Szellemjáratokat üzemeltetnek a légitársaságok Európában

A foglalások beszakadása után üres járatokkal repkednek az európai légitársaságok, mert egy szabály értelmében elveszíthetik a repülési slotjaikat ha a gépeik a földön maradnak:

Under Europe's rules, airlines operating out of the continent must continue to run 80% of their allocated slots or risk losing them to a competitor.

This has led to some operators flying empty planes into and out of European countries at huge costs, The Times of London reported.

Hozzászólások

Greta Thurettberger legnagyobb bánatára. Nem tudom most éppen mit csinálhat a lelkem.

trey @ gépház

Fix: Le kellene szarnod, hogy ki mondja. Azt kellene nézni AMIT mond. Rohadtul gáz, hogy egyesek azzal takaróznak, és mentik fel magukat a felelősség alól, hogy arról megy a duma, hogy ki kit pénzel meg milyen érdekek vannak a háttérben, közben meg az üzenet valahogy elfelejtődik.

Köszönöm, hogy megmondod mit kéne leszarnom, és mit kéne néznem. Nagyon érdekel.

A történelmet nem pofázással írták, hanem tettekkel. Ha khmm "valakit" érdekelne a dolog akkor elmenne Kínába és tüntetést szervezne a füst-gyártásuk ellen. Csak akkor eltávozna az aranytojást tojó tyúk. Vagy az indiaiaknak szólna, hogy mégsem kéne tízmillió-számra a tengerbe vagy az utca közepére szarni, már' ha az európai tyúk fingja is klímagyilkos.

Félretéve a negyedrészi szarkazmust, meg kell adóztatni a kínai termékeket és ebből visszatelepíteni az erdőket. Vagy támogatást adni a kínai termékek árához Kínába küldve, ha gyártásuk idején át lehet látni az utca páratlan oldalából a párosba. És még csak a kínaiaknál tartunk és kihegyezve pár látványos dologra.

Dehát itt én vagyok a gecccchi, hiszen levegőt szívok Európában. Csuda kis módi amúgy, mindkét oldal pénzt csinál belőle. Gyurbány-feeling, csak nagyban - van még két nulla az összeg végén :D köszi Gréti!

 

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Dehogynincs joga, epp azt csinalja. Parezer kilometer tavolsagbol pedig magabol a jelensegbol is penzt csinalnak.. masok. De ne legyen felreertes: egyenesitsuk ki az asztallapot, vegyuk el a szent kocsanyos tolgyhoz kotozott vagy hidfoglalo greenpeace mozgalmak penzet es oljuk valodi vedelembe. Tamogassuk vele pl. a nemkinai termekek arkepzeset, hatha jobb lesz Europabol rendelni valamit, mint kingkongbol’.

Uhh milyen becsipodesem nekem ez a kinai vonal :) ha nem akarom is elohozom.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Csak egy javaslat volt. Ha szerinted fontosabb a politika egy kijelentés mögött, mint a kijelentés, szíved joga.

Ha khmm "valakit" érdekelne a dolog akkor elmenne Kínába és tüntetést szervezne a füst-gyártásuk ellen

Amivel nem érne el semmit. Ellenben ha észrevetted volna az elmúlt években elég nagyot fordult a világ, trendi lett odafigyelni a környezetre, trendi lett újrahasznosítani, és ennek a trendiségnek köszönhetően a cégek, akiknek amúgy nem érdeke jól csinálni a dolgokat felültek a vonatra, és ők is tesznek valamit.

És oké, ezek önmagukban keveset érnek, DE a személet kialakult, gyerekeink is úgy nőnek fel, hogy megtanulják, hogy vigyázni és odafigyelni kell. Szerintem ez rohadt fontos. És ez nem Gréta érdeme. De neki is van szerepe abban, hogy a környezetvédelem ennyire népszerű téma lett. 

Dehát itt én vagyok a gecccchi, hiszen levegőt szívok Európában

Mondott valaki ilyet? Ettől még te is kiveheted a részed a dolgokból. Még ha az a rész kicsi is. Különben milyen alapon várod el mástól - mondjuk a kínaiaktól - hogy tegyen akármit is?!

Szo nincs trendisegrol. Az megmarad a kb. tehetetlen kisembernek.

A nagyoknal penzre megy a jatek. Emiatt szerintem a penz nyelven kell megkozeliteni a dolgot, ezt a nyelvet minden nagy beszeli. Lehet erdekeltte tenni a tudatosabb gyartast meg mindent, de az penzbe kerul persze, es az egyik (ugy ertem legfokepp az egyik) oldaltol aldozatot jelent. Lehet ez lesz a vege, de elotte Greti meeg elintezi nehany milliardnak a sorsat - es nem is marad mas utana mint pofazas, pofazas, pofak vagasa es pofazas. Valaki penzen, marmint befektetesere alapozva.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szo nincs trendisegrol. Az megmarad a kb. tehetetlen kisembernek.

Már hogyne lenne?! Tehetetlen kisemberek tömege számára lett trend zöldnek lenni, és emiatt a trend miatt a cégek is a zöld irányba mozdulnak, mert most ez a jó marketing eszköz, amivel tudják a vásárlótábort kiszolgálni.

Greti meeg elintezi nehany milliardnak a sorsat

Ezt fejtsd már ki légyszi. 

Az mitől jobb, hogy még több szemetet termelünk, de ráfogjuk, hogy környezetbarát? (holott a lóf*szt az). Hiába bomlik le, ha már a legyártása is borzasztóan szennyező.

Azt melyik cég lépi meg szerinted, hogy inkább gyárt olyan terméket, ami 3x annyi ideig bírja, hogy ne kelljen annyit gyártani? Inkább mondják, hogy vegyél 3x annyit, de bizisten ezzel még óvód is a környezetet.

Most gyártunk olyan autókat, ami 10 év után (vagy még előbb, ha az akupakk megadja magát) nem fog érni semmit, de nagyon zöld vagy, ha most megveszed.

Van ilyen termék illetve volt, igény nincs rá. Nézd meg a túrabakancsokat szerinted nincs olyan ami kibírja több évig ja csak nézd meg hozzá az árát is. 

20 éve Miele mosógép? Vagy Milwaukee akus szerszám (jelenleg fingom nincs tartja e a minőséget). Általában igény addig van ameddig az emberek rá nem jönnek, hogy nem 10% lesz drágább. 

 

Autókról meg annyit lassan nem is autót veszel hanem egy szoftver licencet, ja és nem is veszed hanem csak bérled, aztán majd letiltanak távolról ezt azt.  Vagy közlik majd fizess. :D

Ha nem lenne más, akkor megvennék az emberek. Sajnos ebben a kérdésben nem lép fel senki, hogy bizonyos termékeknek kötelező lenne egyfajta minőséggel rendelkezni. Tartós fogyasztási cikkre meg min. 5 év kötelező jótállás, +15 évig alkatrészellátás de értelmes áron (ha egy termék kerül x. Ft-ba, akkor alkatrészenként összevásárolni ne 10x legyen már).

