Wifi a ház köré

Sziasztok,

Szeretnék wifi jelet a házba és köré kb. 50m sugarú körben. A ház tetőterében nincs fém és a tetőn is fa/kanadai zsindely van.
Tudnátok olyan eszközt ajánlani amivel ezt egyszerűen meg lehet oldani? (Ha lehet egy eszközzel).
A stabilitás fontosabb a sebességnél. Azért a kertből egy-két weboldalt meg lehessen nézni.
Gondolom valami erős AP kéne és egy szép nagy körsugárzó. Tanácsokat kérnék.
Köszönöm!

üdv: redman

szerk: a net kábelen jön (routing nem kell, az már van)

Hozzászólások

AP kéne és egy szép nagy körsugárzó

Amennyiben a házad 2-3 km-es körzetében szeretnél internet szolgáltatást értékesíteni. :D

Azért nem mindegy, hogy köré az tényleg köré vagy az udvar a ház egy oldalára esik. Nyílt terepen a legolcsóbb kis vacak is lefed ennyit.

A tető miatt nincs nyílt terep, de a ház körül nincsenek nagy tereptárgyak.

Arra gondoltam, hogy a padláson belül nagyjából középen elhelyeznék egy antennát és akkor az körbe sugároz. (Nagyjából a telek közepén van a ház)

Na jó az 50 méter körbe elég nagy ráhagyás. 

Nem szeretnék senkinek szolgáltatni :D

Anyósom haza Kádár Kocka... UPC modem WiFi jét havonta kellett matatni nemcsak engem az egész családot idegesítette a holtteres wifi. Aztán felment egy unifi AP-AC LR a padlásra a szobából poe tapolva... Controlleren addig volt amíg laptopomrol beconfiguraltam azóta béke van és elégedettség... Kertben gyomlalva is lehet videozni unokaval... Ennek 2 éve lassan... A szűrést hogy másnak ne szolgáltass is meg lehet oldani ?

Ubiquiti UAP-AC-LR: ezt nézegetem már egy ideje, mert folyton bajom van a Wi-Fivel itthon (mondjuk folyamatosan lóg rajta 6 mobil meg négy laptop, meg az aprólék). De valahogy mindig elbátortalanodok, amikor olvasom ezt a controller dolgot.

Le tudná írni három összetett mondatban valaki, aki használ ilyet, hogy hogy van ez? 

Addig értem, hogy megveszem ezt a gépet, de jól értem, hogy a bekonfigoláshoz kell még valamit vennem? Szoftvert? (Fut Linuxon?) Másik hardvert? Vagy hogy van ez?

Köszi előre is.

Csaba

Sajnos nem. Kisprórolták belőle webes felületet, ezért kell egy javas controller, amihez társítani kell vagy már lehet mobil is controller, amivel beállítod. A probléma akkor van, ha más eszközzel akarod utána konfigurálni vagy telefont váltasz vagy más akarja konfigurálni. Sajnos airMAX csak profi eszközökben van Ubinál..

Nem kell a controller, van mobilapp android/ios-ra, egy alap confighoz az bőven elég. Hogy ez ugyanaz az app e amit te is írtál, azt nem tudom, 1 éve láttam utoljára. Akkor teszt jelleggel a dobozból való kivétel után megnéztem hogy mit lehet vele csinálni controller nélkül. A Unifi app-al remekül be tudtam állítani, szóval ezzel biztosan nincs gond. Nekem 2db van (egy PRO és egy LR), illetve vlanozok is, így aztán persze kellett a controller, ezért nem up2date az infóm, de nem hinném hogy nagyon változott volna ez a dolog.

Azért mert hogy magyarázod el ezt olyannak, aki nem ért hozzá, hogy nyújtasz így távsegítséget? Azt se tudja megmondani egy 3rd party vagy ügyfél, hogy mi a baj, az éppen használt gépére bejelentkezve telepítesz controllert? Lehet le van védve és jogod se lesz hozzá. Unifi hiba esetén szinte mindig ki kell menni sajnos helyszínre, ezért nem telepítünk vidékre belőle 3 AP alatt (akkor már ajánlatban kontrollert kifizetik). Ebből a szempontból Mikrotik sokkal jobb, azt külföldre is bátran telepítem. airMAX-ból is mindenhova mertünk adni, km-es linkeket csináltunk, de sajnos Ubi nem azt az irányt folytatta és egészítette ki egy új menedzselési lehetőséggel, hanem spórolásból lehagyta az egész felületet. Ezért telepítettünk már több helyre TP-Link EAP-okat. Nem olcsóbbak, de mobilos és controlleres működés mellett önálló AP-ként is ugyanúgy működnek webes felülettel. Eddig nem volt probléma velük.

