Fogyókúra - part 3, azaz Mit NEM ehetünk?

Illik most már egy kis „szamárvezetőt” adnom lelkes Olvasóimnak ahhoz, mit NEM SZABAD megenni egy fogyókúra alatt, ha azt óhajtjuk hogy az sikeres legyen a lefogyást illetően, ugyanakkor azonban egészségesnek mondható is legyen. Bár e postom is hosszú lesz attól tartok, remélem azonban sikerül könnyen megjegyezhető, általános kritériumokba sürítenem a tudnivalót, hogy Te, bátor Halandó ki bemerészkedel a mai élelmiszerek vad világába (=az áruházak polc-dzsungelei közé...) megtaláld a Biztos Utat ott a Gonosz Élelmiszerek szirénhangjai közt is a vágyott Soványság felé!

Amire a következő pontokban azt mondom röviden hogy „tilos”, na azt nem szabad megenni! Nem azért tilos mert én megtiltom hatalmi szóval, hanem azért tilos, mert nem jó a szervezetednek! Tehát:

1. Van-e az élelmiszerben úgynevezett transz-zsír? Ha igen: TILOS!
2. Az élelmiszer egy úgynevezett „adagja” több „nettó” szénhidrátot tartalmaz mint három gramm? Ha igen: TILOS! (A szénhidrátmennyiséget felírják az élelmiszerre ugye. Amennyiben csak a teljes szénhidrátmennyiség van feltüntetve és az élelmi rostok mennyisége, akkor a nettó szénhidrátmennyiség az, amit megkapunk ha a teljesből kivonjuk a rostmennyiséget).
3. Tartalmaz-e az élelmiszer bármit ami szója-alapú? Ha igen: TILOS! Tudom, nyomják a reklámot ezerrel hogy a szója egészéges és a keleti emberek is a szója miatt élnek soká. NEM. A japánok és kínaiak valójában igen kevés szóját esznek. Az igaz hogy sok szóját termesztenek, meg vásárolnak is az USA-ból, de nem ám ők az emberek eszik meg ennek javarészét, hanem TAKARMÁNYNAK használják! Gyakorlatilag tehát te amikor szóját eszel, akkor azt eszed amit mások a DISZNÓKNAK adnak! A keleti emberek hosszú életéből annyi igaz, hogy ők - a japánok főleg - sok tengeri herkentyűt esznek, például halat, és ez a benne levő Omega-3 zsírsav miatt valóban nagyon egészséges.
4. Az élelmiszer hüvelyes terményekből áll-e, mint például az előbb említett szója, vagy amerikai mogyoró, vagy bab, borsó, efféle? Ha igen: TILOS! (Hogy a hüvelyesek miért gonosz és egészségtelen dolgok, arról esetleg írok egy újabb blogbejegyzést. Türelem, please!)
5. Krumpliból készült? Ha igen: TILOS!
6. Általában véve, tartalmaz bármi keményítőt? Ha igen: TILOS!
7. Ha kenyér, vagy van az összetevői közt kenyér, akkor TILOS!
8. Gabonából készült? Ha igen: TILOS! Gabonának számít nemcsak a búza, de a rizs, rozs, zab, köles, árpa is! A kukorica is!
9. Van benne margarin? Ha igen: TILOS!
10. Tilos a paradicsom is. Amúgy, ez a növény a krumpli távoli rokona, szóval különben is elég gyanús „rokonokkal” rendelkezik. Megjegyzem csak úgy mellékesen, általában véve a paradicsom fogyasztása a legtöbbünknek veszélytelen. De mert lehetnek kivételek, meg mert néha a paradicsom nem teljesen érett s ekkor igenis akad benne akár jókora mennyiségű olyan vegyület is ami minden csak nem jó a szervezetünknek, ezért jobb ha a paradicsom is tiltólistára kerül.
11. Tilos minden, ami finomított cukrot tartalmaz. Mondjuk, ezzel sok bajotok nem lesz, mert ami ilyesmit tartalmaz már azon a teszten elbukik hogy egy adagban maximum 3 gramm szénhidrát lehet...
12. Tilos minden, amit bármiféle mesterséges édesítőszerrel ízesítenek.
13. Tilos az, amiben édesítőszerként fruktóz van.
14. Minden tejtermék tilos! Tehát maga a tej, de a vaj is, túró is, sajt is, joghurt is, kefír is... szóval minden efféle! Itt is megjegyzem amúgy, a tejtermékek közül a sajt majdhogynem ártalmatlan. Sajnos azonban csak akkor az, ha már jó alaposan érlelt, ugyanis az érlelés során bekövetkező folyamatok az alapanyagul szolgáló tejet illetve tejfehérjét meg minden mást úgy átalakítanak, hogy az majdnem biztosan ártalmatlan már nekünk, és nyugodtan fogyasztható. A baj csak az, hogy nem lehet pontosan tudni, mely sajtok „eléggé” érleltek... Ami nincs érleltnek minősítve, eleve kockázatos, de ami hivatalosan is „érlelt” ott se tudható, hogyan érlelték és mennyi ideig, azaz maradhatott benne laktóz, vagy akármi ami árhat nekünk. Emiatt tilosak a sajtok. De meg különben is, az őskorban nem volt sajt, ha meg nem volt akkor alapból rizikós élelmiszernek van tekintve és kész!
