céges laptop Macbook vagy DELL

Fórumok

Sziasztok!

Lehetőségem van az 5 éves HP ProBook 430 G2 céges laptopomat lecserélni.

DELL Latitude van nálunk rendszersítve, de van lehetőség Macbookra is, egyúttal tudnám supportálni a vezetők laptopját.

2004 óta kizárólag linuxot használok desktopon és szervereken. Azzal kelek és fekszek. Van pár ismerős, aki régimotoros linuxos szerveradminként Macre váltott desktopon és akkor azt mondta, hogy így jobb neki. Ezek közül egyiket sem érem el most kifaggatni, így itt érdeklődöm.

Amit használok:
konzol, gimp (standard képszerkesztésekre), vlc, wine (mikrotik winboxra), cisco packet tracer, KiCad, synology cloudstation, openvpn, thunderbird, virtualbox, LibreOffice, Calibre, KeePass, cryptsetup-os diszk titkosítás.
Úgy látom ezek papíron vannak Mac-re, kivéve a cryptsetup.

Kérdés, hogy mennyire fájdalmas a váltás és a mindennapi élet? Párszor hozzányúltam MAC OS-hez. Kicsit olyannak tűnt, mint az iPhone: amit tud, jól tudja, amit nem, azt nehezen patkolod bele.

Érdemes megfutni a váltást?

Hozzászólások

Macbook és duál boot macos/linux nem jó?

Akkor már jobb a Dell és Win10 amihez van Linux Subsystem for Windows. Még a GUI appok is működnek. 

A poén az, hogy Linuxos appok Windows portja jobb álllapotban van mint a macOS port. Már ha van egyáltalán. Kdenlive kellett évekkel ezelőtt OSX-re. Nem volt. Néztem macports-ból, na az egy ilyen kde és mindenféle függőségekkel rendelkező alkalmazásnál kínlódás. Mondanom sem kell Windows port kdenlive-ból is van és még működik is. 

Macbookot is elsősorban Linuxszal használnád? Mert ha macOS használatára térnél át az csak távoli rokona a Linuxnak. Sokáig próbáltam linux-szerű de kereskedelmi jól támogatott desktopként használni macet. Nem mondanám csalódásnak de nagyon nem az. 

Más

Írtad KiCad-et használsz. Ez mennyire alternatívája a Xilinx ISE-nek? (Már ha fpga-boardhoz használod)

Nem linuxot. Az eredeti terv az, hogy macOS lenne rajta főleg, hogy legalább L1 support szinten kiismerjem a főnökség miatt. Bár a célom egy középhaladó szint, ha már használom. Illetve igyekeznék kiaknázni a benne lévő UNIX-ot...már ha lehet.

"Illetve igyekeznék kiaknázni a benne lévő UNIX-ot...már ha lehet."

Nem lehet! Tény, hogy a macOS hivatalos Unix, de marketingen túl ennek a jelentősége nulla. Sokat mondó tény, hogy maga az Apple szüntette meg Server termékvonalát. Így ma macOS Server alá macbookot promóznak, ami valahol megmosolyogtató. Bár legalább nem kérnek érte sok pénzt. Az egykori UNIX örökségét ma már a Linux viszi és a *BSD-k. 

"Az eredeti terv az, hogy macOS lenne rajta főleg, hogy legalább L1 support szinten kiismerjem a főnökség miatt."

Emiatt viszont érdemes macbookot választanod. Ha meg tudod választani a macbook modellt is célszerű olyat ami aránylag támogatott Linuxon, például a wifi működjön legalább ha a touchid nem is. A dual-boot rEFIt-tel barátságosan működik. Ez az oldal anno nekem sokat segített:
https://github.com/Dunedan/mbp-2016-linux/blob/master/README.md

Valaki azóta talán csinált egy hasonlót a mai macbookokhoz. 

git, ssh, mc, bash, vim

Ezek mc kivételével Windowson is elérhetőek, ahogyan mondjuk egy Wireshark is. A WSL óta pedig lényegében minden. 

Docker használata már lassú a vm miatt és mindig le lesz maradva Linux mögött. Az egyszerűbb, kisebb függőségű programok lefordítása macos-re még elfogadható mennyiségű szívás mellett megoldható, mondjuk egy etherape. De összetettebb programok fordítása macos-re már kín. Szvsz a linux vagy unix-szerű használat kulcseleme, hogy széles szoftverválaszték forráskódjához férünk hozzá. Ezeket felhasználóbarát módon lehet telepíteni lefordítani, illetve patchelni. A "felhasználóbarátság" itt természetesen nem az egyszeri user szintjét jelenti. Továbbá magát az operációs rendszert is mindenben igényeinkhez igazíthatjuk.

A macOS az utóbbi időben nem hogy a motorháztető alá nem enged benyúlni, de még a gui desktopos konfigurálást is igyekszik háttérbe szorítani. Apple az egy jól beállított rendszert, de ha az igényeidnek az nem felel meg úgy, akkor véget ér az Apple kényelem.

Sok usernek pont jó az amit az Apple kínál. De ez nagyon távol esik a linuxok világtól. 

Egy másik érv macos mellett az Xcode, amihez mac kell. 

Az xcode gondolom musthave az apple-féle walled gardenhez, de általános dolgokra kötve hiszem, hogy van bármi jobb a Jetbrains termékeknél. Köszi a hozzászólást. Régebben még sokat olvasgattam a hackintosh leírásokat, de egyre kevésbé van motivációm amikor ilyeneket olvasok. :) Plusz, egy mai desktop Linux is eléggé seggkinyalós tud lenni.

"De összetettebb programok fordítása macos-re már kín" ez nem os kerdese, hanem aze, hogy az adott projektet felkeszitettek-e erre. Egy porjektet amin windowson fejlesztenek eleg nehez linuxon forditani. De pl en kubernetest ugy forditok (nekem ez a legegyszerubb), hogy multipass ubuntu fut a gepemen, ami xhyvenak koszonhetoen csak annyi eroforrast eszik, amiennyi kell neki (szoval nem allokalja a vm-nek az eroforrasokat direktbe, igy ha nem csinal semmit nem fogyaszt ~semmit). Szoval macos-en fejlesztem a macos osszes kenyelvevel, de a forditas pedig linuxon tortenik annak osszes kenyelmevel

"akkor véget ér az Apple kényelem" mondjuk eleg sok mindent lehet konfiguralni parancssorbol, amit a gui nem enged. teny, hogy ezeknek utanna kell jarni, de linuxon is ez van kb

"Sok usernek pont jó az amit az Apple kínál." Ez igy van, az aranyokkal vitatkoznek. par onerzetes megszallott szabadsaghivot leszamitva azert legtobbeknek !a munkajuk elvegzesere! ill. szorakozasra tokeletesen alkalamas :)

"De ez nagyon távol esik a linuxok világtól." kiveve, hogy rengeteg DE a macos-t masolja :) a motorhazteto alatt meg egy kicsit meg kell modolni, pl nincs csomagkezelo telepitve ezert installalni kell.

Annak mi értelme van? Ami a GNU/Linux előnye lehetne, az a parancssor, azt megkapod macOS alatt is. Az UI meg nagyságrenddel jobb, mint bármely ablakkezelő, ráadásul sok szoftver csak macen vagy windowson érhető el. Így lett az, hogy ha választhatok, céges gép is csak mac lehet.

