3D nyomtató otthonra

Fórumok

Üdv!

Otthonra keresek 3D nyomtatót. Van bevált típusotok?

* cél: hobbi

* technológia: műanyagszálas, talán ennek a legkissebb a költsége (FDM)

* ára: max. 50eFt.

eBay-en érdemes körülnézni?

Hozzászólások

Anycubic i3 mega

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Én nem vennék. Komolytalan technológia. Szemetgyarto gép.

Csinaltass alu vagy szilikon szerszámot és froccsontess. Igaz sok százezer de jobb minőség. Kissorozatra is jó. ??

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Prototipushoz teljesen oke, meg ha valami speci technika kell, akkor is. (pl. a mar emlitett SexyCyborg bambuszfilamentes "fa"cipoje)

Kollegak terveztek egy bonyolult szerkezetet (kb. robotkesztyu), kinyomtattak, osszeraktak, javitottak a hibakat. Most a ket CNC marosunk alubol kivagja, es jo is lesz. Utobbi dragabb, plusz a speci alakzatok miatt tobb ido (tobbszor kell befogni, es nem olyan trivialis egyszerre tobb alkatreszt kinyomtatni egyben).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

3dprintersonlinestore

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Akril (plexi) váz.

Összerakáskor egy picit erősebben találod meghúzni a csavart, és már el is törött.

A fejet csak 3 csapágy vezeti meg, úgy pedig billegésre hajlamos.

 

Nálam ez a belépőszint, ilyet már nem vennék, max. ha az alkatrészeire lenne szükségem.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Kolléga Prusát vett vagy 2 hónapja. Elégedett vele, nem kellett egy milimétert sem mókolni, megy és kész.

Prusa +1, van már kisebb - olcsóbb verziójuk is. Érdemes megnézni a videóikat, hogy mennyire figyelnek a részletekre (pl. minden egyes Prusament tekercsnél elérhető a mérési jegyzőkönyv a vastagságról). Aztán van Multi Material Upgrade-jük, hogy maximum 5 féle anyaggal lehet nyomtatni egy modellt. 

Van egyébként egy magyar cég is, akik hasonló nyomtatókat gyártanak, Indexen voltak mostanában PR cikkek róluk, a más reviewk alapján is elég jók, de más árkategóriát céloznak.

Szerk: most láttam az árkorlátot. Én azt javasolnám, hogy minimum egy Prusa Mini-re (vagy hasonló árkategóriájú más nyomtatóra) inkább gyűjtsd össze a pénzt, mert ha beleszámolnád a saját munkaidődet is, amig egy olcsóbb printert összereszelsz használhatóra, akkor olcsóbban jössz ki egy drágább megoldással. Persze ha szereted a reszelést, akkor olcsóbbak között is lehet jót találni.

Két éve hobbizok vele, creality cr20. Neked ár miatt egy ender3 javasolt. Jópofa dolgokat lehet vele csinálni, ha ügyes vagy még uzlet is lehet belőle. (Persze ahhoz profibb gép kell). A sok fanyalgót felejtsd el: minek házimozi ha holnapra elfelejted a filmet. Szóval szerezz be egy nyomtatót és tanulj, gyakorolj sokat.

Bennem ez mindig akkor merül fel, mikor valamiben pótolni kell egy apró műanyag bigyót, de azt természetesen sehol nem lehet kapni. Erre ideális eszköz.

Aztán arra jutok, hogy pár hét játszadozás után az egész csak foglalná valahol a helyet. ( én nem divatzöld vagyok, engem tényleg zavar, ha valami csak elektronikai hulladék)

Igazából valami bérnyomtatós hely lenne a jó, de amit eddig láttam az mind aranyárban dolgozik, és néhány bigyó árából egy alap szerkezetet is vehetnék.

Kérdés mi az apró, egy Beyerdynamic DT 770 műanyag alkatrészeit gyártattam 3d nyomtatással, és 100%-os kitöltéssel kb. 1 éve tartanak, nem hajlanak, nem repednek. Valami egyszerű PLA-ból vannak, még csak nem is ABS, mindegyik csavarozva is van, lenne hol eltörniük :) .