Kicsit elkanyarodtunk szerintem az eredeti scenariotól. Itt 1db otthoni Unifi AP-ről van szó, aminek kapcsán annyi volt az állítás hogy nem kell hozzá kontroller. 1db kis appot kell letölteni a google/apple appstore-ból, amivel aztán tudja bárki konfigurálni az ilyen AP-ket egy login és egy jelszó ismeretében. Szerintem amúgy a 65 éves anyámnak el tudnám magyarázni ha ilyen szituba kerülnénk (persze nem fogunk), ennél bonyolultabb dolog egy e-mail fiók beállítása pl.

Ugyanakkor cégnél ügyfélhez vicc kategória lenne ez, ebben egyetértünk, de nem is erről volt szó.

Egyébként újra elolvas az eredeti commented, szerintem megvan a félreértés oka: ez nem mobil kontroller, olyan nincs. A Unifi mobilkliensnek van egy olyan módja, ami a hiányzó webguit pótolja, direktben be tudsz vele jelentkezni egy NEM provisioned eszközre, és be tudsz állítani alap dolgokat (SSID, password, encryption, channel talán, és ennyi).

Visszatérve az ügyfeles megoldásra: ha benne van a Controller az ajánlatban, és el is fogadják (egyébként máshogy nem is érdemes vállalni), akkor annak mi a baj a távoli elérésével, miért mentek ki mindig a helyszínre? Miben tér el a Controller mondjuk egy bármilyen AP-től ami rendelkezik gui-val? Ahogy azt eléred, úgy a Controllert is, nemde? Persze nyilván plusz költség, hiszen plusz egy eszköz (még ha az egy RPI is, és nem a CloudKey). De az az üzleti része, ami vagy megy, vagy nem, viszont független attól hogy mennyire jól (vagy nem jól) managelhető távolról.

VincentV

Ez így van ahogy mondod. Erről van szomorú tapasztalatom, hogy 1-2 AP-nél kontrollert szinte soha nem fogadják el. Fel is teszik jogosan a kérdést (hogy minek az?), mások ajánlataiban lévő eszközökhöz nem kell (és ha ismerősök, akkor jobb esetben eléd tesznek egy TP-Linkes és egy Mikrotikes ajánlatot, rossz esetben annyit kapsz vissza, hogy nem fogadták el / nem jön válasz).

RPI-t én nem merek tenni egyébként, csak hivatalos CloudKeyt. RPI-vel SD kártya miatt már többször égettem meg magamat, szerencsére egyik esetben sem használtam semmi kritikus dologra.

Ja és többször is jól megszívtam controller nélküli működésnél. Egyik helyen MAC szűrést kértek, másik helyen statikus IP címet kellett állítanom a Unifi AP-nek (rendszergazdai utasítás), 1 éve ezek egyikét sem lehetett beállítani mobil alkalmazásból,  csak controllerből. Ma már lehet?

Jah igymar mas :)  Ahhoz fillerbaszoskodas van hogy felhoben vagy VPS-en uzemletessetek a kontrollert es esetleg bonuskent hozzacsapjatok a megrendeleshez, inkabb kikocsikaztok megszakerteni - gondolom az ugyfellel ki is fizettetitek az utat es kulonben is mit tudja o - ellenben ujabban most mar a rendes megbizhatoan uzemelo mondjuk Toyota helyett eladjatok neki a Ladat es vegul is eddig nem is volt vele gond mert megy az is... Es kozben panaszkodtok hogy az Unifi lesporolta a webes feluletet az AP-rol, pedig lehet hogy az a kontroller nem csak az alap dolgok beallitasat vegzi. A Tp-Link es az Unifi nagyon nem egy ligaban jatszik amit a TP tesz arra eleg az a webes matatas ez igaz.

