Melyik 32 órás munkahét modell tetszene, mint új ökölszabály?

Címkék

Régi ökölszabály: Hétfő - Péntek 8 óra, Szombat, Vasárnap szabad

A kérdés: aki ezen alapértelmezett irodai/ügyfélfogadási órák szerint dolgozik, az hogy dolgozzon, ha a heti munkaórák 40-ről 32-re csökkennek?

Kulcsszavak, metrikák:

automatizálás, produktivitás, szakmai tűzoltás, ügyfélszolgálatok elérhetősége, koránkelés, bevezethetőség, ingázás ideje, mentális egészség, automatika hibájából adódó veszteség minimálisan tartása, hétvégi rendkívüli munkavégzést igénylő vészhelyzetek gyakorisága, lehetőség munkavállaló motiválására, friday deployment

Ami NEM tartozik a tárgyhoz (nem ökölszabály kérdésköre, még ha egyébként fontos társadalmi kérdés is lenne önmagában):

  1. "És aki otthonról dolgozik?"
  2. "És aki délután 3-kor veszi fel a gyereket?"
  3. "Inkább adjanak több lehetőséget otthonról dolgozni"
  4. "Nekem mindegy, én shiftekben dolgozom"
  5. "Aki eddigis kivételes időkben dolgozott?"
  6. "Akinek a munkája nem függ másokétól, miért ne dolgozhatna inkább akkor, amikor ráér?"

Egyik sem tetszene
3% (32 szavazat)
Hétfő - Csütörtök 8 óra, Péntektől Vasárnap szabad
63% (618 szavazat)
Hétfő - Szerda 8 óra, Csütörtök, Péntek 4 óra DÉLUTÁN, Szombat, Vasárnap szabad
3% (26 szavazat)
Hétfő - Szerda 8 óra, Csütörtök, Péntek 4 óra DÉLELŐTT, Szombat, Vasárnap szabad
11% (111 szavazat)
Hétfő - Péntek 6-6.5-7 óra, Szombat, Vasárnap szabad
14% (141 szavazat)
Nem tudom megállapítani, hogy melyik lenne a legjobb új ökölszabály
5% (50 szavazat)
Összes szavazat: 978

Hozzászólások

ha rajtam múlna eltörölném ezt az ökör "hétvége" fogalmat. Minden nap ugyanúgy "munka"nap, csak épp mások dolgoznának. A napi 8 óra szerintem sok, csak napi 6 óra lenne. Ezzel sokkal több embernek adna munkát ugyanaz a munkakör, viszont a fizetések is alacsonyabbak lennének. Továbbá több időt venne el az átadás-átvétel az emberek között. (ez persze inkább IT probléma, megoldható)

Így nem lenne hétvégi nyitvatartás, bankszünnap a szombat-vasárnap, stb. A szolgáltatók is elérhetők lennének mindig, valamint nem lenne az, hogy például nyáron szombaton-vasárnap az M7 be van dugulva. 

Persze utópia (egyeseknek disztópia) ilyen sohasem lesz.

A Szovjetunióban a 30-as években próbálkoztak ezzel, először öt napos, aztán a hat napos munkahetekkel. Nevezték folyamatos munkahétnek, és a magyarázat olyasmi volt, amit te vázoltál. (Valójában persze kifejezetten vallásellenes indíttatása volt a kezdeményezésnek.)

A kezdetben öt, majd hat napos munkahét hétvégék nélkül annyira népszerűtlen volt, hogy még a sztálini rendszer sem volt képes megtartani. Végül 1940-ben a háború árnyékában Sztálin jobbnak látta, ha nem hergeli tovább a jónépet ezzel. 

Pedig első ránézésre logikus lett volna, ha népszerű a dolog. Mert az átlag Szása egy évben 52 helyett 75 szabadnapot kapott (az eredeti 5 napos verzióban), és azok a szabadnapok gyakrabban is jöttek. Csak aztán kiderült, hogy ha a heti szabadnap nem mindenkinek ugyanarra a napra esik, akkor nincs családi kirándulás, nincs vacsoravendégség a haverokkal, a társadalmi kapcsolatok pillanatok alatt meggyengülnek, családok szétesnek. (Apunak első napra esik a szabadnapja, anyunak másodikra, öcsinek harmadikra, szomszédnak negyedikre. A sabbat meg mindig másik napra.) Persze mindez pozitív volt a tervezők fejében, csak a fránya közönség nem akart lelkesedni. Sőt. A végére még a termelés is esni kezdett, pedig a hadseregnek nagyon kellettek a hadianyag.

Csaba

Nekem volt tapasztalatom a "most hosszú hét lesz" dologban, szombaton 4 órám volt általánosban.

1 torna, 1 matek és a másik kettőre nem emlékszem. A szüleimnek már nem kellett mennie, de az iskolásoknak még igen. Tök jó volt, május-júniusban napsütésben mentem suliba. Valahogy jobban megbecsültem a szabadidő fogalmát.

Bizony, az 1980/81 és 1981/82 tanévekben nekem is suliba kellett járnom szombatonként (első és második osztályban), annyira emlékszem, hogy szombaton csak délelőtt volt 2-3 óránk maximum.

Harmadikban - 1982/83 tanév - viszont már be volt vezetve a szabad szombat, csak H-P volt suli...

