Hová fejlődünk? Rendszergazda » Középiskola, Nem igényel nyelvtudást

Sziasztok!

Egyre több olyan hirdetést látok, amiben rendszergazdát keresnek, középiskolai végzettséggel, ahol a nyelvtudás nem szükséges.

Miket keresnek voltaképpen? Az még oké, hogy valaki kiképzi magát kattintásból, de idegen nyelvismeret nélkül hogyan lehet boldogulni? Kiket várnak ezek a hirdetők voltaképpen?

 

Szerk.: Felmerült a kérdés, hol láttam.. Ezen a címen. Pontosabban e-mailben kaptam a címben lévő opciókat. Az már elég volt, hogy megdöbbenjek.

Hozzászólások

Rengeteg ilyen rendszergizdát ismerek! Nemrég olyannal is beszéltem, aki azt se tudta, hogy mi az az IP cím. A tegnapi meglepődött és nem akarta elhinni, hogy DHCP szerver nélkül is lehet IP címe egy gépnek, és így is tud kommunikálni a hálózaton, azt már nem hitte el, hogy router nélkül működik egy hálózat. Ezek után a nyelvismeret hiánya már nem okoz meglepetést.

Egyre jobb anyagok és lehetőségek is vannak. Bemész egy barkács áruházba és olyan cuccokat, szerszámokat találsz megfizethető áron, amiről 30 éve még csak álmodni sem lehetett.

 

Hiába van szerszám, eszköz, lehetőség, a mesterek nem tanultak meg minőségi munkát végezni.

A legtöbben kizárólag arra képesek, amit egy kisiskolás is megcsinál.

 

Az építkezés után nálunk az erkély befelé lejtett. Jött egy intelligens szaki, mondta, hogy ez így nem maradhat, csemperagasztóval, flexszel megfordította a lejtést, csak utána helyezte fel a csempét.

Természetesen kiszámlázta a pepecselést, de rendesen megcsinálta, azóta sincs baj vele.

 

A legtöbben odahánynak mindent, azt kezit csókolom. A vízmérték náluk az újdonság erejével hat.

Finoman szólva nem szívelem a NER-t (bár közvetlen bajom sem volt a rendszerrel), de ezt nem lehet ennek a kormánynak és/vagy csak az oktatás esetleg annak szinvonalának a nyakába varrni. (amivel nem mondom, hogy rendben lenne bármelyik is)

Valójában nem lennének ilyen hirdetések (és rendszergazdák sem), ha a fél ország nem vándorolt volna el nyugatra (vagy délre). Ráadásul épp a nyelvtudók húztak el a leghamarább, viszont most ott tartunk, hogy már úgy is keres (konkrétan osztrák) munkaközvetítő, hogy menjen brigád és elég ha egy tud osztrákul...

Ebben viszont az összes rendszerváltás utáni kormány ludas. A mostani csak csúcsra járatja a hülyeséget és a hülyítést.

"Ebben viszont az összes rendszerváltás utáni kormány ludas."

+1

Lehetett volna országot fejleszten normálisan is, hűtlen kezelés nélkül. "Hűtlen kezelés" : de szépen meg van fogalmazva a lopás.

A pórnép lop, a gazdagok meg hűtlen kezelnek. Nagyszerű.

Az viszont baj, hogy nem azok szívják meg, akik elbaszták, hanem az utókor. És maximum majd csak a sírokat lehet köpködni.

"Akit idegen vagyon kezelésével bíztak meg, és ebből folyó kötelességének megszegésével vagyoni hátrányt okoz, hűtlen kezelést követ el."

És tegyük hozzá, hogy a hűtlen kezelés szándékos elkövetési forma, ha valaki "csak" balfasz, akkor hanyag kezelést követ el. Tehát a hűtlen kezelés elkövetője a _szándékos_, _tudatos_ cselekményével okoz a vagyon tulajdonosának vagyoni hátrányt, de vajon miért? Szerintem elhanyagolható az az eset, amikor valaki bosszúból csinál ilyet, többnyire ez csak mellékhatása annak, hogy az elkövető _magának_ "vagyoni előnyt" okozzon...

Az ilyet nagyapám tolvajnak nevezte, ami jogilag nyilván szakszerűtlen megfogalmazás, de a valóságban nem akkora a különbség.

Fixme, de valami ilyesmi a kulonbseg lopas es hutlen kezeles kozott.

Adsz nekem 100M forintot azert, mert igerek neked egy magas hozammal jaro befektetesi lehetoseget vallalati kotvenyekkel. Az 100M forintot felteszem a pirosra, es elvesztem. Neked sincs 100M forintod, es nekem sincs. Ez a hutlen kezeles.

Adsz nekem 100M forintot azert, mert igerek neked egy magas hozammal jaro befektetesi lehetoseget vallalati kotvenyekkel. Masnap veszek belole egy repjegyet Thaifoldre, es ott elemtovabb az eletem. Neked nincs 100M forintod, de nekem van. Ez a lopas. :) Sikkasztas. Na tessek, mar elbasztam. :D

"Architect" pozicioval kergettek. Sokaig tobbszor.

10+ ev ebbol 5+ abbol, meg ez meg az gyartoi cert innen, onnan. Smooth inglis elvaras etc...

brutto 700 felso plafon

Felrohogtem.

Azutan utannajartam, hogy kivel sikerult "architecteskedniuk" hat ott mar kinomban majdnem sirtam.

Hitelintezet. Nem kicsi. Eleg ismert.

 

Mi a kerdes ?

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Bank-hoz nem szabad menni hozzáértő IT-snak. Ott nincsenek változatos projektek, minden változást megöl az impotens bürokrácia. Banknál minden a fillérbaszásról szól, ha lehetne még a számlavezetési rendszerhez is bölcsészeket alkalmaznának, de ma még muszáj egy max. 2 bozzáértő informatikusnak lenni a szervezetben. A többi mondjuk már lehet hülye.

Ez 100%-ig így van! Nincs görényebb IT munkáltató, mint a bankok! Egy ember visz 10 nagy fiókot, 100km-es körzetben, ha tehetnék azt is kirúgnák. Naponta bizonyítani kell, hogy van létjogosúltsága a munkádnak! Egy bankban csak az számít embernek aki elad valamit, a többi csak kolonc és ezt éreztetik is veled minden szintről, alulról-felülről!

Annyira egyszerű lelkek vagytok! :D De tényleg! alapjában véve igazatok lenne, ha ez a buta bankutálat nem lenne belétek kódolva. Az igazság az, hogy minden munkáltató úgy áll hozzá, hogy csak annyit fizet, amennyiért ott maradnak azok az emberek, akik el tudják végezni azt a munkát, amire a munkáltatónak szüksége van. Alapvetően minden profitorientált cég a profit termelő szegmensét kényezteti és a háttéren akar spórolni. Ez nem bank specifikus, bár tény, hogy nem csodálkozom azon, hogy mindenki bankutál ebben a hazában, ahol bank=zsidó=mipénzünklopják=háttérhatalom=azsidókirányítjákavliágot=stb. Annyira átüt a felettem lévő két hozzászólásból ez a buta magyar ugaros szemlélet...lehet, hogy nem tudatos, de mégis az ember elhúzódik az ilyentől...szaga van.

Nem tudom ismered az idevonatkozó Jean-os viccet az országos esőről?

Attól, hogy másnak más a véleménye mint neked attól még nem lesz alávalóbb, függetlenül attól, hogy az neked tetszik vagy sem, sőt attól sem függ, hogy objektíve igazuk van-e, vagy sem. 

Persze, az neked jogod, hogy ha valamit másképpen gondolsz azt kifejtsed, sok esetben egyet is értek veled, de most nem erről van szó. 

> minden munkáltató úgy áll hozzá, hogy csak annyit fizet, amennyiért ott maradnak azok az emberek, akik el tudják végezni azt a munkát
Szerencsere nem minden munkaltato KKV, vagy bank (aka KKV mentalitas), vagy komcsi idokbol atmentett nagy ceg (aka KKV mentalitas). Ahol a negyedeves szamokon kivul nincs mas isten.

> minden profitorientált cég a profit termelő szegmensét kényezteti és a háttéren akar spórolni.
Az IT a profittermeles kozvetlen resze. Egyre inkabb az, tetszik vagy sem.

> Annyira átüt a felettem lévő két hozzászólásból ez a buta magyar ugaros szemlélet
Ahhhaha. A HU bankszektor maga a magyar ugar, nem a ket fenti komment.

echo crash > /dev/kmem

> Szerencsere nem minden munkaltato KKV, vagy bank (aka KKV mentalitas), vagy komcsi idokbol atmentett nagy ceg (aka KKV mentalitas). Ahol a negyedeves szamokon kivul nincs mas isten.

Na ne! Akkor mondj konkrét példát, melyik munkáltató az, aki nem lövi be azt tartományt, amin belül talál embert és az ott is marad és a tartományon felül fizet, mert akkora jó fej, hogy csak na! :)

 

> Az IT a profittermeles kozvetlen resze. Egyre inkabb az, tetszik vagy sem.

Amióta IT van, ez így van. Mégis háttérként tekintenek rá. Hidd el, nagy szívfájdalmam nekem is.

 

> Ahhhaha. A HU bankszektor maga a magyar ugar, nem a ket fenti komment.

Én nem így gondolom. Mondjuk a bankszektor és a telko az a két szektor, akiket extra terhekkel szivat ez a kormány elég régóta, mégis tudnak hasznot termelni, ami azért fontos ha olyan helyre akarsz elmenni, ahol fizetnek is és stabilan lesz munkahelyed.

-1

Ha ez ilyen egyszeru lenne, senki nem menne alkalmazottnak. Az alkalmazotti statusz egy tok jo pelda a long call-okra (ha mar banki tema :))

  • premiumot fizetsz (= az altalad termelt ertek bizonyos reszet a tulajdonos teszi zsebre)
  • ha borul a bili, veszteseg nelkul kiszallhatsz (minusz az addig fizetett premium, ofc)
  • ha jol megy a cegnek, tudsz tobbet keresni

Egyetlen apró kérdés. Mondod ezt úgy, hogy dolgoztál bankban IT-sként, vagy soha életedben nem láttál bankot belülről?

Mondjuk az AFR-re sok mindent lehet mondani, de azt, hogy ne lett volna változatos, azt nem. Az elején még az MNB se tudta mit akar, és azt kellett lekövetni, és az igények előbb napi, aztán heti szinten változtak. 10 év bankszektor után pont azt mondpom, hogy komolyabb kihívás, mint egy bármilyen cégnél, ahol olyan eszközöket, technológiákat használsz, amilyet akarsz. 

