Az EU egységes mobiltöltő előírása ...

Nagyon jó, nincs hátránya!
60% (657 szavazat)
Jó, de van / lehet hátránya.
28% (307 szavazat)
Jó is, meg rossz is!
6% (69 szavazat)
Inkább rossz, bár lehet előnye is.
3% (33 szavazat)
Nagyon rossz!
3% (30 szavazat)
Összes szavazat: 1096

Hozzászólások

A technológia hátrányára gondolsz vagy arra, hogy egységes/kötelező? A Type-C messze nem tökéletes és van sok hátránya, de szerintem most egy ideig nagyon jó, hogy egységes lesz.

Szerkesztve: 2020. 02. 05., sze – 23:30

Tök jó az, hogy a telefonom, a laptopom, és a Bluetooth fülesem ugyanavval a dugóval tudom tölteni. 1 db töltő jó mindenre. Eggyel korábban volt a micro-B korszak, amivel a legtöbb telefont lehetett tölteni, de laptopból kb. minden cégnek más szabványa volt, amit ráadásul pár évente variáltak. Még attól is korábban a telefonoknál is teljes káosz volt. Emlékszem, amikor még gimis voltam, varázslattal volt egyenértékű, amikor valaki tudott szerezni adatkábelt a telefonjához. Van is egy fiókom tele random telefontöltőkkel, nincs két egyforma. Szóval nagyon örülök az USB-C-nek.

Hátrány akkor lesz, ha kitalálnak valamit, ami az USB-C-től sokkal jobb, és elkezd terjedni EU-n kívül. A megoldás, hogy ha az EU 5-10 év múlva felülvizsgálja, mi az az egy töltő, ami kötelező, ne legyen örökre bebetonozva az USB-C.

5V V.S. 9V? (fast charging)

Teszem azt, példának okáért egy PS4 kontroller vígan leég a 9V-től. És biztos vagyok abban, hogy vannak olyan mobilok melyek USB-C csatival rendelkeznek, de a 9V-re még nem készültek föl...

Mennyire elterjedt 9V-el tölteni USB-C-n keresztül?

Ha az eszköz kéri, akkor kaphatja. Ha nem kéri, akkor ugyanúgy 5V-ot ad. Olvass utána az USB PD szabványnak. Az általad írt csak az egyszerű implementáció. 5V 9V 15V 20V max 3A áramkorláttal type C kábelre.

Aztán ha továbbgondolod, akkubank, monitorból 60 wattig laptop táplálás, ...
Ezt mind lefedi az USB PD lehetősége.

Ha már tűzbiztonság: tényleg sokat engedtek az eredeti szintből. Egy 60 wattos táp kispórólt vagy  nem megfelelő védelmi áramköri résszel + ócska type C kábel együttese hamar tüzet tud okozni.

Kis történelem: USB 1.1 szabvány kimondta, hogy alapból 0.5 wattnál több nem engedhető ki (5V 100mA). Ez engedhető fel 2.5 wattra (5V 500mA), ha az eszköz bejelentkezett és élő az USB csatorna. Sajnos volt bőven gyártó, aki nem implementálta ezt a limitert.

Most sem garantált, hogy a tápegységekben a védelmi funkciók megfelelően lesznek implementálva.

Pedig az USB PD nem csak a feszültséget egyezteti, hanem az áramlimiter értéket is. Sőt ezeket rendszeresen meg is kell erősítenie ("még élek, ne vedd vissza").

Ha kifogsz valami hitványat, amelyből az USB PD szabvány ezen részét kispórolták és a meghibásodott eszközöd felgyújtja a lakásodat, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy nem implementálták a tápegységben a védelmi funkciót.
Hiszen anélkül is frankón működik az általa megtáplált eszköz (csak nem biztonságos a cucc).

Mondjuk az Apple ha érzékeli, hogy szar utángyártott cuccot akarnak beledugni, hisztizik, és megtagadja a töltést. Amúgy nem komálom az Apple-t, és a gyári töltőik fizikai kialakítása egy fos (foszlik, szakad, ha rossz helyen fogod meg), de ennek mondjuk pont van értelme.