En maradnek linuxon, de csak azert, mert mar belekostoltam a macbook vilagba egyszer.

A feleségem gboard alatt beírta, hogy "lecó", a gboard természetesen "lecsóra" javította, mert az úgy helyes. Miután elküldte az SMS-t, égett a képe, hogy micsoda hülyeségeket küldözget.

Ez volt a gboard "auto correction" utolsó akciója, kikapcs azonnal. Az auto correction-t jól működni még sehol sem láttam, kizárólag értelmes mondatokat képes elcseszni.

 

Vannak, akiket idegesít, amikor az 1-es IQ-val rendelkező számítógép felülbírálja a >100 IQ-val rendelkező embereket.

 

Sajnos mind a Google, mind az Apple hajlamos túldimenzionálni magát és 1-es IQ-val gondolkodni helyetted. Ha a felhasználó azt kéri, a macbooknak nincs más dolga, mint felkapcsolni a világítást. Ennyire egyszerű.

Ha a felhasználó verőfényes nappal akar billentyűzetet világítani, akkor tegye. Hol van az 1 IQ-s gép attól, hogy beleszóljon?

Azt gondolom erről, hogy megvettem: enyém

Innentől én szeretnék dönteni. Persze akik köldökzsinóron vagy az anyjuk csecsén lógnak (vagy már csak tápért járnak haza)  azoknak kiváló termék. :) Viszont tessék elfogadni, hogy vannak emberek akik nem csak biológiailag nőttek fel, hanem mentálisan is. 

 

Amúgy nem nagy dolog úgy megcsinálni egy osztályt, hogy a billentyű legyen benne az erősebb (user input) és ne az algoritmus. Csak ezt Appleék leszarják, mert arrogánsak.

Ez az Androidon sem megy.

 

Az idő zöme azzal telik, hogy hogyan lehet a hülyeségeit kikapcsolni.

- csomó értesítés kikapcsolása, amire az égvilágon semmi szükség

- hogy SMS-nél játsszon hangot, mert az sem ment, legalább 1 óra volt átállítani

- alapértelmezett bluetooth codec, amit minden szám után visszaállít

- automatikus belejavítás(zagyválás)

 

Jópár órád elmegy, mire az Android emberszabásúan kezd viselkedni. A tapasztalatom az M2-ről van, amin a Google vanilla oprendszere fut. Nem szétpeccselt vackokról beszélek.

Csaxólok, amit itt leírsz, darabonként 3 másodperc beállítani egy droidon, akkor is, ha a lábad nagyobb az IQ-dnál. Egy "informatikus" ezzel hogy tud elszarakodni órákat?

Az autocorrect az egyetlen, amire sok időt kell szánni, de nem a kikapcsolással, hanem a tanítással. Azután, hogy hozzászokott a stílusodhoz, nem fog zagyválni. Ohh, ez átszinkronizálható a következő készülékedre is.

openSUSE Leap 15

Nem kell keresgélni, a billentyűzet beállításainál van egyből, mégpedig az ablak közepén. Az, hogy így működik alapértelmezetten, szerintem egy jó dolog. Az, hogy valamit egyszer át kell állítani ahhoz, hogy neked jobban megfeleljen, nem lehet érv egy laptop illetve egy oprendszer ellen. Szerintem ezt te is tudod.

Attól tartok tévedsz, mivel nincs tiltva. Alapértelmezetten automatikus állítás van, de ettől még tudod a gombok nyomogatásával is állítani. Ebben az esetben egy idő után, illetve ha jelentősebb fényerő változás történik, akkor korrigál. Ha jól tudom, ez igaz a kijelzőre és a billentyűzetre is (én csak kijelzőt használom így, nincs szükségem billentyűzet világításra, azt kikapcsoltam).

Elfogadom, hogy neked valami bajod van a macbook-okkal, nekem is van bajom velük. Az sem igazán érdekel, hogy mondvacsinált dolgokat is kell keresned, hogy megindokold magadnak. Mindenesetre gondoltam leírom, mennyire "nehéz" elérni az általad kívánt működést, hogy te, mint mentálisan felnőtt, aki se köldökzsinóron, se pedig az anyád csöcsén nem lógsz, be tudd állítani ;)

nem, nem a villanykapcsoló az intelligens, hanem van a webcam mellett egy fényérzékelő szenzor. az esetek 99%ban jól is működik, nem világít feleslegesen a billentyűzet ha egyébként teljesen jól láthatóak a gombok feliratai. 

kérdésem a következő, miért kell az itteni megamenő informatikusoknak egyáltalán ránézni a billentyűzetre gépelés közben? miért kell világítania amikor egyébként látszanak a gombok feliratai? miért kell világítania ha egyébként nem látszik, hogy világít? miért most zavar ez a funkció bárkit? (hiszen mióta világítanak az apple billentyűzetei a mobil gépeikben ez így működik...)

lehet vergődni, meg értetlenkedni, de sajnos pont emiatt Oregon mégsem tűnik olyan intelligens embernek mint amilyennek beállítja magát mivel ezt a vásárlás előtt ki lehetett volna deríteni... de mr. spórolás&ésszerűség egyszerűen nem nézett utána hogy mire basz ki az ablakon 300 ezer forintot. nyilván ezután a gép meg az apple az ostoba szar. 

Ha oda van írva, hogy billentyűzet világítás akkor annak azt kell csinálnia. Nem érdekelnek a fényviszonyok, ha én azt szeretném, hogy karácsonyfaként világítson akkor tegye azt, mert azt kértem tőle. Az engem nem érdekel, hogy a fényérzékelő szenzor mit mond. Ha ez érdekelne akkor arra hagyatkoznék.

azt csinálja. amikor nincs elég fény. ez a termék így működik 10+ éve, felesleges nyomorék hiszti amit levágtok ezzel kapcsolatban. 

lehet venni olyat helyette ami mindig világít, meg karácsonyfa égőket is aggassatok magatokra és akkor hiper menők lesztek a starbucksban. 

egyik pillanatban még hiper környezetkímélő mindenki, meg dobjuk kukába az összes lightning kábelt a világon csak hogy USB-C legyen. a másikban meg baj, hogy valami nem világít akkor is amikor felesleges. ehhez már nem tudok egyebet hozzáfűzni: szánalmas.

Már bocsánat, de! Nem hiszem, hogy hiszti lenne az alábbi: világít - nem világít - akkor világít ha szükséges. Ez egy három állású kapcsoló így. Egy gombbal megvalósítható, a többit a hardver intézi. Tudom nem így működik. Ha lenne MAC-em akkor együtt élnék vele, hogy ez a limitáció amit te is említesz. Számomra azonban az lenne az elfogadott amit én írok.

ha lenne mac-ed és nem az állandó kötekedésből állnál ki (nem, ez nem azt jelenti, hogy te állandóan kötekedsz), akkor látnád hogy egyáltalán nem katasztrófa ha nem világít. mert akkor nem világít amikor nem is kell neki. ilyenkor pedig nem fogyaszt feleslegesen energiát. persze ha valakinek egy mobil gépnél teljesen mindegy, hogy mennyit bír ki aksiról és inkább világítson, mint hogy a munkát el tudd végezni akkor az eleve nem egy komolyan vehető ember.

nem szégyen a nárcizmus. ismered fel és próbálj meg felnőni. nem mindig más a hibás. :)

 

jelen esetben TE vagy a hibás, mert te vettél meg vakon valamit, ami igazából: 

NEM

FELEL

MEG

SZÁMODRA.

ezután pedig szitkozódsz meg fikázol meg rinyálsz. olyan parancsokat osztogatsz amiknél le van írva, hogy csak x géphez jó, akkor is a gép szar szerinted. 