15. Tilosak a gyümölcsök is, néhány kivételtől eltekintve. A szárított gyümölcsök eleve túl sok szénhidrátot tartalmaznak. De a frissek se férnek bele a ketóba, a bennük levő sok szénhidrát miatt általában. Szimplán mert túl sok bennük a fruktóz! Ez van, sajnos. Gyakorlatilag csak maga a citrom az ami engedélyezett gyümölcs, abból senki nem tud annyit megenni hogy túl sok fruktózt nyeljen vele, hiszen olyan savanyú. Ezen felül még szóba jöhet mint engedélyezett gyümölcs az avokádó, de ez is már csak óvatosan, mert maximum 2 avokádó az ami fogyasztható naponta! És ez se az elején egy ketogén diétának, hanem csak miután már befejeződött a zsírégetésre átállás... Elvileg földiepret is szabad enni, nagyjából fél maréknyit naponta... de mert nem hiszem hogy ha valaki eperevésbe kezd, meg tud állni ennyi szemnél és nem csábul el a többire, helyesebb ha az epret is egyszerűen betiltjuk! Szóval gyakorlatilag minden gyümölcs tilos, a citromot kivéve, és esetleg, de tényleg csak talán, megkegyelmezhetünk az avokádónak... Van azért egy jó hírem: A kókusz is engedélyezett! Azzal nincs sok baj. Igaz hogy tulajdonképpen sok szénhidrátot tartalmaz, de szerencsére annyira olajos „gyümölcs”, hogy úgyse tudunk egyszerre sokat megenni belőle. Maga a kókuszolaj meg kifejezetten előnyös a számunkra! Engedélyezett még a dió is, meg a mandula is. A közönséges mogyoró is, tehát nem az amerikai mogyoró, ami egy nagyon gonosz és veszélyes hüvelyes termény igazából, lényegében tehát nem is gyümölcs...
16. Minden olyasmi tilos továbbá, ami olyasmit tartalmaz, hogy „ízfokozó”! Semmi szükség rá hogy fokozzuk az étvágyunkat, mert az csak megnehezíti a lefogyást ugye!
17. Tilos az is, ami mesterséges élelmiszerszínezéket tartalmaz. Semmi értelme a testünket felesleges vegyületek lebontására és elviselésére kényszeríteni, csak azért hogy szebb legyen az ételünknek mindössze a színe...
18. A húskészítmények közül minden tilos, ami darált, illetve pépesített. Gyakorlatilag tehát tilos minden hurka, kolbász, szalámi, felvágott, májkrém... ezek azért tilosak, mert nem tudhatjuk pontosan, mi van bennük. Úgyse hiszem el, hogy csak annyi extra adalék, amit feltüntetnek a csomagoláson...
19. Minden tilos, amiben alkohol van, akár ha kevés is.
20. Tilos a méz is. Majdnem teljesen cukorból áll, sajnos... Elismerem, egészségesebb mint a közönséges cukor, de akkor se fér bele az életünkbe. Akarommondani az ételünkbe. Ugyanez érvényes a virágporra is. Különben a virágpor még jobb is mint a méz, vagy legalábbis kevésbé rossz, tudniillik kevesebb benne a cukor, de több a fehérje. De akkor is tilos.
21. Tilos minden olyasmi is aminél az összetevők listájába olyasmi van írva, hogy „állagjavító”, „emulgeáló szer”, „csomósodásgátló”... ezek mind csak valamiféle extra, mesterséges anyagok amikről nem tudjuk pontosan mik, épp emiatt azonban nem is bízunk benne!
22. Ha valami laktózt vagy glutént tartalmaz, máris tilos.
23. Evidens gondolom, hogy tilos mindenfajta cukorka, torta, csokoládé is! Bár ezek már szintén kihullanak a listából úgyis, korábban, hiszen temérdek bennük a szénhidrát. Az étcsokoládé is tilos. Semmi más csak felesleges kalóriabomba. Különben is, a legtöbben azt úgysem szeretik, mert nem elég édes.

Olvasómban felmerülhet a kérdés:

—És a kalóriamentes üdítők?