Azért a közelmúlt eseményei alapján várható, hogy tíz év múlva a jelenleginél olcsóbb és jóval tartósabb EV akkumulátorok lesznek, tehát elképzelhető, hogy lesz értelme a cserének.

https://cleantechnica.com/2020/01/17/is-tesla-a-step-closer-to-the-1-mi…

Másrészt biztos vagyok benne, hogy ha erre lesz tömeges igény, akkor lesz majd olyan cég is a piacon, aki felújít vagy gyárt kompatibilis akkupakkokat a gyárinál kedvezőbb áron.

Már hogyne lenne?! Tehetetlen kisemberek tömege számára lett trend zöldnek lenni, és emiatt a trend miatt a cégek is a zöld irányba mozdulnak, mert most ez a jó marketing eszköz, amivel tudják a vásárlótábort kiszolgálni.

Hogyne. Marketing vonalon már minden cég, pl. az összes szénerőmű is olyan kurva zöld, hogy csak na. De ez minden, amit a zöldségek elértek.

Mondjuk szerintem sokszor azzal is baj van, amit mondasz, nem csak a stílussal.

Korábban is írtam már, hogy nekem sem tetszik ez a fajta az előadásmód, de azt gondolom, hogy ha csak így lehet célt érni, akkor legyen. Mert lássuk be, sok ember egyáltalán nem gondolkodik távlatokban, csak a pillanatnyi jóléte érdekli, és pont leszarja, hogy mi lesz 20-30 év múlva. Az érzelmeire viszont talán lehet hatni - ebben az esetben egy gyerekkel.

Mondjuk szerintem sokszor azzal is baj van, amit mondasz

Ez a te véleményed. Az meg az enyém. Élj együtt azzal, hogy szabad véleménynyilvánítás van. 

Korábban is írtam már, hogy nekem sem tetszik ez a fajta az előadásmód, de azt gondolom, hogy ha csak így lehet célt érni, akkor legyen.

Majd akkor is emlékezz erre, amikor az én stílusom kritizálod. 

trey @ gépház

Ja, ezt egyszer már kitárgyaltuk. Sok dologban nem értek veled egyet. Néha, amikor olyan kedvem van, ezt le is írom. Mindkettőnknek joga van a saját véleményéhez.

"Majd akkor is emlékezz erre, amikor az én stílusom kritizálod."

Nem értem, hogy mi köze a kettőnek egymáshoz. Ha Greta mondandójával legalább részben egyetértek, a tiédről meg az a véleményem, hogy ordas baromság, akkor nyilván a téged foglak kritizálni. Ezen csak tovább ront, ha a stílusod is minősíthetetlen.

Nem tudom, feltűnt-e, hogy a topicban tett egyetlen megnyilvánulásodra sem reagáltam, te jöttél ide nyafogni, hogy ha a grétát nem báncsuk, akkor a treyt se báncsuk. Ezek után én is kérdezhetném, hogy minek?

Azért olvasom a véleményedet, mert érdekel, hogy egy-egy témakörről mások mit gondolnak, még akkor is, ha nem értek velük egyet.

Én jöttem ide?!? Én nyitottam a topikot. Én indítottam az oldalt. Én jöttem ide? :D Há', mi lesz még itt?

Nem, én nem ide jöttem, én itt vagyok. Te jöttél ide észt osztani egy általam nyitott topikba, az általam indított oldalon. Meg kéne nézni, hogy merre van a ló eleje.

trey @ gépház

Igen, ebbe a szálba te jöttél ide elpanaszolni, hogy a te stílusodat kritizálják, bezzeg a Thunberget azt nem.

"Te jöttél ide észt osztani egy általam nyitott topikba, az általam indított oldalon."

Hozzád sem szóltam.

"Meg kéne nézni, hogy merre van a ló eleje."

Ha nem tetszik, tilts ki!

Bocs, de ezen felröhögtem olyan hangosan, hogy a fél falu felébredt! :D Tehát akinek eddig nem tűnt fel, hogy baj van, pedig annyi szakember írta le a kutya számára is érthetően, amennyi Magyarország egész történelmében nem volt itt, annak Kréta Turbulens ordibálása sem fog semmilyen gondolatszikrát kipattintani a síma felületű agyából. A többieknek meg nincs szüksége egy autista iránymutatására. Másrészt nekem egy tini problémája mindig kétséges, hogy probléma-e avagy más. De ha egy klímaszakértő mondja azt halkan, hogy: Baszki! Szar van a palacsintában! Akkor azt azért hajlamos vagyok tényként kezelni. Persze ki hol tart ugye, van akinek Kréta szelleme a követendő. Semmi baj, járj repülővel klímatüntetésre és írj könyvet, mert annak van szaftos ökolábnyoma és közben hatódj meg könnyekig önnön nagyszerűségedtől. Mondjuk ebben az esetben én csak lehülyézlek simán.

Nem tudom, hogy milyen körökben forogsz, de bármennyire meglepő is ez számodra, nem mindenki olvas ám tudományos publikációkat szabadidejében. Sőt, még indexet sem. Viszont a Gréta az este benne van az RTL-en a fókuszban, az már igen.

Egyébként egyetlen klímatüntetésen sem vettem még részt és életemben egyszer repültem. De azért ezt jól megmondtad :)

Gréta reményt árul. Ha most majd.

Osztrák–Magyar Monarchia által kibocsájtott hadi kötvényt vennél? Ha megnyerik a nagy háborút fizet.

Klímaváltozás harminc esetleg húsz éve volt. Most a klímakatasztrófa van. De ez csak áttételesen fogja elhozni a modern civilizáció végét (szerintem). 

Pakisztánba, és Indáiban a nagyvárosokban gond lesz/van a vízzel. Általában a belső problémákra a válasz a háború, mindkettő atomhatalom (tavaly lőttek le egy Indai vadászgépet Pakisztánba ha jól rémlik). Bónuszként a  klímakatasztrófa, csak részben felelős a vízhiányért, saját korrupt helyi elitjük a fő felelős na ilyenkor aztán tényleg kell valami külső hibás. Ha ezek ketten esetleg nem, akkor majd számítok még Irán ra (Száraz ország népességrobbanással) és Szaúd-Arábiára mindketten atom hatalmak szeretnének lenni (valaki majd csak eladja nekik a technológiát ha önállóan nem képesek kifejlesztetni). Valamelyik csak megoldja a globális felmelegedést. 

Szerintem addig meg élvezzük az életet. Nem kell azon töprengeni lesz e nyugdíj addigra, minek. 

"mentális fejlődési zavar"

The World Health Organization (WHO) defined Asperger syndrome (AS) as one of the autism spectrum disorders (ASD) or pervasive developmental disorders (PDD), which are a spectrum of psychological conditions that are characterized by abnormalities of social interaction and communication that pervade the individual's functioning, and by restricted and repetitive interests and behavior. Like other psychological development disorders, ASD begins in infancy or childhood, has a steady course without remission or relapse, and has impairments that result from maturation-related changes in various systems of the brain. ... As a pervasive developmental disorder, Asperger syndrome is distinguished by a pattern of symptoms rather than a single symptom. It is characterized by qualitative impairment in social interaction, by stereotyped and restricted patterns of behavior, activities, and interests, and by no clinically significant delay in cognitive development or general delay in language. Intense preoccupation with a narrow subject, one-sided, restricted prosody, and physical clumsiness are typical of the condition, but are not required for diagnosis.