Biztos megvan, de professzionalis felhasznalasra hasznaljak igen sokan, programozok, rendszergazdak, editorok, stb. Nem hiszem, hogy mind olyan retardalt lenne, hogy olyat hasznalnak, ami nem jo nekik. Meg azt se hiszem, hogy ahol van 1.5-20M Ft mac-re, ott nincs penz PC-re.

Te hasznaltad?

- Igen es nem tudtad megoldani a problemakat vele (akkor lehet veled van a baj)

- Igen es meg tudtad oldani (akkor nem ertem mirol beszelsz)

- Nem hasznaltad (akkor meg csak szajkarate megy)

Melyik taborba tartozol (es az ismerek olyat, aki latott olyat, aki ult amellett, aki dolgozott vele nem er)?

 

"A többiek meg bosszankodnak a túlzott korlátozások miatt :)" Engem speciel semmiben sem korlatoz a macos-em, a munkam teljes mertekben es hatekonyan el tudom vele latni (linuxon is pont ilyen hatekony voltam). Hogy nincs "szabadsagom", az teny (es nem osszekeverendo a korlatozassal). Nem valogathatok 15 fele selejtebbnel selejtebb DE kozott. Nem kell 8 fele calendar appot kiprobalnom, hogy vajon melyik tud problema nelkul ket iranyba szinkronizalni. Nem kell vacakolnom 6 fele dock megoldassal, amik macos-t probaljak utanozni csak eppen sz@rul. De tudok pl wifi-n kepet megosztani a targyaloban, meg alert sms-t olvasgatni a laptopomon.

Ha valakit szorakoztat, hogy 100%-ban testreszabhat egy OS-t, ott nagyon szar valasztas a macOS, mert valoban nem tudsz minden nap mas DE-t hasznalni. Akinek viszont nincs erre igenye, ott jo valasztas (lehet, a tobbi igenyt is figyelembe veve). Egyik oldal sem teved.

Es van a harmadik fajta ember, aki csak siman fogyatekos, azert magyaraz valami zagyvasagot a 85-os IQ-ju userekrol. Veluk nem kell torodni, mindenki mas meg hasznalja azokat a termekeket, amit jonak lat.

Már írták fent is, hogy van olyan beállítás, amivel elérheted azt amit szeretnél. Megszámoltam most, 2db klikkelés (system preferences -> keyboard). Ez tényleg akkora gond, vagy ezt nevezed "hackelésnek"?

A mai világban egyébként igen, az elvárt DEFAULT működés szerintem az, hogy ne pazarló módon működjön egy funkció, aminek van erre lehetősége. És az is egy elvárt működés, hogy akinek ez nem tetszik, az állíthassa át.

Ha fordítva lenne, sokkal több comment lenne szerintem ennek kapcsán ("mekkora faszok, ott méri a fényerőt a kamera, ez a foskazal meg világít mint a karácsonyfa ha kell, ha nem, baszakodni kell a menüben hogy automata legyen!").

igen, jól írtad, a fényerőt állítja, és nem azt, hogy bekapcsoljon -e vagy sem. Mindkét gombon világít a fény az ábrán, egyiken erősebben, a másikan kevésbé.

 

TEHÁT A GOMB CSAK AZT VEZÉRLI, HOGY HA VILÁGÍT AKKOR MILYEN ERŐSEN.  :D

Nem olyan bonyolult. 

nyilván a gép a hülye és nem a user hogy fényes nappal amikor teljesen jól látszanak a billentyűk nem akarja erre pocsekolni az akkumulátort. :D ez ilyen starbucksban felvágós dolog lehet, “nézzétek milyen menő nekem világít a gépem!!!” bár senki se látja mert fényes nappal van, de a lényeg, hogy te tudod. :D

Az csak a kijelző háttárvilágítása mögé berakott betét volt, fehér plexiből. Ki tudtad kapcsolni könnyen, csak hát akkor nem láttál a képernyőn se sokat.... :) Cserébe plusz fogyasztást nem jelentett. Amúgy szerintem rém ciki volt, én örülök neki, hogy már nincs.

Igen, semmi konkrétat nem mondott, ezért faggadtam. Az "ilyen tapasztalatokat, véleményeket várok" kijelentés erre ment: "mar belekostoltam a macbook vilagba egyszer."

Tehát saját tapasztalat érdekel leginkább, nem vízionált undorból eredő.

Par dolog ami idegesitett:

-A "csakazertis csinaljuk maskepp" illetve a "te tartod rosszul" filozofia

-Az OS update-ekkel sxzetcseszett Wifi driver (amikor megvettem, minden jo volt - adott OS verzio utan pedig sleepbol feljove mar nem latta a Wifit, rebootolni kellett hozza)

-Az Apple okoszisztema (akkoriban az itunes megkerulhetetlen volt...)

-RDP es Citrix a munkahelyi halozatra, kivalt ha a tuloldalon mas billentyuzetkiosztas... zsenialisan ossze tudta keverni, hogy milyen karakter merre van, illetve a lassabb/bugosabb volt, mint windowson

 

Kicsit olyan erzesem volt, hogy az OS X az uj Windows. Minden  update-el mas romlott el.

"Az OS update-ekkel sxzetcseszett Wifi driver" ilyen linuxon meg sose volt szerencsere. huhh fellelegezhet a sok linux desktop user, hogy ok milyen szerencsesek :D es ez mikor volt, es azota is rossz?

"Az Apple okoszisztema (akkoriban az itunes megkerulhetetlen volt...)" mit szerettel volna csinalni? mert warez zenet hallgatni lehetett massal is. Valoban iphonra masolni meg appletol zenet venni nem lehetett csak itunes-al (de ez esetben te valasztottad az okoszisztemat, es nem o teged). Amugy baromi relevans ez a komment leven az itunes nem is letezik mar.

+1, én is ezt tenném. Mint ahogy tettem is, néhány napig.

Egy volt kollégám 2009-es MBP-jét kellett alaposabban szemügyre vennem néhány éve. Egy beszélgetésünk alkalmával említette, hogy van egy almás gépe, de panaszkodott rá, hogy "ez még magyarul sem tud". (Idősebb fazon, a gépet a külföldön élő lányától kapta.)

Túl nagy kihívás nem volt nekem a rendszert magyarrá varázsolni, de legalább kipipálhattam, hogy ez is megvan, ő meg örült, így a kecske is jóllakott, és a káposzta is megmaradt. :)

Néhányszor kacérkodtam már a gondolattal, pláne ez után, hogy venni kéne egyet, de nem biztos, hogy ki tudnám használni. Viszont nem zárkózom el tőle (úgy, mint a Windowstól), ki tudja, mit hoz a jövő!

Macbook Prora váltottam (13" Retina 2013 Late)

Ami nekem mellette szól:

- Üzemidő akkuról fontos, ha útközben kell csinálni kell bármit, vagy gond van.