A válasz rávezető társalgás formájában közreadva:

—Szerinted édesek?
—Igen.
—Van bennük cukor?
—Nincs, hiszen kalóriamentesek!
—Akkor mitől édesek?
—Gondolom valami más anyagtól.
—Szóval mesterséges édesítőszer van bennük, emiatt tilosak, ahogy már mondtam! Nem mellékesen, maga az édes íz is inzulinválaszt vált ki sokakban, a cukor hiánya ellenére is, emiatt a véredbe kerül a sok inzulin, de mert nincs cukor amit lebonthatna, édes leszel... falni fogsz... s emiatt hízol. Hiába kalóriamentes az üdítő. Nem az üdítőtöl hízol közvetlenül az igaz, de áttételesen nagyonis, mert az késztet téged hízlaló ételek evésére! Az egész tehát csak egy átkozott becsapás. Felesleges effélével terhelni a biokémiádat. Haszna nincs, csak kára. Igyál vizet, vagy ha valami különlegesre vágysz akkor kávét vagy teát, persze mindegyiket cukor és tej nélkül...

Olvasóm most ezt gondolja:

—Hát, megbocsáss a szavaimért, talán egyszerűbb lett volna azt megmondani, mi az amit mégis ehetünk...

Mire én:

—Nem lepődök meg a szavaidon, mindenki így van ezzel aki először hallja e listát... De később rájönnek a fogyókúrázók, hogy nem is olyan unalmas és egyhangú a paleo életforma! Gondolj bele, gyakorlatilag minden megehető ami hús, vagy tengeri herkentyű, mindössze nem készen, agyon-feldolgozva kell megvenned, hanem frissen. Vagy fagyasztva. Szóval nem konzerv formában, darálva, mindenféle gyanús vackokkal összekeverve... Tehát, ami úgy általában hús, mármint IGAZI hús, az megehető! Gyakorlatilag a zöldségek is mind megehetőek, azt kivéve ami magas keményítőtartalmú... ja, és ami nem hüvelyes. Sőt, ehetsz tojást is, nemcsak tyúktojást de bármi más tojást is, akár sokat is...

—Na de hogy is ehetnénk meg azt a rengeteg zsíros húst kenyér nélkül?!

—Most ezt hogy mondjam el neked, egyszerűen ki kell próbálnod és rájössz, cseppet se szörnyű, és nem fogod kívánni a kenyeret a húshoz egy idő után... Gondolj bele, a ragadozó állatok se esznek kenyeret a prédájuk mellé! Aztán meg, ehetsz főtt karfiolt a hús mellé, én úgy szoktam. De a brokkoli is egész jó. Sőt van egy remek hírem: A főtt kelbimbó még édes is valamennyire, én eszméletlen mennyiséget be tudok zabálni belőle! Megvan vele az édességigényem, közben meg kalória alig van benne, ellenben teli van vitaminnal! Ásványi sókkal is! Ugyanez a helyzet továbbá a főtt karalábéval is, legalábbis a puha részeivel, azokkal tehát amik nem fásak. Sőt említhetem ezzel kapcsolatban az aszparágusz nevű növényt is, fincsi édeskés főzve, mármint, a fiatalabb hajtásai.

—Azt azért kétlem hogy olyan édes lenne mint mindaz amit eddig ettem.

—Teljesen igazad van. Szerencsére azonban pár hét után az eddig túltelítődött édesíz-receptorok a szádban hogy úgy mondjam meggyógyulnak, alkalmazkodnak ahhoz hogy mostantól kevesebb édességet eszel, így már a kevésbé édes ételeket is édesebbnek érzed majd, mint ahogy eddig volt! Korábban nem éreztem én magam se édesnek a kelbimbót. Csak most, hogy paleós lettem! Azaz hogy úgy mondjam visszatért a normális ízérzékelésem, s ez veled is így lesz! Ennek az a haszna is megvan, hogy kevésbé csábulsz el a sok cukros szar után. Ha pár hónapja paleós vagy, s valaki megkínál majd téged mondjuk egy agyoncukrozott gyümölcsjoghurttal, s te engedsz a kísértésnek és elkezded enni, jóeséllyel az első kanál után kifordul majd a szádból, mert annyira émelyítően édesnek érzed majd, hogy ehetetlennek találod! Csak az elején lesz ez nehéz... Igen, az eleje, az átállás valóban nehéz lesz. Legalábbis nehéz, általában. Mert akad azért akinek könnyen megy... Nálam például a gyümölcsök azok, amik a legtovább kísértettek. De ki lehet bírni...

—Igen, persze, csak ahogy mondtad, az eleje, na attól félek, az első napoktól...