"Magic Disco Rádió, ami elvarázsol!"
www.magicdiscoradio.com

Úgy értetted, hogy a minden szabad szombatot. Merthogy minden második héten szabad szombat már létezett a 70-es évek elején (talán a 60-as végén is, ebben nem vagyok biztos). Akkor csökkentették le a korábbi 48 órás hetet 44-re. Ami aztán 82-ben lett 40, és lett minden szombat szabad.

Akkoriban a pletykák azt mondták, azért tették minden szombatot szabaddá, mert így a dolgozók kaptak valamit, és nem akarják Lengyelország példáját követni.

Kivéve ha szombaton dolgozol, mondjuk kereskedelemben, 13 órát, de előtte a biztonság kedvéért pénteken és mondjuk csütörtökön is, akkor vásárolhatsz hajnalban, munka előtt, kivéve ha nem érsz így már be munkakezdésre, vagy nap közben, kivéve ha eszel bármit ami hűtendő, vagy munka után, kivéve, ha veled együtt minden bezár. Egyedül élsz, mert még nem kötelező államilag a párválasztás 22 éves korban, nem konzervet szeretsz enni, és esetleg nincs veteményes kerted sem :).

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 17:53

- Infrastruktúrával foglalkozom, ezért - már csak megszokásból is - próbálok minden téren, mindent a völgyidőszakokra időzíteni. Lehetőség szerint sosem ülök autóba a reggeli és délutáni csúcsban, sosem megyek a Balatonra főszezonban, pláne hétvégén, főként este-éjjel vagyok produktív, a nagyobb lélegzetű dolgokat hétvégén és ünnepnapokon csinálom.

- Utálom a munkanap-átrendezéseket és az ezzel előállított "hosszú hétvégéket". Néha bosszantóan nagy logisztikai feladat értelmesen áthidalni őket, pláne úgy, hogy előtte mindenki az üzletekben/piacokon tobzódik, szintén hasonló okokból. (Ami karácsony előtt van pár hétig, az meg maga a horror. Január-februárban két hónap alaptt összesen nem ültem annyit a dugóban, mint karácsony előtt három nap alatt.)

- Bár a kötetlen munkaidő és az előre, egyénileg egyeztetett munkaosztás híve vagyok, de ha valamikor klasszikus értelemben vett szabadságot akarok kivenni, azt mindig szerdán szoktam. Csak egy nap, de két, szabad szemmel alig látható kis töredékre osztja a munkahetet.

A fix munkarendben dolgozóknak - tehát, nem nekem - valószínűleg az alábbit támogatnám:

Hétfő: 7 óra (+0,5 óra kötelező munkaközi szünet)
Kedd: 7 óra (+0,5 óra kötelező munkaközi szünet)
Szerda: 7 óra (+0,5 óra kötelező munkaközi szünet)
Csütörtök: 7 óra (+0,5 óra kötelező munkaközi szünet)
Péntek: 4 óra

Egyébként, a napi 8 órával leginkább az a baj, hogy azon felül van a kötelező 0,5 órás munkaközi szünet (máris 8,5 van a munkahelyen), ehhez jön hozzá még random mennyiségű ingázás, így a papíron napi 8 órai munka az emberek többségének valójában napi 10-11 óra fix elfoglaltságot jelent.

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h – 17:49

En ezt tamogatnam leginkabb:

"Hétfő - Szerda 8 óra, Csütörtök, Péntek 4 óra DÉLUTÁN, Szombat, Vasárnap szabad"

Hatrany: ingazoknak szivas, akik gyereket szednek ossze, azoknak kellhet kivetel (ahogy eddig is)

Elonyok:

  • inkrementalisan bevezetheto
  • inkrementalis bevezetese alatt evente 1 oraval kesobb lehet jonni csutortokon es penteken, ha jol teljesit a csapat, igy lesz 38-36-34 majd 32 oras het - ez a HR-nek remek motivacios celkituzesi lehetoseg tobb evre
  • 5 nap munkahelyi szocializalodas, de csak 3-at ront el a koran keles (mental health)
  • nem novekszik a veszteseg, ha csutortok ejjel vagy pentek delelott romlik el egy automatizalt eszkoz
  • nincs PR katasztrofa abbol, hogy csutortok este utan csak hetfon tud reagalni az ugyfelszolgalat
  • nem novekedne a hetvegi rendkivuli tulorak szama, aminek a 3 napos hetvege egyenes utat adna
  • het elejen amugy is altalaban tobb a teendo
  • a korabbi kezdes nem eredmenyez korabbi elmenest, ha sok a munka. A 6 oras munkanap a gyakorlatban konnyen ujra 8 oras lehet, ahogy valakinek most is 11 oras a 8 oras munkanapja. De a kesobb beeressel nyert idot tenyleg senki nem veheti el toled

Szerintem heti 20 óra munkával és évi 40 nap szabadsággal  versenyezzünk a világ ellen. Sok sikert magunknak, de aztán ne legyen sírás!

Valóban, csak kinyílik a bicska a zsebemben, amikor pont ezzel az érveléssel nyomatják az alapjövedelem gondolatát. Mintha az innováció ezen múlna. Gyanítom, nagyjából nulla korreláció van adott ember innovációs tevékenysége és a szabadidejének mennyisége között. Akinek innoválhatnékja van, az megoldja így is, úgy is, a többség meg akkor se innoválna, ha az élete múlna rajta. 

