Mealworm (Lisztkukac) tenyésztés

Kedves mindenkik, akik követik a fogyókúrás blogomat, azok tudják hogy nem áll tőlem távol a „furcsa” kaják szeretete, a bogárevés sem.

Azonban eddig csak „szárított” rovarokat vettem az Amazontól. Kritikusaimnak igaza van abban, végülis nem lehetek biztos benne, nincsenek-e „megfertőzve” valamivel ami nem egészséges; aztán meg a szárított kaja akkor se olyan mint a friss, lédús csemege ugyebár... Úgy döntöttem tehát, belevágok én magam a bogártenyésztésbe! Miért is ne, korábban azt fejtegettem, jó ha az embernek van hobbija... Ennek érdekében az iménti pillanatokban rendeltem az Ebay-ről egy "starter kit"-et, 86.45 dollár volt. Hát, drága, de ha beválik, megéri. (Jó, nem tudhatom előre, beválik-e...)

Elméletileg kifejezetten kedvencem, a mealworm tenyésztésére van.

Na most, korábban engem itt sokan megróttak hogy túl sok blogbejegyzést indítok... Emiatt megígérem, minden új fejleményt ezen lárvatenyészettel kapcsolatban EBBE A BLOGBA írok bele a jövőben! Természetesen új hozzászólásként. (Na, mégse mindet csak amíg elfér minden „egy HUP oldalon”...)

Szóval, akit érdekel a sztori, hogyan alakulnak a dolgok a drága kis jövevényekkel, az édes kis férgecskékkel, akik bár még meg se jöttek de annyira szeretem őket előre is, hogy... miként is mondják a kisbabáknak? „Úgy szeretlek, majd' megeszlek”... Hm, ha belegondolunk hogy mi a szó szerinti kannibalisztikus jelentése e bóknak, hááát... Én legalább nem emberi csecsemőknek mondom... na mindegy. Elvileg február 14-ig meg kell kapjam a kitet. Durván 12X9X8 inch méretű, de legalább bárhol elfér, és különben se ipari méretekben akarom tenyészteni őket. Csak ha épp valami fincsi kis lédús husira vágyom, értitek ugye... Marhát mégse tenyészthetek a szobámban, sőt disznót se. (magamat kivéve, hehehe...)

A készletben vannak állítólag felnőtt bogarak is, meg lárvák, és peték is, meg instrukció, hogyan bánjunk velük. E mealwormsről tudnotok kell hogy elméletileg mindent felzabál ami szerves hulladék.

A lárvákat korpával, liszttel, kenyérrel, zabpehellyel, uborkával, répával, liszttartalmú élelmiszerekkel lehet etetni. Sőt a fahulladékot is megeszik. Vízforrásként almát szoktak nekik adni, de én bizony megpróbálkozom majd olyasmivel is hogy banán, narancs, akármi. Néha adnak nekem ilyesmit egyesek akik nem értik meg hogy mi a lényege a diétámnak... hogy nem ehetem meg mert túl sok a szénhidrát bennük... Mit tehetnék, elfogadom aztán szemétbe megy... ment, eddig. Most komposztálva lesz. Odaadom őket az én drága kicsikéimnek... Uborkahéját is kapnak majd, az „képződik nálam” mert olyasmit eszem rendszeresen... meglátjuk a citromhéjához is mit szólnak majd... Néhanapján még csokit is kapok ajándékba, na ezentúl az se szemétbe megy majd, reméljük a lisztkukacocskáim azt is szeretik...

Na egyelőre ennyi, ha lesz valami fejlemény majd írok új hozzászólást e bloghoz hogy ne legyen túltengése a fórumrészlegben a topikjaimnak. Akit tehát érdekelnek a jövőbeli események, iratkozzék fel e blogra vagy hogy is mondják...

Jó szórakozást előre is!
 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 02. 06., cs - 07:05

Miért nem blogolsz egy saját blogoldalon, és már ide csak heti vagy havi összefoglalók, linkajánlók kerülnének? Teljesen belakod a blogszekciót.

Túl sok amúgy itt az életmódos blog, nincs sehol egy grafomán UFO vagy konteóhívö? Legalább lenne pár érdekes írás is.

Ebben igazad van, magam is elismerem, de kérlek ne vess meg érte: a szófosás nálam végülis szakmai ártelom hiszen író vagyok! Mégis, mit gondolsz, hogy az ördögbe írhattam volna meg ötvennél is több regényt, ha NEM szenvedek szófosásban?! Mert egyet vagy kettőt, akár egy trilógiát is, annyit igen, meg lehet írni enélkül. De félszáznál is többet...?!

