"Szavazott az Európai Parlament, jön az egységes mobiltöltő"

Most már egészen biztos, hogy tíz évnyi előkészítő és törvényalkotói munkát követően egységes töltő, illetve ami ennél is fontosabb, töltőcsatlakozó használatáról születhet előírás az Európai Unióban. [...] Noha 2009-ben 13 más vállalattal együtt az Apple is aláírt az ügyben egy egyetértési nyilatkozatot, amelyben azt ígérte, a 2011-ben piacra kerülő eszközökkel kezdve a microUSB szabványra váltva igyekszik majd rendet tenni a telefontöltők sokaságában - ezt a váltást ugyanakkor eddig önszántából nem valósította meg a gyártó. A saját technológia mellett a cupertinói óriás részben a microUSB által megkövetelt kompromisszumok miatt döntött így, illetve a megfordítható kialakítás is fontos volt a csatlakozó kiválasztásánál. [...] A Parlament a csütörtöki szavazással arra hívta fel az Európai Bizottságot, hogy az egységes töltőket kötelezővé tevő szabályozási keretet idén júliusig készítse elő és annak intézkedéseit még az idén hajtsa végre. Egyes pletykák szerint az Apple a szabályozásnak mintegy elébe menve már az idei iPhone-termékcsaládról is lehagyhatja a megszokott Lightning-csatlakozót, de annak helyét nem a Type-C csatlakozó veszi át, hanem vagy a vezeték nélküli töltés egy formája, vagy valamilyen egyéb, kontakt-csatlakozó.

Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 31., p – 13:34

...tíz évnyi előkészítő és törvényalkotói munkát követően...

Felek, hogy tul hamar jutottak konkluziora ebben a fene nagy kapkodasban. Nem hajt a tatar, lehet jobb lett volna ezen gondolkodni meg egy kicsit.

Wireless -> Egy megoldás a telefon töltésére, a maga korlátaival

Kábel -> Egy másik megoldás a töltésre és sok másra, a maga korlátaival.

Ugyanazt a problémát máshogy oldják meg, és nem kompromisszummentesen. Wireless töltéshez jelenleg le kell raknod a telefonod, nem tudod kényelmesen használni közben. A wireless töltés töltésre jó, a kábel adatátvitelre, perifériák csatlakoztatására is. 

A kábel annyira lesz múlt, mint amennyire múlt most az ethernet kábel. A Wifi a mai napig nem teljes alternatíva, van amire sose lesz (wake on lan)

Szuper, akkor a következő telómon már nem lesz fizikai csatlakozó, csak vezetéknélküli töltő...

Jól fejbeverném azt, aki kitalálta a micro USB-t. Dugom - nem megy be. Dugom fordítva - bemegy. Mozgatom - kiesik. Nyomom - letörik az aljzat az áramköri lapról.

Most kerult elo a backlogbol, toltak ra egy 3 amigost, aztan erre jutottak. Mennyi a cycle-time?

avagy: ha ez tok nem lenyeges, akkor minek foglalkoznak vele egyaltalan? Foleg 10(!) evig.

szerk: amugy most az USB-C-t, vagy azzal megegyezo piaci erovel biro csatlatozot kovetelnek-e meg? Ha az elobbi, akkor meddig? Vagy az is ujabb 10 ev lesz, mig az USB-C-t is felulbiraljak? Addig kotelezo port-tal szerelni a telefonokat, vagy lehet port nelkuli telefonokat is gyartani? Nem lehet, hogy igaza van az Apple-nek abban, hogy az EU jelenleg az innovaciot hatraltatja?

Most azt mondod, az a baj, hogy az Apple elhelyezte azt az USB-C csatlakozot a gepein, amiert itt azon megy a vita, hogy helyezze el a telefonjain is? Az megvan, hogy ha a kovetkezo iPhone nem Lightningos lesz, akkor keletkezik egy csomo szemet, a kidobott toltokkel, kabelekkel, HDMI meg SD meg USB adapterekkel?
 

Inkabb arra kellett volna szabalyozast hozni, hogy ne legyen se tolto se kabel se fules se semmi a telefonok dobozaban a telefonon kivul. Nalam tobb generacionyi iPhone doboza van a szekreny tetejen, benne a gyari kabellel, toltovel, fulessel ugy, hogy sohasem lettek ezek kibontva. Elegge zavart, amikor 2012-ben lecsereltek az elotte 10+ evig hasznalt csatlakozot es emiatt mindenhova uj kabelt, dokkolot kellett vasarolni.

Mondjuk személy szerint engem kb. hidegen hagy hogy ezt most csak mobilokra terjesztik ki ...

