könnyűszerkezetes családi ház padlására AP

Sziasztok!

Jelenleg a gyári UPC-s box és egy két antennás TP-link szolgál. A net szakadozik, naponta újra kell indítani nem jó minőségű. Nem szeretnénk a falakat és a mennyezetet szétfúrni. Szerintetek hosszabb távon, a meleg ellenére működőképes lehet egy kültéri eszköznek a padlásra helyezése? Gigabites kábellel lenne megtáplálva. Ugye itt a meleget és a hideget kell bírnia, közvetlen napsugárzás nem lenne. A födém rétegrendje: osb-sványgyapot-gipszkarton.

Első sorban Ubiquiti és Mikrotik eszközökkel gondolkozom, de más javaslatot is szívesen fogadok.
Milyen eszközzel oldanátok meg? (120-as szektor sugárzóra gondoltam.)

Vagy túlbonyolítom és a UPC-s box helyére csak beteszek egy minőségi sokantennás ASUS szörnyet?

Köszi az ötleteket!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h - 08:32

Digi ONT + noname switch 7 évig ment nekem is cseréptető alatt. Most hoztam be a lakásba, köszöni jól van.

Wifinél gondolj arra is, hogy ez nem a solti Kossuth adó, aminél az adóteljesítményt növelve távolabbi rádióvevő is fogja, hanem itt a telefon/tablet/laptop wifi adóját is stabilan kell venni az AP-nek. Ha a padláson az AP több másik adást hall, akkor a tableted/laptopod vételében ez problémát okoz. A vétel javulását pedig irányba állított jobb nyereségű antennával tudod elérni. Az antenna nyereséggel együtt jár a keskenyebb sugárzási irány, amit esetedben lefelé kell irányítani.

Egyúttal nézd meg, hogy a padláson az AP-nél melyik csatornán mennyi a zavaró wifi (telefon Wifi analyzer app). Keress csendesebb csatornát vagy használj fentről 5GHz-et, az csendes.

Szerkesztve: 2020. 02. 24., h - 08:41

Tanács #1: Fontos hogy a padláson legyen? Ha nem, akkor powerline adapterrel lehet próbálkozni, így a lakás bármely részébe lehet rakni az AP -t.

Tanács #2: Láttam már olcsóbb és drágább Mikrotiket is, más erősségei vannak (rosszmájú megfogalmazásban egy átlagos tplink sokkal erősebb wifit tud), inkább mást vegyél otthonra. Csillagromboló nem kell neked.

Tanács #3: ha nincs túl nagy AP crowd és nem kell 2-300mbitnél nagyobb teljesítmény akkor az 5Ghz-et kapcsold ki, szarul viseli az akadályokat,  a 2,4Ghz jobban átlő.

Tanács #4: Nekem egy TPLink Archer C2 AC750 -em van, szépen átlövi a földszinti és emeleti szobákat meg a kertet is. Sőt az autóban is van Wifi amikor reggel indítom a Waze -t :). Köszöni szépen évek óta megy. Igaz, ez jó helyre van téve (nagyjából középen a házban, szekrény tetején).

Nem feltétlenül kell neked kültéri eszköz hisz olyan helyen lesz ami nem ázik. Én inkább egy unifit, vagy egy mikrotik apt-szerelnék fel. Korábban nekem két évig  fent volt a padláson minden eszközöm, router, ap, switch... az alatt az idő alatt nem volt gond,de a legutobbi lakásfelujitásnál azért lekábeleztem a tetőtérbe, egy rack szekrénybe...  Ami szerintem inkább kritikusabb az a táp. ha lehet az eszközt poe-val hajtsd meg, ha jól látom irtad hogy "gigabites Kábellel" oldanád meg. ott poe-val fel tudod adni a villanyt.

Arról nem is beszélve hogy a padlásra nem igazán szabad elektronikus eszközöket rakni. Nem tudom hogy néz ki mások padlása de nálunk tiszta fa minden. Elég egy rágcsáló meg egy elektromos hiba és bang, ég a ház. Ráadásul ha a padlás ég, bentről sokkal később veszi észre az ember. Tisztább ha nem eszik áramot semmi odafent.

Igen, nálunk is minden fa. Igazából nekem a padlásomon mennek a vezetékek,de védőcsőben. Az utp kábeleket nem húztam bele, de meg is lett az eredménye, mert beköltözött valami rágcsáló és bele is rágott...

De wifi szolgáltatós koromban láttam én háznál illegálisan megcsapolt fővezetéket izzani fagerendán....

Na az durva volt....

A padlás nem feltétlenül jó megoldás. Ha lapos szögben megy át az anyagon a rádióhullám, nagyobb a csillapítás... főleg, ha 5GHz-ről beszélünk.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Jó lenne konkrét alaprajzot, meg tetőszerkezetet is ismerni, de én az elomondottak alapján, látatlanban is inkáb leböknék 1-1 lyukat azon a semmi födémen és beraknám az (Unifi UAP) AP-kat a lakásba, kábel meg elmegy fent, de védőcsöben - a már említett rágcsálók miatt!

Ha mégis maradsz az eredeti tervnél, akkor vagy kültéri AP lefelé fordítva (de sima UAP-AC-LR is elég lehet, az mérsékelten vízálló és a hőingadozást is bírja), de nem a födémre, hanem felrakva tetőcsúcsba, hogy mág a padláson tudjon oldalra teríteni.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

Meggyőztetek, akkor padlás lefújva. Innentől egyszerűbb. Vagy valamilyen ufo a plafonra, vagy Asus a TV mellé.