- Ennek a billentyűzete számomra a legjobb

- Mindenre alkalmas amire eddig szükségem volt (videóvágás is)

- Külső egér nélkül is gyors használat

- Ennyi év után is tökéletes a teljesítménye

 

Ellene:

- Nehezen megszokható az egyéb karakterek helyzete

- Saját hiba! kicsi tárhely és kevés ram

- Nincs saját fizikai LAN csatlakozás

- Akksi gyengülés/halál esetén rohadt lassú

2008 óta használok Macbookot.

Szerintem tökéletesen megfelel szoftverfejlesztésre, szerverüzemeltetésre és a topicban leírt feladatokra is tökéletesen alkalmas.

"Nehezen megszokható az egyéb karakterek helyzete" Ezt a kérdést már 2008-ban sem mertem bevállalni. Első dolgom volt telepíteni egy Magyar (PC) nevű keymapet és úgy használom, mint bármilyen másik linuxos vagy windowsos gépet. Nem látok ebben problémát. Feleslegesnek éreztem akkor is és most is áttérni a mac kiosztására. Mivel nincsenek feliratozva a billentyűzeten az extra karakterek, így ez egyáltalán nem probléma a gyári apple kiosztástól eltérőt használni.

"Akksi gyengülés/halál esetén rohadt lassú" Ezt nem igazán értem. Nálam nem jött ez elő, pedig volt annyira felpúposodott 5 éves akku a gépben, hogy majdnem széttörte a házat. Mégsem lassult be tőle a gép. 15" Retina 2013 Late. Persze másnál még okozhat ilyen problémát. ~30e-ből megvolt a csere eredeti apple akkura. Szerintem ez 3-5 évente belefér egy ilyen kaliberű gépnél.

A többi ponttal egyetértek. Tapipadja verhetetlen. Semmilyen más gyártó meg se közelíti használhatóságban. Billentyűzete nagyon jó, ha nem a pillangó mechanikásat veszi az ember. Sajnos most olyanom van, ez nem tetszik annyira, de az új 16"-osok már újra a régiek. Ha 13"-as kell, akkor mindenképp várd meg a nemsokára érkező modellt a régi-új billentyűzettel.

Előnyökhöz:

- 5 évesen is tökéletesen használható egy ilyen gép. Ha vigyáz rá az ember, észre se lehet venni, hogy 1 vagy 5 éves gép előtt ül az ember. Nem kopik meg rajta semmi, nem fog rajta az idő. Persze emiatt érdemes vásárláskor ezt figyelembe venni és kellő mennyiségű rammal és tárhellyel megvenni.

- iPhone-al kombinálva olyan funkciókat tud, amiről egy android/windows/linux-os rendszer még álmodni sem tud. Apróságnak tűnik SMS-t fogadni laptopon, vagy úgy beszúrni egy fényképet egy e-mailbe, hogy gombnyomásra a telefon kamerája bekapcsol és az elkészült kép egyből megjelenik az e-mailben, de ezek az apróságok rengeteg időt és energiát tudnak spórolni az embernek. Persze biztos vannak erre megoldások a többi rendszeren is, de azok messze nem képezik a rendszer szerves részét, mint itt.

- Automatikus fényerőállítás a monitoron, billentyűzeten.

Határeset:

- Touchbar nem annyira gáz, mint amennyire szídni szokták, de fél év használat után sem tudom megmondani, hogy mi értelme van.

Ellene:

- Eszméletlen sok pénzbe kerül egy kicsit komolyabban felszerelt 15-ös modell. De ez van, semmi sincs ingyen.

 

 

Ha esetleg a macbook mellett döntenél, nagyon szívesen adok tippeket, hogy milyen szoftverekkel lehet kézreállóvá tenni a rendszert. (MenuMeters, Quicksilver, Magyar PC billentyűzet, CursorSense, SwitchresX, Homebrew, ...)

Ezt a billentyűzetkiosztás dolgot én sem értettem soha, és valamiért sokszor felmerül itt. Pedig osx userek tömegeinek fogalma sincs róla, hogy mennyire használhatatlan (vagy használható) az apple féle kiosztás, mert egyszerűen az első mozdulattal átállítják (én is így tettem). Ennél sokkal bonyolultabb dolgokat is beállítunk egy os-en az első használatbavétel után, nem egy nagy tragédia ez, ráadásul egyszer kell csak megcsinálni.

Hat en magyar qwertz helyett allitottam magyar qwerty-t, aztan annyi volt (amugz en_US-t hasynalok, de igz ayert kevesebbet utom felre ay y-z billentzuket, ha netan magzar kiosytast hasynalnek); Mac-re erkezve el kell felejteni a regi beidegzodeseket (a macOS nem Linux)....

Miért kellene elfelejteni bármit is amit megszoktunk, jó, és nem akarunk rajta változtatni, főleg, hogy ha még be is lehet állítani? Miért lesz jobb ettől a gépelés (azon kívül hogy az első X napon szar lesz) ?

Szerintem ez bőven nem ennyire fekete-fehér, azzal egyetértek hogy felesleges az OSX-ből Linuxot csinálni, mint ahogy a Linuxból Windowst, de a billentyűzetkiosztáshoz ennek az égvilágon semmi köze.

Nehogy félreértsd, szerintem több embert ismerek aki nem állítja át mint aki igen, ha nekik (és neked) úgy volt jobb valamiért, azzal semmi baj nincs, nem vagyunk egyformák. De hogy csak azért szopassa magát valaki (akinek amúgy nem tetszik a gyári kiosztás), mert itt bizony most szemléletet kellene váltani, az szerintem egy ordas nagy baromság.

"Eszméletlen sok pénzbe kerül" ezt mar parszor korbejartuk, van az also kategoria, ahova a AAPL nem is lo igazan, nem lehet a 80e Ft-os dzsunka gepekkel osszemerni. A kozepkategoriaban vannak nala olcsobb gepek, de altalaban valami kompromisszummal (lasd gyengebb kijelzo, vacak tacspad, muanyag haz, stb.) de az abszolut pro/enterprise kategoriaban a Dell, Surface meg Lenovo is kb ugyanannyiba kerul. Ez alol kivetel az uj pro :) ott kicsit elgurult a gyogyszer.

Ok, en elfogadom. Viszont erdemes elvegezni egy gyors keresest. 150-350e, i5, 8Gb, 1440p (led), ~14", nem muanyag body. A touchpad-ot felejtsuk el most, nem akarom megolni a versenyt :D. Meglepodnek ha sok modell hozna ezeket a dolgokat, azon meg megjobban ha azok nem ugyanannyiba kerulnenek. Szerintem nem draga a gep, preferencia kerdese. Akinek nyers szamitasi erore van szuksege, az talal maganak 5th gen i5-nel gyorsabbat ezert az arert. de amint beteszed a szuresbe a kijelzot, vagy a nem muanyag hazat rogton nem is lesz nagyon mas valasztasod :).

"Akksi gyengülés/halál esetén rohadt lassú" Ezt nem igazán értem. Nálam nem jött ez elő, pedig volt annyira felpúposodott 5 éves akku a gépben, hogy majdnem széttörte a házat. Mégsem lassult be tőle a gép. 15" Retina 2013 Late. Persze másnál még okozhat ilyen problémát. ~30e-ből megvolt a csere eredeti apple akkura. Szerintem ez 3-5 évente belefér egy ilyen kaliberű gépnél.