Úgy egy hülye is meg tud hámozni egy narancsot, ha szabad a két keze, és van hozzá kése. A dolog ott kezd érdekessé válni, mikor azt mondják, hogy csak az egyik kezed és csak egy tűzőgépet használhatsz, de kapocs sem lehet a tűzőgépben... Viszont a narancot nem elég meghámoznod, cikkekre is kell szedned.

Vicces dolog bankos területen dolgozó emberektől azt hallani, hogy a bankok extra komplex rendszerek, és ezért ez meg az. Aztán ha rákérdezek, kiderül, hogy sosem dolgoztak még más területen, és ezt (hogy a bank komplexebb mint X meg Y másik terület) csak a többi bankostól hallották.

Volt az egyik bankos projektemen egy csajszi, aki az összes BA főnöke volt. Értelmes, aranyos nő. De valamiért nem sikerült vele zöld ágra vergődni, amikor próbáltam neki magyarázni, hogy teljesen feleslegesen dolgoztatja az egyik BA-ját hónapokon át azon, hogy a business requirement document-ből technical requirement documentet faragjon, mert a BRD alapján én kb. 2 hét alatt létrehoztam a user story-kat a Jirában, és a TRD több száz oldalát egyik fejlesztő sem fogja elolvasni, maximum én, amikor végignézem, hogy van-e valahol valami ellentmondás vagy extra info. Sokkal hamarabb végeznénk, ha a jóképességű BA inkább a user storykon menne végig.

Teltek a hónapok, a fejlesztés nem indulhatott el, aztán volt egy staff meeting, ahol az üzletág igazgató meg a CTO előadták mindenkinek, hogy mennyire fontos, hogy a fejlesztések az agile értékek mentén történjenek, és mindenhol minden legyen agile, mert egyébként lemarad a bank a versenytársaktól, stb.

Aztán megint kérdeztem a csajtól, hogy ennek fényében esetleg akkor megváltoztatjuk az irányt? Mondta, hogy szó sincs róla, mert ez egy bank. Tehát összetett és bonyolult. Tehát az agile nem működik.

Így vártunk még 2 hónapot, aztán átolvastam a több száz oldalt, és kitöröltem 2 user story-t, mert nem kellett a BRD-ben leírt hibajelzés mégsem, meg módosítottam egy másikat, mert a kiírandó szöveg megváltozott. Aztán nekiállhattunk fejleszteni.

Persze más bankban működött az agile, meg mondjuk egy telkó számlázórendszer szintén nem vasgolyó egyszerűségű, aztán mégsem jönnek az emberek, hogy ez telkó, ez számlázás, tehát összetett és bonyolult, tehát mi különlegesek vagyunk. És a telkónál sem az van, hogy olyan eszközöket meg technológiát használ a fejlesztő, amit akar. Ott is vannak törvényi szabályzások, meg személyes adatok, meg pénz, meg kemény verseny és presztizs és a felhasználók nem veszthetik el a bizalmukat a cégben. Ott is vannak jóváhagyott technológiák és eszközök.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mivel arra válaszoltam, hogy

olyan eszközöket, technológiákat használsz, amilyet akarsz.

A jóváhagyott jelző jutott először eszembe. 

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ha úgy gondolod, hogy én bárkit basztattam, akkor elnézést kérek mindenkitől, akinek a lelkébe gázoltam.

Persze, de a bankosokat basztatjátok, a telkósokat meg nem

Ezt viszont nem értem. Leírtam, hogy évekkel ezelőtt mit tapasztaltam olyan bankosoktól és olyan telkósoktól, akik nem hup tagok. Valahogy úgy képzeled, hogy az elmúlt napokban az, hogy a hupra leírtam a tényeket, amiket saját szememmel láttam, saját fülemmel hallottam okozta valahogy azt, hogy ezek az emberek évekkel ezelőtt hogyan viselkedtek?

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

A dolog ott kezd érdekessé válni, mikor azt mondják, hogy csak az egyik kezed és csak egy tűzőgépet használhatsz, de kapocs sem lehet a tűzőgépben...

Csakhogy ez kevésbé tűnik kihívásnak. Kihívás az, amikor van egy probléma, amivel tudsz azonosulni és keményen kell dolgoznod, hogy a legjobbat hozd ki belőle. Kihívás mondjuk egy legacy rendszer támogatása, vagy a maximum kisajtolása egy szerény infrastruktúrából. Kihívás mondjuk egy kritikus vagy komplex rendszeren dolgozni.

Képzeld el amit írsz egy pincér szemszögéből. Mennél dolgozni, és egyszer csak jön a főnököd, hogy innentől csak egy kézzel szabad dolgoznod, és csak eszperente nyelven kommunikálhatsz a vendégekkel. Inkább éreznéd felesleges szopatásnak, mint kihívásnak, hacsak nem a vendéglő profiljába illik a jelenség (eszperente félkarú kávézó?!)

És vannak amikor az ilyen kihívások teljesen jók, például versenyeken, céges bulikon, vagy hobbi szinten. Írtam már nagyon buta 3D renderelőt logo-ban. Mert csak. Viszont ha a munkám során várnának el egy ennyire a feladathoz nem illő eszköz használatát, elgondolkodnék miért is dolgozom ott.

Egyébként ez nem a bankszektorról szól, hanem a kihívásról általánosságban. Ami persze mindenkinek más. 

Amennyiben ez nem csak egy wishlist ami az esetek 99% megfelelo leiro, akkor akar csillagos eg, de 1.2 alatt hat nem igazan.

Egyebkent akit ilyen tipusu helyre fel is vesznek az haccaz es a brag right , hogy o architect.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Azért, mert minden kicsit is értelmesebb ember rég elhagyta Orbanisztánt, esetleg egy marék kivételtől eltekintve akiket a család odaköt vagy valami betegség vagy ilyesmi. De ezek kevesen vannak, nem jut belőlük mindenhova. Sőt még ezek is lehet hogy csak laknak Magyarországon de távmunkát végeznek...

Manapság már nemcsak a felsőfokú végzettségűek menekülnek onnan, de a középfokúak nagy része is. Lassan már a hülyék is... Hát ember, gondolj bele: MÉG ÉN IS elmentem onnan! Pedig milyen rossz véleménnyel vagytok rólam sokan errefelé... simán hülyének tartanak engem sokan itt, tudom. De még én is megpattantam.

Ezek után mégis, mi lehet az átlagos munkaerőminőség, az emberi kvalitások várható értéke a megmaradt tömegben, na?

Viccet félretéve amúgy, mint oly sokaknál, a végső lökés nálam is az volt az országelhagyásra hogy megszűnt a munkahelyem. Nem csak engem rúgtak ki hanem úgy a dolgozók kábé 90 százalékát, több százat, de ez nem vigasztalt. Azóta már kaptam hírt róla a volt főnökömtől hogy boldogan visszavennének bármikor... Hú hogy röhögtem ezen... majd emiatt felülök a repcsire, visszamegyek bérrabszolgának, hogy túlórákkal együtt se keressek feleannyit mint itt kényelmesen... nem is beszélve arról, miként beszéltek velem ott, s miként itt...

Aki egyszer kiment, és kibírta legalább 1 évig, az... azt Magyarország örökre elvesztette. Mert 1 százaléknál kisebb az esélye annak hogy visszamegy.

Aki meg ott marad, attól többnyire nem sok várható el, mert vagy lusta, vagy buta, vagy mindkettő, vagy lehet hogy egyik se, de többnyire túl öreg - emiatt nem megy ki, de nem is izgatja magát már semmiért se, nem töri magát, szarik bele mindenbe mert ahogy múlnak az évek egyre inkább minden mindegy neki...

az utolsó mondatod rám vonatkozik (túl öreg és a folytatás) :)

De "megnyugtat" az a jövendölés, hogy 2050-re (ami nincs is oly távol) a romák lesznek többségben, és nekünk kell majd integrálódnunk.

De ha így is lesz, van rá esély, hogy "öregezés" áldozata leszek, mert kinyírnak az 5000 Ft-os nyugdíjamért.

Kikerem az altalanositast. Sosem szemelyes siman csak utalom a szofosast es a wall of texteket.

Masreszt orulok, hogy valamiben vegre a kevesebb mint 1% ban vagyok. Mert en visszajottem es meg fiatal sem vagyok.

Ettol fuggetlenul hobby leve szinten nezelodok valami morzsas lehetoseg utan just for fun alapon.

Nem nagyon van. Nagyjabol, ahogy le is irtak mar tobben.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Oké, te visszajöttél, látod én is elismertem hogy akadnak ilyenek is... És nekem nincs is semmi bajom azzal hogy te visszamentél. Végülis mindenki jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának...

És mielőtt gúnynak vennéd ezt, sietve szólok hogy nem az, hiszen magad írtad, hogy nem találsz magadnak valami „morzsás lehetőséget”... nos úgy kell neked, miért mentél vissza! Mindenesetre a sorsod esetleg elrettenthet másokat a visszameneteltől...

De nekem amúgy tényleg nincs bajom azzal ha akárki is visszamegy. Mindenkinek joga van a sorsát úgy elrontani, ahogy akarja. Én csak azt írtam fentebb, hogy egyáltalán nnem a visszamenetel a trend.

Profi irodalmarkent rosszul ertelmezni azt a par mondatot amit irtam, szerintem nem tul biztato.

 

És mielőtt gúnynak vennéd ezt, sietve szólok hogy nem az

Végülis mindenki jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának...

 

So f true.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Minimálbért fizetnek, esetleg 4-6 órás munkarendben foglalkoztatják. Havi 100 ezerért a legszegényebb településen sincs hozzá értő rendszergazda, csak magát annak valló képzetlen ember. Viszont (nálunk például) minden középiskolában van (vagy csak az van) informatika szakírányú osztály, így évente 100 feletti középfokú végzettségű "informatikus" kerül ki tőlük, szokszor az iskolai tananyag részeként leadott "rendszergazda" vagy "programozási" ismeretekkel, amiért külön oklevelet (vagy mit) kapnak. Na ezek a gyerekek azért rendesen hiszik magukat, mert sokat ülnek a gép előtt játszani (Windows-t apu haverja telepíti újra, ha megborul...), és el is vállalnak ilyen munkákat bátran...

Nekem is van olyan kollégám, aki egy szót nem beszél angolul, de még annyi esze sincs, hogy legalább a google translate-et használja. Egyszer 6 hónapig (!!!) állt nála egy ticket, mert egy szogftver nem működött. Annyit kellett volna csinálni, hogy az anyacégünk IT-jának ki kellett volna küldeni mailben a hibaüzenetet és mellé írni angolul, hogy "A következő hibaüzenetet kapjuk, kérlek segítsetek". Nem sikerült megugrani... :(

De lelkesen elmegy Cisco CCNA tanfolyamra, mert az menő. Én meg nem akartam megkérdezem tőle, hogy mégis hogy a f@szomba vizsgázik majd le, mikor a könyvek is és a vizsga is angolul van... :/ Ugyanez az ember most etikus hacker tanfolyamokat nézeget... OMFG... 

