Vajon Orbánt a 2020-as Korona vírus okozat világjárvány ugyanúgy letaszítja a hatalomból, mint Gyurcsányt a 2008-as gazdasági világválság?

Fórumok

Érdekes gondolat kísérlet párhuzamot vonni egy világjárvány és egy gazdasági világválság között. Főként ha a magyar gazdaságot,  az ország versenyképességét, az eladósodottságot és a miniszterelnök pozícióban maradására is figyelmet fordítunk.

Gyurcsány 2004-től 2008-ig meghozott fokozatos, rossz döntései vezettek-e a gazdasági világválsághoz Magyarországon?

Orbán 2010-től 2020-ig oktatásra és egészsegügy kezelésére/megújításra alkalmatlan kabinetjei vezettek-e a jelenlegi magyarorsági vírus helyzethez? Vajon milyen lesz egy hónap, egy év, stb múlva ez a mostani vírushelyzet.

Összevethetőek-e a hatásai a hajdani gazdasági világválsággal?

Vajon milyen gazdasági hatásai lesznek az amúgy is Európától, a világtól és a visegrági régiótól leszakadó országunknak?

Pozíczóban marad-e a kabinet 2022-ig? Az összefogó magyarság nem szavaz tovább bizalmat a nyakára lépő, elkülönülő kormányzatnak, vagy megerősödve immár számtani többséget elnyerve folytatja az ország vezetését?

Mi a véleményetek ezekről a kérdésekről?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 03. 06., p – 21:23

fojtatja

Az! Ja! :D Patás Orbán behozta a VÍRUST! :D

trey @ gépház

Lehet, de meg lehet az is hogy nem - meg amúgy ezen a ponton a faszt se érdekli.

Ugy tunik a lenyeg a trey-nepszamlalas eredmenye :) Mi mas... Hatha lenne beloled ellen-aduasz. Mas fegyver ebben a kerdesben nem is lehet. Loaal.

Heey akarki, tovabbi trey kerestetik! Valaki meeg? 

Ui a legszanalmasabb ahogy a propaganda parancsba adott valaszra var. Orakba telik, honapok ota figyelem. Uuuh de lennek ilyenkor a kommunikacios csatorna ket vegpont kozott. Ambar kitudja, lehet pont en vagyok az. Vagy nem. De tenyleg kitudja :) lehet hallom a huJezest basszameg.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Mindenki trey valamennyire, és ő neki kell neked lennie, és te vagy ő, és ő meg ti vagytok, ha megöleled őt magad öleled. Ő ti vagytok, ő meg mi, remélem boldog mindenki! :D

- szintis laci

 

Szerk.:
Azért a fentebbi szösszenetbe bele is zavarodtam, és biztos nem írtam jól, de már nekem sem tiszta, hogy akkor most én is trey vagyok, vagy én csak én vagyok... :)

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Rendben. Nincs hiteles medium. Egy sincs. Online mediumok sikeret nem tenyek hatarozzak meg, hanem erzelmek kivaltasa miatti kattintasszam. Ehhez nem kell igazat irni. Mindegyik "hazudik".

Ne higyj senkinek. Nekem se.

Murphy torvenyei:

FULLER ÚJSÁGÍRÁSI TÖRVÉNYE
Minél messzebb történt a katasztrófa vagy baleset, annál több halottra és sebesültre van szükség, hogy érdekes legyen a hír.

AZ ÚJSÁGCIKKEK IGAZSÁGSZABÁLYA
1. Minél közelebb voltál egy esemény tényeihez, annál nyilvánvalóbbak számodra az újságcikkek tévedései.

2. Minél távolabb voltál egy esemény tényeitől, annál jobban hiszel a róla szóló újságcikkeknek.

Kovetkezmenyuk:

Egyik hirnek sincs 1 valoszinusege. Minel messzebb tortenik attol az orszagtol, amelyiknek a sajtotermeke ir rola, annal tavolabb van 1-tol.

Barmi amit ujsagban olvasol, az lehet, hogy nem ugy tortent.

De minel radikalisabbat olvasol az egyik oldalrol, annal inkabb ellensulyozni kell a masik oldaleval:

Ha CNN-t nezel/olvasol, nezz melle Fox News-t

Ha a Guardian tetszik, akkor olvass melle a Breitbartot is, hogy lasd a masik oldalt.

UK: Independent melle egy Daily Mailt sem art parnak felvenni.

Ahogy a 444 melle se art valasztani a kuruc es a 888 kozul egy elviselhetobbet - elobbinel neha nekem tul eros a gyulolkodes, de cserebe nem kormanypropoganda, es van rengeteg (foleg nemzetkozi) hir, ami igaz, es meglepo modon csak ott jelenik meg, mert se a Fideszt, se az ellenzeket nem erdekli.

Es a legfontosabb: mind "hazudik" (legtobbszor inkabb rosszul tudja). Sose tektintsd tenynek, amit barmelyikben is latsz. Lehet csak egy kis resze nem igaz, de maris helytelen a logikai kovetkezmeny, amit levonsz belole. Hiaba lenne a logikad onmagaban helyes.

Az ujsagban a "minden" szot csereld ki "letezikre". A "letezhet" szot "lehet hogy letezik, lehet hogy nem letezik"-re, es a logikara epitett vilagkeped is helyreall.

Megis ugy vonsz le kovetkezteteseket ujsagcikkekbol, mintha teny lenne. Ebbol gondoltam es ebbol vontam le a kovetkeztetest. Vannak olyan "rossz karakterek", akikrol mar meg sem fordul a fejedben, hogy igazat irnak, ha jot irnak, es hogy tevedhetnek, ha rosszat irnak. Nem csak karakterek, formaciok is (pl. part, mikozben partokban is emberek allnak - mindegyikben tobb rossz, mint jo, de szinte egyikben sem 0 jo)

"fizetos ujsag"

Attol, hogy valami penzbe kerul, meg nem lesz jobb minosegu (egy olyan portalon targyaljuk ezt, melynek forumozoinak nagy reszet a Linux hozta ossze). De talan egy jo kivetel eszembejutott: telegraph. Talan ok annyira nem radikalisak, mint ami mas mediumokkal mostanaban talalkoztam, bar ok is kezdenek neha jobbra kilengeni.