Asperger syndrome

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

A végén van:

Some researchers have argued that AS can be viewed as a different cognitive style, not a disorder,[19] and that it should be removed from the standard Diagnostic and Statistical Manual, much as homosexuality was removed.[142] In a 2002 paper, Simon Baron-Cohen wrote of those with AS: "In the social world, there is no great benefit to a precise eye for detail, but in the worlds of maths, computing, cataloging, music, linguistics, engineering, and science, such an eye for detail can lead to success rather than failure." Baron-Cohen cited two reasons why it might still be useful to consider AS to be a disability: to ensure provision for legally required special support, and to recognize emotional difficulties from reduced empathy.[20] Baron-Cohen argues that the genes for Asperger's combination of abilities have operated throughout recent human evolution and have made remarkable contributions to human history.[143]

https://en.wikipedia.org/wiki/Asperger_syndrome#Society_and_culture

Jelenleg a nemzetközi betegségek listájában szerepel, jelenleg az orvostudomány betegségként kezeli (fixme ha nem), ez utóbbiban talán változások várhatók.
(Egyébként egyre inkább úgy gondolom hogy a változások inkább alulról, az önjelölt kereszteslovagok által következnek be. Előbb a társadalom, aztán az állam/tudomány.
Aztán lehet hogy ez gyorsan megint gyorsan vissza fog fordulni.)

Baron-Cohen ezzel az elmélettel próbálja magyarázni a női és a férfi agy közti eltéréseket.

Elemi különbség

„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”
"Az Antikrisztus ledarálja Mészáros Lőrincet."

Nyilvánvalóan a pejoratívan használt "OK boomer"-re gondoltam.

Az “OK boomer” pedig egy új pejoratív, gúnyos kifejezés, amit a később született generációk használnak, hogy kifejezzék felháborodásukat, hogy az idősebbeket mennyire mélységesen nem érdeklik az ő aggodalmaik.

Olvass ennek utána, aztán gyere vissza, ha megvan. 

trey @ gépház

a "nincs igaza, mert drága a széke" lesz mától az ultimate érvem nekem is :D :D :D 

Megyek, meg is nézem a milyen széket vegyek topicban, hogy kinek is lehet itt hinni :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ezt amúgy elmondta:

Leszarjuk a környezetet, potenciálisan tönkre is vágjuk, és ez őt nem hagyja nyugodni, és kénytelen emiatt parázni ahelyett, hogy tudná nyugodtan élni az egyszerű gyerek életét.

Tudom, hogy ebben sok magas labda van. De próbáld kicsit átérezni valakinek az érzelmeit akit esetleg tényleg zavar ez, és ne gyere azzal, hogy "há' de senki se kényszeríti"

Leszarjuk a környezetet, potenciálisan tönkre is vágjuk, és ez őt nem hagyja nyugodni, és kénytelen emiatt parázni

És akkor vissa is értünk az elejére. Mert mondja mindezt úgy, hogy közben a "környezetleszarás" eredményeképp biztosított jólétben tölti a napjait lelkiismeret furdalás nélkül folyamatosan. Ha olyan valaki mondaná aki nem csak pofázik hanem az átlagembertől elvárhatónál kicsit többet tesz a környezetvédelemért (mint azt mások már megtették de azok nem lettek klimacelebek) vagy legalább példa értékű környezettudatos életmódot folytatna, akkor nem lenne hiteltelen.

ahelyett, hogy tudná nyugodtan élni az egyszerű gyerek életét.

Az, hogy nem egyszerű gyerek életet él, köszönje meg a szüleinek akik kiárusítják, ántifaszista tüntetésekre cipelik, ahelyett, hogy pl. moziba, kirándulni, sportolni, stb. vinnék.

 

jólétben tölti a napjait lelkiismeret furdalás nélkül folyamatosan.

Erre ismét felteszem a kérdést: Szerinted menjen el remetének? Vagy mit értesz te jólét alatt? Van egy drága szék amin lefényképezték? Ha egy olcsót vett volna az kevésbé járul hozzá a környezetszennyezéshez? Esetleg üljön a földön? Értem én, szerintetek legyen hajléktalan remete a kiscsaj, de milyen jogon, ha ti (mármint úgy a fanyalgók általában) se tesztek feleannyit mint amit ő tett? (Mert mondhatod hogy a személyisége megosztó, de a hatása vitathatatlan).

Az, hogy nem egyszerű gyerek életet él, köszönje meg a szüleinek akik kiárusítják, ántifaszista tüntetésekre cipelik, ahelyett, hogy pl. moziba, kirándulni, sportolni, stb. vinnék.

16 éves aspergeres != életképtelen idióta akinek nem lehet önálló gondolata és véleménye valamiről. Nektek ez a mániátok. Valami nem tetszik, akkor tuti van valaki a háttérben, vagy a szülők, vagy más. Szerencsétlen csajból miért nem feltételezel némi önállóságot? Vagy én se feltételezzek belőled? Téged ki fizet és kényszerít ezekre a mondatokra?

Greta hatása ahhoz járult hozzá, hogy a semmiből jött celebekre nagyobb figyelmet fordítsunk. Amúgy igazad van, ki tudja, mi lett volna Hitler nélkül, és azt sem lehet tudni, mi lenne velünk Greta nélkül (nem röhög!). Mindenesetre annyi biztos, hogy a mai békés időszak Hitler tevékenységének is köszönhető. Persze ha ő nincs, lett volna más, aki őrülettel tanít békére. Felgyorsult világunkban Greta nemsoká eltűnik a süllyesztőben, és lesz helyette más. Talán valami pakisztáni buzi, hogy faszán el lehessen adni.

:)

Jogos.

Bár tudjátok, azt se mondanám, hogy PewDiePie-ról nem tett le semmit.

Lehet mondani a csávóról akármit, lehet véleményezni a munkásságát akárhogy, de egy hatalmas követőbázisra tett szert, előállított temérdek tartalmat, és ezen keresztül rengeteg embert szórakoztat és véleményformáló hatása van.

Ez azért rohadtul nem semmi. 

Még az is lehet, hogy ez a részéről egy nagyon jól felépített és megtervezett stratégia követők gyűjtésére és tömegek bevonzására. Még ha nem is az elejétől ez a célja. Az meg hogy mi szórakoztató és mi ökörség erősen szubjektív. Biztos volt aki Hofi hozzájárulását is megkérdőjelezte, végül is "csak kiállt ökörködni a mikrofon elé"

Hofi ugyanolyan arc volt, mint most Gréta, csak nála lehetett tudni, hogy ki tolta a szekerét.

A dolog másik oldala, hogy a környezetvédelem nem stand-up, ha hiteles akarsz lenni akkor nem elég elmenni a Mókus őrssel táborozni és majdnem összefüggően nyökögni a mikrofonba, valamit le is kell tenni az asztalra.

https://www.boredpanda.com/brazilian-couple-recreated-forest-sebastiao-leila-salgado-reforestation/?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=organic

https://interestingengineering.com/jadav-payeng-the-man-who-planted-an-entire-forest-by-himself

https://www.independent.co.uk/environment/ocean-plastic-cleanup-rubbish-seas-take-out-23-year-old-boyan-slat-north-sea-pacific-microplastics-a7880321.html

Az utóbbi úriember már belefutott pár, "nem volt hely a vonaton" jellegűnél nagyobb kudarcban az elmúlt 6 évben.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Erre ismét felteszem a kérdést: Szerinted menjen el remetének? Vagy mit értesz te jólét alatt? Van egy drága szék amin lefényképezték? Ha egy olcsót vett volna az kevésbé járul hozzá a környezetszennyezéshez? Esetleg üljön a földön? Értem én, szerintetek legyen hajléktalan remete a kiscsaj, de milyen jogon, ha ti (mármint úgy a fanyalgók általában) se tesztek feleannyit mint amit ő tett? (Mert mondhatod hogy a személyisége megosztó, de a hatása vitathatatlan).