—Az első napoknak is megvan a maga öröme, hidd el! Ugyanis ezt az egész paleóra való átállást úgy érdemes elkezdeni, hogy eleinte nem törődsz azzal, MENNYIT eszel, hány kalóriát, és ne érdekeljen téged hogy te tulajdonképpen fogyni akarsz! Azaz, az első napokban, akár az első két héten is, nyugodtan egyél amennyit csak akarsz, még akkor is ha ez oly sok hogy már zabálásnak is nevezhető! Nem számít! Egyedül csak arra kell ügyelned, MIT eszel. Tehát amiket az előbb felsoroltam hogy tilos, az tilos és kész, azt nem eheted. Minden mást azonban igen, mennyiségi korlátozás nélkül! Így azért egészen más a dolog, hidd el... Gondolj bele, eddig elszántan igyekeztél NEM enni, tűrni az éhséget meg minden... Most ennek vége! Érted, VÉGE!!! Nyugodtan pukkadásig eheted magadat! Igaz hogy nem akármivel, de mégis, mennyivel jobb érzés ez mint korábban, amikor egyetlen plusz falat miatt is lelkifurdalásod volt!
        Na és ez jó arra hogy ezen idő alatt hozzászoktasd a szervezetedet ahhoz, hogy mostantól más kajákból kell nyerje az energiát... Természetesen ennyi idő messze nem elég arra hogy igazán áttérj a „ragadozó” étrendre, ennyi idő alatt nem leszel zsír-adaptált, de hatalmas lépést teszel ebbe az irányba! És ezután lehet csökkenteni a napi kalóriabevitelt is a hatékonyabb fogyás érdekében... de nem kell izgulni, ez se lesz vészes, és éhes se leszel nagyon. Mellesleg, egészen biztos vagyok benne hogy már az átmeneti idő nagyjából két hete alatt is fogyni fogsz, s hozzá talán nem is keveset! Csodálkozásom nem ismerne határt, ha nem így történne!

—De megbocsáss hogy ellenkezek, úgy tudom a gyümölcsök egészségesek, mert tele vannak vitaminnal!

—Annak aki fogyni akar, ezen előnyt fel kell adni azért, mert nagyobb súllyal esik latba, hogy tele vannak szénhidráttal! Nem mellékesen, nincs is annyi vitamin a gyümölcsökben, mint hiszed. A mai nemesített gyümölcsök nem mások mint szénhidrátbombák. A nemesítés során egyedül csak arra figyeltek hogy a gyümölcs szép legyen, nagy, ellenálló a betegségeknek, jól tűrje a szállítást, hatalmas legyen a terméshozam, és minél előbb beérjen. És legfontosabbként arra, hogy minél édesebb legyen! A vitamintartalomra azonban nem ügyeltek, mert minek is, az nem látszik kívülről... Azaz, a mai gyümölcsökben nemritkán SZÁZADANNYI vitamin sincs, mint amennyi eredetileg benne volt az őseikben! Jól hallottad, századannyi se! MEGMÉRTÉK... Ráadásul a helyzet ennél is rosszabb, mert ami vitamin van bennük, az is főleg a gyümölcshéjban vagy közvetlenül alatta helyezkedik el (nem véletlenül, hiszen az a terület kapja a legtöbb napfényt...), márpedig épp e réteget jó ha lehámozzuk róla fogyasztás előtt és nem esszük meg, mert tele lehet mindenféle permetezőszer-maradvánnyal. Szóval a mai gyümölcsök csodálatosan és étvágygerjesztően néznek ki az igaz, de az értékük táplálkozástanilag alig több mint a nulla!

Szóval: ha betartod amit fentebb mondtam, a fogyásban nem lesz hiba. Semmiben se lehetsz ennél biztosabb. Az igaz hogy az elején lehetnek mindenféle komplikációk, kellemetlenségek, ezek egy részét említettem is már, például hasmenés... Olyan is lehet hogy izomremegés, akkor ha kevés magnéziumot szedsz... meg mindenféle egyéb dolgok is, ezekkel majd megküzdünk sorra-rendre. De ami a fogyást illeti, az tényleg garantált! Azonban a felmerülő nehézségekről, elsősorban hogy miféle vitaminokat és táplálék-kiegészítőket, ásványi sókat, nyomelemeket stb kell(ene) szedni, mi okból, mennyit, arról egy új blogbejegyzésben értekezem majd.

Hozzászólások

egy heti étlapot azért közre adhatnál, hogy legyen kiindulási alapunk 🙂

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze - 06:50

Ez a lista olyan, mint a Bárdi Gyuri féle SzOT üdülő gondnok kabaré szám. Az biztos, hogy a listád alapján kuka a műhús a borsó fehérje miatt (eu piacos fajták fő összetevője)

Paleoval kapcsolatban az az elvem, mint az egyik standuposnak, el kell hinni, hogy az ősember már evett BigMac-et és nincs gond :) 

Zárszónak meg az általam hiteles paleo szakértő véleménye a paleo étrendről: "Apám is ezt ette és nem is halt meg korábban, mint 35 éves korában." (Fred Flinstone)

"Azonban a felmerülő nehézségekről, elsősorban hogy miféle vitaminokat és táplálék-kiegészítőket, ásványi sókat, nyomelemeket stb kell(ene) szedni, mi okból, mennyit, arról egy új blogbejegyzésben értekezem majd."