Adunk a sz.rnak egy pofont ~10év után. Mert mostanság mi van?

1. kezd elterjedni a vezeték nélküli töltés + az ezt támogató telefonok -> azaz édesmind1 milyen a töltőegység maga úgyis megy a 220-ba. Valamint ennél a töltésnél elvileg szabvány van, azaz tökmind1 milyen telót raksz rá a "padra" tölti, de fixme

2. Nagyjából most miből lehet válogatni? Apple* rész (fogalmam sincs ott mi a neve), USB-C, vagy a szokásos "microUSB" verzió ? Ez a 3 kb. lefedi a mostani mobilokat. 

3. micro -> usbC "fej" is létezik, + vica-versa. Egy ~200forintos dugót veszel és bármilyen telefonodat tudod tölteni otthon.

Szóval hűdejó, hogy erre az egy ágazatra hoztak egy egységesítést.. (kérdés ebbe bele fognak-e majd tartozni a tabletek is? :) )

Jobb lenne ha a laptopok "piacán" találnának ki valamit, mert az tényleg agyrém ... Sokkal inkább mint a jelenlegi mobilos helyzet. Szerintem.

de fixme :)

ps.: btw félreértés ne essék, jó dolog az egységesítés, csak na a fentebbi érvek mentén nem tudom miért kellett ezt ilyen gyorsan eldönteni.. 

Valamint ennél a töltésnél elvileg szabvány van, azaz tökmind1 milyen telót raksz rá a "padra" tölti, de fixme

Alapjában véve nem tökmindegy. Több szabvány van, de szerencsére igyekezet is az egységesítés irányába. Ebben furamód az Apple is benn van. 

Jobb lenne ha a laptopok "piacán" találnának ki valamit, mert az tényleg agyrém

Ugyanez az agyrém menne mobilokon is, ha nem lett volna az első egységesítés. Úgy látom hogy a laptopok is a C irányába mozdulnak. Ez jó.

miért kellett ezt ilyen gyorsan eldönteni.. 

 

 10 év vs gyorsan :) Egyébként mire kellett volna még várni? Van szerinted jobb megoldás a problémára? A wireless töltés nem ide tartozik.

Akkor azt is vezessék be, hogy ne adjanak minden telefonhoz automatikusan egy új töltőt. E nélkül nincs sok értelme.

Telefon egy dobozban, a dobozon egy jól látható felirat: "csak telefonkészüléket tartalmaz, töltőt és kábelt nem!", és nyilván ezt tudja a bolti eladó is, a webshop is ki tudja írni - már arra a pár évre, amíg nem ez lesz a default, mert utána már "mindenki" tudni fogja. És akinek kell töltőfej és/vagy kábel, az tud azt is venni a telefonboltban.

Problem -> solved.

a lightninggal nincs semmi baj, ellenben a 25 féle "fast charging" "szabvánnyal"...

Nem tudok 25 féle "fast charging" SZABVÁNYról. Az USB konzorcium tényleg szabványosított egyet, az USB-PD -t.
A többiek ehhez képest maximum partizánkodtak egyet, hogy legyen valami megoldásuk.

https://www.usb.org/usb-charger-pd
Sőt az USB-PD tervezői teljes rendszerben gondolták ki.

Akkor Apple-nek megint sikerült nagyot alkotnia, mert a MacBook töltő marhára nem töltötte a Lenovo laptopot csak 0.5A-val.

MS Surface töltője meg működött...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

ez az a gyári apple kábel, ami 12.000 forint és évente tönkremegy?

Ha egységes kábel lenne, akkor menne a blama, hogy a Samsung töltőkábele nem megy gallyra 1 év alatt, az apple meg elkezdene nem ipari hulladékot gyártani?

Mi az innovációs előny egy lighting kábel vs usb type c között?

A cél a szemét képződésének lassítása volna. Akárcsak a műanyag zacskók tilalmánál. Csakhát a helyzet reménytelen. Van-e egyáltalán olyan tárgy, amit az ipar gyárt, és nem válik 5-20 éves késleltetéssel szemétté. Hirtelen nem jut az eszembe ilyen. Akkor tehát az ipar szemetet gyárt. Na és hogy aránylik a töltőkből képződő hulladék magukhoz a telefonokhoz? A töltők és a zacskók esete mutatja, hogy az igazi problémát még fel se fogtuk.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Hibas a hwsw cikk. Nincs micro usb szabvany kizarolagosan megadva.

