[Ok elhárítva]Mozilla kiegészítők kezelése egyszerre

Sziasztok!

Indításkor, új oldal megnyitásakor időről-időre belassul a Firefox. Egy darabig kerestem az okát, végül a "Firefox frissítése - kiegészítők és beállítások alaphelyzetbe állítása" volt egyedül járható út. Ezzel csak az a bajom, hogy a kiegészítőket egyesével kell visszatelepítgetni.
Ismertek olyan megoldást, amivel könnyedén elvégezhető a fenti "frissítést" követően a kiegészítők visszatelepítése?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Hozzászólások

Szerintem inkább próbálj meg rájönni - pl. bináris kereséssel -, hogy melyik kiegészítő okozza a lassulást. Én egyébként a profilomba való belépéskor lefutó autostart scriptembe írtam egy ilyet, bár állítólag ezt már a böngésző maga is megteszi:

if ! pgrep -u "$USER" -x firefox >/dev/null; then
  pdat=`echo "$HOME"/.mozilla/firefox/*.default/pluginreg.dat`
  [ -f "$pdat" ] && mv -f "$pdat" "${pdat}.bak"
  for i in $HOME/.mozilla/firefox/*/*.sqlite; do
    [ -f "$i" ] && sqlite3 "$i" 'VACUUM;'
  done
fi

Itt tehát nem a firefox profiljáról beszéltem, hanem arról, amikor belépek a desktop felületre saját nevemben. Ekkor kitakarítom a böngésző profil sqlite adatbázisaiból a töröltnek bejegyzett, de fizikailag még ott lévő rekordokat. Ebben az a jó, hogy az adatbázisban kereséskor sokkal kisebb file-ban kell turkálnia, így gyorsabb lesz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem lehet, hogy van egy rakás teljesen felesleges kiegészítő a böngésződben? Értem, hogy a szokás nagy úr, de szerintem nincs szükség sok kiegészítőre. Nekem is van néhány, de nem túl sok. Új telepítéshez szinte csak a uBlock Origin-t teszem fel, meg alig egy-két apróságot, több nem kell. A sok kiegészítőnek nyilván mind futnia kell valamikor, az mind CPU idő lesz, tehát ne csak azt nézd, hogy milyen jó a funkcionalitása, hanem azt is, hogy az erőforrások végesek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, de ennek sok oka lehet, azt kellene kiderítened. Nem a Firefox bugos szerintem, mert nekem nem lesz lassabb, s fogalmam sincs, hány éve használom ugyanazt a profilt.

Az egyik tippem az sqlite adatbázis, erre mutattam példát a scriptemben. Persze akkor kell futtatni, ha nem megy a Firefox. Az elején van is benne védelem, hogy ha futna, akkor a script nem fut le. Aztán már nem emlékszem az okára, de a pluginreg.dat is törlésre - illetve átnevezésre - kerül, mert ez képes a Firefox induláskor frissen generálni. Egyáltalán jó volna, ha megnéznéd, mekkora profilod. Az vajon HDD-n, SSD-n, vagy RAM disk-en van? A HDD lassú, ha sok fileműveletet igényel valamelyik kiegészítő, ez okozhat lassulást. Én erre RAM disk-et használok, nevesítve a profile sync daemon-t hívom segítségül.

Az, hogy időről időre belassul, nem válasz annyiban, hogy nem kerested meg a probléma okát. Ki kellene kapcsolni a kiegészítők felét, megnézni, akkor előjön-e a probléma. Ha igen, újra lehet felezni, ha nem, akkor ezt a felet kikapcsolni, másik felet engedélyezni, majd ott felezni, s így bináris kereséssel meglesz, ki a bűnös. A bináris keresést javasoltam már fentebb. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE