10 éves az iPad! Létjogosultsága ...

... egyértelműen van!
30% (249 szavazat)
... van, de meg lehetne nélküle lenni.
38% (310 szavazat)
... inkább nincs, sok vizet nem zavar már.
24% (197 szavazat)
... egyértelműen semmi.
8% (66 szavazat)
Összes szavazat: 822

Hozzászólások

raadasul annyira van letjogosultsaga, hogy a legtobb egysegsugaru usernek aki a facebook, youtube, email triumviratuson kivul semmit se csinal a szamitogepen annak ezerszer ezt ajanlanam ha cserelik a gepet

Sajat tapasztalat: abszolut van letjogosultsaga, legtobbszor tobbet hasznalom, mint a laptop-om, nagyon szeretem.

A 'zasszony szerintem ~3-4 hete nyitotta fel utoljara a laptopjat, az iPad viszont folyamatosan a keze ugyeben van.

A tartalomfogyasztas tableten sokkal-sokkal komfortosabb.

Roses are red
Violets are blue
Unexpected '}' on line 32

Szintén zenész. Asszony eleinte fikázta hogy semmi értelme, összeköltöztünk és azóta kb nem látom mert 24/7 nála van, most gondolkodom hogy veszek egyet "magamnak" is, amúgy is kezdem kinőni picit (mini 4). Konyhában arról néz receptet miközben filmezik, van néhány játék amit néha elővesz ha olyanja van, ágyban filmet nézünk rajta (ha kimondottan elalvás a film mellett a cél, TV nagyon bevilágítja a szobát).

TV-n ha filmezünk (plex vagy youtube) akkor tabletről van irányítva, rajta vezetem a kocsi fogyasztását, a számlákat, a bevásárlólistát (ami syncel telefonokkal), netezni is iszonyat praktikus, felkapom és kényelmesen akárhol megkeresem amit szeretnék, táskába bedobom, melóba elviszem (ha sikerül megszerezni), PS kontrollerel mehet éjszakai műszakba a móka (ha nincs meló), egészen meglepően jó játékok vannak rá.

Fényképeket pixelmatorral mókolom rajta, lumafusion hibátlan apróbb videós projektekre, vonaton ülve van hogy összerakom a teljes családi eseményből készült interaktív pakkot (néhány montázs, videók összevágva valami háttérzenével mert senki sem kíváncsi 2 órányi videóra egy szülinapból), ha szintén éjszakás semmit nincs tenni meló akkor van hogy garageband-el összerakok valami kis zenét is ha rajtam van a kreatív és unom a játékot.

Resilio-val minden fájlom kéznél van (itt kb a pi a tracker mert ugye 24/7 megy), szintén hasznos funkciója a házibulikon spotify távirányító ami egy pi-n lévő elég korrekt hangfalon szólal meg.

Igazából tipikusan az az eszköz amire külső szemlélő mindig is azt fogja mondani hogy semmi értelme nincs egészen addig amíg nem vesz egyet. Nálam szépen lassan átfolyt a teljes "otthoni" digitális élet rá, PC-t csak játékra kapcsolok be kb. Főleg mióta kiegészítettem az rpi-vel amire tabletről csak rádobom a linux iso torrentet és már plexen mehet is a film akármelyik TV-n vagy épp úton ha jó a MÁV wifi. 

 

Amúgy hogy lehet-e nélküle élni? Persze hogy lehet. Sőt, tuti nem mindenkinek jön be a tapicskolós felület vagy a butább programok, de nekem speckó fedi az igényeimet és cserébe amit kapok mint mobilitás és stabilitás bőven megéri. Apropó stabilitás: Eleinte ios 13 picit necces volt, de amúgy tényleg megbízható, appok nem fagynak ki (még komolyabb render közben sem ami meglepően gyors és hibátlan minőséget hoz 1080p 60fps-en). És ez egy i6 nagyobbra kilapítva 2 giga rammal, a mostaniak meg ennél is bőven bikábbak.

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 13:17

Evek ota nincs Tv-nk es nem erezzuk a hianyat. A gyerkocok ezen nezik a rajzfilmet a megengedett idoben, errol videotelefonalunk a csaladnak, ezt olvasom a kadban, hasznalam firkalasra munka kozben es errol is keszultem a vizsgakra. A 71 eves Anyam is ezen videotelefonal velunk, passzianszozik es nezi a Tv-t.

Persze, meg lehetne lenni nelkule is, de egyszerubb az elet a hasznalataval.

Koszi,
Gergo

Nálunk a tévézés közösségi esemény, még így is hogy csak ketten vagyunk. Van 1-2 sorozat aminek mindig várjuk az új részeit az HBO -n (pl. new pope, young sheldon..), és jó dolog együtt leülni a kanapéra. Ha mindenki a sarokba vonul a kis telefonjával az is működhet, csak nekem nem tetszene :)

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 13:59

Tartalomfogyasztásra ideális. Nekünk volt 1-2 évig (ipad 4), használgattuk de végső soron az okostelefon meg a laptop mellett kihasználatlan volt. Illetve nekem örökös szívfájdalmam hogy az ios egy felhasználót tud csak.

(tudom-tudom, direkt.)

Nekem van egy céges IPAD Air Pro ... 1 hétig próbálgatam, hogy mire használható, de aztán látva, hogy semmire, bekerült az asztalfiókba... már kb. 2 éve ott porosodik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

mit jelent az, hogy semmire se használható? lehet hogy a tied hibás és nem kaptál rá szoftvert? 1 hétig próbáltál használni egy téglásított hardvert? vagy hogy kell érteni? 

azért értetlenkedek mert körülöttem sok mindenki tudja sok mindenre használni. nagyobb részt tartalomfogyasztásra. az is lehet, hogy valami kínai hamisítványt kaptál mert olyan, hogy IPAD Air Pro nem létezik az Apple kínálatában és soha nem is létezett.

Az a szomorú, hogy egyetlen androidos tablet sem bírt felnőni mellé, aminél ugyanolyan támogatásra lehetne számítani. 

Volt innováció, a probléma inkább az, hogy a tablet ipar előbb fejlődött ki mint a normális oprendszer / szoftver támogatás rá. Mire a Google reagált, addigra sok tablet volt, ami a telefonos interface-t használta. Utána pedig az app fejlesztők nem voltak hajlandók dupla munkát végezni a tablet interface-eken.

Ott vannak a huawei és Samsung tabletek, amik elég jók. Samsung a tollával akár fel is érhetne az ipad pro szintjére, ha meglennének azok a productivity appok, amiket néhány fejlesztő szinte büszkén árul ipad onlyként.

iOS alatt a programfejlesztés úgy néz ki hogy van egy közös keretrendszer és az appokat amikor lefejlesztik akkor minimális erőforrás ráfordításával lehet optimalizálni az iPhone-ra írt appot iPad-re (és lassan MacOS-re is, ami túlképp "ugyanaz" mint az iPad app). Pl mail vagy messenger, esetleg viber jó példa ha nézel screenshotokat róla.

Droid alatt -fixme ha nem- ez nem jellemző mert nem igazán van jelen a tablet színtéren, így többnyire csak felskálázott appokat kapsz nulla különbséggel.

Biztosan vannak kivételek is, de arányaiban ez úgy néz ki hogy iOS appok 99%-ának van iPad-re optimalizált változata is.

Rosszul tudod. Droidon sem buta felskálázás van, hanem az app distributor eleve meghatározott képernyőkre fejleszt (méret, dpi, arány), és ennek tudatában fejleszti az alkalmazást, akár több különböző elrendezéssel. A play store pedig eleve szűrve tálalja neked az alkalmazásokat.

Ennek semmi köze ahhoz, hogy milyen könnyű vagy nehéz tabletre optimalizált appokat csinálni. Az eljárás és az effort (hunyorítva nézve) ugyanakkora.

A különbség az, hogy az Apple boltjában egyértelműen el vannak különítve az appok. Ha egy app jelen akar lenni az ipadeken, kénytelen ipadre optimalizált verziót kiadni. (Nyilván a store megengedi, hogy iphone appokat feltegyél, de nincsenek alapból szem előtt)

Play Store-ban viszont ott vannak. A user felteszi, az app ott van, max a UI nem annyira optimalizált a képernyőméretre. Ezért véleményem szerint szimplán elfogadható komromisszumként az Android appoknál szimplán figyelmen kívül hagyják a támogatást, hiszen az app nem lesz rejtett a tablet használók elől. 

Én úgy tudom hogy az app distributornak be kell konfignia hogy milyen képernyőket támogat az appja, és ezután a különböző play store eszközök közül csak az mutatja, amit támogat. Az, hogy csicska munkát végeznek a fejlesztők, ne az android vagy a google hibája legyen. Az fércmunka, hogy "kábé" működik, csak közben szarul néz ki.

Az. Bár ne a fejlesztőket hibáztasd, ők teszik a dolgukat, ha nincs design / időkeret / teszteszköz, akkor akarat ide-oda, nem fognak tudni tabletre fejleszteni. Ez inkább döntéshozói mint fejlesztői kérdés.

Amúgy nem tudom pontosan mit kell megadni a play store-ban. De nem számít. A valóság az, hogy amíg egy iPad-en az App Store-ban csak iPad-ra optimalizált appokat látsz, a telefonosakat külön kell kérni (és amúgy szinte nulla reszponzivitás van), addig a Play Store-ban tök mindegy, hogy telefonon vagy tableten nézed, szinte minden ott van. És emiatt születnek meg azok a döntések, meg egyébként az Android tablet mint platform sikertelensége miatt, hogy 

Nekem az jön le, hogy az Google Androidon telóra és tabletre kicsit nagyobb reszponzivitást vár el, nincs egyértelmű választóvonal telefon és tablet közt, ezért opció se nagyon kell rá. Miért is lenne? Phableteket is kell támogatni, sőt ma már a freeform ablakkezelés a divat. Amire persze fejlesztői szándék ide-oda, nagyon kevesen fordítanak figyelmet.

Valaki biztos meg tudja mondani, aki publikált mostanában appot. 

...ne a fejlesztőket hibáztasd, ők teszik a dolgukat, ha nincs design / időkeret / teszteszköz, akkor akarat ide-oda, nem fognak tudni tabletre fejleszteni.

Nem a fejlesztoket kell hibaztatni, hanem a platformot. Ha nehezkes a platformra fejleszteni, akkor nem fognak ra fejleszteni. Ld. az Apple evek ota tolja az Auto Layoutot, es meg is van az eredmenye. Nem csak hogy az nem keszit iPad appot, akinek uzleti erdeke fuzodik az iPhone only megoldashoz, de ma mar ugyanabbol a kodbazisbol lehet iPhone-ra, iPad-re es macOS-re fejleszteni (ld. Catalyst). A SwiftUI-jal is huztak egy komolyat, es elegge megkonnyitettek a cross-device fejlesztest...

Android fejlesztest nem kovetem egy ideje; annyi remlik, hogy mar a Kotlin a tamogatott nyelv a Java elleneben, ami udvozolendo. Meg az Android Studio Intellij alapuva valt(?). De sajnos a platformjuknak van egy irgalmatlanul nagy hatranya: egy normalis desktop OS hianya. Es hasonlo a problema a Microsoftnal is. Ott a telefon hianyzik.

Szoval, ha valaki komolyan gondolja a nativ cross-device fejlesztest, az jelenleg az Apple-re szavaz. 

Nem veletlen, hogy a sajat pet-projectem is Apple-only, hiszen a platform alam, mint fejleszto ala tol mindent, hogy szinte csak a problemara kelljen koncentralnom. Ugyanaz a nyelv es API all rendelkezesre akkor is, ha telefonra, vagy tabletre, vagy laptopra, vagy okos-orara, vagy okosTV-re fejlesztek.

De amugy epp ma idegesitettem fel magam, hogy egy rohadt internet radio app (TuneIn) azt akarja, hogy regisztraljak egy accountot, ha el akarok menteni lokalisan internet radio csatornakat... hat mondom, "toll a fuledbe! inkabb irok magamnak egy sajat klienst". Mondjuk szerencsere erre sincs szukseg, ugy 10 mp guglizas utan, miszerint: https://github.com/analogcode/Swift-Radio-Pro

Ez mar egy jo kezdet egy olyan jovo fele, ahol egy lokalis mentes nem igenyli, hogy feleslegesen kiadd az email cimed idegeneknek...

