KDE Plasma 5.18.1

Címkék

Megjelent a KDE desktop környezetének, a Plasma-nak 5.18.1-es verziója.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Nagyon sokáig így voltam vele én is. A jól belőtt Xfce után minden "ronda" és "használhatatlan" volt számomra. Aztán a KDE Neon-nal adtam neki egy esélyt, utána meg a saját gépeimre is feltoltam és hopp megy minden és nagyon sok olyan dolog van benne ami máshol vagy nem úgy van vagy nyögvenyelős. Egyébként a GTK3 egy nagyon rossz irány szerintem.

Szerkesztve: 2020. 02. 20., cs – 09:16

Nálam a vágólap kezelés tűnik kiszámíthatatlannak KDE alatt.

Bár most úgy tűnik éppen javítottak egy hibát ezzel kapcsolatban.

Viszont nagyobb másolásoknál az eddigi tapasztalataim:

Hol kimásolja, hol nem, hol csak üreset másol be, hol megakasztja a gépet akár fél percre is, hol csak egyszerűen levágja a végét (ezt most úgy tűnik javították). Ilyet Cinnamon és win10 alatt nem tapasztaltam.

Azok tartanak vissza az átállástól, hogy:

1. Több napos munka is lehet mire minden a helyére kerül.

2. Sok apróságot megszoktam KDE alatt, ami esetleg fel sem tűnik.

Bár vannak idegesítő dolgok is, ami Cinnamon alatt nem volt. Pl. a meta gomb (windows gomb) nem hozza fel a startmenüt és be sem lehet állítani. A mostani hotkey (meta + F1), meg egy programban már megszokott.

Nem tudom, hogy te melyik linuxon használtad a KDE-t, de én az elmúlt 15 évben, egyszer sem tapasztaltam KDE alatt vágólapos-másolásos problémát, igaz, nekem mindig is a blackPanther OS volt fent még akkor is, amikor teszteltem más linuxokat is mellette. Természetesen vannak KDE bugok, mint ahogyan van minden felülethez, ám azt gondolom, hogy mindennapos használatban nem igazán jönnek elő zavaró mértékben.

Igen. Ha hétköznapi feladatokra használod, azaz csak simán kis szövegeket (<néhány száz karakter) másolgatsz nincs vele gond.

Nálam viszont gyakran van akár 60M-ás text is amint másolok táblázatkezelőből / txt fájlból / SQL eredményből. De már 1M alatt is jelentkeznek a gondok időnként.

Hallgatom a zenét, nézem a youtube-ot, smplayert bármit jön a hívás a gépen megállítja a lejátszást, amikor befejeztem a telefonálást folytatódik. Ha jön egy SMS arra tudok válaszolni, vagy nyugtázni nem kell a telefonhoz nyúlkálni. A telefonról tudom vezérelni az aktuális lejátszót, hangerőt tudok állítani, távolról lehet akár piszkálni is az egér mozgatásával, vagy használható presenterként is a telefon. Szóval egész jó. A legutolsó frissítés után már összedőlni sem akar :)

Sajnos még mindig megvan a desktop "fagyás", ha a klippert előhívom 10M-ás előzőleg bemásolt adattal (a kurzornál).

Így egyelőre qlippert- használom helyette.

Nekem egy fő bajom van a KDE-vel: Nem lehet normálisan a gmail-lel párosítani: Az Akonadi Service-t egyszerűen elutasítja a google, de ahogy néztem a neten már nem újkeletű a probléma. Persze lehetne alatta mást is használni (Evolution, Thunderbird, stb.), de ha már QT akkor inkább használnék QT-s alkalmazásokat. A Gnome-nál minden működik, és szépen integrálódik is a rendszerbe.

Ez nekem must to have, mert így pl. azonos naptárt látok telefonon, notebookon, meg mindenhol.

Mondjuk lehet az 5.18.1-be megoldották már a google kapcsolódást, de Fedora-ban ez még tegnap nem volt elérhető (csak 5.17.x).

Köszi. Bár elég "vicces", hogy nem tudják megoldani a szinkronizálást már hónapok óta. Remélem az új verzióban már jó lesz. Mert ugye workaround van mindenre: Még az emaileket valahogy be is tudom állítani, de a névjegyeket, naptárt már nem.

Amúgy a Gnome-nál is volt ilyen gond pár hónapja, de ott hamar megoldották. Tudom ez a Google hülyesége, csak ez nem vigasztal sajnos.

Nekem az volt a bajom régebben a naptár szinkronnal, hogy a google naptáron belül több naptáram van (privát, munka, meg egy közös az asszonnyal) és ezeket így nem tudta kezelni az akonadi (vagymi). Annyira nem zavart a dolog, inkább webes felületen naptárazok. Nem tudom azóta javították-e. Szerintem ez (mail, naptár) a leggyengébb része a KDE-nek egyébként, meg a koffice nevű "office csomag".

Köszi, azzal működött, legalábbis a levelek. Viszont a névjegyek/naptár esetén már nem, illetve nem néztem még utána ezeknek, majd ha lesz rá több időm.