben jutott, a teszt. Az év elején még azt sem tudnák, mi ez az egész. Most meg tesztelnek. Mennyire kiforrottak ezek a tesztek? Van fals posiitive? Vagy false negative?

trey @ gépház

Egyeztettél erről az orvosszakmával? Mint szólnak a nagy tervedhez?

Na? Pár napja még okosabb voltál náluk, változott valami? Ez nálad mitől függ, hogy engem lebaszol tekintélyre hivatkozás miatt itt meg pont ugyanazt csinálod. Ember, akkora a kettős mércéd, hogy parszek helyett lehetne használni mértékegységként olyan távolságokra, ahol már a parszek is túl nagy szám lenne.

Amikor így felbaszod magad, akkor tudom, hogy betalált a kérdés. Én nem akarok velük megbeszélni semmit. Azt javasoltam, hogy ő egyeztessen velük, mielőtt a nyakukba akar baszni 10 millió embert. Engem az eredménye sem érdekel.

trey @ gépház

Nekem? Szerinted én hoztam elő olyan blőd faszságot, hogy teszteljünk le 10 millió embert 200 csilliárd forintból? Aztán, ha lenne eredményed, mint csinálnál vele? Hajadra kennéd? Hogy kezelnéd a hisztériát? Amikor nekimennénk a kórháznak és megostromolnák? Ennél kevesebbért is tört itthon ki utcai balhé. Amikor Gy. Ferencnek volt egy őszinte pillanata.

trey @ gépház

https://hup.hu/comment/2451141#comment-2451141

Kb. onnan indultunk, hogy az embernek a befizetett adója fejében igazán járna az ingyenes tesztelés. Aztán ha kéri, kéri, ha nem, akkor nem.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ne adj szavakat a számba, én csak két szám értéket összehasonlítottam (oks, két számot összeadtam, másik kettőt pedig összeszoroztam előtte, tehát technikailag négy számértéket vettem alapul), és felállítottam köztük egy relációt, hogy lehetne ("meg lenne a TELJES LAKOSSÁG"); azt, hogy ezt KELLENE tenni, sehol nem írtam.

Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy a tahó annyi pénzt baszott ki az államkasszából csak a taóra az elmúlt évtizedben, ami már ezen a szinten is észrevehető (gyk. a teljes tao költésből 3-szor végig lehetne tesztelni az országot még az elrugaszkodott árral is, lentebb már 10$-t írnak). És igen, azt a pénzt többnyire az ellátórendszerekből vonták ki. Keresd vissza, az elmúlt évtizedben hányszor kellett nyilatkozniuk, hogy ők jól megvédték a kórházakat és kifizették az adósságaikat, legutóbb már pedzegették, hogy a beszállítókkal inkább a kormány akarna elbeszélgetni, mert a szemetek már nem hajlandóak hitelezni: mindezt azért, mert az elmúlt évtizedben basztak érdemben hozzányúlni az egészségügy finanszírozásához, ahol volt is bármi fejlesztés, az szinte mind EU-s forrásból ment a pályázatban megadott célra (de nagyon egyszerű kommunikálni, hogy hány milliárd ment be az egészségügybe, ha nem teszed hozzá, hogy az célzott, mert mondjuk energiaellátás-korszerűsítésre megy, de attól még a gyártó által 10 éve EOS, 5 éve EOL műszert fogják használni a vizsgálatkor), amire nem volt pályázat, az meg nem nagyon volt fejlesztve, mert objektíven rossz a finanszírozási rendszer (ezért termel újra és újra hatalmas adósságot az EÜ, ezért kell évente "megmenteni") és sajnos inkább napi működést finanszírozták a hiányból, mint bármiféle fejlesztést.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Tökre megérné egy olyan betegség tesztelésre, ami az emberek 80%-nál kb. annyi tünetet okoz, mint egy nátha!

Spanyolnátha is egy laza kis influenzának indult télen, vitte szokásosan a legyengülteket, fertőzött szokás szerint, tavasszal elhalt, aztán ősszel jött egy brutálisabb verziója, ami aztán szó szerint tizedelte a fiatal korosztályt.

Most is ettől tartanak a szakemberek, hogy ha túl nagy számban fertőz meg embereket, akkor valamelyik fertőzésnél durvábbra mutálódik.

Ami sokaknak nincs meg, az az, hogy a vírus nem úgy mutálódik, hogy száll a levegőben, aztán POOF egy agresszív durva vírus lesz, hanem úgy, hogy megfertőz egy gazdatestet, a fertőzött sejtek milliárdszámra másolják a vírust, másolási hibákkal, majd mindezt felköhögi és széttüsszenti az ember a nagyvilágba, aztán a legéletképesebb mutáció fog újra fertőzni.

A mutációhoz fertőzés kell, a mutáció esélyét a legjobban azzal lehet megelőzni, hogy a fertőzést se hagyják, dacára annak, hogy "áh, csak 3 százalék hal meg" vagy "annyi tünetet okoz, mint egy nátha".

Azért egy gyors googlet lenyomhatnál óvónő (vagy más szakmát ahol kötelező szűrés maradt (kivéve amikor nem)) + tbc keresőszavakkal. ;) 

Viszonylag sok igénytelen óvónő van (köztök olyan is aki azt se tudta az eredményig, hogy TBC-s csak tünetmentesen fertőzött)

És mennyi lenne a teljes lakosság szűrésének költsége (mindenestül, az okozott egészségügyi károkkal, a kiesett idővel, mindennel számolva)? És mennyivel csökkentené ez a kezelés költségeit?

Én nem fogok rákeresni a lengyel számokra, inkább bevállalom, hogy elvesztettem ezt az internetes vitát :-) De ha megmutatod az összesített számokat lehet, hogy meg tudsz győzni!

Co-Diagnostics said it's maintaining what it calls a "compassionate pricing model" that's used to set the cost of other drugs. The test kits typically sell for less than $10, depending on the quantity of kits and where they're sold. [...] The company's Utah facility can produce about 50,000 test kits a day. "We can certainly handle whatever kind of demand is foreseeable in the U.S.," Egan said. [...] Co-Diagnostics kits are being used in Italy, where there are more than 2,000 confirmed case of the virus. Fifty-two people in Italy have died from COVID-19.

Szóval $10.

Két napja mégis lehet magánúton is korona vírus tesztet végeztetni a Mikromikomed Lab-ban. A mintavétel háromezer forint, a további vizsgálatokért, leletezésért huszonnyolcezer forintot kérnek el, a kiszállás díja tizenötezer forint.  

https://mfor.hu/cikkek/makro/itt-lehet-maganuton-korona-virus-tesztet-vegeztetni.html

(Nyilván ebben benne van a gépek/emberek költsége is)

Nem az egészségügy beleroppanása itt a nagy probléma.