Obsessed commandline-maniac.

Persze hogy lehet. Csak tudod akkor a stílusa olyan száraz, hogy a szememben közel áll a vázlat minőségéhez.

Mindent le lehet rövidíteni, igen. Csak kérdés, érdemes-e.

Amúgy meg tessék: ne csak kritizálj hanem BIZONYÍTS! ALKOSS! Írj TE MAGAD egy regényt ami nem terjengős, és szerinted tökéletes meg ilyesmi!

Mert egyelőre csak FUD-olsz itt, és mindent leszólsz fogalom nélkül. De mit is várhat az ember egy Mikrofo$ alkalmazottól... Nálatok ez a szakmai ártalom.

Obsessed commandline-maniac.

Írj TE MAGAD egy regényt ami nem terjengős, és szerinted tökéletes meg ilyesmi!

A kulonbseg kettonk kozott, hogy en nem gondoltam magam soha tokeletesnek, mert minden hibam ellenere nem vagyok egy megaloman ripacs.

Amugy nem attol lesz valaki jo iro, hogy sok kozepes konyvet tud kiizzadni magabol. Eleg egyet, ha az jo. HTH.

Windowst nem. Linux disztrót azonban igen, sőt, működő programnyelvet is, utóbbiból többet is. (Különböző koncepciókat valósítanak meg). És bár magam is elismerem hogy mindez lényegesen kisebb teljesítmény mint a nulláról megalkotni egy teljes oprendszert, de ne felejtsd el hogy én EGYETLEN EMBER vagyok! Ahhoz képest szerintem ez ugyancsak tiszteletre méltó!

Ezzel szemben az M$ eszméletlen mennyiségű pénzzel rendelkezik, programozók százaival, talán ezreivel is, aztán MÉGSEM KÉPES egy normális Windowst összekalapálni évtizedek alatt!

Illetve, ha kíváncsi vagy az IGAZI véleményemre, akkor azt kell mondjam, simán képes lenne rá. Na nehogy már nem... Igaz, Bill Gates a szememben nagy jóindulattal is legfeljebb közepes képességű programozó, de amennyi pénze van annak a cégnek tuti hogy képes kilóra megvenni a legjobb szakembereket! Te is eladtad neki a lelkedet... Szóval persze hogy képes lenne jó Windows gyártására!

A baj az hogy neki NEM ÉRDEKE egy olyan előállítása. Már az XP is túl jó volt, látjuk... azért akarja kicsinálni a saját rendszerét. Az egész ugyanis a PÉNZRŐL szól, nem a minőségről!

És itt a baj.

Ami meg engem illet, egyszerűen nem fér bele minden téma egy könyvbe, ezért kellett sokat írnom. És kész, pont. Ezt amúgy te is pontosan tudod, csak kötekedni akarsz. Nem valami tiszteletre méltó jellemvonás. Persze, mint írtam, MS alkalmazottól ez tulajdonképpen a default behaviour, másra nem is számíthatunk az olyanoktól...

Obsessed commandline-maniac.

Ezt a tiszteletre melto dolgot ne eroltesd. Eleg sok tartalmat produkalsz, de mint felettem is irtak: ez nem ereny. Minoseg >> mennyiseg. Ha a mondandodbol valamit el lehet hagyni, anelkul, hogy annak ertelme megvaltozna, akkor hagyd el. Hogy kinel es mivel erdemelsz ki tiszteletet, azt meg hagyd meg a kozonsegednek.

Azért egy blogpost nem okvetlenül SZAKcikk, tudod. Attól hogy a benne levő adatok helyesek, még nem biztos hogy szakcikknek van szánva. Lehet a célja az érdeklődés felkeltése is, ezesetben pedig kifejezetten jó, ha a stílusa érdekes és egyéni.

Létezik aztán ismeretterjesztő irodalom is. Szóval a skála széles. Nagyon széles. Ez az amit te nem veszel figyelembe.

Obsessed commandline-maniac.

Nem érted még mindig, vagy terelsz. Te voltál az aki elkezdtél belém kötni hogy mennyiség versus minőség, én meg rámutattam hogy jobb lenne ha előbb a Gazdád portája előtt sepregetnél, mert ez az érv ugyanúgy alkalmazható rá is!