"Megis ugy vonsz le kovetkezteteseket ujsagcikkekbol, mintha teny lenne"
Lehetséges, hogy volt ilyen, de azért megnéznék egy-egy konkrét példát.

 

"akikrol mar meg sem fordul a fejedben"
Nem igaz, mert megfordul. Másik topicokban többször is leírtam, hogy pl a fidesz miket csinált jól véleményem szerint. Nincs ezzel problémám. Nem e szerint válogatok

 

" part, mikozben partokban is emberek allnak"
Ez tény. De mint érv,...?? Háát. Mert a kommunista és a fasiszta párt is csak emberekből áll. (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fidesz bármelyik is, szóval nem menjünk el abba az irányba). Másrészt nem kételkedem pártvezérünk jó szándékában sem és a párttagokéban sem. Itt nem erről van szó, hanem hogy a problémákra milyen jó/hatékony megoldásokat adnak. A te jó szándékodban sem kételkedtem, amikor lekurvaanyáztál a klímás topicban. Itt az a kérdés, ki téved és kinek a megoldása a jobb.

 

"Attol, hogy valami penzbe kerul, meg nem lesz jobb minosegu"
A fizetősséget csak azért említettem, hogy lásd, hogy fektetek bele energiát, hogy több nézőpontot megismerjek. Csak ennyi volt a mondanivaló

Lárifári!

Azt hallottam, hogy ő ette meg a tobzoskát a kínai koszpiacról! Lehet, hogy csak rosszindulatú pletyka!

Tüttő "nem megyünk elibe' a kormányzati szerveknek terlés" Kata mit mondott erről? Miért nem lépnek önállóan?

trey @ gépház

Mit? A fasza meretet? A szovegeet? Az orokitoanyag mennyiseget? A homoerotikus jelleget? A szandekot? A perverziot? A kore epitett sztorit? A korabbi csoszkodo Borkai-megitelest? Fleto “majd vigyazunk ra” szoveget? Az interjut, ahol nem is akart emlekezni? Vagy mit? Ezt most komolyan kerdem, nincs vigyori arc.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Soot o “mosogatja” a tanyerokat Indiaban:
https://m.youtube.com/watch?v=XRitw5raDBs&time_continue=3&feature=emb_title

Ha kell adok elo denever veret kiszivo kinai-videot :) Lehet Gyurbany van rajta, alkesz kinainak maszkirozva, kitudja. Nincs itt semmi latnivalo. 

Ui a videot senki nem akarja latni. Senki nem akarja. Senki :/

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Sic itur ad astra!

Nem, ugyan miert taszitana le?

A Fleto-okfejtes mesterkelt, santa es hazug. Osszessegeben csak a szokasos sztori - bar ahogy latom a remeny hal meg utoljara :)

Vortex Rikers NC114-85EKLS

El ne vedd már tőlük ezt a keveset! A migrációs témájuk romokban, az EU-s retorika 180 fokot fordult, akik Orbánt támadták, most elnézést kérnek. Ha ezt a kevés reményt is elveszed tőlük, mi lesz velük? Már csak a Koronában bízhatnak :D

trey @ gépház

Bakker, bocsi, nem akartam! Péntek este van, inkább sörözzetek vagy szedjetek fel egy csajt! Majd hétfőn melóban megvitatjuk a gondolat kísérletet.

Sic itur ad astra!

a gazdasági világválsághoz Magyarországon

aka

Itt, nálunk világhírű.

/Mel Brooks: Lenni vagy nem lenni/

Gyurcsányt nem a 2008-as gazdasági válság buktatta meg. Az akkor töketlenkedése csak betetézte korábbi szerencsétlenkedéseit. Gyurcsány valójában Őszödön bukott meg, ezt megtézte Gergényi kitüntetése. 2006-ban a fidesz már tarolt az önkormányzatin és miután vitték a vidéket és a megyéket  Gyurcsány béna kacsa lett, így maga az mszp akart megszabadulni tőle.

> Sol omnibus lucet.

Gyurcsány és bandája a hozzá nem értéssel és korrupcióval örökre bebetonozta a Fideszt. Bár én "töketlennek" inkább a Bajnait nevezném.
Aztán később mikor már a Fidesz hatalmon volt, akkor a globalista/migráns támogatásukkal próbáltak megfelelni.. kinek is? Hát persze hogy a nyugati szponzoraiknak, miközben nem jöttek rá, hogy a nép választja meg a vezetőket és (egyelőre) nem nyugatról nevezik ki őket. Persze később magyarázkodtak, meg így-úgy módosítottak ezen a hozzáállásukon, de már senki sem hisz nekik (én sem). Erre csodálkoznak, hogy a Fidesz Magyarországra újra behozza a feudalizmust és lassan minden kert végébe egy stadiont emel és mégis megválasztják. Ha Orbán Viktor holnap meztelenül szaladna a Parlament előtt és egy ostorral csapkodná az elhaladó emberek, miközben Mészáros Lőrinc a 4-es metrón szállítaná a disznókondáját, még akkor is ők nyernék a választást. Talán az ellenzéknek magába kellene néznie, hogy mi az oka ennek!

Ráadásul a koronavírussal, amit eddig műveltek nálunk az viccnek is rossz. A töketlenség és hozzá nem értés netovábbja. Azonban ne feledjük, hogy megint jönnek a migránsok, így a Fidesz olyan simán fogja nyerni a választást (ha nem viszi el a nyugdíjasokat a vírus), hogy az ellenzék csak pislogni fog (meg magyarázni a bizonyítványát).

Azt amit a többi ország:
- utazási korlátozásokat kellett volna bevezetni már február eleje óta
- a mostani tesztek darabszámának 10-100x-osát kellett volna már elvégezni (nem a mostani nevetséges beutalási feltételeket megszabni)
- a betegek útvonalát (kikkel találkozhatott) megvizsgálni és nem hadoválni, semmiről sem tudni
  lásd: nem mondta meg hova járt, csak úgy eltűnt egy beteg, nem mondjuk meg mely járaton ment (az embereknek kell utána járniuk).. mindent elhallgatni és utána csodálkozni, hogy az emberek felháborodnak, hogy a médiától kell megkapniuk elsőként az információt.