Ha valaki arra kéri a föld lakosságát, hogy változtasson az életén, miközben ő változatlanul pont úgy él (vagy még jobban) mit azok akiket hibáztat a gyerekkorának ellopása miatt, akkor az hiteltelen. Bort iszik és vizet prédikál.

16 éves aspergeres != életképtelen idióta akinek nem lehet önálló gondolata és véleménye valamiről.
 

Hol állítottam én azt, hogy életképtelen idióta és nem lehet önálló gondolata és véleménye valamiről?
 

Valami nem tetszik, akkor tuti van valaki a háttérben, vagy a szülők, vagy más. Szerencsétlen csajból miért nem feltételezel némi önállóságot?

Az ő esetében konkrétan nem a saját erejéből elért eredményei miatt jutott el addig, hogy ismert legyen, hanem befolyásos emberek csináltak belőle teljesen hiteltelen klímacelebet.

1. https://www.youtube.com/watch?v=-Sq6ks0zjm4
2. https://www.youtube.com/watch?v=xYiDETR4GjM
3. https://www.youtube.com/watch?v=WRV4JVSMHHU
 

Vagy én se feltételezzek belőled? Téged ki fizet és kényszerít ezekre a mondatokra?

A személyeskedésed figyelmen kívül hagyom.

 

Ha valaki arra kéri a föld lakosságát, hogy változtasson az életén, miközben ő változatlanul pont úgy él 

Ezt egyébként honnan tudod? Mert utazott egyszer egy vonaton és mert lefényképezték egy széken? És egyébként számít? És tudod mit, ha bort iszik és vizet prédikál se teszi a kérését semmissé. Nagyon extrém példa: Ha egy gyilkos mondja hogy ne ölj, személyétől függetlenül még jó tanács marad... Tudom, extrém példa, csak arra akarok kilyukadni, hogy nem szabadna elfelejteni az üzenetet is figyelembe venni, és nem keresni a fogást a személyen aki mondja.

Tudod mit, még lehet igazad is van. Jobban példát kéne mutatnia. Szép kis elvárás amit mi felnőttek támasztunk egy gyerekkel szemben. Mondd, miért azt várjuk el, hogy egy gyerek mutassa meg az utat?! Magunktól nincs eszünk? 

Hol állítottam én azt, hogy életképtelen idióta és nem lehet önálló gondolata és véleménye valamiről?

Ott, ahol kijelentetted, hogy nem képes önálló döntést hozni, mert szerinted a szülei "kiárusítják, ántifaszista tüntetésekre cipelik, ahelyett, hogy pl. moziba, kirándulni, sportolni, stb. vinnék.". Ha nem tartanád életképtelennek, esetleg feltételezhetnéd azt is, hogy önállóan hozta meg a döntéseit, és nem akarata ellenére nem viszik kirándulni...

Az ő esetében konkrétan nem a saját erejéből elért eredményei miatt jutott el addig, hogy ismert legyen

Nyilván valami segítség kellett neki. De az nem ugyanaz mint ha irányítanák és bábnak használnák. Még ha könnyű is összekeverni a kettőt (nem az). A linkeket meg köszi, egy darab elfogult forrásnak kéne hinnem?! 

Amúgy tegyük már félre Grétát. Te nem értesz azzal egyet, hogy az embereknek és vállalkozásoknak sokkal inkább oda kéne figyelni a környezetvédelemre, szorgalmazni az újrahasznosítást, kerülni a szemetelést, a kormányoknak pedig tenni azért, hogy ez figyelembe legyen véve?! Mert ha igen, akkor NEM SZÁMÍT ki mit mond. Nem egy lányt kellene kikezdeni, hanem TENNI a környezetért. 

Ezt egyébként honnan tudod? Mert utazott egyszer egy vonaton és mert lefényképezték egy széken? És egyébként számít?

Ha életmódot váltott a környezettudatosság jegyében akkor azzal kellett volna példát mutatnia és azt kellene propagálnia. De nem teszi mert nyilván nem szeretné feladni a megszokott kényelmet.
 

És tudod mit, ha bort iszik és vizet prédikál se teszi a kérését semmissé.

Csak éppen hiteltelenné azt aki mondja.

Nagyon extrém példa: Ha egy gyilkos mondja hogy ne ölj, személyétől függetlenül még jó tanács marad... Tudom, extrém példa, csak arra akarok kilyukadni, hogy nem szabadna elfelejteni az üzenetet is figyelembe venni, és nem keresni a fogást a személyen aki mondja.

És a gyilkos hány embert öl meg tanácsadás közben?
 

Tudod mit, még lehet igazad is van. Jobban példát kéne mutatnia. Szép kis elvárás amit mi felnőttek támasztunk egy gyerekkel szemben. Mondd, miért azt várjuk el, hogy egy gyerek mutassa meg az utat?! Magunktól nincs eszünk?

Senki nem kérte, hogy ez a gyerek mutassa meg az utat. Ráadásul pont semmilyen utat nem mutat meg mert a celebkedésen és a vádaskodáson kívül semmit nem tesz.

Ott, ahol kijelentetted, hogy nem képes önálló döntést hozni, mert szerinted a szülei "kiárusítják, ántifaszista tüntetésekre cipelik, ahelyett, hogy pl. moziba, kirándulni, sportolni, stb. vinnék.". Ha nem tartanád életképtelennek, esetleg feltételezhetnéd azt is, hogy önállóan hozta meg a döntéseit, és nem akarata ellenére nem viszik kirándulni...

Nyilván egy tízen éves gyerek leghőbb vágya az ántifaszista tüntikézés. Mint ahogy a buzifelvonulásokra odavitt gyerek is meggyőződésből (!) ment oda és nem a degenerált szüleje vitte oda... Minden gyerek álma egy ilyen család.

Nyilván valami segítség kellett neki. De az nem ugyanaz mint ha irányítanák és bábnak használnák. Még ha könnyű is összekeverni a kettőt (nem az).

Ja. Éppen csak elmondták neki mit csináljon, odavitték és felolvasta az elé rakott szöveget.

A linkeket meg köszi, egy darab elfogult forrásnak kéne hinnem?!

Ne az egy darab forrásnak higgyél hanem az ott bemutatott sok egyéb forrást kellene megnézni, hogy árnyaltabb legyen a kép.

Amúgy tegyük már félre Grétát. Te nem értesz azzal egyet, hogy az embereknek és vállalkozásoknak sokkal inkább oda kéne figyelni a környezetvédelemre, szorgalmazni az újrahasznosítást, kerülni a szemetelést, a kormányoknak pedig tenni azért, hogy ez figyelembe legyen véve?! Mert ha igen, akkor NEM SZÁMÍT ki mit mond. Nem egy lányt kellene kikezdeni, hanem TENNI a környezetért.

