[Frissítve] /dev/sdb1 on /mnt type hfsplus (ro,relatime,umask=22,uid=0,gid=0,nls=utf8)

Hozzászólások

Én is csodálkoztam gyerekkoromban 10 évesen hogy a C64-es 5,25"-os floppykra azt írta ki a Windows 95 (?), hogy formázni kéne, mert üres vagy sérült. :)

Hát, nem sok választása van.

:(

Ntfs-t a macOS csak olvasni tudja.

:(

Ext3/4 ismeretlen macen (3rd party nélkül).

:(

ExFat se az igazi. :)

Mármint macOS-en (vagy OS X-en, mert ezek millió éves lemezek, akkor még így hívták, amikor a fájlrendszer készült)?

trey @ gépház

Nekem MacOS X Mohave van fent (lehetne újabb, a Catalina is), de ezek e problémák mind fennállnak. Az NTFS csak olvasható, ext2/3/4-hez fuse kell (több variáns is van, de nekem az automount nem tűnt triviálisnak, az írás nagyon lassú; és pl. nincs thumbnail generálás a fotókhoz, így backupnak macerás (pun intended) ), exfat viszont írható/olvasható gyárilag. Vannak fizetős modulok, azokat nem próbáltam. A Time Machine backup miatt viszont hasznos az Apple-ös filerendszer. Egy Synology NASra szoktam még mozgatni dolgokat, ott a HFS+ csak olvasható, exfat fizetős, NTFS azt hiszem fordítani kell. A szűk kereszmetszet valahol a read-only HFS+ és a NAS saját megosztása (de ha kőlső hdd van, akkor ritkán akarok két gépet használni csak a másoláshoz). A másik a fizetős exfat a NASra, de ha nincs a láthatáron windows, akkor minek épp azért fizetni.

NTFS-t kiválóan tudja olvasni és írni is. (pl paragonnal) ExFat lehet nem az igazi, bár nekem eddig sose volt vele gondom. Ext3/4-re formázott külső HDD-vel nem gyakran találkozom.

Egy rendszer nem lesz attól szar, hogy a felhasználója nem ismeri azt.

igazad van, én is ismerek olyat akinek elrohadt az egész teste amiért 1 percet rászánt egy szoftver telepítésére. eu által kötelezővé kellene tenni, hogy a mac alapból támogassa az ntfs-t meg az ext3/4-et, hiszen mindennapos probléma ez.

esetleg elképzelhetőnek tartod, hogy MacOS/Windows alatt van olyan ami out-of-the-box működik Linux alatt pedig nem? 

Külön kell fizetnem egy 3rd partynak, hogy legyen ntfs meg ext supportom, azért ez nekem elég fura volt, amikor macezni kezdtem.

Egyébként nem fikázni akartam a macos-t, csak jelezni, hogy ez ilyen. Elsédleges desktopom a mac, mert nekem ez a legkényelmesebb, de tényleg nehéz olyan fájlrendszert találni, ami mindenkinek jó. :)

Igazából létezik HFS+ driver Windowsra, amit az Apple fejlesztett, az egyik 10.6-os MacOSX telepítő DVD-n rajta is volt.

Hogy most mennyire fejlesztett, azt nem tudom meg arra sem emlékszem, hogy csak RO volt, vagy RW-e, de úgy rémlik, hogy mintha mindkettő.

Sszerk.: Na, úgy nézem, mostanában az Apple baszik rá, 2007-8 környékéről elég sok panaszt láttam, persze azóta lehet, hogy van változás. Többség inkább a Paragonos dolgokat mondja.

Én azon csodálkozom, hogy a blog bejegyzésed hogy kerül fel az rss feedre :) ez valami bug lenne?

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze – 13:45

mindenképpen megér egy blog posztot, hogy valaki rádugott usb-n egy külső hdd-t a gépére és adatot másol le róla 2020-ban. űrtechnika! sose találkoztam még ilyennel, köszi, hogy legalább képen láttam ilyesmit.

A három lemezből egy sem volt működőképes állapotban, de nem akartam untatni senkit azzal, hogy hogyan varázsoltam beléjük életet. Volt ott fejtetőre állítás, kopogtatás, ráolvasás (szitkokkal), diszkdoboz csere, majd diszkdobozokból kiszerelés, másik disk bay-be beszerelés stb.

A lényeg, a gazdája már mindent elkövetett vele, semmire sem jutott. Arról nem beszélve, hogy fogalma sem volt a HFS+ mibenlétéről. Miután összekalapáltam az egészet és mondtam neki, hogy nyugi, megvan minden fontos 1980-tól napjainkig (beleértve az összes családi képet és videót), nagy volt az öröm.

trey @ gépház

Ugye nem valami politikus cuccai ezek? Győrben (is) furcsa dolgok történnek mostanság. :D :D :D

[Falu.Me]==>[-][][X]

Azért, van adatbiztonság is egy rendszer fejlesztőinek partíció-választását, írás-olvasás képességét illetően. Ha exportálatlan, zfs-re megcsinált lemezt kapnál valakitől, azzal sem mennél olvasás-ügyileg semmire, - sanszos, hogy Ubin sem, - bár ugye, mostanában "okosítják" a Linux-ot zfs-re is.

Hello,

ExFAT miert nem megoldas?

Koszi,
Gergo