És figyelj már, felesleges itt kötekedned, hogy nem vagyok a HUP-ra való szerinted vagy akármiért is. Messze sokkal több joggal vagyok itt ugyanis mint te. Azért, mert ez végeredményben egy olyan portál ami Unix-szerű rendszerekkel foglalkozik elsősorban, tágabb értelemben a nyílt forrással, és utóbbit próbálom elősegíteni jómagam is, szerény eszközeimtől tellően, például írtam egy cikket a saját billentyűkiosztás készítéséről, ott van a megfelelő fórumban... Angolra is lefordítottam... És persze magam is Linuxot használok. Te ezzel szemben ELÁRULTAD AZ OPENSOURCE ESZMÉJÉT, és ELADTAD A LELKEDET (átvitt értelemben) épp annak a szoftvermultinak ami állandóan FUD-olja ezt az eszmét! Akkor most mégis, mi keresni valód van itt?!

Ha azonban itt lehetsz, nekem aztán pláne van hozzá jogom, mert még több is mint neked!

Rólad különben is mindig ez a vicc jut az eszembe:

A tanárnő az iskolában kérdi a kisdiákokat, mi az apjuk foglalkozása. Móricka az utolsó a sorban, ezt válaszolja:

—Hááát, ööö... az én apukám, izé... szóval... hogy is mondjam... nos, ő egy homoerotikus éjjeli bárban sztriptíztáncos.

Éppen kicsöngetnek. A tanárnő teljesen le van döbbenve, magához inti Mórickát és kérdi tőle:

—Figyelj csak, válaszolj őszintén: igaz az amit az apukádról mondtál az imént?

—Á, dehogyis igaz tanárnéni kérem! Csak az a helyzet hogy szégyelltem volna bevallani a többiek előtt, hogy az apukám a Microsoftnál dolgozik...

 

Ezt a fenti viccet megspórolhattad volna, ha nem kötsz belém. Amikor visszatértem a HUP-ra, megfogadtam magamban hogy nem kötök beléd, ha te nem kezded el. ELKEZDTED. Oké, te akartad...

Obsessed commandline-maniac.

Messze sokkal több joggal vagyok itt ugyanis mint te. [...] És persze magam is Linuxot használok. Te ezzel szemben [...]

Az jo, nekem meg az elsodleges desktop rendszerem egy certified UNIX. Akkor most mi van? Hunarian Unix Portal, mi?

Ha azonban itt lehetsz, nekem aztán pláne van hozzá jogom, mert még több is mint neked!

En annyit mondtam csak, hogy nem attol lesz egy regeny jo, hogy sok szo van benne. Jogokat nem firtattam.

Ezt a fenti viccet megspórolhattad volna, ha nem kötsz belém. Amikor visszatértem a HUP-ra, megfogadtam magamban hogy nem kötök beléd, ha te nem kezded el. ELKEZDTED. Oké, te akartad...

Tudod hanyszor sutottuk el ezt a viccet az irodaban? Most sirva kene fakadnom, vagy mi?

Az jo, nekem meg az elsodleges desktop rendszerem egy certified UNIX. Akkor most mi van? Hunarian Unix Portal, mi?

Megint terelsz, igyekszel félrevezetni a jónépet. Mindenkinek aki nem totál szenilis világos kellett legyen az előző hozzászólásomból, hogy az véletlenül se arra vonatkozik, te milyen rendszert használsz. Hanem arra, hogy MILYEN ÉRDEKEKET SZOLGÁLSZ. Márpedig az M$ a gazdád, annak adtad el a „lelkedet”, pontosan annak a cégnek ami a Linux s általában az opensource legnagyobb ellensége! (A hülyeséget hogy ez más nem az az MS és hogy most már az opensource barátja meg mennyi mindent tett érte, megspórolhatod, mert csak a teljesen naív apáca aggszüzek hiszik el neked, én biztos nem).

Szóval ez a lényeg! Hogy te személyesen mit használsz, mellékes, illetve annyiból nem hogy még rossz fényt is vet rád mert nem vagy következetes: MS rabszolgaként illene hogy a Jó Gazdád rendszerét használd! Ha mégse azt teszed, akkor „vizet prédikálsz de bort iszol”.

 

En annyit mondtam csak, hogy nem attol lesz egy regeny jo, hogy sok szo van benne.

Te egyszerűen belekötöttél abba - teljesen indokolatlanul mert én addig a te SZEMÉLYEDET nem támadtam, nem személyeskedtem, egy rossz szót nem írtam rólad addig! - amiről mindenki aki nem IQ-negatív idióta tudhatta hogy egy művész a legérzékenyebb rá. (Sőt az is akit talán nem tartasz művésznek, de ő maga azt hiszi magáról hogy az. Hogy van-e valóságalapja a hitének teljesen irreleváns e szempontból). Minden bizonnyal NEM OLVASTAD EGYETLEN MŰVEMET SE, ennek ellenére belekötöttél hogy HÁNYAT írtam, és milyen hosszúakat!

