Backblaze merevlemez statisztika 2019

Címkék

2019. december 31-én a Backblaze-nek 124 956 darab üzemelő merevlemeze volt. Ebből 2 229 darab volt bootlemez, 122 658 darab pedig adatlemez. A cég 2019-es összesítése az általuk adatlemezként használt merevlemezek meghibásodási rátájáról szól.

A jelentés elolvasható itt.

Hozzászólások

Imadom ezt a ceget. Ez a lista IMHO hasznosabb mint barmelyik marketing kampany amit az adott gyarto tol. Meg ha pechem is lesz egy itt jonak kinezot veve, de egeszen addig nyugodtan aludhatok, mert en mindent megtettem. :-)

Megha fizikailag ugyanaddig is birnak, akkor is masok a garancialis feltetelek, amik miatt onmagaban lehet megeri.

(ok egyedi dealt kapnak a garanciara)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Basszus, 16 TB-nál járunk?! Kb. 2 éve vettem NAS-ba 3 TB-osakat és már az is soknak tűnt. Azt hittem, itt is lelassul a Moore törvény szerinti növekedés.

Diszkekre nincs Moore "törvény" szerintem. :) Egyébként 18-20TB-nél járnak (https://www.anandtech.com/show/14869/western-digital-announces-18-tb-ea…), bár azok a diszkek szerintem csak "selected partners" vonalon mennek még. A fenti lista legfeljebb irányadó, pl. az ST4000DM000, ami Barracuda diszk, ami desktopra célzott, viszont itt 24 órás üzemben 2%-os hibaarányt hoz, vajon ez tényleg releváns? (A 6 és 8T-s Barracudákkal együtt.) HGST és Toshibát nem vágom így típus szerint, illetve hiányzik a másik nagy szereplő, a WD. Illetve: "There were no Western Digital branded drives in the data center in 2019, but as WDC rebrands the newer large-capacity HGST drives, we’ll adjust our numbers accordingly.", háááát...

Ugyanakkor enterprise diszk vonalon, főleg mindenféle SAS (igen a 7200-as is), nekem a fentihez képest a Seagate-ek is nagyon jól teljesítenek, illetve igazából a több gyártó is. Az igaz, hogy nincs 100e-s nagyságrendű mintvavételi alap, csak 150-200db közötti és mindenféle brandelt és egyedi gyártói fw-es sztori fordul elő. :)

Szóval jó lenne látni, hogy mennyi idő után kezdenek legkorábban halni az adott diszkek és hogy mennyi. Ha bármilyen diszk 3-4 év után hal ki, hát arra azt mondom, hogy "ezvan". Sajnos nemrég volt Seagate Exos 8T-sből, ami alig 1 hónap után adta be a kulcsot, de a többi megy rendben azóta is.

Lehet, hogy nem Moore számai vannak, de exponenciálisan növekednek a kapacitások, legalábbis 2010-ig így volt: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hard_drive_capacity_over_time.png

És fizikai korlát is van, nem tudnak egy bizonyos sűrűség fölé menni, ha maradunk a 3.5"-ös méretnél.

:) Épp áttörés volt, mint elérhető technológia, nézd a második linket. Nem szabad ilyen "határon vagyunk" dolgokat mondani. :)

https://www.anandtech.com/show/15519/showa-denko-begins-shipments-of-pl…

https://www.anandtech.com/show/15484/the-road-to-80-tb-hdds-showa-denko…

> Épp áttörés volt, mint elérhető technológia, nézd a második linket

 

Jah:(, Most jelentek meg a saveltolos diszkek, egy-egy adatsav a masikba belenyul, igy tobb sav elfer, mert a fejet mar hova kisebbre csinalni.

 

Csak ugye a gyarto titkolja, teljesitmenyhibaja is van, es ugy kell modellszam alapjan levadaszni a netrol.

 

Jah es az adatvesztes is valoszinubb, meg kevesebb ideig tartja az adatot. Es mar a 4TBosok kozott is megjelent:(
Raid tombbe se szabad keverni.

 

Csupa negativum:(

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 02. 19., sze - 22:07

Hitachiból mind Enterprise lemezek vannak. Az elsők (HMS) kifejezetten datacenter lemezek, Megascale széria. A második meg Ultrastar He8 (HUH). Ezeket a WD dobálta annó külső tokban, akkor vettem is egy 8TB-ost. Ekkora kapacitásban nincs, vagy nem volt jó egy éve más lemezük.

WD saját termelése teljesen hiányzik, pedig a RED-ekkel volt baj az utóbbi időben. Lehet ezért hullatták ki őket?

Elég meglepő a Seagate Exos szériájában 3% failure rate.

Toshiba hozza a formáját.