Szerintem te még nem hogy nem telepítettél, de látni se láttál TP-Link EAP-okat, se TP-Link controllert. Unifi még a 24V-al és a zajos tápok hiányos szűrésével szenvedett mikor EAP-ok szabványos POE-sek voltak. Mindenesetre TP-Linknél van emulátor, így megnézheted mit tud controller nélkül egy EAP,  egy Unifi AP a 20-ad részet sem tudja ennek. Itt pedig a controller: https://www.tp-link.com/us/business-networking/ceiling-mount-access-poi…

Unifinél 802.11k és v csak nem régen lett támogatott, azelőtt folyton azt hangoztatták, hogy "minek az?", "van saját fast roaming".. stb.

Ráadásul egyáltalán nem olcsók az eszközök, nem "Lada":

https://www.arukereso.hu/router-c3144/tp-link/eap245-p356593921/ 27-32e Ft

https://www.arukereso.hu/router-c3144/ubiquiti/unifi-uap-ac-lite-p32805… 28-31e Ft

Sajnos az egyetlen eszköz, aminek nincs párja hatótávolságban az az UAP-AC-LR. De csendben jegyzem meg, ha EIRP be van tartva, akkor eléggé meg lehet közelíteni, csak sokan nem foglalkoznak a szabályokkal.

Valoban nem - a tapasztalatom a soho kategorias eszkozokre vonatkozott amikkel nagyon rossz tapasztalataim voltak, es nem gondoltam hogy mas eszkozeik jobbak lennenek. Elfogadom, hogy ebben igazad van. Unifi eszkozben meg nem csalodtam - azon IT cuccok kevese amikre alapozni tudok. Teny az is hogy nem ebbol elek, nem telepitek vagy supportalok mar evek ota es azota valtozhattak a dolgok. Megis ha ebbol eltek - amint emlitettem es masok is mondtak - egy kontrollert futtani VPS -en es "added service"-kent hozzacsapni egy megrendeleshez nem kerul anyagiakba es kicsinyeskedesnek tartom amiatt panaszkodni hogy jajj nem tudom uzemeltetni a helyszinen. Tecnikailag adott a lehetoseg a Ti dontesetek hogy nem leetek vele csak akkor nem kell panaszkodni miatta. Es egy allitasod szerinti profibb EAP-t osszehasonlitani egy UAP Lite-al kicsit csusztatas :)

Es egy allitasod szerinti profibb EAP-t osszehasonlitani egy UAP Lite-al kicsit csusztatas

Akkor félreérthetően fogalmaztam: hatótáv miatt vettem ezt a kettőt. Az UAP-AC-LR-nek nem nagyon van párja hatótávban, ha EIRP limitet betartjuk, így nem tudok arra EAP-ot mondani, csak közelíteni lehet.

Van olyan ügyfél, akinek így fut (igaz VPN-en keresztül), de akivel nincs szerződés azt miért raknám erre? Ez olyan mintha ingyen adnék a DynDNS poolomból olyanoknak, akik nem fizetnek éves díjat. Volt olyan, hogy lekapcsoltam DynDNS-t és még engem próbáltak fenyegetni, hogy kapcsoljam vissza, mert hát eddig működött. Ráadásul a felelősség is nálam van akkor. Szóval egy lerakom és ott hagyom felállásban én nagyon nem szívesen állítom be saját távoli vezérlőmre a Unifi AP-ket, főleg VPN nélkül nem, ami általában csak akkor van, ha (Mikrotik) routert is mi telepítettük.

A ceg nem csak WiFi eszkozoket hanem mindefele egyeb halozati dolgot gyart - amolyan Pro-mercial kategoriaban. Ezeknek az egyseges managelesere van az unifi-controller nevu dolog. A valosagban ez egy javas alkalmazas ami mongoDB-re tamaszkodik es localhoston megnyit neked egy https portot amin keresztul bongeszovel matatod. Van neki egy hardware-s cloudkey nevu cucca is - ugyanaz csak pepitaban a javas app-ot bedobozoltak egy celhardwerre.