Szerkesztve: 2020. 02. 12., sze – 18:12

gondolom allami intezmeny. 

Feltetelezem az elvaras annyi, hogy tudja, hogy kell irja inditani a szervert ha leall.

Ha tobbet tudna, nem egy allami iskolaba menne.

Hasonlokepp, aki tud peogramozni, meg angolul, az sem megy programozast tanitani allami iskolaba tanari fizetesert. Vagy max lustasagbol

Pont nemrég mégse vezették be, hogy kötelező legyen a nyelvvizsga az érettségihez. Lett volna legalább egy hasznos intézkedés, aztán visszakoztak.

Az még oké egy amerikainak vagy angolnak, ha nem tud nyelveket, de Magyarországon minimum angolul kéne tudnia mindenkinek közel felsőfokon az érettségire. Lenyomnak a diákok 12 évet az iskolapadban, de angolul sem tanul meg, mit csinálnak akkor 12 évig?!

"... kérdésére választ fog kapni, magyarul. "

Úgy van Miszter Peterson úr!

Ez működne is, ha nem lennének a hupperek olyan rasszisták, mint például Ön. Ez alatt nem azt értem, hogy faji, vallási, buzi/antibuzi vagy más szemléletű embereket exkludálnak tévesen túlékelt személyiségükre alapozva. Mert az informatikusok nagyképűek és önimádók. A linuxosok meg hatványozottan.

Valóban különbség, csakhogy ezt a legtöbbször összemossák (szerintem!). Egy átlag HR-es szerint a nyelvismeret a középfokú nyelvvizsgánál kezdődik.

Nagyon ritka, ha odaírják, hogy "szakmai dokumentáció megértése". Az utóbbi akár lehet azért is mert magától értetődő, ha nincs így nem tudja elvégezni a munkáját.

+1

Kevés lett volna a gyerek a felsőoktatásban. Intézmények zártak volna be. Talán ez volt az indoklása az intézkedés visszavonásának.

Erre csak azt tudom mondani, hogy nevetségesen visszaesett a nyelvvizsga követelmények szintje. Aki ezt sem tudja megugrani az talán tényleg nem való a felsőoktatásba. Jobb lesz az, ha diplomát kapnak szakma helyett ezek az emberek ?

Nem az érettségihez, hanem a felvételihez. Nem lenne ezzel a követelménnyel baj, ha az iskolákban képesek lennének megtanítani annyira a nyelvet, hogy el lehessen jutni idáig külön nyelvórák nélkül. Anélkül viszont nagyjából az lenne az eredmény, mint amikor a diplomához kötelezővé tették a nyelvvizsga meglétét. Onnantól a főiskolák, egyetemek szépen leszarták a nyelvtanítást, mondván, aki dipomát akar, úgyis megszerzi valahogy.

Nem, de egyrészt viszonylag decens a kimeneti elvárásokhoz szükséges tudást átadni, másrészt társadalmilag is praktikus, ha nem csak annak lesz esélye megtanulni, akinek a szülei valahogy meg tudják oldani, mert van pénzük, kapcsolatuk, vagy tudásuk, hanem például Lakatos Máriónak is, akinek a szülei ezek közül egyikkel sem igazán rendelkeznek.

Mondjuk nálam ennek nagyon prózai oka volt. Sulinetes gépem volt valami radeon videókártyával amihez az XP-s driver nem volt jó, folyton összekékhalta magát akárhányszor lett újratelepítve, más driver kipróbálva, másikra meg nem volt pénz/kedv. Akkoriban nagyon tombolt az ubuntu láz, kíváncsi is voltam és az egyetlen egy játék amit akkor toltam (WoW) több FPS-t produkált ubuntu alatt opengl-re átmókolva mint XP alatt, sőt nem is halt meg úgy mint ablakoséknál. Utána elkezdtem analóg médiát digitalizálni (VHS, bakelit, magnókazetta) szépen kigugliztam hogy milyen szoftver kell az én kis igényeimnek és kimondottan örültem a ténynek hogy sok falnak futás után sikerült megtalálnom a jó megoldást amit utána szépen finomítgatva tudtam csiszolni.

Valahogy okozott egy fajta nerd örömöt, talán benne volt hogy lázadó kocka tiniként így ki tudtam húzni magam hogy én így is tudom és ez sokkal jobb meg különben is compizkocka nézzeddmááá.

Aztán most meg linuxos szerók üzemeletetéséből élek. Megragadt a gyerekkori hobbi plusz még fizetnek is érte. Az otthon összetákolt rendszereimről meg nem is beszélve (rpi 4 life).

Mi ebben az érdekes? Sikerült megérteni amit mondtam? Én ismertem olyan Lakatos Máriót, aki esze alapján ugyan valószínűleg érthetett volna jobban a linuxhoz, mint amit tanítottak, csak számítógépre nem telvén a családjának esélye sem volt, hogy ez kiderüljön. Ma gondolom az építőiparban tevékenykedik, jobb esetben.

Jelenlegi kedvenc: be kellene állítani az egyik (!) rooterben a hálöt úgy, hogy a másik rooter netje is ezen legyen, ha elmegy az egyik net, akkor a másikról menjen (2 épület közt 1 pár  optika van, más okból, másra - a szerkesztő). Hoztál trafót az optika végére? (Az sfp modul...) és ő felügyel egy nem kis hálót.

Ugyan itt: hú ezt lehet menedzselni? Akkor beállítod ( persze majd neked kell piszkálnod utána önállóan, én biztos nem állítok be semmit! -szintén én, ezt magamban)

Emberek azt hiszik egyszer beállítva, minden örökre úgy lesz jó.

Kedvenc ügyfél informatikusa ma reggel: te valami nem jó, nem tudok kiriasztani telefonnal. Este beriasztottam, most nem megy, valamit elkonfigáltál hálózaton( mi vagyunk ott a networking guys). Kérdem: milzen wifin vagy? Freen. Mondtam:freen csak netezni lehet, más vlan, nem látsz be hozzátok. Jaaa! Elbúcsüzunk, 5 perc múlva: te, mindiga freere megy a telefon, mondom, felejtesd el. Vàlasz, ha jöttök, megcsinálod? :D és ez csak tegnap+ma! Pedig csak egy utolsó telefonszerelő vagyok. :D többekközt :D

Haverom karbantartó nagy kamionos cégnél. Informatikus nincs, előtte se volt de haver valamennyire azért konyít hozzá.

Felhívták hogy az egyik gépen szakadozik a net meg lefagy a gép meg minden baj van, nézze meg. Megnézte. UTP kábel nem ért el addig amíg kell, előző villanyszerelő koma megtoldotta. Csokival. Szépen szálakra lebontva, csokiba be, másik végén csokiból ki. Trú sztori. Haver órákon át üveges tekintettel bámult és próbálta feldolgozni a látottakat.

Itt az egyetemen, ha külsős cég csinál hálózatot is, akkor azt villanyszerelőkel csináltatják (ez is csak drót). Kb. 2 éve kicserélték az összes RJ45-ös csatit a kollégiumba. Volt egy-két csatlakozó, amit véletlenül jól kötöttek be (több mint 200 -ból). Vissza lettek hívva, megmutattam, hogy kell bekötni. Másodszorra több mint 50% sikerült. Így (magad uram) mindet végigtesztel, hibásakat újra köt.

Azóta arra törekszem, hogy húzzák ki a kábelt, majd én bekötöm. Azért így is ért már meglepetés.

Régebben meg egy kivitelezővel kellett hetekig vitatkozni, hogy ne húzzanak már ki 150 m távra CAT6 kábeleket két épület között, mert az úgy nem lesz jó.

Persze ezek a gondok egyre ritkábbak, mert nincsenek fejlesztések, beruházások, nincs mit rosszul kivitelezni. A NER megtalálta a tökéletes megoldást. Ha majd az egész kóceráj a fejemre dől, akkor az egész egyetemet beszántják, behintik sóval, oszt jónapot.

Szerkesztve: 2020. 02. 12., sze – 18:48

Ismerek olyan "rendszergazdát" ami nem next next finish (windows) az az OS szar...true story

Fene tudja, szerintem túlreagálod.

Én például hivatalosan nem rendelkezem nyelvismerettel, el tudok olvasni szakszöveget, esetleg egy kis Google fordítói segítséggel. Ehhez képes egy egyetem hálózati rendszergazdája vagyok több mint 10 éve. Onnan volt az ismeretség, hogy annak idején én csináltam a hálózatfelújításuk árajánlatát, ami nyert is neves cégekével szemben. Nem egyszer volt szerencsém több nyelven beszélő, szépreményű, de szakmailag nulla kollégával "együtt" dolgozni. Évekig voltam fejlesztő is, meg tudok tervezni egy mikrokontrolleres áramkört, fel tudom programozni (nem beégetni, megírni), régebben be is ültettem. A főnököm jobban aggódik amiatt, hogy esetleg lelépek, mint amiatt, hogy nincs nyelvvizsgám, és hogy (szóban) nem értek egy kukkot sem angolul, vagy más idegen nyelven.

Félreértések elkerülése végett, szerintem is fontos a nyelvtudás, de jó lenne a helyén kezelni. Tudomásul venni, hogy az emberek nagyon különbözőek, nem mérhetőek egyetlen dologgal.

+1 csfeco-ra fentebb.

btw olyan hírdetést én még nem láttam, ahol ki volt írva hogy "nyelvtudás nem szükséges".... Olyat már láttam hogy angol szakmai írás/olvasás , vagy angol társalgási szinten, stb.
de olyat még soha, ahol direktbe ki lett volna írva hogy "nyelvtudás nem szükséges". Vagy ha nincs feltüntetve egy álláshírdetésnél hogy "alap angol?" az már egyenértékű azzal hogy "nyelvtudás nem szükséges" ?

Meg milyen területről beszélünk.. Sajna a "Rendszergazda" az elég tág fogalom manapság, boldog boldogtalan keres "rendszergazdát" mindenhez is.

Mivel nem láttam ilyen hírtdetést, így csak következtetni tudok, hogy a cég amelyik ilyet keres, az 1. HW-st keres aki kicseréli XY gépbe az elromlott HW-t, vagy az egész gépet, stb, vagy Manci néninek magyarul elmagyarázza hogy hova kattintson.. Namost egyik sem fedi le a Rendszergazda cuccost. :)

Kéretik ezeket a hírdetéseket "fenntartással" kezelni :)

Just my 2 cent ~~ krix

hat en is fosszar vagyok nyelvtudasbol, pedig altalanosban 6 evig nemeteztem, utana meg volt 4 ev angol. de valahogy megse tudom magamba gyurni a nyelveket, es ha megszolalok angolul, arra meg Medgyessy is csettintene. :) nem vagyok ra buszke, de elfogadtam hogy ezvan. a szakmai doksikat megertem, es bar nem vagyok szakmai guru, elboldogulok itben. :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

a szakmai doksikat megertem

Ott a pont. Vagyis ehhez már kell nyelvismeret. A kiírásban is azt láttam, hogy nem igényel nyelvtudást ez a "rendszergazdai" tevékenység.