Nagyszerű. Vonj meg magadtól egy csomó tápanyagot (ideértve a vitaminokat stb. is) egy egyoldalú diétával, aztán vegyél egy rakat táplálékkiegészítőt a pótlásra.

Annyi hülyeség van ebbe na 3 cikkben amit összehordtál, hogy nemigaz. Kár belemenni. Már ott leakadtam, hogy a növényevő (pl tehén) azért kövér mert sok szénhidrátot eszik (mert a fűben sok a szénhidrát, ja), bezzeg a gepárd az nem :D Amúgy mit szólsz a lóhoz, ami növényevő gyakorlatilag zsírmentes tiszta izom? Azt is megmondanád még, hogy a gepárd milyen vitamint szed a kizárólag hús/zsír étrendje mellé? Mert az is irányadó lehet az ember számára.

Magához a felismeréshez (hogy változtatni kell) és a fogyásodhoz amúgy gratulálok, sokan idáig sem jutnak el, hogy a problémát felismerjék és merjenek bármit lépni (az egyoldalú diétákkal viszont nem értek egyet, pláne nem ilyen áltudományos szinten).

Azért a fogyás mellé még kíváncsi lennék egy testzsír százalékra, mert az sokkal többet elmond az egészségi állapotról, mint maguk a kilók és a totál értelmetlen BMI. Hirtelen fogyással -és egyoldalú diétával-, pláne mozgás nélkül sok izmot is lehet veszteni, és a végeredmény ugyan az, hogy lefogytál, de attól még lehetsz ugyanúgy "elhízott" kategória. 

Pontosan, tök igazad van. Az egy dolog, hogy a mérleg kissebb számot mutat, de ha a "fogyás" nagy része izomból megy le, arra van egy kevésbé jól csengő szó a fogyás helyett, mégpedig a sorvadás. És az nem igazán eredmény, ha az ember a tükörben ugyanúgy néz ki, csak kicsit kissebb. A forma attól még lehet sz@r.

Részemről egészséges, diétás életmódon vagyok, sok fehérje (szárnyas mell, marha, halak, napi kb fél kiló), sok zöldség (igen, hüvelyesek is), krumplit is ehet az ember nyugodtan (ne zsírban süsd, hanem sütőben, tepsiben), rizs (fehér-barna, tök nyolc), ezek relatív lassan felszívódó szénhidrátok. Tejtermék jöhet, nem vagyok rá érzékeny, zsírszegény-félzsírós túró simán napi 250g, olajos magvak ésszel, tojás napi 6-8. Emellé még tejsavó fehérje napi kb 3-4 adag. Maréknyi vitamin (több szemes multi + 4000 egység D, és 4000mg C), izületvédők. Gyümölcs max napi 1 alma, sok bennük a fruktóz. Paradicsom, paprika, hagyma, úgy egyátalán a zöldségek simán jöhetnek. Édesség helyett napi 1-2 kapucsínó legurul, de mindenféle édesítő nélkül, valamint az esti fehérje adagot tejjel iszom, mert úgy nagyon finom (scitec fehérjék eleve nagyon jó ízűek). Lisztes dolgok kompletten kilőve, max napi 1 kis darab ch csökkentett kenyérke az esti rántottához. Néha csalok 1-1 cukrász sütivel, de csak kb két hetente. Tipikus magyaros, zsíros kajákat egyátalán nem eszem. Asszony nagyon ki van borulva, hogy én egy ilyen étrendet simán tartok akármeddig. :) És kb napi 6-7x eszem keveset, h az inzulin szintem ne liftezzen.

Heti 4x járok gyúrni, a fenti kaját úgy lövöm be, h télen a súlyom ne menjen 110kg fölé, nyáron pedig még bejön a bicajozás a súlyzós edzések mellé, ekkor annyit eszek, hogy a súlyom ne essen be 103-104kg alá, mert akkor már nagyon legyengülök. Hetente többször mérem magam, látom a változást, ehhez állítom be a kajámat. Mikor le akarok menni pár kilót, akkor a pihenő napokon lefelezem a rizs/ch mennyiségét, és h ne legyek éhes, több, nem hüvelyes zöldséget teszek a helyére, így havi 2 kilónál többet nem fogyok.

 

Amúgy alkoholról nem esett szó a topik indító beszédében. Én semennyit nem iszok, ezt javaslom annak, aki fogyni/egészségesen szeretne élni. Rengeteg benne a kalória, és egyre több kutatásban jutnak arra, hogy rákkeltő.

Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.

