Az USA-ban is fizet kártérítést az Apple az iPhone throttling miatt

Címkék

Franciaország után az Apple az Egyesült Államokban is hajlandó kártérítést fizetni az iPhone-ok szándékos visszafogása (throttling), vagy más néven a Batterygate miatt.  A class action pereket lezárandó, a Cupertino-i vállalat készülékenként 25 dollárt fizetne a károsultaknak, így a kártérítés összege akár 500 millió dollárra is rúghat. A kártérítés tervezet elfogadásához még bírói jóváhagyás szükséges. Részletek itt.

Hozzászólások

Ez most komoly? :D Tényleg nem olvastam félre már 3 cikkben? 25 dollár? bazmeg...

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Igen-igen. Akkor más az elképzelésünk a minket ért kárról... btw, most tekintsünk el attól a ténytől, hogy én az apple cuccokat túlárazott, és túlértékelt szemétnek tartom. :D

Veszel egy készüléket, amire kiadnak egy nem downgradelhető új verziót, frissítesz, majd belassul az egész. A gyártó tagad, hogy szándékos lenne, ezért (hülye vagy, de) veszel egy ugyanolyan készüléket, csak jó akkuval. Utána sokan perre mennek és nyernek, mégis elismeri a cég, hogy hazudott és szándékos volt a lassítás. (Tulajdonképpen azért, hogy birka légy és vegyél még egyet belőle, meg is tetted.) Viszont még így is azt hazudja, hogy csak neked akart jót, hogy tovább tartson az akku.

Volt egy jól működő telefonod, amit csak szoftveresen sikerült elbaszni, szándékosan a cégnek, amiért számos kár érhetett téged a belassuló szoftverek miatt. Venned kellett egy új telefont, az is rengeteg energia, amíg kitalálod, milyet vegyél, mikor vedd meg, hogyan vedd meg.

Szóval akkor mennyi is a téged ért kár? Döntse el mindenki maga, neked elég a 25 USD, illetve ahogy nézem még jó sok embernek. Az én időm sokkal többet ér ennél.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

> amire kiadnak egy nem downgradelhető új verziót,

 

Mostanaban ez a divat. Pl. a synology sem downgradelheto. Amolyan orosz rulett az adataiddal:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Akkor más az elképzelésünk a minket ért kárról...

Te erintett vagy? Vettel sajat penzen iPhone-t? Vagy milyen teged ert karrol beszelunk?

Döntse el mindenki maga, neked elég a 25 USD, illetve ahogy nézem még jó sok embernek. Az én időm sokkal többet ér ennél.

Az nem baj, ha nem tudod, mi a class action lawsuit, vagy hogy egyaltalan hogy mukodik egy polgari per, de igy kar vitatkozni rola. Mit jelent az, hogy "jo sok embernek eleg"? Senkit nem kerdeztek meg rola, ezt az Apple ajanlotta fel, mint hatha settlemenet lehet a vege itelet helyett.

Rosszul fogalmaztam az első mondatot, de akkor egyértelműsítem, hogy nem vagyok érintett.

A másik kérdésedre válaszadás helyett is inkább átfogalmazom a korábbi kijelentésem: nagyon hamar ki fog derülni, hogy 25 USD elég kárpótlás-e jó sok embernek.

Abból viszont ahogy bólogattál egyből egy ekkora kártérítésre, gondolom neked már volt polgári pered és pontosan tudod, hogy nem lesz nagyobb ez az összeg és/vagy érintett is vagy.

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

gondolom neked már volt polgári pered

Igen. Kulonosebb nagykepuseg nelkul allithatom, hogy a polgari eljarasjogrol az atlagosnal sokkal melyebb ismereteim vannak. Persze mindig van hova fejlodni, es nem is vagyok vegzett jogasz, ugyhogy ha valamiben tevednek, szivesen fogadom a konstruktiv kritikat.

pontosan tudod, hogy nem lesz nagyobb ez az összeg

Nem. Pont az ellenkezojet irtam: "Senkit nem kerdeztek meg rola, ezt az Apple ajanlotta fel, mint hatha settlemenet lehet a vege itelet helyett.

