[keres] fájlfeltöltés és letöltés egyszerűen

Egy olyan megoldást keresek (lehetőleg minél egyszerűbbet), ami annyit tud, hogy az otthon (saját gépen) létrehozott fájlok interneten keresztül máshol is elérhető legyen (munkahelyen nyomtatás miatt), böngészőn keresztül.

Nincsenek extra igényeim, jelenleg Minio-val megoldott: scp-vel felmásolom a fájlokat egy VPS megfelelő könyvtárába, amit Minio-val elérek. Felhasználói azonosítás mindenféleképpen kell (elég, ha egyfelhasználós a történet), nem akarom, hogy a nyomtatandó dolgozatok idő előtt kikerüljenek :) A minio-val az egy kicsit gondom, hogy egy fájl letöltése nem annyi, hogy rákattintok és kész, hanem kijelölöm, majd a jobb felső sarokban megjelenő "Download object"-re nyomok.

Nekem a webszerver (nginx) autoindex funkciója is jó (elegendő) lenne, csak a bejelentkezett státusz (HTTP Basic Authentication) a böngésző fül bezárása után is megmarad, és nincs kilépés funkció.

Végső döntés itt.

Hozzászólások

ftp? sshfs? samba, ~/public_html + auth,... ?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Az sshfs és a samba biztosan nem jöhet szóba, mert olyan gépekről is el akarom (vagyok kénytelen) elérni, amelyek fölött nincs "uralmam" :) Ezért lenne a legegyszerűbb a fájlböngésző.

A ~/public_html+auth alatt a webszerver által nyújtott auth-ot értesz? Az ftp-t meg valamilyen ok miatt (PEBKAC is lehetséges) böngészőből a saját gépemről nem érek el (így más gépről meg se próbáltam), viszont FTP-klienssel igen. Idegen gépre meg nem tudok FTP-klienst telepíteni.

a böngésző fül bezárása után is megmarad, és nincs kilépés funkció - erre tökéletes a privát böngésző ablak.

WebDAV a szerverre, adsz neki https certet (különnben üdv a Windowsos mindenre egy semmit nem érő hibakódot kapsz világban), HTTP basic auth, majd egy barátságos net use https://example.org/foo /user:usernev. Ha végeztél, és nem akarsz kijelentkezni a gépről, akkor net use https://... /delete

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Szerkesztve: 2020. 02. 23., v – 20:44

Hát... nekem van egy Nextcloudom, azzal ez megoldható :) Más kérdés, hogy eléggé overkill, ha csak erre használnád.

Jut eszembe, használtunk FeX-et is, mert szögegyszerű. Azoknak az ügyfeleknek is működött, akiknek az ftp gondot jelentett (vagy humán, vagy műszaki okokból).

Szerkesztve: 2020. 02. 23., v – 19:04

pl googledrive pont erre van kitalálva  15Gb -ig ingyenes  az írtakon felül még kategorizálhatsz kereshető stb...

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Esetleg jó lehet még a Jirafeau is. Nem kell hozzá adatbázis, csak php. Tud jelszavas letöltést, stb. Nézd meg a demo oldalát.

Nextcloud. Nagyjából a dropbox, csak saját infrastruktúrán.

Cz

Nem tud a topik nyitó egyik gépre sem telepíteni semmit. Ergo maradnak a google-, one-, drive-félék, a dropbox, a szolgáltatásként készülékhez kapott felhőtárhelyek: iCloud, Samsung Cloud, Huawei Cloud... stb... Minden más bonyolultabb.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

"az otthon (saját gépen) létrehozott fájlok interneten keresztül máshol is elérhető legyen"

olyan IP cím, ami nem NAT-olt

ha router mögott vagy, adj fix ip-t a gépednek, és a 21-es portját forwardold

proftpd, integrated mód, így a felhasználónév/jelszó bejelentkezéssel a saját mappád látod (/home/sajátmappa)

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, javaslatokat.

A COVID-helyzet miatt nyitottam (más céllal) webtárhelyet, és "mellékesen" az "App Installer"-ből a FileRun-t telepítettem. Mivel homeoffice van, így használni még nem fogom, de első pillantásra jónak tűnik, FTP-vel feltöltöm a fájlokat, és egy CronJob-ból naponta törlöm a régieket (ez szerencsére a FileRun-t nem borítja meg). Kis méretet foglal, gyorsan működik (az own/nextCloud lassabbnak tűnik, meg sokkal több helyet foglalnak (nyilván a plusz funkcióik miatt)).