A tehén (meg minden más növényevő állat is) igenis RENGETEG SZÉNHIDRÁTOT FOGYASZT!

Te vélhetőleg azt hiszed, csak akkor esznek ezek az állatok szénhidrátot, amikor valami lehullott gyümölcsre akadnak, vagy amikor beszöknek a búzatáblába és lerágják a maggal teli kalászokat... Nos, ez tévhit. Az igazság az, hogy ezek az állatok szinte alig esznek mást, mint szénhidrátot. Ez úgy lehetséges, hogy a növények testének óriási hányada semmi más, mint cellulóz. Na és hát a cellulóz is bizony szénhidrát... A szénhidrátnak ugyanis számos fajtája van. Ha nekem nem hiszel, íme a wiki cikk:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Cellul%C3%B3z

A cellulóz történetesen a szénhidrátok egy olyan fajtája, amit mi emberek (és a legtöbb állat úgy általában) nem tudunk megemészteni, de a tehén igen. (Meg sok más növényevő állat is). Persze a tehén se közvetlenül, de erre való a bendője nekije, aholis ezügyben mindenféle baktériumok segítenek neki. Ettől azonban még igaz, hogy VÉGSŐ SORON a cellulóz a tehén testén belül kisebb molekulákká bomlik le, s ezek alapvetően CUKORMOLEKULÁK.

Amikor tehát a tehén növényt eszik, akkor tápláléka óriási hányada cellulóz, TEHÁT bizony CUKOR, végeredményben!

Na ehhez mit szólsz!

Obsessed commandline-maniac.

Nem kell tulkomplikalni. A titok a fizikaban rejlik. Csak annyi a dolga mindenkinek, hogy tobb energiat egessen mint amennyit bevisz ergo ------> testedzes. Ez az alapja. Utana lehet finomhangolni kajaval es varialni, hogy mibol viszed be az energiat etc. Akik forditva kozelitenek hozza azoknak mindig kudarccal vegzodik a fogyokuraja.

Azért az sem működik, hogy reggel benyomsz 4 krémest, és már nem eszel semmit. Pedig a kalória megvolt ugye... De ha ezt nem nézzük, igazad van. Hormonzavar ide-vagy oda (amit jó eséllyel a sok szemét kajálása, és a mozgásszegény életmód okozott), a fizikát nem lehet meb@szni, ha valaki hosszú távon kevesebb kalóriát visz be, mint amit elhasznál, akkor fogyni fog, ha többet, akkor pedig nehezedni.

Beverek egy jó hurka-kolbász kombót fehér kenyérrel, mustárral.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Szerkesztve: 2020. 01. 29., sze - 12:57

Ezt a "szamárvezető"-t már mástól is hallottam, talán a "sorvezető" és a "szamárlétra" keveréke.

Ha fogyni akarsz elég három dolgot kerülni: cukor, kenyér és krumpli. Ha ez mellé még egy kevés mozgást is hozzáadsz garantáltan megszabadulsz pár kilótól.

Bakker, a krumpli keményítőt tartalmaz. A keményítő pedig végső soron nem más mint cukor. Cukormolekulákká bomlik le a szervezetedben. Azaz amikor keményítőt eszel (például krumplit) akkor cukrot eszel. Nem hinném, hogy a cukorevés előnyös egy fogyókúrázónak. Különben annak se aki nem fogyózik...

Obsessed commandline-maniac.

A kúrákat hagyjuk a vérbe, mert hosszú távon nem működik. A kulcsszó az életmódváltás. A ketógén annak is egy rendkívül szélsőséges formája, pláne ha mindenki így enne, akkor azt nehezen lehetne kivitelezni. Innentől az átlag embernek működik amit mondtam. Nem kell eldobni a szénhidrátokat, csak vigyázni kell a mértékkel. Az emberek 99%-nál ez működik.

Az általad említett cukor is, kenyér is, krumpli is egyaránt SZÉNHIDRÁT. Természetesen ezek kerülése épp emiatt remek dolog, ezt eszembe sincs vitatni! Aki ezeket kerüli, ÓRIÁSI lépést tesz az egészségesebb életmód felé, csakis helyeselhetem! És igen, minden bizonnyal megszabadul pár kilótól!

Mindazonáltal ez mégiscsak messze van még a tökéletességtől. Már amiatt is mert majdnem biztos hogy gondjai vannak/lesznek a tejtermékekkel meg a hüvelyesekkel is, akkor is ha ő még erről nem tud és nem érzi. meg sok minden más is lehetséges még. A transz-zsírok se egészségesek ugye. Valószínűleg súlyos hiánya van az Omega-3 zsírsavból is. Vélhetőleg magnéziumhiányos is többé-kevésbé, az meg pláne biztosra vehető hogy D vitamin alig van benne. És még lehetne ám sorolni...