Nem azzal van a gond, hogy pénzt kell kiadni az akku cserére, itt is van pénz banánra is :D

Nálam az a jelenség, hogy a kicsi MBPRbe kifeküdt az akksi nagy hirtelenséggel (Egyik napról a másikra már nem ment akkuiról), ezt én teljes mértékben túlélem, mert jöhet (jön is) bele új. Jelenleg viszont szinte olyan mintha az őskori hardveren próbálnék dolgozni. Minden művelet akad és lassan hajtja végre, grafikai része is szaggat mint az állat, konkrétan használhatatlan szar az egész így.. Modell: A1502, viszont a neten is többen írták, hogy ha megrohad benne az akksi akkor olyan szinten visszaveszi a gép teljesítményét, hogy az már fájdalom.... :D Atomos netbook is lekörözi wazze

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 12:01

Imádni fogod ha nyitott természet vagy, és nem bezzeg régen minden jobb volt típus... 

 

Egyébként leírtad a lényeget: "Kicsit olyannak tűnt, mint az iPhone: amit tud, jól tudja, amit nem, azt nehezen patkolod bele."

Ami nekem még érv volt, hogy a normális UI alatt van rendes Terminál a Windowssal ellentétben. Microsoft támogatja, tehát van kurrens Word, Outlook, Teams, stb.. Ezek egy cégnél fontos dolgok. 

senki nem mondta, hogy a macos lenne a nyitott. lrn2read

Ez igaz, csupan felteteleztem ha valaki nyitott akkor szereti a valtozatossagot es nem feltetlenul az alma altal kijelolt iranyba akar menni. Mivel MacOS eseten ez van, koveted "Az Utat" vagy nem. Elnezest, hogy tobbet is bele mertem latni a nyitottsagba ;)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 11:59

Natív macOS-től megőrülsz. Minden billentyűzet és billentyű kombó más helyen van. a Pipe-ot nem szereti a zsh, és minden máshol van. Ha RDP-zel, akkor bár a mac kiosztást látod, de a windows kombók élnek, ergo minden megint csak más helyen van.

Más dolog, ha van több I terméked. Baromi jól dolgoznak együtt, de jelen pillanatban elgondolkoztató a windows 10 WSL kombója, ami sokkal élhetőbb megoldás is lehet.

 

MacOS-es csomagokról

Mikrotik winbox-ra van valami projekt el is értem ami kellett.

Packet Tracert passzolom

OpenVPN-hez viscosity-t vettem, mert nagyon jó a kezelése, működése

Ami még fontos lesz neked, ha igy döntesz, az a homebrew, ahol elég sok csomagot megtalálsz.

Ja az apple store-t azonnal felejsd el. Semmit, de semmit nem találtam meg benne, amit kerestem.

2012-ben váltottam mert akkor csak MacBook Pro volt a cégnél... kicsit kellemetlen volt az első 6-8 hónap, de csak azért mert nem voltam eléggé nyitott ahogy @doors írta. 

Így utólag azt mondom megérte, szeretem annak ellenére, hogy a Jobs időszakban azért mind szoftveresen mind hardveresen szerintem megbízhatóbb volt minden ami alma.

Linuxról váltottam de nem mennék vissza.

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 12:28

MacOS-en van normalis shell, nem kell PuTTY-al es tarsaival kezdeni a telepitest. Ezenkivul csak arban van kulonbseg, de ha ingyen kapod en a Mac-re szavaznek.

Hatranyok:

Elottem emlitettek: "Nincs saját fizikai LAN csatlakozás" -> ez nem mindig kellemes....

Normalis USB sincs mar rajta sajnos vagy barmilyen szabvanyos kulso monitor csatlakozas (USB-C-t meg nem tekintem annak, annyira nem elterjedt jelenleg)

SD kartyaolvaso is hianyzik (nekem)...

Ha nem (kozel) fullos kiepitesben veszed akkor kesobb semmi esely bovitesre (talan az SSD kivetelevel, bar az ujaknal mar lehet az is forrasztva van)

[Szerk.]: Win7 volt a legutolso Windows amit hasznaltam desktop-on, azota Mac-et hasznalok. Linux desktop-om nagyon regen volt :(

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Azóta sok dolog történt Windows háza táján:

https://www.howtogeek.com/336775/how-to-enable-and-use-windows-10s-buil…

Update: The built-in SSH client is now enabled by default in Windows 10’s April 2018 Update.

https://www.pugetsystems.com/labs/hpc/How-To-Use-SSH-Client-and-Server-…

Both the client and server are standard (and in stable versions) on Windows 10 since the 1809 "October Update".

Valamint: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Windows_Subsystem_for_Linux

https://medium.com/@dhanar.santika/installing-wsl-with-gui-using-vcxsrv…

Azóta sok dolog történt Windows háza táján:

Ez sajnos nem valtozott: https://en.wikipedia.org/wiki/Windows_10_editions

"Windows 10 has twelve editions, all with varying feature sets, use cases, or intended devices."

MacOS es Linux eseten ha valami megoldhato adott OS-en akkor az mukodik mindenhol es nem az OS ("edition") akadalyoz meg a feladat vegrehajtasaban :(

Nem neztem meg minden linket, de feltetelezem, hogy azok a funkciok csak valamely verzio ("edition") es afolott mukodnek es altalaban ez akkor derul ki mikor hasznalni akarnam.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

En 8 honapja kaptam meg eletem elso MacBookjat az uj melohelyemen, de ra 1 honapra mar a sajatomat (Dell Precision) is lecsereltem egyre. En meg nem talakoztam semmilyen hibaval vagy olyan dologgal ami rendszeresen bosszantana. Szoval nekem nagyon bejott, desktopon nem szivesen valtanek vissza linuxra, ugyhogy csak ajanlani tudom.

Persze, ezt irni is akartam. Nem is szandekom barkire raeroltetni az apple termekeket (foleg, hogy en sem olyan regota nyuzom oket), de nekem eddig csak pozitiv tapasztalataim vannak. Mondom ezt ugy, hogy kb 26 eves koromig vilagi apple hater voltam. Fokent mert lattam a korosztalyomban javareszt milyen egyedek hasznaljak. Aztan felnottem es megtanultam elvonatkoztatni ettol :)

Pár éve pakoltak egy iMac-et alám mert akkoriban valami hibrid mobil appot kellett fejleszteni és iOS-re csak Mac-ről működött a dolog. 3-4 hónapig sírt a szám, mert egész életemben Windows/Linuxot láttam csak, és nagyon nem akartam alkalmazkodni a Mac OS új billentyűkombinációihoz, drag and drop fazonjához meg úgy az egész OS paradigmáihoz. El sem tudtam képzelni, hogy ez miért más és ki gondolta ezt használhatónak :D Aztán odáig fajultak a dolgok, hogy 1 év múlva megvettem életem első MacBook Próját, ami nagyon jó vételnek bizonyult. Azóta sem hagyott cserben, az az első számú munkagépem. Meg kellett szokni a Mac OS-t de ha egyszer rááll az ember, akkor nagyon kényelmes. Nálam semmi sem romlott el eddig 2016 óta a frissítések után. Az akksi kibír még 5-6 órát mindig.