Nyugodjál meg, nagyon sokan és sokat tesznek a környezetért csak közben nem érnek rá celebkedni, a média meg inkább a celebeket mutogatja.

 

Igen, pont ez a lényeg. Ha nincs celeb aki "eladja" a környezettudatosságot mint a következő trendet, akkor kevesebben állnak rá, kevesebb lesz a kereslet a környezettudatos fejlesztésekre, döntésekre, ezért a nyomás is kisebb lesz a cégeken és az államokon, hogy történjen valami.

Ok, mivel magyarazzuk a nepszeruseget megis?

Ne azt hozzuk fel, hogy penzelik, aztan ennyi, mert ehhez nala sokkal dekorativabb, okosabb lanykak is elokerultek volna. 

Hovatovább: 40 + -os vagyok, mégis többre tartom ezt a kicsajt, mint a -bármely országban- regnáló politikai elit résztvevőinek 90%-át. Azért, mert kimond valamit. Azért, mert figyelnek rá. És nem azért, mert igaza van, vagy sem...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ez a klimas tortenet....en a jelensegrol beszelek inkabb.

Van benne valami, amit nem latsz egyebkent: olyan dolgokkal foglalkozik, amik  a fiatalok fejeben is jarnak, ugy, hogy maga is fiatal. Olyannal, aminek az eredmenyeit a mi gyerekeink-unokaink elvezik/nem elvezik majd.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ha jól emlékszem, a német vasúttársaság szólt neki, hogy arról is posztolhatna képeket a vinnyogás mellett, amikor ingyen utazott az első osztályon:

Még jobb lett volna, ha beszámol arról is, hogy csapatunk milyen barátságosan és kompetens módon szolgálta ki az első osztályon.

trey @ gépház

Az objektivitas talajan maradva, az, amit a kiscsaj posztolt, valoszinuleg kamu.

Ha annyira klimatudatos a lanyka, akkor egyreszt nem egy klimatizalt ( :D ) jarmure szall, masreszt mindegy, milyenek a korulmenyek, neki akkor is ujjongani kellett volna, mert nem repulon ult.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Milyen nevetséges hozzáállás. Tehát van valaki aki felszólalna a környezetszennyezés ellen, de mivel ő nem válik instant remetévé és megy gyalog mindenhova, ezért rögtön nem veszitek komolyan.

Annyira látványosan akartok fogást találni szerencsétlen csajon, de miért is? Mi fáj? Más szemében a szálkát?!

Ugye az a baj, hogy a "klimatudatossag szuperhose", ha meg kell kostolnia amit fozott, akkor rogton elkezd nyafogni.

Szerinte mi fog tortenni, ha a javaslatara szazezrek ulnek at repulorol vonatra, egyik naprol a masikra? Vajon lesz mindenkinek eleg elso osztalyos ulohely, vagy lehet, hogy paran allni kenyszerulnek majd? Mar ha egyaltalan felfernek, ugye.

Vagy aki nem engedheti meg maganak azt, hogy sportvitorlassal utazgasson kontinensek kozt, az annyit is er?

Ez a gond itt. Bort iszik es vizet predikal. "Repulo helyett vonatozzatok, de nekem azert legyen elsoosztalyos ulohelyem, mer' irgum-burgum". Meg tan a labaval is toppantott.

Az is erdekes kerdes, hogy eddigi eleteben mekkora aranyban vannak jelen a kulonbozo kozlekedesi modok, mekkora tapasztalata van benne? 16 evesen, joindulattal van kb. 3 evnyi, hosszabb tavu, egyedul torteno utazasa. Nem ismerem a csaladot, de a karosszekekbol kiindulva valoszinuleg altalaban 4 kereken gurulnak a ~120 helyett, esetleg vitorlazva mennek barhova is.

Ezert sem tartom feltetlenul kompetensnek kozlekedesi kerdesek megiteleseben, amit csak tetez a vonatos hisztije. Latszik nem utazott meg a Balcsira nyitott ajtonal ucsorogve, sorrel a kezben cigizve :)

ha meg kell kostolnia amit fozott, akkor rogton elkezd nyafogni.

Te mégis miről beszélsz? Mit főzött?

 "Repulo helyett vonatozzatok, de nekem azert legyen elsoosztalyos ulohelyem, mer' irgum-burgum"

Kérlek idézd már hol olvasható tőle, hogy ő emiatt panaszkodott?! Amiatt panaszkodott, hogy NEM VOLT HELY. Ettől függetlenül pedig amúgy meg utazott első osztályon is. Szépen összemostad a kettőt. 

Az pedig, hogy mennyire kompetens, oké. Mondd el, miért is egy 16 éves lány kell ahhoz, hogy egyáltalán TÉMA legyen a környezettudatosság?! A nála kompetensebbek miért nem lobbiznak?! Beszélsz itt kompetenciáról, de ő legalább tesz valamit. 

Annyira látványosan akartok fogást találni szerencsétlen csajon, de miért is? Mi fáj? Más szemében a szálkát?!

Ha nem write-only modban tolnad, talan feltunne, hogy nekem semmi bajom a kiscsajjal, csupan elvarnam a peldamutatast, ha mar peldamutato. :) Nem haborogni kell, csak azert, mert sem Veled, sem az "ellenoldallal" nem azonosulok 100% -ig, hanem konstatalom, hogy mindenkinek igaza van valahol...

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Hány Deutsche Bahn részvényed van, hogy ennyire zavar az ha nem kapod meg azt a marketing értéket amit "elvársz"? Esetleg a PR részlegen is dolgozol? Vagy van valami titkos etikett szabály arra, ha valahol körbenyalják a seggedet nem kötelező módon, akkor nem alkothatsz véleményt egy másik, eltérő problémáról?

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Parancsolj

A deutsche bahn "megyjegyzeset" kovetoen pontositotta hogy hol es mikor ucsorgott a vonat padlojan. De teny hogy en is tevedtem, mert nem atszallassal kozlekedett, hanem kivettek egy vonatot es ezert nem volt helye

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Miert, szerinted majd a nemet vasut fogja azt mondani hogy "ohh, igen, sajnaljuk hogy egy kiesett vonat miatt a foldon utaztal, de az elso osztalyon azert jol korbenyaltuk a segged, nem?"

"Traveling on overcrowded trains through Germany. And I’m finally on my way home!"

Egyebkent en ebben nem latok semmi panaszkodast csak egy tenymegallapitast.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

A partvonalról beordibálókat mindig többen hallgatják, mert bármit is ordibálhatnak, nincs igazi felelősségük. Akinek van, az óvatosabban fogalmaz, sőt, sokszor kivár, hogy biztos legyen a mondandójában. Ez tehát nem előny nála, hanem inkább hátrány. Kréta thunderbird a kiabálós fellépései után hazamegy és anyával megnézik hogy fogynak az egyébként gigantikus ökolábnyomú könyveik a piacon, míg a politikus ha mond valamit, azt számon is kérik rajta. Krétának ilyen gondja nincsen, sőt! Minél hangosabb, minél durvább - közönségesebb - annál jobban fogynak a semmiről is szóló könyvei. 