Tudom, te ilyen libsiket nem olvasol, de azért:

https://qubit.hu/2020/03/12/saint-louis-mar-szaz-eve-megmutatta-meg-a-v…

https://index.hu/techtud/2020/03/10/miert_van_ekkora_para_a_koronavirus…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Mindent meg tudsz magyarazni, csak eppen baromsag. A gyerekek nagy resze tunetmentesen fertoz, eleve nem is mosnak rendesen kezet, stb... Nem az a lenyeg h rajuk kisebb hatassal van, hanem hogy fertoznek.

Igy minden mas, amugy jo intezkedes ertelmet veszti.

Mindenkinek van otthon net, leadjak a tananyagot es kesz, nyaron meg vizsgaznak, nagy ugy. Mashol sem lesz evismetles, pont csak a legfontosabb intezkedest nem hoztak meg.

Mar az osztrakok is bezartak az iskolakat, akikkel allitolag allandoan egyeztetnek.

Nem mondom h kivancsian varom h mikor latod be a dolgokat, mert nem erdekel, de hidd el, el fog jonni a napja, bar lehet h te akkor is majd masra fogod, nem a kormany toketlenkedesere.

Ha bezárod a közoktatást, kimarad egy csomó anyag, midnenből.

Ez 1-2 hét után már évismétlés a hatályos törvények jelenlegi betartatása szerint. Egy 1 hónapos iskolaszünet alatt/után nem fogsz tudni tömegesen felkészíteni általános iskolásokat _mindenből_ osztályozó vizsgára.  Ja, és szervezd meg 100 ezer gyerekre.

Hát így.

Környező országok intézkedései:

 - Szlovákia: Many schools and kindergartens around the country have closed. This includes all schools falling under the Bratislava Region.

 - Ukrajna: Ukraine shuts schools, mass events to prevent coronavirus spread

 - Románia: Romania Shuts Schools, Halts Italy Flights to Ward Off Virus

 - Cseh: Czech schools will shut from Wednesday and authorities

 - Lengyel: Poland closes all schools, museums and cinemas

 - Bulgária: Currently, all schools in Bulgaria are closed 

 - Szerb, Horvát, Szlovénia, Ausztria: Nincs intézkedés

Az óvodákat, iskolákat bezárni, tekintve hogy a 0-18 éves korosztály nem igazán érintett , nem tartom indokoltnak. Sehol a világon nem alakult ki iskolai gócpont ( persze , jogos a felvetés, hogy azért mert tünetmentesek maradtak ) . 

Az persze még ott van,hogy ha a gyerek elkapja ,ha tünetmentes is, elvileg fertőzhet. A probléma itt az hogy mit kezdesz több százezer gyerekkel, aki nem megy iskolába / óvodába, és a szüleik nem tudnak dolgozni , annak milyen hatásai lesznek . Ez az ami felmérhetetlen. 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Ausztriaban jelenleg 206 fertozottet tartanak nyilvan. Hetfo reggel ez meg csak ~100 volt.

Az eloszlas 25% Becs, 25%-a Niederosterreich, a maradek mashol.
Minden hetkoznap reggel es este Soprontol a hatarig er a kocsisor. Feltetelezem, hasonlo mennyisegu ember ingazik az M1-es vonalan is. 
Ha Becsben elterjed, az ingazokon keresztul Gyor-Moson-ba is bejut. 

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

Ez nagyban függ az intézkedésektől. A fertőzöttek nem akkor fertőződnek meg amikor már bekerülnek a statisztikába, hanem jóval előtte. A statisztika csak a vizsgált és bizonyítottan fertőzötteket számolja. Ezt a felfutást szeretné az operatív törzs megelőzni. Remélem sikerülni fog. A portfolio cikkben ott a matematikai háttér, tudnál rá modell-t építeni...

Ez alapján elkezdtem rettegni. Esélyem, hogy felfordulok (persze, ha elkapom): 0,4%

Az esetek 80%-ban a tünetek olyanok mint egy influenza esetén. Otthon gyógyul. 13% kerül kórházba, 4,7% szorul intenzív kezelésre.

trey @ gépház

Pár hónapja a sürgősségi ellátás magától is a tarthatóság határán volt. A rendszerből és élvonalban lévő kórházból pár orvost kell csak kivonni vagy átcsoportosítani, és egy kis kicsúszás után két héttel tovább lesz az alkarod csavarok nélkül amíg valaki ráér megműteni a nem sürgőset. Lehet, hogy te ezt is megúszod, meg a koronát is, de az alap igénybevétele ezeknek az intézeteknek nem lesz kisebb. Szóval rettegnie senkinek nem kell, de egy kis szolidaritás nem árt. Vakbeled van még? :)

Mondjuk én most nem rettegek, azt szervezem meg, hogy nálunk hogyan fognak a dolgozók távolról dolgozni egy karantén esetén (ami egyébként 15 éve ki van dolgozva és működik, úgyhogy kész). A rettegőknek is azt javaslom, hogy inkább hasznos munkával töltsék az időt mint rettegéssel.

trey @ gépház

Olaszországban 65 évnél idősebb betegeket (lakosság 22%-a) már nem is fogadnak az intenzíven.

A beszámoló alapján a helyi kórházak befogadóképességük 200 százalékán működnek, a rutinfeladatok elvégzését felfüggesztették, a műtőket pedig intenzív terápiás egységekké alakították. Ez azt is jelenti, hogy a többi vészhelyzetes esetet, például a baleseti sérülteket vagy átírányítják, vagy nem is kezelik. Rengeteg a súlyos légszőszervi elégtelenségben küzdő beteg, elegendő felszerelés viszont nincs mindenki megfelelő ellátásához.

A személyzet fizikailag és mentálisan is egyre fáradtabb, és sokan már meg is betegedtek.

A 65 évnél idősebb, illetve az ennél fiatalabb, de egyéb betegségekben szenvedő páciensek átfogó kezelésére már nincs is kapacitás.

https://24.hu/tudomany/2020/03/10/koronavirus-korhaz-eszak-olaszorszag/

 

Persze Olaszország messze van, szóval ¯\_(ツ)_/¯ 

Olaszországban botrányos a helyzet, ez szerintem nem is kérdéses. Egyfelől az emberek sem tartják be a korlátozásokat mindenhol, másfelől az egészségügyi ellátás is évek óta folyamatosan leterhelten működött, és fel sem készült a jelenlegi helyzetre. Elég jó összefoglaló róla itt.

De ez még nem segít azon a helyzeten, hogy:

Abban nyilván előnyben vagyunk, hogy mi már sokkal kevesebb beteg mellett kezdtünk el szigorú korlátozásokat bevezetni, és talán az is jól jött, hogy az Indexen egy kicsit túltolták eleinte a híreket, mert így inkább kétszer mostak kezet sokan, mint egyszer sem. Szerencsére nálunk inkább abból voltak problémák, hogy emberek önként jelentkeztek, és nem vizsgálták meg őket, miközben az olaszoknál komoly gond, hogy tömegesen bujkálnak .