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 15:52

Macbook, de csakis az "uj és mágikus" billentyuzettel. Kerjel bele rengeteg ramot.  De csakis azert mert nem volt Lenovo az opciok kozt.

2008-tol voltam *bunutu only, 2017-ben kaptam egy 2015 os MacBook Pro-t a munkahelyemen. A mai napig jobban szeretem az Ubuntut, unityvel, gnome-mal egyutt. 

A billentyuzet jo minosegu (az enyem meg a regebbi mechanikas modell), de a ctrl, alt, cmd kiosztast a mai napig nem szoktam meg. Az ujabbakon levo touchbar nekem csak a figyelmem veszi el amikor allandoan valtozik. Azt a reszet kimondottan utalom. Plusz, mindenkeppen kell valami adapter az usb-c-hez, es az sosem lesz akkor nalad amikor pont kellene. (mindig szorakozik valaki ezzel meetingeken, vagy usb-A vagy HDMI hianyzik)

Gyakran van ezen a modellen grafikai hiba, atlag napi egyszer ilyen furan csikos lesz a beepitett kijelzon a kep ha kulso monitorra van kotve. Ez a munkatarsaim gepen ugyanugy elojon. Ujabbakon talan nem.

Amit utaltam meg, hogy alapbol valamiert allandoan formazni akarta az usb-s flashdriveom. mar nem emlekszem hogy oldottam meg. lehet ugy, hogy nem hasznalok flashdrive-ot azota.

Nem szeretem az ablak + virtual  desktop kezelest, nekem bejon a Win7 szeru meretezes + billentyu parancsok, ezt mondjuk megoldja a Rectangle nevu program.

Ami pozitiv:

A kijelzo, az akku elettartam, a szoftverek amik elerhetok. A UI jobban egyben van mint a gnome. A wifi, bluetooth eleg stabil, utobbit az ubuntus thinkpad e431-emrol nem tudom elmondani.

A homebrew (apt-hoz hasonlo csomagkezelo) eleg jo, sok dolog van fent rajta, de az apt sokkal-sokkal gyorsabb.

Baromi konnyu uj mac-re atkoltozni ha valami van a regivel.

A nagy update-ek nem vagjak tonkre a beallitasaidat vagy installod. (aka win10)

Ja, es nem kezd el random idokozonkent update-et telepiteni.

Lassan vennem kell itthonra egy uj szamitogepet, nagyon ugy all, hogy Mac lesz, de leginkabb azert, mert kulso audio interface-t akarok hasznalni, az ubuntuval az audio meg halal.

 

Szerintem egy probat meger a Mac.

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 20:24

Cégnél kezdéskor egy iMac-et adtak, ~egy hónapig bírtam rajta az OSX-et:

Szerencsére a kínok nagy részét elfelejtettem, de:

- Az ablakkezelése agyrém

- A ctrl-command swap csak részlegesen működik (terminálban a Ctrl+C pld. marad Cmd+C...)

- Normál PC billenytűzetkiosztás csak tweakekkel megy az sem mindenhol jó (Parallelsben pld. voltak gondjaim)

- Ablakgombok a bal oldalon vannak, nem lehet áttenni őket jobb oldalra

- Ilyen alapvető dolgok mint fájlkezelőből másold már ki a jelenlegi path-et csak ilyen retardált gombkombkkal érhetőek el

Aztán letúrtam az egészet a picsába, húztam rá egy KUbuntut és béke lett leszámítva azt a HW hibát (ami OSX-en is fennált), hogy az a fostartály néha eldobta az összes USB-ről a tápot. Ilyenkor telóról ssh-be VM-ek leshutdownol, reboot.

Majd 3 év múlva vettünk egy Dell Precision 7530-at. Na az nem rossz vas, de a TB3-as dokkolót kerülni kell mint gyújtogató a vizes szalmát.

én is át akartam állni (igaz windowsról) és hasonló az élmény. ablakkezelés borzasztó. ugye nem ablakot, appot kezel és azon belül pedig ablakot, tehát pl az hogy egy appban két ablakot, vagy külön appból másik ablakot egymás mellé rakni úgy ahogy windowsban kényelmesen bárhova - meg linuxban is, az kb lehetetlen. meg persze emiatt a alt tabot is elfelejtheted mivel appot vált és utána kell appon belül ablakot váltani..

a többi szerintem megszokás kérdése, de erre az ablak mizériára nem találtam megoldást annó és nagyon frusztráló volt számomra.

  • There are 22% more macOS users who exceeded expectations in performance reviews, compared to Windows users.
  • High-value sales deals tend to be 16% larger for macOS users, compared to Windows users.
  • macOS users are 17% less likely to leave IBM, compared to those who use Windows.

Szóval béna sealsesekről van szó, nem a szürkeállományról. 

Köszönjük az e heti bullshitet! 

  • A macOS userek intelligenciahányadosa 23%-kal kisebb eséllyel éri el a 85-ös értéket. 
  • A gyógypedagógiai szájbarágós módszerek macOS-en való visszaköszönése, növeli a macOS advocate konfortérzetét. 

A magadfajta turboApple rajongók miatt a normális mac-esek inkább letagadják, hogy Apple gépet használnak! :)

A DELL Latitude szépen muzsikál Ubuntuval.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Én használtam már Dell desktopot Win-nel, Dell laptopot Win-nel, Dell laptopot Linus-szal, Macbook Air-t és iMac-et is.
A csúcs az volt, amikor az asztalomon volt egy Dell desktop, egy 27'' iMac és egy MacBook Air is.
 Dell porfogó volt, az imac munkagép, a macbook air-t pedig megbeszélésekre vittem magammal vagy ha úton voltam, akkor azon fejlesztettem. 
.Net, C++, Java, Docker és scripting voltak a feladatok.

A tapasztalataim alapján én javaslom a MacBook-ot.

Másnak is ajánlottam (ott bölcsésztudományi feladatokra), hogy ne Win-es laptopot vegyenek, hanem MacBook Air-t és ott is nagyon bevált.
Otthonra én is MacBook Air formátumú Dell laptopot vettem (otthonra a hátrányok - lásd lent - miatt nekem nem érte meg a macbook)

Előnyök:
- megismered a MacOS ökoszisztémát és a így a főnököt is tudod supportálni
- hardware / software össze van csiszolva, mindig működik
- tapasztalatom szerint a MacBook jóval könnyebb, mint a Dell céges laptopok, így hordozni is könnyebb
- ugyanúgy van hozzá Office csomag, mint Win-re
- ha van iPhone-od, akkor azzal jól kooperál (adatok lementése, visszaállítása telefoncsere esetén, mindenféle extra képformátum kezelése, amit Win csak fizetős pluginnel tud)
- ha egy programot kiadnak Windows-ra, akkor nagyobb eséllyel lesz Mac-es változata, mint Linux-os (pl. SourceTree). Viszont ha kiadják Windows-ra és Linux-ra, akkor jó eséllyel lesz Mac-es változata is.
 