Szóval igen, amit írtál remek dolog, s tekinthetjük akár az első, legfontosabb lépésnek is. De tényleg csak az első lépésnek...

Obsessed commandline-maniac.

Nagyon szívesen írok majd róla véleményt, bár csodálkozom a kéréseden, mert azt hittem azért ajánlod mert te már olvastad és a mű eképp jónak találtatott... Mindazonáltal légy türelmes mert még kézhez se kaptam, csak úton van az ebaytől.

Obsessed commandline-maniac.

Most már mindenképp elolvasom ha egyszer megrendeltem, az oké, de teljesen őszintén bevallom neked, ezek után nem tudom másképp elolvasni csak úgy, hogy eleve előítélettel eltöltekezve kezdek bele... ez van, na!

Nem tehetek róla. Annyi mindenféle hülye módon kritizálják a paleót, hogy a dolog ahhoz hasonlít amikor a vallásos buzgómócsingok az ateizmust kritizálják. Ami nem is lenne még baj, de AHOGY kritizálják, AMILYEN hülye érvekkel...

Na mindegy, attól még elolvasom, mondom... Ha már egyszer pénzt adtam ki érte, még ha nem is olyan szörnyű sokat...

Obsessed commandline-maniac.

Hát ezt jobb lett volna ha nem írod ide. Mert ez igenis „offence”, bár nem annyira engem bántottál meg vele, hanem hogy is mondjam... A tény hogy azzal amit írtam ilyen erős érzelmet váltottam ki benned hogy erre ragadtattad magadat, az azt a sanda gyanút ültette el bennem hogy igenis valami nagyon cifra dolog van abban a könyvben ami totálisan szembemegy a paleóval. Vagy legalábbis a paleó azon „irányzatával” amit Szendi úr hirdet s amit követek. Márpedig ez a gyanú erősen lecsökkenti a kedvemet az amúgy eléggé vastag könyv elolvasására. Tegnap este jött meg, épp ma akartam belekezdeni... de azt hiszem ezek után nem olyan sürgős. Persze így is el fogom olvasni, de tagadhatatlan hogy a fontossági sorrendet illetően jelentősen hátrébb sorolódott a „to do” listámban.

Obsessed commandline-maniac.

Kibújt a szög a zsákból, csak kiderült, hogy hívő vagy. Szembe megy valami a világképeddel és már félsz. Megnyugtatlak utoljára, hogy semmi szöges ellentét nincs a paleohoz képest, arányok meg néhány táplálék engedélyezése.
Ha elolvasod akkor elolvasod ha nem akkor sem zavar, mert már nem érdekel a véleményed!

P.S.: Ugye milyen szar mikor az ember képébe vágnak valamit ami nem tetszik neki? Ezért válogasd meg a szavaid, csak erre próbáltam felhívni a figyelmed.

Nem, nem vagyok „hívő”, egyszerűen csekély esélyét látom annak, hogy nem olyasmi lesz benne ami hasonló a sok lököttséghez amiket eddig olvastam a paleo kritikája címen. Nincs bennem semmi félelem, miért is lenne?! Ez megint csak valami belemagyarázás a részedről.

Egészen egyszerűen az érdeklődésem mértéke LECSÖKKENT. A lecsökkenés mindenekelőtt nem jelent NULLA érdeklődést, és meg is erősítettem hogy el fogom olvasni. Te vagy az aki mint látom mértéktelenül felháborodtál azon, hogy hogy is merészel az én érdeklődésem lecsökkenni, hű, na, és írsz itt olyasmiket hogy hívő lennék meg félek meg más baromságokat...

Miért érint téged ez ilyen érzékenyen, mondd?!

Obsessed commandline-maniac.

Na még nem olvastam végig, de már tisztában vagyok a lényegével. Figyelj, hasznos infókkal szolgálhatok neked!

Mindenekelőtt, az teljesen biztos hogy a könyvben propagált diéta SOKKAL EGÉSZSÉGESEBB mint a „hagyományos” nyugati táplálkozás, ezt elismerem, ez nem lehet vitatéma a számomra! Ugyanakkor azonban messze elmarad a paleolit mögött, egyszerűen azért, mert egy rakás olyan szénhidrátot propagál ami szerintem és a paleo szerint nem megengedhető. Még ha ezek gluténmentesek is.

Annak aki nem tudná miről szól a könyv, összefoglalom: a szerző egy rakás mindenféle betegségben szenvedett, a nyugati orvoslás gyógyszerei nem segítettek rajta. Kipróbálta a kínai medicinát, az se segített, illetve néha igen de azon az áron hogy lett egy csomó mellékhatása, kiütések vagy mi... de a kínai tea, na az nagyon jó volt, erről valamiért az ugrott be neki hogy kipróbálja a paleót. Kipróbálta, bejött neki, meggyógyult! Később azonban újra beteg lett. Ekkor arra gondolt, a paleó se tökéletes, és kifejleszti annak valamiféle módosított változatát, na ez van leírva abban a nagy vastag könyvben. A módszere lényege tulajdonképpen az, hogy olyan paleo ami sokkal több szénhidrátot tartalmaz, de csak gluténmentes szénhidrátot.