Amíg 13 fertőzött van, addig persze nálunk is bírja a rendszer, de ha itt is az olaszhoz hasonlóan megemelkedne a fertőzöttek száma, nem biztos, hogy az itteni egészségügy jobban bírná, mint náluk. Leginkább reménykedjünk abban, hogy itt az emberek komolyabban veszik a kézmosást, és a felesleges érintkezések kerülését, és nem lesz olyan súlyos a helyzet, mint náluk.

Nagy Péter

teljesen laikuskent:
a lelegeztetogep nem oxigenpalackkal mukodik?

Tehat nem arrol van szo, hogy suritett levegot tolunk be a betegbe, hanem akar a levegohoz kepest nagyobb reszaranyu oxigent.

Foleg itt, hogy a tudo nem kepes az oxigent felvenni a levegobol. De mar Oregon blogjaban el lett mondva, hogy tok mindegy hogy mekkora szukseg van/lenne ra, ha  elotte tobb eves papirmunka, azaz engedelyezes kell hozza.
 

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

AFAIK: Oxigén nélkül is van értelme, de van amikor adagolnak bele plusz oxigént, igen.

Igen, az engedélyeztetés egy ilyen gépnél tuti, hogy több év, és több tíz vagy akár száz mérnök munkája tisztességesen megcsinálni és dokumentálni egy ilyen gépet.

 

Azonban, ha előfordulna valaha olyan legrosszabb eset, hogy egyszerre szorul lélegeztetésre többezer beteg, és nincs elegendő gép, akkor jobb lehet egy pecsét nélküli - objektíve is életveszélyes - gép, mint a semmi. És akkor egy rendelettel lehet ezt engedélyezni is. Elismerem, hogy ez az állításom vitatható. De elgondolkodni érdemes rajta.

> AFAIK: Oxigén nélkül is van értelme, de van amikor adagolnak bele plusz oxigént, igen.

 

Gondolom amikor egy 110 eves betegrol van szo es fizikailag gyenge az izomzata, hogy levegot vegyen akkor eleg a levegot benyomni.

De amikor at van vizesedve a tudo es az oxigen nem tud bejutni, akkor az oxigenszintet kell emelni, mert levegot tud venni az ipse, csak hiaba veszi oxigenhianya van.

 

Gondolom az oxigenemeles mellett kell nezni a bekerult oxigent is, tipikusan veroxigenszinttel. Van olyan okosora, ami meri. En is kaptam ajandekba egy 1200Ft-os okosorat, ami meri.

Bar az eletemet nem biznam ra...

 

:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ezt érdemes elolvasni, pár napos cikk, hogy hogy néz ki egy olyan olasz orvos szemszögéből az egész, aki benne van a sűrűjében:

https://index.hu/kulfold/2020/03/09/olaszorszag_korhaz_egeszsegugy_koronavirus_hatasok/

"A szerencsétlen emberek sorra érkeznek a sürgősségire. A tüneteik sokkal durvábbak az influenzánál. Felejtsük el végre, hogy ez egy súlyos influenza. 
[...]

Azt is írta, hogy nem nyugtatja meg, hogy főként idősek a legsúlyosabb esetek, ugyanis látott fiatalokat is lélegeztetőgépen, intenzív osztályon a vírustól.
[...]
A PC képernyőjén mindig ugyanaz: láz és nehéz légzés, láz és köhögés, légzési problémák stb. A vizsgálatoknak, a röntgennek mindig ugyanaz az eredménye: kétoldali szövetközi tüdőgyulladás. Mind kórházi felvételre. Van, akit rögtön intubálni, és intenzívre.
[...]
Az intenzív osztály tele, minden lélegeztetőgép aranyat ér, a műtőket is intenzívvé alakították.

"

Annyira nem tűnik viccesnek. El nem tudom képzelni, hogy nálunk pár jobb -főleg budapesti- kórházat leszámítva hogy tudnák kezelni (ember, eszköz, szervezettség) ezt a helyzetet.

Ha rettegni akarsz ezt nézd: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 és kattints bal oldalt Olaszországra (Italy). Majd nézd meg a halottak és a felgyógyultak számát. De nem ajánlom a rettegést, hiszen 99.6%, hogy nem fordulsz fel a vírus miatt hacsak nem kezelik félre a helyzetet. Úgy néz ki nálunk sokkal felelősebben járnak el mint Olaszországban. Így még nagyobb az esélyed, hiszen valószínűleg el sem kapod.

Szerkesztve: 2020. 03. 11., sze – 15:36

- rossz helyre ment - 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Szerkesztve: 2020. 03. 12., cs – 11:04
Olaszország      Magyarország

          F                F   V
02.21.    21     03.04.    2     
02.22.    34     03.05.    4 
02.23.   132     03.06.    4
02.24.   202     03.07.    5
02.25.   322     03.08.    7 
02.26.   414     03.09.    9 
02.27.   574     03.10.   12
02.28.   761     03.11.   13  609 
02.29.   978     03.12.   16  730
03.01.  1343
03.02.  1798
03.03.  2108
03.04.  2701
03.05.  3297
03.06.  4063
03.07.  4828
03.08   6355
03.09.  7799
03.10.  9172

Források:

Hír:

16-ra nőtt a Magyarországon diagnosztizált új koronavírussal fertőzöttek száma. Egy iráni és két magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).

Egy, a Szent János kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél, egy újabb - a Szent László kórházban megfigyelés alatt álló -  iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál), és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a COVID-19 fertőzést.

trey @ gépház

Lehet volt már, de Olaszországban miért feb 21-től kezdődnek az adatok?

02.15.    3
02.16.    3
02.17.    3
02.18.    3
02.19.    3
02.20.    4

Forrás:  https://www.worldometers.info/coronavirus/country/italy/

Vagy akár 01.31-ig vissza lehetne menni: https://en.wikipedia.org/wiki/2020_coronavirus_pandemic_in_Italy

Nem volt célom tudományos munkát összerakni,

Ezt eddig is láttam a ténykedésedből, propagandát szoktál összerakni.

főleg, hogy szerinted a magyar oldal csúsztatás/hazugság, így számodra az egész vicc. Nem?

Idéznél tőlem, ahol ezt írtam? Maximum annyit jegyeztem meg, hogy nem tesztelnek annyi potenciális beteget erre a koronavírusra, mint például az olaszok.

Vagy akkor most elkezdjük komolyan venni mindkét oldal számait? Benne vagyok!

Aha, vegyük úgy, hogy komolyan vehetőek a számok, mint minimum tesztekkel igazolt eset az adott napon.

Ettől épp függetlenül, de már van: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hDRD9YS8iO58FmyDK7HFzxDVuJ4VBsvk1-fH1RfJICU/edit

Azért tettem oda a forrásokat, hogy le lehessen ellenőrizni.