 

Árban ezek el vannak szállva, kivéve a fent említett He8-at. Utána kell olvasni, hogy épp mi van a WD tokokban most, de nagy eséllyel ugyanaz. Amazon.de-n My Book Desktop TB External Hard Drive néven futnak.

Azert az milyen pech mar reszukrol, hogy a legnagyobb darabszamban vasarolt tipusnak a legrosszabb a hibarataja.

Azt gondolnam, hogy a jol szereplo tipusokbol vasarolnak be.

Szerintem nem pech, inkább törvényszerűség (minusz a 12TB-s Seagate-k, azokról már korábban nyilatkozták, hogy hullanak, mint a legyek és a Seagate-el együtt próbálják megfejteni, miért): tippre méretenként és korra (4TB/8TB/12TB/14TB/... a kétszeres-háromszoros adatsűrűség ugyanazzal a technológiával ill. az esetleges új technológiák első generációi) meg lehetne tippelni a várható elhullási arányt, minél több példányuk van egy drive-ból, annál jobban közelítik - ahogy a részletezésben említik is, hogy szép és jó a 0.0% a Toshibától, de ha egy kidöglött volna, akkor már 0.9% lenne, a kis darabszám miatt. Így simán az arányokat összehasonlítani kicsit almát-körtével, néhány diszk típusról már írják, hogy "mid-life crisis" állapotban vannak, néhányon meg látszik, hogy a többivel ellentétben valamikor tavasszal kezdték el használni (a nem-Seagate 12+T-seknél a drive days / drives messze elmarad a 360-370 környéki többitől). De a trendek láthatóak rajta (pl. hogy a 12T-s tengerkapukkal valami baj van)

Azt gondolnam, hogy a jol szereplo tipusokbol vasarolnak be.

Egy darabig ez akár működhetne is, bár szvsz. mire kapnak pozitív visszajelzést egy drive típusról, jó eséllyel a gyártó már új revisiont adott ki belőle (és ugye ők ipari mennyiségben vesznek), másrészt mivel kb. csak ők publikálnak ilyen adatokat, csak a saját tapasztalaikra tudnának támaszkodni, de mire összeszednének annyi tényleg hasznos tapasztalatot, már megint ott járnak, hogy emelhetik/elemni akarják a lemezméretet, ott meg kezdődik minden előlről...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Most nem találtam a cikkben gyors olvasatra, hogy a "failure" pontosan mit takar, de feltételezem hogy vagy mechanikai vagy elektromos jellegű problémát, amitől a drive-on tárolt adatok legalább egy része olvashatatlan lesz.

Egyiknek sincs köze az adatsűrűséghez, hacsak nem a nagyobb kapacitásnál kisebb a gap a tányér és a fej között,de ezt nem tudom. Tehát elvileg nem indokolt, hogy a nagyobb adatsűrűség sűrűbb hibákhoz vezessen.

Illetve van még egy lehetőség: valójában nem, vagy nem csak az adatsűrűség nő, hanem a tányérok száma. Így viszont valóban nő a failure rate, mert gyakorlatilag több drive-ot pakoltunk egybe.

> , hogy a "failure" pontosan mit takar, de feltételezem hogy vagy mechanikai vagy elektromos jellegű problémát,

Talan tavaly irtak, hogy valtoztattak rajta, es tobbszor rebuildelik a tombjeiket, mert altalaban akkor bukik ki.

 

> Tehát elvileg nem indokolt, hogy a nagyobb adatsűrűség sűrűbb hibákhoz vezessen.

PMR vs. SMR

 

Itt egy jo valasz, hogy hogyan tesztelheted:

https://unix.stackexchange.com/questions/286432/how-to-determine-whethe…

 

fio --name TEST --eta-newline=5s --filename=fio-tempfile.dat --rw=randwrite --size=500g --io_size=1500g --blocksize=10m --ioengine=libaio --iodepth=1 --direct=1 --numjobs=1 --runtime=3600 --group_reporting

 

Eloszor olyan 100MB/s feletti sebesseged lesz, de ahogy telik meg a cache, ugy esik le, olyan 20GB adat irasa utan.

Szoval a nagyobb diszkeknel jellemzo az smr. (savatfedesses adattarolas, "shingled")

 

> Így viszont valóban nő a failure rate, mert gyakorlatilag több drive-ot pakoltunk egybe.

he? Erre valami matematikai kepletet ass elo:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Képletet? Én úgy tudtam hogy a hibaráták összeadódnak (!)független(!) hibák esetén.

Persze azon lehet vitatkozni, hogy ha több fej meg tányér van egy HDD-ben, akkor azok hibái mennyire függetlenek, mert végülis ugyanazt a terhelést, stb. kapják.

De a fej néha "magától" is lebomlik, ennek pedig nagyobb az esélye, ha több fej van a HDD-ben.