Mi közöd van hozzá ha nem olvastad őket?! Gondolod hogy akkor számít a véleményed gatyafingnál is többet?!

Igyekeztél megbántani engem ugyanazon FUD módszerrel amit a Mikrofo$ is csinál: azt sugalltad a hozzászólásoddal a blog olvasóinak, hogy „nem érdemes elolvasni a srác műveit, tuti hogy rosszak, hiszen TÚL SOKAT írt, ha pedig sokat ír az nem tesz jót a minőségnek”.

Ezt akartad megfogalmazni. Gyakorlatilag elkezdtél a műveimmel szemben ellenpropagandát kifejteni, holott nem is ismered őket, és addig - ismétlem - én téged soha nem is bántottalak!

Na elismerem, erre berágtam. Művészeknél így szokott lenni. De hát mit is várhattam volna ÉPP egy Mikrofo$-alkalmazottól! Amilyen az Úr, olyan a szolgája, ugye... másra se képesek csak „memetikai bűzölgésre”... Beszennyezni az addig tiszta virtuális környezetet...

Szerintem hasznosabb lennél a Gazdádnak ha az idődet nem itt töltenéd hanem a Parlamentben lobbiznál azt lesve, kinek a borítékját kéne jobban megtömni hogy újabb Ringyóz licenceket vegyenek sokszorannyiért mint annak a piaci ára... Nálatok ez a szokás, tudjuk a közelmúlt eseményeiből...

Obsessed commandline-maniac.

Tök jó ez a szál. Amúgy nem értem miért baj az ha olyan cégnél dolgozol ami nem tetszik valakinek. Én eddig még egyszer se éreztem ingert arra, hogy szembe köpjem a Humansoftos 4iG-s kollégákat csak azért mert "Mészáros cégnek" dolgoznak. Biztos nálam van a baj.

Hivatásos pitiáner
neut @

Inkább kérlek támaszd alá letöltési, eladási adatokkal a "több mint 50 regényt irtam" kijelentést. Ezzel gyorsan pontot tehetünk a végére, hogy vajon számit-e igazi teljesitménynek 50x150 oldalt leirni.

 

Szóval, kérlek publikálj nekünk letöltési, eladási statokat. Kösz.

Hivatásos pitiáner
neut @

Egyebkent nyilvan teljesitmeny, mint a csavo aki elo adasban elszamolt szazezerig YouTube-on. Teljesitmeny? Igen. Es? :D

Btw egy pillanatig nem vitattam, hogy 50*tobbszaz oldalt teleirni teljesitmeny, en csak azt batorkodtam megjegyezni, hogy lehet valaki jo iro keves regennyel, merg rossz iro sok regennyel is.

Erre akartam utalni én is.

 

Mert a "akkor lássuk te hány könyvet irtál" érvelés súlya konkrétan 0. Ha bevillantja itt a hiteles adatokat hogy van igény a munkájára, akkor meghajlok a király előtt és bocsánatot kérek. Addig meg csak élvezem a műsort (gyk.: irigykedem).

Hivatásos pitiáner
neut @

Miért kéne hogy megosszak veled üzleti titkokat? Vagy AKÁRMIT?! Mi közöd hozzá?

Ez a blogbejegyzés nem is erről szól különben.

De csak a játék kedvéért: tételezzük fel a legislegrosszabbat, hogy senki nem vesz meg egy könyvet se tőlem, SŐT, még csak nem is olvassa a műveimet senki! Még ebben az esetben is csak azt kérdezhetem: NA ÉS AKKOR MI VAN?!

Persze te ezt nem érted, szegény csekélyértelmű medvebocs, így felhomályosítalak egy Ősi Titok felől! Ez meg az, hogy én már a kezdet kezdetén se azért vágtam bele az írásba, hogy jól gennyesre keressem magam vele. Nyilván persze, szeretném ha sok pénzem lenne belőle nem tagadom! DE NEM EZ A LÉNYEG. A legislegelső sor leírása előtt is tudtam már, ha sok pénzt akarok keresni, akkor bármi mással inkább kéne foglalkoznom mint írással. Mert ennél még a lapátolás is jobban fizet! (legalábbis magyar nyelvterületen).

Én tehát AZÉRT kezdtem írni, mert ÉLVEZEM HOGY ALKOTOK. Teccikérteni? Engem maga az ÍRÁS tesz boldoggá, az alkotás, hogy SZÜLETIK VALAMI A KEZEM ALATT!