Végül belenéztem a hirdetésbe, mik az elvárások, és abba döbbentem bele. Kár volt, elb*aszta a szép napkeltémet:

 "Fő feladatai:

  •         Szerverek üzemeltetése (Windows Server 2012, 2016, Linux),
  •         Web szerverek üzemeltetése (LAMP),
  •         MS-Windows alapú számítógépek üzemeltelése (Win10, MSOffice),
  •         MSSQL, MySQL adatbázisok felügyelete,
  •         MS Exchange Online kezelés, beállítás,
  •         Informatikai hálózati megoldások haladó szintű kezelése (LAN, WIFI, VPN),
  •         Felhasználó támogatás,
  •         Rendszerfelügyelet 7/24 órában."
READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A felsorolásból ha kihagyjuk a felhasználói támogatást. Az összes többihez nélkülözhetetlen az angol nyelvtudás. Hogy a pélóba indul el bármilyen hiba megoldáson, felderítésen, leírás értelmezésen?

Mondjuk vannak akik megpróbálják.
http://ubuntu.hu/node/44800
http://ubuntu.hu/node/44806

:-)

Érdekes, hogy eddig elkerültek az idegen nyelvek (vagy elkerülted azokat), mert a magyar nyelv nagyon szépen megy, viszonylag ritka itt az ilyen hozzászólás, amiben minden rendben van. Nem lehet, hogy más nyelvekhez is lenne érzéked? Vagy ez nem ilyen egyértelmű? (Tudom, a nyelvismerethez szókincs is kell, nem elég a nyelvtant megtanulni.)

Mindig mondom, hogy nekünk, megoldásszállítóknak, addig van munkánk biztosan, amíg ilyen rendszergazdák vannak. Isten éltesse őket sokáig! :D

trey @ gépház

Alapvetoen elegnek kellene lennie egy kozepiskolanak. 4-5 eves jobb szakiranyu szakkozep vagy tehnikum boven meg tudna adniamit kell. Aztan lehet (kell) mindenfele gyartok tanfolamjain elmelyulni, ha specializalt rendszerek vannak.

A Windowst kattintgatni Mancikanak szint meg szimplan szakmunka.

Semmi problema ezzel.

Regen a bakter es postas is kiraly volt a faluban...

> Miket keresnek voltaképpen?

 

tonercserelot

let's go Brandon!

Hogy fejlődik a világ. Amikor kezdtem, akkor úgy volt, hogy ami árammal megy azt az IT javítja. Szereltem kávéfőzőt, sőt mosógépet is ifjú titán koromban. Mondjuk nem morogtam miatta, mert sokat tanúltam abból is, ráadásul imádtak a titkárságon a csajok. :-)

Tippelek: nyelvismeret nélkül úgy lehet boldogulni, hogy az ember magyar nyelvű könyveket, weboldalakat, videókat, fórumokat használ tanulásra / probléma megoldásra.

Fogalmam sincs, hogy mennyire lehet ez hatékony, én sosem próbáltam.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Kezdő linuxos koromban én is úgy csináltam, egy darabig ment is. A dolog akkor vált egyre nehezebbé amikor valami extrát akartam - a GoboLinuxszal kezdődött. Na akkor muszáj voltam kissé lépni az angol felé, mert én voltam az egyszem magyar aki gobót használt... Végül az lett belőle hogy én fordítottam le magyarra majdnem a teljes weboldalukat, minden doksit. Aztán könyvet is írtam a gobóról (magyarul).

Aztán megint sokáig nem kellett az angol... de amikor az LFS-be kezdtem, már a magyarral megint semmire nem mentem volna. Mit tehettem volna...

Még később amikor saját programnyelvet akartam írni, hát mégiscsak igyekeztem ennek-annak utánajárni, de magyarul semmi komoly információ nem volt sehol se. A magyar doksik addig jók, amíg annyit akarsz nagyjából hogy feltegyél egy Ubuntut vagy valami arra épülő más disztrót, és esetleg le akarod cserélni az ablakkezelőt másra. Vagy kezdő vagy és nem tudod a letöltött rendszert hogyan írd ki pendrive-ra hogy arról bootolj be. Szóval teljesen alap dolgokra.

Minden más komolyabb téren a magyar doksi vagy hiányos, vagy elavult, vagy egyenesen HIBÁS, vagy abszolút nem is létezik.

Van ez a topikom itt a HUP-on a saját billentyűkiosztás témaköréről. Ahhoz is minden infót angolul találtam csak. Már angolul is csak nehezen, és részlegeset... de úgy legalább mégis volt valami apró nyom amin elindulhattam.

Szerkesztve: 2020. 02. 13., cs – 12:09

Lehet szigorú alkalmassági követelményeket szabni, de mivel munkaerőhiány van, ezért célszerű lazítani az elvárásokon, hogy a jelentkezők száma lehetőleg nagyobb legyen nullánál. A "nem igényel nyelvtudást" az jogilag azt jelenti, hogy nincs szükség nyelvvizsgára. Ettől emberünk még megérheti az angol leírásokat.

Nekem sincs nyelvvizsgám, élőszóban nem is tudok angolul kommunikálni, de az angol informatikai szaknyelvet írásban tökéletesen megértem. Huszonkét éve üzemeltetek főállásban, alkalmatlan-e vagyok? :)

"nem igényel nyelvtudást" az jogilag azt jelenti, hogy nincs szükség nyelvvizsgára. 

Ennek semmi értelme. A nem igényel nyelvtudást, az azt jelenti, hogy nem igényel nyelvtudást. Az igényel nyelvtudást az meg azt, hogy igényel nyelvtudást. Egy álláshirdetés nem a bíróság, az egész jogilag kitételnek nettó semmi értelme. Ha valahol konkrétan az az elvárás, hogy legyen papírod, akkor azt le szokták írni, hogy "minimum államilag elismert közép C" de ha nagyon balfaszok, akkor is az első interjún meg szokták kérdezni. Tapasztalataim szerint -- a fentiekkel ellentétben -- ez az állam közeli szervezeteket kivéve ITban nettó senkit nem érdekel, tudd annyira a nyelvet, amennyire kell. A megléte természetesen segít egy kicsit, hogy alaposabb utánajárás nélkül elhiggye az ember, hogy valóban tudsz. Bár ha olyan, ahol kritikus, akkor bizony én megnézném. Jártam már úgy, hogy emberünk ült bent interjún -- C közép papírja és europassos self-assesment szerint B1 vagy B2 nyelvtudása volt -- majd mikor megérkezett a kolléga negyed óra késéssel (ejnye-ejnye), akkor két egyforma mondatot nem tudott mondani angolul, gyakorlatilag nem értette mit beszélünk. És fel is háborodott, hogy ő nem készült angol interjúra, meg ez milyen dolog, hogy csak így átváltunk. Kedvesen elmagyaráztam neki, hogy az első mondat, amit nem értett, az az volt, hogy a kolléga bemutatkozott, hogy ő Magnus Anderson, egyébként a csapat egyik architectje, és lévén svéd, rohadtul nem beszél magyarul, és egyáltalán nem szívatni akartuk, nem viccből kértünk nyelvtudást, ezt itt life as usual. Természetesen továbbra is meg volt bántódva, így elköszöntünk.

Nekem sincs nyelvvizsgám, élőszóban nem is tudok angolul kommunikálni, de az angol informatikai szaknyelvet írásban tökéletesen megértem. Huszonkét éve üzemeltetek főállásban, alkalmatlan-e vagyok? :)

Az ennyiből sajnos nem derül ki :)

> ő Magnus Anderson, egyébként a csapat egyik architectje, és lévén svéd, rohadtul nem beszél magyarul

Ilyenkor érzi az ember a szükségességét, hogy az angol nyelvtudást megelőzően, a magyar nyelvtudás követelményét is feltüntessék a hirdetésekben!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Már miért is? Külföldinek itt tilos dolgozni? Aztán ha pl Mr Magnus úr nem is a cég alkalmazottja, hanem pl a svéd anyavállalaté, de kell vele melózni? Vagy egy random indiaia? Esetleg csak egy projekt erejéig? Esetleg az ügyfél embere? Vagy egy beszállítóé? Szóval miért kéne?

(És egyébként a konkrét Magnus a példában egészen jól ért magyarul, ha kell meg is szólal, és volt, hogy magától mondta, hogy válts át nyugodtan magyarra angol beszédben kevésbé rutinos kollegának. ja, és mivel svéd, ő sem az anyanyelvén beszélt ám, az ugye megvan?)

pl azért h eme képzeletbeli Magnus úr kedvéért, akinek a magyarul tudása kommentről-kommentre változik, ne kellejen már a magyaroknak a saját hazájukban angolul beszélnie. 

Ebben a kérdésben az uniformizáló multikulti agymosoda találkozott azzal a közkeletű tévedéssel, miszerint ahány nyelvet beszélsz annyi embert érsz. És ez a találkozás sajnálatosan olyan erős kombináció, hogy az emberek elfelejtik maguktól megkérdezni: Miért is kéne nekem több embert érni, amikor pontos egy, azaz egy ember vagyok?

A praktikus szempontokat nyugodtan elfelejtheted! Úgy kell megszervezni az életet, hogy az emberek az anyanyelvükön boldoguljanak. Jelenleg a nyelvtudás megkövetelése eszköz a munkavállalók kizsákmányolásához, akik az egymással szembeni versenyeztetéssel a végletekig kizsákmányolhatók. Na, ezt üzenem Magnus úrnak! A gyakorlatban meg nem ritka az a jelenség, hogy olyan valaki "beszél" több nyelvet, aki magyarból is csak legfeljebb kettest kapna. (Talán ez nem is véletlen!)

Ha (!) valaki kulturáltságának kizárólagos forrása az un. céges kultúra, az persze teljesen alkalmatlan a világ értelmezésére, felfogására mind a beszélt idegen-, mind az anyanyelvén. Az ő "tudása" a biznisz folyására van kialakítva, semmi többre.  Fel nem foghatja, hogy  mint szimbólum mit jelent amikor egy ember több nyelven ért: pl. Passuth László híres történelmi regényében (Esőisten siratja Mexicot) Malinalli a tolmácsnő alakja, aki Cortez tolmácsa lesz, egyszersmint nőiségében a hódító befogadója és gyermeke anyja szimbolizálja a prekolumbián kultúra és a kereszténység találkozását máig ható erővel:  a gyermekét vízbefojtó asszony legendáját megéneklő és megrázó La Llorona róla [is] szól. A személyében kéne feloldania a leigázást, a befogadást, a régi világ végérvényes elvesztését, az új hitet - mindez nyilvánvalóan túl sok, feldolgozhatatlan, amit a gyereke vízbefolytása szimbolizál. 