Amikből önkényesen figyelmen kívül hagytál adatokat...

Nem veszem védelmembe a fogyatékot .  Te se vagy jós, ne próbálkozz vele. Mindkettőt egyformán elítélem. Azt is aki keresi a kiskapukat és kinyitja a mozit, és azt is aki röhögve elmegy! 

Ha engem kérdezel én már az első magyar eset bejelentésekor  lemondtam minden közösségi programomat, ill. amit terveztem végül nem vettem meg a jegyet. Áprilisi utazást is lemondtam a szüleimhez . 

“Luck Is What Happens When Preparation Meets Opportunity" - Seneca

Most, ilyen hangulat mellett? Régebben, mikor fele ekkora probléma nem volt, néha kiállt egy-két egészségügyi dolgozó és elmondta, hogy mi a helyzet. Nézd meg, mi lett velük.
Aki tud, az névtelenül beszél és lapít, nehogy meghurcolják.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetője tett egy nyilatkozatot arról, hogy az egészségügyi dolgozók nincsenek megfelelően védve a fertőzés ellen. Itt a válasz: https://444.hu/2020/03/12/az-emmi-szerint-kozveszelyokozasra-alkalmas-v…

Közben pedig nekem több közelebbi-távolabbi rokonom is ilyen helyen dolgozik és ha elmondanám, hogy milyen „protokollok” és „védőfelszerelések” vannak…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szlovakia bezart minden nemelelmiszer boltot. Ok biztosra mennek, hogy az "Igen" szavazat nyerjen.

Ez is szép sztori. Igazi komcsi reflexek:

A Toldyba jár az egyik koronavírusos gyermeke
"Az iskola igazgatója a levelében arra kérte a szülőket, erről ne tájékoztassák a sajtót, mert az információ „nem a széles közvéleménynek szól”."

Nehogy megtudja valaki! Csak semmi sajtó! És persze házon belül senki nem kapta el, erre maga az igazgató úr szava a biztosíték.

Ez a másik:
A járványra hivatkozva cenzúrát vezetne be a fideszes közmédia erősembere
 

Ezzel az a baj, hogy nem utasításra teszik, hanem Kádári önszorgalomból.
 

Olyan régóta dugdossák a nyelvüket a meleg szarig, hogy az értékrendjük részévé vált ez a reflex és nem is értik mi a baj ezzel.

Választáson szavazok, utána a következőig ellenzékben vagyok MINDEN politikussal szemben. 

Ööö... izé... tegnap 10 és ma 9 óra között nem végeztek tesztet vagy nem frissítik a tesztes számlálót?

A fertőzöttek száma változott... pár napja még naponta többször is frissült.

A végén még ez is olyan lesz, mint például volt az adósságnyomás-mérő, ami addig frissült, amíg csökkenés tudott mutatni, amikor növekedni kezdett, akkor megszűnt. :)

Update: frissült, de a karanténban lévők még nem... :)

Ma már a 3. frissítés: +5 Fertőzött = 30

Elmúlt napok frissítései:

[2020-03-14 19:53] {'Fertőzött': 30, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 79, 'Mintavétel': 1014}
[2020-03-14 10:24] {'Fertőzött': 25, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 79, 'Mintavétel': 1014}
[2020-03-14 09:06] {'Fertőzött': 25, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 79, 'Mintavétel': 858}
[2020-03-13 10:04] {'Fertőzött': 19, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 79, 'Mintavétel': 858}
[2020-03-12 22:26] {'Fertőzött': 16, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 65, 'Mintavétel': 730}
[2020-03-12 10:48] {'Fertőzött': 16, 'Gyógyult': 0, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 65, 'Mintavétel': 730}
[2020-03-12 10:40] {'Fertőzött': 16, 'Gyógyult': 0, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 69, 'Mintavétel': 609}

12:25 óta nem megy az oldal:

Additional uncaught exception thrown while handling exception.
Original
PDOException: SQLSTATE[HY000] [2006] MySQL server has gone away in lock_may_be_available() (line 167 of /var/www/html/includes/lock.inc).
Additional
PDOException: SQLSTATE[HY000] [1040] Too many connections in lock_may_be_available() (line 167 of /var/www/html/includes/lock.inc).

Az utolsó frissítés is elég furcsa volt

[2020-03-16 12:03] {'Fertőzött': 30, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 0, 'Karanténban': 136, 'Mintavétel': 1436}
[2020-03-16 09:09] {'Fertőzött': 39, 'Gyógyult': 1, 'Elhunyt': 1, 'Karanténban': 136, 'Mintavétel': 1436}

Igen, 2 ilyet is ismerek, mindketto a turizmusban dolgozott eddig.

Az egyik utazasokat szervezett, a masik pedig turakat vezetett Europa szerte.

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Szerkesztve: 2020. 03. 15., v – 11:43

Használt autó szgk kínálat (hahu):

1. hete 97e

Most: 101e

 

ps.: nem hiszem, hogy friss import

Persze, hogy nem lehet eladni (ezert torlodnak a hirdetesek).

Ki a tokom akarna koronavirusos autot venni?

 

Esetleg egy olasz import otszaze'?;

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez szégyenletes (aka. szomorú), hogy a "válság" 5. napján (5 = rnd(3..15)) alapvető tárgyakat adunk el. Évekig szereztük be, napok alatt dobjuk el? Mennyi válás lesz a vírus miatt? "8 évig éltünk együtt, de 4 nap alatt nyilvánvalóvá vált, hogy könnyen megtámadja a vírus és olyankor nem főz, de sokba kerül. Szóval ingyen elvihető, csak az átvételi papírt írja alá már valaki!"

Évekig szereztük be, napok alatt dobjuk el

Amik eszembe jutnak:

  • az nem beszerzes, hogy alairtad a hitelszerzodest, de meg terhelt
  • elveszted a munkadat, es nincs tartalek, akkor nincs sok opciod

Nemsokara mennek az ingatlanok is majd, nyugi. Addig orulj, amig teged nem erint. :)

szerk: en operativ lizingre "vettem" a kocsit, ha holnap leparkolok a telepen es bedobom a kulcsot/papirokat a postaladaba, akkor holnaputan lesz +1 Fabia a hahu-n, ami igazabol sosem volt az enyem, nem faj, ha el kell dobni. (Illetve most kurvara fajna, de nem erzelmileg, hanem mert most nem szivesen kozlekednek tomegkozlekedessel.)

Pedig így megy. Sajnálom hogy már megvettük az autóinkat, kicsit várni kellett volna és ma már 2015-ös szervizkönyves, EURO6-os, törésmentes, magyar rendszámos Hyundai-t kapnánk 999e Ft-ért. És nem Kecskemétről!

A lakásárak szerintem olyan felére fognak visszaesni a mai áraknak.