Csaba

pont ezzel az érveléssel nyomatják az alapjövedelem gondolatát

Itt nem volt szo alapjovedelemrol. Arrol beszelunk csak, hogy ha egysegnyi munka elvegezheto 20 ora alatt, akkor +20 ora irodai seggmeresztesnek semmi ertelme, ahelyett lehetne valami ertelmes dolgot csinalni.

Akinek innoválhatnékja van, az megoldja így is, úgy is, a többség meg akkor se innoválna, ha az élete múlna rajta. 

Egyreszt az ember ideje veges, en teljesen megertem, aki napi 8-10 ora munka utan inkabb a csaladdal foglalkozna (vagy barmi massal az extra melo helyett), masreszt meg ugye erted, hogy tovabbra sem a tobbsegrol van szo.

Nézd, valóban kötekedésből írtam fentebb. Az alapjövedelem úgy jött nálam ide, hogy pont ugyanazzal az érvvel szokták dicsőíteni, mint föntebb a három napos hétvégét: több időben több innováció lesz. Holott a szabadszombattal pont megmodelleztük negyven éve, hogy a kettőnek kb semmi köze egymáshoz. Igen, pont azért, mert a többség csak egy nappal többet fogja a tökét vakarni, mint eddig. Ez lehet, hogy tök kellemes lesz a népnek, de hogy a gazdaság mit fog ehhez szólni? Meg amit Oregon írt: hogyan fogunk így versenyezni a szorgos kicsi kínaiakkal?

Csaba

Jaaa, akkor oke, felreertettem, az alapjovedelem szerintem sem oldja meg azokat a problemakat, amiket emlegetni szoktak vele kapcsolatban.

Meg amit Oregon írt: hogyan fogunk így versenyezni a szorgos kicsi kínaiakkal?

Azt a versenyt mar elbuktuk, masik sportagban kene versenyezni. Pl. innovacio. :)

Mintha az innováció ezen múlna.

Ezen mulik.

Mert mi kell az (szoftver) innovaciohoz? Otlet, plusz ido es/vagy penz.

Ha van otleted es penzed, de nincs idod, akkor megbizol valakit, hogy valositsa meg az otleted. Ehhez penz kell, sok-sok penz.

Ha van otleted es van idod, de nincs penzed (vagy nem akarsz ra kolteni), akkor sajat magad is implementalhatod. Esetleg bevonhatsz kulso toket, de annak is megvan a rizikoja; kezdve azzal, hogy azt a penzt vissza is kell fizetni, hacsak nem kockazati befekteto tolta meg az otleted; vagy bevonni egy tarsat, aki viszont nagy valoszinuseggel el fogja teriteni a projectet, mert az o elkepzelese mas. Szoval kulso toket bevonni kockazatos, illetve irgalmatlan effort az, hogy eladd magad.

Marmost, ha nem akarsz kuncsorogni fillerekert, sajat penzt nem akarsz ra kolteni, ha nem muszaj, viszont idod se nagyon van, mert azt elviszi az 5x8 ora H-P, akkor ket lehetoseged van: hagyod a francba az egeszet, aztan 20 ev mulva a kocsmaban meseled a tobbieknek ket feles kozt, hogy "ezt en mar kitalaltam 20 eve, de azok a rohadekok valositottak meg 10 evvel kesobb", vagy pedig beleallsz, es kockaztatod az ertekes idoded, abban a remenyben, hogy amit alkotsz, az megeri a vegeredmenyt (korant sem egyertelmu).

En ebbol a szempontbol szerencses vagyok, mert alapvetoen sajat magamnak irom az appot, a sajat szuksegleteim kielegitesere, mert eddig senkinek se sikerult egy jol mukodo programot keszitenie erre a problemara. Nemhogy olcson, de egyaltalan... Tehat nekem van egy viziom, amit szeretnek megvalositani a magam boldogulasara. Es remenykedek abban, hogy ez masoknak is hasznos program lesz es hajlandoak is ra penzt aldozni.

Es ez sok lemondassal jar, nagyon sokkal. Az egyetlen lehetosegem az a sajat szabadidoben valo fejlesztes. Nem teljesen "elvesztegetett" ido, mert kozben tanulom az iOS/macOS fejlesztest is, amerre professzionalisan haladni szeretnek, de ha csak a tanulasra fokuszalnek, akkor biztos tobb szabadidom maradna. Miert nem vonok be kulso toket? 1. semmi kedvem gyozkodni embereket az igazamrol, mert vagy igazam van, vagy nincs, de a velemenyuk baromira nem erdekel. Majd azt eldontom a vegen en, hogy igazam volt-e, vagy se. 2. nekem ne szoljon bele senki abba, hogy mit, hogy csinalok, es nem akarok szamadassal tartozni senki fele se. (~Valve modell).