Nem kul ures jaratokat inditani es az EU szabalyzas szar, de hey-ho, mit tudsz tenni. Lehet lesz erre egy kivetel szabaly..

Viszont:

- nem nagyon talaltam valaszt a thread-ben arra, hogy miert igy reagaltal (es szerintem nincs is racionalis valasz erre)

- nem ertem, mi ertelme van egy 17 eves lany nevevel froclizni

- magad alatt asod a fat: amit eddig letettel az asztalra ahhoz kepest ez a komment nem melto hozzad, se a forumhoz

Probaltam finoman fogalmazni.

Az meg hogy deklaráltan nem szakemberként, videó alapján diagnosztálsz betegségeket, hát lol. Leginkább magadról állítasz ki diagnózist ezzel...

Segítek, mert te is kiállítod a magad bizonyítványát. A SAJTÓ KIDERÍTETTE A HÍRES OKNYOMOZÁS MÓDSZERÉVEL BAKKER! :D

Az ismeretlentől nem félni kell, hanem meg kell ismerni és megtanulni kezelni.

Javaslom olvass kicsit utána az aspergernek. Nem csoda hogy a csaj furán viselkedik, a betegség velejárója. Talán emiatt is furcsa a kommunikációja vagy a hozzáállása, mert nekik nagyon nehéz társasági lényként funkcionálni. Ettől persze még nem buták, sőt aspergeresek közt vannak akik kifejezetten okosak. Nekem egy programozó ismerősöm van, aki parázik már egy kisebb társaságban is, és nagyon nehéz vele beszélni, közben meg keni vágja a szakmát.

Na akkor most kell elkezdeni "légvédeni" az Ukránoknak, Iránnak, esetleg Törököknek. Egy kis gyérítéssel emberáldozatok nélkül mekkora klímatehertől lehetne megszabadítani a bolygót. (Csak az emberiséget lehet gyéríteni, a gépeket nem? - Előbb utóbb csak lent tartanák a megmaradó példányokat, ha már nincs utas.)

Csodálatos.

A BKV-nál volt valami osztály, ami különbuszokkal foglalkozott, de aztán a BKV megszüntette ezt a szolgáltatását. Az osztály azonban megmaradt még jó darabig, így minden nap csak annyit csináltak, hogy aki felhívta őket, annak elmondták, hogy a BKV már nem foglalkozik ezzel :)

Vagy azért van ez a szabály mert túlzott kereslet van a slotra. Vagy hogy a konkurenciát ne tudják kinyirni azzal hogy sok slotot befoglalnak, majd nem repülnek. Vagy egyszerűen a slothoz tartozik tervezett költség (üzemanyag, beszállítás, beléptetés) amitől nem akarnak elesni.

Egy plázában sem elég ha a bérleti díjat fizeted: kell üzemelő bolt, fogyasztás, kinézet. 

Ekkora állatságot. Közben meg az EU-s újautó CO2 flottaátlagot 99g/km-re korlátozzák, ami nem teljesíthető értelmesen.

"Everything fails, all the time."

Ehhez képest a többség inkább benzines kocsit vesz, ami miatt évek óta növekszik a CO2 kibocsátás a megvett új autókra számítva.

Sikeres volt a diesel ellenes hisztériakeltés, pedig a modern AdBlue-s dieselek kibocsátása sokkal kisebb, és nem csak CO2 kibocsátást nézve.

Plugin hibrid is sokszor csak a kibocsátást növeli, főleg, ha az ember főként autópályán jár. Ilyen helyzetben semmi haszna, csak magaddal hurcolsz több száz kilónyi felesleges cuccot.

Most cseréltem kocsit és sokat agyaltam rajta, hogy milyen legyen, sokat olvastam a témában.

Nagyrészt autópályás és országúti km-eket tekerek bele, ahol az autó konstans sebességgel megy és nem igazán tudná kihasználni a hibridséget.

Ráadásul magamat ismerve tuti nem állnék töltőre vele, mert társasházban lakom. Amiatt meg nem mászkálnék sehova, hogy töltögessem és időm sincs várni, míg töltődik. Napi ingázásom nekem nincs, mert itthon dolgozom.

Végül a régi benzinest cseréltem egy új dízelre. Ezekben már van SCR katalizátor, így a nitrogén-oxid kibocsátása is kisebb, mint egy benzinesnek.

Tapasztalat: A diesel autó kicsit nagyobb, erősebb, jobban megy mint a benzines és ugyanúgy vagy kicsit jobban hajtva 30%-kal fogyaszt kevesebbet (tehát a kibocsátása is kisebb), pedig még összkerékhajtású is.

Plugin hibridet nem vetettem el, ha sikerül olyan társasházi lakást találnom, ahol meg tudom oldani a töltést, lehet, hogy olyat veszek legközelebb. Főleg, ha lesz olyan, ami diesel motorral van kombinálva. Neked mik a tapasztalataid?

Én tudok tölteni itthon esténként. Ha a melóban is tudnék tölteni akkor hétköznap egyáltalán nem menne a benzinmotor. Napelemmel kombinálva ez extra olcsó üzemet jelent de amúgy se rossz :) A publikus töltőkkel vegyes a tapasztalatom.

Neked valóban nincs sok előnye a plugin hibridnek de inkább azt akarom mondani hogy hátránya sincs.

A dízelekben a katalizátor akárki akármit is mond csak összegyűjti és betárazza a mocskot amit aztán pályán részben kifüstöl. 200ezernél meg lehet cserélni, amit vagy környezetbarát módon csinálnak vagy olcsón.

Gábriel Ákos

Neked valóban nincs sok előnye a plugin hibridnek de inkább azt akarom mondani hogy hátránya sincs.

Na és itt a lényeg. Nincs előnye, de hátránya lehet amint változnak kicsit a körülményeid. Pl az utcátokba telepítenek pár töltőt. Egy benzin vagy dízelautó benzin vagy dízelautó marad 20 év múlva is, amikor a sokadik tulaj hajtja. 

Pl. vegyunk egy ujkoraban 5MFt-os autot ami 20 evesen erhet 5-800eFt-ot.

Namost ha ezt alkatreszenkent szeretned osszerakni akkor olyan 40-50MFt koze jonne ki.

Mibol gondolod, hogy *pont* az akkumulatort adnak a 20 eves kocsiba az ujkori aranak reszaranyaert, amit valoszinu mar nem is gyartanak, sot az akksi technologia is mas lett idokozben.

 

Hallod egy ledes elsolampa 700e Ft....

Egy motorhazteto 200e alatt (fenyezes nelkul! ami tovabbi 30-40eFt attol fugg hany elem) nem jon ki. Foleg, hogyha a muanyag emblemat is szeretned 20e-ert vagy a hutoracsot 15e-ert.

 

Valahogy nem lattok tisztan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Félreértesz: Én NEM gondolok semmit. Pont arra akartam rávilágítani, hogy 20 évvel előre ne tegyünk már ilyen feltételezéseket, és ne EMIATT ne vegyünk elektromos autót most.

A levezetésedet meg értem, csak ezzel nem azt mondod, hogy az akkupakk lesz drága, hanem azt, hogy általánosságban drága pótolni egy régi autóban az alkatrészt. Tehát ez igaz egy dízeles / benzines autóra is. Akkor most mit is akartál mondani?!