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Kérdés, hogy az apró mennyire apró. Nekem például már jól jött 3D nyomtató, amikor a Dömötör tartály töltőszelep rögzítő anyája eltört sok-sok év után. Elsőre próbáltam pillanatragasztóval, de nem sikerült megragasztani. Utána PETG-ből kinyomtattam Ender3-al 0.1-es rétegvastagsággal. Eddig hibátlan.

Az a tapasztalat, hogy a törékenység sok paraméteren múlik: alapanyag, nyomtatási hőmérséklet, rétegvastagság, nyomtatási sebesség, fúvóka átmérője, stb.

Kihagytad a mechanikus terhelés irányát. A rétegekkel párhuzamos erő könnyebben eltöri, mint az arra merőleges.

Lehetőleg úgy tervezzük a tárgyat, hogy a várható erőhatást a rétegekre merőlegesen kapja. (Persze úgy is kell letenni az asztalra, különben lőttek a tervnek.)

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

https://3dee.hu/

 

Nem reklámozni akarom, nem dolgozom náluk / nekik, semmi ilyesmi, de a fülesemhez nyomtattattam náluk alkatrészeket, asszem ilyen 4e körül volt, 100%-os kitöltéssel kértem, mert a fejhallgató mégiscsak terhelésnek van kitéve, azóta is tökéletes állapotban van. Vagy, itt hup-on kaptam támogatást, egy kolléga nyomtatta ki az első pár alkatrészt tesztelési céllal, csak azok pár hónap alatt réteg elválása miatt elgyengültek, és amúgy is volt még mit fejleszteni az alkatrészeken. (A történet valahol itt az előzményeimben olvasható, röviden egy Shure SRH 840 fejhallgató fejpántja állandóan széttört, Beyerdynamic fejpánt fém alkatrészeit megvettem a gyártótól, műanyag részeket átterveztem és kinyomtattattam, erre pont tökéletes ez a technológia.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Szerkesztve: 2020. 02. 15., szo – 22:37

Creality Ender 3-at ajánlom én is. Aliexpressen van a gyártónak saját store-ja, mobilappos első vásárlásos kedvezményt ha még nem lőtted el, akkor onnét érdemes rendelni, meg amúgy is, főleg, hogy van cseh, német, lengyel raktáruk.

A fanyalgókat kezeld a helyén, hatalmas élmény a semmiből tárgyakat létrehozni, de persze ha hosszú távon max ezt az előnyt tudod felhozni mellette, akkor lehet, hogy igazuk van. Nekem már csak azért megérte, hogy szabadabban merek mindenféle diy elektronika építésébe fogni, mert ízléses házakat tudok hozzájuk tervezni, régebben ezzel mindig gondom volt. De rengeteg egyéb dolog jött már szembe, pl. a minap HP Microserverbe nyomtattam vele 2.5"->3.5" "toldót". Az is megfizethetetlen élmény, amikor szombat este szembe jön egy ilyen probléma, és nem az ebayre fekszel rá, hanem a Thingiverse-re, vagy egy cad alkalmazásra, és pár óra múlva (vagy másnap reggelre mire felkelsz) végez a nyomtató, és ott van a kezedben a megoldás, amit te hoztál létre :)

Én is az Ender 3-at javasolnám kezdő masinának, annyi kiegészítéssel, hogy érdemes hozzá rendelni egy üveglapot is. Sokkal könnyebben lejön róla a nyomtatás a végén. A másik, ami szintén hasznos a 3D nyomtatásnál, ha üveglapra nyomtatsz: izopropil alkohollal nyomtatás előtt érdemes áttörölni a lapot.

Hallottam már a hajlakkos trükkről, de eddig még nem próbáltam ki. Nem volt rá szükség. Úgy vettem észre, hogy ha 40 fok alá hűl (direkt Ender3-hoz készült boroszilikát üveglap), akkor gyakorlatilag magától leugrik a tárgy, amit nyomtattam. Két ujjal óvatosan megfogod és csak leveszed.

Viszont lehet, hogy a többieknek hasznos lenne a trükkhöz tudni, hogy neked melyik márka jött be.

Attól függ mit értesz rücskös alatt. Az olcsóbb (de jó minőségű) kínai gépek is tudnak már szép eredményt produkálni, de persze megtaperolva, közelről nézve lehet látni a rétegeket. Ha ez sem elfogadható, akkor pl. az ABS-t lehet utólag kezelni acetonnal, úgy szép fényes és sima felületet lehet elérni. Nyilván ez plusz pepecselés.

