Magánszemély eladja az autóját: hogyan járhat pórul?

Fórumok

Kb. 10 napja megy a hirdetésem ( link itt: https://hup.hu/node/167968 ) ( amúgy eladó... :) ), amelynek során eddig két komolyan aggasztó vásárlói trükköt azonosítottam

- mindkettőnél standard szöveg volt a "most indulunk az Alföldről" szöveg, biztos vásárlást igértek cserébe a lealkudott árért (ez mondjuk nem átverés, csak rávezetés :)

- mindkettő előre alkudott a telefonban az autó megnézése előtt, így teret adva gondolom annak hogy az eleve lerángatott árat még jobban lehúzzák

- a tegnap esti különösen érdekes volt: egy állítólagos házaspár akik "moströgtön" (amúgy fél10re..köszi) jönnek, nem saját névre, hanem valaki cégének a nevére, előre pecsételt 4 db "indigós" (wtf?) adásvételivel

 

Hálistennek végül nem jöttek el, de ezt nem kommunikálták (telefont kinyomja, nem hiv, sms-t ir hogy majd később hiv... inkább letiltottam). Egyébként a nő feltűnően tudni akarta a pontos cimünket, szerencsére volt annyi sütnivalóm hogy egy közeli utcát adtam meg házszám nélkül. Elképzelhető hogy a cím birtokában napközben meg akartak volna látogatni egy kis autólopás keretében?

Mi az amire figyelni kell? Mivel verhetnek át ha betoppannak "négy darab előre pecsételt cég nevére szóló adásvételivel"? Mi a kockázata annak ha a cég nem is létezik, netán felszámolják? Vagy ha nem jelenti be az önkormányzatnál? Egyáltalán az ilyen vásárlót odaengedjem az autóhoz?

Köszi!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 09:00

Amikor legutóbb (tavaly nyáron) gépjárművet adtam el (motorkerékpár), akkor ez segített:

  • tökéletes állapotúnak hirdettem a járművet
  • a jármű valóban tökékéletes volt (nem csak annak hazudtam)
  • jól látható képekkel volt a hirdetésben dokumentálva
  • reális árat kértem
  • megemlítettem, hogy csak szakszervizben volt karbantartva és erről számlák, papírok vannak
  • lekérdezhető az előélete a szakszervizben
  • felsoroltam az extrákat
  • leírtam, hogy az ár annyi, amennyi, tesztpilóták, nepperek, kóklerek, ügyeskedők, próbálkozók kíméljenek, alku nincs
  • hozza magával az előre kitöltött adás-vételit, mert nekem nincs arra időm, hogy itt szarakodjon vele
  • kérésre azonnal további képeket küldtem, minden kérdésére válaszoltam

A hirdetés feltétele után kb. 3 órával hívott egy komoly érdeklődő (ő volt az első), aki másnap el is vitte. Mielőtt elindult volna Budapestről Győrbe, elmondtam neki, hogy a holmi olyan, aminek leírtam, remélem a kp is olyan és annyi, amennyit megbeszéltünk.

Megnézte, fülig érő szájjal és "Shut up and take my money" fejjel fizette ki, majd vittel el 10 perc alatt (ebben benne volt az aláírás, két kollégám tanúzása, plusz a zseton leszámolása is). Azóta kétszer írt vissza, hogy köszi az üzletet és a motor tényleg olyan, amilyennek hirdettem.

Tehát a varázsszó: korrektség.

trey @ gépház

Leírtam. Előzetesen kiszűrőd az illetőt, egyrészt, a hirdetés szövegében már, majd az első telefonos beszélgetésnél. Orkok, 2 mondatot kimondani nem tudók, magas lóról beszélők, zsiványecetek elmehetnek a bukta kurva anyjukba.

A mellébeszélőkre meg szépen ráteszed a telefont. Nem kell ehhez YouTube howto meg totalkárosult autószakértők gyülevész gyülekezete. Csak józan paraszti ész.

trey @ gépház

Tehát a varázsszó: korrektség.

Meg a kovetkezetesseg. Meghirdettem egy cuccot, nagysagrendileg X=huszezer forintert, egy apro kozmetikai hibaval, de igy is boven aron alul. Errol kulon felkorver, piros szoveg volt a hirdetesben, plusz makrofoto a hibarol.