(Amugy nem tudom eszrevetted-e, de menet kozben attertem a telefonrol potyogesrol laptopon gepelesre. Megiscsak kenyelmesebb. Mi? Nem is vetted eszre? Latod, ez igy ilyen...) -> Telefonon 2 tapp, "Share", "Airdrop to Hevi's laptop" -> oldal megnylik desktop Safariban -> telefonon szoveg kijelol, "copy" -> laptopon CMD+v ("copying from Hevi's iPhone") -> folytat ahol abbahagyta.

"A Galaxis Útikalauz érezhetően kelendőbb, mint az Encyclopaedia Galactica."

Ha nehezkes a platformra fejleszteni, akkor nem fognak ra fejleszteni.

Senki nem mondta, hogy nehézkes. Pont hogy könnyű egy appot lefejleszteni, majd leszarni azt, hogy nem ártana elég reszponzívabbá tenni, hogy ne csak telefonon legyél jó. Mert ami van az is fog menni tableten, és különben is, az Android tabletek piaca nem fontos. Leszarni amúgy iOS-en is le lehetne, de az iPad csábítóbb platform, és talán szigorúbb is a követelményrendszer, hogy az appod megjelenhessen a tablet appok közt.

egy normalis desktop OS hianya

Mi számít normálisnak? Ott a Chrome OS, képes futtatni Android appokat. Az Android maga jópár verzió óta támogatja a freeform ablakokat ami kifejezetten desktop módra jó.

Ráadásul vannak alternatívák (flutter például) ami nagyon crossplatform akar lenni (beleértve a webet vagy az iOS-t is.

Amugy nem tudom eszrevetted-e, de menet kozben attertem a telefonrol potyogesrol laptopon gepelesre.

Nem. Hallod, elég béna lehet ez a laptop, ha nincsenek ékezetes billentyűk ;-) Amúgy jól hangzik, ilyen amúgy Google háza táján is épülget. De addig is, a probléma elég régóta megoldható third party eszközökkel, nem is kellett várni valójában :)

Megsporolt egy valaszt nekem :) meghozza eleg kreativan! Nekem tetszett :)

(szerk: csak azert, mert nem mindig szall(o/un)k be evone mellett egy-egy thread-be, az nem azt jelenti, hogy altalanossagban nem ert(e/un)k vele egyet. De ebben a jatszmaban eleg egy csatar, en elvagyok hatvedkent lebecolva :))

...és lassan MacOS-re is...
 

Mar jelenleg is :)

https://developer.apple.com/mac-catalyst/

A pet-projectem mar Catalystos, szoval iPhone, iPad, macOS app ugyanabbol a kodbazisbol. Meg van egy par bug amit javitavitanom kell, par feature-t bele kell tenni, kis refactor, hogy kevesebb legyen a problema a karbantartassal, aztan mehet is fel AppStore-ba.

Szerkesztve: 2020. 01. 27., h – 17:33

Tökéletes kanapészámítógép. Este valami eszedbe jut, előkapod, megnézed, és ha végeztél arrébb teszed. 

Valamint a két nagymama is ezen tolja. 

Még 2017-ben vettem egy Lenovo Tab 4 tb-8504f tabletet kemény 34900 Ft-ért eMagtól és ma is tökéletesen üzemel, de azért cserélve lesz hamarosan. Azelőtt Asus Transformer volt. Semmi szükségem nem volt korábban sem és most sem Apple tabletre.

Nekem már több mint 3 éve van egy ipad2 -őm, nagyon elégedett vagyok vele. akkumulátora sokáig  bírja , érkeznek rá a frissítések. Nem lassult le.  Most mikor beteg voltam és csak feküdhettem és nem ülhettem a tv elé, nagyon kényelmes volt rajta filmeket nézni.  Kényelmes rajta netezni is, 10 colos.   VLC remekül fut rajta. Bár én alapból is szerettem mindig a táblagépeket. Kényelmesebb mivel nagyobb  mint egy mobil.

