Az új számító windowsra jó, linuxra nem

Megérett a gépem a cserére, már vagy fél éve keresgéltem, videóztam, aztán elhatároztam, és mindent IS figyelembe véve vettem egy újat. Ryzen 5 3600X proci egy Gigabyte B450M lapban, gyors ssd, 2x8Gb ram, CoolerMaster jól szellőző házban, fasza táppal éééééééééés... tádámm! Egy RX5700 kártya!! Örültem, mint majom a farkának, szaladtam haza, kapcsolom be: windows. Sebaj, legalább megnézem mit tud a cucc (i5 és GTX1060 után). Nagyon király. 

Pár nap és sok örülés után rájöttem, hogy örömöm csak akkor lehet teljes, ha kukázom a wint, és megy fel a fedora. Így is lett. Seperc alatt új os, örülés. Játékok fel, ugyanaz, mint windowson. Nagyon ki... oh wait. Mi ez? Fagyás. öööö. Hét gombos billentyűkombinávió. (Ctrl-Alt-Del-Ctrl-Alt-Del-Resetgomb) :(

Reboot. Ugyanaz. Ejjejj. System, driverek? Minden faja. Hm. Fagyás megint. Semmi gond, nem szereti a fedorát. Megy fel arch.

Seperc és arch fent. Fagyás. :( Azanyád! 

Elszállt valami benne? BIOS? Neten valami okosság? Minden fellelhetőt kipróbáltam, semmi érezhető eredmény. Windows vissza. Tökéletes. Napokig. Hetekig. Ilyen nincs. 

Sok idő telt el, eljött az ötös kernel, próbálkoztam több disztóval, ugyanaz. Eljött az 5.3 meg az 5.4, ugyanúgy fagyi. Ubuntu, Manjaro, Pop_OS, Debian, Arch, Fedora (30, 31, rawhide), kernelek, mesa(-git), erős, kitartó próbálkozás. Volt disztró, ami el se indult, volt ahol azonnali fagyás, máshol csak ha játék indult, feladtam.

 

Most windows alatt tökéletes a gép, és sírok. Van ilyen egyáltalán?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 10., h – 20:47

Igen, az AMD GPU-k szarok Linuxon, ez lassan kőbe vésett tudomány. nvidia -t kellett volna venned, ha Linux a target platform. Én egy Quadro M1000M -el tolom, szépen muzsikál rajta a native / Proton / wine gaming is.

Nyugi Windowsnál is van ilyen. Windows 10 frissítés után mindig fagyott ThinkCentre 2. generációs Intel CPU-ban lévő GPU-val. Nvidia kártya lett a megoldás.

Nézd meg van-e hozzá BIOS frissítés.

Bleeding edge problemak.

6 eves laptopon kivaloan hasit a 3 gepet megjart 10 eve telepitett win7 megspekelve egy 3 eves ssdvel.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Ezt a 2 hibajegyet tessék követni:
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=111481
https://gitlab.freedesktop.org/drm/amd/issues/892

Amúgy durva mi van mostanában VGA fronton.. Intel jó ideje problémás, régebbi AMD-k ACPI hibával küzdenek, és Nvidia-ban is néha olyanba fut bele az ember, hogy a haját tépi

Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A Linux nem való játékra. Igen, még most 2020-ban sem. Ezvan.

Ez eléggé elkeserítő, remélem sikerülni fog megoldanod a problémát. Mennyire fagy ki? Coredumpot elő tudod állítani? Mert abban GDB-vel ki lehetne keresni, konkrétan mi miatt száll el. Persze ha nem kernel panic és csak az X crashel el akkor nem szivesen állnék neki kézzel kibogozni. 

Szerkesztve: 2020. 02. 11., k – 18:59

5.5-ös kernelben fontos javítások vannak Navi-n fagyást okozó hibákhoz, az alatt nem érdemes próbálkozni. Idővel visszaportolhatták/-ják 5.4-re, mert az LTS kernel.

Aki most akar venni AMD-t és elég a 1080p körüli felbontás, annak az RX 400 és RX 500-as sorozatú (azaz Polaris) Radeon-okat ajánlom, azoknak az opensource drivere kiforrott, jól működik. Esetleg Vegát lehet venni használtan, az az utolsó és leggyorsabb GCN architekturás.

Update: Úgy látszik, hogy csak az kellett, hogy kiírjam a nyomorom magamból.... Jelenleg Fedora 31 alatt 5.6.0 kernellel, mesa 20.1 és llvm 11.0 mellett nincs fagyás. Reméljük ez hosszabb távon is így marad. Ami biztos, hogy folyamatosan javul a navi10 támogatás.

INNEN szedtem az infókat.

jAzz