Nem vagyok virológus, csak kutató.

Szeretek sok mindenhez érteni, nem vagyok szakbarbár. Orvosi vonatkozásban a legközelebbi kutatásom network neuroscience témakörben volt, amiben agyi hálózatokat elemeztünk fMRI alapján. Elég rossz tapasztalatom van az orvosokkal*, remélem minél előbb átveszi a legtöbb helyét az MI, ezért is szorgalmazom a betegek életútjának (amennyire lehet anonimizált) nyilvános, kutatható adatbázisát. 

*: Mivel az esetek kb 3/4 részében fogalma sem volt az orvosoknak semmiről és nekem/feleségemnek kellet rájönni a kezelésre (aztán megmérkőzni a hozzá nem értő szakorvossal/háziorvossal vagy (ki)íratni a gyógyszert, beutalót a megfelelő vizsgálatra ismerőssel, akinek persze nem ez a szakterülete). Volt olyan is (édesanyámnál), ahol már orvosi konzíliumot tartottak a szerencsétlenek (és az X. magánorvoson is túl voltunk), de akkor sem jöttek rá, hogy ez most rák vagy valami más a nyelvén, vagy fél év ide-oda mászkálás után mit kellene egyáltalán kezdeni vele. Feleségem szakirodalomban megtalálta a lehetséges okot, ismerős orvostól beszereztük a megfelelő antivirális szert, édesanyám meggyógyult. Egyszer majdnem kinyírták orvosok feleségem nagymamáját is, mert nem jöttek rá arra, hogy két gyógyszere üti egymást, a kórházban kellett (nagypapájának) velük vitatkozni (szakkönyv alapján), hogy ugyan hagyják már el az egyiket.. és lám jobban lett.

Nézd meg azoknak a képesítését, akik az intézkedéseket végzik / elrendelik.. meg fogsz lepődni. Én a polgárvédelemben is voltam, még versenyeztem is (igaz, nem túl jó eredménnyel). Ott tanultam meg azt is, hogy "nem a  szendvics kicsi, hanem a pofád nagy!"

En is voltam polgari vedelemben, most akkor ertenem kene hozza? Gatat epitettem, robbantottam, ejszakaztan, osszefagytam, ledremedtem, aztan voltam kommunikacios beosztasban csak ez ki a fenet erdekel? Sot meg most is van beosztasom, nah. De tenyleg.. Ki a retket erdekel ez?

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Gondolom tasz.hu . Amugy a tilos radio hirekben (csak a zenek miatt hallgatom, eskuszom) hallottam ahol azt a latszatot keltik mar a radio hirekben hogy a karanten rossz. Fel legyel vilagositva. Mik a jogaid. De megnezem istenbizony ☠️??

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Nyilvánvaló, hogy erre megy ki a játék, a hülye is látja. A számok azonban nem jönnek ehhez még. Számukra a helyzet kétélű, mert ha ez itt nagyobb gond nélkül lefut, akkor a magyar egészségügy végletekig szidott állapota kérdésessé válik. Mit gondolsz, miért ugranak itt is annyira erre a témára? :D

trey @ gépház

Akkor meg pláne. 10 millió orvos országa. Okadas amit az index csinál. Újságíró. Ma virologus holnap külpolitikai szakértő azután meg autoszakerto délután még a pénzügyes. Mekkmester. Idióták hisznek el bármit is újságírónak. 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján többek között elmondták, hogy a Szent László Kórházban lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem működik együtt. Az éjszaka és a mai nap folyamán „nem megengedhető magatartást tanúsítottak”, éjszaka székeket dobáltak ki például a kórteremből, jelenleg is rendőri erőket vetettek be nem együttműködő magatartásuk miatt.

Orban gyűlölet politikája.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

"Azonban ne feledjük, hogy megint jönnek a migránsok"

https://index.hu/kulfold/2020/03/06/erdogan_a_menekultugyi_megallapodas…

"Az EU-val zajló játszma újabb hozadéka, hogy a török parti őrség pénteken bejelentette: Törökország az út veszélyeire tekintettel az Égei-tengeren nem engedi átkelni az illegális bevándorlókat a görög szigetekre – írta az MTI. "Az intézkedésre Recep Tayyip Erdogan török elnök adta az utasítást, amelynek végrehajtását Süleyman Soylu török belügyminiszter fogja felügyelni" – állt a közleményben."

Gondolom, ezt nem fogja trey kirakni a migránsos topicjába :-) Erdogánnak egyébként még csak nem is a pénz kell, hanem a Szíriai helyzet miatt az EU támogatása Putyinnal szemben.

 

 

"Gyurcsány és bandája a hozzá nem értéssel és korrupcióval örökre bebetonozta a Fideszt."

Gyurcsány tényleg súlyos volt sajnos. Azért nem örökre fog uralkodni a népünk vezére, Kádár János sem tartott örökké. Mondjuk kb addig, amíg meg nem halt :-)

 

 

"Ha Orbán Viktor holnap meztelenül szaladna a Parlament előtt és egy ostorral csapkodná az elhaladó emberek, miközben Mészáros Lőrinc a 4-es metrón szállítaná a disznókondáját, még akkor is ők nyernék a választást. Talán az ellenzéknek magába kellene néznie, hogy mi az oka ennek!"

Ez így van. Az első állítás is és a második is.
Az elsőre volt szép példa, hogy pl most Orbán "nullás" vagyonnyilatkozatot tett, vagyis az van benne, hogy semmi megtakarítása nincs. Ezzel üzent, hogy ezt is simán megteheti.

Szerkesztve: 2020. 03. 07., szo – 08:44

Az a durva, hogy erik az elso olyan gazdasagi vilagvalsag, amit nem politikusok, es nem is penzintezetek hibai, hanem konkretan ujsagirok okoznak.