Jelentkezik egy csavo, teljesen normalisnak tunik, mondom neki a telefonba is, hogy figyelj baszdmeg, hibas, azert ilyen olcso. Mondja hogy oke, tudje, erti. Talalkozunk, viszem a cuccot, megjon o is, tok normalisnak tunik, elkezdi szamolni a penzt, kiderul hogy X-1000 "van nala keszpenzben" (lol). Adjam mar oda X-1000-ert (mondom, kb 5%-rol beszelnuk), mert rugalmas volt a talalkozoval meg amugy is hibas az aru. Hat mondom ez igy nem oke, de shit happens, legyunk jofejek ket opcio van: (a) megyunk az ATM-hez, (b) utalja a penzt (ez egeszet, most), (c) hazamegyek.

Hirtelen talalt egy ezrest a zsebeben. Hazamentem, nem adtam neki oda. :D

Masnap az egyik kollega elvitte X+5000-ert, mondvan hogy ilyen olcson nincs pofaja elvinni.

Ja. Nekem az a véleményem, hogy az inkorrekt eladói oldal kitermelte az inkorrekt vevői oldalt. Ahogy az lenni szokott. Egyensúly lett az Erőben.

Természetesen, ebben a fostengerben is meg tudja találni egymást a korrekt vevő és korrekt eladó. Jó példa erre a zárt Rolex FB csoport, ahonnan kiszórják mindkét táborhoz tartozó trógereket.

trey @ gépház

A totalcar.hu -n van a témában több írás, illetve a "Bp-i autósok közössége" csinált egy Youtube videót, érdemes megnézni. Céget tudod ellenőrizni az e-cegjegyzek.hu -n, és akár a NAV oldalán az adószáma alapján. Ismerősi és családi körben nem próbáltad elpasszolni a verdát?

Ehm, hát ha egyszer el fogom adni az autómat, akkor tuti beviszem kereskedőhöz. Nekem semmi kedvem mindenféle népekkel "beszélgetni", alkudozni, egy csomó időt el lehet ezzel szórakozni. Arra meg pláne semmi szükségem, hogy tiszteletüket is tegyék nálunk. Főleg ha itthon se vagyunk. Ismerősöm szeret "seftelni", Ő simán meghirdette a konvektorát nagyon olcsón, aztán jöttek is a kisebbségi jelentkezők olyan szöveggel, hogy ha nem jó visszahozzák, stb. Fizettek érte pár ezer forintot és még garanciát is várnának érte...

Egy ilyen korú használt autónál (~10 év) a kereskedő az egyébként elérhető "piaci" ár felét adja. A biznisz mindkét félen múlik: neked levan a gond, megkaptad a pénzedet, mehetsz haza. Ő meg lehet hogy hónapokig fekteti benne a pénzét, fizeti az eladót, takaritgatja, marketingeli, és végül (talán) el tudja adni.

Szóval van ilyen shortcut, igen, de megvan az ára. De egyébként kettőből kettő eddig megbízhatatlan / nem szimpatikus tróger volt, úgyhogy lehet hogy ez lesz a vége :)

+1 Tesóknak és kopaszoknak nem adunk el autót, mert később baj lehet belőle. Csak névre írva átlagos embereknek vagy kereskedésbe beadva/beszámítva.

Testvérem sokat üzletel és már a telefonban tudja, ha valakivel nem szabad üzletet kötni. Persze van olyan cigány is, akivel lehet üzletelni, de annak már a hangján érződik és nem tesóz le, nem úgy kezdi, hogy mennyit engedsz a feléből, nem hozza az egész baráti kört/családot, stb.. Sajnos ők vannak kevesebben.

Szerkesztve: 2020. 01. 21., k – 10:24

Együtt írassátok át az okmányirodában. Sok vevő elfelejti, és majd neked megy a fizetési felszólítás tiltott parkolás, gyorshajtás, matrica nélkül autópályára hajtás miatt. Amit persze sikerrel fellebbezhetsz, csak közben beleőszülsz.

Amelyik elore alkudik az mar meg se jelenjen.

A cimed meg nem az auto miatt kell. ;)

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ha messziről jön és telefonon alkudik, akkor lehet kicsit engedni, mert amikor megérkezett már vesztett. Akkor már kidobott pénz engedni.