Külső hőszigetelés megtérülése

Fórumok

Sziasztok,

mivel itt hálistennek mindenki ért majdnem mindenhez :), ezért egy olyan jellegű kérdésem lenne:

Adott egy kb 120m2 ház klasszikus kádárkocka+toldásos felállásban, a födémen 10cm üveggyapot szigeteléssel, homlokzati hőszigetelés nincs.
A nyilászárók már új fajták, jól szigetelnek (látszólag :)).
Gázzal fűtünk, fali alu radiátorokkal, gravitációs rendszerben.
Azokat kérdezném akik hasonló adottságú házat szigeteltek, egyrészt mivel tették, másrészt mennyivel csökkent a fűtésszámla, nőtt esetleg a komfort, stb.
 

Köszönöm

Hozzászólások

A Columbia űrsikló tudna erről mesélni. )-:.

> Sol omnibus lucet.

A meleg fent szökik. A 10 cm semmi. Nekem 30 cm cellulóz van befujva.

Mennyi a gáz számla?

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Aug közepén költöztünk, szóval eddig nagy tapasztalatom nincs :), most havi 35-öt utalok fixen, de pl. leolvasás után januárban csak 8k jött.

Közben a fürdőben bekötöttem a bojlert, az átfolyós gázost meg lekötöttem, így szerintem még olcsóbb lesz.

Szerk. Hosszútávon (Áramvezeték újratervezés, csere, gyengeáram dettó) 20-30cm rockwoolt szeretnék majd a födémre, azt meg osb-vel lefedni...

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

szerintem 20 alá nem fogod tudni letornászni. ergó durván!!!!!! számolva 15e ftot sporolsz havonta. 6 honapot fűtesz(ha kevesebbet fűtesz, kevesebbet sporolsz ugymond, de mindegy...), akkor 15×6 = évi 90e ftot tudsz sporolni LEGJOBB ESETBEN. alsohangon 2 millios beruházás, de 1.5 biztos. 1500/90 = 16 év, 2000/90-nel 22 év. ennél biztos több, mert van hogy alig kell fűteni...

én nem költenék pénzt kádárkockára, bár eccer tettem, aztán épitkeztem, és arra jutottam, hogy egy vasat nem szabad rákölteni oldschool házra, addig ellenni ott, amig nem jön össze egy korszerű ház... ott meg jó anyagokbol A+os ólat épitettem. 15e ft volt -20fokban ha fával fűtöttem HMV-vel együtt a fűtés. gázzal 20-23e. 5en lakunk.

szerk: 10 év mulva ~4.3 milliod van, ha állampapirt veszel azon a pénzen.... kb.

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

óh, én havonta elszámolok... az energiaár emelkedésével nem számoltam, de akkor a sporolás összege emelkedik valamennyit, tehát a 16-22 év kevesebb lesz.

én pl most számoltam ki, hogy akaroke 2.5 millioért napelem rendszert? 10 év múlva több pénzem lesz, ha nem akarok. tehát nem éri meg azt sem. ami 5-6-7 év alatt nem térül meg, azt lehet nem kell erőltetni egy már meglévő dologra "ráerőltetve"...

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Igen én is ezt számolgatom, hogy pl. a multirockot felrakni kb 350-400k meg egy munkás hétvége, így annak látom értelmét.
A kábelek aluk, így pl, most a szárítógép nem is megy, csak gázsütőt mertem berakni a konyhába, stb, így azt indokoltnak tartom.
A dryvit, és egyéb szigeteléseknél már én is úgy látom, hogy ha nem sajátkézzel van megcsinálva (és azért az nagy meló 1-2 embernek, hanem kikell fizetni a munka részét is, már elmennek nagyon a költségek a drága munkaerő miatt...

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nekem 11x10 es kádárkocka van. Felül még semmi szigetelés, csak a szokásos akkor födém. Mivel sose számolgattam mi mennyi, így csak érzésről tudok beszélni. A leginkább a nyílászáró cserét éreztük meg. Után még körbe is lett szigetelve 8cm-es nikecellel. Az is dobott rajta. A fűtésszámla csökkent legalábbis kevesebb "fa" fogy, és reggelre sincsen nagyon kikülve a ház. Mi vegyesbe toljuk, azaz konvektor + kandalló, ha nagyon nagyon hideg van -10 alatt akkor cserépkályha. Szeretjük ha a házban 23 fok körül van a hőmérséklet.

Szóval nem kérdés simán megéri és kell is szerintem.

Fedora 38, Thinkpad x280

a 8 cm és a 15 cm szigetelés között nem sok eltérés van a teljes beruházást nézve. így a 8 cmnek szinte semmi értelme, mivel ugyanugy vannak járulékos munkák, amit így is úgy is el kell végezni. tehát akkor már érdemesebb vastagabbat feltetetni...

amugy a konvektor eleve pazarol, csak félig(negyedig) zártad le a pazarlást....

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

nem értem a logikát abban, hogy a cserépkályhába csak nagy hidegben durrantasz be.
Mi gyakorlatilag ~október végén elkezdünk vele fűteni (ugye itt is lehet "szabályozni" hogy mennyi fával) egészen tavaszig.
Aztán hogy emellett befűtünk-e a kazánba (padlófűtés) vagy nem, az a hidegen múlik

Nekünk megy a konvektor is így elég a központi helyen lévő kandallóban fűteni. Az feltolja a hőmérsékletet szépen 23-24 fokig is. Ha nem ég akkor meg majd ott a konvektor, ami kb 20 fok alatt kapcsol be (21-22 nél ki). Viszont az  őrláng,  is "hatékony", mivel az olyan 30-40 fokosan tartja a konvektort ami sokszor elég kiegészítésnek. Pl szeptemberben végén már bekapcsoljuk az őrlángokat és azzal bőven megvan a 24 fok :D akár október közepéig is. 

A cserépkályha  minden szobában van. Ahol fűtünk vele ott lesz 28 fok, kevés fával is. Ráadásul elég macera  annyi cserépkályhával bajlódni, elég koszt/port stb csinál az az 1 kandalló is.

Magyrán amikor nagyon hideg van ugye akkor többet megy a konvektor és mivel hidegben már nem hatékony jöhet a cserépkályha. "Hála" a felmelegedésnek egyre ritkábban. Konkrétan idén 1x volt, az is tavaly megrakott fával :D

Fedora 38, Thinkpad x280