"Megjelent a hazai nagy bérkörkép: egyes munkakörökben álomfizetéseket adnak"

Itt egy kezdő Java programnyelven fejlesztő szakember például 550 és 750 ezer forint közti bért vihet haza, jellemzően 650 ezer forintot.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 19., sze – 16:12

Ez bruttó? Mert akkor azt mind nem viszi haza :D

trey @ gépház

Azért csak okosan. 2012. évi CXLVII. törvény a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról

10. Munkaviszonytól való elhatárolás

14. § (1) A kisadózó vállalkozással kötött szerződést, ügyletet és más hasonló cselekményeket valódi tartalmuk szerint, a rendeltetésszerű joggyakorlás feltételére figyelemmel kell minősíteni. Ha a kisadózó vállalkozással kötött szerződés, ügylet tartalma szerint a kisadózó és harmadik személy közötti munkaviszonyt leplez, akkor az adózási és egyéb jogkövetkezményeket e törvénytől eltérően a munkaviszonyra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani.

(2) Az adóhatóság ellenőrzési eljárás keretében - a (3) bekezdés figyelembevételével az ellenkező bizonyításáig - vélelmezi, hogy a kisadózó és a kisadózó vállalkozással összefüggésben a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles adózó között munkaviszony jött létre.

(3) A (2) bekezdésben foglalt vélelmet akkor kell megdőltnek tekinteni, ha az alábbi körülmények közül egynél több megvalósul:

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

g) *  a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem.

(4) A 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személyt és az azzal kapcsolt vállalkozási viszonyban álló személyeket e § alkalmazásában egy személynek kell tekinteni.

Amúgy milyen kedvesek, az ellenkező bizonyításáig vélelmezi, hogy elcsaltál csilliárd forint adót. Szolgáltató állam, vagy hogy is van?

Ebből kell kettőt teljesíteni, hogy ne valósuljon meg a színlelt munkaviszony. Pl. ezeket nem nehéz elérni:

 - a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

 - a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

(de ezzel nyilván tisztában van az aki, KATA-zik)

Komolyan mondod, hogy életszerű lenne egy nagyobb vállalatnál, hogy elküldik az alkalmazottakat home office-ba és a cég úgy működik, hogy kata-s vállalkozókat foglalkoztat? Tudom, hogy nagy multik is trükköznek ezzel, de azért ott is figyelnek az arányokra.

trey @ gépház

Nem azt mondtam, hogy mindenkit, azert irtam, hogy az IT ilyen szempontbol halas szakma, ott ez egesz jol megoldhato. Foglalkoztatsz 10 IT-st pl, abbol van 2-3 supportos (ok alkalmazottak), aki kb a tobbiek "keze" a cegnel. tobbiek (virtualizacio, storage, networking, etc...) Most elegge mind1, hogy fent az irodaban ul 8-16 ig, vagy van egy home office, ahol megkapja az adott projectre a hatariot es a maga tempojaban az megcsinalja.

Multik nemigen trukkoznek ezzel. Ha igen, az meg valami szervezesi problema miatt van, atmenetileg. Pl. 4 honapig nem vehetnek fel senkit, mert hiring freeze van. 4 honapig KATA, aztan felveszik a mokust, a probaidot megkapja full remote office-ban (karpotlas a KATA-ert), utana 50% remote.

Ha ceg, BP-en a partiz fos consulting, uzemelteto, fejleszto cegek sportja a KATA-zas.

echo crash > /dev/kmem

Nehéz úgy érvelni, ha valamit nem tudok számokkal (arányokkal) alátámasztani.

Vannak olyanok (IT és nem IT területen) akik gyakorlatilag alkalmazottként dolgoznak, de valamilyen trükkös konstrukcióval letudják az adózásukat ezzel a kisadózó konstrukcióval. Nem is kevesen.

Azokat az érvet pedig nem tudom elfogadni, hogy valaki többet lop, magasak a bérre rakódó terhet, stb.

"Országos átlagban ezer lakosra 180 vállalkozás jutott: 53 társas vállalkozás és 127 önálló vállalkozó."

Rly? Országosan 8 emberből (gyerek, nyugdíjas, mindenki beleértve) 1 fő EV, és az országban 13 lakosból 1 fő katás?

(2018, TFH 500e vállalkozóból 300e katás).

 

Igen, volt mar ez itt tema, a KATA szigoritasokkal kapcsolatban nemreg. Akkor sem ertettem azt, hogy ha a jogszabalyoknak 100%-ban megfeleloen vegzem a munkam, megfelelek a kiteteleknek, ergo nem szegem meg a torvenyt, akkor miert teszek rosszat? Mert van lehetosegem ket dolog kozul valasztani , figyelembe veve mindketto elonyet es hatranyat? (mert azert a KATA-nak vannak hatranyai is, amit persze lehet ongondoskodassal/elore gondolkodassal csokkenteni, de ettol fuggetlenul leteznek!)

Nézd a másik oldalról is . Bruttó 500 eFT fizetés / kata bevételi határ fele 6 MfFt:

  (munkabér levonás 167.500 Ft , magasabb kata 75 000+iparüzési, bankköltség, netán könyvelö)

Ittvan még 75000 Ft, de akkor lényegében nem adunk nyugdijat, táppénzt, vagy a félmillióból számoljuk inkább.

álomfizetések

jellemzően 650 ezer forintot

Valahol szomoru, hogy <2000 euro brutto havi fizu alomfizetesnek szamit egy olyan szakmaban, ahol teljesen mindegy, hogy a munkavallalo melyik orszagban ul fizikailag.

Ugye azt látod, hogy pályakezdő bérről van szó? Nagyon jó szapulni az országot de azért az ITs fizetések terén eléggé elhanyagolható a különbség a többi európai országhoz képest.

Csak példa:

Junior Java Developer átlagfizu glassdoor szerint Londonban:

https://www.glassdoor.com/Salaries/london-junior-java-developer-salary-SRCH_IL.0,6_IM1035_KO7,28.htm

~27800 Font azaz 2800 Euro és ez London Európa egyik legdrágább hanem a legdrágább városa.

£27K -ert max addig kapsz barmilyen developert (eppen megerkezett az orszagba es beesett az ajton) amig nem realizalja, hogy ket sarokkal arrebb 45k+ -ert csinalhatja ugyanazt.

£27K az egy atlagos data entering job piszkalgatsz valami rendszert es excel tablakbol toltogetsz usually a monkey could do that. Persze resze a statisztikanak de nem hivnam developernek...

Te nagyon haragszol valakire, hogy ilyen indulatokat vált ki ez belőled. Ki lehet ragadni a 10 legnagyobb vállalatot Londonban aki ennyit fizet de a nagy átlagra nem ez a jellemző. Ezért szerintem vicces, amikor azon hőbörögnek, hogy milyen kevés 750e bruttó itthon egy juniornak, mert bezzeg nyugaton.. És persze ha a glassdoor sávját nézem akkor is nagyobb a különbség forintba átszámolva (amit hülyeség átszámolni, mint ahogy a forintot euróba), mert akár bruttó 4-500-al is többet lehet keresni Londonban, de nem br 4-500e-el drágább az élet ott.

Te nagyon haragszol valakire, hogy ilyen indulatokat vált ki ez belőled. 

vs

Valahol szomoru, hogy <2000 euro brutto havi fizu alomfizetesnek szamit egy olyan szakmaban, ahol teljesen mindegy, hogy a munkavallalo melyik orszagban ul fizikailag.

Ebben tul sok indulat nem volt szerintem. Az, hogy utana megindult az ertetlenkedes, meg rogton megjott az itelet, hogy "szapulom az orszagot", az mar valoban zavaro egy kicsit.

Nem arra az egy mondatodra értettem, nekem az összes ideírt hozzászólásod nagyon indulatosnak hat. Ha ez nem így van, akkor elnézést nekem ez jött le.

A szapulás nem kifejezetten neked szólt hanem a hupos forumozók nagy részének. De lehet, hogy rossz szót választottam. Van egy pár hasonló téma és mindenhol teljesen negatív, agresszív hozzászólások vannak tele értelmetlen hasonlítgatásokkal  és példákkal.

Azert ez erossen sarkitas, tobb okbol is. 

Plane mert azt azert nem veszed figyelembe hogy ilyesmiert ugy mellesleg tehetsegesnek kell lenni abban amit csinal a kedves palyakezdo. Kb a legkirivobb pelda egy kulonosen tehetseges egyennek egy kulonosen kiemelt cegnel... talan.. talan... de ez nagyon messze van attol, mikor egy _atlagos_ munkaltato foglalkoztat egy _atlagos_ kepessegekkel rendelkezo munkavallalot...

Egy atlagos palyakezdo fejleszo egy atlagos helyen tipikusan a 30k-s zonaban van. 1-2 ev utan rohamosan nohet ez a szam, ez teny. Foleg attol fuggoen hogy mennyire jo az adott egyen abban amit csinal es mit tanul meg/fejlodik ez ido alatt. De ha maradunk az atlagos/atlagos peldanal akkor is mondjuk 2 ev utan mar boven el fogja erni azt az 50k-t.

Nekem az a meglátásom, hogy akiket kezdőként fel tudsz venni fejlesztőként, azok

a, már külföldön dolgoznak,
b, külföldi cégnek dolgoznak,
c, a maradék, tehát balfaszok.

Szóval ez az átlag 650 teljesen reális, sőt, nyilván fel lehetne emelni külföldi szintre, de ettől nem lenne kevesebb balfasz, csak arányaiban több közepesebb ember is lenne.

Egy e-commerce menedzser tipikus bére 1,2 millió forint, mely 900 ezer és 1,5 millió forint között szór.

A bullshit detektornak legalább itt meg kéne szólalnia, ha máshol nem is.

A tól-ig határoknak nem sok értelme van. A medián érték mutatná meg legjobban a fizetéseket, vagy ha az nem is áll rendelkezésre, akkor legalább az átlag. Mi az, hogy "tipikus bér"? Ilyen nincs a statisztikában.

Ez egy PR közlemény (fejvadász cég toborozza  a munkaerőt, hogy nála regisztráljanak, mert csilliárd forintot lehet keresni), amit az Origo boldogan lehozott, hogy Orbánt fényezze, hogy lám, Magyarországon milyen sokat keresnek.

"Egy HR menedzser tipikus fizetése most 1,3 millió forint"

wut? mire? HR-esnek kellett volna inkább menni :D

álomfizetéseket adnak

A fizetést a kommunizmusban adták, azóta te kéred, te keresed. Nem szabadna lennie nagytestvérnek, aki "adja"

"álomfizetéseket adnak"

Azaz aludnod kell, hogy elhidd. :)

Az ilyen HR cégek közleményeinél érdemes megnézni, hogy ki mondja és végiggondolni, hogy mire alapoz:

- a saját maga által kiközvettett emberekről tud leginkább.
- eleve egy másik kategória az olyan munkaadó, amelyik hajlandó külsős cégnek fizetni ezért, ott jobban repkednek az összegek. Sok csóri helyen házon belüli mindenessel oldják meg.
- érdemes megnézni, hogy az adott hr cégnek mekkora az éves forgalma és mondjuk az hány fő 1 havi fizetéséből jön ki. Ebből lehet becsülni, hogy hány embert közvetíthettek ki. Némely magát reklámozó cég esetén csupán 100as nagyságrendekről van szó, ami eloszlik mindenféle szakma között.

Ez a hayes hungary a 3 milliárd forintot közelítő árbevételével már magasan a száz milliós konkurensek felett van. 2016os cikk szerint kb évente 700 embert közvetítenek. 

Viszont még ez is messze van attól, hogy 25 ezer embert hiányolnak a hr-esek a területről. S hogy 160-200 ezer ember dolgozik ilyen területen az országban. Nem csoda, ha sokan máshogy érzik ezt, mint a hr statisztikák.