Namarmost az eszkozok maguknak nincs http/https oldaluk a managementre hanem mindent ezen a kontrolleren keresztul ersz el rajtuk. A kontroller felelos az eszkoz upgrade-ert, konfiguralasert, roaming beallitasrt (wifi, tobb eszkoz), a router beallitasokert, Voip cuccokert stb... Ennek akkor mutatkozik meg igazan az elonye ha van egy egyseges unifi infrastrukturad mert akkor mindent egy helyrol intezel.

Visszaterva az AP-kra... Meg a legeso beallitashoz is kell egy "kontroller" (wifi(k), IP-k stb...). Ez a kontroller lehet egy Raspberry Pi, debian apt-get install unifi (miutan bealiottad a repot termeszeteen), egy laptopon futo ugyanaz, de en inkabb egy docker contenert futtatok erre a site-okon. (docker hub linuxserver/unifi-controller) 

Miutan megvan a kezdeti beallitas a kontrollert ki lehet kapcsolni es az AP evekig elkegyeg utana... Ha upgradelni kell stb akkor ujra kell a kontroller es jo lenne az adatokat megorizni, backupolni esetleg mert ha uj kontrollert akarsz cstalakoztatni akkor elobb adoptalni kell az AP-t (Mert o ugyanis tudja hogy neki mas a szuloje ugye...)

Bonyolultnak hangzik de az egesz igazabol egy docker run [opciok] linuxserver/unifi-controller jelent es egy bongeszo bejeltkezes a localhost:8443 cimre.

Ha folyamatosan fut a controller - Home server, raspi stb akkor meg van az az elonye is hogy az UNIFI cloud on engedelyezni lehet tavoli administraciot es akkor anelkul hogy megnyitnal valamit a tuzfalon a wifi meg mindig managelheto barhonnan... Es tobb "site" is lehet, kulonbozo AP-kkal, WIFI-kkel stb... 

Csak a szemelyes eletemben en egy helyrol managelem az anyosom, a szuleim, a nyaralo, az otthoni haz, es a londoni halozatomat. 

+1, de ahogy fent is írtam, 1db eszközhöz, és alap confighoz nem kell a controller, elég a mobilapp.

 

Ugyanakkor akiknek van controllerük, és úgy használnák, hogy nem fut folyamatosan, csak évente egyszer elindítják, azoknak ajánlom a windows változatot. Erre lehet egy sima app-ként tekinteni, beágyazva tartalmaz mindent, ha akarod elindítod, beállítod amit kell, majd kilövöd. Persze Windows az kell hozzá (illetve az OSX változat működik még így).

Nekem is egy UAP-AC-LR van. Ezen kívül nem kell venned semmit. Letöltöd a Unifi Network app-ot a telefonodra és ezzel alap szinten be tudod konfigurálni, ezután elmegy magában.

A controller akkor kell, ha finomhangolni akarsz, meg trükkösebb dolgokat beállítani. Egyszerűbb esetben a Ubiquity oldaláról letöltöd, Linuxon, Windowson is megy, ingyenes, futtatod a laptopodon, így mindent be tudsz állítani. A controllernek nem kell folyamatosan futnia, de az igazi élvezet akkor jön, ha folyamatosan futtatod. Ez lehet saját szerver, RPi (nálam ez van) vagy a Unifi CloudKey. Ilyenkor a controller mindenféle statisztikát gyűjt, mikor ki csatlakozott, mennyit töltött le, milyen hibák léptek fel, mekkora jelerősségek voltak, stb. Ezeket szépen grafikonokon láthatod vagy böngészőben vagy az előbb említett telefonos app-ban, akár távolról is.

Hát a mobil app-pal csak akkor tudtam beállítani, ha a controller progi futott a PC-n. Azaz a mobil app-hoz is kell controller program.

Per pillanat az UAP AC LR a régi Tp...C1200 router mellett van, meglepve tapasztaltam, hogy a házunkbanban a Tp router jele erősebb... Ez mitől lehet? (UAP-n alap beállítások, elsőre tesztelni akarom)

Nem kell a controller, csak ha már adoptáltad benne az UAP-ot, akkor a mobil app is controlleren keresztül éri el. Csinálj egy factory resetet az UAP-on, ne futtasd a controllert majd így próbáld a mobil appal. Itt a leírás.