érintett is vagy

A battery gate-ben igen, de mivel nem ismerem az ugy reszleteit, igy nem tudom, hogy non-US vasarlokent a class resze vagyok-e.

Nyilván nem. Miért lennél?

Miert ne? Jogi akadalya IMHO nincs, az alabbi halmazok barmelyike lehet valid:

  • Mindenki, aki US teruleten vasarolt iPhone-t
  • Minden US citizen, aki iPhone-t vasarolt
  • Minden US citizen, aki US teruleten vasarolt iPhone-t

Nyilvan megnezhetnem, ha nagyon erdekelne. :)

"a polgari eljarasjogrol az atlagosnal sokkal melyebb ismereteim vannak"

Akkor elmagyarázhatnád,  az ottani jogrendben hogy lehet az, hogy micro sűtő gyártók Milliós kártérítéseket fizettek, dollárban, mert minimális intelligenciát feltételezve,  elfelejtették ráírni, hogy macska szárításra nem alkalmas.

Itt viszont előre megfontoltan, nyereségvágyból lassítottak le 500-1000 dolláros telefonokat.

Nem hiszem, hogy a macska megsutese eljarasjogi kerdes lenne.

Az eset vicces, de ha felreteszed a prekoncepciokat (pl. mindenki tudja, mi fan terem a mikro), akkor valojaban honnan kene tudnod, hogy megdoglik benne a macska? Vagy hogy ne tegyel bele fem evoeszkozt? Ra kell irni; es ne gondold, hogy az EU-ban lazabbak a szabalyok.

"hogy lehet az, hogy micro sűtő gyártók Milliós kártérítéseket fizettek, dollárban,"

Úgy, hogy ez nem történt meg.
https://www.snopes.com/fact-check/the-microwaved-pet/

Olyan már volt, hogy tényleg mikrózással ölt meg egy kismacskát egy barom: https://www.bbc.com/news/uk-england-devon-15856146

El is ítélték miatta.

Igen! Na jó, nem kell a telefon utána már épeszű embernek, elég ha az árát kifizetik. Röhögsz rajta, de ha komolyan vennénk a dolgot és korrekt lenne a jogalkotás, valami hasonló lenne az ítélet. Az EU-ban sem véletlenül kezdték el szénné büntetni a tech cégeket az inkorrekt adózás és hasonló nyalánkságok miatt.

Belehazudik, mocskos módon a userek arcába, kihasználja azt, h tipikusan elvakult emberek használják az eszközeiket. Az Apple egy vallásnak számít pár ember szemében és ezt keményen ki is használják. :D Nem elég, hogy az árazásuk nevetség tárgya.

Ha ez vagy hasonló súlyú lenne az ítélet, akkor vajon előfodulna-e még egyszer ilyen?

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

...tipikusan elvakult emberek használják az eszközeiket.

Aha.

Nyilvan.

Veletlenul se azert hasznaljak, mert a kuglinak nincs ertekelheto laptopja, es tablet fronton se allnak fenyesen, mig a masik sarokban a picipuha varakozik telefon vagy wearables platform nelkul... ez nem szamit.

Az se szamit, hogy a millionyi technologia es keretrendszer (cross device fejlesztes Google/Microsoft technologiakkal) helyett van Swift es van SwiftUI, amivel az Apple eszkozok 100%-t le lehet fedni, ez a teny lenyegtelen.

Mint ahogy az is, hogy a legjobb ecosystemet az Apple adja a "tularazott" "vackaival", a gugel a 2 havonta elinditott, majd 6 honap mulva bezart "szolgaltatasaival" szemben... 
A Google-nek egy elonye van: assistantban joval elorebb jarnak.

A Microsoftnak egy elonye van: HoloLens. Mondjuk ezt inkabb vallalati felhasznaloknak celozzak, szemben ugye az Apple terveivel...

Arrol nem is beszelve, hogy ez az egyetlen elerheto Unix-desktop valamilyen ertekelheto piaci reszesedessel.