Szoval marad az, hogy sajat idomben, sajat kutfobol, sajat energiabefektetessel implementalom az otletet. Oregonnak is valaszolva fentebb: a 3 napos hetvege _nekem_ lenne jobb. Keresztbe tojom, hogy a komuves meg a Suzuki szervizes mit kezd a sajat idejevel. Majd talal valami hobbit, ha hasznosnak akarja erezni magat. Volt olyan ismerosom, aki Tesco raktaroskent dolgozott, mert a csaladot ugye etetni kell, mellette meg tolta az apja utan orokolt asztalos muhelyet, mert azt szerette csinalni. Meg ha nem is feltetlenul tudott belole eleg penzt csinalni akkoriban. Neki biztos tetszett volna a 4 napos munkahet. Persze, megitta a soret es megnezte a meccset, de aztan kiment a sufniba asztalokat javitani. Szoval az emberekben van tenni akaras, az emberekben van kuldetestudat, az emberekben van kreativitas... nem mindenkiben, es a 4 napos munkahet nem mindenkibol hozza ki a sztivjobszot, de itt a robotizacio hajnalan biztos, hogy a ketkezi munkasokra kellene szabni a tarsadalmi berendezkedest (barmilyen szarul is hangozzon a kerdes...)? Lehet inkabb az emberek kreativabb oldalat kene az eloterbe helyezni. Legyen az viragkoteszet, szobraszkodas, festeszet, vagy akar szoftverfejlesztes...

Szerk: de, hogy ne csak a levegobe beszeljek: Masfel ev alatt innen, idaig jutottam (ahogy latom a felvetel eleg laggolosra sikeredett (szerk3: itt egy mobil felvetel, csak hogy ne laggoljon)). Meg mindig nem erzem, hogy ez lenne az MVP, ahhoz azert meg jo par feature-t bele kell pakolnom, bugokat is javitani kell, plusz ha elerhetove teszem, onnantol kezdve supportalni is kell, backward compatibility/data migracio, azt meg meg nem vallalom. Viszont epp a hetvegen allitottam at az alap UI-t storyboard alaprol SwiftUI alapura, (tavaly osszel meg AppKitrol UIKit/Catalystra), ami egyreszt lehetoseget adott arra, hogy kiprobaljam a SwiftUI es UIKit integraciot, illetve egyszerubbe tette a tovabbi fejlesztest. Mivel az egesz projectet "naivan" kezdtem (keves iOS/macOS fejlesztoi tapasztalattal), igy meg egy jo adag refaktoralas is benne van a dologban, de nyilvan menet kozben egyre jobba es jobba valik a kod. (Eles release elotti rendrakas valoszinuleg hasznos lesz karbantartas szempontjabol). 

Az elso valtozatot, a bongeszos, primitiv prototipust nagyon nehezen adtam volna el barkinek is, mint egy otletet, amibe erdemes lehet penzt tenni. Masfel ev elteltevel, mar nagyobb esellyel ugranek neki a dolognak, holott az otlet ugyanaz. Viszont kozben a dolog nagy reszet mar amugyis implementaltam, szoval akkor miert is ne adjam ki csak sajat magam? :) Igy nem kot hatarido, es csak a sajat kepzeletem szab hatart annak, hogy mi legyen megvalositva. Es meg van jo par otletem :)

Szerk2:kotelezo peldabeszed:

https://www.youtube.com/watch?v=LkCkCPfDmqQ (0:52)

Az egesz album zsenialis, de valahogy nem talalom mostmar a YT-on.

And the old man said:
“I thought you said you wanted to be successful?”
He said: “I do.”
...
he said:
“When you want to succeed as bad as
you wanna breathe than you will be successful.”

I don’t know how many of you all got asthma here today?
If you ever had a asthma attack before your short of breath S.O.B shortness of breath,
you wheezing (breath sound) the only thing
you trying to do is get some air.
You don’t care about no basketball game,
you don’t care about what’s on T.V.,
you don’t care about nobody calling you,
you don’t care about a party.
The only thing you care about
when you trying to breathe is to get some fresh air.
That’s it!
And when you get to the point
where all you wanna do is
be is successful as bad as
you wanna breathe then you will be successful.
And I’m here to tell you that number one,
most of you say you wanna be successful
but you don’t want it bad, you just kind of want it.
You don’t want it bad than you wanna party.
You don’t want it as much as you want to be cool.
Most of you don’t want success as much as you want sleep.
Some of you love sleep more than you love success.
And I’m here to tell you today,
if your going to be successful
you gotta be willing to give up sleep.

Eric Thomas

ahogy emlekszem - suliba jartam akkortajt -, akkor kezdett elterjedni izombol a "szombaton akkor fusizzunk sajatba a ceg gepeivel" tortenet. elmlekszem, hogy apunak komoly haborut kellett viselnie, hogy pl. a traktoristak ne a legjobb gepeket vigyek a "sajat" legeloikre, meg kiharcolt nekik valami uzemanyagkeretet is ezekre a napokra annak fejebe, hogy 7kozben nem viszik el a gepeket. viszonylagosan mukodott...

szoval az innovacio az nem feltetlenul, de a maganszfera az nott tutkora. :)

Persze emberfüggő, de amíg alapkutatóként dolgoztam számtalanszor előfordult, hogy akkor jött az ötlet egy probléma megoldására, amikor már messze nem voltam fizikailag a munkahelyem közelében (béke poraira). Szóval van egy pár olyan munkakör, ahol nem a ledolgozott órák számával arányos az eredmény.

Hétfő - Csütörtök 8 óra, Péntektől Vasárnap szabadra szavaztam. Nekem értékesebb plusz egy szabadnap, mint a 2 órával rövidebb munkaidő vagy egy-két 4 órás nap.

Az a baj a 4 órással is, hogy ugyanúgy fel kell kelni reggel, beballagni a munkahelyre, majd hazamenni, tehát bruttó 6 óra már elment ezzel. A 6 órás meg szintén nem értelmes számomra, ha már bementem és 6 órát kibírtam, akkor 8-at is kibírok cserébe egy extra szabad napért.