Arra van precedensunk, hogy hogy kuldunk el politikust. Arra is, hogy a bankok es tozsdesek hogy nem csinalnak masik nagyvalsagot masik masfel-ket generacion at.

De az ujsagirok olyan szinten vedett szemelyek, es olyan szinten kibujhatnak minden felelosseg alol, hogy meg autokraciak sem nagyon mernek ujsagirokat kirugni, mert annyira brutalnagy visszhangja van.

Az ujsagirok ma olyan eros hatalommal rendelkeznek a gyakorlatban, mint 2 evszazaddal ezelott a vallasi vezetok. Erinthetetlenebbek egy orszag vezetesenel is.

A korona meg az ujsagirok "bucsucedula" ugye lehet.

Miert csak ezt a ket vegletet latod? Nem kell betiltani oket. De valahogy el kene erni, hogy ne csak a lakossag <10%-a lassa hasonlo mertekben bunosnek a CNN-t es a Foxot. Es kene, hogy lehessen kovetkezmenye felelotlen huzasaiknak. Mert ha orbitalis hazugsaggal oriasi kart okoznak, akkor is kiall mellettuk egy rakas masik, hogy "korlatozzak a sajtoszabadsagot". Mindossze annyit varnek, hogy

  1. lehessen oket felelossegre vonni az altaluk okozott karokert
  2. elinduljunk olyan iranyba, hogy a tarsadalom jelenleginel lenyegesen nagyobb resze eteren ne feketen es feheren lasson, hanem szurkearnyalatokban

Nekem úgy tűnik, hogy ha kínában nem bénáztak volna, akkor kisebb valószínűséggel terjedt volna el a dolog. Szóval pont a nyilvánosság (szólásszabadság) hiánya és a helytelen kommunikáció (elhallgatás) indította el a dolgot. (ezel persze nem akarom az mondani, hogy az újságírók tökéletesek)

 

Én úgy tudom, hogy a koronavírussal nem az a baj, hogy nagy a halálozási arány. Mert nem az. Hanem az, hogy sok esetben indokol intenzív kórházi kezelést (és a jelenlegi alacsony halálozási arány a kórházi kezelésnek köszönhető) és ha elterjed, akkor szimplán nincs annyi kórházi ágy. Vagyis az sem fogja tudni megkapni a kezelést, akinek szüksége van rá (és akkor sem, ha más betegségben szenved) és emiatt nőne a halálok száma (bővebben: https://www.valaszonline.hu/2020/02/28/koronavirus-europa-magyarorszag-…)

Szóval a karantén valódi célja nem a vírus ellen védekezés, hanem a kórházi ágyak száma >= kórházi ellátást igénylők száma egyenlőtlenség fenntartása

Ezért nagy veszély a dolog pl Afrikára.

Lehet, hogy nem olvastad el az érvelésemet meg amit linkeltem? :-)

Nem tudom, hogy igaz-e (mert azért még elég kevés az infó) de ez van benne:

  • a koronavírus halálozási aránya magasabb, mint pl az influenzáé azonban nem iszonyatosan magas. Viszont nagyobb arányban igényel orvosi kezelést és nem csak az idősek körében
  • a jelenlegi "alacsony" halálozási arány részben azért is van, mert ezt a nagyobb arányú kórházi kezelést tudják kezelni a kórházakban
  • tehát, ha sok lesz a beteg és emiatt kevés lesz a kórházi kezelés lehetősége (vagy szimplán elmennek betegszabira az orvosok), akkor a halálozási arány alacsony szintje megnő és nem csak az idősekek körében
  • ehhez vegyük még hozzá, hogy Afriákában hiányosabb a jó orvosi ellátás

"A fertőzöttek 20 százalékánál alakulnak ki súlyos tünetek, amelyek legfőképpen a tüdőt érintik – tipikusan tüdőgyulladás alakul ki.

A fertőzöttek 6 százaléka kerül kritikus állapotba, légzési nehézségeik lesznek, egyes szervrendszereik működése is súlyosan károsodhat, illetve az opportunista bakteriális fertőzés következtében szepszis is jelentkezhet náluk. Azért kell nagyon vigyázni a betegséggel, mert az enyhe lefolyású betegségből az életveszélyt jelentő súlyos tünetekbe való átmenet rendkívül hirtelen is végbemehet – mondta el a Bloombergnek Bruce Aylward, az Egészségügyi Világszervezet főigazgató-helyettese."

https://index.hu/techtud/2020/03/09/mire_szamithatunk_ha_megfertozodunk…

 

 

Vagyis ahogy írták a valasz online-on:

- egy influenzahoz kepest joval nagyobb esetben igenyel korhazi kezelest. Ha sokan elkapjak, akkor keves lesz a korhazi lelegezteto gep, emiatt emelkedik a halalozasi arany.

 

Mi kovetkezik ebbol?

- ha biztos vagy benne hogy nagyobb jarvany lesz es te is el fogod kapni, akkor meeg most az elejen erdemes elkapni, amikor van meg eleg korhazi ágy es lelegezteto gep

Köszönjük a hasznos hozzászólást! :-)

Azóta már az indexbe is átszivárgott ez a dolog:
https://index.hu/techtud/2020/03/10/miert_van_ekkora_para_a_koronavirus…

"a karanténnal, utazási korlátozásokkal, tömegrendezvények betiltásával, iskolabezárásokkal, és a többi, a hírekből már ismerős módszerrel mit lehet elérni: ha esetleg nem is csökken nagyságrendileg összességében a fertőzöttek száma , a járvány időben jobban széthúzódik, és egyszerre nem lesz annyi beteg, ami az egészségügy teljesítőképességét jelentősen meghaladja."

plusz:

"És hogy miért nincs az első görbéhez hasonló lefolyása a szezonális influenzának, ha egyszer arra nem szokás karanténnal és hasonlókkal reagálni? Azért, mert:

  • Sokkal kevésbé hatékonyan fertőz, mint a koronavírus
  • Van ellene védőoltás
  • Már ismerjük a vírust, a betegséget, és az egészségügyi rendszereink már alapban úgy vannak méretezve, hogy elbírjanak az évenként visszatérő járvánnyal"

 

 

Az origón még mindig a migránsok a téma vagy esetleg már ott is eljutottak idáig és tesznek valami hasznosat is az álllam pénzét költve?