De az FDM funkcionális tárgyak készítésére jó inkább, objektíven nézve. Szubjektíven meg bármire, csomó olyan DIY terület/hobbi van, aminek a végterméke közel sem lesz olyan állapotú mint a bolti megfelelője (már ha van egyáltalán), de az alkotás öröme kárpótol.

Beállítás,  anyag és türelem kérdése. Ha van idő a nyomtatásra, akkor csak nagyítóval látsz rücsköt. Nyers pla-val már gyakorlatilag nincs hibás nyomtatásom, fával még szálaz, ott szike, tűreszelő, csiszolópapír segít.

Ender3 pro. Ez az első nyomtatóm, sosem terveztem CAD-del, de már az első hét végén saját tervezésű cucc jött ki belőle és minimális utómunka kellett hozzá. 

Egy biztos, ez még nagyon a hobby szint, sokat kell tanulni, tapasztalni hogy felismerd egy hiba a kész cuccon milyen beállítási vagy környezeti hibára utal. Páratartalom, huzat, minden játszik. Nem olyan mint egy tintasugaras, amit kicsomagolsz és stabilan jót nyomtat. De hatalmas élmény. 

 

Amúgy aki azért nem vesz, mert hulladékot termel: mennyivel is termel többet, mint legyártani ugyanazt Kínában és ide repültetni vagy hajóztatni? 

Az anyag visszaforgatás jó megoldása nekem is hiányzik. De hacsak nem nyomtatsz minden hülyeséget, akkor környezetbarátabb, mint a szállítás. Ráadásul a fröccsöntésnél sokkal kevesebb anyagot használ, és elég merev struktúra tud kialakulni, persze ha komolyabban terhelhető cucc kell, akkor az még több tanulás, mert rétegek közt tényleg könnyebben törik a termék, mint a fröccsöntött verzió.

Mennyivel környezetbarátabb a nyomtatót legyártani és ide szállítatni kínából? Ennek akkor lenne gyakorlati környezetvédelmi haszna ha soha senki nem rendelne semi apró vackot kínából hanem nyomtatna vagy nyomtattatna magának.  Jelenleg a nyomtató is hulladék meg egy csomó hulladékot is termel. Hány darabot dobtál ki mert valami beállítás miatt nem volt jó? Egy gyártócég valószínűleg 5x annyit dobott ki, de aztán millió darabot tud legyártani a kikísérletezett beállításokkal.

A 3D nyomtatás ilyen úri hóbort.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Photon-nál úgy szokták mondani, hogy ránézésre nem látod rajta, köröm végighúzása esetén érzed néhol, pár centis modell alábbi linken mutatja ezt elég jól. Nagyon durva különbség van az FDM gépekhez képest, azok is jók sok mindenre, de szerintem ez a technológia jelenleg csodával határos. És még ezt is überelni tudja mondjuk egy 2x-3x drágább gép, ott már kézzel, de nagyítóval sem mondanám meg, hogy nem fröccsöntéssel készült a darab.

https://www.reddit.com/r/PrintedMinis/comments/f4au3w/loxodon_from_manu…

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

creality ender 3 pro, 250 eur. teljesen meg vagyok elegdve vele, jol hackelheto. most rendeltem hozza bigtreetech skr 1.3 alaplapot, tmc 2209 driverrel, hamarosan beepitesre kerul.

Szerkesztve: 2020. 02. 16., v – 01:58

Én egy Creality Ender 3-at vettem, szerintem 50e Ft-ba nem fért bele, de mondjuk filamenttel együtt 65e Ft volt. Nagyon ajánlom, mocskosul jó nyomtató. Ha ezt választod, amikor szereled majd össze, akkor nézd meg a mellékelt SD kártyát, azon részletesebb az útmutató, mint a papír, amit mellékelnek. :)

Van már olyan technológia, ami talán nem annyira egészségkárosító? Valamikor olvastam, hogy a felfűtött műanyagszálas cuccokból rengeteg mikroműanyag meg mittudoménmi kerül a levegőbe, amit belélegzik az ember, és még nem ismerni a hatásait, de jobb vigyázni. A "szellőztess sokat" nem elég megnyugtató.