"Everything fails, all the time."

Az egész életünket meg kéne reformálni. Fel kéne osztani a napot 3-6 szakaszra és elosztva dolgozzanak a népek forgóban, ne legyen reggeli-délutáni dugó, ne akarjon mindenki egyszerre elindulni vásárolni vagy Balatonra, stb. Mondjuk vagyonőrök tudják milyen kellemes nappalból éjszakába váltani :)

Sztem hétfő 8, kedd-péntek 6 óra.

DE! Közüzemek, közszolgálatok, vagy az ügyfélszolgálati munkakör a 6órás napokon 2 órával shiftelve a többitől. Így nem kell szabi az ügyintézéshez.

Közüzemek már megoldották jórészét online, de tipikusan az önkormányzatok még a '90-es éveknél tartanak. Legalább nekik shiftelve kéne csinálni a 6órát. :)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Igen, ezt próbáltam mondani, hogy általában nem kell, bankok közüzemek jól kezelik online a dolgaikat.

De az önkorményzatok... A mai napig csak a tértivevényes levelet ismerik, mint kommunikációs csatorna. Meg persze a személyes megjelenést.

Erre mondtam, hogy ők még a '90-es években élnek. Félek ott is maradnak örökre...

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Hétfő, kedd, csütörtök, péntek 8 óra, szerda, szombat, vasárnap szabad.

Vannak, akik túl messze dolgoznak otthonuktól, hogy a napi bejárás nem megoldható. A költözés családi, vagy egyéb ok miatt nem megoldható. De nincs olyan messz mint külföld, az hétvégenként járható. A pénz jó, tehát albérlet, hetet ott tölti, hétvégén család.

Tipikusan szakmunkások, akiknek jó esetben a munkáltató a szállásba is belead.

Jó neked hogy nem ismered a fogalmat, örülök hogy van ilyen. Ez nem iróna. :)

"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Én sem ismerem, de a szövegkörnyezet alapján a munkanapokon szállókban lakó munkásokra és kollégiumi diákokra gondolt. Tudod, akik távoli vidékről járnak dolgozni/tanulni, így az ingázás nem opció. Mondjuk gondolj egy egyetemistára, aki a BME-re jár és mondjuk Komádiból származik. 5-6 órát utazhat egy irányba, szóval a közbe ékelődött napot semmire nem tudja használni (bár legalább kényelmesen megcsinálhatja a háziját). Ugyan ez mondjuk egy munkásnál még értelmetlenebb: lesz egy napja, amikor nem tud a családdal lenni, de legalább pénzt se tud keresni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Szerintem az utazási idő itt kulcs. Ha nagyon közel lenne, akkor dolgoznék minden nap kevesebbet. De ha már utazás oda vissza másfél óra, akkor legyen négy nap.

ezen én is gondolkodtam már,

de max akkor célszerű ha észszerű logikus határok közé szorítjuk hogy mennyi számíthat be munkaidőbe és hogyan igazoljuk ezt az utazgatást,
mert különben (!szarkasztikus túlzó példa!) leköltözöm az ország legtávolabbi hátárvidékére és megmondom hogy én csak napi 1-2 órát dolgozom mert a vonatozás utazás napi 6-7 óra.

Szóval igazad van, de sajnos erre külön rendszert kifejleszteni valószínűleg túl macerás lenne.

na jó, de mi a helyzet akkor amikor egész héten csak teszek veszek és a felettesemnek pénteken jut eszébe hogy még a hétvége előtt van itt 3 napnyi sz@rság ami jó lenne tegnapra? :D

nem sűrűn, de volt már rá példa.

meg kérdés mi garantálja hogy a feladatod napi 8 órára nem 12 órányi mert a munkáltató így spórol magának új autóra...

Ez így szerintem értelmetlen. Alapvetően kétfajta munka van:

a), kötött időbeosztásban kell dolgozni (kékgalléros munka): kereskedelem, összeszerelés, építkezés, egészségügy, oktatás, rendőr, tűzoltó, mentős, satöbbi
b), nem kötött időbeosztásban kell dolgozni (fehérgalléros munka): irodai munkák nagyon nagy része, egyéni vállalkozó, kis cég, satöbbi

Az a) esetre nem értelmezhető ez a fajta időbeosztás, mert vagy 7/24 folyamatos a munkarend vagy pedig bőven a megadott tartományon kívül van a munkarend és valakinek akkor és ott kell lennie.

A b) esetben meg egyszerű megszokás, hogy 9-to-5 a munkaidő, amit sok helyen nem tudnak elengedni, hogy áttérjenek az idő alapú elszámolásról a teljesítmény alapú elszámolásra, de szerencsére változik a világ és a home office se olyan, hogy 9-to-5 ott kell lenni, hanem teljesíteni kell.

Amúgy én 16-20 órát dolgozom hetente, magam osztom be az időmet, gép előtt 1-1,5 órát ülök, aztán kimegyek és barkácsolok vagy kertészkedek valamit, aztán visszaülök. Szubjektív és objektív szempontok alapján is azt látom, hogy tudok annyira hatékony lenni így hetente, mintha 5x8 órát kellene ülnöm, mert abból nagyon maximum 6 a produktív, de inkább 4 a reálisan produktív, annyi megszakítás van, lásd: https://preview.redd.it/o1gnotfxi4k01.png?width=640&crop=smart&auto=webp&s=d698a52c4307c0aa463e541fc2a509dad94d6552

4x8 óra.

kell a francnak az overhead, hogy egy 5. napon is felkeljek, szépen felöltözzek, tömegközlekedjek oda-vissza, stb.