Természetesen ez a történet ki van hegyezve a konfliktusra, még ha túlzóan is, de szimbolizálja, hogy ha beiratkozol a nyelviskolába annak valahol mélyen ára lesz - és nem a tandíjra gondolok. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

magyaroknak a saját hazájukban angolul beszélnie

Idealista megközelítés, amit minden kicsit is hazafias (eredeti, nem eltorzított értelemben) magénak érez. De valahogy úgy alakult, hogy a nemzetközi - nemcsak IT-s - porondon nem a magyar lett az általános kommunikációs nyelv. Ezzel nincs baj.
Azzal viszont van egy kis baj, ha egy multi ide delegált képviselője mereven ódzkodik a magyar nyelv megismerésétől. Ebben vannak kulturális gyökerű problémák. Pl. (csak hogy sántítson) még Szlovákiában is örülnek, ha egy magyar próbál szlovákul sört kérni.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Ugye a régi időkben az volt,. hogy magyar, német és latin nyelvek voltak használatosak hazánkban. De még asszem a kiegyezés környékén is voltak viták h pl. mi legyen a Honvédség vezérlő nyelve a német vagy a magyar -így nem annyira új keletű az általam vázolt ellenállás. De azért annyiban módosult a kontextus, h régebben azért valahogy az identitás erősebb, magától értetődőbb volt az emberek számárra, míg mostanra híg fosként mosódnak el a kontúrok. De éppen ezért nő meg a jelentősége az identifikációt képző tényezőknek - így nyelvhasználatnak is. Persze valaki számára ez nem okoz problémát, mert már kulturálisan sem tart ott, h képes legyen ráeszmélni a dolgokra - azokat adottnak veszi, amikhez alkalmazkodik. Sőt, megszólja azt, aki nem hozzá hasonlóan viszonyul a dolgokhoz. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

ne kellejen már a magyaroknak a saját hazájukban angolul beszélnie

Ezt nem igazan tudom hova tenni. Annak a magyarnak nagyon jo ha tud +1 (barmilyen) nyelven beszelni akar orszagon belul akar orszagon kivul. Feltetelezem, hogy szerinted az iskolaban kizarolag magyar irodalmat/tortenelmet/"szamtant" kell oktatni, nyelveket is felesleges a hozzaszolasod alapjan.

Mellesleg senkinek sem "kell" M.orszagon angolul beszelnie, csak annak aki olyan munkahelyet/hivatast valaszt.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Lásd lentebb ! Praktikus szinten nem nagyon tudok érvelni. Egyrészt szeretném hinni, h elsődlegesen  azért mégsem a praktikus szempontok az alapindukciói egy embernek a világhoz való viszonyulásának. 

De mondjuk - és részben ez informatika - azt a mai napig nem értem, hogy bírták lenyomni azt az orvoskaszt torkán, hogy tanulják meg szövegszerkesztő használatát és Mancika helyett, akinek addig diktálták a szöveget, maguk pötyörésszék azt be egy újjal. A extra magasan kvalifikált orvosoknak a munkaidejük nagy részében Mancika munkáját kell végezniük - jóval rosszabb hatékonysággal, mint ahogy Mancika tudná ezt csinálni! Agyrém! Csak úgy lehetett ezt keresztülvinni, hogy kijátszották egymás ellen az orvosokat. Ingyenes tanfolyamra küldték őket; először csak lehetőség volt - esetleg "jutalom"; aztán ajánlás lett; végül elvárás  - és folyamat minden szintjén az együttműködőket jutalmazták a többieket büntették valami módon. Mancikával mi lett - az már nem érdekel senkit :(

Valami ilyesmi van a beszéljünk angolullal is!

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Nem okvetlenül rosszabb hatékonysággal. Amíg Mancika gépel diktáláskor, addig az orvos ideje elmegy a diktálásra. Tegyük fel, hogy Mancika kétszer olyan gyorsan gépel, mint az orvos, így elvben az idő fele megtakarítható (cserébe Mancikának is fizetni kell), azonban a lediktált szöveget át kell nézni, adott esetben visszaadni javításra, majd esetleg később átnézni, hogy a javítás rendben megtörtént-e. Ha ráadásul az orvos nem fejből diktál, hanem korábban jegyzetet készített, és abból diktálja Mancikának a diktálnivalót, akkor ehhez hozzájön a jegyzetkészítés ideje is. A végére kiderül, hogy ha Mancikát kihagyjuk, az orvos alig veszít időt, cserébe az egész lediktálni való is hamarabb készül el.

Vizsgálat közben diktált, vagy rámondta diktafonra. (fura: akkor [kb. 30 éve] még tudtak az emberek fogalmazni fejben is, ma meg a gép előtt kell ülnie h ihletet kapjon a beírom-kitörlöm gyagyáskodáshoz).  Szkóptól függően lehet ellentétes következtetésekre jutni: az egész világ kénytelen volt magát gyors és gépíróvá kiképezni és ezt a tevékenységet a napi gyakorlatává tenni, csak h jól ki legyen tömve a picipuha patásördög buxája. Mert h ettől könnyebb aztán nem lett semmi! A köztisztviselőknek, ~alkalmazottaknak különböző számítógépes tanfolyamokra kellett járni az állambácsi akaratából. Windows; word és excel tanfolyamokon kellett szájtátizniuk, amíg egy fogyatékos próbálta megértetni velük , hogy ne kapcsolják ki a gépet amíg el nem mentették az akármit.  És telefonkönyv vastagságú word meg excel tankönyveket is kaptak, csak h ne haljanak meg majd hülyén. Mindezekért a cehhet um az állam állta, beléptetve ezzel mindannyiunkat a Redmondig tartó táplálékláncba.  Ezek utána a korábbi papír alapú mellett most már elektronikusan is vezetni kellett a dokumentációt a hivatalokban, így megduplázva az elvégzendő munkát. Fantasztikus!
Ha az orvosokat - meg általában mindenkit - rendesen megfizetnék akkor rögtön kibukna, hogy nem éri meg olyan munkára kényszeríteni őket, amit a jóval kevesebbet kereső munkavállaló is el tud végezni. Ez a bérek rendezésének másodlagos/járulékos pozitív hatása lenne: sok minden a helyére kerülne és Mancika is visszakapná a munkáját.   

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Még jobb.

Vizsgálat közben diktál. Szóval akkor minden orvos mellé kell egy Mancika, hogy az orvos hatékonyabb legyen.

Rámondta diktafonra. Azaz továbbra is eltöltött időt diktálással, esetleg nem fele annak, mintha maga írta volna le, hanem 40%-a. Viszont így garantáltan el kell tölteni időt a visszaellenőrzéssel. Szóval lehet itt sírni, hogy az orvos a drága munkaidejét eltölti adminisztrációval mert saját maga ír, csak éppen nem lesz ettől igaz.

Úgy beszélsz a hazádban, ahogy akarsz. De az IT állások zöméhez kell az angol. Ahogy orvosék és 'asszem ügyvédék is tanulnak latint, pedig az holt nyelv. No de a szakma nyelve. Az IT szakma nyelve az ánglius és nem a burkus. Legalább az értő olvasás erejéig kell ez a nyelv. Ha pedig olyan helyre mész dolgozni, ami nem mészáros bűntársai zRt névre hallgat, és határokon átnyúlik a cég, akkor kétszer jobban kell tudni, mert nem csak az IT szakma nyelve az ánglius, hanem a business is ezen a nyelven zajlik world wide. De nem kötelező neked ezt elsajátítani! Csak így magadat ki is zárod sok munkahelyről. De ha a te döntésed ez, mindenki tiszteletben fogja tartani, legalább eggyel kevesebb versenyző marad azon a pályán.

Már mindenhez kell az angol. Veszel valamilyen kütyüt - tuti nincs hozzá magyar leírás stb. Ha megpróbálsz megjavítani valamit akkor is örülsz ha legalább angolul találsz valami infót róla - így aztán gondolom egy szervizes is kénytelen érteni angolul. Egy titkárnő szintén tudja telefonon egyeztetni a találkozó időpontját. stb.  Vagy mondjuk a külföldi bankoknál alkalmazott idegen felső és középvezető világpolgárokat - akik azért lettek iderakva, hogy levezényeljék a magyarok lakásukból való kipenderítését - kiszolgáló "magyar" sleppnek is angolul kell beszélni az irodában. Szóval ez olyan szinten fertőzte meg az életet, hogy tulkép az az állítás miszerint IT állások zöméhez kell az angol azért nem érvényes mert már mindenhez kell. 

A latin részben azért is alkalmazott nyelv az orvoslásban, mert a kifejezéseihez kevésbé társulnak félreértésekre alapot adó egyéb relációk, amik az élő nyelvekben megvannak. Én azt el tudom fogadni, hogy akár a programozás területén, de gondolom üzemeltetés területén is használt nyelvek, programok, parancsok angol szavak, illetve hát a manuálok egyéb doksik infók is angolul vannak. Azt nem tudom elfogadni, h Magnus úr kedvéért kelljen nekem itthon angolul erőlködnöm, h ki tudjam fejezni amit akarok - egyrészt. Másrészt van bennem egy olyan vágy is, hogy az anyanyelvembe zártan tudjam leélni az életem. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Szerintem senki nem kötelez arra, hogy Magnus úr kedvéért tegyél akármit is. Csak épp a probléma feloldása nem az, hogy Magnus úr távozik, hanem az, hogy te nem mész oda, ahol nem felelsz meg a követelményeknek. Miért is akarnál olyan céghez menni, aki a te követelményeidnek nem felel meg?

Ez a nagy magyar bezárkózás meg tök jó. Gondolom te vagy az a barom, aki kimegy olaszba' és egyre hangosabban ordít a recepcióssal a hotelben - magyarul - hogy "hát nem érted?"

Mindig jót nevetek, mikor azt hallom, hogy az orvosok is megtanulják a latint, hogy megértsék egymást...

Ehhez képest mit látok pl. egy leleten:

"Has: resistentia nincs." Ami helyett Paracelsus alighanem a "Non est resistentia in venter." mondatot írta volna.
Vagy "Kérem a beteg kardiológiai kivizsgálását." Ez is magyarnak tűnik...
Szóval ezt a leletet hogyan is fogja a magyarul nem beszélő de latinul remekül értő (és esetleg még angolul is tudó) svéd orvos megérteni?
Pontosan annyira, mint a svéd IT-s az "Engedd ki a firewall-on az útépé ötvenhármas portot, mert nem megy a déenes!" mondatot.