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Felhasználófüggő. Nekem 4S töltőkábele éveken át hibátlan volt, odaadtam unokaöcséimnek fényképezgetni meg youtube-ozni és 3 nap alatt szilánkosra vágták.

Amúgy nálam is teljesen jól elvannak az almás kábelek, sose volt még olyan amelyik szétesett volna. Mondjuk én kimondottan vigyázok a cuccaimra, kábeleimre meg úgy mindenre.

Hat komolyabban kellene venni azt hogy mit engedunk be a piacra, foleg az ilyen kinabol rendelt olcso hitvany szarokat kellene visszakuldeni kontenerszam. Jelenleg minden eletveszelyes vackot meglehet venni 1$-ert a neten. Ha mar van vam, akkor tenylegesen minden arut amit behoznak nezzek meg hogy mi az es dobjak vissza ha ocska. Autokkal meg lehet tenni ezt, peldaul indiabol nem hozhatsz be az eu-ba autot, igy az eletveszelyes karacsonyfaizzot es telefontoltot sem szabadna beengedni.

Azt a töltőfej majd tudja.

Type-C: Fast Charging töltővel töltöm az S9+-t 9V-al, majd kihúzom, rádugom a Glap play P/1 BT kontrollert, és tölti 5V-al.

Micro usb: Fast Charging töltővel töltöm az S7-et 9V-al, majd kihúzom, rádugom a Samsung Level U Flex BT fülest, vagy a powerbankom és tölti 5V-al.

 

"Mennyire elterjedt 9V-el tölteni USB-C-n keresztül?"

Már micro-n is elterjedt kb 4-5 éve, a Samsung Galaxy S6 már tudta.

"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Kezdetnek nem rossz, de amíg minden eszköz mellé kapok a dobozban egy töltőt is, addig nem látom különösebben az előnyét (talán annyi, hogy ha épp lemerül egyik kütyüm és nincs nálam töltő, akkor kérhetek kölcsön bárkitől).

A kindle-mben pont ez tetszett, hogy nem adtak hozzá töltőt, mondván, hogy jó eséllyel úgyis van már otthon valami, amihez már adtak, tölthetem annak a töltőjével. Playstation kontrollerekkel dettó.

Nagyon örülök neki mert még most is kétféle USB töltő van otthon mert a telefonok fele ilyen vagy olyan.

A másik, hogy az Apple és az összes kereskedője iBoltja menjen a ****  és ne dagassza tovább a 300+MRD dolláros készpénzvagyonát azon, hogy 1-3 dolláros kábeleket ilyen áron veszel meg:

 

Apple USB-C to Lightning kábel (2 m) -- 12 900 Ft

Apple 30 tűs USB kábel -- 6 900 Ft

Moshi - USB kábel Lightning csatlakozóval 3m - fekete -- 9 900 Ft

Mert félek tőle, hogy kárt okoz a készülékemben vagy az ingatlanomban. Sajnos nem tudom mondjuk ezt használni helyette hozzá:

Samsung Type C gyári kábel EP-DG930, USB2.0, 1,5m, Black  ---  2.490 Ft -ért.

 

Az Apple és én is tudok 2 USD-s kábelt venni de nem szeretnék. Szeretnék egy EU+HU hatoságok által "ellenőrzött" számlával és adóval rendelkező kábelt használni aminek felára azért a tízszeres szorzónál azért már ne legyen nagyobb.

Első kettő között hezitáltam, mert bár számomra nincs hátránya, nem biztos, hogy más számára se (pl almásoknak új töltőket kell majd venni), meg ki tudja, lehet a jövőben lesz hátránya. (Ha tényleg elterjed a drót néküli töltés - amit nem hiszek- akkor pl hátrány, ha kell a telóra ez is.)

Szóval "Jó, de van / lehet hátránya."-t lőttem.

Csaba

A régi telefonhoz nem kell új töltőt venni, az új telefon dobozában meg eddig is ott volt az almás töltő. Ez után lehetőség lesz rá, hogy az almás dobozban töltő ne legyen. (Úgyis lesz, de nem ez a lényeg!)