Nincs gyerekem, tanácsadó vagyok, van hogy 24 órát dolgozom egyhuzamban de olyan is hogy úgy megyek el egy hét “szabira” hogy senkinek fel se tűnik. 
 

mint itt már többen felfedezték, kötött munkarendje elsősorban nem a dolgozóknak, hanem a szülőknek van. Aztán hogy ez ugy jobb neki, hogy a délutánja szabad kétszer, mert a gyereket úgyis be kell vinni suliba, vagy inkább egyik nap kirugdossa az ajtón és visszafekszik aludni, ez legyen az ő dolga.

Az kimaradt, amikor a szerda szabad. Pedig az sem elvetendő: 2 munka - 1 szabad - 2 munka - 2 szabad

Így viszont a szabad péntekre szavaztam, mert szerintem az állandó 3 napos hétvége sokat javítana a lakosság mentális állapotán, ha mellé meg is tudnának élni a 4 napos munkahétért kapott bérből.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

alapvetően tetszik a felvetés, de

a hétfők mindig szenvedősek és sokaknál nem túl produktív elvégre időbe telik szünnap után visszarázódni,
hasonlóképp a péntek is így mert kinek van már kedve bent lenni.

így meg kapnánk kettő hétfőt (H, Cs) és kettő pénteket (K, P)

Majdnem a 4x8 órát választottam, 3 napos hétvégével, de aztán eszembe jutott, hogy dolgoztam én már 5x6 órás munkában, reggel 6-tól délig, és baromira tetszett (miután pár nap alatt hozzászoktam a korai keléshez), hogy minden délutánom szabad volt.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amugy a koran keles nem olyan szar, mint sokan gondoljak. Meg kell szokni, az igaz, en a 7:30-at toltam egy darabig, de szerintem sokkal jobb, mint a 9. A legjobb nyilvan az, ha nem lenne kotott munkaido, de ha szorosan egyutt kell dolgozni a csapattal, akkor ugy nyilvan nehezebb.

Ami tetszett:

  • telen is kb. vilagosban vegzel :)
  • az ebed sokkal jobb a nap kozepen

nekem nem is annyira a korán kelés a problémám nekem sem hanem a korán fekvés, szerintem már vagy 20 éve nem tudok korán lefeküdni,
pár hónapja valahogy elaludtam 21:00 körül és annak is az lett a vége hogy 01:00 körül felkeltem 04:00 -ig meg sehogy sem bírtam visszaaludni akkor meg már majdnem mindegy is volt.

Jelenleg éjfél és reggel 6 között alszom általánosságban, nem gondolom hogy egészséges ...

Szerkesztve: 2020. 02. 25., k – 10:12
  • Hétfő - Csütörtök 8 óra, Péntektől Vasárnap szabad

Az a baj hogy a hétköznap így is mindenképp elcseszett, 3 napos hétvégével több idő jutna családra, pihenésre.

Azért nem szavaztam a H-P kevesebb órára mert sokan nem igazán nyernének rajta az utazások miatt.

Még úgy ezer éve (vidéki) középiskola első hónapjaiban volt az hogy péntekenként valahogy 4 tanóra lett beiktatva az órarendbe.
Igen hamar rájöttek a tanárok hogy ez hiba volt, sok diák úgy állt hozzá hogy 4 óra miatt kár bent maradni a koliban vagy minek utazzanak 2-3 órát, hisz az utazás annyi idő lenne mint a bent töltött idő ...

 

szóval az a baj hogy ez az egész sokat bukik az utazásokon is ez az elvileges és állítólagos 8 órás munkanap 40 órás munkahét,

jómagam legutóbb céltudatosan olyan munkahelyet kerestem ami közel van a lakhelyemhez,
kényelmesen egy busszal 20 perc volt beérnem,
egész jól is működött amíg kb. 1 év után más kerületbe nem kényszerültem költözni

ami asszonypajtásnak pozitívan jött ki mert neki a 1,5+1,5 óra utazásból lett 25+25 perc,
ellenben nekem a 20+20 perces utazásból lett egy 3 átszállásos 1,5+1,5 órás utazás,
de fene egye meg hogy megkedveltem a munkahelyem és a fizetés sem rossz,
így viszont az utazás mindjárt kitolta a munkaidőt 3 órával (én az utazást inkább kalkulálom munkaidőnek mert az már inkább munka része mint pihi otthon)

Apósom vidéki városból kb 100km -ről jár be pestre mert ugyan még 15 éve 5 gyár is volt a környéken ma már semmi,
neki "csak" 1+1 óra az utazás céges járattal, de akkor már 10 órát tölt azzal hogy munkába eljut hazajut és dolgozik

húgom falun él nincs sok lehetőség és megyeközpontba jár fel, neki is csak 1+1 óra szóval 10 óra túlóra nélkül is ...