Az hogy az az ország roncstelepe. Ezt már máskor kifejtettem, meg lehet kérdezni bárkit, akinek az a foglalkozása, hogy autókat vizsgál át vagy ismerős/rokon autókereskedőt is. Hahun keress rá bármilyen típusra, ott fogod megtalálni legolcsóbban, kitűnő állapotban :) Aztán lemész és jönnek a meglepetések.

Szerkesztve: 2020. 03. 15., v – 13:48

Az UK (is) visszahívta a nyugdíjazott egészségügyi dolgozókat:

Majority of retired NHS staff don't want to return to tackle Covid-19 crisis

But a majority of 120 former NHS employees who responded to a Guardian callout were resistant, and in some cases hostile, to the idea. Many respondents said unprompted they did not want to a return to a working environment where they suffered stress, bullying, burnout and even breakdowns.

Seventy-one said they would not be happy to return to work, with many expressing their reluctance in vehement terms. “After the way I was treated I would rather shove a rusty six-inch nail up my backside than return to my old job,” said a 67-year-old former staff nurse from Manchester.

A former senior sister from Wigan said she still has “nightmares 12 years on about the extraordinary working conditions”. Another said: “I left nursing in disgust at the treatment of nursing and ancillary staff by a toxic and bullying management culture.” And a nurse from Cheshire said: “I still feel quite angry that I felt no option but to retire at 55.” 

https://www.theguardian.com/world/2020/mar/04/majority-of-retired-nhs-staff-dont-want-to-return-to-tackle-covid-19-crisis

Ugyan nem veszítette el az állását (mert saját cégben dolgozik) de a fogorvos öcsémnek a kamara megtiltotta hogy foghúzáson kívül mást csináljon.

Gábriel Ákos

Az ér hogy a 8 ból egyet sem de aki ma kirúgta őket azt igen? 8db takarító egy hotelből, kirakták a vállakózót, mellesleg kb mindenkit.

Kis főnök akivel ma beszéltem nem jósol hosszú jövőt se magának se a cégnek. 

Én magam. Éppen az imént. Én vagyok az első HUP-er, aki egyértelműen a koronavírus miatt elveszítette az állását?
Uram, hölgyeim. Állást keresek távmunkával!

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Az aztan hely lehetett a javabol, miert te foglalkoztal vele es nem a tulajdonos ?

Masreszt miert nem leptel mashova amig a media vakuum tolta volna a szekeret ?

Elkezdodott az IT downslope a heten meg nem kaptam ajanlatot, maskor ilyenkor mar 1-2 bejott innen onnan. Kezdjetek kapaszkodni. :D

Es nem nem te vagy az elso, a szerzodesem mar reg lejart es nem is lett uj februartol, mert mar akkor keszult a mocskos kapitalista arra, hogy lugyis lesz olcsobb ember... Igaza volt, en meg nem picit leszarom ugyis utalok dolgozni szar helyen es ez boszen az volt.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

meglep(ne) ha IT teruleten barki elveszitene az allasat emiatt, pont hogy tobb a munka mint bekeidoben. legyen szo uzemeltetesrol vagy fejlesztesrol.

Pár napja beszélgettem futárral erről és azt mondta, hogy jelentősen visszaestek a kiszállítós rendelések. Az emberek félnek, hogy kaján/futáron keresztül fertőződnek meg, ezért inkább maguk készítik, úgyis otthon vannak.

Szerintem sok étteremnek nem is fogja így megérni fenntartani a konyhát/embereket, hogy nincs személyes vendég meg kevesebb a rendelés.

par napja volt egy cikk, hogy a wolt es a netpincer is forgalom novekedest tapasztal, es uj futarokat keresnek. nem hiszem, hogy pont most csokkenne a forgalom, akik eddig etterembe mentek vagy uzemi/ceges konyhara azok ezutan hazhozszallittatni fognak. nem hiszme hogy olyan sokan nekiallnak fozocskezni most...

Remélhetőleg: A kormány IT-s munkatársai.

Három napja eredménytelenül keresek IT állást. Na, ez szuper.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Up. Lassan lehet módosítani a szavazásokat.

A feleségem testvére elvesztette az állását. Éttermeknek beszállító cégnél dolgozott, egy rakás embert elbocsájtottak.

en olyat ismerek, akinek felajanlottak:
a) atmegy 4 oraba
b) kozos megegyezessel felmondanak neki

Valaki jartasabb a munkaugyben nem tudja, hogy a vegkielegites hogy alakul, hogyha mondjuk elotte ket honapig 4 orazik?

 

Mert en elso hallasra arra tudok csak gondolni, hogy a vegkielegitest akarja megsporolni a ceg.

Kb. 25 munkavallalorol van szo.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Megspórolni nem tudja, illetve akkor, ha átveri a dolgozót.

a) A végkielégítés ledolgozott idő alapán jár, évek alapján. Nincs kikötés, hogy részmunkaidőben dolgozta-e le valaki, vagy sem. Az lehet probléma, hogy a végkelégítés összege függ a munkabértől, 4 órára nyilván kevesebb a munkabér, bár a munkával nem töltött időszakra hosszabb idő alapján számítják ki az átlagbért, tehát nem egyből csökken a végkielégítés összege.

b) olyan nincs, hogy közös megegyezéssel felmondanak. Vagy felmondanak, vagy közös megegyezéssel megszüntetik a munkaviszonyt. Na, ez utóbbit csak akkor szabad elfogadni, ha jobb feltételeket jelent, mint a felmondás (felmondási idő, végkielégítés, ezekre kell figyelni elsősorban).

A lényeg: ha behívják az irodába, és eléteszik a papírt (papírokat), hogy valamelyiket írja alá, ha nem 100%-ig biztos abban, hogy mit ír alá, akkor ne írja alá egyiket se, vigye el magával, olvassa át, kérdezzen meg hozzáértőt, gondolja át. Olyat nem mondhat a munkáltató, hogy valamelyiket alá kell írnia ott és akkor. A munkáltató két dolgot tehet egyoldalúan: rendes felmondással felmond, vagy azonnali hatállyal felmond. Utóbbit csak a munkavállaló súlyos mulasztása esetén teheti meg, és ha nincs alapos indoka, akkor jó eséllyel elveszti a munkaügyi pert, ha ezért beperelik.

Tehát arra mindenképpen figyelni kell, hogy csak olyan papírt írjon alá, ami jobb helyzetbe hozza, mint a rendes felmondás.

Koszonom, tovabbitom.

 

A ceg szempontjabol mindenkepp jol csinaltak. Ha 25 embernek a fele is eleg, akkor felejanljak, higy veheti a kalapjat aki akarja, vagy 4 ora. Mondjuk a fele belemegy 4 oraba, 1 elmegy. Igy maris csak 6 embert kell kirugni.

Es aki nem megy bele a 4 orazasba, az sejtheti, hogy utana eloszor kerul lapatra....