Mellesleg pont orvos ismerős mesélte, hogy az angol kollégák "kissé más kiejtéssel" beszélik a latint :)

Szóval inkább azt mondanám, hogy az orvosok a dokumentációk írásakor használnak latin szakkifejezéseket (mint ahogy mi is angol szakszavakat írunk/mondunk a sokszor érthetetlen fordítások helyett), és baromi ritkán van dolguk latinul beszélő ügyfelekkel (=páciensekkel).

Házi feladat: szakirodalom

A lecke nem arról szól, hogy a doki írkál a nővérkének valamit vagy a szomszéd szobában ülő kollégájának. Nem nem. Ahogy az IT emberke is magyarul böffen a kollégához ha kell...de ott az a kurva szakirodalom, oldal milliók, online információk halmaza...na, azt akarhatod magyarul, ha nincs. A dokiknak rosszabb, nekik angolul is tudniuk kell, mert a tudomány nyelve is az angol. De hát aki az asztaláig lát....

A latin nyelv az orvoslásban leginkább arra jó, h. az ember a hunlatinish nyelven megírt leleteit zárójelentéseit fél nap guglival tudja csak értelmezni. Mert h. a TBs gyógyításban (de még egy fizetős 40 perc 20 ezer kontultáció az óbudai klinikán is) arra nem jut idő, hogy a sok latin halandzsát az orvosi egyetemet nem végzett alja plebs számára is érthetővé tegyék. Persze hülyék ezek az emberek (orvosok) is, mert fennhéjázó pökhendi arrogánsságukat visszakézből kapják vissza mikor az ITs, vagy a bármilyen szerelő, lakásfelújítás során stb. másik területen dolgozó szakember ugyanilyen érthetetlen halandzsanyelven tud vele beszélni.

Én laikusnak is el tudok magyarázni elég bonyolult informatikai problémákat akár anélkül is, hogy nagyon elferdíteném a valóságot. Az orvosok titkos társasága viszont gőgből biztos abban egyezett ki ezelőtt 150 évvel, h. az átlagember számára érthetetlen kriksz-krakszot kell rábaszni egy CT szöveges véleményezésére, ami lehet h. főleg a kezelőorvosnak íródott, de mitteszisten ugyanezt a tetves papírt kapja a hülye adófizető is végül kézhez, nincs orvosimagyar->magyar fordított verzió.

Óhe.

Elmentem X rendelésre, a doki rendesen ki is vizsgált, és közben folyamatosan mondta, hogy mit talált, mit kéne csinálnom, stb. A vizsgálatban viszonylag aktívan részt is kellett vennem, és elég sokáig is dumált a csávó, szóval nem memorizálni próbáltam amit mondott, inkább értelmezni, és ha valami nem volt nekem egyértelmű akkor visszakérdeztem. Azt gondoltam, hogy amit elmondott, az legalább nagy vonalakban le lesz írva a vizsgálat végén kapott papírban - én fasz. Kaptam egy egy A4-es lapot, a fele kb. adataimat tartalmazta, a másik fele pedig tele volt latin rövidítésekkel. Nyilván 2 óra múlva néztem meg, addigra már kb. semmire se emlékeztem abból, amit elmondott...

Szerkesztve: 2020. 02. 13., cs – 13:08

Azt ugye tudod, hogy ez egy a szcientológiához köthető hirdetés? Megvannak a hálózatukban a nyelviskolák is, ha mégiscsak szükség lenne az angolra. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Orvos és azt gondolja, hogy a gonosz galaktikus hadúr, Xenu a lefagyasztott lelkeket Hawaii vulkánjaiba hajította, amik kiolvadva az ősemberekbe költöztek? Remek.

"A szerződtetett rendszergazda munkatárs – még mielőtt felvenné a munkaköre feladatait – egy több napos intenzív, alapos képzésben részesül, amelynek során megismeri a Dr. Lenkei Egészségkultúra működésének alapjait."

Aka agymosás?

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓
Szerkesztve: 2020. 02. 13., cs – 13:47

Mi ezzel a gond? Optimális esetben egy Magyar nyelvű környezetben, nem kell tudni angolul. Ami kell azt a Google fordító félrefordítja, ami vicces. Illetve valószínűleg többen is ebből éltek, hogy a helyi rendszergazda képességei végesek, szóval ez egy jó világ mindenkinek.

Az én nyelv tudásom is gyenge, olvasni rendben, beszélni, hát turistával oké, de munkamegbeszélés angolul... nincs gyakorlatom, mégis, milyen lenne? Arról nem beszélve, hogy szintén a rutin hiánya miatt, az élő angol beszéd utáni megértésem rettenetes gyenge, túl gyorsan, túl zajosan beszél számomra az átlag ember.

A szépen artikuláltat megértem, ezt például csont nélkül: https://www.youtube.com/watch?v=JOLtS4VUcvQ

Persze jobb lenne jobban tudni/érteni az angolt, de ez nincs ingyen. Jelenleg meló és két óvodás gyerek mellett, mivel csak "jó lenne", és nem pedig "falat kenyér" a szükségességi faktor, hát ez kimerül abban, hogy néha angolul (angol hang és angol felirat) nézünk meg egy-egy sorozatrészt, de nem mindig, mert este többnyire már fáradtak vagyunk a feleségemmel.

Ami a középiskolát illeti, nekem sincs diplomám. IMHO az egyetem annyira kell a sima munkavégző embernek, mint amennyire a katonaság kell, hogy emberré váljék a fiú, vagy mi a sablon szöveg erre. Egy kutatónak lehet nagyon hasznos az egyetem, de én világ életemben el voltam azzal a mentalitással, hogy ami kell tudás az aktuális munkához, vagy hobihoz, azt megtanulom, aztán haladjunk tovább.

Az IT szektorban az egyetem max irányultságot adhat, módszertanokkal ismertethet meg, de nem hiszem, hogy valaki abból él, amit ott 10 éve megtanult. Ergo normális hozzáállással egy középiskolát végzett muksó is beletanulhat bármilyen munkakörbe. Tervezni, projektet vezetni is meg lehet tanulni autodidakta módon, vagy ami még ennél is jobb módszer: Amikor a főnök azt mondja, hogy akkor ez a jövő heti feladat, ergo mélyvíz, ahol úszni kell, ha tetszik, ha nem. (Tapasztalat, nekem bejött, tetszett.) Az első projekt végére az ember tanul a hibáiból, és utána már ott tart ahol az egyetemista is tart a saját első projektje végén. :-)

Optimális esetben egy Magyar nyelvű környezetben, nem kell tudni angolul.

Csakhogy a környezeted nem azok az emberek, akikkel együtt dolgozol, hanem azok a rendszerek, amikkel dolgozol. És nyilván találsz magyar dokumentációt, és valamennyi ismeretanyagot az interneten ami a szakmádhoz szükséges, de isten igazából akkor fogsz tudni hatékonyan információhoz jutni, ha képes vagy angol nyelven utánajárni a dolgoknak. 

Nekem nőnemű unokatestvérem volt agrár egyetemi végzettséggel rendszergazda földhivatalban. Az usb-s nyomtatót fel tudta telepíteni, a hálózati már nem ment. Meg a nyomtató megosztása hálózaton sem. Ha ennél bonyolultabb művelet volt, telefonos segítséget kapott pestről. Úgy néz ki csak pesten vannak szakmához értő informatikusok, vagyis csak voltak.

Mégis mit vártok? Mondok jobbat. Volt informatikai vállalkozásom másodállásban. Azokhoz a tevékenységekhez (webprogramozás, weboldal üzemeltetés) nem kellett semmilyen papír. Igaz ez 2009-ben volt.

Aztán csodálkoztok, hogy tele van a szakma kóklerrel.

Több évvel ezelőtt én is úgy kezdtem, hogy csak egy OKJ-m volt frissen, semmi tapasztalattal, nyelvvizsga nélkül.

Sőt több akkori osztálytársam is hasonlóan helyezkedett el.

 

KKV területen nem szokott annyira lényeg lenni, hogy legyen felső végzettsége az embernek és még a nyelvismeret sem fontos. Talán nyelvismeret annyi, hogy ne társalgási szinten menjen hanem azért az írott szöveget megértse az ember.

 

Azóta belekezdtem főiskolába, de a tanrend miatt nem vittem végig, illetve nyelvvizsgám sincs azóta.

Voltam ez idő alatt rendszergazda milliárdos bevételű cégnél. Kisebb support cégnél is. Két helyen is voltam tanár. Most meg programozó vagyok.

 

Egyik helyen sem volt lényeg a felsőfok megléte. Azóta már több tudást vettem magamra, mint amit tanítottak volna. A nyelv meg mindig is úgy volt nekem, hogy hallott, írott szöveget, beleértve a szakmait megértem, írásban könnyen kommunikálok, élőszóban kicsit elfog egy izgulás, de meg tudom magam értetni.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Beszélgetni nem szükséges egy rendszergazdának idegen nyelven. Ha manualt tud olvasni angolul, az bőven elég. A probléma ott kezdődik, hogy a rendszergazda nyújtsa a supportot is. 

openSUSE Leap 15

Így van. A nem kell nyelvtudáson azt értik, hogy nem kell az angolnak tárgyalóképesnek lenni. De nyilván, ha valaki rendszergazda akar lenni, akkor azért szakmai minimum, hogy legalább ilyen manual-okat meg doksikat és netes linkeket angolul el tudjon olvasni. De gondolom ez a része a munkáltatót nem érdekli, csak az, hogy ha valami gikszer van, akkor tudja elhárítani a problémát, működőképes legyen az informatikai infrastruktúra, nem érdekli őket, hogy milyen nyelven csinálta, kivel fordíttatta le, stb..

Ugyanez a diplomára. Nem követelnek meg diplomát, mert egyrészt többet kéne fizetni, meg a diploma meglépte nem garantál már jó régóta semmilyen normális szakmai tudást. Ha valaki tudja csinálni a rendszergazdaságot, akkor tudja, ha meg alkalmatlan idióta, akkor teljesen mindegy lesz, hogy milyen diplomaoklevelet tudna egyébként bevillantani.