Hátrányok:
- kiegészítőket kell hozzá venned (típustól függően, LAN adapter, HDMI/DVI adapter, SDkártya-olvasó). Volt kollégám, akinek a táskájában 5-6 adapter volt, h bárhol bármikor legyen lan és képernyő kivetítési lehetősége
- nem olyan egyszerű őket szétszedni, összerakni, így egy bővítés vagy alkatrészcsere nem megy simán => Inkább szervíz fogja csinálni.
- nem minden alkatrésszel kompatibilis, meg mindegy milyen memória, ssd kerül bele => Inkább szervíz fogja csinálni.
- az open source csomagok egy jelentős része nem érhető el alapból a gépre. Tehát nincs sima "apt install", helyette használhatod a brew-t, ami hasonló - de nem egyenértékű - rugalmasságot ad a csomagkezelés terén.

Üdv,
Máté

Én 10 éve váltottam Macbook pro-ra.
Van egy 7 éves sajátom ami a feladataimra még mindig tökéletes és azonos sebességű mint a céges új mac.

A kenyeremet Linux-szal keresem illetve Linuxhoz szorosan kötődő fejlesztésekkel.
Azonban a szubjektív véleményem, hogy nem desktopra való, illetve csak nagyon sok kompromisszummal. Előtte 80%-ban Linux desktopon dolgoztam (Debian vagy Ubuntu, néha SUSE).

A mac sem silver bullet, de mégiscsak unix-like OS.

Nem lehet kiemelni konkrét nagy előnyöket, inkább sokszáz nagyon hasznos apró ötlet és megoldás van ami összeadódva egy sokkal produktívabb és stabilabb környezetet eredményez.
Néha tartok fejtágítást a cégnél a Macre váltó mérnököknek, hogyan érdemes használni, mert jóval több van benne mint amit gyárilag mutat (melyik OS nem?)

Soha nem éreztem zárt rendszernek, ezt csak az mondja aki nem szánta rá azt az időt, hogy megismerje, saját magára alakítsa.

Ifj. Vér "r<1" Istvánok ellen - akik még ott tartanak, hogy egy-egy kedvelt/nem kedvelt gyártó miatt mindenféle ideológiai harcba képesek belemenni, mert nincs életük, hobbijuk, csajuk, sportjuk, felmutatható eredményük (szabadon választható) - meg ráragasztasz egy Dell matricát az alma logora és mosolyogsz.

Mar mindenki leirt mindent.

En bemennek az IT-hoz es megtapogatnam mindkettot, hogy melyik milyen. A MacPro-bol nalam 2015 June, 2017 June jart hosszabb tavon, 2018 June rovid ideig. Harom teljesen kulonbozo gepnek tuntek, a billentyuzet, tapipad es teljesitmeny alapjan.

De nem irtad, milyen Mac-re van lehetoseg, pedig fontos.
A MacPro (mert errol tudok irni csak), legnagyobb elonye a Retina display.
A legnagyobb hatranya, hogy boduletesen draga, es a memoria nem trivialisan bovitheto (van ahol egyaltalan nem, de ha megis brutal draga).
Ezen tul - ismereteim szerint - 32 GB ram csak az uj MacPro-kba rendelheto, tehat ha ilyen vagyaid vannak, azt elore beszeld le az IT-val.
A 2017-es MacPro-hoz mar csak usb-c van meg egy jack.
Tehat ha LAN, USB2, HDMI a cel, akkor johetnek az atalakitok, van kombinalt kutyu erre, de azok pl telefont nem toltenek nalam. (De lehet, hogy ez is product fuggo, de azert kicsit megremegett a kezem, amikor a majd 1misibe kerul laptophoz tovabbi 40k huf egy ilyen joszag ezzel a limitacioval)

A billentyuzet-kiosztas jo kerdes, de nem tudok ra mit modani, ez a gep is US kiosztasu, ahogy a desktopom, meg a masik laptop ami itthon van.

Felhasznalas szintjen:
Nekem semmi bajom a beepitett shellel, minden mukodik. 10.15-nel mar zsh a default shell, de atallithatod.
Az appok mukodnek es majdnem windowshoz merheto alkalmazas support van.

S osszessegeben elmondhato, hogy a MacOS feluton van a Windows es a Linux kozt. Linux szintu low-level dolgokat viszont ne varj tole. Ha konfigolni kell: UI. Az Apple store pedig egesz jo bir lenni, bar teny, hogy tele van fizetos alkalmazassal.

 

fyi:

cryptsetup nem kell Mac-re alapbol titkosit.

Szerkesztve: 2020. 02. 04., k – 21:56

Szia!

 

Az előző munkahelyemnél, ahol dolgoztam sok Dell laptop volt, én pedig már 3 éve Mac-et használok. (2015 13" MBP)

Szívesen írok pár mondatot mind a két márkáról, ahogy én tapasztaltam:

 

Dell (nem csak a Latitude-re vonatkozik)

 

+ Ha Vostro vagy Latitude gépet választasz, mindenképp "kijövős" vagyis Gyári Dell garival kérd. Ez egy nagyon jó szolgáltatás, mert, ha lesz valamilyen hw hiba, és ezt elfogadja a Dell support (fontos, hogy elfogadja, mint hiba, különben nem javítják) akkor 3 nap alatt javítják a laptopod bárhol (!) vagy az országban. (Szerintem még külföldön is, ezt nem próbáltam.) Konkrétan, megrendelik az alkatrészt és ha a javítást végző mérnök oda tud jutni, cseréli ott helyben.

+ A support nagyon készséges és segítőkész! Tényleg csak ajánlani tudom őket! Sok Dell gép ment át a kezem között anno és voltak necces, érdekes sztorik, összességében pozitív velük a tapasztalat.

+ fél éve még az volt a helyzet a "kijövős" garival, hogy szinte bármit te is cserélhettél a gépekben, és a dell-t ez nem érdekelte (értsd ram, hdd, ssd ) csak erre már nem vonatkozott a dell gari. Én ezt is egy nagy piros pontnak gondolom. :)

+ A gép hátulján lévő service tag egy áldás! Vannak egyes márkák akik ezt lespórolják. :( Pedig hasznos, nem csak a garancia, miatt, hanem a beépített hw későbbi megnézése miatt is. Nem értem miért kell ezen spórolni bizonyos cégeknek az "IT korában".

- Hibák azért itt is vannak... Általában széria hibák... Ha az adott évjáratban bizonyos hiba már kettő modellnél előjön akkor a többi modellnél is előjöhet abban az évjárat + széria kombóban. Ilyen lehet pl.: a HDD meghalás (ezzel rendszeresen találkoztam bizonyos modelleknél), de lehet más is.

- Fontos! Ha napi 8 órát használod a géped és még cipeled is, az Inspiron szériát kerüld! Az igazából asztali gépnek van... Nem hordozható munkaeszköznek... Lehet érvelni ellene, hogy valaki sok éve használja és semmi baja. Én viszont azt tapasztalom, ha egy ilyen gépet egy mérnök rendszeresen hurcol zordabbnál zordabb helyekre (hideg, forróság, por, olaj a levegőben, stb..) ez a széria széthullik (szinte szó szerint) 1-2 év után..

- válassz Latitude vagy Vostro gépet, de ne 3-asat, min 5-ös vagy fölötte, megéri... (a garancia milyensége miatt, de vannak egyéb okok is)

- egyéb okok: Figyelj arra, hogy merre hűt a gép, ha lefelé :( (értsd a gép alá) azt kerüld (szomorú hogy ilyet még egyáltalán forgalmaznak...)