Futottam egy kört anno a tanulmány kapcsán, gyakorlatilag zéró érdemi folytatást láttam az ügy körül, ha jobban megkapirgálod gyakorlatilag minden kapcsán mostanában van ilyen para, kiderül majd, hogy mennyire joggal, a "mikroműanyagok" kapcsán van már arra bizonyíték, hogy rákot okozhat, pl. a folyóvizeinkben levők, vagy csak mindenki vélelmezi?

Egyébként én pont SLA fronton vagyok érdekelt, ott is mindenki tudja, hogy toxikus tud lenni a műgyanta (bár egyre több nem toxikus is van), mégis mindenki lazán üzemelteti a lakásban-garázsban, nekem közeljövőben pont hogy kamra lesz neki építve erős szellőztetéssel, lehet ezt ésszel is, csak ne akard megúszni egy 30e Ft-os vacakkal. Más okból se, mert volt nem egy életveszélyes kínai gyártmány, főleg villanyászati rémálmok voltak.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Kb. ugyanaz lehet vele a probléma, mint a füstölőkkel, gyertyaviasszal, forrasztó anyagokkal (gyanta, óngőz stb.) aminek a levegőbe kerülő részecskéit belélegezve a  tüdőben megtelepszik és szilikózist okoz.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Van olyan dolog a világon (bármi, nem csak műszaki), amire az utóbbi években nem fogták rá mindenféle alapos vizsgálat nélkül elsőre, hogy egészségkárosító?

Egyébként valóban, minden komolyabb gyártó leírja, hogy bizonyos alapanyagok használata közben kellemetlen szagú gázok keletkeznek (amik akár hosszú távon valamifére káros hatást is gyakorlolhatnak a szervezetre - ezt én teszem hozzá), ezért jól szellőző helyen kell használni a nyomtatót.

De a konyhai hideg zsíroldóra, meg a háztartási sósavra is ez van írva, és azt sem tiltották be. Pedig azok bizonyítottan károsak az egészségre bizonyos körülmények között. Szépen mindenki kinyitja a konygaablakot, ha befujkál vele valamit. No, a 3D nyomtatóknál sem kell ezt másképp csinálni.

Azért ahhoz nem kell túl nagy tudományos kutatás, hogy belássuk mennyire veszélyes, hogy egy alapvetően szilárd halmazállapotú anyagot hevítéssel el"gőzölögtetsz", majd az kihülve újra megszilárdul, mi történik ha ez a tüdőbe jut.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt nem is vitattam. Nem mondtam, hogy teljesen veszélytelen és ártalmatlan, ahogy azt sem, hogy nem károsítja az egészséget. De innen közelíteni egy hobbi dologot, mikor a kérdés az volt, milyent vegyen, nem az, milyenek az egészségügyi kockázatok...

Pálinkát főzni is eléggé veszélyes, mert nem nehéz felrobbantani az egészet, ami komoly sérüléseket okozhat, mégis árulják a főző szetteket a nagyobb szupermarketek rendszeresen.

Mindent ésszel kell használni, és érdemes elolvasni a gyári leiratot, meg - mivel az internet ebben nagy segítség - utána olvasni alaposabban a lehető legtöbb aspektusnak.

"Pálinkát főzni is eléggé veszélyes, mert nem nehéz felrobbantani az egészet, ami komoly sérüléseket okozhat, mégis árulják a főző szetteket a nagyobb szupermarketek rendszeresen."

Az újabb konstrukciók már nem robbannak :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Haladás. Viszont még így is majdnem sikerült közvetlen családtagomnak kiírtani az egész águkat, fogalmam nincs mit csináltak, ott kapcsolódtam be, amikor felmerült, hogy "de azt ugye tudjátok, hogy az még akkor mérgező?", majd bambultak az emberre, és jött a "vigyétek el egy lepárolóba, mert beledöglötök...". Nekem speciel fogalmam nincs mi a frásznak kell egyáltalán ezeket az oldószereket inni, de úgy látom ignobel díjra lehet lassan jelölni egy-egy otthoni cefrézőt.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nekunk gimiben mar biztosan volt.