Tobben megkoszontek azota Kinanak a transzparens kezelest. Pedig eleinte konnyu volt basztatni oket. Ha Kinaban nem lettek volna ennyire fegyelmezettek, mar vilagjarvany lenne.

Pont az egyik leglatvanyosabb aldozata vagy annak, amirol beszelek.

Bovebben itt:

https://hup.hu/comment/2447732#comment-2447732

es itt:

https://hup.hu/node/167987

Köszönet alatt arra gondolsz, hogy büntetést kapott az a kínai orvos, aki próbált figyelmeztetni az vírusra (és azóta meg is halt)?

Transzparens kezelés alatt meg arra, hogy a járvány már jóval korábban kezdődött (még tavaly) és Kína próbálta eltitkolni, amíg csak lehetett aztán, amikor már nem tudta, akkor végül transzparensebb lett?

"eltitkolni"

Europaban meg USA-ban soha nem leteznek nem publikalhato nemzetbiztonsagi ugyek, igaz?

Raadasul akit elert a hatalom haragja, az az a par seggfej, aki azt allitotta, hogy a SARS tert vissza, raadasul kulfoldi ujsagnak direktben. Nem szeretnek olyan orszagban elni, ahol egy gazdasagra ilyen karos mondatert nem vonnak felelossegre senkit.

"Kína próbálta eltitkolni, amíg csak lehetett"

Melyik orszag titkolta volna rovidebb ideig szerinted? Egyetlen peldat mondj.

"koszonet"

https://www.telegraph.co.uk/politics/2020/02/29/transparency-will-convince-world-china-friend/

https://www.politico.com/news/2020/01/29/officials-praise-china-transparency-virus-108926

https://eu.usatoday.com/story/news/world/2020/02/14/coronavirus-outbreak-china-transparency-who-politicizing-white-house-official/4759427002/

https://www.cnbc.com/2020/01/24/trump-thanks-chinas-xi-jinping-for-handling-of-coronavirus.html

Én tudok egyet: Olaszország. Konkrétan keresték a vírust, az elsők között vezettek be utazási korlátozásokat (amival Kínát is felbőszítették) és amint megjelent a vírus, azonnal kommunikálták és azóta is átláthatóan működnek. Konkrétan szerintem azért van annyi beteg ott, mert ők valós számokat adnak meg és nem bízzák a véletlenre a tesztelést. 

Nagyon sajnálom, hogy ennyien haltak meg ott a rengeteg intézkedés ellenére.

Rossz az osszehasonlitasod. Nagyon rossz.

Kinanak ugy kellett gazdasagot es nemzetbiztonsagot erinto donteseket hoznia, hogy ismeretlen volt a korokozo. Olaszorszag pedig tudta mit miert vizsgal, addigra valamennyire ismert korokozot dokumentalt.

Ha Olaszorszagban utne fel eloszor a fejet egy ismeretlen betegseg, kb akkor lenne eloszor transzparens, amikor Kina.

A kulonbseg az lenne, hogy a media elotte szabadon osszehordhatna mindent, miutan megtudott par felinformaciot, es meg csak felelossegre sem lehetne vonni oket a gazdasagi es nemzetbiztonsagi szintu karok okozasaert.

Ha Olaszorszagban utne fel eloszor a fejet egy ismeretlen betegseg, kb akkor lenne eloszor transzparens, amikor Kina.

Kérlek értelmezd ezt a mondatodat! Sajnos az IT-ben dolgozom és találkozom olyanokkal, mint te. De hála Istennek külső szakértőként, így nem kell sokat dolgoznom / vitatkoznom ilyen hülyeségekről.

Te szajkózod folyton ezt az ismeretlen dolgot. A kínaiak szinte semmi sem kezelnek átláthatóan. Ha hiszel benne, hogy egy kvázi diktatúrából (Kína) akár csak az információ tizedét is nyilvánosan megosztják, akkor élj ebben a tudatban.

nem kell feltételezni, hogy mit hisz answ, mert nem naív ő sem.

 

Azonban az tény, hogy egy diktatúra (kína az) belső működéséből sokkal kevesebb információ jön ki nyilvánosan a polgárok részére, mint egy nyugati demokráciában. Ebben gondolom, megegyezhetünk. A különbség oka egyrészt a sajtó szabadságának különbsége miatt van másrészt nyilván egy diktatúra nem fog olyan politikust kitermelni, aki preferálja a transzparenciát. Feltételezem, hogy ebben is egyetértünk

A "sajtó szabadságának különbsége" senkit nem akadalyoz meg abban, hogy hamis informacio terjedjen. Ahogy diktaturaban sem csak az igazat tilos kimondani.

De egy koronavirus olyan nemzetgazdasagi kovetkezmenyekkel jar, hogy nem szamit, hogy demokracia vagy diktatura van, az elso megjeleneset (vilagon elsot) allamtitokkent _kell_ kezelni, egy nemzet ongyilkossaga nem akent kezelni. Demokraciaban is kesobb jut classified informaciohoz a sajto, demokraciaban is letezik nemzetbiztonsagi ugy.

Igen.. a labda piton és a kobra is meg tud ölni egy embert. Mégis labda piton-t tartanak többen, kitalálod miért?

Mi van, ide nem ér el már a kínai tűzfal? Micimackó* emberei sem visznek el átnevelő táborba? Ezért kell carclcolt-ot alkalmazni? :))

https://www.theguardian.com/world/2018/aug/07/china-bans-winnie-the-pooh-film-to-stop-comparisons-to-president-xi

Tényleg hasznos volt. Ameddig eltitkolták nem volt karantén, nem osztogattak védőfelszerelést, az egészségügyi dolgozóknak sem, nem azonosították a vírust (DNS-szekvenálás), nem ugrottak rá a kutatók, nem csoportosítottak oda egészségügyi személyzetet, nem építettek hirtelen a sémiből kórházat. Hát igen ott baszták el hogy nem tartották titokban még vagy fél évet, a pancserek. Igen ha nem rendelnek el karantént nem áll le az turizmus, a munkaerő áramlás meg a gyártás akkor lehet gazdaságilag jobban járnak. Valamit valamiért. 