- egyéb okok II: Ezek a modellek általában jobban szerelhetőek mint az "egyszerűbb" társaik (értsd nem kell az egész gépet szétszedni ha ram-ot akarsz cserélni :( )

- csavarkiesés.. ez rendszeres probléma minden szériánál, nézni kell és vissza kell húzni ha meglazul, ez van..

 

Apple MBP (főleg a 2015-ös modell mert nekem azzal van a legtöbb tapasztalatom):

 

+ Masszív fém ház, ez egy naggyon jó tulajdonág! Volt többször is, hogy picit odacsaptam a gépet valamihez véletlenül és egykis benyomódástól eltekintve nem lett semmi baja

+ megbízható hw (a 2015-ös szériára írom) ebben a szériában sok régebbi hibát javítottak, jó gép ez, volt, hogy napi 10-12 órát használtam 1 éven át cipeltem hurcoltam (jó nem a fentebb írt zord körülmények közé) de semmi baja eddig (jó egyszer volt szervizben, de az az én hibám volt ezt privátban kifejtem, ha érdekel)

+ Nekem tetszett még az OS-hez járó programcsomag. Az irodai programok mellett jár hozzá zene és video szerkesztő program is.

+ A GUI tényleg egyszerű, néha talán túlzottan is. Én szeretem, mert az esetek többségében teszi a dolgát észrevétlenül. Nem kell nagyon kalapálni.

+ Bejött még az Apple ökoszisztéma is! A családban van Apple telefon, gyakorlatilag 0 konfigurálással működik a Facetime, később nekem is lett Apple telefonom, ott pedig, ha csörög fel tudom venni a laptopon keresztül és tudok beszélni, úgy, hogy nem is nyúlok a telefonhoz.

+ Van rá Microsoft Office csomag! Nekem azért ez hiányzott Linux alatt.

+ Van terminál és lehet rá tenni alternatív forrásból csomagkezelőt is!

+ Majdnem elfelejtettem, de eddig más gépen nem találkoztam olyan touchpaddal mint ami az Apple MBP-kben van.

- A kiosztást cserélni kell, ha magyar billentyűzettel veszed a géped. A neten van hozzá valami repó, meg talán a PH!-s fórumban is van hozzá link. Szerkeszteni a kiosztást egyébként az Ukulele nevű programmal tudod.

- A kijelző „foltosodása” még mindig problémás lehet. Vagyis, ha nem takarítod rendszeresen, az ujjadról rá kerülő zsír megmarja (?) a felső réteget idővel és foltot hagy... Szomorú, hogy ez még mindig hiba... Én ezt úgy előztem meg, hogy amikor vettem a gépet vettem rá mattitó fóliát. (Amit amúgy is vettem volna.) Így nincs ilyen gond. Igaz a fólia miatt nem jön át annyira a Retina érzet, mint nélküle, ne nekem a mattság és az említett probléma elhárítása fontosabb volt.

- Ha sok virtuális géppel dolgozol, RAM-ból sokat kérj bele. A macOS sok ramot eszik (3-4GB) és virtualbox alatt ha több gépet indítottam el mint kellene, szépen kifagyott az egész OS és csak a főkapcsoló hosszan nyomásával tudtam kikapcsolni. Ez VMware alatt nem jött elő.

- Ms Outlookban talán az msg fájlokat nem lehet Mac alatt megnyitni. Kell rá sajnos egy külön program, azzal megy, ha fontos ezzel is számolni kell.

- Az NTFS partíciókkal trükközni kell, ha írni is akarod... Van rá ingyenes és fizetős alternatíva is. Az ext2,3,4 particiókra csak fizetős van. (Ami elég szomorú sajnos.)

 

Ha esetleg Mac mellett döntenél, mindenképp vegyél hozzá AppleCare-t! Azért ezt és ne mondjuk az iStyle garit, mert az Apple Care-el bármelyik hivatalos Apple szervízben tudják javítani a géped. 

Ha én választanék most MBP gépet vagy 2015-öst vagy a most kijöttet venném. A kettő közötti pálya kerülendő szerény véleményem szerint.

Igaz a legújabbal nincs sok tapasztalatom, de sok korábbi hibát javítottak benne, ami ígéretesnek tűnik!

 

Én azt tapasztaltam, hogy mind a két márkának van előnyös oldala, és persze hibái is.

Ok a dell sokszor olcsóbb, de ettől még lehet szar sajnos ha olyan modellt veszel amit egyszerűen hibásan terveztek meg. Sőt mondok még egy érdekességet: A Dellnek volt pár éve egy 12”-os fémházas prémium gépe, carbon belső boritással. Az ember azt gondolná, hogy ennek sok évig semmi baja sem lesz. Hát pedig sajnos ha érintős kijelzővel kéred akkor akkor többnél tapasztaltam, hogy idővel ez egér „öntudatra ébred” vagyis elkezd kattintani és mozogni mint az örült, mert bekrepál az érintő panel. Ezt vagy a panel (képernyő) cseréje vagy az érintő driver tiltása oldotta csak meg.

 

Konklúzió? Én biztos olyan gépet vennék, ami már legalább egy éve a piacon van és kiderültek a hibái. Mindegy mi a márka, tényleg.

- A kijelző „foltosodása” még mindig problémás lehet. Vagyis, ha nem takarítod rendszeresen, az ujjadról rá kerülő zsír megmarja (?) a felső réteget idővel és foltot hagy... Szomorú, hogy ez még mindig hiba... Én ezt úgy előztem meg, hogy amikor vettem a gépet vettem rá mattitó fóliát. (Amit amúgy is vettem volna.) Így nincs ilyen gond. Igaz a fólia miatt nem jön át annyira a Retina érzet, mint nélküle, ne nekem a mattság és az említett probléma elhárítása fontosabb volt.

Miutan az Apple nagynehezen elismerte, hogy ez igy nem az igazi azota ingyen csereli a foltos kijelzoket, a nem garancias laptopokon is. (https://www.macrumors.com/2017/11/17/apple-extends-free-staingate-repai…).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Arról nincs véletlenül infód neked, vagy valaki másnak hogy:

- ez megy e itthon is? (a visszahívások listájában nem látom a magyar nyelvű support oldalon)

- meddig tart, ott kell e hagyni a gépet hozzá?

- a cserekijelzőn már normálisabb bevonat van, vagy ugyanilyet kap?

Most hogy írtátok, megnéztem, és az enyém is zsírfoltos(?), látszanak a billentyűk sziluettjei is. A használatot amúgy nem befolyásolja, kikapcsolt állapotban látszik csak, akkor is csak úgy, ha fény felé fordítom, és oldalról belenézek. Viszont ha netán ingyen cserélik (az enyém még garis amúgy), akkor miért ne.... De csak ha nem kell otthagyni, annyit nem érne nekem a dolog.

Tudom, az utolsó pontot kivéve hívjam fel a supportot. Ezt majd meg is teszem, de érdekelnek az itteni tapasztalatok is :)

Elvileg vásárlástól számitott 4 évig van lehetőség elvinni hivatalos szervizbe, én 2013as modelt vittem be 2017-ben az iCentre-be. Érdemes előtte egy mailt dobni nekik, hogy vállalják-e. Nekem két hétre elvették akkor a laptopot és ingyen cserélték a teljes kijelzőt. Azóta nem jelentkezett szerencsére újra a probléma.