25 millió euróra büntették az Apple-t Franciaországban a Batterygate miatt

Címkék

Emlékszünk még az Apple throttling balhéjára? Amikor azt akarta elsütni, hogy azért lassítja szándékosan az iPhone-okat, hogy a felhasználóknak a legjobb élményben lehessen része (és nem azért, mert azok váratlanul lekapcsolgattak)? Nos, a franciák nem voltak vevők erre a magyarázkodásra. Nekik a tervezett elavulás fogalom ugrott inkább be. Éppen ezért a felügyeleti szervük 25 millió eurós bírságot szabott ki a kaliforniai vállalatra.

Az Apple nem küzd a bírság ellen, belegyezett az kifizetésébe, valamit egy, az üggyel kapcsolatos közleményt is meg fog jeleníteni egy hónapon keresztül a francia nyelvű weboldalain.

Following an investigation by the Directorate General for Competition, Consumption and the Suppression of Fraud (DGCCRF) and after the agreement of the Public Prosecutor of Paris, the Apple group agreed to pay a 25 M fine € in the context of a criminal transaction

Following an investigation opened on January 5, 2018 by the Paris Prosecutor’s Office to investigate the complaint of an association against Apple, the DGCCRF has indeed shown that iPhone holders had not been informed that the iOS operating system updates (10.2.1 and 11.2) they installed were likely to slow down the operation of their device.

These updates, released during 2017, included a dynamic power management device which, under certain conditions and especially when the batteries were old, could slow down the operation of the iPhone 6, SE models. and 7.

Unable to revert to the previous version of the operating system, many consumers would have been forced to change their batteries or even buy a new phone.

The National Service of Investigations of the DGCCRF therefore communicated to the Paris Public Prosecutor’s Office in 2019 the conclusions of its investigations, finding that this lack of consumer information constituted a misleading commercial practice by omission. With the agreement of the public prosecutor, Apple was offered a resolution comprising the payment of the sum of €25 million and the publication, for one month, of a press release on its website.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Tehát végső soron, amiatt, hogy elcseszte az apple a dolgot, emiatt fizet a francia államnak 25misi euró büntit, amit abból a pénzből ad a francia államnak, amit a fogyasztóitól szedett be, tehát francia állampolgároktól is. Végülis akkor végső soron ez egy plusz adó, amit az apple userek fizetnek meg. Ügyes.

A vádak alapján az Apple becsapta a fogyasztóit, megkárosította őket, ami ráadásul felesleges környezetszennyezéshez is vezetett. Most azt tegyük félre, mi volt a valós mögöttes ok, ez csak hitvitához vezetne. Ha bármilyen cég ilyet csinál, szerinted nem dolga a fogyasztóvédelemnek odacsapni? Ha pedig dolga, akkor mégis mivel tehetné, ha nem pénzbírságok kiszabásával? Mert ha a cég termékeinek árusítását korlátozná mondjuk Franciaország, akkor meg az lenne a baj, elvégre azt is a fogyasztók szívják meg, illetve az alkalmazottak.

>fizet a francia államnak 25misi euró büntit, amit abból a pénzből ad a francia államnak, amit a fogyasztóitól szedett be, tehát francia állampolgároktól is. Végülis akkor végső soron ez egy plusz adó, amit az apple userek fizetnek meg

Ezt az apple userek már megfizették tudtukon kívül, mivel az alma minden bizonnyal kalkulál minden döntés előtt a várható büntetéseket is számba véve egy várható megtérüléssel. A kérdés az, hogy amikor kiderül a turpisság, hogy ezért a pénzért mégis csak palira vette a felhasználóit a cég, akkor odasóz-e egy jó nagyot állam bácsi és elszedi-e ezt az összeget, elkerülve az esetleges jövőbeli hasonló trükközéseket, vagy csak ül a szent kapitalista versenyről ábrándozva és a tökét vakarja. Utóbbi esetben csak azt éri el, hogy a büntetésre előzetesen felszámolt tartalék az árból (az "adó" a te értelmezésed szerint) a részvényesek meg a Timkukk zsebében landol, következő alkalommal meg duplaígy lesz madárnak nézve a kedves vásárló, egészen addig emelve a téten amíg végre az állami gépezet meg nem moccan.

Sajnos a büntetés összegét tekintve a francia állam az előbbi esetben hiszi magát, de én attól tartok, a valóság inkább az utóbbi felé húz.

A felesleges környezetszennyezést kifejthetnéd.

Az rendben van, hogy előbb-utóbb elfáradnak az akkumulátorok, nem jó, de sok mindent nem lehet vele csinálni. Ez előfordul sok céggel, nem csak az Apple-lel. A throttling viszont lehetővé teszi, hogy a már romlófélben lévő akkumulátort csökkentett sebességgel, de tovább használják, így elvben elodázza az akku (vagy a telefo) -csere szükségességét, én ezt nem mondanám felesleges környezetszennyezésnek.