Mivel a magyar nyugdíj rendszer felosztó kirovó alapú és ez a vírus az időseket viszi el jellemzően, ha ügyesen eltitkolják itt is (halottvizsgálati bizonyítványra mit írjon összeomlott a keringése/szívelégtelenség) kész is. Akkor a nyugdíjkassza terhei jelentősen csökkenhetnek. 

"Kinanak ugy kellett gazdasagot es nemzetbiztonsagot erinto donteseket hoznia, hogy ismeretlen volt a korokozo."

A mai napig nem tudjuk pontosan, hogy Kína mikor mit tudott a vírusról, és mikor milyen döntéseket hozott.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Es ha Olaszorszagban utne fel a fejet egy UJ ISMERETLEN virus, szerinted mikor kezdenenk tudni rola? Mi a TENY, hogy mikor tudnank rola? Es ezt a TENYt mire alapozod?

(Nem tudom elegszer leirni: mire a COVID-19 ott megjelent, addigra MAR ISMERT volt, mas szituacio)

Melyiket szeretnéd :-)

 

Az, hogy nagyobb valószínűséggel jóval hamarabb kiderülne, az szerintem tény. Ezzel a mondattal összezavartalak? :-)

 

Na de most komolyan, ne hülyéskedjünk már. Egy jóval fejlettebb liberális demokráciát hasonlítunk össze egy fejletlenebb diktatúrával.

Ez sehol nem igazolja azt, amire valaszoltam. Olaszorszag egy masik szituaciot transzparensebben kezelt, mint amilyen szituacioban Kina volt.

A ket szituacioban csak maga a virus kozos.

De a nemzetbiztonsagi vonzata az informacioknak teljesen mas.

Kinanak arra is reagalnia kellett, hogy egy hulye kiirta a helyi twitter-klonra (qq) hogy visszatert a SARS (ami sokkal tobb esetben okozott halalos tudogyulladast a COVID-19-nel). Mindezt ugy, hogy sokkal kevesebbet tudtak a virusrol, mint amennyit az olaszok tudhattak rola, mire ott megjelent egyaltalan.

Abban azert kiegyezhetunk, hogy tetszoleges orszagban aldozatokat szed egy addig ismeretlen virus, az nemzetbiztonsagi kerdes?

Es abban is kiegyezhetunk, hogy a nemzetbiztonsagi kerdesekhez semmi koze a kulfoldi sajtonak, de leginkabb a hazainak sem?

(En se fogadnek amugy se mellette, se ellene, de a thread abbol indult, hogy Summer elhitte nehany mediumnak, hogy van okunk kritizalni Kina transzparenciajanak kezdeti (szerinte talan azota is tarto) hianyat)

"(En se fogadnek amugy se mellette, se ellene, de a thread abbol indult, hogy Summer elhitte nehany mediumnak, hogy van okunk kritizalni Kina transzparenciajanak (...) hianyat)"
Elolvastad, amit írtam?

https://nypost.com/2020/02/09/coronavirus-doctor-li-wenliangs-mother-de…
https://hu.wikipedia.org/wiki/Li_Ven-liang_(orvos)

"A Vuhanban kitört COVID-19 koronavírus-járványról először tudósító, a kínai hatóságokat megelőzve, a járványt a világ közvéleménye előtt felfedő kínai orvos. Azonnal tájékoztatta a vírus megjelenéséről kollégáit, emiatt a kínai hatóságok megrovásban részesítették, valótlan információ terjesztése miatt. Az első hírek a járványról és a tömeges tüdőgyulladásos megbetegedésekről csak január 3. után jelentek meg a nemzetközi közvélemény számára.[5]"

Itt egy kicsit részletesebben van leírva (még a kínai büntetés is linkelve van :-) ):
https://en.wikipedia.org/wiki/Li_Wenliang

 

Ezek alapján én indokoltnak érzem azt a megfogalmazást, hogy a kínai hatóságok próbálták eltitkolni a járványt és ez hozzájárulhatott az elterjedéséhez kínán belül majd a világon

 

"Kina transzparenciajanak (szerinte talan azota is tarto) hianyat"
Azt gondolom, hogy egy diktatúra sajtójával szemben jogos a szkepticizmus.

Biztos vagy benne, hogy azert buntettek meg, mert a _kollegait_ tajekoztatta?

Nehez barmit elhinni, ami 10000 km-re tortenik egy szimpla mediumnak, de nektek atmostak az agyatokat ezzel a "szabad sajto"-val, ezert ti konnyen elhiszitek. De nem ilyen egyszeru. Fogalmad sincs, hogy tenyleg azert buntettek-e meg, mert a kollegainak szolt, vagy mert kirakta a helyi kozossegi oldalra, esetleg kileakelte egy kulfoldi sajtosnak, mikozben meg volt, hogy kinek kene eszkalalnia a problemat. 

Nem fogod tudni bebizonyitani, hogy az az orvos nem volt bunos. Ha a mediaban megjeleno bizonyitekot erre elegendo informacionak tartod, menthetetlenul ostoba vagy.

"Melyik orszag titkolta volna rovidebb ideig szerinted? Egyetlen peldat mondj."

Én annyit állítotok hogy a jelenleg rendelkezésreálló információk alapján Kína rosszul kezelte a járványt pl azzal hogy aki figyelmeztetett azt megbüntették. Ez tény.

Ez nagyrészt azért van, mert Kína diktatúra, ahol a rendszertől eltérő vélemények sokszor büntetve vannak. Ennek vannak hátrányai, mint pl ebben az esetben. Ez szerintem ennyi, de ha akarsz, te persze találgathatsz az országok között :-)

 

Később már ügyesebbek voltak, de mindenesetre annál biztosan, ahogyan a SARS-t kezelték.

1 - Bocsanatot kert.