A metilalkohol (CH3-OH) forraspontja alacsonyabb az etilalkoholenal (CH3-CH2-OH), szoval leparlaskor (palinkafozeskor) az elejen ami kijon, azt ki kell onteni, es ennyi. (a metil ugye vaksagot + agykarosodast okoz)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

TROLL ON: Ti amúgy szoktátok néha jól érezni is magatokat, vagy mindig azon megy a feszkó, hogy mikor, mi tör az életetekre? Felfoghatatlanul hosszú az a lista, amin azok a dolgok szerepelnek, amik LEHET, hogy egészségkárosítóak, mert az ellenkezőjét még nem bizonyították. Nekem szar az életfelfogásom, mert amúgy sem akarok 120 éves lenni, valószínűleg 80 se, de azért nem gondolom, hogy annyi minden más mellett a 3D nyomtatás szignifikánsan csökkentené a várható élettartamomat. A fröccsöntőüzemből sem hullanak a népek, mint a legyek, pedig az a technológia velünk van egy ideje és magasabb hőmérsékleten dolgozik. (*Vannak olyan anyagok, pl. POM aminél egyértelműen nem jó muri a felszabaduló gázokat belélegezni, de az otthoni 3D nyomtatós anyagok nem ilyenek.) TROLL OFF.

A szilikózis nem feltételezhetően, hanem konkrétan kicsinálja a tüdőd léghólyagocskáit, és aztán garantáltan oxigénpalackkal a jobbodon fejezed be az életed meglehetősen nyomorult módon. A különböző szocialista ipari üzemek nulla munkavédelmi megoldásai miatt mostanában hullanak igazan az emberek, legyen az galvanizálás, azbeszt gyártás, malomipar, stb. De ugyanez igaz mondjuk a fodrászokra akik tüdőre veszélyes sprayket használnak egész nap, vagy a forraszanyaggal, elszivó nélkül dolgozó szerelők. Stbstb..

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hát nem tudom, én szétnéztem a lakásban, és nem igazán találtam olyan gyanús dolgot, amiről akár a legkisebb gyanú is felmerült volna. Talán a telefon olyan, aminek egyesek szerint van káros sugárzása, de nem a fejem mellett tartom jellemzően, úgyhogy nem gond. Van pl. szekrényem, ami rossz esetben rám dőlhet, de ez egy vállalható rizikó. Kifejezetten kerülni próbálom a feszkót és helyén kezelem a rizikókat, merek repülőre ülni, stb.

Viszont a levegőben, vízben úszó mikroműanyagok veszélyei mellett nem mennék el teljesen. Ez az én esetemben jelenleg főleg abból áll, hogy normális, nem szennyezett helyen élek (kisváros). És abból is, hogy amíg nem derül ki az ellenkezője, nem veszek 3D nyomtatót, mert abból tuti jutna a tüdőmbe. Nem tervezem, hogy azért rettegnék ettől.

Olyan ez, mint az azbeszt, meg a radioaktív fogkrém, meg a CFC, és sorolhatnám. Eleinte azt hitték, hogy ez tök jó, és használták ész nélkül, aztán a tudósok kiderítették, hogy annyira mégsem. Mivel mostanában a tudósok rákaptak erre a mikroműanyag témára, szerintem nem gáz várni egy kicsit, hogy legyen több infónk róla.

Én is mostanában nézegetem a lehetőségeket, mivel kellene elindulni. Én is arra jutottam, hogy a még épp hobbira megfizethető, de igazán minőségi kategória az Original Prusa i3 MK3S lesz, de elsőre nem ilyent tervezek venni, mert kb. 260e Ft, hanem a régi i3 MK2 másolatok közül választok valamit 50e magasságában. Aztán ezer leírást találni, hogy ezeket milyen módon lehet gyakorlatilag majdnem ingyen (persze beleölt munkával és idővel) felhozni az eredeti MK2 minőségi szintjáre. Ezekkel a feljavított készülékekkel már nagyon szép eredményeket lehet elérni. Több ilyen eredeti állapotú vagy feljavított olcsó Prusa másolat gép van a környezetemben ismerősöknél, és mindenki nagyon meg van velük elégedve. Indulásnak szerintem nem kell ennél komolyabb.