Ipad esetén sajnos még fan-ként se biztos hogy tudod. A minap is kérdezte valaki, hogy nekem milyen van (semmilyen amúgy, a család többi tagja használja), de nem igazán tudtam megmondani. Hazajöttem, settings/about, az ott kapott modellszám alapján pedig google. Az a baj vele, hogy szarrá kavarták az egyes modellek neveti, a kedvencem amikor simán csak "iPad" -nek hívták az új modellt. Ember nem bírja már lekövetni szerintem.

Emlékszem még a 2004-2009 közötti időszakra amikor a StarGate Atlantis-ban Rodney McKay MotionComputing tabletjét sasolta mindenki. (Talán már meg sincs a cég.) Aztán meg mindenki körülöttem nézte a tablet híreket mikor lesz bármiféle tablet kapható... A Prohardver-nak lett tablet rovata. Jött a hármas android tabletra optimalizálva... Szép időszak volt.

Sic itur ad astra!

Családban szinte mindenkinek volt már tabletje. Mára már mindenkinek csak a kocsijában van, ott is csak navihoz.

Telefon egyszerűen kényelmesebb. Bár én személy szerint a telefonáláson és fényképezésen kívül azon sem csinálok mást. Normális internet felhasználásra az összes tablet/telefon jelenleg alkalmatlan.

PC 4 ever! :)

Két hétig nem volt más választásom, a macbook szervízben volt, úgyhogy kipróbáltam ezt az iPad only dolgot, és egyáltalán nem ördögtől való dolog.

  • ssh / mosh kliens: Blink
  • Git: Working Copy
  • Egyéb FTP szervereken való ügyködés: Code Editor by Panic (ex-Coda)
  • Böngésző webdev kiegészítőkkel: Inspect.
  • Hasznos tool-ok: Jayson, Secure Shellfish

Kellett 2-3 nap, hogy a workflow kialakuljon, de utána teljesen használható volt az eszköz.

Vannak már ígéretes kezdeményezések arra is, hogy magán az eszközön történjen a fejlesztés, de ezekbe nem ástam bele magam.

Úgy általában tablet létjogosultsága: van, de meg lehetne nélküle lenni. Nyilván az iPad egy tablet a sok közül, még ha a legjobbak egyike is.

Nekem hogy meló miatt van laptopom, amit amúgy is használok, megszoktam, be van lőve minden, azt fogom használni mobil gépnek kanapén ülve is (volt is egy Nexus tabletem, végül inkább a fiókban végezte). Ha ez nem így lenne, mert más munkaköröm/hobbim lenne, akkor valszeg tartalmat 10''-os tableten fogyasztanék, híreket olvasni, youtubeozni sokkal kényelmesebb, mint laposon, vagy desktop gép előtt görnyedve.

Szerintem a tabletek tök hasznos eszközök az átlagembernek, sajnálom, hogy a világ nem efelé mozdult, hanem hogy a telefonok lettek egyre nagyobb lapátok. Szvsz egy 6 colos pingpongütő tartalmat fogyasztani még mindig kényelmetlenül kicsi, okostelefonnak viszont bődületesen nagy.

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 19:54

Két tabletem van. Egy Lenovo A3500 (7"), meg egy Fujitsu Stylistic M532 (10").

Valahogy az okostelefonnak nem érzem az értelmét. Legalábbis nem a tepsiknek amikkel járkálnak manapság.

Jelenleg egy 8"-es tablet vásárlásán agyalok mert az az amit egy kézben még kényelmesen meg lehet fogni. 10-est csak otthon lehet használni, hordozni már úgy érzem hogy túl nagy.

Mindenképpen van létjogosultsága, sokkal kényelmesebb heverve használni, laptop vagy gép mellett lehet egy nagyobbat használni dokumentáció pörgetésére is.

Én biztos hogy kőkorszaknak élném meg az okostelefon hiányát. Az autós navi a legnyilvánvalóbb dolog ami hiányozna (ez ma már szinte kötelező), de egy rakás másik is van. Ezek egy részét tablettel is meg lehet oldani, a másik részét meg nem vagy túl kényelmetlen/sokáig tart.