Na most ezzel én egyszerűen nem értek egyet és kész. Ugyanakkor elhiszem hogy a szerző nem akar rosszat, mert NEKI bevált. Világosan kiderül a leírásából hogy ő nagyon de nagyon beteg volt, nos el tudom képzelni hogy bizonyos EXTRÉM helyzetekben valóban jobban megfelel EGYESEKNEK ez az étkezés mint a tulajdonképpeni paleo. Lehet. De akinél így van az egy elenyésző kisebbség lehet csak!

Na és most valami ami hasznos lesz neked. Ha ezt akarod követni ami abban a könyvben le van írva és eszmetársakra vágysz, ahhoz nem szükséges engem meggyőznöd, mert ennek a fura diétának van magyar weboldala is, íme:

https://www.zoldhaz.info/okos-etrend

Ezt egy hölgy tulajdonolja, aki - ha valamit félre nem értettem - azzal kérkedik hogy ő találta ki... Na most már legalább tudom, honnan lopta...

A hölgy korábban megszállott paleós volt, majd átnyergelt a ketogénre, végül itt kötött ki, s azóta is vezeti félre a jónépet. Most azt hiszem ott tart hogy sokkal több szénhidrát kell de az is kábé zsírmentesen...

Mindenesetre ez gyanúsan úgy hangzik mint ami a könyvben van leírva. Amennjyiben tehát te ezt akarod követni, a te dolgod, és most már tudod hol keresd a veled egy nézeten levőket! Ha eddig ezt nem tudtad, ezen infóért hálás lehetsz nekem, ahelyett hogy szidalmaznál!

Obsessed commandline-maniac.

Honnan lesz meg a megfelelő mennyiségű rostbevitel?

Bár hihetetlen lesz amit írok, nem érzem hiányát a rostanyagoknak! De amúgy van némi rostbevitelem, mert majdnem minden nap megeszem egy egész citromot, néha kettőt is. Emellett fogyasztok naponta úgy talán egy marék nyers spenótlevelet is. Ennyi elég.

Meg néha azért főzök karfiolt is, meg kelbimbót, írtam már. Nem minden nap, talán ha hetente egyszer. Ez teljesen elegendő nekem.

Obsessed commandline-maniac.

Szimplán mert a többi gyümölcsben túl sok a szénhidrát, így azok szóba se jöhetnek.

De meg amúgy én szeretem is a citromot. És jó is mert sok benne a C vitamin. Bár mint írtam a C vitamin nem olyan csodálatos panacea mint azt sokan szeretik hinni róla, de azért valóban hasznos, és a citromban sok van belőle.

Semmi bajom se lenne szerintem ha nem enném meg a napi citromomat. De miért is ne amikor belefér, és jó a változatosság!

Ja és fentebb elfelejtettem írni, eszem néha fejessalátát is, ecettel de cukor nélkül. Néha némi ecetes uborkát is, aztán meg hagymát, vöröshagymát is, újhagymát is és fokhagymát is. Nem rendszeresen, de alkalmanként, néha ezt, néha azt...

Obsessed commandline-maniac.

Szerinted nem egészséges. Nekem meg az a tapasztalatom, ha lényegesen több rostot eszem, megint hasmenésem lesz. Ne feledd el, teljesen lecserélődött a bélflórám. Ott most azon bacik vannak többségben amik a hús meg zsír lebontásához kellenek.

Bélrákot nem fogok kapni, ne aggódj. Az nem a rosthiánytól lesz. Még legislegrosszabb esetben is csak aranyeret kaphatnék a rosthiánytól, de azt nem kapok, mert már kaptam. És azt se most hanem még 30 évvel ezelőtt a katonaságnál. A helyzet az drága barátom hogy amióta paleós vagyok, épp hogy az van hogy még az aranyerem állapota is rengeteget javult! Nem szűnt meg, de lényegesen csökkent a mérete. Ennek oka meg ÉPP AZ, hogy KEVESEBB rostot eszem! mert korábban nem volt ritka hogy naponta kétszer is mentem ürítkezni, most meg hetente kétszer, vagy háromszor esetleg. Emiatt a belem PIHEN. A végbélnyílásom pláne. És képes regenerálódni...

Szóval a sok rost nem feltétlenül jó ám.

A bélrák nem a rosthiánytól lesz, hanem attól ha sok tejterméket meg hüvelyest eszel, mert attól kapsz áteresztőbél-szindrómát.

Obsessed commandline-maniac.