Az ilyenekkel csak az a bajom, hogy hosszú évekre, évtizedekre meghatároz valamit, ami az idő múlásával inkább a fejlődés akadálya lesz, mintsem a mozgatórugója.

Persze lehet a szabványt is időközönként cserélni, a végeredmény az lesz kb. ami most is van.

Szerkesztve: 2020. 02. 01., szo – 09:17

Nekem továbbra is az a gyanúm, hogy ebből az Apple fog profitálni. Lesz majd így egy EU only modelljük, ami drágább. És mégis kénytelen leszel azt venni, mert ezzel szépen kinyírják a szürke-importot.

Nagy Péter

Minden orszagban mas a modellszama a keszuleknek. Az egyes keszulekek elterhetnek egymastol a tamogatott frekvenciakat illetve az egyeb dolgokat tekintve. Utoljara az iPhone 4s volt olyan, hogy ugyonazt a peldanyt forgalmaztak az egesz vilagon.

pl. USA iPhone 5 nem tudja az itteni LTE frekvenciakat. A magyar 6s nem tudja a B20-nak megfelelo USA LTE frekit. Most azt hiszem, egyedul kinaban van olyan LTE freki, amit nem visznek az europai modellek. A kinai dual simes keszulekeikben peldaul nem esim+nanosim van, hanem dupla nanosim.

Vasarlasi regiotol fugg, hogy megvan-e minden szolgaltatas. Pl UAE vasarlas eseten nincs Facetime.

Szerkesztve: 2020. 02. 01., szo – 18:44

Felcsigáztatok, megnéztem az "Universal Serial Bus  -  Power Delivery Specification" doksit és hogy kik támogatják. Írtam, hogy az USB-PD Type-C csatlakozón 60 watt teljesítmény átvitelére van tervezve, tehát lapotop, tablet, telefon, egyéb kütyük tápellátására lett fejlesztve. Mellesleg az USB-PD nagy csatlakozón 100 wattig van specifikálva.
Íme egy lista az USB-PD -t támogató elektronikai gyártóktól:

ACON, Advanced-Connectek, Inc.
Alan Kinningham
Allion Labs, Inc.
Analogix Semiconductor, Inc.
Apple
ASMedia Technology Inc.
Bizlink Technology, Inc.
Bob Dunstan
Cadence Design Systems, Inc.
Canova Tech
Canyon Semiconductor
Christian Klein
Chris Yokum
Cypress Semiconductor
Dave Perchlik
Dell Inc.
Dialog Semiconductor (UK) Ltd
DisplayLink (UK) Ltd.
Ellisys
Etron Technology, Inc.
Fairchild Semiconductor
Feature Integration Technology Inc.
Foxconn / Hon Hai
Fresco Logic Inc.
Google Inc.
Granite River Labs
Hewlett Packard
Hosiden Corporation
Huawei Technologies Co., Ltd.
Indie Semiconductor
Infineon Technologies
Intel Corporation
ITE Tech. Inc.
Japan Aviation Electronics Industry Ltd.
John Sisto
Kai Inha
Keysight Technologies Inc.
Kimberley McKay
Lattice Semiconductor Corp
Leadtrend
LeCroy Corporation
Lee Atkinson
Lion Semiconductor
Luxshare-ICT
Mark Bohm
Maxim Integrated Products
MCCI Corporation
Microchip Technology Inc.
Microsoft Corporation
Monolithic Power Systems Inc.
MQP Electronics Ltd.
Nokia Corporation
NXP Semiconductors
ON Semiconductor
Oscar Freitas
Patrizia Milazzo
Power Integrations
Qualcomm, Inc.
Realtek Semiconductor Corp.
Renesas Electronics Corp.
Richard Petrie
Richtek Technology Corporation
Robert Heaton
Rohm Co. Ltd.
Salcomp Plc
Scott Jackson
Seagate Technology LLC
Semtech Corporation
Shannon Cash
Silergy Corp.
SiliConch Systems Private Limited
Silicon Laboratories, Inc.
SMSC
Sony Corporation
Specwerkz
Sten Carlsen
ST-Ericsson
Steve Sedio
STMicroelectronics
Suketu Partiwala
Synopsys, Inc.
Teledyne-LeCroy
Texas Instruments
The Silanna Group Pty. Ltd.
Ventev Mobile
VIA Technologies, Inc.
Vijendra Kuroodi
Weltrend Semiconductor
Western Digital Technologies, Inc.
Wilder Technologies
Xiaomi Communications Co., Ltd.

Érdemes abba is belegondolni, hogy az USB-PD nem csak telefon tápellátásra használatos, sok egyéb kütyü tápellátására használják már jelenleg is.