Nekem teljesen szimpatikus a topikindítóban hivatkozott hirdetés, végre valaki nem teljesen elszállt igényekkel hirdet. Több ilyen kéne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A nem kell nyelvtudáson azt értik, hogy nem kell az angolnak tárgyalóképesnek lenni. De nyilván, ha valaki rendszergazda akar lenni, akkor azért szakmai minimum, hogy legalább ilyen manual-okat meg doksikat és netes linkeket angolul el tudjon olvasni

Honnan tudod, hogy a hirdető így gondolja? Nekem a nyelvtudás nem ismerete továbbra is azt jelenti, hogy valaki nem ismer idegen nyelvet semmilyen szinten. Ha a hirdető esetleg arra gondol, amit mondasz, akkor nem tud magyarul a hirdető. Vagy betűnként kell fizetni a profession.hu-n, és még azzal is spórol a hirdető, hogy kifejtse, tömören, hogy milyen szinten kell tudni pl. angolul. Ekkor meg azért nem érdemes oda menni. Egyébként én azt valószínűsítem, mint ahogy már többen is írták, hogy arról van szó, hogy erre a hirdetésre dömping-szerűen ömlenek majd a népek, aztán hátha akad majd valaki, aki hellyel közzel megfelel a feltételeknek, az pedig már magával hoz annyi angol ismeretet, ami elegendő.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Az egy szabvany hirdetes volt.  Vagy a prof.hu koveteli meg igy vagy a hirdetonel ez a szabvany, passz.
Mondjuk az is ott lehetne, hogy
"jogositvany: kell / nem kell"

Mert ez a szabvany nala. AKkor meg hadd irja ki ugy, ahogy jolesik neki.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Szerintem nem csak support esetében van ennek létjogosultsága. Manapság bármelyik cégnél előfordulhat, hogy eleve van külföldi munkavállaló (akinek jó eséllyel az angol szintén nem az anyanyelve), és tudni kell vele beszélni. Én is "csak" rendszergazda vagyok, mégis tudnom kell folyékonyan angolul, mert vannak külföldi kollégáim/partnerek, nem is dolgoztam olyan cégnél még az utóbbi 7 évben ahol ne kellett volna az angol társalgás folyékonyan.

Ha visszaolvasod, akkor a szóban forgó hirdetés egy magyar ügyvédi irodáé. Garantálom neked, hogy semmilyen külföldi munkavállaló nem lesz náluk.

A másik, hogy ez a folyékonyság is elég relatív. Meg a nyelvtudásnak elég sok foka van, és elég pontatlan jelzőkkel dobálóznak rá az emberek. Nagy különbség van aközött, hogy ha valaki egyáltalán nem tud pl. angolul, még egy doksi is teljesen kínai neki, meg aközött, ha doksikat simán olvas, csak szóban nem jó, meg aközött, ha szóban is tud kommunikálni, de nem vagy nem teljesen folyékonyan, vagy a valódi teljes folyékonyság között. Az a baj, hogy a munkáltatók meg mindezt lefedik egy Igen-Nem kategóriával. Ez kb. olyan, mintha a bakteriológust egyszerűsítenénk le vasutasra.

Még az sem segítség, ha középfok vagy felsőfok C-t követlenek meg, mert az sem garantál sem folyékonyságot, sem használható nyelvtudást.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A hirdetés kapcsán jogos, egy ilyen pozícióban tényleg szükségtelen (jó eséllyel) a folyékony angol.

A szintbeli különbségek kapcsán pedig igen, nagy különbségek vannak ezek között, de jó esetben ez már az első körös interjúk kapcsán kiderül. Tapasztalat alapján azt gondolom a legtöbben nem tudják megfelelően felmérni a saját angol tudásukat. Többségében inkább túlbecsülik azt (vagy ha van papírjuk, akkor szimplán azt tüntetik fel, de egy B2-es középfokú nyelvvizsga megléte nem feltétlen jelenti a valós középhaladó szintet), ritkán alábecsülik.

A hirdetés kapcsán azért az esetek többségében lehet minimális képet kapni arról, hogy kell-e a nyelvtudás. Ha már kétnyelvű a hirdetés, vagy eleve angol, az jó indikátor. 

De még ha ez is hiányzik, vagy a követelményekben nincs kiemelten feltüntetve az angol szükségessége, akkor is utána lehet járni a cégnek. Nem állítom 100%-ra hogy így van, de ideális esetben kiderül a delikvens számára a cég hátteréből, hogy vajon van-e külföldi partner, vagy anyacég, társcég, vagy bárki, akivel kellhet majd kommunikálnia.

Én egyébként volt, amikor erre direkt rákérdeztem (van-e külföldi partner vagy cég aki miatt kellhet az angol) az interjú során, ha valakinek ilyen félelme van akkor legyen proaktív, és próbálja ezt elkerülni. Vagy jobb esetben, próbáljon rá megfelelően felkészülni. Hátránya nem származik belőle.

ha megkovetelik a nyelvvizsgat akkor nyelvpotlekot is fizetniuk kellene...

++

... ott a pont ! // reméltem, hogy valaki végre leírja :) // 

nem akarnak nyelvpótlékot fizetni, nem akarnak a felsőfokú végzettség után fizetni,  nem akarnak rendes pénzt adni, csak minimálbéren foglalkoztatni, a különbözetet + jutalomfalatkák formájában dobálják ...

... csak azt nem értem minek nekik főállású szakember, miért nem jó a számlás külsős  ... azt költségként leírhatná ...

,,, hja, hogy neki még kevésbé fizetne ... 

hááát, az ilyen dugja fel magának a teljes informatikai rendszerét, és minden 1ebet, ami a környezetében villannyal m1 :)

... ez pontosan így van, ezért vannak ezek az eufemizált kifejezések a főállású hirdetésekben

zenebohócot keresnek bagóért, aki boldog, hogy ott lehet ...

ilyen helyekre ő az ideális munkavállaló : https://www.youtube.com/watch?v=xywNeumntoE

... és még gombot is tud felvarrni ... :)

Épp ma voltam egy fejvadász cégnél, és bármennyire szépek a szakmai skilljeim, az angolomat leszólta. Értettem én, amit mond a kisasszony a begyakorolt angoljával, de nem bírtam szépen oxfordiul válaszolni :) Ennek ellenére borzalmas angollal beszélő indiai supporttal is megértetem magamat telefonon keresztül, nehezményeztem is a headhunternek, hogy van a szépen beszélt angol, meg imho van az IT angol, az ügyfélnek szerintem nem az kell, hogy az IT szaki értsen a Shakespeare összeshez, hanem hogy megértse az aktuális státuszt, és meg tudja mondani projectfinisht...

Angol IT SZÖVEGÉRTÉS kell minden IT szakinak, nekem eszembe se jutna magyarul gúglizni, ha valami nem megy fejből...

Viszont szeretném megértetni az összes HR-es "többdiplomás" hölggyel, hogy attól, hogy a jelölt nem egy Brad Pitt szintű szépfiú, és néha nyökög a folyamatos angol beszéde, attól még lehet, hogy ő a legjobb a pozícióra, mivel egy spéci angolt beszél.

Tehát fogjunk össze, és értessük meg minden munkáltatóval, hogy az IT angol egy speciális nyelv, csak Oxfordban szebben beszélik :)

Én az USA déli részén tanultam meg angolul fekák közt 25+ éve. Azóta is könnyebb megértenem azt a dialektust, vagyis inkább hamarabb kapcsol át az agyam annak a megértésére. Ha nagyon akarom, beszédben át tudok térni erre, csak, hogy az oxfordi dialektuson, tanteremben angolt megtanuló HR-es kislányokat zavarba hozzam.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

+1, megerted, megertenek. Amelyik poziban olyan smooth es Excellent Business English (direkt nagybetuvel) kell, hogy elolvadjon tole az ugyfel, ott bejonnek ilyen sales meg management vonasok is rendesen. Amik egy ido utan elvisznek a technikai iranytol. Nincs azzal baj, ha valaki azt szeretne. De a tech vonalon nem jellemzo se a tulpofazas, se a tulzasba vitt direkt reportolgatas meg prezentalgatas "magasabb korok" fele.

echo crash > /dev/kmem

Arra valo a team- vagy tech. leader, pl. Aki sokszor inkabb mar nem is annyira techie. Viszont a kollegai altal osszerakott anyagot megerti, szepen ki tudja szinezni, es prezentalni. Azert kapja a plusz lovet. En ezt nem gondolom magasabb szintnek, inkabb csak latvanyosabbnak.

> céget rendezvényeken
Showmannek, biodiszletnek semmi penzert.

echo crash > /dev/kmem

Nem, a team leader - feltéve, hogy valóban az, nem csak névleg - nem erre való. Arról nem beszélve, hogy az egyszeri techie talán lead lesz egyszer, és máris szembe jön a fent említett eset. Ami a showman/biodíszlet megjegyzést illeti, szintén nem értek egyet: én személy szerint örülök ilyen felkéréseknek, mert egyfelől kipróbálom magam egy másik szerepkörben, másfelől pedig hidd el, hogy akárki nem képviselhet egy magára bármit is adó céget nyilvánosság előtt, hiszen lehet tétje. Pontosan ez az oka annak, hogy előfordult, hogy nem vállaltam.

Szerkesztve: 2020. 02. 14., p – 08:08

A hirdetésnél a megbízó a "Szükséges tapasztalat" és a "Szükséges nyelvtudás" mezőket nem tartotta különösebben fontosnak a toborzás szempontjából, ezért szerepel ott "Mindegy, vagy nem igényel tapasztalatot", továbbá "Nem igényel nyelvtudást".

Ez egy 5 fős cég, ahol a meglévő infrastruktúrát kell üzemeltetni, meg tudom érteni, ha a tulajt nem érdekli, hogy a leendő "rendszergazdának" van-e nyelvtudása vagy sem, a hirdetésben egyébként elég hosszan leírják, hogy mi az, amit tudnia kell az új kollégának.

Hogy egy középiskolai végzettséggel lehet-e valaki egy ilyen cég rendszergazdája? Nos, ha rajtam múlna, senki sem mehetne IT közelébe PhD nélkül, de sajnos nem rajtam múlik.

Nos, ha rajtam múlna, senki sem mehetne IT közelébe PhD nélkül, de sajnos nem rajtam múlik.

Hm, szoktam volt mondani, hogy "A diploma nem garancia az értelemre." Ezt mostanában néha fokozottabban érzem valós megállapításnak. Most ahol dolgozom az egy négyzetméterre eső PhD-s informatikusok aránya igen magas, de néha olyan szakmai fogalmatlanságot is tapasztalok, hogy a hátamon feláll a szőr. Nagyon pengék azon a területen, amit csinálnak, de néha betévedünk olyan - szerintem általános IT-s - területekre is, amiről halvány lila fingjuk sincs. (De hát ezért vagyok én is tartva.)

A "rendszergazdaság" - szerintem - egy olyan szakma, amit az iskolapadban kizárólagosan nem lehet megtanulni. El lehet sajátítani ismeretet, kell is, ezt nem vitatom. De a napi szintű problémamegoldáshoz ennél jóval több kell. A PhD-sok meg foglalkozzanak csak a tudományos projektekkel.

Nyelvismeret meg... basszus volt, hogy a megoldás oroszul volt leírva.