 

hiába hívjuk ezt mondjuk 40 órás munkahétnek, mivel legtöbb embernek nem otthon vagy 15-20 percre van a munkahelye és napjában 2-3 órát csak utazással töltenek,
ezért a munkával és közvetlenül ahhoz kapcsolódóan rögtön 50-55 óra megy el heti szinten,
amit azért mégsem nevezhetünk szabadidőnek vagy pihenőidőnek, családi időnek,
az csak úgy elvész a semmibe a munkavállaló kárára csak mert lakóhelyének közvetlen közelében nincs megfelelő gazdaság,
de ilyen alapon az ország nagy része meg költözhetne pestre vagy dolgozhatna otthon hogy ne töltsön napi 9 óránál többet a 8 órás munkanappal ...

... persze értem én és talán valahol jogos is,
ez nem termelékeny időszak, nem a munkáltató dolga mennyit utazol meg különben is költözzön közelebb akinek nem tetszik az utazás, munkahelyet kell váltani, senki nem tehet róla hogy a lakókörzetedben sz@r a gazdaság meg dolgozni sem kötelező meg ilyenek ...

 

(persze mindez a saját életemre és meglátásomra kivetített választás, nem biztos hogy univerzális tekintetben is igazam van, de senki sem teljesen elfogult)

-----------------------------------------------------------------

mellékszál ami kicsit offtopic : ... az ország egyik legszegényebb megyéjében születtem a megyeszékhelyen, itt nőttem fel és tanultam ki a szakmát, kb 30 fő volt az osztálylétszám,
ebből a 30 főből ketten dolgozunk ma a szakmában,
és nem azért mert mi lettünk volna a legjobbak az osztályban hanem azért mert
másik delikvensnek voltak kapcsolatai és 60km -re költözött nekem pedig nem voltak kapcsolataim és 300km -t költöztem ...
ezzel csak azt akarom mondani hogy aki megteheti sokszor hátrahagy mindent és mindenkit és költözik, aki meg annyira nem teheti meg vagy nem elég erős mindent hátrahagyni az naponta órákat utazhat egy munkáért ...

 

az csak úgy elvész a semmibe a munkavállaló kárára

SZVSZ ez is egyéni. Én sok éven át ingáztam, amikor még Magyarországon laktam, nagyon produktív tudtam lenni a reggeli és esti vonatozásokon. (Pl. komplett nyelvvizsgára készültem föl csak ott.) Az a véleményem, hogy aki az ingázást mint elvesztegetett időt tartja számon, annak ugyanaz az idő otthon ülve is jobbára elvesztegetett lesz.

Csaba

ez teljesen szubjektív, aki vezet az csak a vezetéssel foglalkozzon,
aki gyári melóba tart és hajnali 3-4 körül indul az próbál még kicsit pihenni ami nem sokat ér de másra olyankor kinek van agya.

Évekkel ezelőtt próbáltam buszon tanulni, a 9-es buszon ami átmegy az egész városon és kb. 1 óra az út,
de igazat megvallva az évek alatt rájöttem hogy igazán produktív egy kis zugban tudok csak lenni ahol legalább viszonylagos csend és nyugalom van, tőmegközlekedésben túl sok a (számomra) zavaró elem.

Anno iskolás éveimben a szakdolgozatom sem ok nélkül készült készült késő 23:00 - 03:00 között, akkor voltak meg a szükséges körülmények, szóval ez nagyon emberfüggő amit mondasz, van aki zenehallgatás közben szeret és tud tanulni, nekem az sem ment soha és biztosan nem vagyok ezzel egyedül.

Jelenleg jobbára mindenféle médiatartalommal ütöm el az időt, de azzal is csak nehezen mert buszon nem ülök, metrón talán és az átszállások miatt jobbára 15 percenként megszakad az utazás és séta majd percekig várakozás ... persze ez az én egyéni szoc problémám és egyéni meglátásom egyéni tapasztalatok alapján, mint arra korábbi bejegyzésemben is utaltam .

Jaja, szerintem is egyéni. Ha neked nem jön be az ingázás, akkor ne csináld. (Ma már én se csinálom.) Arra akartam kilyukadni, hogy van, aki a muszáj ingázásban is meglátja a lehetőséget a produktivitásra, van aki csak nyavalyog miatta. Ez utóbbi a csökkentett munkaidőnél is nyavalyogni fog, mert mi az, hogy a munkahely mellett lakó tíz perc alatt hazaér? Az ő szempontjából az lesz csak a jó megoldás, ha a munkába való utazást is beszámítanák a munkaidőbe, de ezt még szerencsére egyetlen agyalágyult politikus sem indítványozta. (Remélem.)

Csaba

Magadra ne vedd, no offense egyáltalán. Én a környezetemben élőkről beszéltem, akik mindenre is panaszkodnak ahelyett, hogy lehetőségeket keresnének, meg megoldásokat. Azt próbáltam volna demózni, hogy az ingázás lehet lehetőség is, olyan tevékenységekre, amikre se otthon, se a munkahelyen nincs lehetőség.

Ja igen, ez is csak az én meglátásom, biztos több pontos hibás is, meg más, mint amit más gondol.

Csaba

"az ingázás lehet lehetőség is"

Ez így van, lehet, :)
ugyanakkor az hogy ez lehetőség vagy hátrány lesz, ingázásból nem csak azon múlik hogy az ember akar-e egyáltalán magával mit kezdeni, (nyilván itt az általad is említett panasz-gépezeteket nem számolva)

ahogy gelei is utalt rá, ingázás és ingázás között is van különbség pont mint ember és ember között is,
van amikor egyszerűen a körülmények teszik nagyjából lehetetlenné, van hogy az ember koncentrációs és világkizárós képességének hiánya stb stb stb :)

"hogy az ingázás lehet lehetőség is, olyan tevékenységekre, amikre se otthon, se a munkahelyen nincs lehetőség."