A C1200-on az output power valószínűleg nagyobbra van állítva. Az UAP-AC-LR azért long range, mert az antennája érzékenyebb, így a kliensek gyengébb jelét is tudja fogni, a kommunikáció stabilabb lesz. A wifi routerek általában csak ordítani tudnak, a kliens fogja venni a jelet, de a vissza irány nem megy, így a kapcsolat rosszabb minőségű. Link. Ne együtt próbáld a két AP-t, mert csak zavarják egymást.

Köszönöm!

Viszont nincs az a "wow" élményem a UAP-vel.
A régi router mellett az új (ujban is max-ra van állítva a power, csatornák messze egymástól) de a házban csak a routerek mellett
erősebb az új. Minden máshol a régi.
Mit bökhettem el? Kezdem megkérdőjelezni, hogy nálam a régi SOHO faék routernél kell-e újabb, nagyobb hatótáv... (ami nincs)

A wifi (és a rádiózás) nem egyszerű dolog, nagyon sok mindentől függ az eredmény. A jelszint csak egy dolog, fontosabb a sebesség és a kapcsolat megbízhatósága, inkább ezeket nézd (persze a jelszintet a legegyszerűbb). Ha már úgyis telepítettél controllert, érdemes azzal beállítani, ott sokkal több lehetőséged van, mint a mobil app-al. Itt érdemes még körülnézni: https://help.ubnt.com/hc/en-us/sections/200887574-UniFi-Troubleshooting

Ezt én is tapasztaltam, előtte egy Zyxel Armor Z1-em volt, a telefonok fullos wifit mutattak a ház legtávolabbi pontján is, és még az utcán is mutattak 20-30%-os jelerősséget. Csakhogy volt egy "aprócska" gond: valójában nem, vagy csak alig tudtak forgalmazni ezeken a pontokon az eszközök, az utcán pl. már fixen nem. Az UAP esetén mérföldekkel jobb a helyzet, a jelerősség visszajelzés ránézésére rosszabb ugyanazokon a pontokon, viszont cserébe nem kamu, ugyanis tudok forgalmazni, az utcán is.

Sávszél kapcsán volt visszalépés viszont, a fenti szörnyeteggel megfelelő klienssel 700-750Mbit is megvolt az AP közelében, az UAP esetén ez inkább "csak" 450Mbit. Nade a fenti miatt ezt bőven elviselem.

Az elhelyezés egyébként nagyon fontos. Feltűnt, hogy azt írtad, hogy a Tp-Link mellé tetted. Ami azért gyanús, mert az gondolom nem a plafonon van, az UAP-nak viszont ott lenne a helye :) Szóval ezzel mindenképpen kísérletezz, nézd meg több ponton is akár, sokat tud javulni a dolog.

Vedd vissza az adási teljesítményt! Az eszközök azt hiszik tiszta rálátás van az AP-re és alacsony jelerősséggel próbálnak adni, ami erősen aszimmetrikus kapcsolatot eredményezhet. Az AP oldalon mindig a vételi érzékenység számít, adási teljesítmény úgyis mindig sokkal nagyobb lesz, mint egy telefonnak. Valamint mindig sebességtesztet csinálj és ne a térerőt nézd!

Egyébként szekrénybe rakva TV alatt (úgy hogy felfele áll) egy B30 + 40 cm-es téglafalon át is működik. 

Egy eszkönél, ha nem akarsz különleges dolgokat, elég egyszer beállítani. Tudtommal többnél is, bár nem vagyok benne biztos, hogy a handoverhez kell-e a kontroller. Ha guest wifit is akarsz, netán azonosítással vagy captive oldallal, akkor már egyértelműen kell. Az, hogy mire teszed, már elég változatos. Vehetsz hozzá eszközt a Ubiquititól, felteheted egy gépre, ami állandóan fut nálad otthon, felrakhatod egy raspberryre, de akár egy cloudban futó távoli gépre is, ha biztosítod az elérését. (nekem amúgy is van egy gépem a Digitalocannál, azon elfért, köszöni, jól van.

nekem egy UAP-IW-HD van a nappaliban, imádom, hogy 1 uplinkje van amin PoE-ről megy és van benne egy 4 portos switch, így a TV,konzol,erősítő kábelen lóghat
az emeleten pedig egy UAP-nanoHD van
vm-ben fut a kontroller, de csak néha-néha a frissítés miatt nézek csak rá

gondolkodtam az udvarra egy UAP-FlexHD-n, de egyelőre nem indokolja semmi, a nem túl nagy kertünk végéből is mindig tud csatlakozni egy kis ESP

Nem nyitnék új témát, ha már itt ez, bocsi redman, bepofátlankodok :) Mert látom itt vannak páran, akik képben vannak ubiquiti ügyben.