Az hogy ebből lesz-e bevételem, egy teljesen huszadrangú kérdés. Nyilván persze törekszem rá valamilyen szinten. De teljesen mellékes, tényleg!

Még az is mellékes, olvassa-e valaki a műveimet. Elismerem, ez sokkal fontosabb nekem mint az hogy van-e pénzügyi hasznom belőle, igen! Vágyom is rá hogy sokan olvassák a műveimet! DE, ennek ellenére, MÉG EZ IS MELLÉKES.

A lényeg ugyanis az, hogy én magam élvezem amit csinálok!

Ezzel szemben te mit csinálsz? Igyekszel elrontani mások örömét a kötekedéseiddel. Szánalmas. Semmi esetre se nevezhető másnak a viselkedésed, mint súlyos jellemgyengeségnek. És még ennek is csak a legjobb esetben, mert vannak erre csúnyább szavak is.

Obsessed commandline-maniac.

Már megbocsáss de én emlékszem ám rá abban az időszakban amikor még bannolva voltam, a fél HUP azon siránkozott hogy Poliverzum nélkül unalmas az élet, kár volt őt bannolni, és nem lehetne-e visszahozni, és hogy azóta lehalt a fórum, nincsenek érdekes témák és hasonlók!

Most meg az a baj hogy itt vagyok?! Az is baj ha sapka van rajtam és az is ha nincs?!

Obsessed commandline-maniac.

Igazából egyik posztodnak sem látom az értelmèt. De a jelenlétednek sajnos igen.

a postom lényege: Az miatt, mert én itt vagyok, sosem váltottunk egy szót sem. Tehát az indokolt, hogy te ne hianOzz nekem, mert sajnos talalkoztam a postjaimmal.

Az en jelenletem itt viszont minimalis, ergo azt sem feltetlen kellett eddig tudnod, hogy letezem.

De ha már itt vagyunk, érdekel, bárki aki itt van az oldalon, vagy csupán hallgatóság?

Na, ezt meg amit fent írtál, fogalmazd meg légy oly kedves megint, de érthető magyarsággal, mert bevallom, ez olyasmi amit képtelen vagyok megérteni, holott háromszor is nekifutottam. Ki van hol és miről is beszéltél...?!

Az utolsó mondatod is totál nehezen érthető, helytelen nyelvtanilag, de azt még talán megértettem ha nehezen is. A válaszom:

A jelenlevőket elsősorban hallgatóságnak tekintem, igen.

Ettől még érdekel a véleményük is, de CSAK ABBAN AZ ESETBEN, ha nem állnak ELEVE teljesen elutasítóan a témákhoz amikről blogolok!

Ha ugyanis eleve eldöntötte valaki hogy ez amit írok hülyeség, undorító, stb, akkor úgyse tudom meggyőzni, ezesetben pedig minden kommunikáció felesleges vele mert csak veszekedés lesz a vége idővel. Tehát, én is jobban örülök neki ha az ilyenek nem látogatják a blogomat.

De ettől még elviselem őket, mert muszáj. Csak nem értem az ilyenek miért nem választanak maguknak kellemesebb időtöltést. Ők talán szeretnek veszekedni?!

Aki nem elutasító alapból, azzal lehet beszélgetni, vitázni, úriemberhez méltón, erre hajlandó vagyok. De akkor se ez a fő célom. A fő célom igenis e dolgok bemutatása, és nem a vita. Tehát igen, az oldalon jelenlevők elsősorban hallgatóságnak vannak tekintve általam. Még pontosabban nem hallgatóságnak hanem olvasóközönségnek.

Látod, őszinte vagyok.

Obsessed commandline-maniac.

Sajnos a HUP nem egy olvasóközösség... várjál valahol már láttam is, hogy minek nevezi magát: Hungarian Unix Portal.

Egy portál életébe beletartozik a diskurzus, vita. Amit oly sokan művelünk itt veled, élvezettel. Talán azért, mert minden sarokba szorított helyzetedben elkezdesz személyeskedni, és kijelented, hogy te itt nem azért vagy, hogy véleményt cserélj, csupán kinyilatkoztass.

Azaz boruljon le aki téged lát, és aki kritikát fogalmaz meg, az használja az ellened épített szűrőt.

A kritikáidra visszatérve, elfogadom, hogy nem jó a helyesírásom. Tisztában vagyok vele, köszönöm az észrevételedet.

Megszólalt az irigység, látom! Neked is azt mondom mint fentebb Geleinek: BIZONYÍTS! Írj TE MAGAD egy jó könyvet!