Néztem a Creality gépeket is, de azok azért kicsit drágábbak. Viszont sokkal komolyabb a mechanikájuk gyárilag, mint az i3 MK2 másolatoknak (egyáltalán nem a Prusa open source tervei alapján kélszült, mint a legtöbb olcsó modell). Emiatt lehet erre mozdulok, mert lehet megéri azt a plusz 25 ezret, hogy kapásból minden jó elsőre is. Szóval az Ender 3-at sem zártam ki, itthon olyan 75e magasságában hazavihető.

SLA-t nem gondolok egyenlőre/elsőre, mert a belépő szint is 3x pénz, és kb. fele a nyomtatható térfogatuk, mint az olcsóbb FDM nyomtatóknak. De ígéretes technológia, viszont szerintem nem vagy-vagy, hanem egymást kiegészítve van amire az FDM jobb, van amire az SLA.

Bármelyik is lesz, tervezek egy IKEA LACK alapú szekrényt készíteni, hogy "szagos" és/vagy meleg környezetet igénylő anyagokat (pl. ABS) is tudjak normálisan nyomtatni. Ilyen leírás a Prusa blog-ban is van, pár ezer Ft költségből megépíthető.

Nekem speciel már tizes nagyságrendű terv van a fejemben hasznos, funkcionális tárgyakról. Nem Yoda meg manó figurákat, vagy egyéb jópofa, de teljesen haszontalan dísz cuccot szeretnék vele készíteni.

Igen, néztem! Kétségtelenül vannak előnyei (a minőségi, eredeti Prusa tervezésen és kidolgozáson kívül is) az olcsóbb készülékekhez képest, de akkor is alaposan meg kell fontolni, hogy jobb-e mondjuk egy Creality Ender 3 Pro-nál annyival, hogy majd a dupláját kifizessem érte. Original Prusa ide vagy oda.

De nem vetettem el ennek a lehetőségét csak az ára miatt. Utána olvasok még, hogy PETG és ABS/ASA, valamint flexibilis nyomtatásban hogyan szerepel gyári állapotában, mert az Ender 3 - ANET 8/10 vonalat mind fel kell hardveresen javítani (direct drive vagy átalakított bowden és jobb hot end kell mindbe), hogy ilyen anyagokkal megbízhatóan dolgozzon. Nem akarok csak PLA-ra korlátozva lenni, ha már elköltöm a pénzt.

Szerkesztve: 2020. 02. 18., k – 13:50

Nyomtatni is akarsz vagy elég a darabokból való összeszerelés öröme és a hetekig tartó szopás, amíg beállítod és kicseréled a mechanika felét, frissíted a szoftvert, aztán elfogadhatóan nyomtat az első filament cseréig?

Én találtam egy elég jól összeszedett és (olvasmányaim alapján) szerintem teljesen jogos listát arról, az Ender 3-on mit kell fejleszteni azonnal, hogy általánosan jó legyen: silent motherboard (40 EUR), automatic bed levelig (50 EUR), jó mnőságű PTFE bowden cső (20 EUR), filament detector (20 EUR), üveg munkalap (20 EUR). Ezeket mondják, ami előbb vagy (ettől nem sokkal később) utóbb mindenkinek kelleni szokott. Ez plusz 150 EUR (kb. a gép ára), és van velük 4-6 óra nettó munka, mire életre is kelnek. Valóban elgondolkodtató egy drágább, de gyárilag összeszedettebb gép megvásárlása, ha plug-and-play a vágy tárgya (jó minőség igénye mellett), nem lego helyett vesz valaki ilyen készüléket.

Ezen felül aki Creality-t venne (bármelyiket), akkor mondom, hogy az AliExpress-en van saját boltjuk, és cseh raktárból szállítanak mindent EU-n belülre 4-7 napos határidővel, ingyen postával, és az itthoni kereskedők árainál jelentősen olcsóbban. Én támogatnám a magyar kereskedőket prioritással, nem akarok senkinek betenni, de 10-20-30 ezer árkülönbség egy 60-70 ezres gépnél több, mint jelentős.

Ezen felül még hozzátenném, hogy a legtöbben azt mondják az Ender 3-ról, hogy alapjában véve nagyon jó kis nyomtató belépő szintre, de 1) a fenti fejlesztések szükségesek, 3) nem igazán éri meg a Pro verzió a plusz pénzt, nem nyújt annyival többet (inább a tuningra kell költeni az alapmodellnél).

