Qt licencfeltételek változása

Fórumok

https://www.qt.io/blog/qt-offering-changes-2020

Ez jó lesz. Vajon mit ért az alatt, hogy a binárisok letöltése csak online lehetséges? Runtime vagy SDK? KDE es egyéb app-ok hogy fognak települni? Ha minden "ingyenes" installt regisztrálni kell, akkor lesz egy olyan darabszám ami után barátságosan felajánlják, hogy vegyem meg?

A megszűnő LTS a free verziókhoz még érthető valamennyire, legalább rá lesz kényszerítve a user, hogy kövesse, bár azért itt is lehetnek nagy szopások.

499USD/év csak innen nézve tűnik soknak.

Kiváncsi vagyok, hogy az offline (átmásoljuk) install ellen hogy akarnak védekezni?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 01. 31., p - 13:08

Vajon mit ért az alatt, hogy a binárisok letöltése csak online lehetséges?

Én úgy tudom, hogy van külön offline (~700 MB) meg online (1x MB) installer. Gondolom az előbbire utalnak.

 

KDE es egyéb app-ok hogy fognak települni? Ha minden "ingyenes" installt regisztrálni kell, akkor lesz egy olyan darabszám ami után barátságosan felajánlják, hogy vegyem meg?

A Linux disztrókban lévő Qt csomagokat AFAIK nem érinti, azok forrásból vannak fordítva. A megszorítások a Qt Company által elérhetővé tett bináris buildekre vonatkozik.

 

Ja és a QT az a QuickTime rövidítése :D

Szerkesztve: 2020. 01. 31., p - 14:36

Ez szerintem leginkább a fejlesztőket érinti. Aki fejlesztéshez nem akar supportot és a frissebb verziókkal is elvan, az eléri forrásból is azt vagy oprendszer által kínált csamagokból. A support és a fixek backportolása meg a fizetős ügyfeleknek jár.

Némelyik nagy cég is elég tróger. Amikor a projekten dolgoztam, volt hogy kaptam emailt egyik nagy játék kiadó qt alapúra átállás alatt lévő appstore felülete kapcsán. Aztán mikor jeleztem ezt a többieknek, akkor mesélték, hogy ja... csak a szokásos. Nem akarnak fizetni supportért, hanem bepróbálkoznak közvetlenül a fejlesztőknél információt vagy technikai segítséget kérni...