Ha tudsz. Őszinténszólva kétlem. Még ha minden hozzávaló tehetséged meg is lenne, egyvalami biztos hiányzik belőled: a kitartás. Tőled más se telik csak hogy itt kötekedni igyekszel, és így memetikai bűzzel árasztod el a topikokat. Ha csak erre vagy képes, abból nem lesz regény.

Igen, irigy vagy, ez az igazság. Végülis azonban nem igazán bosszant, inkább még tetszik is, mert jobb ha az embenek irigyei vannak, mintha szürke kis senki.

Persze előre tudom majd most nekikezdesz nagy garral bizonygatni hogy de te nem is vagy irigy, ez nem irigység a részedről, ésatöbbi. Semmi baj, előre bejelentem hogy úgyse hiszem el ezt neked.

Obsessed commandline-maniac.

Elég sokat, ebben igazad van. De ez egyrészt FRISS terméket produkál majd nekem, másrészt folyamatosan, harmadrészt így biztosan tudom hogy ez „bio” azaz nem kezelték semmivel ami a szememben nem okés, továbbá így óvom a környezetet mert újrafelhasználom a hulladékaimat, és a legfőképpen:

LETT EGY ÚJ, ÉLVEZETES HOBBYM.

Obsessed commandline-maniac.

Kb 8-10 éves lehettem, keresztapámmal és a fiával a tóparton horgásztunk.

Unokatesómmal kitaláltuk együnk szöcskét. Nyár volt unatkoztunk.

Összefogdostuk a szöcskéket, alufóliába beraktuk és kb fél percre bedobtuk a parázsba.

Fincsi volt. Az íze olyan volt mintha valami sajtot enne az ember.

Utána szedtünk papsajtot.

Gondomol kukac formájában fogod enni, nem a kifejlett bogarakat, ugye? Tudod, hogy mik a makrók arányai ezekben? Azt tippelném, hogy nincs túl sok zsírjuk, úgyhogy csak csemegeként lesznek jók, nem lehet rájuk építeni a ketigén étrend gerincét.

Objektíve kifejezetten ideális háziállatok: nem zajosak, nem büdösek, bármit megesznek és nem kell simogatni őket a TV előtt sem. Gusztus dolga, de elvileg ehetőek is.

Nem tudom mik a makrók arányai bennük, de bevallom nem is nagyon érdekel. Ez a kis tenyésztőládika semmi esetre se fog annyit produkálni, hogy ezen alapuljon az étkezésem zöme. Ez afféle nassolnivaló mennyiség lesz, semmi más. Az biztos hogy szénhidrát nemigen lehet bennük, innentől kezdve meg baj nem lehet.

És igen, kukacként eszem majd őket. Legalábbis egyelőre ez a tervem. Nyilván persze, van bennem kíváncsiság, megkóstolom majd a bogarakat is... A vastag szárnyuk nélkül, stb... De sok reményem nincs hozzájuk, mert sehol nem olvastam olyat hoz az is ehető volna. Nem tudom miért... De egyelőre első megközelítésben igen, a kukacok a cél.

Különben is, okos gazdaq nem vágja le a jól tojó tyúkot, ehhez hasonlóan a bogarakat védeni kell inkább semmint enni, mert ők adják a petét a következő kukacnemzedékhez... Jó, persze ha túl sokan lesznek, csinálnom kell valamit velük. De nemigen lesznek sokan hiszen ők a kukacokból (lárvákból) fejlődhetnének ki, de azok folyamatosan ritkítva vannak/lesznek, a megevés által...

Abban igazad van (meg mindenki másnak is) hogy gusztus dolga. ELISMEREM. Gyermekkoromban én is úgy undorodtam mindentől mint itt az egyik hozzászóló hogy semmin nem lehet zsír se, meg a hurka is csak ropogósra sütve, stb... De még talán 3 évvel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottam volna hogy ilyesmit tegyek/egyek!

Mindez azonban semmi mást nem bizonyít, mint hogy az ember még felnőtt korában is SOKAT VÁLTOZHAT. Az agy (az zlés ugyanis szintén azon múlik) igenis nagyon plasztikus szerv, alakítható. A „sorsunk” nincs előre megírva, rajtunk is múlik.

Azt bevallom őszintén, élvezem a dolgot, kissé afféle hőstettnek is érzem, hogy „lám én képes vagyok erre, de bezzeg mások...!”

Miért eszem lárvát ha senki nem kényszerít rá? Nos a válaszom: Miért mászik fel valaki a Himalájára, ha senki nem kényszeríti rá?!