Ráadásul üveglapot üvegestől könnyű venni. 
Amikor nekem kellett, akkor 23x23 -as méretben vágatva 500asért adta a sima és 1000esért az egyik oldalán matt - savmaratott üveg darabját. Élezéssel együtt, hogy ne vágjon :)
Még mindig az első mattot használom, tetszik hogy nem fényes az eredmény, persze erre kevésbé tapadnak a dolgok, mint a simára, ezért jó a nedves szivacsos nebulo stiftes kenés. Tapad is, nem is tépi fel a petg, lehűlés után így is könnyű lepattintatni. Max annyi, hogy most lehet inkább 3mm-es üveget kérnék, mert a 4mm azért elég nehéz és növeli a tömege a tehetetlenségét az asztalnak.

Nekem egészen vékony 2 mm-es üvegem van. Talán valami kép előtt teljesített szolgálatot mielőtt eltört és a legnagyobb darabból kivágtam a megfelelő méretet. Eddig semmi hátránya nem volt a vékonyságnak. A stift helyett (nekem nem sikerült soha egyenletesre kenni) próbáld ki az exta erős hajlakkot. Nagyon könnyű egyenletesen felfújni és vízzel simán le lehet mosni ha poros lesz a felület vagy már túl sokat nyomtattam rá.

No, nyár közepén megléptem a cserét. Ég és föld a különbség. Most már a ventilátorok a leghangosabbak. :-)

Én a Creality boardját raktam be végül, de érdemes megnézni a 32 bites BigTreeTech SKR-t is. Csere előtt érdemes a régiből kiírni a kalibrációs értékeket (steps/mm) és azzal kezdeni az új board kalibrálását.

Akkor olyat keress, amiben van:
- auto bed levelling feature
- Ultrabase jellegű asztal (melegen tapad, hidegen nem)
- minél több fém alkatrész (fasza érzés, hogy tudsz nyomtatni nyomtatót, de nem lesz annyira szép a nyomata)

Tud:
- SD kártyáról nyomtatni
- nyomtatást folytatni

Opcionálisan:
- kettő filamentet használni (mondjuk vízoldható support miatt)
- van hozzá olcsó alkatrész
- zárt dobozban van gyárilag

A legó típusúak olyanok, mint a Trabant vagy a Zsiguli: elvisznek A-ból B-be, de minden hétvégén órákat kell szerelni, ha nem akarod, hogy félúton cserben hagyjanak és persze eléggé fapadosak, ha nem vásárolsz össze egy másik nyomtatóból mindenféle alkatrészt, hogy legyen egy öszvéred.

Az abszolút Trabant az, amit magam építettem.

Egyetlen alkatrésze sem másik nyomtatóból származik, mert mind egyedi rendelés, illetve saját fűrészelés.

És nem kell szidnom tervezőt, építőt, ha valami nem úgy megy, mint kéne.

Eleinte igen, szerelni kellett, beállítani. (Megjegyzem, a Makerbot Replikator 2x-et is már többször javítottuk, pedig az gyári, csúcsminőség. És az első "lego" deltám beállításához képest a saját bigdelta beállítása egy diadalmenet volt.)

És most már több mint 3 éve működik, teszi a dolgát.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Az olcsóbb kategóriás, generic alkatrészeket használó cuccoknak az előnye és hátránya ugyanaz. Nincs máshol nem kapható alkatrész általában, vagy legalábbis olyan általános elemekből épülnek fel, amit könnyű olcsón pótolni vagy cserélni. Vannak kopó alkatrészek, ahol ez nem hátrány. A full kész, márkás cuccoknál előfordulnak olyan gyártóspecifikus megoldások, amit csak a gyártótól tudsz megvenni és drágább sokkal. Azért jobb esetben azoknál is cserélhetők genericre is a komponensek, de akkor már az is diy irányba megy el.

Eredetileg teljesen alkatrészenként összevéve terveztem nyomtatót venni egy akkor népszerű terv alapján saját építéssel. De egy kész alap szett kb hasonló árban volt mint az alkatrészenként összevéve, s így inkább vettem egy olyat (akkoriban a tevo tarantula volt kb az egyik legjobb ár-érték arányú, most talán az ender3). Gondoltam majd a komolyabb gép építésekor az alkatrészeit felhasználom és legalább magam ki tudom nyomtatni a műanyag elemeket ahhoz. Ez volt két éve, azóta a tarantulát bővítgettem, fejlesztgettem apránként :D Talán majd lassan tényleg összerakok egy most népszerű tervből egy custom megoldást.