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, az a biztos ha az ember nem ír alá semmit, amit az orra alá tol a naccságos személyzetis. Csak mondom, h. a bíróság sem hülye, és mivel általában a munkavállaló van kiszolgáltatott helyzetben egy ilyen történetben, ezt figyelembe szokták venni az ítéletekben.

Az archive.org alapján szeptemberben 483 fejlesztői állás volt, most 298

Hol nézted?

Linkedin:

  • "Developer" in Budapest, Hungary
    979 results
  • "Developer" in Hungary
    1,072 results (mondjuk ez elég meglepő, hogy a LinkedIn még az iparági átlagnál is jobban húz a vízfejhez)
  • Developer in Remote
    5,445 results
Szerkesztve: 2020. 04. 13., h – 20:45

Update:

Most már van ilyen ismerősöm. Vendéglátás (szakács). ~1+ hónapja áll az éttermük.

(egyébként érdekes irónia van abban hogy mindig elmondják az otthoni háztartásokkal kapcsolatban a tartalékolás fontosságát, erre kiderül hogy a cégek ~90%a egy hónapnyi leállást sem bír ki. Persze a nagyhalak a vihar felvonulása után szépen felszívják a piacot, és még nagyobbak lesznek. A Wizz Aires csóka szerint 3 évig is elvannak bevétel nélkül, és azóta is vásárolják a gépeket - később pedig gondolom a csődbe ment légitársaságokat).

hat pedig olyan hires, beulos helyek is at tudtak allni par het alatt kiszallitasra mint a Rosenstein vagy az Arany Kaviar. csak akarni kell...

inkabb az a baj, hogy hirtelen annyi etterem jelent meg a kiszallitos piacon, hogy tultelitett lett. kozben fogy az emberek penze, es egyre kevesebben engedhetnek meg maguknak egy min 3000ft-os ebedet naponta (wolt-nal ez alatt aligha jon ki egy ebed szallitassal)

hosszabb tavon talan azok az ettermek fogjak tulelni akik 1000-1500ft-os menut kinalnak majd ingyenes vagy minimalis kiszallitasi dijjal, sajat futarokkal megoldva.

Minden étteremnek mások az elképzelései és lehetőségei ebben a helyzetben. Gondolom nem egy olyan hely van aminek nulla tartalékkal kellett döntést hoznia, és inkább úgy döntöttek hogy leoffolnak. Logikus, hiszen lóvé nincs, a bérlést, embereket, anyagot fizetni kell, és vélhetően töredék mennyiséget tudnak így eladni.

Egyébként nálunk tetemes megtakarítást hozott az első 5 otthon töltött hét, lehet hogy írok is erről egy részletesebb blog postot. Csak üzemanyagon és kutyanapközin 80-100 ezret spóroltam. (persze mások kárára - ez a szomorúbb oldal)

hat pedig olyan hires, beulos helyek is at tudtak allni par het alatt kiszallitasra mint a Rosenstein vagy az Arany Kaviar. csak akarni kell...

Evolúció működés közben. :)

inkabb az a baj, hogy hirtelen annyi etterem jelent meg a kiszallitos piacon, hogy tultelitett lett

Evolúció #2. A beülős->rendelős shift nemcsak a csatornát változtatja, ahogy rendelünk vagy jön a kaja, hanem a szokásokat is. Egyszerűen nem racionális, hogy ha mondjuk valaki hetente rendelt egy családi pizzát a családi tévézős péntekhez, az most minden nap fog. Ezt az éttermeknek is meg kell érteni, sem a fine dining, sem a giga-adagok ("magyaros étterem") nem működnek a mindennapokban.

egyébként érdekes irónia van abban hogy mindig elmondják az otthoni háztartásokkal kapcsolatban a tartalékolás fontosságát, erre kiderül hogy a cégek ~90%a egy hónapnyi leállást sem bír ki

Persze, mert a főnök is tartalékolt. :)

Egyébként ebben nincs feltétlenül ellentmondás, pont azért jó ötlet tartalékolni, mert a munkahelyek nagy része könnyen borul be.

> egyébként érdekes irónia van abban hogy mindig elmondják az otthoni háztartásokkal kapcsolatban a tartalékolás fontosságát, erre kiderül hogy a cégek ~90%a egy hónapnyi leállást sem bír ki.

Pedig teljesen logikus: egy KFT-t meg lehet szüntetni meglévő adósságokkal (ugye ez a csőd), magánemberként viszont nem szabadulsz meg az adósságaidtól amíg ki nem fizeted. Ha személyesen eladósodsz és fizetésképtelenné válsz, az egész családod megszívja. Ha KFT-vel csődbe kerülsz, összességében még jobban is járhatsz, mintha kifizetsz minden hitelezőt. Emiatt teljesen máshogy tervezik a kétféle költségvetést.

(Ez nem morális állásfoglalás volt, hanem tényszerű, hogy hogy működnek a gazdasági szabályaink.)

Leginkabb 3 fele ceg letezik:

1 - nem hozza a vart nyereseget, tulelesert kuzd. Talan mar nyereseges lenne, de a hiteltorlesztok tul erosek. Ha van is tobbletjovedelme, hitele elotorlesztese a legnagyobb befektetes. A bank joindulata, esetleg az allame, hogy egy ilyen valsagot tulel-e.

2 - lenne nyeresege, de minden penzet befekteti. Akar treasury, tozsdezes, stb., akar a tulajdonos ingatlanmaniaja (ipari cegeskent, vagy akar osztalekkent kiveve a tulajdonos szemelyes ingatlanmaniaja - mindegy). Egyszeruen a tulajdonos(ok) olyan embertipus, hogy nagyon az a becsipodese, hogy "ami penz all, az az inflacio miatt veszteseget termel". Bekeidokben vigyaz, nehogy veletlen maradjon mukodesi koltsegeken kivul penzallomanya, mert akkor "rossz befekteto". Bar az 1-esnel jobban panaszkodik valsag alatt es a 3-ast egesz bekeidoben kritizalja, mai monetaris vilagunk fenntartasanak es sikerenek fontos szereploje

3 - a cash-flow manias. Neki sose lesz eleg a ceg cash flow tartaleka. Ha ket honapja 14 havi cash flow tartaleka volt, egy honapja 17 havi, most 19 havi, azt o mar ugy eli meg, mint "veszteseg", mert csokkent a cash flow tartalek kitermelesenek uteme. Soha semmi masba nem fektet szinte, neha egy-ket ceget (versenytarsat, veszelyt jelento ceget) felvasarol. Az Apple-t Jobs idejen ezert kritizaltak 2-es tipusu emberek: 7 evre elegendo cash flow tartalekot szedett ossze, es ragaszkodott hozza. Azaz ha 7 evig mindent fizettek volna, de egy termeket se sikerult volna eladni, meg akkor se lett volna bajban a ceg. Bekeidokben nem fektetnek semmibe, valsag idejen viszont aron alul mindenre ra tudnak rabolni. Van, hogy ilyenkor sem vesznek meg mindent, mert nehezen allnak at abba az embertipusba a donteshozok, akik hajlandok "engedni a hosszu idotartamu cash-flow tartalekbol". Oket nem hallod egyedul panaszkodni valsag idejen, nehol szeretnek visszaszolni es hencegni a 2-es tipusunak, hogy "naugyemegmondtam", de ennyi. Viszont szerencsere keves cegtulaj gondolkodik igy. Azert szerencsere, mert a monetaris vilag hamar osszeomlana, ha tul sokan "asnak el" a penzuket.