És az megvan, hogy egy ismerősöm 10+ milliós 2 éves elektromos Mercedese 2 hónapja van szervizben elektromos hibával és kb. július végére ígértek neki valamit? :D

Csak azért nem gyújtja rájuk az egész kócerájt mert kapott egy komolyabb kategóriájú fosszilis hajtásút helyette kölcsönbe.

trey @ gépház

Érdekes. Nekem pont azért tetszenek az elektromos autók, mert töredék alkatrész van bennük, az akkupakk legtöbbször tényleg cellánként javítható, a motor nehezen romlik el, a vezérlés meg a többi cserélhető. Otto-motorban millió alkatrész van ehhez képest ráadásul azok is sokszor bonyolultak és drágák. A legnagyobb szopás a hibrid ebből a szempontból, mert abban mindkettő technológia van.

a vezérlés meg a többi cserélhető

Az. Csak nem ismered az autógyártás vs az egyedi, értelmesen nem másolható elektronikák árképzését. Nagyon hamar gazdaságtalan tud lenni a dolog, ha az autó eladási árában az alkatrészek X áron vannak számolva (hiszen ott még versenyeznek többé-kevésbé az autógyártók), alkatrészként meg ugyanazok az alkatrészek 3X áron vannak számolva. Mert ott már nincsen verseny...

 

Az a baj a gazdaságosan nem javítható dumával, hogy sokszor azért jön ez ki, mert bizonyos alkatrészeket olyan áron mér a gyár.

Pl. volt nekem egy Renault autóm. kb. 2 évesen kijött elém egy kisteher. Csattantunk. A motorháztetőn, lökhárítón és a bal lámpán kívül szinte semmi sem sérült meg, csak a stratégiailag a lehető legrosszabb helyre, a bal első lámpa mögé tett motorvezérlő "számítógép".

Felmérte a Renault szervíz a javítás várható költségét, és kijött, hogy gazdaságosan nem javítható. Egy nagyobb tétel volt a listán: a számítógép 650 ezer forintért.

Persze ha most belegondoltok, hogy milyen számítógépet lehetett vajon venni 650 ezer forintból 2004-2005 környékén, akkor nem, nem olyan gépről volt szó.

Egy nyomtatott áramköri lapról, pár IC-ről, mikrokontroller, EPROM, pár egyéb alkatrész, és egy műanyag doboz. Gondolom az előállítási ára az eszköznek pár ezer, esetleg pár tízezer forint körül alakulhatott.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

> Gondolom az előállítási ára az eszköznek pár ezer, esetleg pár tízezer forint körül alakulhatott.

 

Az lehet, de a papirmunka korulotte tobb szazezer...:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem vágom, mire gondolsz.

Szerintem a több százezer az árrés.

Ha a papírmunka alatt a fejlesztési és engedélyezési költségekre gondolsz, akkor igen. Vannak költségek, aztán van bevétel, és alkatrész esetén magas árrés.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Teljesen eletszeru, hogy 20 ev utan mind a 7000 cella 90% folotti allapotban van, es csak itt-ott hebe-hoba kellene egyet-egyet kicserelni.

Nem am, mondjuk 4000 van kb. 40%-os kapacitasu allapotban, 2000 20% alatt a maradak 1000 meg olyan 60% on meguszta.

Kicserelunk benne 100-at, horror munkadijjal (uj tomites, ugye ezekben fagyallo is szokott lenni, hogy ne forrosodjon tul tolteskor). Jah persze ez baromi gazdasagosnak tunik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez mondjuk igaz, remélhetőleg 20 év múlva robotok fogják nagyüzemben bontani a cellákat újrafelhasználásra és nem lesz horror munkadíj. Ha cserés az egész pakk is, még mindig inkább az, mint motorfelújítás, kettős tömegű lendkerék, váltócsere és társai.

 

 

csak összegyűjti és betárazza a mocskot amit aztán pályán részben kifüstöl

Az a részecskeszűrő, ami már a modern kormolós benzinesekben is kötelező egy ideje.

Az SCR katalizátor a nitrogén-oxidokat nitrogénné és vízzé alakítja, így nincs többé az a jellegzetes bűz, ami a régebbi kocsik kipufogójából jön.

Az jellemzően akkor szokott csak tönkremenni, ha valaki szándékosan elrontja vagy nem megfelelően tiszta és keverési arányú karbamid oldatot (AdBlue) tölt a kocsiba.

Jartam plugin hibriddel, neha kiirta, hogy akkor most akksit tolt, ugyhogy a fogyasztas 20+ liter. Hogy a kibocsatasa mennyi volt, arrol fogalmam sincs, mert nem volt megfelelo muszerem a mereshez - a katalogusban nyilvan kicsi szamok voltak. Meg persze YMMV, csak egy plugin hibriddel jartam, nem az osszessel. :)

A modern diesel baromi sokat szennyez, azért van a "hisztéria" ellene. Kormol, pláne a magyar üzemeltetési körülmények között, ahol inkább kiütik a dolgokat, nem pedig megcsinálják. CO2-ben persze jobb, mert jobb a termikus hatásfoka, de kb. csak abban.

Autópályára utazóautónak jó, kamionba és buszba sincs igazi alternatívája, de városba akkor se való, pláne nem rövid utakra.

Ez az EU nagy hülyesége volt, hogy hagyta ezt a dízel személyautó marhaságot felfutni. Nem volt ilyen sehol máshol a világon, nem véletlenül...

A hisztéria a nitrogén-oxid kibocsátás miatt volt. Nem szereltek be SCR-katalizátort, amihez egy külön tartályban karbamid oldatot kell folyamatosan magunkkal vinni. És persze ezt a tartályt is fel kell tölteni időnként.

Ehelyett inkább észlelte a szoftver, hogy éppen mérőpadon van és úgy módosított a motor működésén, hogy a NOx kibocsátás határérték alatt legyen.

A modern dieselekben van részecskeszűrő. És mivel a benzinesek is kormolnak, az újabb benzinesekben is.

A modern dieselekben van részecskeszűrő

 Kivéve amit a német kidobott a részecskeszűrő csere előtt, a nepper meg szétjavítja és eladja hibátlannak. Sztem a behozott dízelek nagyobbik fele ilyen. Remélem egyszer erőt vesz magán a rendőrség és nem csak a szabálytalankodókat meszeli el, hanem a füstcsíkot húzókat is.

Csak sztem van egyre több kormoló fiatal autó az utakon ? Más nem látja ezeket ?

10-15 éve a CO2 kibocsátás csökkentése miatt jelentek meg a közvetlen befecskendezésű benzinmotorok.

Ezek sajnos ugyanúgy kormolnak, mint a régebbi dieselek. Szerencsére újabban kötelező ezekbe is részecskeszűrő.

Ami benzineseket mostanában használtan behoznak az országba, azok jellemzően ilyen koromgyárak.

Sikeres volt a diesel ellenes hisztériakeltés, pedig a modern AdBlue-s dieselek

Csak épp a nagy tömeg nem ilyeneket vásárol... 