És amikor láttam, tapasztaltam, hogy a Makerbotot is piszkálni, javítani kell, akkor bátram adtam a fejem egy saját legós összerakására.

Nem hátrány, ha az embernek mechanikai tapasztalatai is vannak, összegyűlnek.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Igen, részben ezért is keztem az egészbe. Az arduino és motorvezérlők, más hasonló mechanikai kütyük ilyen szinten kimaradtak korábban. Igaz azóta már messze túlhaladta ezt a technika, azaz most már fillérekért vannak 32 bites boardok is, de jó látókört szélesíteni.

Meg az is igaz, hogy meló mellett, kiküldetések közt simán elfér a 3-4 hónapos átfutási idő is néhány mókához, mire kínából ideérnek a különböző dolgaim. Az is érdekes volt, hogy ekkor jöttem rá, mennyire nincs felszerelve barkácseszközökkel a háztartásom. Szóval csavarhúzótól a fűrészeken át a tolómérőn és a multiméteren át sokféle kiegészítő be lett szerezve. A rengeteg féle és forma csavarokról nem is beszélve, amit mint kiderült itthon még szegeden sem egyszerű beszerezni (pláne nem olcsó itthon). Meg persze a fogyó alkatrészekből előre berendelek mindig kínából, hogy ha hónapok múlva kell valami, akkor legyen kéznél. Csak nem árt már rendszereznem a dolgokat jobban, mert most van némi őskáosz emiatt :D

A nyomtatás egyébként az anyagok ismerete, viselkedése valamint a mechanikus dolgok mentén is érdekesek. Például, hogy ha bizonyos téren fejlesztek valamit, akkor lehet más téren romlik valami. Mert például a merevítés pontosság szempontjából javít a minőségen, viszont a lazább felépítés jobban elnyeli a rezgéseket. Vagy épp nő a súly, ami megint csak mellékhatásként behoz mást is. Rendszerben kell szemlélni az egészet. Van, hogy fél év múlva visszaolvasva egy kommentemet a szomszédos ph topicban a homlokomra csapok, hogy bakker most már triviálisnak tűnik, hogy akkor mi lehetett a baj. És mivel elméleti fizikus kevés van a témában, így sokszor hiedelmek is terjednek, amit a gyakorlati tapasztalatok tudnak jobb irányba terelni, meghogy a mások szerint triviális állításoknak is érdemes utánaolvasni, egészen a forrásig, hogy miért hozták létre azt az adott dolgot (pl tl smooter, mert szinte mindenütt el vannak tévedve vele kapcsolatban)

https://prohardver.hu/tema/minden_ami_3d_nyomtatas/friss.html

"a komplexebb megoldás:
pontosan fél éves birka vérét kevered amazonas-i esőerdő mélyéről származó szárított, morzsolt indák svájci alpok kövéből készült mozsárban tört porával krémesre, holdtölte éjfélkor megkened a heatbreak belsejét pontosan 0.1mm vastagon... se 0.11 se 0.09 nem jóaz egyszerűbb: emberáldozat, javaslom az inkánk történetét átfutni, nagyon értettek a dugulás mentesítéshez, ritkán volt náluk magasvérnyomás, a pumpát levegőztették, ha dugulás volt..."

 

Kösssz...

Tudom, miért nem járok arra.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Ide írom, mert szerintem ide illik leginkább: aki az Original Prusa Mini-t venné az eddigiek (vagy más infók) alapján (én nagyon elgondolkodtam alaposabb utána olvasás után), annak jó tudni, hogy a mostanában leadott rendeléseket már csak június 1 után tudják szállítani, az ez utániakat meg nyilván még később. Az nem derült ki semmi írásból, hogy ez egy átmeneti állapot a felhalmozódott rendelések miatt, vagy úgy kell készülni, hogy hosszabb ideig lesz a rendelés és a szállítás között bő 4 hónap.

A többi modellt nem érinti ennek a torlódása, MK3S 1-2 hét, SL1 azonnal, kiegészítők és upgrade kit-ek szintén 1-2 hét várakozás után kézbe vehetők.