A probléma hasonló, csak engem inkább az épület izgat, nem annyira a kert (bár nem bánnám nyilván, ha rendesen kihallatszana) Alap szitu, családi ház (lesz egyszer), kb 15x10 (ennél kisebb, mert L alakú), ez már az a méret, ami tapasztalataim szerint egy random nem teljesen dzsunka soho routernek erősen határeset, pláne, ha a cucc mondjuk a nappaliban van, az épület egyik végén. Ráadásul a szokásos otthoni usecasek mellett lesz még viszonylag nagy számú (30+) kliens, szar antennával, valószínűleg a falban (shellyk). Szóval kéne valami, ami ezt megoldja, mert a digi huawei cucának ezt nem hiszem el már előre :) unifit szőr mentén már régen nézegetem, elsőre gondoltam, hogy veszek valamit kettőt tőlük, elvileg ezeken nem kell bohóckodni rendes handoverrel, de aztán mutattátok ezt, gondoltam megkérdem, hogy ez szerintetek elég-e? Illetve kérdés, hogy ennek milyen sugárzás képe van. Tol jelet hátrafele is? Tehát ha mondjuk középen teszem falra, akkor annak is jó lesz, ami mögötte van? Vagy mindenképp szerencsésebb plafonra tenni? (Esetleg mehet be a tetőtérbe?)

Vagy érdemesebb valami más eszközben/eszközökben gondolkodni? (A controller lesz hol fusson, ha kell). Nagyon extra elvárások nincsenek az egésztől, tudjon 2 (na jó, három) SSIDt, meg ezeket lefele valami VLANra ráakasztani, adjon normális fedést, és bírjon ki fölélőve mondjuk max ~50 klienst. (Amik nagy része nyilván nem forgalmaz orrba szájba, azok amik igen, azok max a szokásos, telefonok, néhány laptop. Még a TVt / mediaboxot is jó eséllyel felrakom kábelre)

Slightly related, van olyan eszközük, amit routolásra érdemes megvenni? (Bár itt simán tudok maradni a szolgáltató vackánál első körben, meg routert egyébként is könnyebben építek) 

Az en lakasom 3 szinten van - kicsit eltolva 4-dik is, ugyanis egy hegyoldalba epult. a lakas 15x20m kevulrol kb nagyon vastag falakkal, kemeny feszitett vasbeton fodemekkel, szintekkel. Elso nekifutasra 3 AP-LR-t terveztem betenni - minden szintre egyet. Aztan felkapcsoltam a kozepso szinten - igaz a lakas kozepen plafonra elhelyezett AP-t es korbejartam jelszintet merni. Koszonte szepen mindenhol belertve a kartben is lathato volt es azota is az tolja. 4 TV keszulek, erosito, Shellyk, Amazon Alexa 3, laptopok, 4-5 mobil, WIFI kamerak, mosogep, mittudomen - mindig van vagy 10-20 eszkoz rajta. Meg egy AP-t felpakoltam a padlasra csak hogy a lejtos kert hegyoldal tetejet is elerje de a teljes telken ami kb 2000n es az egesz hazban SOHA nem volt problemam a nettel. Nagyon-nagyon meglepodtem ezeknek a keszulekeknek a kepessegein, mert elotte ilyen olyan routerkre takoltam Tomato-t openWrt mittomenmiket hogy normalis wifit keszitsek erre-arra, de most csak felkraktam aztan neztem... Amilyennek a hazad leirod szerintem egy kozepre lerakott AP-LR el nem lesz bajod, de max 2-t ha kiraksz a haz ket vegeb akkor tuti kifele is fog erni... Mndjuk nezz utana probald ki merd ki nehogy a haz kozepen ahol osszernek gondod legyen hogy ugralnak de elmeletioleg a kontorller megoldana azt is...  Masik altarnativa hogy az Unifi-nek vanna mostansag falra illesztheto kissebb teljesitmenu AP-i - ha be tudod kabelezni az is megoldas lehet hogy olyanok raksz ki 1-2 szobaba de azokkal nincs tapasztalatom. Egszen biztosan 50 eszkozzel nem lesz bajod veluk, nalam 3 SSID es 3 VLAN megy rajtuk Privat, Vendeg, IoT. A Digi bridge modba tett keszuleke mogott a routolast egy OpenWRT vegzi - a pfSense nem birta kihajtani a netet de gondolkodom hogy azt is lecserelem Unifi Edgerouterre - vagy ami most nemregen jott ki es nagyon tetszik az a Unifi Dreammachine. (Security GW, controller, switch, NVR, VOIP egybe gyurva - velul is annyira nem is draga aron)