Nos - olyan valsag van ahol csak a 3-as tipus tulelese biztositott. A 2-es tipusunak egy rakas korabbi jonak tuno befektetese leertekolodott, az 1-es tipusut meg epp allami segitseg tartja lelegeztetogepen. :(

Ez tevedes. Az Apple nagyon keves mindent vasarolt fel. Most az Intel mobil chipgyarat a GSM szabadalmi portfolio miatt, korabban a Beats-t, de ebbol a Beats minimum olyan, amit Jobs az eletben nem vett volna meg. A Google meg az MS tenyleg mindent felvasarol. De hogy nemIT peldat mondjak, a Pepsi is ilyen (mar a KFC is a Pepsie). A Coca Cola meg max mas uditogyarakat vasarol fel. De az Apple nem szeret meg most se felvasarolgatni, Jobs alatt meg meg ennyire se tett ilyesmit. Ott a cash flow tartalek (volt?) az elsodleges prioritas.

De ez a 3 tipus amugy sem multi es nagyvallalatfuggo, kis es kozepvallalkozok is ugyanezekre a tipusokra oszthatok. Meg akar egy egyeni vallalkozo/szerelo vallalkozo is lehet az az embertipus, aki vesz egy dragabb furot, amivel hatekonyabban dolgozik, felvesz +2 embert, meg lehet az, aki maga dolgozik 80 orat, hogy utana honapokig ne kelljen.

És a 2. típusnak igaza van, minden pénz, amit nem fektetsz be, az veszteség. Tehát valóban be kell fektetni annyit, hogy csak a minimális szükségletű pénzösszeg maradjon. Hogy ez egy heti vagy fél évi bevételnek megfelelő pénz, az természetesen a vállalkozás jellegétől függ. Ahogy az is, hogy mennyire osztja meg valaki a befektetési portfolióját likvid és kevésbé likvid eszközök közt.

A 3. típus eszmefuttatása szép, csak ebben a formában biztos, hogy nem igaz, nem valószínű, hogy az Apple a 7 évi bevételt széfben tárolná. A látraszóló betét, bankszámla már nem szimplán  cash.

A "barmikor hozzaferheto" savinget tekintsuk inkabb "cash"-nek, ugyis kerekitesi hiba a kamata.

De a lenyeg nem ez. Hanem az, hogy a "3-as tipus" allergias arra, ha csak egy time limittel vagy arrol lemondva veszteseggel nyulhat a sajat penzehez, es ez a maniaja a te szemszogedbol "draga neki", mert annyira be van nalad csipodve a 2-es hozzaallas.

Ha meg szerinted "egyertelmuen a 2-esnek van igaza", akkor meg nem eleg nagy a valsag, vagy nem erintett elegge. A valsag arrol szol, hogy a 3-as nyer.

Abban egyértelműen igaza van, hogy a készpénztartás veszteség. Ezen nincs mit vitatni. Ez a veszteség a biztonság ára. Minden cégnek magának kell eldöntenie, hogy mennyit hajlandó fizetni a nagyobb biztonságért. Az meg, hogy a 3-as nyer, korántsem biztos.

A 2-es cég, ha egyébként prosperál, különösebb probléma nélkül fel tud venni hitelt, amivel áthidalja az átmeneti cash-flow problémáit. A 3-as pedig mondjuk rengeteg rövid lejáratú eszközt tart, amelyek nem értékállóak, a válság pedig hirtelen hoz magával egy 30-50 százalékos pénzromlást (az állami kiadások megnövekednek, ez nagyobb államadósságot jelent, ami  remélhetőleg belső adósság, azt pedig visszafizetni nehezebb, mint elinflálni), és akkor hirtelen a tartott eszközök értéke leesik 30 százalékot. Szóval ilyen forgatókönyv is létezik, és ne gondold, hogy irreális lenne.

És jöhetnék azzal is, hogy neked be van csípődve a 3-as hozzáállás, ha én is egyből megpróbálnám degradálni azt a véleményt, amivel nem értek egyet.

Pedig a "30-50 százalékos pénzromlás" tulzas. 10%-os inflacio + aruhiany miatti aremelkedes mar realisabb.

De mikozben van egy 10% inflacio (ami mar extrem magas Zimbabwen es Venezuelan kivul, de a Covid-19 miatt most egy ev alatt realis), ertekpapirok siman esnek nagyobbat is akar az 50%-nal is. Tehat nem az a treasury nyert, ami 2019-ben bevasarolt.

Es nem a velemenyedet akartam degradalni, hanem azt allitottam, hogy nem kell a harmas tipust hulyenek beallitani. Tarthatod a kettes tipust "racionalisabbnak", de az "igaza van" az tulzas. A hiteles peldad onmagaban is magyarazza, hogy miert: you take loan for granted + a hitelnel nagyobb penzugyi veszteseg lehetoseg konkretan nem letezik, es a 3-as tipus legalabb azt elkeruli.

Senki nem állíttotta, hogy a 3-as típus hülye lenne. (ha netán ezt olvastad, akkor vegyél szemüveget). Azt állítottam, és azt fenn is tartom, hogy a nem kamatozó eszköz tartása pénzbe kerül (elmaradt bevétel, illetve pénzromlás formájában). Ez nem igazán vitatható.

"különösebb probléma nélkül fel tud venni hitelt, amivel áthidalja az átmeneti cash-flow problémáit"

Egyre jobban nevetek ahogy olvasom a hozzaszolas ezen reszet. Ujabb erv, hogy ennek az embertipusnak sokszor az ideje tobbet er, mint a penze. Ossze se lehet hasonlitani az "unlock funds" gomb majd "pay" gomb elmenyet azzal, hogy fel napig uzleti tervekkel bizonygatod hogy vissza tudod majd fizetni, meg papirokat rohangalsz alairni a hitelert

Vagy bekopogtat az állambácsihoz és közli túl nagy ahhoz, hogy hagyják tönkremenni, kér egy kis pénzt, na jó nem kicsit hanem akkor már sokat. Valószínűbb, hogy a kellően hálás politikus kopogtat nála ugyan már fogadja el. Majd megtart belőle munkahelyeket, nem mellesleg azon munkahelyek teremtése is hasonlóan történt. 