Végülis miért maradjon ki ez az életemből, hm? Pláne mert csak az első falat lenyelése volt nehéz. Ahhoz elszántság kellett nekem is, ezt őszintén elismerem. Utána azonban minden könnyű lettt mert rájöttem hogy tényleg finom!

Obsessed commandline-maniac.

Ha a lisztkukac liszten él, az paleo kaja?

Igen. Hiszen átalakul benne a liszt ártalmatlan anyagokká.

Oké, elismerem, a lisztkukac belében talán maradhat egy csekély még meg nem emésztett liszt amikor megesszük őt... Ez a tény kissé zavar engem is, de ennek mennyisége egyrészt rém csekély lehet, másrészt nálam nem is liszten élnek majd főleg. Én vegyesen” tartom majd őket, azon a hulladékon ami nálam termelődik, az meg eleve eléggé „paleo hulladék”, ezt sejtheted... Elképzelhető hogy nagyritkán kapnak majd valami egyebet is ami nem paleo, de ez kevés lesz, és jóeséllyel elfogy mire a „betakarítás” ideje elérkezik.

Obsessed commandline-maniac.

De, minden bizonnyal! És éppen pontosan ezt is fogom tenni velük, de csak akkor ha valóban olyasmit kapnak nem sokkal a „levágásuk” előtt, ami nem paleo.

De erre az esély csekély. Mert messze egyszerűbb megoldani úgy, hogy mielőtt „szüretelnék”, mondjuk 2 napon át olyan kaját kapnak ami paleo. Ekkor ugye „átmegy” rajtuk a korábbi nem paleo kaja, de közben nem is éheznek, és így nem soványodnak le.

Obsessed commandline-maniac.

86.45 dodó? Nem akarok a pénztárcádban turkálni, de ennyiért több liternyit kapsz itthon terrarista- vagy horgász boltban, szinte azonnal.

Valami elkerülte a figyelmedet. Én nem pusztán lisztkukacot vettem ennyi pénzért, hanem magát a tenyésztő kitet! A többszintes műanyag házat hozzá, meg a csuda tudja mi mindent még!

Önmagában a lisztkukacok persze hogy sokkal olcsóbbak lettek volna, én is tudom! :)

Obsessed commandline-maniac.

A fintorgóknak itt egy remek lisztkukac-recept, ráadásul magyar nyelven:

https://bugfood.org/csonka-pici-kedvence/

Mondjuk, nem éppen paleo mert van benne rum, cukor, tejszín... De, étvágygerjesztőnek, „kezdő” rovarevőknek megteszi, mintegy „bevezetésnek”!

Obsessed commandline-maniac.

Lesz élő stream? :) A hangyafarmos blognál is felvetettem, de az volt a válasz, hogy azok elég visszahúzódó állatok, nagyrészt a felszín alatt töltik az idejüket, így nem sok minden látszódna.

Nem tervezek ilyesmit. Amúgy a lisztkukacok a sötétet kedvelik, de ez mégse rajtuk múlik... ugye, nem kérem ki a véleményüket, aztán meg az hogy el tudnak-e bújni, rajtam múlik, hogy mennyi búvóhely esik egységnyi lisztkukacra. Hanem, egyszerűen nincs kamerám, meg nem is értek az efféle streamek elkészítéséhez, stb. Bár tudom hogy sokan nagyon beképzeltnek tartanak engem, de ez ilyen formában nem igaz. Én elismerem hogy rengeteg dologhoz síkhülye vagyok. Ilyen például minden ami a hálózati dolgokkal meg a "felhővel" függ össze. Akad amihez értek, akad amihez érteni VÉLEK, és akad rengeteg mindenféle amiről magam is tudom hogy nem értek hozzá, ezt be is szoktam vallani. A streamelés ez utóbbi kategóriába esik.

Obsessed commandline-maniac.

Onnan jött az ötlet, hogy a 24/7 wildlife-camera csatornák épp új korszakukat élik az egyre terjedő játék-streaming oldalak farvizén. Lehet nézni csirkefarmot, bárányokat, kendert, sasokat, stb. A lisztkukac-streammel tudnál újat mutatni a "guilty pleasure" kategóriában, hiszen úgy általában a férgektől irtóznak az emberek, pláne, ha közzéteszed, hogy milyen céllal termeszted őket. Meg hát mégis az interneten vagyunk, a trollok mellett biztos lenne olyan is a csatornán, aki hasonlóan gondolkodik a témáról, mint te, és szakmai diszkusszió alakulhatna ki a stream melletti chaten.