Köszi. Szerintem maradok most annál, hogy egyet leteszek középre (onnan a szarabb dolgok is max két 10es falra vannak). Aztán ha valami nagyon ergya lesz, akkor még a két végén úgyis pont van hova tenni szekrényre rakható dobozt (tvk mellett elfér, utp lesz).

Az a dreammachine cuki, de annyiért veszek hwt, és viszek rá haza licencet. 

A padlás közepén elhelyezéssel az lesz a baj, hogy azzal nem ~50m-ig, hanem ~50m-TŐL tudod lefedni az udvart, mert beljebb a ház árnyékában vagy. Inkább eresz alá 2/4 sarokra kisebb kültéri eszköz (pl. Unifi vagy Mikrotik - én a benti eszközökkel összhangban döntenék, saját preferenciáim szerint Unifi rendszer mellett)

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

TP-Link CPE-210. Kültérre is telepíthető.

25m-t 4 vastag, 70cm-es téglafalon keresztül is tud. Igaz, nem körsugárzó, de kisakkozható, hová lehet tenni. (hátrasugárzása is van annyi, hogy 10-20m arrafelé is tud, 40MHz sávszélességgel

Kültéren is volt már dolgom ezzel a szerkezettel, 150m-t még lazán tudott mobiltelefonnal használva is. Ha lecsökkented a sávszélességet, még messzebb is kommunikál. (ez nagyon jól finomhangolható!) Nem a teljesítmény miatt tud ekkora távokat, hanem jó az antennája, így nem lesz asszimetria mobiltelefonnal sem.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

WiFi oldalon amúgy sem tud 300Mbit/s -nél többet egyik router sem, legfeljebb az 5GHz-es routerek. Csakhát az 5GHz meg akkor az igazi, ha optikai rálátás van. 30-40m után mobiltelóval meg örüljünk az 50Mbit/s-nek is. Hogy mire elég 100Mbit/s? 4 db Wifi IP kamera képét tudom nézni egyszerre HD-ben, anélkül, hogy észrevehetően zavarna a webes böngészgetésben.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

"én sem vennék ilyen eszközt mert majd később kell venni másikat"

TP-Link... az olcsó szoba-verziók is mennek 6-8 évig. Utána kezd néha-néha szakadozni az átvitel.

A legrégebbi általam ismert CPE-210 3 éves, és hibátlan.

Na jó, nyilván van ennél sokkal jobb, sokkal drágábban, de egy családi ház köré nem hinném hogy kéne ennél jobb.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Nem az a kérdés, megy-e 6-8 évig, hanem hogy tudja-e a kívánt hatótávot. Nekem kimondottan halovány tapasztalatom van hatótávot illetően soho routerekkel (főleg Linksys-ek és ZTE-k).

Mi két plafonra telepített AP-val tudtuk lefedni a házat (igaz, hosszú ház), és a terasz még OK, de a kertben így sincs értékelhető net. Pedig nincs tereptárgy. Mondjuk annyira nem izgat; értékelem, ha legalább odakint nem netezik a család. Ami jobban zavar, hogy már a kapunyitót sem tudom megbízhatóan wifire kötni. Azzal majd kell kezdeni valamit.