2 - Tobb olyan ember van demokraciak kozemberei kozt is, akik eleinte szkeptikusak voltak a koronavirus ugyevel kapcsolatban, ma meg hajlandok minden segitseget megadni a tarsadalomnak, amit kell. Kinai donteshozok miert ne gondolkodhatnanak igy? Az mas, hogy ilyenkor az a kulturajuk, hogy "max utolag tudnak bocsanatot kerni".

Egyebkent ha ezt azert irtad, hogy bizonyitsd, hogy Kina mennyire szemet volt, mondok neked ket peldat.

A mediumok fele szerint szemet volt egy dologban, masik fele szerint megkoszonte nekik mindenki a nyitottsagot az alabbi dologban:

- annyira nyiltta tettek kutatasi eredmenyeket es szamokat kb januar vegetol (nem sokkal az eleje utantol) kezdve, hogy olyat nyugati fejlett gyogyszercegektol soha az eletben nem lathattunk volna. Szabadalmak, hosszu t&c-k, titoktartasik es patent trollok jellemeztek volna a kutatasi eredmenyeket, ha egy jogallamban tor ki egy ilyen jarvany.

Ekozben: amirol a media nem beszel (mert nem fogtak fel), de Kina - mas orszagok szemszogebol - nagyon szemet modon csinalta:

- megigert mindenkinek mindent, hogy ki lesz szallitva. Le lesz gyartva. Nagyon jol tudtak, hogy eselytelen. Nehanyan maszkokat es lelegeztetogepek alkatreszeit vartak igy, vagy mezogazdasaghoz elengedhetetlen eszkozoket. Es bo egy honap utan tudtak meg sokan, hogy a kinaiak nem tudjak az igert rendelest teljesiteni.

Miert volt ez igy? Sajat gazdasagukat megvedtek - mostmar lehet megint mindent veluk gyartatni, mert a tobbiek amig rajuk vartak, kevesebb dologra epitettek fel a sajat gyaraikat. Ezzel Xi a sajat nepenek jot tett, de a vilag osszes tobbi orszagaval kibaszott, aki az o exportjukra szamitott.

Tehat long story short: ha azzal jonnel, hogy Kina nem volt oszinte fontos exporttermekek elerhetosegevel kapcsolatban, es hazudozott mindenkinek, azt mondanam igazad van, egyetertek.

De ha azt mondod: Kina nem volt oszinte a jarvany es a virus adataival kapcsolatban, azt mondom, tevedsz. Keves nep tette volna ennyire nyiltta a kutatas folyamatat.

De az ujsagirok olyan szinten vedett szemelyek, es olyan szinten kibujhatnak minden felelosseg alol, hogy meg autokraciak sem nagyon mernek ujsagirokat kirugni, mert annyira brutalnagy visszhangja van.

Kivéve ha az újságíró olyat mond ami nem felel meg a liberálisoknak. Akkor rászállnak és úgy kirúgják, hogy a lába nem éri a földet.

"Az a durva, hogy erik az elso olyan gazdasagi vilagvalsag, amit nem politikusok, es nem is penzintezetek hibai, hanem konkretan..."

Már megörültem hogy szombat reggelre valaki felvette a fonalat... de nem... hogy jönnek ide az újságírók. Virusok gazdasági hatása a téma!

Sic itur ad astra!

Szerkesztve: 2020. 03. 07., szo – 09:38

LÓSZ4RT, MAMA!

  • nem buzi(propagandista)
    Ez számít? Szerintem ennél sokkal fontosabb kérdések is vannak és nem fog senki rákényszeríteni, hogy egy ágyban aludj vele. Egyébként érdekes szituáció lenne, ha pl Viktornak az egyik gyerekéről kiderülne, hogy a saját neméhez vonzódik. Kíváncsi lennék rá, hogy mint apa vagy mint politikus hogyan állna hozzá a helyzethez és az emberek mit szolnának hozzá.

     

  • nem kajak liberális,
    Nem tudom, hogy van-e kajak liberális, definiálni kellene ennek a jelentését először. Fodor Gábort, mint e "Liberálisok" egyszem képviselőjét azért én is kizárnám :-)

     

  • esze is van
    Ez van pl Viktornak, az tény.

     

  • "oda is figyelnek rá"
    Itthon vagy ez EU-ban? Itthon tény, hogy odafigyelnek Viktorra, de szerintem az EU-ban nem igazán. Ha ez EU-ra gondolsz, akkor mire alapozod, mondjuk összehasonlítva a többi ország vezetőjével? Esetleg az M1-en ezt mondják a fizetett "szakértők"? Komolyan kérdezem.

     

  • "nem fogják bedarálni 2 perc alatt, ha ki kell menni az EU-ba magyar érdeket képviselni."
    Esetleg lehet tudni, hogy mely esetekben volt sikeres Viktor és melyikben nem? Mit harcolt ki érettünk (tényszerűen adatokkal) és milyen esetekben nem sikerült és miért nem?

Pártunk vezérét ismerve annak, hogy a vagyonnyilatkozatába beírta, hogy nincs megtakarítása az a jelentése, hogy ő már ezt is megteheti. Mármint hazudhat, tehet bármit, tudja, hogy nem lesz következménye. Szerintem ez csak egy szimpla fricska és egy üzenet azoknak, akik a bukását kívánják.

Szerkesztve: 2020. 03. 08., v – 12:51

Fletót nem a gazdasági™ világválság™ taszította le a hatalomról, hanem az őszödi beszéd, és maga a tény, hogy bár kifelé nagyon összefogást mutattak, belül rohadt szét az egész és legalább a fele társaság egyáltalán nem volt lojális Gyurcsányhoz, sem az elképzeléseihez, csak benyalt, amikor épp kellett. Mondhatnánk úgy is, hogy Gyurcsányt a saját emberei buktatták meg. Ezzel pedig saját magukat is megbuktatták. A világválság csak segített benne. Bár az is inkább a devizahitel-válság volt.

