Dél-Korea kormánya is Linuxra váltáson töri a fejét

Link: Goodbye, Windows: Another Government Plans En-Masse Transition to Linux

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 14., p – 08:45

Kérdés, hogy mennyi ebből a váltásból a puszta fenyegetőzés jobb árak és/vagy szolgáltatások elérése érdekében.

Lehet egy része csak fenyegetőzés. De szerintem árengedmény nélkül is megéri váltani, még ráfizetéssel is, mert függetlenednek egy amerikai multitól, nem lesznek kiszolgáltatva vendor lock-inben. Nem egy magáncég fog dönteni, hogy meddig supportál nekik egy adott OS-t.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Orbánék is eljátszották ezt és abban sem vagyok biztos, hogy az árengedmény volt az elsődleges cél, ha egyáltalán az cél volt.
Én inkább arra tippelek,hogy felhívás korrupció megvalósítására.
Igaz Dél Koreában ezért hivatalvesztés és súlyos börtönbüntetés jár. Nem úgy mint Magyarországon.
Magyarországon a korrupciót "eredeti tőkefelhalmozásnak" hívják.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

csakhogy míg az eredeti eredetiben sok volt a rivális, így maga a korrupció mértéke nem volt olyan nagy, és főleg nem volt állami rendszer.

az állam egyes alkalmazotti lehettek korruptak, de maga az állami intézmény sosem volt az. míg ez magyarországon rendszerszintű akár az ügyészségre, az adóhivatalra, a jegybankra/bankfelügyeletre az alkotmánybíróságra, a versenyhivatalra, a médiatanácsra gondolok. ezeknek lenne dolga hogy a monopóliumokat, túlburjánzásokat megakadályozza. de nem teszi.

Sokan megpróbálták már a feljelentést, de nincs sok értelme. Legfeljebb fogadni lehet, hogy már másnap vagy csak egy hét múlva közli az ügyészség, hogy nem történt bűncselekmény. És az a jobbik eset, ha itt megáll a dolog és nem a feljelentőt kezdik el tüzetesen átvizsgálni. 

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szerintem ez nem ennyire egyszerű. Divatja van annak, hogy a jogalkotói szándékkal szembe menve, ha érdek úgy kívánja, betű szerint értelmezik a jogot. Lehet mondani, hogy ez akkor így jogszerű, csak az a baj, hogy a jogalkotó nem volt felkészülve a trollkodásra, az adott speciális esetre. Így eleve kérdés, mi jogszerű, mi nem, továbbá, amit jogszerűtlennek gondolsz, az lehet, hogy a jogalkotói szándékot tekintve csak a jogszabály hiányossága, s a törvény megreformálására van szükség.

Az a legnagyobb gond, hogy az életről való gondolkodás, az értékrendek annyira kemény és átjárhatatlan lett, a célok mások, hogy minden cselekedet, mondat azonnal átpolitizálódik, s ki-ki a saját célja elérésére használja a jogot nyilvánvaló részrehajlással, szelektíven. Így meg nyilván születnek olyan hozzászólások, amilyeneket te is írsz. Jut eszembe, a feljelentő átvilágítása, annak megvizsgálása, mindent jogszerűen tesz, miért is probléma, ha mindent jogszerűen csinál? Csak nem azért, mert még sem vannak rendben a dolgai? ;)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha ők lopnak, korruptak akkor az jól van, mert a jogalkotó is azt akarta, hogy ne bántsák őket. Az aki ezt feszegeti arról kicsiben tudomást sem vesznek, de ha kezd az illető "veszélyes lenni", mert mondjuk meg van annak a veszélye hogy tömegeket késztet gondolkodásra, akkor nála fognak találni valamit amivel meg lehet hurcolni még akkor is ha végül Strassburgban  neki adnak igazat. De addig is fújhatja a "semleges, független, korrekt" sajtó, hogy a gazember miket művelt!
Persze vannak a kormány kritikusok között is gazemberek nem is örül nekik senki egyik oldalon sem. Illetve a kormányoldalon talán igen, mert lehet velük példálózni és általánosítani.
[url=http://www.emelttortenelem.hu/a-diktatura-8-legbiztosabb-jele]Én nem most érettségiztem, de a jelenre vonatkoztatva mindet érzékelem[/url]