Plugin hibrid is sokszor csak a kibocsátást növeli, főleg, ha az ember főként autópályán jár

Próbáltad már? Jellemzően amúgy sem az autópályán élnek az emberek, még aki ingázik annak is kell a két végponton városi forgalomban hajtani. Ott bármilyen többletkibocsájtás ellensúlyozásra kerül.

Tudod mit erdemes meg pont ugyanoda felhuzni, ahova a P+R parkolot tenned?

Lakoparkot.

 

Baromi jo az elhelyezkedese, tomegkozlekedes kb. a kapu/sorompo elott van.

En ugy látom, hogy az utobbi epul inkabb. Fene se erti miert. Valamelyik politikus tuti el tudna magyarázni, hogy miert pont ez szolgalja a koz erdeket jobban.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem nagyon latom azokat az epulo lakoparkokat, legalabbis amerre en szoktam kozlekedni.

Egyebkent ezzel nincs is semmi baj, csak akkor ne panaszkodjanak a lakok, hogy a solymariak, vagy mittudomen kik (egy regebbi threadbol) oda akarnak parkolni a hazuk ele, mert (nagyon helyesen) nem akarnak a belvarosig menni az autoikkal.

szerk: amugy meg nem tilos emeletes P+R-t epiteni, ahogy kb. mindenhol szokas, hogy ne fogyjon feleslegesen az ertekes telek.

a lakopark hazakat mar akkor el lehet adni ha meg kesz sincs a haz. (van is ebbol jo sok balhe). a pr parkolot nem lehet eladni (nyilvan lehet, csak senki nem fogja megvenni), max berbeadni, de azt is csak akkor ha mar keszen van. ugye erzed hogy melyiket eri meg jobban csinalni?

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Lehetne, de tudod most az a jövőkép, hogy senki nem fog autóval járni, így minek parkoló (véletlenül sem azért, mert így olcsóbb építeni, gyorsabban megtérül).
Már OTÉK-ból is ki akarták szedni a kötelező parkolóhelyek számát, nem tudom sikerült-e ez az okosság..

+ lehetne az egész tető parkosítva + vertikálisan is lehetnének zöld növények, amivel nem hogy csökkentené egy ilyen beruházás a zöld terület nagyságát, hanem növelné. Lásd: https://stateofbuildings.sg/places/tree-house

Illetve az, hogy ne egy ember egy autó módon működjön a dolog, hanem legyen jelentős számú önvezető autó, és ha el akarsz menni mondjuk otthonról munkába autóval, akkor hívsz egyet, beülsz, elvisz, kiszállsz, és aztán megy a következő emberért, nem kell neki parkolóhely.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerintem is valami ilyesmi lenne ésszerű.

De ezt itthon inkább betiltani fogják.

Mi lenne akkor szegény taxitársaságokkal ha szoftverek irányítanák az egész személyszállítás bizniszt?

Még az Uber is be lett itt tiltva, pedig az csak a diszpécseri munkát automatizálta és az üresjáratokat optimalizálta.

Ez frankó, de nem oldja meg a problémát: reggel ugyanabban az idősávban akar mindenki bemenni, ergó ahány autóra akkor szükség van, annyit be kell rakni a rendszerbe. És annak a beruházási/amortizációs költségeit a használóknak ki kell fizetniük.

Három megoldás van erre a problémára: car sharing, tömegközlekedés, vagy az idősáv szétkenése (vagy ennek extrém esete, a WFH).
 

Igazabol globalisan kellene gondolkodni. Igy az autok mindig keletrol-nyugatra mennenek. Persze picit porgosebben, mint most, hogy 1 ora alatt tudjanak valtani egy idozonat :-D Es akkor mindig a csucsforgalomban mennenek, sosem parkolnanak. Persze ket hullam kell: a reggeli befele, es az esti hazafele.

De én ezt nem értem, minek egyáltalán autóba ülni ahhoz, hogy eljussunk valahová?! Ti talán nem tudjátok, hogy maguk a kontinensek is vándorolnak?! Egyszerűen otthon kell maradni és kész, ülni a fenekünkön akarommondani a kontinensünkön, de mert az a kontinens maga is vándorol, ezért előre tudható hogy idővel így is eljutunk a Föld minden pontjára!

Tudjátok, türelem rózsát. akarommondani vándorlást terem!

Ezt nem tudtam, nagyon LOL. Ahol ilyen társasház van elvileg lakásonként 1 belső parkolóhelyjel (ugye jópár éve ez kötelező), mindenhol áll még egyszer annyi autó az utcán. Az ésszerű irány az lenne, ha másfél-két parkoló lenne kötelező lakásonként.

Mi lenne ha a parkoló "köztulajdon" lenne, vagyis a tulajdon jogot elválasztanánk a használati jogtól, és közé betennének egy több céget. 

Bővebben a irodaházhoz tartozó pakolókat egy köztes cég adja bérbe nappal a bérlőknek éjjel a környék lakosai parkolnak ott, majd nappal fordítva a társasház parkolóhelyein nappal az irodisták parkolnak éjjel meg a lakok. 

Amikor megveszed a parkoló helyett úgymond annyit veszel hogy kijelölheted a bérlőt. Meg persze részesedsz a bérleti díjból. Meg kéne szünteti az ingyenes parkolást, ingyen úgymond a saját helyed állsz (nem ingyen, de nem szabad engedni, hogy működési költségként 5-10%nál többet számoljanak fel az ilyen cégek)

de nem szabad engedni, hogy működési költségként 5-10%nál többet számoljanak fel az ilyen cégek

Sajnos ez az, ami Magyarországon nem menne. Ügyvéd ismerősöm mesélte, hogyan vásárolnak fel befektetők házakat a belvárosban. Annyi lakást kell megvásárolniuk benne, hogy többsége legyen a szavazatkor. Utána így megszavaztatják, hogy ezek, meg azok a cégek végezzenek őrzés-védést, portaszolgálatot, felújítást stb.. Olyan dolgokat, amire senkinek semmi szüksége, de úgy meg lehet emelni a közös költséget, hogy vagy fillérekért kell eladniuk az ingatlanjukat (ugye senki nem veszi meg így, csak a befektető) vagy ráterhelik az ingatlanra a nem fizetett dolgokat és utána övék lesz az egész. A cégek pedig, akik így bevételhez jutnak, az mind valahogy a befektetőhöz köthetőek, de úgy hogy jogilag ne lehessen megfogni. Tehát ilyenkor a tanács az, hogy minél előbb add el a lakásod, ha kinézte egy ilyen banda, mert később mindenet elbukod vagy kvázi bérlő maradsz a saját lakásodban.

Kibaszásból eladnám egy letelepedési kötvényes Kínainak a lakkandit küzdjenek vele. Másik véglet meg a házban már csak ismerősöm lakik, minden lakás befektetőé kivéve még egyet az állami, a házban élő emberek száma 1. A Kínai 3 lakást vett meg és nyitotta egybe, ismerősét is megette volna, (történelmi kitekintés az a lakás már csak 60-70% az eredeti lakásénak mert a kommunizmusban kaptak bérlőt, akinek jobb lett leválasztani egy részt ami külön lakás lett) történetesen a 3-ból az egyik pont a régen leválasztott lakás. 

Populista kormány mindig megvédi a dolgozó kisembert :D Kivéve attól akik épp vele vannak jóban.