Privát fórum üzemeltetési tapasztalat nélkül

Baráti körömmel gondoltuk, hogy jó lenne egy kis mini fórum, ahol főleg hosszabb szövegeket könyveket beszélnénk át. Lehet ilyesmit összehozni komolyabb tudás felszedése nélkül? És milyen költségei lennének? Vagy van valami fórum a neten ahol lehet privát részt létrehozni? A fenti célra a chat progik, email vagy facebook nem az igazi.

 

Még a legjobb megoldásnak egy privát subreddit tűnik, csak ott az a zavaró, hogy a plusszozás alapján rendezi a témákat nem friss aktivitás szerint, meg hat hónap után archiválják a témákat.

Hozzászólások

pl. atw.hu-n csinálsz egy ingyenes fiókot, felraksz bármilyen fórum motort (phpbb, smf, stb.) és kész is. Be lehet állítani mindegyikbe, hogy csak a regisztráltak lássák; illetve azt is, hogy általad elfogadott userek lehetnek tagok

(nem reklám!)

Ha most 5-10-20 embernek szüksége van egy fórum jellegű dologra és mindezt ingyen szeretné, úgygondolom ennyi kompromisszum belefér. Az pedig nem volt igény, hogy minden új kommentről email értesítés kell.

Nem mindenhol kell pénzt áldozni a hobbira

 

szerk: Lentebbi írásodra reagálva, igenis meg lehet oldani befektetés és üzemeltetési hajlam nélkül, mert van elég tutorial hozzájuk

Hát igen, aztán meg az lesz, hogy regisztrál valaki olyan email és jelszó párossal, amelyik jelszó történetesen pont az email fiókjához is a jelszó. Feltörik a gondolom nem túl acélos biztonságú tárhelyet, és máris hozzáférnek az illető email fiókjához, onnan pedig a jelszóemlékeztetők segítségével mindenhez, aminél nincs kétfaktoros azonosítás.

Facebook csoport, Google Groups, Disqus...ezek használatához nem kell nagy energiabefektetés.

vannak "berelheto" forummotorok is, de ott olcsot nem talaltam, pl. discourse 100 eur havonta, ami kicsit sok, aprosagokhoz nem eri meg
 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Röviden:

nem, ilyet nem lehet komolyabb tudás nélkül összerakni.

 

Ha tudás (és/vagy üzemeltési hajlandóság) nincs, akkor bérelni kell - persze ehhez meg pénz kell.

Tudsz ajánlott oldalt ilyesmihez? Amúgy az is gond, hogy ha egy ideig nem használnánk a jövőben, akkor a havi kiadás az egyből még rosszabbul jönne ki.

 

Ha bejön a pénz, akkor amúgy a slack verziók is képbe kerülhetnek amúgy, csak azokban sem láttam eddig olyat, ami igazán tetszett volna. Meg ez a havi költség ez nem annyira ilyen dolgokra jó szerintem, hanem ahol bevétel is van a másik oldalon.

Nyilván neked/nektek kell tudni mire van szükségetek, és mennyit vagytok hajlandüóak rááldozni. Ez alapján érdemes keresgélni.

Egy hirtelen keresés eredménye:

https://www.proboards.com/free-forum-features

Ránézésre teljesen okés - nem is értem hogyan/miért adják ingyen

Szerkesztve: 2020. 02. 25., k – 11:14

Egy google csoport megfelelő hosszabb értekezésekre is.
A saját google fiókoddal csinálsz egy Könyvklub csoportot, --vagy nevezed aminek akarod--, ami legyen zártkörű és meghívod a barátaidat bele.
https://groups.google.com/
Nagy piros gomb: "Csoport létrehozása"

Rövid ismerkedés kell a rendszerrel, elég áttekinthető.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Az emaillel az a gond, hogy hosszúra nyúló szálakban, amikor 10 ember reagál kereszbe kasul alszálakra, akkor elég áttekinthetetlen lesz.

 

Én úgy érzem egy ilyen struktúra lehet a legjobban áttekinthető, mint ami itt a hupon is van, vagy amilyen a reddites. Ahol szépen lebontva látszanak a szálak. Legalábbis én még nem láttam ennél a megoldásnál jobbat.

 

A facebookkal is ez az áttekinthetelenség a gond, hogy nem látszik így könnyen visszapörgethetően a beszélgetés, ráadásul a meglévő témák sem áttekinthetők úgy, mint egy fórumon. Meg a keresőre sem esküdnék nagyon meg. Jah meg hozzá az is, hogy egy ilyen kis csíkban írja be a szöveget az ember.

 

De az is lehet, hogy lehetne ezeket jobban is használni.

Megnéztem az online felületet és itt is az a gondom, hogy nem bontja ki a szálakat külön ágba, mint itt a huppon. Emailben próbáltuk már kommunikálni végülis az elég hasonló, de az nagyon gyorsan követhetetlen lett. Ahogy látom a weben is nagyon hasonló felület lesz belőle.

 

Amúgy most eszembe jutott az is, hogy nem e az is benne van, hogy aránylag jók itt a beszélgetések a hup-on, hogy jó ez az ágakba rendeződő fórum struktúra. Ami nem tudom tudatos választás e volt.

Szia,

Ha az ingyenességet tartjuk szemelőt:

Fórum motor (cms könnyen telepithető, testre szabható mindent is tud - zártként is működik):

https://www.phpbb.com/

 

Hozzávaló tárhely (szintén ingyenes, és fut rajta a phpbb)

https://www.000webhost.com/

 

Ha nem vagy tapasztalt webes téren szívesen segítek egy telepítés beállítás erejééig.

Hú nagyon köszi az ajánlatot! :D

Nézegetem most ezt a phpbb-t, de itt is attól a résztől tartok, hogy nem teszi külön ágaba a szálakat. És ezt tényleg emailből láttam, ahogy egy eredeti 20 oldalas cikk van idézgetve és aztán még a válaszok is idézgetve, hogy nagyon gyorsan nagyon nagy energia lesz követni. Esetleg egy olyat nem tudsz, ami sacc ilyesmi mint a hupos? Most valahogy úgy vagyok, hogy ezekben az ágakban hiszek :D

 

De amúgy lehet azt lehetne, hogy teszünk egy kisérletet még a reddittel, hogy esetleg az működhet e a korlátok ellenére és, ha még mindig tart az ajánlatod a phpbb-s.

Este utána járok, igazából már rég telepitettem phpbb-t, lehet, hogy tudja csak beállitás kérdése.

 

szerk.: szerintem egy ilyen baráti társasági kis nem produktiv forummal nem sok minden teendő van, gondolom két kattintás frontendről a frissités (kb 6-7 éve nem telepitettem ilyet) de a mostani cms-ekből kiindulva már tényleg űrkorszak, mint ami volt pár évvel ezelőtt.

Discord,

igazából inkább chat,
de ugyanúgy szobákra tagolható és visszaolvasható mint egy hagyományos fórum
és elég jól be lehet konfigurálni egy próbát megérne.