"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Mindíg jó, ha politikusok (vagy a vének tanácsa) hoznak döntést technikai kérdésekben... mi baj lehetne?

mire "törvénybe" iktatják, elavul :D

 

Kötelező jack dugót nem akarnak az airpodokra is? :P

Szerkesztve: 2020. 02. 06., cs – 11:26

Gondolom nem a kizárólagosságról szól, csak annyi, hogy minden mobil eszközön legyen egy ilyen ajzat. - (Ettől még lehet tölteni más módon is.) És ha van egységes ajzat, akkor lehetnek ehhez szabványos független gyártói töltők is. - A mobil-gyártóknak csak jó, ha a felhasználó idegen, általa választott töltővel teszi tönkre a mobilját, vagy az erősebb, nem tervezett töltéssel az akkuk élettartama lerövidül.

Csak halkan merem megkérdezni:

Az elmúlt pár évben miért nem terjedtek el az USB-C-ről tölthető laptopok?
Eddig amiről én speciel tudok, az az Apple, és trey által beszerzett lenovo (aminek valamiért nagyon megörültem hogy usbc-ről lehet tölteni)
Műszaki, gazdasági, vagy egyéb érdek okai vannak?
Én például személy szerint nagyon örülnék, ha a telefonom is, és a laptopomat is usbC-ről tudnám tölteni. Lenne 2-2 töltő a melóhelyen, és otthon is.
Maximum 1db meg nálam.
Vegyük alapul a normális töltőket, amik nem 2-3 USD, és nem a túlárazott Apple cucc.

Szerintem is tök jó lenne, ha minden mobil eszközt lehetne pl USB C-ről tölteni. Sajnos hiába egyforma a dugó, ez néha kevés. A feleségem Lenovoját és az itthon használt Motorola telókat is USB C tölti, de a telótöltő nem viszi a laptopot, a laptop táp meg a telókat. Szerencsére a Nintendo Switch töltője viszi legalább a laptopot, de a telefonok közül az egyiket az se. Viszont annak a telefonnak a töltője viszi a Switchet. Szóval elég káosz, na.

Csaba

a) mert sokkal nagyobb teljesitmeny kell nekik, amit mar nem csak az aram novelesevel oldanak meg, de a feszultseg is modosul. A telefonoknal egyszeruen csak le keleltt cserelni az egyik csatlakozot a masikra (USB micro -> USB-C), es _opcionalisan_ tudhattak gyorsabban is tolteni (nagyobb feszultsegen). Egy notebooknak tipikusan olyan teljesitmeny kell amit az elso telefonos quick charger-ek nem is tudtak meg.

b) notebookok nem cserelodnek olyan sebeseggel mint a telefonok, de ma azert mar boven vannak laposok USB-C toltovel.

c) a notebookoknal ennek ugy van tobb ertelme, ha mar nem csak toltunk azon a kabelen hanem adatot is viszunk (pl monitor, network), rendesen tobb monitort meghajtani meg sok gigabit kell, az USB4 mar egesz jo lesz erre.

Nade, az en MacBook Pro-m siman tolt egy 10W-os USB toltorol is. Ha hasznalom a gepet, akkor lasabban merul, _de_ ha nem hasznalom, akkor siman 10-12 ora alatt feltolti. Tehat a szabvany ezt tudja/tudhatja, mert van olyan vendor, aki ezt jol implementalta. En pl anno vettem egy USB-C kimenettel is rendelkezo akkut, amivel 1x a notebook is feltoltheto (meg akkor megvettem, amikor nem is volt volt USB-C egyik eszkozomon se). Nem jon ki belole csak 15W, 10-12W fogyasztast ir a gep, ha munka kozben hasznalom, tehat vegso soron alkalmas arra, hogy kulso akkukent hasznaljam. Cimbora ASUS es masik cimbora HP notebookja nem hajlando tolteni, ha nincs 45W teljesitmeny a toltoben. A legjobb az egeszben, hogy ezekhez a gepekhez 45-45 W teljesitmenyu toltot adtak. Ha fogok egy random USB-C hubot, akkor egyik gep sem kezdi el a toltest. MBP-n megnezve kiderult, hogy ha bedugom a toltoket a gepbe, az MBP 45W teljesitmenyt ir, ha a hubon at dugom be, akkor csak 35W amit reportol az eszkoz. Tehat azt is rendbe kellene tenni, hogy tenylegesen kompatibilis legyen.