Ezért úsznak héliumban 10T és feletti a tányérok. :) Több fér el, mert jóval kisebb a surlódás, illetve a fej és tányér között hely is kisebb lehet. Érdekes megnézni a fogyasztásukat is, rendre kisebb, mint egy 6-8T-s klasszikus diszké. Ez gondolom merőben befolyásolja a dolgokat.

Az SMR drive-okat egyelőre spéci felhasználásra ajánlják tudtommal és talán csak 16-18T-s méretben létezik. Emlékeim szerint az egyszer írós és néha visszaolvasós, archiv jellegű felhasználásra ajánlott, és elnézve a website-okat ez is "selected partners" tipusú. :)

> Az SMR drive-okat egyelőre spéci felhasználásra ajánlják tudtommal és talán csak 16-18T-s méretben létezik.

 

Nesze, itt egy WD red SMR drive 6TB-os meretben (56900Ft):

https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/western-digital/6tb-sata3-wd6…

 

Van am 2TB-os meretben is:)

https://www.arukereso.hu/merevlemez-c3103/western-digital/2tb-sata-3-wd…

 

Most az van, hogy vadaszhatok merevlemez vasarlas elott forumokon, hogy melyik *nem* SMR-es cucc.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

https://community.synology.com/enu/forum/1/post/127228 "quietly changed", hát télleg köszönjük. Egyébként egy gyártó partizánakcióját relatív nehéz kiszűrni az infótömegből, ami ömlik ránk.

Synologyhoz nézd meg a Seagate Ironwolf-ot (a Prokat), ott ezzel az IHM-es cuccal eléggé egymásra talált a Seagate és a Syno.

A Pro verziók rendre 7200rpm-esek és általában 5 év garit kapsz rájuk, de a választott diszket nézd meg, hogy mit ígér a gyártó. (A kisker által adott garit nem árt a gyártó oldalán csekkolni...)

A gyártói összehasonlítás, az oldal alján: https://www.seagate.com/gb/en/internal-hard-drives/hdd/ironwolf/#featur…

> Képletet? Én úgy tudtam hogy a hibaráták összeadódnak (!)független(!) hibák esetén.

 

Melyik a megbizhatobb:

- 1000 db 1TB-os diszk , vagy

- 100db 10TB-os diszk

Feltetelezve, hogy ugyanakkora valoszinuseggel adjak be a kulcsot. Mondjuk evente a diszkek 0.8%-a hibasodik meg.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ekkora sztorázshoz manapság Ceph-het vagy ZFS-t használnak és minimum 2-es vagy 3-as redundanciával, tehát a diszk halálok (ceph-nél a node halál is) relatív rugalmasan kezeltek. A másik amit ekkora léptéknél figyelni kell, hogy itt aztán lesz TCO-d, mert a 10T-s diszkekből önmagukból szép vellanyszámla adódik, hát még 1000db 1T-sből. Szóval azt akarom mondani, hogy másképp számolnak ilyen esetben, nem releváns a konkrét százalék. SOHO jelleggel 2-10 diszknél persze más a történet, de mindíg legyen mentés és a polcon tartalékdiszk. Ez manapság nem kellene, hogy problémát okozzon, se időben, se pénzben.

itt kellene tudni a lemezek számát és a fejek számát is.

Elromolhat a csapágy, a motor (mind2), elektronika, fejek, tányérok.

Amiben több van, elvileg gyakrabban. Az újabb szériás talán gyakrabban. De természetesen nem ugyanazon anyagokat használják fel az 1tb-os diszkek gyártásakor, mint a 10tb-os diszkek gyártásakor.

Ugyanaz a megbízhatóság.

Azonban tudnod kell, hogy nincs ilyen (maximum példákban), hogy valaminek konstans meghibásodási rátája van az időben. Ez egy görbe szokott lenni (bathtub curve). A 10 TB-os (gondolom héliumos) drive-ok nagyszerűek adatközpontokba, mert mire hélium elszökne (mert biztosan el fog) lecserélik egy nagyobbra. Azonban otthoni vagy KKV környezetben nem biztos, hogy olyan jól jársz vele, mert mondjuk elrakod a polcra és mire leveszed, már "kinyírta magát". Tisztelet persze a kivételeknek, akik mindig átmentik adataikat új meghajtókra!

Adatsűrűség alatt én se feltétlenül az egy tányérra írt bitek számát értettem, hanem úgy általában a kapacitás / "drive térfogat"-ot (ami az évtizedek óta standard nevező miatt szépen nő).

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Az ipon webshopjában is lehet meghibásodási rátát nézegetni nagyjából mindenről amit árulnak.

Én ez alapján (is) választottam merevlemezt a legutóbb...