Ez azért nagyon durván optimista hozzáállás :) Te sem azért készültél fel ingázás -vonatozás- közben a nyelvvizsgára, mert ez mekkora lehetőség, hanem mert muszáj volt ott készülnöd, mert így adta ki. De ha nem ingázol, akkor a büdös vonat helyett készülhettél volna otthon is lényegesen jobb körülmények között, mint egy vonat. Ráadásul a vonatig is el kell jutni. Szerintem a legtöbb embernek az ingázás elvesztegetett idő. 

 

Attol fugg, brutto 1 ora utazas lehet, hogy netto 50 perc szabadido, de lehet, hogy csak 10. Amikor az agglomeraciobol jottem be neha, akkor az utazas nagy reszet tudtam olvasassal tolteni, de amikor pl. Pestrol kellett Budara menni, akkor volt olyan, hogy egy oras ut = seta -> 83-as troli -> 4-6 villamos -> HEV -> cegesbusz -> seta kombo volt, amibol osszesen max fel orat voltam kozlekedesi eszkozon, amiken altalaban tomegnyomor volt.

Az tetszene, ha ez megallapodas kerdese lenne, nem allami kenyszer

Én már annak is örülnék, hogy ha hétköznapokon 1 (max 2) órával kevesebbet kellene dolgoznom, mert a jelenlegi irodai munkaidőm pont olyan, hogy ha bármit el kellene intéznem, akkor a hivatalok nagy része velem együtt kezd és végez jelenleg. Az sem zavarna, hogy ha az így 6(-7) órás munkanap lenne a szombat is. Számomra nem jó a két napos "hétvége" egyik nap még okés az egész, de másnapra már olyan szinten nincs kedvem semmihez, hogy az már fáj.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

egyeb, igy is csak 37 orat dolgozok egy heten flexibilis beosztasban, nekem ez igy jo

Szerintem úgy kéni  mint Franciaországba, Szerda szabad és a szombat vasárnap.

Szerkesztve: 2020. 02. 26., sze – 23:54

Hagyjuk már ezeket a liberális eszméket hogy „innováció” meg „kipihenné magát a melós”... Az egészet vallási alapon kell megszervezni. Elvégre manapság ez a trendi Orbanisztánban. Ja és persze a kisebbségeket is tisztelni kell...

Nem érted hogy hogy értem? Mingyárást felhomályosítalak róla! Tehát: tisztelni kell a vallásokat! MINDEN vallást! És egyformán!

Ebből pedig az következik, hogy kijelentem:

—szombaton nem dolgozom mert zsidó vagyok, és ezért a szent sabbath megünneplése nekem vallási előírás amit tisztelnetek kell!

—vasárnap se dolgozom, mert ugyanakkor keresztény is vagyok (vallási pluralizmus ugye), s emiatt a szent vasárnapot is meg kell ünnepelnem mint az Úr napját.

—pénteken se dolgozom mert buzi vagyok, s a péntek az ő szent napjuk a Robinson mű óta, ahol a két egymást szerető szigeti lélek közül az egyiket Pénteknek nevezték el...

—kedden se dolgozom, mert az a Mars bolygó napja (ha valaki nem tudná) az ősi római vallásban, márpedig én azt is követem. Muszáj hogy kedden Mars istenhez imádkozzam, különben biztos hogy megharagudna és szörnyű háborút zúdítana a nyakunkra.

—csütörtökön se dolgozhatok, mert babonás vagyok, és emiatt mélyen hiszem, bármibe is fognék ezen a napon, minden tervem és csinálmányom csütörtököt mondana. Akkor meg jobb ha nem is kísértem a sorosot e szerencsétlen napon.

—szerdán se dolgozhatok, mert a szerda név a szláv eredetű "szrednyíj" szóból származik, ami „közepet” jelent (ugye a hét középső napja) de én igaz magyar vagyok, eképp nem dolgozhatok egy olyan napon ami IDEGEN nevet visel, ezzel megaláznám a mélymagyarságomat és az IDEGENEKET dicsőíteném a munkám által... Erről szó se lehet!

—végül pedig természetesen hétfőn se dolgozhatom, ez aztán teljesen nyilvánvaló! Hiszen elemezzük csak ki a hétfő-nevet:

hét+fő

Nyilvánvaló, a honfoglaló hét törzs vezetőire (fejeire) utal, s mert én az ősmagyar vallásban is hiszek, valamint tisztelem őseinket, ezen a napon őnekik kell áldozatot bemutatni (fehér lovat ha elég gazdag leszek hozzá, ha meg nem, akkor legalább imádkozni és az íjászat szent sportját gyakorolni).

Szóval önhibámon kívül egyik nap se dolgozhatok. Ez van! Meg kell értenetek! Fizetést persze kérek. Minden napra. Ha nem kapok, az lesz a véleményem hogy liberálfasiszta kirekesztők vagytok!

8 óra, szerda-szombat-vasárnap szabad.

⦿ Hétfői megemlékezés a Munka Ünnepére (piros betűs ünnepnap, tehát szabad), Keddtől Vasárnapig szabad