De igen, igazad van; az Apple userek csak a vallasi elvakultsaguk miatt vesznek Apple termeket, ehhez ketseg sem ferhet!

Kíváncsi voltam mennyi kell ahhoz, hogy előkerülj, de végre... megjöttél végre, együtt a birka banda. :D Szóval csak azt akartam mondani nektek, (főleg evone és Hevi) hogy sajnállak titeket es további jó AAPL-Buzulást srácok!

Minden nap jót derülök a show-n, amit nyomattok 1,5-2 éve itt a hupon! :D Durva, de tulképpen még a rajongótok is vagyok, ha jobban belegondolok. Hozzátok képest a youtubon a FailArmy kutyafasza.

Szóval csak így tovább! Balfaszok. :D 

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Na, mondom, hogy kezdessz belejonni!

Csak sugom: a szemelyeskedes, a masik pocskondiazasa ugyan nagyon vonzo opcio, mikor nincs tobb erved, de kozben sajnos ugyanezt kozvetiti az olvasok fele is: "nincs tobb ervem".

Ezen meg dolgozz egy kicsit, aztan majd flamelhetunk :)

óhh, már megint az okozatból jön az ok. A potom pénzes aksi csere már a botrány következménye. Nem úgy indult, hogy hülye paraszt cserélünk aksit olcsón, hanem úgy, hogy vegyél másikat, miután a korábbi model helyett kijött az új és lassult a régi.

Arról nem is beszélve, hogy eleve alulméretezett akkukat használtak, ami miatt szintén vissza kellett hívni készülékeket akku cserére, mert hűvösben kikapcsoltak. 

van igazság! bárcsak én is megkaphatnám azt a 25 dodót. megváltoztatná az életem...

Kérdezem: itt vagyok xy és veszek egy telefont/laptopot a felhőből. Egy gazdag cég elmondja nekem, hogy cefet jól járok mert ....

Aztán pár hónap múlva kiderül, hogy gebasz van, olyan ami elméletileg felróható a gyártó cégnek.

Mit tehetek én, egy olyan ember aki dolgozik, nem ér rá futkozni bíróságra meg ide-oda.

Most címkézhetjük ezt az Apple is pl: a belassulás miatt, vagy a szemét pillangó billentyűzet miatt.

Ki támasztja alá azt, hogy károm van, ki számszerűsíti azt és hogyan fordulok szembe a felhővel?

Evek utan es olyan ugyben ami tobbszazezer usert erintett. De probalj meg egy sima cipot vagy taskat vagy kabatot vagy akar egy kabelt visszavinni, ha nyilvanvaloan hibas.

Amit az Apple-nel az iPhone 7 release idejen lathattunk: "vizallo, de ha liquid damage felmerul, ugrott a garancia": az remekul tukrozi a tobbi nyugati gyarto es bolt hozzaallasat is. Nem csak az Apple nem szeret dolgokat nemkicserelni.

(Mindjart jon valaki, aki 28 napon belul visszakapta valaminek az arat, mert epp olyan boltban volt, aminek kedve volt betartani a torvenyt - de ettol meg abszolut nem gyakori, hogy sikerul, foleg a 28-30 napos refund windowon tul sima garanciat ervenyesiteni, kozel lehetetlen Nyugaton, kb 3-4 hivatalos level kell hozza)

(Az Amazon kivetel, az mindent visszavesz, de offline boltokba barmit visszavinni eselytelen)

Egyszer vittem vissza egy La Sportiva bakancsot (Vietnami importárú) a helyi vadászcuccokat gyártó cég bemutatóüzletébe (Orizo).

Nagyon szerettem, rengeteget bicikliztem vele, majdnem egy éves kora körül elkezdett durván leválni egyik talp.

Bevitték a gyárba, leszedték a talpat mindkettőről, úgy megragasztották, hogy a talpával még tíz év után sincs gond. A varrás elkezdte elegedni itt-ott, ezt az Ecco is fel tudja mutatni. Utóbbi esetében nagyobb szégyen.