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ne haragudj, de én úgy tudom, hogy nem a korrupcióért jár a hivatalvesztés és a börtön, hanem azért, ha valaki a szokásjoggal ellentétesen működik, vagyis a megfelelően megfizetett pártfogók nélkül bukik le, akik kihúzzák a slamasztikából, és adnak neki egy ejtőernyőt, hogy kényelmesen letehesse az ülepét egy kényelmes új vezetői székben.

szerintem addig nem lesz linuxra váltás, amig a teljes feladat spektrumot amit meg kell oldaniuk nem fedik le webalkalmazásokkal. 

Dicséretes, nem szeretnének nyomtatni - védik az erdőket:) A könyvtárban nem sikerült 4 nyomtatóból 3 a  nyomtatását megoldani.  Szkennelés nem is beszéljünk.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Scannelni egy rendes szervezetben nem PC-ről szoktak hanem fordítva: odasétálsz a géphez, scannelsz, majd bepötyögöd hogy melyik user mailboxába menjen a dokumentum és kész is van. De ha már rendes szervezetről beszélünk, akkor nem random PC-kről és random nyomtatókról kellene beszélni, hanem egy összetesztelt készletről, amiben megy minden.

(több nyomtató megy Linuxon mint nem megy, egyébként)

Bocsi, nagyon okos, bölcs, előrelátó és hasznos dolgot írtál.

Elhiheted hogy nem én vagyok a felettes szerv döntéshozója.

Ezt kaptuk ez van!

(Én szerettem volna ha Linux lenne a gépeken, de mivel nem sikerül a mutatvány így sajnos visszakúszott Windows 10. Eleve azzal lett véve az összes PC).

Meglepetésemre többen is kijelentették, hogy jobban szerették az Ubuntu/Fedora felállást:) 

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Én csak azt mondtam hogy egyes hardverek nem Linux-kompatibilisek, és ha egy szervezetet Linuxra migrálunk akkor előtte teszteljük hogy minden eszköz megy-e, és ha nem, akkor cseréljük kompatibilisre, vagy nem migrálunk. Nem értem, hogy mi a probléma. Úgy látszik nálatok best effort jellegű volt a történet, ennek pedig lehet olyan következménye, hogy nem fog sikerülni.

Ott a pont, még korán volt (és a Google sem jelezte a helyesírási problémát).

Szerencsére itt vagy te:)

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Ez attól függ, milyen nyomtató/scanner. A normális nyomtatók/scannerek pikk/pakk működnek Linuxon is, Windowson is, akár hálózati, akár usb-s... (akár LPT portos) ... ami nem, az amúgy is selejt kategória.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Oszt' nehogy ők is rájöjjenek X évvel az átállás után, hogy hát mégse spóroltak vele csilliárdokat, mint ahogy az volt Münchenben vagy Berlinben vagy hol.

Egy ilyen átállást követően azért erős az MS lobby, szóval ki kell várni egy vezetőcserét, s alaposan korrumpálni, s kész is vagyunk. Nem vagyok arról meggyőződve, hogy Münchenben műszaki okok miatt bukott a dolog, meg arról sem, hogy megfelelő akarat esetén a problémákat ne lehetett volna orvosolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A mostani döntés nem jelenti azt, hogy a kormányzat végleg szakítana a Microsofttal. A koreai Aju Business Daily üzleti lap szerint az állami rendszerek két körön futnak: az egyik számítógépeit csak "külső" használatra, vagyis az internetre csatlakoztatva használják a hivatalok, míg a másik esetben a PC-k csak a belső hálózatot érik el. A távol-keleti ország az előbbi gépeken váltott Linuxra.

 

A tervek szerint 2026-tól már csak egyetlen PC-t használnak majd az alkalmazottak, azon pedig Windows fog futni. Ezzel a belső hálózatot használják majd, míg az internetre egy linuxos virtuális asztali géppel csatlakoznak majd.