Szerkesztve: 2020. 02. 14., p – 10:38

A rendszer hibái:) a résztvevőket nem tudom hibáztatni

1. államilag fenntartott intézménybe nem vesznek fel informatikust mert már van. Kérdem hol, hát most jár iskolába. Kérdem hová, most fog érettségizni, de utána elfog végezni egy egyetemet. Kérdem milyet, erdő és mezőgazdaságit (csak példának írom mennyire vág a szakmába). Cirka 10 évig megoldjuk másként.

2. állami intézmény, nem vesznek fel informatikust, mert nem lehet. De csak kiderül hogy általános iskolába járt a gyerek (érettségi, főiskola) utána őt fogják felvenni másodállásba:) Cirka 10-15 évig fenntartják a helyet. 

Ezek után ki a lópikulát érdekli, kinek milyen végzettsége van! De a megoldják maguknak azt jelenti hogy szakember segítsége kell ahhoz, hogy IE böngészővel, hogy lehet a web oldalt feltölteni ftp szerverre. Mert senki sem ismeri az ftp protokollt/a programokat és port beállításokat.

Ez a fejlődési irány szerintem negatív:) De elvileg nyelvtudás az lesz mindkét esetben.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Ahova meg felvesznek nem jelentkezik a kutya se (túl kiszámítható a közalkalmazotti életpálya XD). Itt az egyik intézmény már másodszor hirdet, de beírod a közigálláson a keresőbe, hogy "rendszergazda" akár lehet jelentkezni a BM-hez kormánytisztviselőnek (ha jól olvasom a szokásos "mindenesnek" :)) is és oda sem kell fősuli/egyetem, a nyelvtudás is csak előny.

Ezen nem csodálkozom. A munkabér nem sok de cserébe mindenféle extra dolgot elvárnak, amit egy normál esetben (vagy még ott sem) egy csúcs informatikai cégnél szoktak, extra magas bér és egyéb juttatások mellett. 

Nagyfokú önállóság és terhelhetőség, problémamegoldó képesség, határozott fellépés, képesség a csapatmunkára, gyorsaság.

Ez a fenti mondat mindent elárul: fussatok bolondok!

Ami pedig előnyt jelentene, attól még én is hazáig futok ha véletlen szóba kerül a főninél:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

btw, valószínűsítem... hogy a legtöbb 2. pontba sorolt állami intézményben (önkormányzat, polghiv, stb, tehát nem iskola/óvóda egyéb) azért nem vesznek fel informatikust, mert nincs rá "keret" + nincs rá megfelelő osztály se..... Jogilag se. Elő lehet írni olyan dolgoat, hogy már pedig ez meg az informatikai tudás kell, de az nem informatikus lesz akit felvesznek.

btw, 2. pontra jelentezőket általában beraják a jegyzői osztály alá, oda azért eléggé szigorú szabályok vanna + utána még elküldenek ilyen olyan tanfolyamra is, szóval na. Oda nem a "Pistikét" veszik fel. Legalábbis nagyobb állami intézmények esetén ...

Speciel nekem is regi problemam, hogy nem beszelek idegen nyelven, nem is ertem, ha hozzamszolnak. Olvasni csak szakmai szoveget tudok, irni meg leginkabb google translate-tel, bar ritkan van ra szukseg.

Holott 15 eve elvegeztem egy negyhonapos tanfolyamot (heti ot nap, napi negy ora), aminek a vegere neha ertettem is par szot, amit mondtak. 

Sokan fikaznak miatta, hogy igy nem lehet elni, de en meg leszarom, kb. olyan szinten megy nalam a nyelvtanulas, mint anno altalanosban az enek vagy a rajz. Keptelen vagyok ra, ha fejen allok, akkor is.

Annyi, hoyg multihoz nem tudok elmenni dolgozni, de akar kkv, akar kozigazgatas, szivesen alkalmaznak.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Igazából nem értem, hogy mi a probléma, az, hogy középiskolai végzettség kell csak (?) vagy hogy nem kell papír a nyelvvizsgáról? Józan paraszti ésszel azt gondolnám, hogy akinek már van egy pár éves üzemeltetési tapasztalata, az már csak ért annyit angolul amivel ezt a tudást összeszedte, még ha nincs is papírja róla.

A középiskola meg szerintem teljesen korrekt. Anno nálunk az egyetemen azt mondták mérnökinfó képzésen, hogy azért kell a sok matek, meg minden "hülyeség", mert az egyetemen végzők rakéta röppályát számolnak és műholdat terveznek, nem pedig windowst telepítenek, arra ott az okj képzés.

Szerkesztve: 2020. 02. 14., p – 14:14

A kérdés feltevése már eleve probléma. Magyarország fő baja, hogy 5 dimplomás embereket keresnek 200 bruttós állásba és valamiért nem találnak.

 

Indiában megszervezik: Rahul tök hülye, de tud angolul, Nitin ügyes rendszergazda, de nem beszél nyelvet, akkor egy székre beülteted a kettőt, azt hadd szóljon.

 

Sajnos nem látom Magyarországon azt, hogy cégek képesek legyenek egy bizonyos szint alatt embereket hatékonyan foglalkoztatni.

Nem mindenütt tudnak. Iskolába kerestek rendszergazdát, aztán nem tudták juniorként sem felvenni, mert többet kellene adni neki, mint a tanároknak.

Nagyfokú zűrzavart okozna, hogy a junior rendszergazda többet kap, mint a tanár, aki 30 éve a pályán van.

 

Ehelyett részmunkára vesznek fel, csak heti 1-2 napot dolgozik, akkor nem keres náluk többet.

 

A piaci és állami fizetések nincsenek szinkronban.

Nagyfokú zűrzavart okozna, hogy a junior rendszergazda többet kap, mint a tanár, aki 30 éve a pályán van.

A junior rendszergazda mindenhol tobbet kap, mint a tanar. Ez nem azt jelenti, hogy igy van jol, csak azt, hogy ez a valosag.

Ehelyett részmunkára vesznek fel, csak heti 1-2 napot dolgozik, akkor nem keres náluk többet.

Es egyebkent kell fulltime junior rendszergazda (X berkoltsegert) egy iskolaba? Nem tud a KLIK leszerzodni egy ceggel, aki transzparensen megoldja (Y havidijert) a supportot az osszes iskolaban (n db iskola)? Eselyes, hogy Y <= X*n

A piaci és állami fizetések nincsenek szinkronban.

A tonercserelo rendszergazda, mar ahol van egyaltalan, a versenyszferaban sem keres jelentosen tobbet. A legtobb helyen meg cserelgeti a tonert a ceg, akitol a nyomtatot lizingelik.

KLIK-es iskolakban a "rendszergazda" az nem igazabol rendszergazda (nem jellemzo hogy sajat szervereik vannak, a halozatot pedig az niif/kifu uzemleteti), hanem sokkal inkabb ezek egyvelege:

- helpdeskes (es megcsinalja a tanar helyett a ppt-t, mert a nyugdijkozeli neni a szgepet se tudja bekapcsolni, de a mai gyerekeknek mar derogal a tablarol jegyzetelni)

- orarend keszito, neptun/kreta adminisztrator

- teremfelugyelo

- szamtech tanar (mert azzal milyen jol oda lehet csabitani embereket hogy nyaron 3 honap szabadsaga lesz - amirol aztan mindig kiderul hogy megse)

- halozatot epit (kabelez), telefont szerel, projektort karbantart

- oktatastechnikus (hangositast csinal a rendezvenyekre, kamerazik, videot szerkeszt, zenei valogatast keszit ossze stb)

- 10+ eves szamitogepeket szerel/takol hogy kibirjon meg 5 tanevet amire megkapjak a 8 eve igergetett uj gepeket

stb.

ezeket nem vallalna el egy ceg sem olcsobban...

A'rpi

ps: 4 ismerosom dolgozik klik-es iskolaban ilyen pozicioban, az info az o elbeszelesukbol szarmazik

Saját infók.

- helpdeskes (es megcsinalja a tanar helyett a ppt-t, mert a nyugdijkozeli neni a szgepet se tudja bekapcsolni, de a mai gyerekeknek mar derogal a tablarol jegyzetelni)

Nem csinálok semmit a tanár helyett, ha nem képzi magát, lemarad. A gyereknek nem a tábláról jegyzetelés derogál, hanem az elavult krétával firkálunk a táblára módszert kell kivezetni, mert nem hatékony.

- orarend keszito, neptun/kreta adminisztrator

Van rá ember, eszembe se jut a krétába belépni sem.

- teremfelugyelo

Őőő. Nem.

- szamtech tanar (mert azzal milyen jol oda lehet csabitani embereket hogy nyaron 3 honap szabadsaga lesz - amirol aztan mindig kiderul hogy megse)

Ez se igaz, bár tény, hogy több tudásom van, mint az infótanárnak.

- halozatot epit (kabelez), telefont szerel, projektort karbantart

Valóban, de ezt vállaltam. Illetve a projkektorokat egy cégnek adom ki.

- oktatastechnikus (hangositast csinal a rendezvenyekre, kamerazik, videot szerkeszt, zenei valogatast keszit ossze stb)

Minderre a hangosításon kívül külön ember van, a hangosításhoz nekem van egyedül képesítésem, és nagy részét a technikának is én szereztem be.

- 10+ eves szamitogepeket szerel/takol hogy kibirjon meg 5 tanevet amire megkapjak a 8 eve igergetett uj gepeket

Ez nagyrészt annyiból áll, hogy kiszedem a leltárból és megy a kuka mellé. Alig 2 éve jött egy teljes szett gép. Nyilván 10 évig nem fog változni, bővülni ez igaz.

 

Saját szervereink vannak, saját hálózatot üzemeltetek. A kifüs bohóckodás lan portján ül a saját hálózat.

openSUSE Leap 15

Ez a digitális tábla dolog, még kréta egy érdekes kérdés.

- tudjon a gyermek olvasni

- érthetően fogalmazni

- pontosan számolni

 

Nekem tök mindegy, hogy tablet, vagy kréta, vagy digitális tábla, ennek kell mennie.

Sajnos látom az iskolai projektort, meg a sok csilli-villi lószart, a füzetbe meg a gyermek "mosojgást" ír. Digitális táblával a jó pedagógust nem lehet helyettesíteni.

A táblára írás nem egyenlő azzal, hogy krétával kell összeporolni mindent. Digitális táblánk ugyan nincs, de projektorral a falra vetített szöveget a diák ugyanúgy le tudja másolni, cserébe nem kap asztmát a krétaportól. 

Digitális táblával a jó pedagógust nem lehet helyettesíteni.

Egyetértek, de ehhez fejlődni kell.

openSUSE Leap 15

Szerkesztve: 2020. 02. 20., cs – 16:25

Miért kéne hozzá több? ?‍♂️ Nem egy nagy wasistdas.