Vagy eleve 3-as tipus, tobb eves cash flow tartaleka van, megis kopogtat allambacsinal, mert egy fukar pocs. Sot, meg a kopogtatas utan is leepit.

Aki meg onhibajan kivul pechesen* az 1-es kategoriaba kerult es evek ota versenyt futott a vallalati hitelekkel es epphogy megelt, az meg kozben nem kap semmit.

*(felreertes ne essek, nem mindenki onhibajan kivul lesz 1-es kategoria, aki a huszmillios ceghitel elotorlesztese helyett kivesz osztalekot, hogy Porschet vegyen, az pl. tehet rola)

Döntsd már el melyik cég mértről beszélsz.

Apple, ott nem tétel egy Porsche.

"Vagy eleve a 3-as tipus,"  ha továbbra is pl állami ingyen pénzt használ akkor egy fukar pocs nek nevezed?

Pedig csak folytatja a cash flow építést, és jól teszi ha az állam ad neki 0% hitelt ő meg közben a saját pénzét MÁP+-ban tartja. 

Felkészül a még rosszabb időkre, vagy arra hogy olcsón tudjon venni. 

Az Apple pelda volt csak. KKV-k ugyanebbe a 3 csoportba sorolhatok.

A lenyeg: tobb olyan ceg jelentkezett vilagszerte valamilyen allami segitsegert, akinek amugy meg nem hogy cash flow tartalekhoz kellett volna nyulnia, veszteseg se erte. (Szemelyes kedvencem az Amazon, de kisvallalkozast is latni hazalni annak ellenere, hogy nem bukott semmit a valsaggal). Oket biraltam.

De tetszik, hogy ilyen jo temat inditott el ez, hogy 3 reszre osztottam a vallalkozasokat.

A hazai KKV-at kicsit színesebben látom.

Viszont a KKV ritkán tud kopogtatni a politikusok ajtaján, hogy őt meg kell menteni.  Nem egy cég felvásárlásokkal nőt hatalmasra és érte el azt, hogy nem engedi az állam bedőlni, azaz nálad az 1 be vagy a 2 be kerül de válságálló. Majd a 3 tól vesznek el pénzt hogy meg tudják menteni(pl infláció). Lehet ezt előzi meg azzal, hogy már most kér.

Itthon szerinted Lölö és Tiborc kimarad illetve a NER es vállalkozok?

A 3-asnal mindenkeppen egy szemelyisegteszt, hogy kepes-e "megelozni az inflacio okozta karokat" (pl. epp amugy rosszul allo versenytarsakat felvasarolni, vagy akar kivetelesen treasury-zni, mert azon most tenyleg sokat lehet nyerni, pont annak, aki nem 2019-ben vasarolt be reszvenyekbol)

De akarhogy nezzuk, a 3-as tipus a "legvalsagallobb". Senkin nem mulik a jovoje. Nem kell a tuleleshez napokon at tartania a telefont, hogy egy bank vagy egy politikus ot segitse. Az 1-es es a 2-es pedig lehet "valsagallova valik", de van min izgulnia. Igazi nyugalmat csak a 3-as tipus erezhet ilyenkor.

Így nem igazán mondanám, hogy 3-as típus, az itt emltett 3-as típus készpénzt (számlapénzt, stb, lényeg, hogy azonnal pénzzé tehető eszközt) tartalékol, ami nem kamatozik. Az államkötvény kamatozik, csak - normál esetben - a kockázatosabb, kevésbé likvid befektetésekhez képest alacsonyabb a hozama. (vannak kivételek, de azt hagyjuk)

Egyetlen gombnyomassal barmikor hozzafersz az egesz penzedhez anelkul, hogy arfolyam vagy szerzodes "buntetne", amiert hozzanyultal, vagy sem? Ez kulonbozteti meg a 2-est a 3-astol.

A MÁP+ felteteleit ennyire nem ismerem, de ezen mulik a definicio.

Olyan jo, hogy tudod helyettem, hogy mit hogu definialtam.

A 3-as eseten a penz barmikori hozzaferhetosege fontosabb, mint barmilyen hozam - eppen ezert cash flow tartalekkent is funkcionalhat, sot, azonnal hozzaferheto, ha valamilyen versenytarsat gyorsan aron alul fel lehet vasarolni.

A 3-as pont nem a "kamat tuzzel vassal irtasarol" szol, hanem arrol, hogy semmilyen kulso (nem ceg profiljahoz tartozo) hozam nem fontosabb annal, hogy barmikor hozzaferjen a ceg/tulajdonos a penzehez.

Oregon ertelmezte jol a definiciomat, remelem nalad is sikerult disambiguate-elni.

Jó dolog is utólag filozófiát gyártani.

Mi volt az én állításom és az, amit te becsípődésként aposztrofáltál? A nem kamatozó eszköz alapvetően veszteség. A készpénztartó (3. típus) feláldozza a kamatnyereséget a likviditás oltárán. Innentől kezdve nevezd, ahogy akarod, ha valaki a tartalékot kamatozó eszközben tartja, az nem a 3. De mivel úgyis átírod a feltételeket, részemről zártam a vitát.

Szerkesztve: 2020. 04. 22., sze – 16:03

A cégek harmada elbocsátást tervez, majdnem tizedük pedig fizetésképtelenséggel küzd – idézi az Azenpenzem.hu Nagy Márton jegybanki alelnöknek a Portfólió első online hitelezési konferencián elhangzott szavait. A jegybank felmérése azt mutatja, most négyszer annyi magánszemély kattint álláshirdetésekre, mint a 2008-as nagy pénzügyi világválság kitörésekor.

https://magyarhang.org/belfold/2020/04/22/nagy-marton-minden-tizedik-ce…

-

Már a múlt héten megszületett a döntés arról, hogy a Continental-csoporthoz tartozó ContiTech AG magyar leánya, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. makói és váci telephelyén minimum 200, de legfeljebb 700 fős létszámleépítést hajtanak végre – függően a dolgozókkal történő megállapodástól, illetve a külső megrendelésállománytól – írja a Napi.hu. A cég a termelés visszafogása miatt heti négynapos munkarendre történő átállást, ezzel együtt pedig minimum 20 százalékos fizetéscsökkentést ajánlott fel. Amennyiben ezt a munkavállalók elfogadják, akkor csak körülbelül 200 fő munkaviszonya szűnik meg, ha viszont nemet mondanak rá, akkor akár 700 ember leépítésére is sor kerülhet. Az érdekképviseleti vezető szerint a ContiTechnél nem bíznak a kormányzat bérátvállalási csomagjában.

https://magyarhang.org/gazdasag/2020/04/22/leepitesbe-kezd-ket-autoipar…

Kapcsolódik:

Tavaly 10,6 milliárd forint állami támogatást kapott a Continental, amiért 450 munkahelyet vállaltak (23,5 millió / munkahely)

Ilyenkor vajon visszajár az állami támogatás?