Orbán annyit tud, hogy végig ott volt, mint alternatíva, így az elkúrtuk coming out után egyértelmű volt mindenkinek, hova kell szavazni. Valamint, hogy a mai napig össze tud tartani egy kétharmados pártot, a nem oda illő, számukra politikailag vállalhatatlan elemektől (pl. kurvázó-kokainozó polgármester) pedig idejében megszabadul.

szerintem kb az első alkalom, hogy egyetértek veled valamivel ezen a fórumon :).

"Mondhatnánk úgy is, hogy Gyurcsányt a saját emberei buktatták meg "
pontosan. Azzal kiegészítve, hogy Fletó meg előzőleg Megyó-t döfte le a miniszterelnöki székért, azokban a körökben ez finom elintézési módnak minősül, hisz "csak" politikai gyilkosság volt. Viszont Fletó és bagázsa érdemeit nem kell emlegetni. illetve a mostani 17-20éves generációnak már nem ártana, mert gyanúsan kezdenek megfeledkezni a remekbeszabott projektekről: budapest-plázs, ponton híd stbstbstb. milliárdokat sajnos mindig azok szórnak felelőtlenül akik életükben nem dolgoztak azért, hogy valódi értéket teremtsenek..

Szerintem nagyon sokan szeretnek, ha a varosukert csak feleannyit tenne a polgarmesteruk, mint az a kurvazo-kokainozo.

Azert oka van annak, hogy az urbanus teruletek kozul kb egyedul Gyor maradt erosen Fideszes. A Fidesz tobb megyen kivuli korzetet is a Borkai botranyon bukott, de Gyorben esely nem volt oket megverni.

Lebukott Orbán. O hozta be a koronavírust hogy ne lehessen tüntetni 

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2020. 03. 09., h – 11:35

HUPPEREK!

Lebaszás on!

Nagyjából mindannyian csúnyán megbuktatok a hétvégén!! A topicot azért nyitottam hogy megbeszéljük milyen hatásai lesznek a vírusnak az országunkra. PONT.

Először is: Az elmúlt hónapokban midenki azon ágált hogy ne vigyük a társalgást félre. Most meg egy fontos dologban mindenki félre viszi. Még trey is aki nagyon fontosnak tartotta hogy ne poénkodjuk el a commenteket.

Másodjára: Bakker, tudom hogy pénteken a meló utolsó óráiban raktam ki a kommentet egy húzós hét után, de azt hittem hogy az első komment mondjuk hétfőn érkezik majd be és nem Orbánt vagy a helyesírást fogja firtatni. Ehelyett vasárnap délutánig nem is volt értelmes komment...

Itt senkinek sincs magánélete? Azt hittem itt a hup-on az életkor olyan 35+ és lenézitek a fiatalokat a teló+mobilnet nyomkodás miatt. Háát ugyan azt csináljátok.

Na lebaszás off.

Szóval engem tényleg érdekel a téma, főként az hogy mennyire fogunk szívni. Az én melóhelyemen mától van homeoffice nagyjából mindenkinek. És tegnap este rendelte el a vezetőség SMS-ben. Igaz kéthete már folyamatosan készül rá. Szóval több komolyságot. Megérdemli ez az oldal és ez a topic is!

Sic itur ad astra!

Mi lenne ami szokott leviszik 5%all a jegybankok az alapkamattot :D 0% hitelt osztogatnak a haveroknak, csak hogy beinduljon a gazdaság, a baráti hotel és étteremtulajdonosakt megmentik közpénzből, baráti cégeket szintén.  Bűnbak keresés, szegényekre azért nem jut majd pénz mert oda kell adni a gazdagoknak hátha teremtenek munkahelyet. https://www.youtube.com/watch?v=n-oP-aC9CrI itt találtam :D szóval kb. ez várható.

Csak a szokásos. 

Szoval ahogy mar irtak tobben, Fleto Oszod miatt bukott meg, a gazdasagi valsagot nem ok okoztak, annak - Oszodhoz kepest - kis resze volt ebben. Raadasul ott volt az alternativa Orban kepeben.

Orban eseten nem latom, hogy ha katasztrofalisan kezelne a helyzetet, kit valasztananak helyette. Fleto mostani vagy korabbi bandaja kb. eselytelen erre. A Jobbik Vona kilepese es a buntetes miatti bevetelkieses ota kb. szethullott, a Mi Hazankba leptek ki a Jobbikbol az ottani vallalhatatlan emberek, a tobbi part meg boven az 5% kuszob alatt van. (Ok, ott a Momentum, roluk nem tudok eleget, hogy mennyire lennenek alternativa.)

Szoval a valasz a kerdesre: nem valoszinu.

Persze ott van az a nem tul realis forgatokonyv, hogy Orban szemelyesen elkapja, es belehal, hogy valaki parton beluli veszi at a hatalmat, vagy hogy a valasztoi (sok nyugdijas szavazoja van ugye) esnek ki, de azert ezek valoszinusege csekely.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Off: na ez vajon ki volt:

"Hölgyeim és Uraim, nincs válság! A válságot a kormány azért hazudja, hogy sanyargathassa a zembereket! Ha a mi pártunk kerül hatalomra, csökkentjük az adókat és növeljük a kifizetéseket, ezzel helyreállítjuk az államháztartás egyensúlyát!"

Szerkesztve: 2020. 03. 26., cs – 13:08

Közben Romániában valós intézkedések történnek:
https://www.romania-insider.com/coronavirus-romania-tests-south-korea

Romania buys 2 million Covid-19 tests from South Korea
The first batch, consisting of 200,000 such tests, will arrive in Romania next week.

Eddig 12'624 tesztet végeztek.
Kijárási tilalom van.
Csak 4 napja volt az első (!) haláleset náluk.

Nálunk 12 napja halt meg az első ember, tesztet pedig 6'113-at végeztek eddig, kijárási tilalom bevezetését pedig külön tiltják (azoknak az önkormányzatoknak, akik maguk próbálták a járványt megfékezni). Az utcákon / plázákban / boltokban idősek "bandáznak", mikor pont nekik lenne legfontosabb otthon maradni. Aztán ha beüt a járvány, elfoglalják a lélegeztetőgépeket, akkor átadják-e majd a fiatalabbnak (ha már nincs elég)? Nem hiszem. Súlyos felelőtlenség.