Nekem ~1 éves, 10 ezer forint környéki TPLinkem van (AP-only módban) családi ház nappalijában. A földszint és az emelet minden szobájában stabil a kapcsolat (emeleti RPi wifin keresztül tud 1080p-t lejátszani simán), meg a kertben is jó. Persze faltól és födémtől is függ.

Az az LR nem veletlenul van a neveben... Pont azzal a ket betuvel fogod lefedni a kertet :) A masik egy mesh AP - sok kell belole, az LR hez kepest kisebb teljesitmenyu. Kulterre - strand, kemping stb lefedesere, tobb telepitesevel. Az LR boven eleg a padlasrol egy 1000nm es telek lefedesere inclusive haz... 

ha az SSID azonos a legtobb eszkozon ujbol kell majd csatlakozni amugy is(iphoneok biztonsagi okokbol haklisak az azonos nevu ssid-kre, de androidon is lattam mar), tehat lehet mas az SSID, AP modba rakd az AP-t a DHCP maradjon a jelenlegi AC1200nal aztan kb ennyi

Jó olcsón megúszta:

"Paid 1200 euros to join the local ISP’s network, price was for connecting both ends, +1km of SM4 fiber was thrown in for free.

Actual physical digging was another 1200 euros or so (done at the same time with other renovations which required the Hitachi digger)."

Nem tudom, hogy hol van ez, de nálunk még cégek is elborzadnak a rengeteg engedélyezési eljárástól / tervektől, amit egy ilyen munka takar. Például cég két telephelye között út alatt 4-5 millió Ft-ért fektettek volna optikát, nem volt 100 m légvonalban, közút pedig 2 sávos volt Budapest egy külkerületében. Ugyanígy ~8 millió Ft-ért vittek volna optikát vidéken napelemparkhoz (1 km-re kb). Maradt mikrohullám és LTE. Ráadásul engedélyezési eljárás fél-1 évig is eltart. Ráadásul egyik cég, akinek dolgozom mondta, hogy szívnak az új szabályozással (lokális geoserver már kötelező).

Ha valamit vezetsz közterületen, például föld alatt elektromos kábelt / optikát, akkor ma már nem elég a terveket benyújtanod, hanem üzemeltetned kell egy saját szervert, amiről a központból le tudják kérdezni tőled az adott térképrészletet bármikor.

Lásd: E-Közmű szolgáltatás

AP-AC LR kb. a ház közepén, 3 téglafal és 50m-el arrébb a szomszéd kertjének a végében is van WiFi. Sütögetéskor hasznos :-)

Feltelepitettem vagy 3 éve, azóta rá sem néztem. Megy. Guest WiFi, captive portal, külön hálózat az IoT eszözöknek, miegyébb.

(de most hogy szóba került, visszatelepítem a controllert és nyomok rá egy upgrade-et :-) )

Ja Kb nálam is ez a helyzet. Évekik ment így hiba nélkül az unifi. Gondoltam egyet, telepitettem egy virtualizált liunxra egy vezérlőt, probáltam adoptálni, aztán azt írta a vezérlő hogy elöször szoftware frissítés az Ap-n, aztán adopt, de nem frissitette az ap szoftware-t, csak irogatta a vezérlő, hogy upgrading.... meg hogy sikertelen upgrade, és időnként  újaindult az ap. Ezt játszottuk kb egy órán keresztül, a vége az lett, hogy kézzel letöltöttem a legújabb firmware-t, majd ssh-n telepitettem...... így jó lett, és azonnal tudtam adoptálni az eszközt...

Gondoltam szólok hogy lehetnek nálad is gondok.

alant egy link ami segített:

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/204910064-UniFi-Changing-the-Fi…

meg egy video is:

https://www.youtube.com/watch?v=Rgh677uSEd4

A kertre nem elég az, hogy van a mobilodon net és azt használod? Esetleg csinálsz kint arról wifit ha kell?

MIKROTIK cAP ac :

tegnapi mérés (xioami mi8 telefonnal +  speedtest) :

1  tömör téglafal mögött az AP  , 25 méterre a kertben: 2.4 GHz - 14 Mbps 5 Ghz 30 Mbps

      kb 40 méterre:                                   2.4 Ghz   - 6 Mbps   5Ghz: nincs