Még én se strameltem sosem, de nem lehet nehezebb, mint skype-on videótelefonálni. Kell egy streaming program (pl. OBS), egy IR-webkamera (hogy a sötétben is látszódjanak a kukacok), meg egy regisztráció valamelyik oldalra, aztán ennyi. Ha tovább akarnál lépni egy szintet az interakció irányába, ahhoz kellene egy kis RPi és elektronikai tudás, pl. mikrotranzakciókkal lehetne "etetni" élőben, a streamen keresztül a kukacfarmot. És ha most azt hiszed, hogy össze-vissza beszélek hülyeségeket, nézd meg pl. a csirkefarmos csatornát, ahol már cryptopénzzel is lehet hízlalni a csirkéket. Az emberek minden hülyeségre adnak pénzt, miért ne adnának lisztkukacot etetésére.

Egyáltalán nem gondolom hogy hülyeségeket beszélsz, ez mind így igaz ahogy mondod! De akkor is az van hogy ezt tanulnom kéne, és most az időmet inkább a sok-sok regényem fordítására meg újak írására fordítom. Ennél is nagyobb gond hogy ahol élek, egy pici lyuk (ugye, a nagyobb deága volna), lényegében tehát kénytelen vagyok a kukacokat a saját lakásomban tenyészteni, úgy értem nincs nekik egy külön szoba. Ezesetben tehát tulajdonképpen én magam is be lennék kamerázva, amiből nem kérek!

Jó-jó, biztos beállíthato a kamera úgy hogy csak az egyik sarkot mutassa. De mindig történhet baleset hogy elfordul, vagy hogy megfeledkezem magamról és pucéran kezdem etetni őket... Ugyanis otthon többnyire egy árva gönc sincs rajtam, mert minek!

Szóval kösz de nem. Legalábbis egyelőre.

Obsessed commandline-maniac.

Persze hogy magánügy. De én azt nem értem még mindig, mi a baj vele? Szégyenletes vagy mi? Mert szerintem inkább kifejezetten jó szokás, ugyanis segít megszabadulni a stressztől. Mert ugye, „jaj de jó, otthon vagyok a négy fal közt, végre nem kell VISELKEDNI meg ALKALMAKODNI másokhoz”, lehet „ellazulni” stb...

Obsessed commandline-maniac.

Hogy mi...?! LEFOTÓZNI...?!

I lost the point.

Biztos hogy ugyanazt értjük „otthon” alatt?

Mert én ezalatt a „négy fal” által lehatárolt belteret értem, az ablak is bezárva, befüggönyözve (átlátszatlanul) az ajtót meg pláne kulcsra zárom mert amúgyis elegam van „szeretett” embertársaimból a nap végére általában. Szóval véletlenül se a kertet értem vagy valami a kerítés előtti padot e szó alatt, ahol lefotózhatna bárki is...

Ha meg kopog valaki, szépen vár amíg felöltözöm és ajtót nyitok neki. Váratlan vendégeknek ez a sorsuk...

Obsessed commandline-maniac.

Ma hatalmas öröm ért! Ma, február 14-edikén megérkezett az első szállítmány élő lisztkukac. 2200 darab. A tenyészanyag... Olyan édesek, aranyosak!

De fel is háborodtam. Hetedikén rendeltem őket... Egy teljes hétig utaztak hóban-fagyban, bezárva, tömegnyomorban... ÉS MINDEN KAJA NÉLKÜL!

Komolyan, ez ÁLLATKÍNZÁS! Nem igaz hogy a cég beledöglött volna ha rak melléjük egy fél marék lisztet vagy akármit!

Na én azonnal szétszeparáltam őket különböző dobozkákba, s adtam nekik minden jót amire csak képes voltam, hadd térjenek magukhoz... Még polisztirolt is!

Nem gúny. a lisztkukac nemcsak képes megenni és megemészteni ezt a műanyaghabot, de egyenesen frenetikus élvezettel veti rá magát! Nagyon ízlik neki!

Na én már felszerelkeztem egy rakás ilyen habbal, van nekik bőven... Az a veszély se fenyeget hogy de mi lesz ha megeszem aztán őket és így valamennyi polisztirol is belém kerül. LEHETETLEN. Azért lehetetlen mert ez a lisztkukac nemzedék nem lesz megéve. Megérdemlik hogy éljenek, ha ilyen sanyarú körülmények közt utaztak el hozzám... Ők tenyészanyag. Ők szép és boldog, termékeny életet élhetnek nálam, a Liszkukac-Menyországban.

Obsessed commandline-maniac.