Ja igen, sogoromnak valami Huawei keszuleke van, azt mondta tud gyorstoltest. Hiaba dugtam be a 60W vagy a 100W teljesitmenyu USB-C toltobe, ami mellesleg teljeskoruen tamogatja az USB-PD-t, a fogyasztasmero alapjan, a telefon csak 5W (5V/1A) teljesitmenyt hasznalt toltesre.

Fasza. Akkor az Apple "USB-C - Lightning" kabelet hasznalva nem is volt rossz a dolog. Ha a tolto tudott USB-PD-t es 9V/2A -t, akkor tok mind1, volt hogy ez egy Apple vagy HP vagy ASUS toltokocka, az Xs Max toltott 18W-vel. (fogyasztasmerovel ellenorizve). Meg az is mukodott, ha az USB-C csatlakozot USB-A -ra alakitva hagyomanyos toltobe dugtam, mert ugy 5V/1A kb minden toltobol megvolt, sok Androidos toltobol megvolt az 5V/2A vagy az 5V/2.5A. Az osszes merest ezzal az USB-C csatoloju fogyasztasmerovel mertem. 

Az én laptopom is sajna csak 20V/2A-n tölt.

Itt vannak különböző laptopok összevetve: http://www.igeekphone.com/xiaomi-mi-notebook-air-adapter-charging-and-c…

Ez alapján a Chromebook-nak van a legjobb kompatibilitása, aztán MacBook, majd Matebook.

Kíváncsi lennék, hogy mi lehet az oka ennek ennek a sokféle töltési feszültségnek/áramerősségnek.

3A az áramlimit type-C csatis kábelre. Ha kell neked 50 watt, azt nem fogod tudni 15V-tal megoldani. A 45 wattot még éppen engedi az USB PD szabvány 15V 3A-ként. Persze az USB PD lehetővé teszi, hogy például 10 watt energiaigényt az eszköz lejátszhat 5V 2A, 9 V 1,11 A vagy 15V 0,66 A vagy 20V 0,5 A-ként egyaránt. Maximum a töltő NEGATÍV választ ad és nem szolgálja ki, mivel az USB PD szerint kaphat a fogyasztó elutasító választ is az igényére.

Egyébként az USB PD megenged 5A-t, de csak a nagy csatlakozós kábelre. Így az USB PD ezzel a megkötéssel 100 wattig skálázódik. Type-C esetén 60 wattig.
 

Úgy tűnik vannak kivételek: 

  • 100W USB-C Power Delivery 3.0 Output: 5V/3A, 9V/3A, 12V/3A, 15V/3A, 20V/3A, 20V/5A
    Please note to support the high 100W charge speeds, your USB-C cable must have an E-Mark chip to prevent the cable from overheating and regulating the Volts and Amps correctly.

https://www.indiegogo.com/projects/flash-world-s-most-powerful-150w-usb…

Ó, köszi hogy felhívtad a figyelmemet erre. Ezt egy frissített, 2019. augusztusi Type-C csatlakozó + kábel specifikáció és tényleg engedi ahogy írtad, aktív kábelfelügyelettel.
https://www.usb.org/sites/default/files/USB%20Type-C%20Spec%20R2.0%20-%…
343. oldala írja le, hogy kábelhőmérsékletet kell figyelni és ekkor 5A-re engedélyezhető a tápegység de csak a addig, amíg max 30 fokkal haladja meg a kábelvég+csatlakozás a környezeti hőmérsékletet. Részletek az imént hivatkozott doksiban.

Nem néztem rendesen utána, már eldőlt, hogy az USB-PD + type C lesz a befutó? Én azért még reménykedem, hogy valami normálisabbat választanak fizikai csatlakozóként...